×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Днес се провеждат редовни сесии в Поморие, Сунгурларе, Айтос и Камено
  • Арести на Острова след смъртта на петима мигранти в Ламанша
  • Съдът пак върна делото срещу собственика на "ТАД Груп" Иван Тодоров за кибертероризъм на прокуратурата
  • Отново ще се обсъжда от Белград и Прищина забраната за използване на сръбския динар в Косово
  • Русия се възпротиви с вето на забраната за ядрени оръжия в космоса
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Депутат: Мерките срещу COVID-19 са прекалени и вече „непоносими“, какъв е планът, някой има ли визия


Депутат: Мерките срещу COVID-19 са прекалени и вече „непоносими“, какъв е планът, някой има ли визия
Има ли някой в държавата визия за това, което ще се случва в най-близко бъдеще, когато ще бъде невъзможно да се продължава по досегашния начин, пита Гьоков (вляво)
23 Април 2020, Четвъртък, 19:04 ч.
Автор: Лъчезар ЛИСИЦОВ

Данните показват, че реакцията на властта е твърде несъразмерна, пише Георги Гьоков до здравния министър

След Николай Тишев още един депутат от „БСП за България“ се осмели да постави под съмнение адекватността на строгите ограничителни мерки, свързани с коронавируса COVID-19.

Става въпрос за народния представител Георги Гьоков, който е отправил няколко тематични въпроса по реда на парламентарния контрол към министри.

„Прави впечатление, че към момента данните за разпространение на инфекцията от коронавируса по-скоро не кореспондират с мащаба на мерките, които се предприемат в световен, европейски и национален план. В медицината за епидемия се говори, когато броят на заразените надхвърля 200 души на 10 000 население. Според статистическата информация на Националния оперативен щаб, към момента на задаване на въпроса, в страната им потвърдени 593 случая на заразени с коронавирус. Излекувани са 42, а починалите са 24 души, като поне при половината от тях инфекцията по-скоро не е „истинската“ причина за смъртта им. Т.е. случаите на заразени са 236 пъти по-малко от това за обявяване на епидемия. Което – колкото и предпазливо да се подхожда – би могло да сочи, че данните, с които разполагаме, показват, че реакцията на властта е твърде несъразмерна“, пише Гьоков в изложението си към парламентарен въпрос до министъра на здравеопазването, отправен на 9 април.

Към момента – две седмици по-късно, няма значителна промяна в параметрите на разпространението на COVID-19 у нас.

Георги Гьоков е поискал статистическа информация за броя на починалите от 2005 г. досега за този период на годината. Планираната дата за отговор на министър Кирил Ананиев е била 16 април, показва справката в сайта на парламента. Седмица по-късно обаче такъв все още няма.

Припомняме, че мнозинството в Народното събрание премахна устния петъчен парламентарен контрол заради извънредното положение. Сега министрите отговарят само писмено.

В изложението си Георги Гьоков пише още: „Няма и не трябва да има спор, че е изключително важно да се вземат всички мерки за защита на населението от последствията от една непозната до момента „зараза“. Но също така е важно прилаганите мерки да се основават и да са в съответствие с факти и научно и медицински обосновани очаквания, а не да са „надпревара“ между различните ведомства и институции за рестриктивни, но необосновани от научна гледна точка, мерки.“

Депутатът изнася статистика за силния ръст на безработните и пита „как управляващите ще покажат и убедят хората, че правят повече добро, а не вредят“.

На 13 април Георги Гьоков е отправил и друг любопитен въпрос към министър Ананиев. Той е относно „плановете на Правителството, на здравния министър и на Националния оперативен щаб за по-нататъшни действия за излизане от кризата с пандемията от коронавирус COVID-19”.

В случая депутатът излага следното мнение: „В България, включително и от Вашите заповеди, е видно, че единственото противодействие на „заразата“ е в силно рестриктивни ограничителни мерки и крайна социална изолация. България бе сред първите, които проумяха сериозността на проблема и предприеха радикални мерки. Което аз не намирам за лошо и на този етап не пледирам за отмяна на тези мерки, а за смекчаването им в разумни граници.“

Георги Гьоков пише още, че е приятно изненадан от това, че българите се оказали високо дисциплинирани и отговорни към себе си и останалите, като подкрепили мерките на държавата, за да може тя да се подготви, докато тежките случаи на заболели станат много.

„Моментното обществено доверие и подкрепа са впечатляващи, но не са неизчерпаеми. И много бързо доверието ще бъде снето в случай, че извънредните мерки продължат твърде дълго или ако се окажат не най-подходящите. Извънредното положение, изолационните мерки, забраните, рестрикциите не могат да продължават безкрайно. Те дори вече са „непоносими“. По всяка вероятност и Вие сте убеден в това“, обръща се Гьоков към министър Ананиев.

Депутатът смята, че мерките помагат за ограничение на заразата, но пита с какво допринасят за решаване на проблема в цялост.

„И при условие, че единственият изход от кризата е ваксина (която светът ще има минимум след година) и, че няма други решения, в обществото изникват въпроси, които се нуждаят от сериозни отговори: Какви са плановете на Правителството, на здравния министър, на Националния оперативен щаб за по-нататъшни действия? Има ли някой в Държавата визия за това, което ще се случва в най-близко бъдеще (след месец, два), когато ще бъде невъзможно да се продължава по досегашния начин (с изолация и ограничения)?

Моля да отговорите и на въпросите: С какво ще бъде по-различна ситуацията след 13 май 2020 г.? Какви условия и какви мотиви ще Ви накарат да пристъпите към отмяна на извънредните мерки? Какви са „сценариите“ за излизане от ситуацията, в която се намираме в момента“, пита Георги Гьоков.

Планираната дата за отговор на министъра е била 21 април. Към 23-и обаче такъв все още няма.




Крадец на песни ли е Фики?
Крадец на песни ли е Фики? 25/04/2024, Четвъртък 10:40 1
19
Коментара по темата
19.
Gozogzotzogzotz
24.04.2020 06:34:41
0
1
ВИЖ В У ТУБЕ. КЛИПОВЕТЕ ЗА НОВИТЕ 20 АНГЛИЙСКИ ЛИРИ И. КАЖИ ЕДНО. БЛАГОДАРЯ. НА. АНГЛИЙСКАТА. КРАЛИЦА. И. ЧИФУТА. РОТШИЛД. ХА ХА ХА...
18.
****
24.04.2020 01:28:35
0
4
какъв е тоя смотаняк?
17.
info
23.04.2020 23:47:52
0
0
e qvno toq nqma da zahape ot pomishtite i reve
16.
Хм
23.04.2020 22:29:35
1
0
Откак хората се научиха да говорят взеха да задават въпроси,а преди това не можеха и не задаваха въпроси
15.
aib
23.04.2020 22:07:17
7
12
Някои от колегите "коментиращи" следи ли обстановката в Англия, Италия, Испания, Русия, Франция, Германия...Защо господин депутата не пробва да седи опакован 8ч.в защитен екип на някои от лекарите-за да види за какво иде реч и така да изкара 2 седмици, а после още 2 седмици под пълна карантина и тогава да се жалва???!!! Като е толкова против карантината-да вземе да иде на визитация в някое инфекциозно отделение...И на мен не ми харесва да не мога да си изведа децата на разходка, а да ги държа под ключ в 40кв.м., защото са и на училище...Не ми харесва, че не мога да ги пратя при баба им и дядо им на село-няма Интернет и не могат да провеждат занятия. Обаче такъв е живота. Ако измисли друг вариянт, който да гарантира безопасността на населението-да заповяда.
14.
Гоче
23.04.2020 21:49:57
4
5
стой си дома ,да не дава Господ да си плащаш кислорода у интензивното
13.
Бай Дечо до кралев
23.04.2020 21:47:55
4
1
На моменти ми става наистина страшно, че съм орисан да живея с дебили като теб!! Обаче виждам, че има и други дебили, които явно са разбрали нещо от простотиите които си написал!!
12.
Тихо
23.04.2020 21:37:12
7
6
Шшшшт, господин депутат. Недей пита такива неща. Той и Милен Цветков направи извънредно предаване на тема "Какво следва и какъв е планът" и на следващия ден беше мъртъв.
11.
Защо
23.04.2020 21:03:10
2
7
Защо никой не поиска от ГРАО статистиката за смъртността у нас поне последните 6 месеца. Хората ще бъдат шокирани като разберат колко много е спаднала от нова година насам.
10.
Кралев
23.04.2020 20:32:40
11
17
Тоя Гьоков е доста прост, той си мисли че Герб е казал че това е пандемия и ги пита тях защо е така хахахаха! Не Герб е обявил пандемията комунистически тъпако, а Световната Здравна Организация :) България като член на СЗО, е длъжна да
спазва нейните разпореждания. Ако комунистическия дебил иска отговори, да се обърне към световните експерти от СЗО, а не към Герб!
Мерките били непоносими хахаха, в България мерки има само по наредба, реално няма такива... защото никой не ги спазва, всички са си навън по улиците, по разходки още от първия ден на извънредното положение, а маски се носят само на врата за красота :) Преди да дойде тази корона мен ме проверяваха много по-стриктно на Кпп, а сега дори не ми искат и свидетелство за управление, нито талон на автомобила, нито ми гледат личната карта дали съм аз, само гледат гърба на личната да пише Бургас и пускат без проблем.
Никакви мерки няма в България всичко е свободно.
9.
Хахс
23.04.2020 20:09:10
10
5
Ами то си е ясно.Трябва да се дръпнат парите от ЕС.По принцип в бг няма ама съвсем нищо няма.Схема си е вдичко.Затвсря се вдичко реват на ЕС и вземат парите коуто се дават за хората.После правят супер неадеквстни изисквания за 300 лева помощи и повечето не ги получават.И сега идва хубавият момент.Одтават неусвоени пари които ги пишат пофпомагане на бизнеса и парите изчезват.Дее тоз Бойко.Еййй слушай.Тска не се краде. Елементарна схема прилагаш
8.
Браво на Гьоков!
23.04.2020 20:06:09
17
22
Гьоков е изключително умен и ерудиран. Рязко се различава от особи като Лъчо Мозъка. Абсолютно резонно питане и гражданска позиция. Каква епидемия? Помните ли преди няколко месеца как не пуснаха грипна ваканция за учениците, заразените за седмица бяха 450 вместо 480? При Covid-19 нямаше 100 положителни, когато въведоха извънредно положение, в същото време заразените не се отделят в изолатори. Мерките са неадекватни, щаба чете статистики, а като цяло правителството начело с Борисов признаха, че чакат ваксина, която някой да направи, без да е ясно кога ще се случи това.
7.
baihui
23.04.2020 20:05:50
5
5
Хакам го на # 1!
6.
Getsbi
23.04.2020 19:58:14
20
15
Невероятно подли, хора са червените. Удрят стъпват върху ''трупове'' само да имат изгода.
5.
Ко Не
23.04.2020 19:53:44
14
15
Тоя руски кавал не го слушайте
Да се изкаже за махане на паметника на блядовете
4.
Пхьпхьпхьпъьпхь
23.04.2020 19:43:53
11
15
КОРОНАТА ЩЕ СПРЕ. КОГАТО. СТАНЕ ЯСЕН ПОБЕДИТЕЛЯ. МЕЖДУ КЛАНА НА. МОРМОНИТЕ. НА. КОЙТО СЛУГУВА МОРМОНА ДОНАЛД ТРЪМП..И. КЛАНА. НА. РОТШИЛД..ТОЕСТ БАНКИ СРЕЩУ ПАРИ ОТ ..АЛЕЛУЯ.
3.
3
23.04.2020 19:31:14
15
36
Никой не изкарва статистика за починалите от други болести, защото ще се окаже, че всичко е един огромен фарс, за който сега само загряваме. Очаквайте следващите епизоди.
2.
някой
23.04.2020 19:24:13
15
43
Нищо няма да се промени докато от ЕС не преведат милиардите за управляващите.
Това е истината свързана с тези забрани, постоянно зомбиране,стрес и размахване на пръст все едно сме малоумни!
1.
!
23.04.2020 19:20:10
34
25
Флагман,първо ви го хакам! После питам - някой знае ли кой е Георги Гьоков? Само тоя ли не е разбрал какво га се обявява епидемия и той ли е експертът е тая държава? Преди време Кунчев обясни на всички всезнайковци.....БСП почват много да се излагат....
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Кметът Димитър Николов съобщи добра новина - започва ремонтът на най-окаяната улица в ж.к."Възраждане" Кметът Димитър Николов съобщи добра новина - започва ремонтът на най-окаяната улица в ж.к."Възраждане" Крадец на песни ли е Фики? Крадец на песни ли е Фики? Изпълнителят проговори за скандала с Мира  Маги Халваджиян се изложи като кифладжия с Ал Бано, не плати за преводач и... Маги Халваджиян се изложи като кифладжия с Ал Бано, не плати за преводач и... Ал Бано все пак се усети, че преводачът от италиански е аматьор и затова реши да мине предимно на английски език, макар и там преводът да не беше добър Честито! Очакват ни поне още 5-6 нови служебни правителства, обяви Борисов Честито! Очакват ни поне още 5-6 нови служебни правителства, обяви Борисов Честито на „Възраждане“, на БСП, ние се отървахме от ПП-ДБ, обяви Борисов Парламентът събра кворум, започва свалянето на Росен Желязков (на живо) Парламентът събра кворум, започва свалянето на Росен Желязков (на живо) Депутатите от ПП-ДБ все пак се появиха в пленарна зала  Докато жена му хубавее, той заприлича на старец Докато жена му хубавее, той заприлича на старец Последователите на двойката изглеждат доволни от подобен “отчет” и въпреки че в центъра на събитията най-често е нежната половинка, все пак и Петко съумява да се появи в някой кадър Мерките срещу коклюш излишни? Няма да слагаме маски, заведенията ще работят Мерките срещу коклюш излишни? Няма да слагаме маски, заведенията ще работят Имунизираните много леко болестта, уверява главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев ГЕРБ-СДС и ДПС свалиха кворума за започване на заседанието, за да спасят Росен Желязков ГЕРБ-СДС и ДПС свалиха кворума за започване на заседанието, за да спасят Росен Желязков След 30 минути ще има нова регистрация Обединението на левицата зациклило заради Ваня Григорова? Вземала еднолични решения Обединението на левицата зациклило заради Ваня Григорова? Вземала еднолични решения Не се разбрахме и по отношение на политиката, приоритетите и кадровото обезпечаване на представителството в изборите, каза Костадин Паскалев Тошко Йорданов: Кирил Петков е лицемер, снощи късаше ризи, а днес спаси Росен Желязков Тошко Йорданов: Кирил Петков е лицемер, снощи късаше ризи, а днес спаси Росен Желязков Кворумът се провяла, Росен Желязков ще спаси поста си 
Едва на 6 години той е любимец на Великобритания и един ден ще бъде крал Едва на 6 години той е любимец на Великобритания и един ден ще бъде крал Принц Луис стана на 6 години  Тя почти се влюби в него, но й посочиха вратата Тя почти се влюби в него, но й посочиха вратата Киара напусна Ергенът Силяновска срази Пендаровски, но президент на Северна Македония не бе избран на първия тур Силяновска срази Пендаровски, но президент на Северна Македония не бе избран на първия тур Балотажът съвпада с парламентарните избори Скандал в ООН заради нов руски сателит, който носи ядрено устройство Скандал в ООН заради нов руски сателит, който носи ядрено устройство Москва наложи вето в Съвета за сигурност срещу резолюция на САЩ и Япония срещу надпреварата във въоръжаването в Космоса Козирогът и Телецът да си пазят парите, а Стрелецът да внимава с храната! Козирогът и Телецът да си пазят парите, а Стрелецът да внимава с храната! Хороскоп за деня – 25 април 2024, четвъртък Президентът на РСМ Пендаровски – ЕС отряза всички искания на българите, освен едно незначително Президентът на РСМ Пендаровски – ЕС отряза всички искания на българите, освен едно незначително Вписването на българите в Конституцията с още 12 народи не е никаква опасност за нас, каза той Без жена съдия на Евро 2024, шеф: Това е лош сигнал Без жена съдия на Евро 2024, шеф: Това е лош сигнал Ръководителят на френските съдии бесен от липсата на Стефани Фрапар Тръмп нарече американската икономика безполезна, а САЩ - бунище Тръмп нарече американската икономика безполезна, а САЩ - бунище Настоящият американски лидер Джо Байдън, е най-лошият президент в нашата история, казва още Доналд Тръмп Задържаха руски заместник-министър на отбраната, разследват го за корупция Задържаха руски заместник-министър на отбраната, разследват го за корупция "Днес е хубав ден", заяви Мария Печих, която е правела разследвания от името на Фонда за борба с корупцията ФБР бие тревога заради "ТикТок", чрез мрежата Китай щял да шпионира 170 млн. американци ФБР бие тревога заради "ТикТок", чрез мрежата Китай щял да шпионира 170 млн. американци Приложението принадлежи на компанията "БайтДенс", която има задължения към китайското правителство, каза Кристофър Рей
Инж. Стефан Петров, лидер на ОЗБГ Инж. Стефан Петров, лидер на ОЗБГ Съвършенството си има име и то е ИАРА Виц на деня Виц на деня Между блондинки:
- Мога да повярвам, че щъркела носи бебетата, но паяк да вдигне кола... не!
Виц на деня Виц на деня Ако сте мъж и съседката ви често идва да иска сол, значи в скоро време ще поиска и морков...
Народна мъдрост
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Бог не може да следи за всеки, затова е създал съседите!


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори