×
Избори 2021 Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман
Накратко
  • Спешна проверка в Българската банка за развитие заради отпуснати кредити
  • Земетресение с магнитуд 3.4 е регистрирано тази сутрин в 04.17 часа в района на Кърджали
  • Осъдиха трима българи на общо 60 години затвор заради наркотрафик зад граница
  • Маски, дистанция и вечерен час до 1 юни в Турция
  • Най-смъртоносният ден от началото на сегашния изблик на насилие в ивицата Газа
  • Спад на новозаразените с COVID-19 у нас
НА ЖИВО

Бургаската адвокатура към Борисов: Ние сме горди и не искаме милостиня, а справедливост


Бургаската адвокатура към Борисов: Ние сме горди и не искаме милостиня, а справедливост
Декларация разпространена от Адвокатския съвет на Бургас
11 Април 2020, Събота, 20:53 ч.
Автор: Флагман.БГ

Декларацията е написана остро и безкомпромисно

Днес от Адвокатския съвет на Бургас изпратиха на редакционната ни поща следната протестна декларация. Тя е по повод отговор на премиера Бойко Борисов на зададен журналистически въпрос в Хасково вчера – дали ще бъдат подпомогнати и адвокатите като представители на свободните професии.

Публикуваме я без редакторска намеса:

"Г-н Борисов, на 10.04.2020г. в гр.Хасково на отговор на журналистически въпрос ще бъдат ли подпомогнати адвокатите за вредите, които търпят от мерките, наложени във връзка с извънредното положение, Вие с присъщият си „народен“ изказ заявихте:

"Айде, бе ся за адвокатите ли да дадем пари! Нямат пари адвокатите ли !?" Като изключим типичният за Вас стил, изказ и диалект, е очевидно пренебрежителното Ви и обидно отношение към близо 14000 адвокати в страната. Интонацията и лексиката на изказването Ви са унизителни, иронизират адвокатите, накърняват професионалната ни чест и уронват престижа на Адвокатурата в обществото. Още повече, че интервюто и горното изказване бяха разпространени от средствата за масова информация, включително в интернет пространството и станаха достояние на огромна аудитория.

Г-н Министър-председател, надяваме се сте наясно, че адвокатите, упражняващи единствената конституционно уредена свободна професия, са също толкова данъкоплатци, колкото и всички останали свободно практикуващи професии и стопанските субекти в Държавата. Данъкоплатци, от чиито данъци се издържа милионната чиновническа армия, включая Народното събрание, Министерския съвет и още безбройни държавни структури. Адвокатите внасят в осигурителните фондове също толкова, колкото и останалите граждани, с тази разлика, че нашите осигуровки излизат от нашия джоб, а не се поемат от Държавата!

В условията на обявеното извънредно положение и наложените във връзка с него ограничения, адвокатите търпят също толкова икономически и социални несгоди, колкото и всички останали граждани и стопански субекти в страната. Надяваме се, Ви е известно, че съдилищата на практика преустановиха разглеждането на граждански, административни и наказателни дела, със съвсем малки изключения. Поради това, основната адвокатска дейност – процесуалното представителство беше преустановена почти изцяло. Същото е положението и с предоставянето на консултации на физически и юридически лица. И двете категории в момента са заети с грижа за физическото и икономическото си оцеляване, а разрешаването на правните си спорове са оставили за неясното и далечно бъдеще.

В Адвокатурата работят достойни, обществено ангажирани и трудолюбиви юристи, хора, които от Освобождението на страната и до настоящият момент са заемали и заемат едни от най-отговорните обществени длъжности. Адвокатите изкарват своята и на семействата си прехрана, със също толкова усилия и труд, колкото и останалите граждани в страната. Адвокатите не печелят от обществени поръчки, не са бенефициенти по национални и европейски проекти и не получават и една стотинка подкрепа от Държавата, но това не е основание за различното им третиране, тъкмо обратното.

В тази безпрецедентна ситуация е недопустимо Министър-председателят на страната, да проявява пренебрежително отношение и двойствен стандарт към представителите на една от най-високо образованите и значими за обществото професионални групи.

Ситуацията изисква проява на мъдрост, справедливост и държавническо мислене, каквито със съжаление констатираме, че липсват. Липсват както в цитираното изказване, така и в решенията на Народното събрание и в изявлението на Министъра на финансите Горанов, който по безпрецедентен начин си позволи да охарактеризира над 800 000 български граждани, упражняващи свободни професии, в това число и адвокатите като маргинали. Трудните и извънредни ситуации, каквато е настоящата, г-н Министър-председател, изискват далновидност, кураж и справедлив подход към всички членове на обществото, а не непремерени и необосновани изказвания.

Адвокатите, г-н Борисов, са горди, достойни и независими хора, те нямат нужда от милостиня и подаяния. Те обаче имат изключително силно развито чувство за справедливост и непоносимост към погазването на закона и човешките права. Двойният стандарт, който се проявява у нас, говори единствено за подценяване и неглижиране на защитата на човешките права и свободи като цяло и на обществената значимост на адвокатската професия в частност.

Мъдрите държавници, чиято цел е не да разделят, а да обединяват отделните членове и групи на обществото, особено в ситуации като настоящата, взеха единствено правилните в условията на криза решения за подпомагане на всички, засегнати от извънредните положения граждани и стопански субекти без изключения. Можете да вземете пример от правителствата на Англия, Германия и Гърция, които отпуснаха компенсации и на адвокатите като равнопоставени членове на обществото.

Много отделни колеги и обединения на адвокати в страната заявиха, че искат публично извинение от Министър-председателя за изказването му. Ние не очакваме такова, г-н Борисов. Първо защото сме далеч от мисълта, че манталитетът Ви позволява такова и второ, защото дори и да стане чудо и да се извините, не желаем демагогски и неискрени извинения. Това, което очакваме и настояваме да получим е равнопоставеното третиране на адвокатите, наред с всички останали членове на обществото и преустановяване на внушенията и непремерените изказвания на членове на Кабинета към представителите на Адвокатурата."

АДВОКАТСКИ СЪВЕТ-БУРГАС


В категории: Темида


Флагман.БГ За бога, не купувайте мощни коли на децата си! За бога, не купувайте мощни коли на децата си! 17/05/2021, Понеделник 21:41 6
16
Коментара по темата
16.
бургазлия
13.04.2020 14:51:23
0
5
Представете си ,че два месеца сте на обичайните ексркурзии на Чалзивите,на остров Бали или където тайм си ходите редовно,племе безочливо и дебелокожо.А каво да кажат бачкаторите от заводи и предптиятия,които с мижавите си заплатки действително карат от месец на месец.Пак меко го е казал Бойко.
15.
Само малко да кажа
12.04.2020 14:07:06
3
8
Адвокатите да станат депутати . Пълно е с депутати-адвокати в момента , дето не ставаха за адвокати и бяха гладни без да има социална дистанция. И така ще се сменят при всяко Народно събрание . За да няма сърдити да се изготви поименен списък .
14.
Бай Илия
12.04.2020 14:00:48
4
10
Само да кажа , че в Поморие няма един кадърен адвокат.
13.
.
12.04.2020 12:42:46
5
21
Всички плюете адвокатите, но като опрете до тях сте много мили и мазнички.... Евала, че му го е казала право куме в очи на това нещо!
12.
Тольо
12.04.2020 11:29:20
4
28
Бойко не обиждай адвокатите скоро ще имаш нужда от тях хахаха
11.
никой
12.04.2020 10:56:50
6
23
за пореден път ББ се изказва просташки и унизително към български граждани . по въпроса с помощта към тях е смешно(болшинстовото изобщо не са бедни) пък и има такава мярка ,каквато е и за всички самоосигуряващи се лица ... безлихвен кредит ! ако искате .
10.
Адвокат до 7
12.04.2020 10:00:20
3
27
А Вие, какво дарихте господине ... искам да изкажа мнението си че ние адвокатите, нямаме никакви очаквания за каквото и да е подкрепа от страна на държавата. Но има още нещо да попитаме, наши и ние сме граждани на тази държава, защо тогава биваме третирани, като чужди. Само едни безродни и и пълни идиоти в този момент могат да разделят хората в общество на такива или онакива ... А може би коментарите ви са от позиция на хора наредили се на софрата на държавата ... държавни служители или още по лошо хранилки на управляващите, ама помнете че освен днес има и утре, вселената винаги търси равновесие, така че запазете си помощите, ще оцелеем и без тях, просто написаното в това писмо изразява принципна позиция, когато иде реч да се плащат данъци и осигуровки трябва, защото сме български граждани а сега в тази ситуация, кои граждани сме ...
9.
Браво
12.04.2020 09:32:04
3
38
Не стои въпросът какви са адвокатите. Както във всяка професионална група и при тях има блестящи хора и мижитурки. Въпросът е в думите, изявлението на един най - високопоставен държавен служител. Тоя трябва да работи в името на всеки български гражданин, без да ни дели на групи и обижда поотделно. Как смятате - еднокнижник има ли моралното право да съди не само адвокатите а и всеки от нас? За мене лично това е поредният пример колко ниско сме паднали като народ и държава, все повече ме е срам от нас. А адвокатите открито защитават правата на всеки самоосигуряващ се и то в ситуацията на тотален контрол и диктатура, на изземване на човешките права и хаотични действия на принципа проба грешка. А колкото до дейността на адвокатите - надявам се въпросният еднокнижник колкото се може по - скоро да се нуждае от тях.
8.
Даа
12.04.2020 07:57:32
13
48
Подкрепям справедливото възмущение на адвокатите, които осъществяват заедно с прокурорите и съдиите правосъдието в страната(чл. 134 от Конституцията) На адвокатите по силата на закона им се дължи уважение. Отношението на примата Борисов е просташко, същевременно е и противозаконно. Но не ме учудва. Този субект не може да надскочи милиционерското си мислене, според което "адвоката" е човекът, който пречи на полицията. За съжаление, като чета коментарите съм отчаян, че мисленето на много хора по отношение на адвокатите е като това на Борисов, а това означава, че действително повече от 80 %от населението са дебили. Те си избират и себеподобни, които да ги управляват. Жалка картина, обществото ни загива!
7.
сития на гладния не вярва
12.04.2020 00:50:57
37
20
Най-накрая г-н Борисов да каже истината на всички юристи.Адвокатите в България не се наядоха и няма да се наядат.Те вместо да се засрамят,че голяма част от тях предават своите клиенти и вземат рушвети от ответната страна-така веднъж взимат хонорар от своя клиент и втори път взимат пари под масата от ответната страна за едно дело.Сега седнали да искат помощ от държавата и то без капка морал и самосъзнание.Аз мога да им дам съвет.А именно:
Всеки адвокат да направи добро дело като помогне на хората останали по една или друга причина без финансови средства и работа една сума от техните средства,за да могат хората да си купят храна или да си платят битовите сметки!!!Защото има и хора,които са дали последните си средства за адвокадски хонорар,а са получели некачествена защита от "своя" адвокат.Адвокатите не работят за минимална заплата от 610,00лв. каквато получават по-голямата част от бургазлии.И за каква справедливост,морал и етика ми говорят?!?Те знаят ли значението на тези думи?И ако разсъждаваха по пътя на логиката и имаха поне малко съвест спрямо техните бедни сънародници,тези юристи нямаше да се излагат с писмо до г-н Борисов и да му искат извинение,затова,че е казал истината.Една мъдра мисъл гласи--"Голата истина не винаги е приятна за гледане".
Засрамете се магистрати,че пак се изложихте пред целия български народ!
Вместо да искате несправедлива справедливост,направете добро на вашите съграждани!Дарете някаква сума пари от Вашите средства и спестявания на най-нуждаещите се в този труден за обикновенния човек момент.Това добро ще Ви се върне и на Вас,когато Вие също имате нужда от каквато и да е помощ в точния момент от съдбата.
Девиз за всички:
Бъди човек.
Прави добро.
Мисли позитивно.
Нека всички бъдем живи и здрави!
6.
Валентина
12.04.2020 00:37:55
37
34
Много от вас адвокатите нямат ни гордост ни достойнство вие сте обирджии не плащате данъци толкова колкото трябва и какво ли още не това което пиша е от наблюдения
5.
Дани
11.04.2020 22:36:24
23
14
За адвокатите хубаво или нищо излиза много скъпо.
4.
Дани
11.04.2020 22:36:18
19
10
За адвокатите хубаво или нищо излиза много скъпо.
3.
До 1 и 2
11.04.2020 21:41:46
31
12
Маргинали.
2.
Браво на Борисов!
11.04.2020 21:30:05
45
53
Га ядахте кифтеета ни ривахта. Га пренасяхте пари за магистрати да оттървате убийци, крадци и дилъри пак ни ривахте, а сега голям рев!
По 100 имота и торби с пари имате от мъката на хората, та се болете на бог да не ви прати болест, че и това ви е малко!
1.
7887
11.04.2020 21:23:48
44
45
Юристите останаха без работа и веднага ревнаха. Да ви питам,г-да юристи,над 50 000 човека в БГ са ощетени от така наречения таван на пенсиите,ама те не реват,налЕ? Ощетени са от години и за години напред,не като вас,за няколко месеца. Ощетени са от заслужените си пари,за които са ПЛАТИЛИ ДАНЪЦИ! А кой колко е значим за обществото си личи по спирачния път преди да го блъсне кола. При вас такъв липсва,за разлика от кучето! хаха
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Качулки нахлуха в затворен комплекс, намериха марихуана и пико в дома на бургазлията Неделчо Димитров Качулки нахлуха в затворен комплекс, намериха марихуана и пико в дома на бургазлията Неделчо Димитров 30-годишният мъж е задържан за срок до 24 часа 5 ситуации в брака, които са по-лоши от изневярата 5 ситуации в брака, които са по-лоши от изневярата Ето кои са те За бога, не купувайте мощни коли на децата си! За бога, не купувайте мощни коли на децата си! Разберете най-после, че цената на безхаберието я плащат най-невинните - децата ни! Защо големите очи са по-привлекателни за мъжете? Защо големите очи са по-привлекателни за мъжете? Личността играе съществена роля във възприятието на околните за вас Как да го накарате да се влюби във вас според зодията му Как да го накарате да се влюби във вас според зодията му За да покорите мъжа от знак Везни, трябва вие да бъдете инициативна Новото правителство да отмени мерките и да проучи колко хора имат имунен отговор срещу ковид Новото правителство да отмени мерките и да проучи колко хора имат имунен отговор срещу ковид Д-р Кацаров казва, че броят на случаите намалял, защото се затоплило времето, което изобщо не е така, смята доцентът Не сте яли японски палачинки дораяки, а трябва Не сте яли японски палачинки дораяки, а трябва Нестандартни, но много вкусни 6 полезни съвета за пестене на пари от французойките 6 полезни съвета за пестене на пари от французойките Ето кои са те Андрей Тодоров отива в затвора за обира на павилионче на жп гарата в Бургас Андрей Тодоров отива в затвора за обира на павилионче на жп гарата в Бургас 35-годишният мъж от кв. Кумлука е задигнал стока за 1409 лв.  ТОХ-ът в Бургас изпрати дългокраки красавици, бъдещи учителки и психоложки ТОХ-ът в Бургас изпрати дългокраки красавици, бъдещи учителки и психоложки Вижте емоцията от последния учебен ден за дванайсетокласниците от Гимназията по туризъм "Проф. д-р Асен Златаров"
Италия облекчава правилата за пътуващи от ЕС и Великобритания Италия облекчава правилата за пътуващи от ЕС и Великобритания Италия обяви миналата седмица, че разхлабва това изискване в опит да даде тласък на тежко засегнатия от пандемията туристически сектор Тежка влакова катастрофа предизвика евакуация в САЩ Тежка влакова катастрофа предизвика евакуация в САЩ Спецекипи гасят пожара, който все още не е потушен Бил Гейтс напуснал Microsoft заради изневяра със служителка Бил Гейтс напуснал Microsoft заради изневяра със служителка В началото на този месец Бил Гейтс и съпругата му Мелинда изненадващо обявиха, че се развеждат, след 27-годишен брак €2000 глоба за антирадар в Гърция, €300 за липса на маска в кола €2000 глоба за антирадар в Гърция, €300 за липса на маска в кола Максимално могат да пътуват двама пътници и шофьорът Маски, дистанция и вечерен час до 1 юни в Турция Маски, дистанция и вечерен час до 1 юни в Турция Страната се връща към нормалния живот Разкриха нова сексуална афера на Бил Гейтс Разкриха нова сексуална афера на Бил Гейтс Бившият ръководител на американския софтуерен гигант е напуснал "Майкрософт" заради "неуместна връзка" Българи, хванати с кокаин в ЮАР, получиха по 25 години затвор Българи, хванати с кокаин в ЮАР, получиха по 25 години затвор Това е вторият най-голям удар в историята на страната Евтаназираха най-възрастния мъжки жираф в Европа Евтаназираха най-възрастния мъжки жираф в Европа Кимбар живя близо 28 години Гръцкото правителство обмисля привилегии за ваксинираните Гръцкото правителство обмисля привилегии за ваксинираните Франция разхлабва мерките, очаква туристи през юни Франция разхлабва мерките, очаква туристи през юни Връщането към нормалния живот ще стане в четири етапа
Васил БОЖКОВ, бизнесмен Васил БОЖКОВ, бизнесмен За да бъдат честни и демократични, пипалата на хунтата трябва да бъдат отрязани. Виц на деня Виц на деня Преди среща:
- И как да те позная?
- Като видиш жена да приближава и си помислиш: "Само да не е тая!" Точно тази ще съм аз!
Виц на деня Виц на деня - Колеги, в служебната поща дойде файл "10 тест".
- Това е "IQ тест".
- Трябва ли да го решаваме?
- Вече не...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Днес е трудно да бъдеш нормален... Опитай утре...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори