×
Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман
Накратко
НА ЖИВО

Със 160 млн. лв. помагаме на безработните да бъдат наети за 3 месеца, на 20 юни ще дам подробности в Бургас


Със 160 млн. лв. помагаме на безработните да бъдат наети за 3 месеца, на 20 юни ще дам подробности в Бургас
Зам.-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова ще проведе приемен ден тази събота, 20 юни, от 12 до 15 ч в офиса на ул. „Конт Андрованти 5“
19 Юни 2020, Петък, 10:04 ч.
Автор: Радостина ГЕОРГИЕВА

Около 2500 души са на пазара на труда в туристическия сектор, насочваме подкрепата си към тях

Зам.-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова ще проведе приемен ден тази събота, 20 юни, от 12.00 до 15.00 ч в офиса на ул. „Конт Андрованти 5“. Флагман.бг разговаря с нея за това какви са темите, по които бургазлии могат да се консултират с нея, както и основните мерки, с които ще бъдат подпомогнати останалите без работа заради кризата, бизнесът в Бургаска област и по-специално туристическият бранш, който е най-силно засегнат от кризата.

- Зам.-министър Русинова, в събота ще бъдете в Бургас, по какви теми могат да се консултират с Вас жителите на морския град?

- Аз съм родена в Бургас и за мен ще е удоволствие да се върна и да отговарям на актуални въпроси на гражданите. Ситуацията около коронавируса и последствията от пандемията дадоха голямо отражение в социалната сфера. Министерството на труда и социалната политика стартира множество инициативи, свързани с подкрепа и на здравеопазването, и на възрастните самотно живеещи хора или хора с увреждания, които по време на ограничителните мерки бяха в най-трудната и тежка ситуация. И в момента продължаваме да се грижим за тях.

Бих могла да отговарям на въпроси – каква е подкрепата за възрастните хора и след края на извънредното положение.

Продължаваме с патронажната грижа до края на годината. Община Бургас е една от първите, които създадоха изключително добра грижа за възрастните хора с възможност не само някой да им закупи лекарства и храна, а да ги посети, да им помогне с дезинфекцията на апартамента или къщата, където живеят, но и с постоянна грижа от медицинско лице и възможност за рехабилитация или някой да отиде и да им премери кръвното.

Другите теми, които в момента са важни за много хора в цялата област, са възможностите за работа. В Бургаска област работят около 130 хиляди души – в туризма и други сектори, свързани с него – транспорт, търговия и т. н. Да се надяваме, че ще има туристи това лято. За тези браншове обаче забавеният летен сезон дава голямо отражение на доходите и начина на живот. Особено за младите хора, които тази година завършват и за тях е важно веднага да започнат работа. Ще мога да дам разяснения за новите инициативи, които ще стартираме от началото на месец юли. Ще обяснявам и възможностите за хората, които са останали без работа заради кризата – как за първите три месеца със субсидия от държавата ще можем да им намерим работа.

- Ще дадете ли малко повече разяснения за мярката „Заетост за теб“, която ще даде възможност да безработните да бъдат наемани за три месеца и ще облекчи работодателите?

- Тя е насочена основно към хора, които вследствие на пандемията загубиха работата си. От края на месец юни ще набираме заявки от фирми, както и от хора, които се регистрират в бюрата по труда. Целият отделен ресурс е 160 млн. лева, като 50 млн. лева от тях са отделени само за сектор „Туризъм“.

Всички фирми в туристическия бранш, които оперират на територията на Бургаска област, ще могат да се възползват от тази мярка, отделени са средства и за други сфери в бизнеса. Останалата част от ресурса я разпределяме по балансиран начин, отчитайки тежестта на новорегистрираните безработни, броя на работодателите на територията на дадена област и общото равнище на безработица. Около 9 млн. лева от средствата ще отидат за всички останали сектори на територията на Област Бургас. Фирмите ще могат да се възползват в рамките на 3 месеца да заявяват свободни работни места, а ние ще можем да насочваме безработни, които са регистрирани в бюрата по труда, в рамките на тези три месеца да започнат работа.

- Как точно се определя кой работодател колко служители може да наеме по тази схема?

- Важно е да кажем, че според размера на предприятията ние сме определили различни квоти, за да сме сигурни, че за всички предприятия ще стигнат тези средства. Най-благоприятни са квотите за малките и средни предприятия. Малка фирма от 10 души може да назначи до 2 души, а голямо предприятие, ако е в сферата на туризма, ще може да назначи доста повече хора, а за останалите сектори условието е до 60 души. В този период на субсидирана заетост държавата ще покрива минимална работна заплата плюс осигурителните вноски за сметка на работника и работодателя. Така това ще бъде глътка въздух не само за хората, които са си загубили работата през последните месеци, но и за фирмите, защото в момента те имат нужда и от финансова подкрепа, така че да могат да се възстановят бързо.

- Какъв е процентът на безработицата в Бургаско в момента?

- В Бургаска област равнището на безработица за месец май е 8,6%, което все още е по-ниско от средното за страната, но пък за съжаление е с 4,5% по-високо, отколкото преди кризата. Около 17 хиляди са регистрираните  безработни на територията на Бургаска област, като най-много са хората в сферата на туризма.

Около 2500 души са безработните в туристическия сектор. Надявам се, че с подкрепата, която ще предоставим, и с отварянето на голяма част от хотелите и курортите, тези хора ще могат да си намерят работа.

През май месец започна наемане на хора в туризма. От 1 юли, освен възможностите по „Заетост за теб“, стартира и нова програма, която ще цели да подкрепим отново туристическия сектор и транспорта – автобусните превозвачи, градски и междуградски транспорт, случайния превоз, който обслужва основно туризма, с допълнителни компенсации за работещите.

Освен мярката 60/40, те ще могат да получават и допълнителни 290 лева към възнагражденията на всеки един човек, така че да подпомогнем фирмите от този сектор. За автобусните превозвачи това е ключова мярка, защото подпомагайки тях, ние го правим и със заетостта във всички останали сектори.

- Колко души в Бургаска област се възползват от патронажната грижа и от програмата, чрез която предоставяте топъл обяд?

- Програмата за топъл обяд беше насочена към една част от нашите съграждани, които останаха в най-неблагоприятното положение. По нея за територията на Бургаска област са регистрирани около 2700 души. Заедно с възможността да получат храна, в община Бургас 630 души получиха индивидуални пакети с храни, а 250 души ежедневно се хранят в програмата.

В допълнение на това, около 350 са потребителите, които ежедневно получават грижа от патронажа. Това са основно възрастни хора, които живеят сами. Така винаги има кой да им напазарува, да им премери кръвното, ако трябва – да ги заведе и на лекар.

Това е една услуга, която се надявам, че ще продължим да надграждаме, защото специално за патронажната грижа Община Бургас е от пионерите. Тук стартира един от пилотните за страната проекти и това, което виждаме като резултат в обслужването на възрастните хора, на хората с увреждания, е изключително добра социална грижа.

- Има ли достатъчно кадри – социални работници, медицински лица и служители, за покриването на нуждите на тези нови мерки, за които говорим?

- За момента има достатъчно хора, които са ангажирани по обявените от нас мерки и програми. За нас предизвикателството в социалната сфера с липсата на кадри е изключително важно. Затова и министерството започна от няколко седмици активно да работи по една цялостна стратегия за развитие на кадрите в социалната сфера. Предизвикателствата в социалните услуги са големи, но мисля, че с подкрепата и на Община Бургас ще успеем да ангажираме достатъчно млади хора, за да ги привлечем да работят в социалната сфера не само по отношение на патронажа, но и на услугите.

- Възстановени ли са платените стажове и курсове към Бюрото по труда, в какво могат да се включат бургазлии и има ли достатъчно възможности, от които да се възползват?

- В момента има достатъчно кандидати, но все още не всички фирми са успели да възстановят работата си. Продължава да бъде отворена възможността за младежите до 29 години да кандидатстват за стаж. Особено тези млади хора, които сега завършват училище – могат да се обърнат към Бюрото по труда и да започнат стаж от 6 месеца в някоя от фирмите. Планираме през следващите месеци да разработим допълнителни мерки. България ще бъде една от страните-членки, които по линия на новата програма и инициатива на ЕК – “REACT-EU“, ще може да получи допълнителни средства. Те основно ще бъдат насочени в подкрепа на местните власти да доразвиват услугите за патронаж, мерки за задържане на заетостта и мерки за безработни.

- Продължава и проектът „Родители в заетост“. Все още има ли възможност за кандидатстване по него?

- Едно от обещанията, които бяхме дали в предизборната кампания преди 4 години, бе да създадем подкрепа за семействата и родителите. Целта беше, когато децата не могат да ходят на детска градина или ясла, това да не пречи, а родителите да могат да се върнат на пазара на труда. За момента около 6000 души ползват такъв тип подкрепа. За Бургас това са около 250 семейства, а общата стойност на споразумението е около 1,7 млн. лв. Тази програма е все още отворена и ще продължи да бъде отворена до 2023 г., защото дава шанс на семействата, в които единият от родителите не може да започне работа или е в майчинство, или е останал без работа, а детето му не може да посещава ясла или детска градина, в рамките на 18 месеца ние да изплащаме заплатата на детегледач, който е нает през Бюрото по труда. Мисля, че тази подкрепа ще е изключително важна, особено сега през летните месеци, когато се възстанови туристическият сезон и хората започнат отново да ходят на работа. Местата в детските градини знаем, че в големия град не са достатъчни, а този проект дава възможност за допълнителна подкрепа в рамките на една минимална работна заплата за детегледач. Важно е да споменем, че няма ограничение дали това да бъде близък, член на семейството, баба или дядо, които също могат да се ангажират с гледането на деца.


В категории: Бургас , Политика


10
Коментара по темата
10.
*********
19.06.2020 13:08:42
0
1
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
9.
Jeko
19.06.2020 12:08:17
2
0
Ако БКП - то беше на власт щяха да крадат от парите, пример Масларова - преподава на студентите как да си вземат от публични средства.
8.
Герберастите До 7
19.06.2020 11:13:25
1
8
"Жалко , че нищо от тези пари не достига до хората ..."

За нас от ГЕРБ е важно, че паричките достигат до нощното шкафче на нашето Слънце, другото няма значение.
7.
Гражданин
19.06.2020 10:59:47
1
6
Жалко , че нищо от тези пари не достига до хората ...
6.
Любопитен
19.06.2020 10:53:15
1
10
Тия 160 милиона от нощното шкафче на Тиквоча ли са или пак от нашите данъци?
5.
*********
19.06.2020 10:30:14
1
0
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
4.
Мошенически схеми
19.06.2020 10:28:04
1
8
Ще помагат на мафиотите-хотелиери, които ще си спестят пари за заплати, а държавата ще натовари бедните да плащат печалбите на хотелиерите??? Пълна подигравка!
3.
nedovolna
19.06.2020 10:20:21
0
9
Четох дългите ви обяснения и така и не разбрах как точно ще помогнете...На първо време може просто да вдигнете сумата на обезщетенията..и да престанете да изисквате медецински които струват 20 лв моля!!
2.
Хм
19.06.2020 10:18:57
1
9
Никаква държава не сме.Толкова сме зле,че сме на дъното.Каква работа предлагат- оферти за по 500 лв заплата и отношение нула.Имам познати в чужбина, които получиха по няколко хиляди евро или паунда заради пандемията.Тук 375 на родители и то при условия, които едвам покриват.Тотал щета.
1.
*********
19.06.2020 10:14:46
1
1
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни или обидни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
4 прости съвета за носене на маска в горещината 4 прости съвета за носене на маска в горещината Как да я понесем по-лесно ФК "Черноморец 1919" победи "Димитровград", 2 от 2 за "акулите" ФК "Черноморец 1919" победи "Димитровград", 2 от 2 за "акулите"

Възпитаниците на Слави Костенски имат пълен актив от 6 точки

 

Златка чурулика нежни трели за годишнината им с Благой: Ти си моята любов Златка чурулика нежни трели за годишнината им с Благой: Ти си моята любов Блондинката се радва на изключително внимание и много любов от страна на нейната половинка Как незаконно се завзе плаж край Поморие Как незаконно се завзе плаж край Поморие

Малката ивица е окупираха от няколко големи тенти, които били само за гости на къмпинга, твърдят наши читатели

 

Пенелопе се щракна в имение на Ескобар Пенелопе се щракна в имение на Ескобар Силиконката не разкри с кого е в курорта Бус едва не помете Ивайла Бакалова Бус едва не помете Ивайла Бакалова

Cлeд ĸaтo пpитичa нa виcoĸитe cи тoĸoвe, Бaĸaлoвa ce ĸaчи в мoщнaтa cи ĸoлa и нaпpaви oбpaтeн зaвoй нa двoйнa нeпpeceчeнa линия

 

Ето как Криско избухна на Слънчака Ето как Криско избухна на Слънчака Това се случи на най-голямата клубна сцена в България – Bedroom beach Снахата на Доган бременна с второ? Снахата на Доган бременна с второ?

Памела Жейнова качи своя снимка с подозрително коремче

Софка и Тони Стораро помогнаха на Сашка Васева за животоспасяваща операция Софка и Тони Стораро помогнаха на Сашка Васева за животоспасяваща операция

Певицата ще се подложи на експериментално лечение в Берлин

 

Дано ГЕРБ да са преценили всички тежки за страната и обществото последици, които могат да настъпят от свикването на Велико народно събрание Дано ГЕРБ да са преценили всички тежки за страната и обществото последици, които могат да настъпят от свикването на Велико народно събрание

Министерският съвет няма право да внася предложения за изменения в Конституцията, част от предложенията могат да бъдат изменени и от действащото Народно събрание, но за друга е нужно ВНС

Путин и Лукашенко обсъдиха ситуацията в Беларус Путин и Лукашенко обсъдиха ситуацията в Беларус Минск е изправен пред "цветна революция", в която има "елементи на чужда намеса", твърди президентът Испания затваря нощните клубове в цялата страна Испания затваря нощните клубове в цялата страна

Испанският здравен министър прикани още на едно място да не се събират над 10 души

Русия започна производството на ваксина срещу COVID-19 Русия започна производството на ваксина срещу COVID-19 Вече е получила заявления от 20 държави за доставката на 1 милиард дози В САЩ обмислят помилване на Едуард Сноудън В САЩ обмислят помилване на Едуард Сноудън

Разкритата информация предизвика скандал, тъй като стана ясно, че американците масово са подслушвали

Българин открит в локва кръв на паркинг в Малта Българин открит в локва кръв на паркинг в Малта

Мъжът е откаран в болница в критично състояние

Хоспитализираха по-малкия брат на Доналд Тръмп Хоспитализираха по-малкия брат на Доналд Тръмп

Робърт Тръмп е приет в болница в Ню Йорк

Продадоха кецове на Майкъл Джордан за колосална сума Продадоха кецове на Майкъл Джордан за колосална сума

Моделът в червено и бяло с емблемата на Найки е бил носен от баскетболиста по време на приятелска среща на 25 август 1985 г. в Триест в Италия

В Испания затварят дискотеките и баровете, забраняват пушенето на улицата заради коронавируса В Испания затварят дискотеките и баровете, забраняват пушенето на улицата заради коронавируса

От началото на разпространението на коронавируса в Испания са установени повече от 337 хиляди случая, от които са починали над 28,6 хиляди пациенти

 

Вече официално: Лукашенко е избран за президент, Тихановска зове за протести Вече официално: Лукашенко е избран за президент, Тихановска зове за протести

Вижте как  са разпределени гласовете за другите кандидати

Добра новина! Израел възобновява полетите до България Добра новина! Израел възобновява полетите до България

Местните граждани, завръщащи се от тези държави, няма да бъдат поставени в двуседмична карантина

Бойко Борисов Бойко Борисов Да обучим децата, че след това да ходят на протест Виц на деня Виц на деня - Защо си дошла тук?
- Да те прибера от кръчмата, пияницо...
- Взимай ме и се махай...
Виц на деня Виц на деня Професор към асистент:
- Колега, какво правихте с трите студентки в залата?
- Нищо?
- А защо чистачката ви гледа, с такова уважение?
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Освен "Ахаа", "Мммм" и "OK", какви други заплахи знаят жените?
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева

Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter

Затвори