×
Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман
Накратко
НА ЖИВО

Вижте актуалните мерки и ограничения на придвижването в Европа и по света - Турция затвори границите си


Вижте актуалните мерки и ограничения на придвижването в Европа и по света - Турция затвори границите си
Сърбия въведе вечерен час
18 Март 2020, Сряда, 18:00 ч.
Автор: Флагман.БГ

Рискът за Германия официално е обявен за "висок", германските граждани следва да се въздържат от пътувания в чужбина

Редица страни продължават да затягат мерките си срещу разпространението на коронавируса, като въвеждат все повече ограничения. Българското Министерство на външните работи всеки ден публикува по няколко пъти актуална информация. Данните са към 13:30 часа на 18 март 2020 г. българско време, пише mediapool.bg

Турция затвори границите си за чужди граждани. 

Сърбия въведе вечерен час

От 18 март в сила влиза забрана за движение в Сърбия и по улиците на градовете за всички граждани от 20 часа до 5 часан. Изключение се прави само за сръбските органи, които изпълняват задачи и за лицата, работещи трета смяна.

От 18 март 2020 г. се забранява излизането навън на граждани на възраст над 65 години в градовете и на граждани над 70 години в селата с население под 5000 души. Сръбските общински власти ще организират снабдяването им. Пазаруването ще се осъществява от определени супермаркети, в неделя между 4 и 7 часа сутринта  при спазване на съответните предпазни мерки.

Горните мерки се отнасят за всички, които пребивават в Сърбия. Всеки, който наруши забраната, ще бъде задържан и наказан в съответствие със законите в условия на извънредно положение.

Българите в Сърбия трябва да спазват указанията на местните власти и да следят текущата информация за развитието на здравната обстановка.

Мерките на сръбските власти са публикувани на линка http://covid19.rs/ . Актуалната информация е и на английски език.

Германия евакуира близо 40 000 свои граждани от чужбина

Рискът за Германия официално е обявен за "висок". Германските граждани следва да се въздържат от пътувания в чужбина.

Предприемат се мерки за евакуиране от чужбина на близо 40 000 германски граждани.

Въведените от страна на Германия ограничения на сухоземните граници с Франция, Швейцария, Австрия, Люксембург и Дания не засягат товарните превози и преноса на стоки.

С цел даване на възможност за връщане на германски граждани от чужбина и за изтегляне на временно пребиваващи чужденци се отменя забраната за извършване на нощни полети на летище „Тегел“ в Берлин до 22 март 2020 г.

Препоръчителният начин за завръщане в България е по въздух. 

Затворени са заведения за обществено хранене (с изключение на ресторантите), както и спортни клубове, сауни, басейни и друг тип увеселителни съоръжения. Мярката не е валидна за хотелите, които остават отворени.

Чужденците могат да останат в Чехия

Чужденци, които са пребивавали на законно основание на чешка територия в момента на обявяването на извънредното положение в страната, могат да продължат престоя си за времето, през което то е в сила, без да е необходимо допълнително да уреждат въпросите около техния престой.

В случай, че те притежават виза за краткосрочен престой, срокът им се продължава автоматично, без да е необходимо да се свързват с чешките власти.

В случай, че притежават виза или разрешение за дългосрочно пребиваване за срок по-дълъг от 90 дни, заявленията за продължаването на срока им те могат да подадат по пощата или електронно, но не и чрез лично посещение в службите на чешките власти. Повече информация е публикувана на следния интернет-адрес: https://www.mvcr.cz/mvcren/article/new-obligations-and-information-for-foreign-nationals-prevention-against-spread-of-covid-19.aspx

Горещи линии за чужденци работят всеки ден от 8 до 16часа на следните телефонни номера и адрес на електронна поща, както следва: +420 974 815 394, +420 974 815 395, +420 974 815 396,  [email protected] . Повече информация е достъпна на следния интернет-адрес https://www.mvcr.cz/soubor/pravidla-pro-komunikaci-s-emailem-pobyty-mvcr-cz.aspx

Дания е в извънредно положение от днес

От днес влиза в сила извънредното положение в Дания за периода 18 - 30 март.

Не се позволява събиране на повече от 10 човека на различни обществени събития както в отворените, така и в затворените пространства. С препоръчителен характер същото се отнася и за частните събирания.

Затварят се всички заведения (като се запазва опцията за take away), както и барове, дискотеки, спортни зали, фризьорски салони, солариуми, масажни ателиета и големи търговски центрове.

Хранителните вериги и магазини, както и местата, където се продават медикаменти, ще останат отворени, но спазвайки разписанията за осигуряване на дезинфектанти на посетителите и условията за достатъчно разстояние между тях.

Няма да има рестрикции по отношение на режима на свободно излизането на гражданите навън за разходка, но отново с призив да се спазват обявените мерки.

Финландия затваря границите си

От 19 март Финландия ще затвори границите си. Засега тази мярка ще бъде в сила до средата на април. Ще бъдат допускани само финландски граждани, прибиращи се в страната от чужбина. След завръщането им те ще бъдат поставени под карантина за 14 дни.

Товарният транспорт няма да бъде засегнат. Забраняват се пътувания на финландци зад граница.

Затварят се училища, културни институти, спортни съоръжения, но детските градини и яслите ще продължат да работят. Забраняват се посещения на външни лица в държавни институции, старчески домове, здравни центрове и болници, освен в по извънредни причини.

Естония

Естония затвори всички свои граници.  Единствено граждани на Естония и жители на страната с разрешение за пребиваване или право на пребиваване ще могат да влязат в Естония, включително притежателите на така наречените сиви паспорти. Това са хора, живеещи в Естония, които не говорят езика и най-често са граждани на Русия. 

Грузия забрани влизането на чужденци

Считано от 18 март 2020 г. за срок от две седмици се забранява влизането на чужденци в Грузия.

Изключения ще се правят за членовете на дипломатическите представителства и техните семейства, хуманитарни мисии, смесени семейства и др. случаи, които ще се решават индивидуално при необходимост.

Трите грузински международни летища – Тбилиси, Кутаиси и Батуми работят, но все повече авиокомпании преустановяват полетите си.

Сухопътните граници на Грузия остават затворени за пътници. За товарни автомобили и превози е валиден специален режим. Водачите подлежат на задължителен медицински преглед и при проява на симптоми на зараза влизането в страната се отказва. В Грузия ще се допускат само шофьори - грузински граждани. Към водачите се прилагат разпоредбите за проверка, здравен контрол и евентуална карантина, които се отнасят до всички преминаващи държавната граница.

Кувейт

Кувейт разшири с 5 държави списъка на страните, чиито граждани и пристигащите от тях, подлежат на 14-дневна задължителна карантина при влизане в страната. Това са САЩ, Великобритания, Германия, Испания и Франция.

Към момента не са постъпили заявления от български граждани, желаещи евакуация.

Южна Корея

От 19 март Южна Корея въвежда специални процедури за проверка на чужди граждани, притежатели на всякакви видове паспорти, както и на южнокорейски граждани, пристигащи от чужбина и влизащи на южнокорейска територия.

Мерките включват проверка на температурата и попълване и предоставяне на декларации за здравния статус и маршрута на лицето (вкл. координати за контакт и адрес в Корея) на летището.

Служителите на „Имиграционната служба“ проверяват на място дали лицето може да бъде намерено на предоставения телефонен номер, като няма да бъдат допускани лица, които не предоставят работещ телефонен номер за връзка.

Изисква се още пътниците да качат на своя телефон специално приложение за самодиагностика и да подават информация за здравословното си състояние до компетентните власти в продължение на 14 дни.

До 6 април 2020 г. остават затворени дневните центрове, детските градини и училищата в страната.

Белгия въвежда още по-строги мерки

От 12 часа на 18 март до 5 април 2020 г. в Белгия влизат в сила нови ограничителни мерки.  Постановено е гражданите да останат в домовете си. Те могат да ходят само на работа, да пазаруватхрани и лекарства, да отидат на лекар, до пощата, до банката или за зареждане на колите си.

Физическата активност на открито е разрешена и се препоръчва.

На корпоративно равнище трябва да се организира дистанционна работа за всички дейности, където това е възможно, без изключение. Ако това не е възможно, се изисква спазване на социална дистанция, както на работното място, така и при пътуване до работното място.

Ако прилагането на социалната дистанция не е възможно, компанията ще трябва да затвори вратите си. В противен случай тя ще бъде санкционирана.

Търговските обекти и магазините, освен аптеките и хранителните магазини (включително за животни) и книжарниците, ще бъдат затворени. Нощните магазини могат да останат отворени до 22 часа, като спазват правилата за социално дистанциране.

Пътуването в чужбина, което не се счита за неотложно, е забранено. Пазарите са затворени. Полицията ще гарантира за стриктното спазване на тези мерки. Границите няма да бъдат затворени, ако се спазват правилата, но не е препоръчително да се пътува в рамките на Шенгенското пространство без основателна причина. 

Белгийските авиолинии временно отменят своите полети, считано от този петък, 20 март, без краен срок.

Швейцария е в извънредно положение

В Швейцария е обявено извънредно положение в цялата страна до 19 април. Забранени са всякакви обществени и частни събирания.

Затворени са всички търговски и развлекателни обекти, с изключение на магазини за хранителни стоки и дрогерии, аптеки, банки, пощенски клонове, бензиностанции, администрация, ж.п. гари, както и болнични заведения. Призовава се цялото население да спазва наложените ограничения.

Мобилизирани са 8000 военни, които ще подпомагат кантоните по отношение на логистиката на болничните заведени и сигурността. Има открита безплатна гореща телефонна линия за населението на трите национални езика и английски  +41 58 463 00 00 ежедневно  от 8 до 18 часа.

34-километрова колона на границата между Полша и Германия

Министерството на външните работи на Полша призовава да се избягват всякакви пътувания в чужбина, когато не са необходими.

На полско-германската граница се е образувало 34-километрово задръстване. Три камиона в близост до Брисен блокираха пътя и пътниците не могат да стигнат до Полша.

Препоръчително е шофьорите, които се отправят към Полша, да следват различни маршрути - Олшина или Колбасково. Полицията препоръчва да се заобикаля и Секулар.

Литва спря международните жп превози

Литва спря международни железопътни превози.

Фериботите от Клайпеда до Швеция и Германия към момента не са отменени, но правилата за карантина и рестрикциите по отношение на влизане в страната остават.

По информация на Министерството на транспорта, заради затварянето на границата с Полша от полска страна завръщането в Литва е възможно с ферибот от Кил, Германия.

Канада забрани влизането на чужденци

От 12:00 часа на 18март 2020 влиза в сила забрана за пътуване на чужди граждани до Канада. Изключение се прави за хора с постоянно пребиваване в Канада, членове на семействата на канадски граждани, дипломати, членове на самолетни екипажи, граждани на САЩ и пътници, преминаващи транзитно през страната.

Всички пътници, които проявяват грипоподобни симптоми, включително канадски граждани, няма да имат право да се качат на полет за Канада . На въздушните превозвачи се възлага задачата да проверяват здравословното състояние на пътниците преди качване в самолета.

От 1 часа на 18 март 2020 г. всички международни полети от Европа, Азия, Африка и Южна Америка са пренасочвани единствено към четири летища в страната: Торонто – летище "Лестър Пиърсън"; Монреал – летище "Пиер Трюдо"; летището във Ванкувъри летището в Калгари.  Полетите между САЩ и Канада остават.


В категории: Здраве


3
Коментара
3
Коментара по темата
3.
XX 2
18.03.2020 19:16:57
2
2
Ах! Един лалугер ми влезе отзад! Сега ще го ударя с цървула!
2.
ХХ
18.03.2020 18:34:25
2
4
Цървулите от европейската комисия можаха на 4 март "обосновано" да препоръчат да няма граничен контрол, но сега никакви ги няма да дадат някакви предписания, а са се скрили кат лалугери в дупките си.
1.
Гражданин
18.03.2020 18:19:53
1
8
Напълно съгласвн съм за въвеждане на забрана на излизането навън на граждани на възраст над 65 години! Но естествено трябва да им се подсигури храна и обслужване! Като общество сме длъжни да направим всичко необходимо за нашите възрастни близки и роднини!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Козирогът да внимава да не попадне в капан, а Водолеят да си пази парите Козирогът да внимава да не попадне в капан, а Водолеят да си пази парите

Хороскоп за деня – 1 октомври 2020, четвъртък

4 правила при секса за една нощ 4 правила при секса за една нощ

Пoнякoгa, кoгaтo двaмa души прaвят ceкc зa eднa нoщ и нaиcтинa им хaрeca, мoгaт дa гo пoвтoрят oтнoвo и oтнoвo, но това не е връзка

Търсят нов началник на Районен съд-Бургас Търсят нов началник на Районен съд-Бургас

До десетина дни става ясно има ли кандидати, поредна процедура е обявена и за РС-Средец

Как да преодолеем страха от секса с нов партньор Как да преодолеем страха от секса с нов партньор

Колкото повече ни харесва партньора, толкова по-високи са очакванията към първия секс

5 зодии, които живеят в миналото 5 зодии, които живеят в миналото

Ето кои знаци се връщат най-често към отминалите моменти

Насекомо смуче соковете на дъба в Странджа, наши и турски лесовъди търсят спасение Насекомо смуче соковете на дъба в Странджа, наши и турски лесовъди търсят спасение

Вредителят причинява преждевременен листопад, химична борба е неприложима

Рецепта за пилешки хапки с пармезанова коричкa Рецепта за пилешки хапки с пармезанова коричкa

Печени, а не пържени

Плажът на Слънчев бряг ще е без спасители от утре Плажът на Слънчев бряг ще е без спасители от утре

Април започва подготовката за следващия летен сезон

Почина 70-годишната жена, блъсната на пешеходна пътека на бул. "Захари Стоянов" Почина 70-годишната жена, блъсната на пешеходна пътека на бул. "Захари Стоянов"

По случая е образувано досъдебно производство

Пожар опустоши дома на Марин в с. Везенково, Община Сунгурларе му подаде ръка Пожар опустоши дома на Марин в с. Везенково, Община Сунгурларе му подаде ръка

Местният парламент отпусна средства за ремонта на къщата му

Атина стяга режима за гражданство Атина стяга режима за гражданство

Чужденците трябва да докажат добър гръцки писмено

Криза: "Дисни" съкращава 28 000 души Криза: "Дисни" съкращава 28 000 души

Причината е ниската посещаемост на тематичните паркове заради пандемията

Наталия Кобилкина кръсти сина си в Гърция Наталия Кобилкина кръсти сина си в Гърция

Кръщенето се е случило този уикенд с помпозно парти в бяло и синьо

Изчезнала преди 2 години жена открита жива в морето (ВИДЕО) Изчезнала преди 2 години жена открита жива в морето (ВИДЕО)

Рибари я видели да се носи по вълните до крайбрежието на Колумбия

Лют спор между Тръмп и Байдън за COVID-19, демократът искал ново затваряне на икономиката Лют спор между Тръмп и Байдън за COVID-19, демократът искал ново затваряне на икономиката

Президентът атакува опонента си в телевизионни дебат заради желанието му за ново затваряне на икономиката при скок на инфекциите с коронавирус

Цвети Пиронкова заработи 5 млн. долара от състезания Цвети Пиронкова заработи 5 млн. долара от състезания

Следващата съперничка на българката е Серина Уилямс

 

Азербайджан и Армения се готвят за война. Съветът за сигурност на ООН свикан спешно Азербайджан и Армения се готвят за война. Съветът за сигурност на ООН свикан спешно

Броят на жертвите наближава 100, сред убитите има 11 цивилни

 

Македонска министърка от днес е в затвора заради Мерцедес за 600 000 евро Македонска министърка от днес е в затвора заради Мерцедес за 600 000 евро

За скандалната покупка са осъдени и бившият заместник-министър на вътрешните работи Гьоко Поповски

 

Нагорни Карабах - новата война на Ердоган Нагорни Карабах - новата война на Ердоган

В Азебрайджан вече вече има около хиляда наемници от сирийската опозиция. Казват, че на всеки се плащат до 2500 долара на месец

Зловеща драма: Майка на 4 деца се самоуби, скачайки в пропаст в Гърция Зловеща драма: Майка на 4 деца се самоуби, скачайки в пропаст в Гърция

30-годишната варненка Миглена написала на съпруга си: „Аз приключих, не издържам повече, да се грижиш за децата” и се сринала с колата в бездната

Емил Димитров-Ревизоро Емил Димитров-Ревизоро В мача ляво-дясно аз съм отгоре Виц на деня Виц на деня В лудницата: - Ти кой си? - Аз съм Наполеон. - Е, то тука всички сме генерали... - Ааа, не – аз съм коняк!
Виц на деня Виц на деня Пияница звъни по телефона: - Ало-о-о, т’ва ли е номерът за помощ на алкохолици? - Да, кажете. - Абе-е-е, как се прави мохито?

Статус във фейсбук Статус във фейсбук Някой може да ти стане близък само за три дни. А друг, който живее с теб от години, може така и да не узнае кой е любимият ти цвят.
Маркетинг Екип
Анна Добрева

Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter

Затвори