×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Как извънредното положение превърна България от парламентарна в телевизионна република


Как извънредното положение превърна България от парламентарна в телевизионна република
Правителството и Щабът знаеха как да влязат в извънредното положение, но не и как да излязат
01 Май 2020, Петък, 20:00 ч.
Автор: Флагман.БГ

Най-честото послание на премиера през месеца бе: „Целта е да ви запазя живи и здрави, нищо друго няма важно в момента"

Флагман.бг представя част от месечния доклад на Института за стратегии и анализи. Заключенията са изключително интересни и засягат динамичните политически процеси през април.

Април беше първият месец, в която България изцяло живя в извънредно положение. Това бе и времето, когато европейските държави стартираха дебат за разхлабване на мерките за социална дистанция и ограничения в придвижването. Дори в епоха на глобална дигитална свързаност социалната изолация се оказа явление, несъвместимо със съвременния свят.Основният въпрос на обществено-политическия дебат претърпя корекция – от мерки за социална дистанция до как ще живеем с новия вирус и кога да чакаме създаването на ваксина.

В употреба влезе понятието „нова нормалност“ (Педро Санчес). Светът ще се връща към нормалността, но това ще бъде друга нормалност на съвместен живот с вируса до неговото медицинско обезоръжаване.

България не влезе в негативен сценарий, при който жертвите се увеличават стремително и здравната система рухва. Страната ни реагира навреме и се подготви за кризата. Преценката на Борисов бе много точна в тази посока.Сплотяването около рестриктивните мерки бе отчетливо през втората половина на март, но са налице признаци на умора в обществото.

Въпреки все още високите нива на страх, повечето българи не биха желали удължаване на извънредното положение след средата на май (Галъп).

Заради особеностите на кризата (рискове, начин на разпространение) началото на извънредното положение се радваше на безпрецедентен обществен и политически консенсус, който започна да се разпада в неговия край.

Основната причина е в политиката "проба-грешка", което в конкретната обстановка бе в полезрението на цялото общество и прави скриването невъзможно.

Правителството знаеше как да влезе в извънредното положение, но не знае как да излезе. Излизането е основният въпрос сега пред изпълнителната власт.

Здравето остана приоритет, но се засилиха тревогите за загубата на пари и социален статус. Сондаж от средата на април показа, че 46% не издържат или биха издържали още месец (АФИС). Срокът изтича в средата на май.

Правителството изпуска шансовете за траен рестарт в доверието, които се отвориха през март с бързото въвеждане на мерките. Доверието, което отчитат социолозите сега, е кризисно и ситуационно.

Коефициентът на разпространение на вируса, който показва колко човека заразява един вирусоносител, трябва да е водещото при решението на българските политици. Немски вирусолози изчисляват, че при коефициент 1, рискът от италиански сценарий е реален. Информацията за този коефициент у нас се появява спорадично и последно бе 1,4.

Основният инструмент за овладяване на кризата е масовото тестване. По този най-важен показател България закъсня и е на последно място в Европейския съюз и региона.

Добрата новина е, че у нас има най-ниска заболеваемост от COVID-19 в ЕС по показателя заразени на 100 000 души. По показателя смъртност на 100 000 души страната ни е на 3-то място след Словакия и Латвия.

Правителството попадна в собствения си капан да се харесва максимално на всички. В края на месеца, когато други държави след строга карантина отпускат мерките, у нас случаите на заразените се увеличават. Регистрираме първото разминаване между премиера и Щаба за прилагането на мерките (отварянето на парковете).

Мерките за социално дистанциране бяха адекватни на ситуацията. Без пътна карта за излизане от кризата обаче те станаха непосилна тежест, включително от психологическа гледна точка.

Извънредното положение превърна България от парламентарна в телевизионна република.

Най-честото послание на премиера през месеца бе: „Целта е да ви запазя живи и здрави, нищо друго няма важно в момента.“Той постоянно е в движение, демонстрира активност, изпраща и посланията „действам“, „държа всичко под контрол“.

Борисов измисли собствен политически фолклор с джипката, „мазнинката“, постоянни пресконференции по всички въпроси. Джипката стана институция, докато конституционните институции се изпразваха от съдържание.

Според социологията Борисов генерира невиждана за себе си подкрепа, която не бе получавал повече от десетилетие. Не бива да се забравя обаче, че това е изцяло кризисен рефлекс.

След много силен старт Националният оперативен щаб започна да прави комуникационни грешки. Яркият пример бе извънредният брифинг преди полунощ, за да се опровергае невярна информация от социалните мрежи. Появи се понятието „брифингатура“ (хибрид между брифинг и диктатура).

В професионалните среди лидер на опозицията срещу щаба се очерта доц. Мангъров. Той има медиен излаз, хората го разпознават, има и немалко поддръжници.

Парламентът беше неглижиран от управляващите. 

Проваленото изслушване на Борисов (21 април) бе лош индикатор за посоката на демократичните процеси. На практика бе суспендирана Конституцията, според която Народното събрание упражнява парламентарен контрол, а министрите са длъжни да отговарят.

Пресконференции, било то и извънредни, не могат да бъдат ерзац на парламента. На 28 април при повторно свикване на парламента, този път успешно, премиерът даде стегнат отчет.

Депутатите от всички парламентарни групи демонстрираха солидарност в кризата, като се лишиха изцяло от заплати. В същото време е налице крайност, която игнорира допускането, че „политиците живеят само от заплати“ (по израза на президента Радев).

Президент и премиер минаха в старото положение на тотална конфронтация и мерене на его. От сблъсъка Радев-Борисов отсъства рационалният елемент.

За първи път от появата на Радев в политиката, Борисов го изпревари по рейтинг (Галъп, Сова Харис). Серия от социологически проучвания показаха, че рейтингът му върви надолу.Президентът поставя акцентите там, където изпълнителната власт показва слабост – хаотична комуникационна стратегия, неубедителни икономически мерки, липса на достатъчно прозрачност. Гледната му точка отчита ветрило от настоящи и бъдещи проблеми.

Главният прокурор имаше плътна публичност. Иван Гешев натрупа точки със задържането на биячите на журналиста Слави Ангелов. Снимките на ултрасите (татуировки, мускули) бяха красноречеви, посланието на Гешев - ясно: „Мутренските времена свършиха“.Държавното обвинение показа характер и в случая с убийството на Милен Цветков и преформулираното обвинение, което предвижда от 15 до 20 години затвор.

Криза в партия ГЕРБ донесе депутатът Лъчезар Иванов – оказа се, че синът му е един от спътниците в джипа-убиец, отнел брутално живота на журналиста. Към нито един друг човек в ГЕРБ Борисов не е проявявал по-голяма толерантност. Явно любимецът му в партията се казва Лъчезар Иванов.

С осуетяването на изслушването на премиера Борисов (21 април) парламентарната група на ГЕРБ демонстрира отказ от парламентаризъм. Депутатите не се регистрираха в зала, което е прийом на опозицията и в никакъв случай на управляващи. Управляващи да не се регистрират в зала, за да провалят заседание, е феномен.

ДПС успя да се впише в положителния контекст на коронакризата. На видимо ниво дневният ред се припокри с националните приоритети.

За първи път от години на преден план излезе депутатът Делян Пеевски, който концентрира цялата партийна активност върху и около себе си. Той разгърна широкомащабна благотворителна кампания с обхват не само в България, но и в Северна Македония.

С приближаването на парламентарните избори и края на кризата партиите от патриотичния сегмент ще търсят всякакъв начин да изпъкват, защото се стопиха в сянката на Борисов.

Слави Трифонов рязко втвърди опозиционния тон. За първи път категорично обяви, че ще участва в предстоящите парламентарни избори. Атаките му срещу Борисов са остри и персонални. Продължаваме да смятаме, е шоуменът не може да бъде полиическа алтернатива.

Трагедията с журналиста Милен Цветков бе съпреживяна във всеки български дом. Случилото се бе наречено „убийство“, „екзекуция“, „атентат“.
Властта реагира ситуационно и рутинно, като обеща по-високи наказания.

Гражданското търпение стигна своя праг. Трябва рестарт на цялата система, контрол (видеокамери, дронове), който изключва субективния фактор и правоприлагане.

България се закова на 111-то място по свобода на медиите. Снимката на Милен Цветков с маска на лицето и послание „Маските не са за да ви пазят, а за да мълчите“ стана слоган на цяла фейсбук-кампания.

На фона на неясната прогноза за разпространението на вируса и ефектите върху икономиката, очертаващото се ново противопоставяне между Китай и САЩ в дебата кой носи вина за пандемията, допълнително ще влоши условията за развитието на световната икономика. Заплахата за въвеждане на нови санкции срещу Китай от страна на САЩ вече събудиха недоволство в азиатските страни, които са силно обвързани с китайската икономика. Освен револвиращи икономически спадове, пандемията ще преначертае структурата на световната икономика към повече национална икономика.

Промяна настъпва и в икономическите отношения между Китай и ЕС. ЕС насърчава своите държави-членки да въведат политики, които да ограничат зависимостта от китайски внос.

Свиването на заетостта не само в забранените за дейност сектори, но и в останалите, показва, че кризата няма да е секторно локализирана, а повсеместна.

Въпросът с изолацията на гражданите не е свързан само с дисциплината, но и с възможността да се изолираш. Данните на Евростат от април показват, че 41,6% от населението в България живее в пренаселени домакинства, които не позволяват самоизолиране. В Нидерландия този процент е едва 4,1%.

В края на април мерките в икономическата област изглеждат по-скоро обещание за мерки, отколкото реално финансиране, получено от целевите групи; рестриктивни и ограничителни условия, които намаляват броя на допустимите кандидати, тежки административни процедури, трудно реализуеми при ограничения капацитет на администрацията.

Въпреки внушителния размер на обявените мерки, 89% от предвидените суми са под формата на кредити, до които по-голямата част от фирмите и гражданите няма да имат достъп поради вече висока задлъжнялост, включително към бюджета.

Докато всички агенции повтарят, че предприетите мерки от правителствата за възстановяване и насърчаване на икономиките ще са от ключово значение за ограничаване на икономическата криза, в България все още няма ясна пътна карта и стратегия както за най-засегнатите сектори, така и на икономиката като цяло.

Коронакризата затвърди водещата роля на Германия в Европа. Германия най-добре се справя с мениджмънта на безпрецедентното предизвикателство – високо организирана страна, с отлична здравна система, с бързи и адекватни икономически мерки. Европейският съюз е на кръстопът, а накъде ще поеме ЕС зависи от Берлин и развитието на политическите процеси вътре в страната. Два ключови политически въпроса търсят решение – кой ще е лидер на ХДС и кой ще е кандидат за канцлер на коалицията ХДС/ХСС.

Мащабът на заразата в САЩ разклати позициите на Доналд Тръмп. Американският президент е единственият от големите световни лидери, който не можа да намери верния тон по отношение на коронакризата – и в тайминга, и в мерките.

През месеца бе съобщено, че в Китай са започнали практически изпитания на новата китайска криптовалута. Окончателното й име все още не е определено, въпреки че в редица публикации новата китайска „криптовалута“ вече се нарича CBDC (China Bank Digital Currency).
В бъдеще портфейлът за криптовалутата може да замени паспорта на гражданите, давайки достъп до всички обществени услуги и дори възможността с него да се гласува.

Появата на масово работеща платежна система, основана единствено на достъпа до обикновения Интернет, но без риск от блокиране на акаунти (както потребителски акаунти, така и банкови кореспондентски сметки в Централната банка) и напълно неконтролирана от Вашингтон, би променила цялата сегашна глобална ситуация.

Почти сигурно е, че американските власти ще ускорят разработването на практическо взаимноизгодно споразумение между Министерството на финансите на САЩ и Цукерберг за подобна трансформация на неговата „Libra“ в официална криптовалута на САЩ. Докато все още има възможност въвеждането й в обръщение да се извърши на базата на преобладаващия мащаб на доларовите транзакции в света и по този начин да бъде продължено световното господство в новите реалности.


В категории: Политика


Флагман.БГ Откриха труп до детска ясла Откриха труп до детска ясла 29/03/2024, Петък 09:57 0
16
Коментара по темата
16.
До 14
02.05.2020 08:15:38
0
2
Ти си неофашист и долен боклук!
Герберска подлога.
15.
Тано Кариди
02.05.2020 04:23:53
2
2
VIVO E VEGETO... ще значи ще бъдете жертвани но ще останете живи и ...здрави до колкото акъл ви е останал след La tempesta ...
14.
До 2
01.05.2020 23:14:24
4
10
Ей, троляк, цар Борис Трети е единственият ИСТИНСКИ политик и държавник, който сме имали след Освобождението! Да твърдиш, че вавлича България във войната и за това заплща с живота си не само, че е жалко, а и е тъжно за самия теб - показва колко необразована и ниска подлога си! До неговата смърт България НЕ ИЗПРАЩА нието един войник на фронта, НЕ ИЗПРАЩА нито един еврейски българин на смърт. Като без на практика да влиза във военни действия успяваме и да увеличим чувствително територията си! А за развитието на държаватв преди войната, под негово ръководство, в момента не можем дори и да си предатавим - германци и швейцарци да се редят на опашка за работа в България.
13.
корона чао чао
01.05.2020 22:47:19
4
6
и сеа като мамалигарите остава да се удавим на края на Дунава , то туй ще стане с тоз акъл
12.
Уно Моменто
01.05.2020 21:57:36
11
15
Първо искам да уточня че не съм от Герб, нито защитавам Мутафчийски. Просто разсъждавам, че мерките не са чак толкова непосилни, колкото ги изкарваме.
До момента данните сочат че около 20% от заразените, постъпват в болницата в инфекциозните отделения.
За един ден са направени 1302 теста, като 53 дават положителен резултат, това са около 4%.
Ако това съотношение в проценти се отнася и за останалото население което не е тествано, това означава че на 7 млн население, имаме 280 хиляди заразени.
Ако 20% от заразените постъпят в инфекциозните отделения това са 56 000 човека.
Лошото в случая е че България разполага само с 2063 легла за интензивно инфекциозно лечение и само с 1463 машини за обдишване.
Тук идва и другия проблем, че над 70% от заразените са от ромски произход като голяма част от тях нямат и здравно осигуряване, което ще рече ще държавата ще плаща лечението им, т.е. ние...народа. При един такъв сценарий, ромите ще напълнят инфекциозните отделения и ние ще им плащаме лечението, като в същото време нашите пари ще отидат за тях, а за нас българите място в болницата няма да има.
Сега всеки може да си даде сметка, дали настоящите мерки, които взима Мутафчийски и щаба са толкова репресивни и непосилни за населението, както се оплакват много от нас...?
11.
До 10
01.05.2020 21:11:17
16
3
Има надежда малка ама има !!!!
10.
до 8 ами !!!!!!!!
01.05.2020 21:08:23
17
17
Те са от ония 80% "и аз съм прост и вие сте прости затова се разбираме""!!!!Не може да му се отрече ТАЛАНТА НА БОКО УМЕЕ ДА УПРАВЛЯВА ДЪРЖАВА С 80% ДЕБИЛИ!!!!!!!!!НЕ ЧЕ ТОВА Е ДЪРЖАВА ДЕ !!!//но това е друга тема/
9.
До 7!
01.05.2020 20:50:43
13
10
Еи трол НЕ ПИЯ!!!
8.
????
01.05.2020 20:49:19
15
22
Абе тоя платен саит само тролове ли го четат? И нормални хора влизат ли понякога???? Не дават лоша дума за Боката да кажеш веднага Бам или - - - -???
7.
До 3
01.05.2020 20:47:08
16
25
Скрий се някъде Ганьо!
Да, вируса го няма, ама единствено в твоята глава, както и голяма част от сивото ти вещество. Айде сипвай си ракията и почвай други теми че вече стана банално тва ващо!
6.
????
01.05.2020 20:37:01
21
33
С 1000 болни пандемия???? Пандемия е хилядите безработни изкупили тоалетната хартия на хипер маркетите които не плащат данъци в БГ и изнесли парите!!! Пандемия е милионите затворени българи останали без работа докато циганите изгонени от Европа се прибират при родата и необезпокоявани от никой си правеха банкети пазени от полиция а за теб акт за без маска БЪЛГАРИНО!!!
5.
Хсхаа
01.05.2020 20:34:52
12
29
Той вируса като видял Бойко и дим да го няма хаха.Той затуй обикаля по цял ден преследва вируса хаха с джипката.Аз не съм си оредставял че може да има такава държава с такова управление.Гонят по цял ден вируси пари не дават и говорят разни глупости по тв
4.
Бай Жечо
01.05.2020 20:31:00
15
16
Когато в няколко европейски държави има епидемия, трябва да се съобразиш и обявиш пандемия.
Това за съжаление води до ограничаване на човешките права с цел запазване здравето и живота на хората. Дали мерките са били адекватни, времето ще покаже.
3.
До 2
01.05.2020 20:23:08
26
34
Да оприличиш Борисов на държавник??? Е на всичко друго да но държавник!!! По голяма манипулация и ограбване на българския народ не мога да си представя!!! Къде все пак е тоя вирус ?!? Няма го в парка няма го на Витоша няма го в центровете на градовете!!! И в морската явно го няма има го само по телевизията от 08:00 до 08:30 по всички канали ааа и в някой квартали населени с паразити гласували за силните на деня лекувани с пари от нашите осигуровки !!! И играещи кючек по улиците докато ние държахме децата си като затворници!!! И тая цялата държава се казва България??? Не мисля след някоя друга годинка ще се наложи да и сменим името!!!
2.
Nostradamus
01.05.2020 20:08:36
22
30
Историята ни учи,че всеки държавник ,който се осмелява да суспендира Конституцията, разпуска Парламента и установява еднолична диктатура, заплаща висока цена: Губят властта и главите си. Пример за това са : Княз Александър1 Батенберг 1881г. Държавен Преврат и Цар Борис 3 Установява Авторитарна власт след 1936г., въвлича България във войната и заплаща със живота си през 1943г. Премиерът от ГЕРБ също се осмели да Разпусне Парламента и да Суспендира Конституцията. Какво ще се случи с него ще реши Съдбата! А може би това е Кармично предопределено!
1.
Гарантирано от Шайката ГЕРБ
01.05.2020 20:07:15
24
45
Стигнал Коронавируса до България и си казал:
Тук нямам работа. Тръгвам си!
Те ГЕРБ и без мен са си свършили работата!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Две години след напускането на бТВ тя фалира Две години след напускането на бТВ тя фалира Журналистката, която се втурна да прави частен бизнес и да развива своя фирма за маркетинг и реклама, е приключила дейността си Откриха труп до детска ясла Районът е отцепен, гъмжи от криминалисти Борисов се доверил на ПП-ДБ за промените в Конституцията, те му предлагат комисия за „Турски поток“ Борисов се доверил на ПП-ДБ за промените в Конституцията, те му предлагат комисия за „Турски поток“ Лидерът на ГЕРБ не хареса въпросите на репортерите и обяви, че "меракли за премиери винаги ще се намерят" Тази звезда от Капките бил алкохолик, щял да срине всичко, което е градил, но... Тази звезда от Капките бил алкохолик, щял да срине всичко, което е градил, но... Алкохола го отказах, защото много зле ми влияеше, почнах да ставам сприхав и неадекватен, призна Панайот Панайотов Капан за шефовете на БНБ, на парламента и на Сметната палата, зоват за оставките им Капан за шефовете на БНБ, на парламента и на Сметната палата, зоват за оставките им Като влиза в сила Конституцията, трябва да знаят, че са потенциални министър-председатели, коментира проф. Пламен Киров Побиват ли ви тръпки от тази участничка в "Ергенът"? Учила е окултизъм в Судан Побиват ли ви тръпки от тази участничка в "Ергенът"? Учила е окултизъм в Судан Ангелските й карти имат изключително богата история и са й подарък от висш езотерик и тайновидец, разкрива нейна приятелка Тази е за лудница, категорични са феновете на "Хелс Китчън" Тази е за лудница, категорични са феновете на "Хелс Китчън" Това е любимото ни предаване, но с тия истерички няма да го гледам, обявиха фенове  Тази популярна българка се разведе, но е с милиони в банковата сметка и две имения Тази популярна българка се разведе, но е с милиони в банковата сметка и две имения Биг Майк като истински джентълмен сам предложил да й остави любимата й вила на Карибите, където двамата често се усамотяваха Изгониха считана за вещица от Ергенът Изгониха считана за вещица от Ергенът Тя заплаши, че ще разбие главата на друга участничка Тази целувка в "Денсинг старс" не бе по сценарий, ще забие ли фолкпевец най-желаната синоптичка Тази целувка в "Денсинг старс" не бе по сценарий, ще забие ли фолкпевец най-желаната синоптичка Освен отпадането на партньора на Емануела Иван се заформя още един скандал в танцувалното шоу
Атентат ли е довел до срутването на моста в Балтимор? Корабът на Сергей замесен и в друг инцидент Атентат ли е довел до срутването на моста в Балтимор? Корабът на Сергей замесен и в друг инцидент Капитанът на кораба, който събори съоръжението, съобщил за неизправности в управлението, за да си осигури „алиби“ Голяма победа на Гришо, срази номер 2 в света и за първи път е на полуфиналите в Маями Голяма победа на Гришо, срази номер 2 в света и за първи път е на полуфиналите в Маями Най-добрият български тенисист ще спори за място на финала с №5 в световната ранглиста Александър Зверев Задържаха още един терорист след трагедията в Москва, атентатът финансиран с криптовалута Задържаха още един терорист след трагедията в Москва, атентатът финансиран с криптовалута Следите водят към Киев, обявиха от руския Следствен комитет Жена се омъжи за трима мъже и избяга с парите им Жена се омъжи за трима мъже и избяга с парите им Предполага се, че сватовници и брачни агенции са участвали в престъпната дейност Най-възрастният кандидат на изборите в Турция е на 90 години, най-младият-на 18 Най-възрастният кандидат на изборите в Турция е на 90 години, най-младият-на 18 С разлика от 72 години помежду си 18-годишната Елиф Нур Батур и 90-годишният Али Калънджа ще се борят за постове в местната власт Голям скандал в Денсинг старс Голям скандал в Денсинг старс Партньорката на Емрах го напуска Водолази извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор Водолази извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор Труповете са на двама мъже, намерени в камион, паднал в Патапско Заплаха на Путин към Европа, летища може да станат военна цел на Русия Заплаха на Путин към Европа, летища може да станат военна цел на Русия Владимир Путин предупреди, че аеропортовете в трети страни, от които излитат F-16 и се използват срещу руски военнослужещи, ще бъдат атакувани Хю Грант обмислял политическа кариера Хю Грант обмислял политическа кариера Звездният актьор сподели, че обсъждал това с майката на съпругата си, която е бивш член на шведския парламент Украинска следа при събарянето на моста в Балтимор? Прекратиха издирването на оцелели Украинска следа при събарянето на моста в Балтимор? Прекратиха издирването на оцелели 52-годишният Серьожа бил капитан на кораба, който събори съоръжението
Бойко Борисов Бойко Борисов Един път казват "Бойко, помогни ни", после пък съм виновен за всичко Виц на деня Виц на деня - Защо културната жена мълчи по време на с*кс?
- Защото културната жена никога не разговаря с непознати мъже!
Виц на деня Виц на деня - Тате, тате защо редиш тези зелки в бидон?
- Виж сега, детето ми, идва зимата. Сняг, студ, киша - стоим си вкъщи. За да изкарам до пролетта, ми е нужно нещо по-кисело от физиономията на майка ти...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Женените мъже са си най-добре! Имат си сигурна охрана, която ги наблюдава, следи и пази от зли жени.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори