×
Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман
Накратко
НА ЖИВО

Вижте актуалните мерки и ограничения на придвижването в Европа и по света - Турция затвори границите си


Вижте актуалните мерки и ограничения на придвижването в Европа и по света - Турция затвори границите си
Сърбия въведе вечерен час
18 Март 2020, Сряда, 18:00 ч.
Автор: Флагман.БГ

Рискът за Германия официално е обявен за "висок", германските граждани следва да се въздържат от пътувания в чужбина

Редица страни продължават да затягат мерките си срещу разпространението на коронавируса, като въвеждат все повече ограничения. Българското Министерство на външните работи всеки ден публикува по няколко пъти актуална информация. Данните са към 13:30 часа на 18 март 2020 г. българско време, пише mediapool.bg

Турция затвори границите си за чужди граждани. 

Сърбия въведе вечерен час

От 18 март в сила влиза забрана за движение в Сърбия и по улиците на градовете за всички граждани от 20 часа до 5 часан. Изключение се прави само за сръбските органи, които изпълняват задачи и за лицата, работещи трета смяна.

От 18 март 2020 г. се забранява излизането навън на граждани на възраст над 65 години в градовете и на граждани над 70 години в селата с население под 5000 души. Сръбските общински власти ще организират снабдяването им. Пазаруването ще се осъществява от определени супермаркети, в неделя между 4 и 7 часа сутринта  при спазване на съответните предпазни мерки.

Горните мерки се отнасят за всички, които пребивават в Сърбия. Всеки, който наруши забраната, ще бъде задържан и наказан в съответствие със законите в условия на извънредно положение.

Българите в Сърбия трябва да спазват указанията на местните власти и да следят текущата информация за развитието на здравната обстановка.

Мерките на сръбските власти са публикувани на линка http://covid19.rs/ . Актуалната информация е и на английски език.

Германия евакуира близо 40 000 свои граждани от чужбина

Рискът за Германия официално е обявен за "висок". Германските граждани следва да се въздържат от пътувания в чужбина.

Предприемат се мерки за евакуиране от чужбина на близо 40 000 германски граждани.

Въведените от страна на Германия ограничения на сухоземните граници с Франция, Швейцария, Австрия, Люксембург и Дания не засягат товарните превози и преноса на стоки.

С цел даване на възможност за връщане на германски граждани от чужбина и за изтегляне на временно пребиваващи чужденци се отменя забраната за извършване на нощни полети на летище „Тегел“ в Берлин до 22 март 2020 г.

Препоръчителният начин за завръщане в България е по въздух. 

Затворени са заведения за обществено хранене (с изключение на ресторантите), както и спортни клубове, сауни, басейни и друг тип увеселителни съоръжения. Мярката не е валидна за хотелите, които остават отворени.

Чужденците могат да останат в Чехия

Чужденци, които са пребивавали на законно основание на чешка територия в момента на обявяването на извънредното положение в страната, могат да продължат престоя си за времето, през което то е в сила, без да е необходимо допълнително да уреждат въпросите около техния престой.

В случай, че те притежават виза за краткосрочен престой, срокът им се продължава автоматично, без да е необходимо да се свързват с чешките власти.

В случай, че притежават виза или разрешение за дългосрочно пребиваване за срок по-дълъг от 90 дни, заявленията за продължаването на срока им те могат да подадат по пощата или електронно, но не и чрез лично посещение в службите на чешките власти. Повече информация е публикувана на следния интернет-адрес: https://www.mvcr.cz/mvcren/article/new-obligations-and-information-for-foreign-nationals-prevention-against-spread-of-covid-19.aspx

Горещи линии за чужденци работят всеки ден от 8 до 16часа на следните телефонни номера и адрес на електронна поща, както следва: +420 974 815 394, +420 974 815 395, +420 974 815 396,  [email protected] . Повече информация е достъпна на следния интернет-адрес https://www.mvcr.cz/soubor/pravidla-pro-komunikaci-s-emailem-pobyty-mvcr-cz.aspx

Дания е в извънредно положение от днес

От днес влиза в сила извънредното положение в Дания за периода 18 - 30 март.

Не се позволява събиране на повече от 10 човека на различни обществени събития както в отворените, така и в затворените пространства. С препоръчителен характер същото се отнася и за частните събирания.

Затварят се всички заведения (като се запазва опцията за take away), както и барове, дискотеки, спортни зали, фризьорски салони, солариуми, масажни ателиета и големи търговски центрове.

Хранителните вериги и магазини, както и местата, където се продават медикаменти, ще останат отворени, но спазвайки разписанията за осигуряване на дезинфектанти на посетителите и условията за достатъчно разстояние между тях.

Няма да има рестрикции по отношение на режима на свободно излизането на гражданите навън за разходка, но отново с призив да се спазват обявените мерки.

Финландия затваря границите си

От 19 март Финландия ще затвори границите си. Засега тази мярка ще бъде в сила до средата на април. Ще бъдат допускани само финландски граждани, прибиращи се в страната от чужбина. След завръщането им те ще бъдат поставени под карантина за 14 дни.

Товарният транспорт няма да бъде засегнат. Забраняват се пътувания на финландци зад граница.

Затварят се училища, културни институти, спортни съоръжения, но детските градини и яслите ще продължат да работят. Забраняват се посещения на външни лица в държавни институции, старчески домове, здравни центрове и болници, освен в по извънредни причини.

Естония

Естония затвори всички свои граници.  Единствено граждани на Естония и жители на страната с разрешение за пребиваване или право на пребиваване ще могат да влязат в Естония, включително притежателите на така наречените сиви паспорти. Това са хора, живеещи в Естония, които не говорят езика и най-често са граждани на Русия. 

Грузия забрани влизането на чужденци

Считано от 18 март 2020 г. за срок от две седмици се забранява влизането на чужденци в Грузия.

Изключения ще се правят за членовете на дипломатическите представителства и техните семейства, хуманитарни мисии, смесени семейства и др. случаи, които ще се решават индивидуално при необходимост.

Трите грузински международни летища – Тбилиси, Кутаиси и Батуми работят, но все повече авиокомпании преустановяват полетите си.

Сухопътните граници на Грузия остават затворени за пътници. За товарни автомобили и превози е валиден специален режим. Водачите подлежат на задължителен медицински преглед и при проява на симптоми на зараза влизането в страната се отказва. В Грузия ще се допускат само шофьори - грузински граждани. Към водачите се прилагат разпоредбите за проверка, здравен контрол и евентуална карантина, които се отнасят до всички преминаващи държавната граница.

Кувейт

Кувейт разшири с 5 държави списъка на страните, чиито граждани и пристигащите от тях, подлежат на 14-дневна задължителна карантина при влизане в страната. Това са САЩ, Великобритания, Германия, Испания и Франция.

Към момента не са постъпили заявления от български граждани, желаещи евакуация.

Южна Корея

От 19 март Южна Корея въвежда специални процедури за проверка на чужди граждани, притежатели на всякакви видове паспорти, както и на южнокорейски граждани, пристигащи от чужбина и влизащи на южнокорейска територия.

Мерките включват проверка на температурата и попълване и предоставяне на декларации за здравния статус и маршрута на лицето (вкл. координати за контакт и адрес в Корея) на летището.

Служителите на „Имиграционната служба“ проверяват на място дали лицето може да бъде намерено на предоставения телефонен номер, като няма да бъдат допускани лица, които не предоставят работещ телефонен номер за връзка.

Изисква се още пътниците да качат на своя телефон специално приложение за самодиагностика и да подават информация за здравословното си състояние до компетентните власти в продължение на 14 дни.

До 6 април 2020 г. остават затворени дневните центрове, детските градини и училищата в страната.

Белгия въвежда още по-строги мерки

От 12 часа на 18 март до 5 април 2020 г. в Белгия влизат в сила нови ограничителни мерки.  Постановено е гражданите да останат в домовете си. Те могат да ходят само на работа, да пазаруватхрани и лекарства, да отидат на лекар, до пощата, до банката или за зареждане на колите си.

Физическата активност на открито е разрешена и се препоръчва.

На корпоративно равнище трябва да се организира дистанционна работа за всички дейности, където това е възможно, без изключение. Ако това не е възможно, се изисква спазване на социална дистанция, както на работното място, така и при пътуване до работното място.

Ако прилагането на социалната дистанция не е възможно, компанията ще трябва да затвори вратите си. В противен случай тя ще бъде санкционирана.

Търговските обекти и магазините, освен аптеките и хранителните магазини (включително за животни) и книжарниците, ще бъдат затворени. Нощните магазини могат да останат отворени до 22 часа, като спазват правилата за социално дистанциране.

Пътуването в чужбина, което не се счита за неотложно, е забранено. Пазарите са затворени. Полицията ще гарантира за стриктното спазване на тези мерки. Границите няма да бъдат затворени, ако се спазват правилата, но не е препоръчително да се пътува в рамките на Шенгенското пространство без основателна причина. 

Белгийските авиолинии временно отменят своите полети, считано от този петък, 20 март, без краен срок.

Швейцария е в извънредно положение

В Швейцария е обявено извънредно положение в цялата страна до 19 април. Забранени са всякакви обществени и частни събирания.

Затворени са всички търговски и развлекателни обекти, с изключение на магазини за хранителни стоки и дрогерии, аптеки, банки, пощенски клонове, бензиностанции, администрация, ж.п. гари, както и болнични заведения. Призовава се цялото население да спазва наложените ограничения.

Мобилизирани са 8000 военни, които ще подпомагат кантоните по отношение на логистиката на болничните заведени и сигурността. Има открита безплатна гореща телефонна линия за населението на трите национални езика и английски  +41 58 463 00 00 ежедневно  от 8 до 18 часа.

34-километрова колона на границата между Полша и Германия

Министерството на външните работи на Полша призовава да се избягват всякакви пътувания в чужбина, когато не са необходими.

На полско-германската граница се е образувало 34-километрово задръстване. Три камиона в близост до Брисен блокираха пътя и пътниците не могат да стигнат до Полша.

Препоръчително е шофьорите, които се отправят към Полша, да следват различни маршрути - Олшина или Колбасково. Полицията препоръчва да се заобикаля и Секулар.

Литва спря международните жп превози

Литва спря международни железопътни превози.

Фериботите от Клайпеда до Швеция и Германия към момента не са отменени, но правилата за карантина и рестрикциите по отношение на влизане в страната остават.

По информация на Министерството на транспорта, заради затварянето на границата с Полша от полска страна завръщането в Литва е възможно с ферибот от Кил, Германия.

Канада забрани влизането на чужденци

От 12:00 часа на 18март 2020 влиза в сила забрана за пътуване на чужди граждани до Канада. Изключение се прави за хора с постоянно пребиваване в Канада, членове на семействата на канадски граждани, дипломати, членове на самолетни екипажи, граждани на САЩ и пътници, преминаващи транзитно през страната.

Всички пътници, които проявяват грипоподобни симптоми, включително канадски граждани, няма да имат право да се качат на полет за Канада . На въздушните превозвачи се възлага задачата да проверяват здравословното състояние на пътниците преди качване в самолета.

От 1 часа на 18 март 2020 г. всички международни полети от Европа, Азия, Африка и Южна Америка са пренасочвани единствено към четири летища в страната: Торонто – летище "Лестър Пиърсън"; Монреал – летище "Пиер Трюдо"; летището във Ванкувъри летището в Калгари.  Полетите между САЩ и Канада остават.


В категории: Здраве


3
Коментара
3
Коментара по темата
3.
XX 2
18.03.2020 19:16:57
2
2
Ах! Един лалугер ми влезе отзад! Сега ще го ударя с цървула!
2.
ХХ
18.03.2020 18:34:25
2
4
Цървулите от европейската комисия можаха на 4 март "обосновано" да препоръчат да няма граничен контрол, но сега никакви ги няма да дадат някакви предписания, а са се скрили кат лалугери в дупките си.
1.
Гражданин
18.03.2020 18:19:53
1
8
Напълно съгласвн съм за въвеждане на забрана на излизането навън на граждани на възраст над 65 години! Но естествено трябва да им се подсигури храна и обслужване! Като общество сме длъжни да направим всичко необходимо за нашите възрастни близки и роднини!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Девата да се пази от заблуди, а Скорпионите ще са улеснени, ще получат прилив на енергия Девата да се пази от заблуди, а Скорпионите ще са улеснени, ще получат прилив на енергия

 Хороскоп за деня – 2 юни 2020, вторник

Давид, който вилня в Четвърто РУП, записал как 13-годишна му прави фелацио, осъдиха го Давид, който вилня в Четвърто РУП, записал как 13-годишна му прави фелацио, осъдиха го

Гаменът изтъкваше, че е с чисто съдебно минало, но прокуратурата го „закова“

4 похвата, с които жената може да побърка всеки мъж в леглото 4 похвата, с които жената може да побърка всеки мъж в леглото

Ето кои са те:

3 причини ценните жени да остават необвързани най-дълго 3 причини ценните жени да остават необвързани най-дълго

Кои са те?

Подготвя ли се Турция да изгражда военна база на 5 км от Резово? Подготвя ли се Турция да изгражда военна база на 5 км от Резово?

Оказа се, че Външно министерство не знае нищо по въпроса

 

Ако сте зодия Близнаци, носете тези цветове Ако сте зодия Близнаци, носете тези цветове

Добавете в гардероба си повече жълти дрехи

Как се правят домашни шоколадови бонбони Как се правят домашни шоколадови бонбони

Приготвят се толкова лесно, а са толкова вкусни!

Ресторантите готови да посрещат клиенти, но дали ще има такива? Ресторантите готови да посрещат клиенти, но дали ще има такива?

Заведенията на закритото работят с намален капацитет

Струва ли си да се инвестира в имоти след коронавируса? Струва ли си да се инвестира в имоти след коронавируса?

Търговските центрове и офисите вероятно ще изпитат затруднения тази година, но търсенето на логистични имоти се очаква да расте

Мистерия! Изчезна мъжът на Гергана Полежанова Мистерия! Изчезна мъжът на Гергана Полежанова

53-годишният Николай Данкинов липсва от две седмици, пропусна дело за данъчни престъпления

Премиерът на Армения с COVID-19 Премиерът на Армения с COVID-19

Той съобщи, че няма видими симптоми и ще продължи да работи дистанционно от вкъщи

Президентът Тръмп нанесе силен удар върху либералната цензура Президентът Тръмп нанесе силен удар върху либералната цензура

Технологичните гиганти ограничават свободата на словото чрез алгоритми и дискриминационно индексиране

Майкрософт уволни десетки журналисти и ги замести с роботи Майкрософт уволни десетки журналисти и ги замести с роботи

Решението крие сериозни рискове от промъкване на фалшиви и подвеждащи новини

Пламен Дишков невинен за убийството на Мастара Пламен Дишков невинен за убийството на Мастара

Процесът приключи след дългогодишна сага, съдия Събчо Събев прочете оправдателната присъда 

Във Великобритания хората хукнаха по паркове и плажове Във Великобритания хората хукнаха по паркове и плажове

Няма дистанция, въпреки многото смъртни случаи и новозаразени

Протестите в САЩ ескалират, има убит Протестите в САЩ ескалират, има убит

Ранени са двама служители на Агенция Ройтерс

Пореден ден на масови протести и безредици в САЩ, Тръмп обеща твърд отговор Пореден ден на масови протести и безредици в САЩ, Тръмп обеща твърд отговор

Във Вашингтон десетки демонстранти влязоха в сблъсъци с тежковъоръжени полицаи на площад Лафайет, близо до Белия дом

Тръмп отложи срещата на Г-7 Тръмп отложи срещата на Г-7

Той заяви, че би искал да покани Русия, Южна Корея, Австралия и Индия да се присъединят към разширена среща на върха през септември

Продадоха най-стария коняк за 144 500 долара Продадоха най-стария коняк за 144 500 долара

Той е бутилиран преди Френската революция

Половината хотели в Гърция няма да отворят на 1 юни Половината хотели в Гърция няма да отворят на 1 юни

Къмпингите обаче вече са пълни

Бойко Борисов Бойко Борисов Сега като оправдаха Цветанов, съжаляваме, че го отстранихме Виц на деня Виц на деня Пешо,къде си тръгнал с този букет?
– На събеседване.
– Събеседване!?
– Да не мислиш,че ще ми пусне на първа среща.
Виц на деня Виц на деня Откакто Емо Чолаков не е синоптик, времето тотално се прееба. Статус във фейсбук Статус във фейсбук Ако носиш детството в себе си, няма никога да остарееш!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева

Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter

Затвори