×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Приходите на хотелиерите се увеличиха с над 17% през март спрямо същия месец на м.г., сочи статистиката
  • Илиан Илиев повика 14 футболисти от чужбина за мачовете на националния отбор
  • Филмът "Кралството на планетата на маймуните" оглави боксофиса на Северна Америка
  • Прокуратурата иска половин милион лева гаранция за Божков, за да бъде пуснат на свобода
  • Хакерите, които пуснаха по телевизии в Латвия парада в Москва на 9 май, са ползвали сървър в България
  • Британец се ще скочи със специален костюм от 8516 м в Хималаите, това е за пръв път в бейсджъмпа
  • Бившият министър Бишинбаев от Казахстан, който закла съпругата си от ревност, е осъден на 24 г. затвор
  • Турция спира покупките на автомобили в публичния сектор за три години, почват икономии
  • Новият ковид води до гадене и диария
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Успяхме да спрем заразата от коронавирус в община Сунгурларе с дисциплина


Успяхме да спрем заразата от коронавирус в община Сунгурларе с дисциплина
За съжаление коронакризата повлия на бизнеса, много хора в общината останаха без работа, каза кметът д-р Георги Кенов
23 Май 2020, Събота, 20:00 ч.
Автор: Емел МАХМУД, снимка: авторът

Бюджетът ни беше натоварен с допълнителен разход от около 70 хил. лв. за справяне със ситуацията, но за нас е важен опазването здравето на жителите на общината

Сунгурларе бе сред общините в Бургаска област с доказан пациент на коронавирус. 52-годишният пациент от с. Манолич отдавна е изписан от болница, а обстановката в общината вече е по-спокойна и се връща към нормалния ритъм на живот. Какви мерки обаче предприе администрацията, за да предотврати разпространението на заразата, как подпомогна бизнеса и жителите на населените места - отговаря в интервю за Флагман.бг кметът д-р Георги Кенов:

-    Г-н Кенов, какъв е дефицитът в бюджета на община Сунгурларе за тази година след кризата, която предизвика пандемията от коронавирус?

-    От началото на извънредното положение, обявено през месец март, Община Сунгурларе направи многократно цялостна дезинфекция с почистващ препарат на всички улици във всички населени места, обществени сгради, магазини, паркове, бизнес помещения с обществен достъп, аптеки, банки и административни сгради. Осигурихме маски, ръкавици, шлемове, очила и почистващи средства за населените места и магазините - както за служители, така и за клиенти. Всички тези материали и консумативи струваха на Общината близо 70 хиляди лева. Бюджетът беше натоварен с този допълнителен разход поради въведените мерки за ограничаване на разпространението от коронавируса. 

-    Каква е обстановката към този момент в Сунгурларе? Готови ли са детските градини да отворят врати за малчуганите? 

-    Към този момент обстановката в общината е спокойна. Напрежение няма и ежедневието вече се връща в нормалния ритъм на живот. На основание заповед на министъра на здравеопазването вече можем да подготвим отварянето на детските градини. В процес на подготовка сме за стартирането им на 1 юни, когато се очаква да бъдат отворени. За детските градини ще осигурим дезинфектанти, маски, ръкавици и почистващи препарати, необходими за здравето на нашите деца. Предприели сме всички мерки за спазването на изискванията от Министерство на здравеопазването. Имах среща с всички директори на детски градини в общината, за да направим организация на процеса по отварянето им на 1 юни. При влизане в детските градини ще има филтър за проверка на температурата и предварително попълнена декларация от родител, че са наясно с новите разпоредби. 

-    Какви мерки предприе община Сунгурларе за ограничаването на разпространението на коронавируса?

-    Сформирахме оперативен общински щаб начело с мен и всички кметове на малки населени места, заедно с медицински специалисти и РЗИ. Стриктно спазвахме всички правила и следяхме ежедневно ситуацията в региона. Направихме здравна превенция в районите с ромско население и при хора в неравностойно положение. По време на извънредното положение обявихме горещ телефон за връзка с общинския кризисен щаб и връзка с обслужване на възрастни хора и хора под карантина за закупуването на продукти и лекарства от първа необходимост. Жителите на община Сунгурларе проявиха дисциплинираност и спазваха правилата. Единични случаи имахме за съставяне на глоби за неспазване правилата за носене на маски. 

Искам да благодаря на моите заместник-кметове Тодорка Павлева, Гергана Желязкова и Димитър Гавазов за огромната помощ и адекватните реакции в ситуацията на криза. Благодаря на всички служители в общинската администрация, които се отзоваха и денонощно бяха на разположение за нуждите на гражданите. Благодаря на полицаите, които също помагаха за спазването на реда в общината. 
Раздадохме безплатни предпазни средства и консумативи по всички кметства на населени места в общината. 

-    Увеличи ли се безработицата в общината заради пандемията?

-    Да, за съжаление, голяма част от бизнеса затвори и това затрудни гражданите в тази извънредна ситуация. Голяма благодарност към Български червен кръст-Бургас, който помогна на над 500 души с хранителни пакети. Още един нов транш се очаква в следващите дни за подкрепа на най-възрастните и уязвими хора в общината. Домашният социален патронаж работи и ще се опитаме да компенсираме с още персонал, за да можем да обслужим гражданите. 

-    Трябва ли държавата да помогне на малките общини като вашата, за да излезе от тежката ситуация?

-    Като лекар за мен в първите дни, когато научих за заразените в България и имайки в предвид бързото разпространение на коронавируса и хилядите жертви на пандемията, разбира се, че беше стресиращо и притеснително. Това е един голям стрес за обществото, защо ние сме свикнали на социална ангажираност, а сега трябва да живеем в социална дистанция. Благодарение на това, което направихме всички заедно - ежеседмичните срещи на кметовете в Областната администрация в Бургас и обмяната на опит между градовете ни даде основата, за да се справяме във възникналата ситуация и да изградим тясна взаимовръзка за бърза реакция. 

-    Доста от жителите на общината, които през последните години бяха в чужбина, се завърнаха, може ли бизнесът да им осигури някакво препитание, за да останат те по родните места?

-    Единични случаи споделят с мен, че още не са решили дали ще се върнат в чужбина поради ограниченията. Ние сме достойни членове на европейското семейство и не е имало проблем наши граждани на общината да работят извън България и същевременно да се грижат за семействата си тук. 

-   Въпреки пандемията, администрацията работи и вече по планувани проекти. Кои от тях ще се реализират през тази година? 

-    Работим по идеята да създадем младежки център за спорт и туризъм, да направим канализация в Сунгурларе и нова водопроводна мрежа по селата.  Искаме да обновим детските градини и да изградим зона за отдих в парк „Ичмята“. Аз и моят екип имаме много идеи за развитие на нашата община. 
 


В категории: Сунгурларе


Рецепта за пай с кайма и картофи
Рецепта за пай с кайма и картофи 13/05/2024, Понеделник 21:00 0
10
Коментара по темата
10.
*********
26.05.2020 19:55:09
0
1
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
9.
Ех, канализация!
26.05.2020 08:55:38
0
3
Канализацията трябва да се проектира качествено и да се изгради, ако трябва, и на етапи! И трябва да обхваща всички улици и да е с нормални възможности за разширяване! А не както е до сега, около кметовете, които са кметували и техните приближени!
8.
Колко са 70 к
26.05.2020 08:48:35
0
2
Е, колко са 70 000 лв.? Нали имате фактури вече за всичко?
7.
До 4 Наблюдател
26.05.2020 08:45:18
0
1
Ако сте наблюдавали правилно, някои села от Общината си имат канализация от преди! Това значи, че е имало умни хора тогава, когато са правени улиците им!
6.
аз
25.05.2020 16:16:11
1
4
Какъв екип, какви пет лева! Очаквахме, надявахме се , но уви нещата се влошава ти за това вина носи само Кенов! Жалко , но ако искахме да управлява ДПС щяхме да гласуваме за тях. Когато посочим примери се трият коментарите....
5.
А тъй
24.05.2020 14:34:13
0
3
и жп линия и влак да турите те така са европейците
4.
Наблюдател
24.05.2020 06:46:04
2
7
Канализация в Сунгурларе трябва да обхваща и селата в радиус от 10км. Такива проекти трябва да правите и осъществявате с европейско финансиране. Трябва само квалифицирсни хора. Това е проблема ви, който сам създавате.
3.
*********
24.05.2020 00:30:27
1
4
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни или обидни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
2.
До 1
24.05.2020 00:24:40
1
6
Викаш, сядате с бритчеда да жулите рикии, изпонапийете се, че накрая си удрите и по едно мъдо. Браво бе, за туй сте здрави чиляци.
1.
В махалата
23.05.2020 21:43:19
3
5
Ние от махалата помогнахме да се ограничи вируса като правихме секс между роднини само
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Зодиите, които карат родителите си да се гордеят с тях Зодиите, които карат родителите си да се гордеят с тях Кои знаци имат безмилостен стремеж майка им и баща им да се гордеят с тях Представители на европейската комисия ще заседават утре в Бургас и ще пътуват с електрическите ни автобуси Представители на европейската комисия ще заседават утре в Бургас и ще пътуват с електрическите ни автобуси Ще има и празничен концерт с ефектно шоу от дронове, за да се види какво е постигнато от по Оперативна програма "Транспорт" Рецепта за пай с кайма и картофи Рецепта за пай с кайма и картофи Вкусно и засищащо ястие 5 гряха, които ви пречат да отслабнете в областта на корема 5 гряха, които ви пречат да отслабнете в областта на корема С възрастта става особено трудно да се премахне коремът - понякога дори диетата и спортът не помагат Рачков влезе в образа на Веско Маринов, изпоти се яко Рачков влезе в образа на Веско Маринов, изпоти се яко Двамата изпълниха дует - обичания от всички хит "Лятна жълта рокля" Над 12% от българите нямат сметка в банка Над 12% от българите нямат сметка в банка Стотици хиляди бягат от вземане-даване с финансовите институции заради високите такси Родителите загряват за прием в първи клас в бургаските училища, местата са 2152 Родителите загряват за прием в първи клас в бургаските училища, местата са 2152 Първият етап на записване в първи клас ще продължи до 24 май Търговската гимназия в Бургас изпрати Випуск 2024, гейшата Жаклин събра погледите Търговската гимназия в Бургас изпрати Випуск 2024, гейшата Жаклин събра погледите Дълго право хоро се завихри в двора на икономическата гимназия, абитуриентите показаха завидни знания по народни танци Близо 400 ученика участваха във Фестивала на химията в Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ Близо 400 ученика участваха във Фестивала на химията в Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ Фестивалът премина под патронажа на проф. д-р Христо Бозов, ректор на университета Медиите в РС Македония отразиха размахания пръст от Гърция, но неглижират България Медиите в РС Македония отразиха размахания пръст от Гърция, но неглижират България Изданията в сграната цитират различни изказвания на гръцки предстаители
3000 евро бонус в Гърция за сигнал за фалшива касова бележка 3000 евро бонус в Гърция за сигнал за фалшива касова бележка Съдействат за разкриване на измами в големи размери Пребиха Стив Бушеми в центъра на Ню Йорк Пребиха Стив Бушеми в центъра на Ню Йорк Актьорът е бил приет в болница 15 загинали след стрелбата по жилищен блок в Белгород с ракета от района на Казачей Лопани 15 загинали след стрелбата по жилищен блок в Белгород с ракета от района на Казачей Лопани Звучи невероятно, но според украински анализатори, руснаците сами са си го взривили, а в същото време Путин уволни военният министър  Любов за Телеца, получава и енергия за лечение Любов за Телеца, получава и енергия за лечение Хороскоп за деня – 13 май 2024, понеделник Ад край Харков, земята е осеяна с разкъсани тела на украински войници и чуждестранни наемници Ад край Харков, земята е осеяна с разкъсани тела на украински войници и чуждестранни наемници Американското списание „Форбс“ пише, че руската офанзива била фалшива, но шест села паднаха за 24 часа в ръцете на окупаторите Шок за лекарите! Жена, обявена за починала, отиде на преглед Шок за лекарите! Жена, обявена за починала, отиде на преглед Поради объркването на жената вече не се изплащали обезщетения, за да се грижи за своя съпруг с увреждания Гърция размаха пръст на новия президент на Северна Македония Гърция размаха пръст на новия президент на Северна Македония  Пътят към ЕС минава през изпълнение на Преспанското споразумение, напомниха в Атина на Скопие след гафа на Гордана Силяновска Първият в света човек с бъбрек, трансплантиран от прасе, почина Първият в света човек с бъбрек, трансплантиран от прасе, почина 62-годишният мъж страдал от тежко бъбречно заболяване Радост за феновете на Гришо, би Атман в Рим Радост за феновете на Гришо, би Атман в Рим  Григор Димитров обаче изстрада победата си, след като стъпи накриво още в първия сет и доигра мача на куц крак Последният мач на Мбапе в Париж с екипа на ПСЖ е тази вечер Последният мач на Мбапе в Париж с екипа на ПСЖ е тази вечер Възпитаниците на Луис Енрике вече си осигуриха 12-ата титла
Любомир Стефанов, политолог: Любомир Стефанов, политолог: Бързо амортизираме политиците си, без да си даваме сметка, че нови просто няма откъде да дойдат Виц на деня Виц на деня - Жена, всичко поскъпна. Трябва да се къпем заедно, да пестим от ток и вода.
- Аз вече се изкъпах при комшията.
Виц на деня Виц на деня При кардиолога:
- Бай Марине, колко бутилки вино изпиваш на ден?
- Две.
- Как така две, аз нали ти разреших само по една?!?
- Аз ходя и при друг доктор...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Обява:
Изгубена шофьорска книжка на жена ми. Който я намери, да я изгори! Възнаграждение
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори