Сезонът на черниците: Kакви са здравословните ползи от вкусния летен плод
Сега е моментът да се възползвате максимално от този вкусен плод, който има десетки ползи за здравето
Черницата е сочна, леко тръпчива на вкус и крие много здравословни ползи. Различаваме три вида черница: бяла черница, родом от източната и централна част на Китай, червена черница (Американска черница) от източната част на САЩ, и черна, която е родом от Западна Азия.
Тя расте на големи широколистни дървета в топлите, умерени и субтропични райони на Азия, Африка, Северна и Южна Америка.
Този вкусен, месест и сочен плод е нискокалоричен и съдържа в себе си много протеини, минерали, витамини и антиоксиданти, както и антоцианини, последният от които е много полезен и може да се използва и като оцветител.
Сезонът на черниците е през лятото, затова сега е моментът да се възползвате максимално от този вкусен плод, който има десетки ползи за здравето. Ето някои от тях:
Научни изследвания са доказали, че приемът на черница има положителен ефект при болни от рак заради съдържащия се в него антиоксидант ресвератрол. Черницата също предпазва от различни неврологични заболявания, възпаления, както и от диабет, защото не позволява резки промени в нивата на кръвната захар. Освен това в някои данни се посочва, че предпазва тялото от стареене и поддържа добър метаболизъм.
Тези плодове са известни с факта, че предпазват от образуване на кръвни съсиреци и от появата на инсулти. Счита се, че черниците пречистват кръвта и укрепват целия организъм.
Черницата е и източник на Витамин С, който е мощен антиоксидант и имуностимулант, предпазващ от грип, кашлица и други простудни заболявания. Зея-ксантинът в плодчетата предпазва ретината от вредните ултравиолетови лъчи.
Черницата е богата и на желязо, което обикновено се среща рядко в горските плодове, а знаем, че желязото е компонент на хемоглобина в червените кръвни клетки, който пък, от своя страна, участва в преноса на кислород. Налични са и калий, манган и магнезий, като първият контролира сърдечния ритъм и артериалното налягане. Още в черниците се съдържат фолиева киселина, ниацин, Витамин В6, Витамин К и други.
Смята се, че черницата е полезна при гастрити и хронични хепатити, ускорява възстановяването след различни оперативни интервенции, като подобрява кръвообращението и предотвратява появата на инфекции.
Черницата намалява нивата на лошия LDL холестерол и по този начин предпазва сърцето, а при редовна консумация подобрява апетита.
Този плод, освен че е полезен за организма, е и много вкусен. Той се използва за различни десерти, мармалади, сиропи, в някои салати, като добавка в кисело мляко и други.
Протест в Смолян срещу фотоволтаична централа: Жителите се опасяват за домовете и гората
Как евтините китайски дрехи заляха Европа
Въпросът остава: Кои са били хората, стреляли по деца в Сараево, като на сафари?
Тези хора да забравят за джинджифил, въпреки че се води суперхрана
Нова горивна схема затяга коланите: Бензинът в Иран вече не е даденост
Всички правим тази грешка: Тези ястия, стават по-здравословни, но чак на следващия ден
Взимаме повече пари заради новите ваучери за храна
Даниел Бачорски побесня, изрече гневни думи
Царевичното брашно крие тайна? Здравен ефект, за който малцина подозират
Левът изчезва от банкоматите от 1 януари: Как ще теглим евро през 2026 г.
Влаковете тръгват по ново разписание
Съпричастност с монети: Варна показва как се гради доброто
