×
Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман
Останете си вкъщи!
Накратко
НА ЖИВО

Как кметът на Созопол Тихомир Янакиев ще изправи общината на крака


Как кметът на Созопол Тихомир Янакиев ще изправи общината на крака
В края на мандата не искам да кажа – ето това построих, а да оставя финансова стабилна община, каза Янакиев
22 Януари 2020, Сряда, 16:30 ч.
Автор: Емел МАХМУД, снимки: авторът

Въпреки тежката финансова ситуация, Община Созопол няма да увеличи местните данъци и такси, започва да работи и по нови проекти

Изключително тежка и сложна е ситуацията, в която е поставена новият кмет на община Созопол Тихомир Янакиев. Вместо да започне ударно мандата си и да изпълнява амбициозната си предизборна програма, той на първо време ще трябва да изплаща стари дългове на администрацията. 

Над 28 млн. лв. са задълженията на Общината. Над 22 млн. лв. от тях са кредити, а краткосрочните възлизат на над 5 млн. лв. В това число и към РИОСВ-Бургас – около 1,8 млн. лв.  

Като финансист обаче Янакиев има план това как да се случи. Още от края на миналата година са разплатени част от сумите. Кметът е инициирал среща с фирмите, към които Общината има задължения. Следва да се договорят за разсрочено плащане. Ще се подготви и нова оздравителна програма, за да може държавата да отпусне безлихвен заем. Предишният план на старото управление не е приет от държавата. 

Бюджет 2020 в Созопол: Ремонт на улици, изграждане на автогара в Черноморец и без празни обещания

„За мен няма да е толкова важно след управлението ми да кажа: „Ето, това построих!“. А искам тогава да претендирам, че съм оставил след себе си Общината в състояние, в което да не притеснявам следващия кмет, който ще ме наследи. Всичките мерки, които сме предприели с екипа ми, са насочени към съкращаване на разходите и стабилизиране на финансовото състояние на Общината“. Това каза Тихомир Янакиев пред препълнената зала по време на общественото обсъждане на бюджета за тази година. Думите му предизвикаха бурните аплодисменти на присъстващите. 

Най-важното за градоначалника към този момент е ограничаване на разходите, увери той. „Трябва да направим така че да съумяваме да изплащае заплатите на нашите служители, същевременно Общината да не спира да доставя социалните си услуги, а и да можем да плащаме задълженията си, че накрая да успеем и да направим нещо. Защото в края на годината ще ме питате все пак какво съм свършил. Това е изключително трудн задача, но не е недостижима. Ние с моя екип сме се загърбили да я свършим“, обясни още Янакиев. 

„Извънредните времена изискват извънредни мерки“, категоричен е той.

Освен за разплащане на задължения, средства са предвидени и за много проекти, с които ще се раздвижи всяко едно населено място в Общината. Кметът Янакиев представи подробно всяка точка от бюджета, отговори на въпросите на хората, но изрично подчерта, че това е балансиран бюджет, реалиситичен и съобразен със състоянието, в което се намира Общината в момента и затова няма да дава празни обещания. 

В бюджета са заложени средства за куп инфраструктурни проекти. Ето какво включва капиталовата програма: 

Тя е в размер на 5 018 000 лв. 

Но това не е сума, която в чистата си форма е за инвестиции, тъй като една много голяма част от тях - в размер на 2 700 000 лв. са целеви средства от Републиканския бюджет по постановления и субсидии. В нея влиза пътят, който ще бъде изграден между селата Росен и Равна гора за 1 713 000 лв. Това са целеви средства по постановления на Министерски съвет от бюджетния излишък на Република България за 2019г. Субсидия от 2019 г. за улици, които не бяха ремонтирани, те са около 500 000 лв. и новите субсидии, които за 2020 г. са в размер на 550 000 лв., т.е. около 1 050 000 лв., които ще бъдат инвестирани в ремонт на улици. Ще бъдат ремонтирани и няколко междуселски пътни отсечки, като къмпинг Златна рибка – с. Равадиново, където са предвидени 250 000 лв., предвиден е ремонт на пътя между двата квартала на село Атия, както и още няколко по-малки пътя. Една немалка част от тази капиталова програма, в размер на почти 1 млн. лв., са за стари задължения на бившото ръководство по извършени дейности по капиталови разходи, които трябва да бъдат разплатени.
Тази година Общината първата стъпка за автогарата в Созопол, като залага в програмата си средства за проектирането й и същевременно залага средства за проктиране и изграждане на автогара в Черноморец. 
Около 80 хил. лева ще са заделени и за поставяне на бариери на входовете на паркингите, собственост на Общината. Тези устройства са изключително необходими, за да може печалбата от паркингите да влязат в общинската хазна. 

За да обясни подробно за тази инвестиция, Тихомир Янакиев даде думата на финансовия директор на общината Николай Господинов: 

„Смятахме, че печалбата от паркингките за миналата година възлиза на около 26 хил.лв. Обаче сме били заблудени. Оказа се, че фирмата е работила с касови апарати на Общината и се оказа, че тази сума не е печалба, а оборот, който вследствие на преразпределение между стопанисващата фирма и Общината – 40 на 60 процента, печалбата на администрацията е била около 10 хиляди лева. Ще сложим паркинг системи – машинки, които отчитат времетраенето на престоя на колите. Това да стане електронно, а не да стои там някое момче, което като види данъчните да бяга. Ще сложим край на тази практика“.

Друг важен за общинския бюджет момент са представителните разходи на кмета Тихомир Янакиев и председателя на Общинския съвет Георги Пинелов. За градоначалника са предвидени само 15 хил. лв., а за Пинелов – 5 хил. лв. 

„Времената, в които се гласуваха по 100-150 хил. лв. представителни разходи на кмета, ще останат в миналото“, увери Янакиев. 

Присъстващите поставиха своите въпроси относно бюджета. Голяма част от тях бяха свързани с инфраструктурни проекти. Един от присъстващите се интересуваше защо за футболния отбор са предвидени средства от 250 хил. лв., а за култура сумата е много по-ниска. Секретарят на младежта и спорта към Община Созопол Христо Бардуков обясни, че средствата за ФК „Созопол“ са в пъти по-малко в сравнение с гласуваните предишни години. По настояване на кмета всяка една стотинка ще бъде отчетена на три месеца, обясни още Бардуков. А относно културата – има варианти за финансиране на проекти, което обаче досега не е правено. Ако има реален контрол, всички спортни клубове и културни дейности ще могат да се развият, а и да носят приходи, смята Бардуков. Той дори загатна идеята стадионът да се ползва и за концерти.

Имаше питане и относно местностите Месарите и Буджака. Възрастен мъж постави темата за развитието им на дневен ред. Той предложи да се изгради инфарструктура, за да може мястото да привлича строителни инвеститори. 

В настоящия бюджет са предвидени около 1,5 млн.лв. за местността Месари, които ще се похарчат за улици. Буджака обаче не влиза в тазгодишната финансова рамка, а причината е хаосът, който цари там.

„Буджака първо ще бъде обследван изцяло. Ще видим кои подходи са запушени, кои имоти са неправомерно разградени. За инвестиция в тази местност ще мислим едва след това“, обясни Тихомир Янакиев и добави, че трябва да бъдат реалисти, защото няма как за една година да се направи всичко.  

Един от въпросите, зададени от присъстващите, засяга абсолютно всеки жител на общината, а именно дали ще има увеличение на местните данъци и такси. Такова не се предвижда категорично.

„Направих грешка, че обещах намаление на данъците с 10 %. За съжаление тогава не знаех какво е реалното състояние на Общината. Към този момент няма да мога да изпълня този ангажимент, защото задълженията ни не го позволяват“, добави кметът. 

Той се ангажира да бъде изпълнен всяка една точка от бюджета, но освен това и да извърши строг контрол на всички фирми, с които имат сключени договори, за да не изпадне в същия финансов колапс Общината. 

ЕТО И РАМКА НА ПРОЕКТ НА БЮДЖЕТ ЗА  2020 година  : 25 300 000 лв.

•    ПРИХОДИ ОТ МЕСТНИ ДЕЙНОСТИ  : 18 209 001 лв. 
•    РАЗХОДИ ЗА МЕСТНИ ДЕЙНОСТИ : 16 402 401 лв. 
•    РАЗХОДИ ЗА ДОФИНАНСИРАНЕ  : 1 806 600лв. 
•    ПРИХОДИ ОТ ДЪРЖАВНИ ДЕЙНОСТИ  : 7 090 999 лв. 
•    РАЗХОДИ ЗА ДЪРЖАВНИ ДЕЙНОСТИ  : 7 090 999лв 

І.Функция “Общи държавни служби” 3 858 049
ІІ.Функция “Отбрана и сигурност” 344 556
ІІІ.Функция “Образование” 6 230 935
ІV.Функция “Здравеопазване” 292 714
V.Функция “Социално осигуряване, подпомагане и грижи” 1 436 500
VІ.Функция “Жилищно строителство, БКС и опазване на околната среда” ;ЦБ-2020 553 100лв. : 6 443 672
VІІ.Функция “Почивно дело, култура, религиозна дейност” 1 907 149
VІІІ.Функция “Икономически дейности и услуги”; ПМС 348/18.12.2019-1713806лв.; ЦБ-2019 499 900лв. :  4 336 425
ІХ.Функция “Разходи некласифицирани в други функции” 450 000

Всичко текущ бюджет 2020г. : 25 300 000

ПРОЕКТ НА ИНВЕСТИЦИОННА ПРОГРАМА НА ОБЩИНА СОЗОПОЛ ЗА 2020г.- 5 018 025 лв.
    Служби и дейности по поддържане, ремонт и изграждане на пътищата/832д/   
/Реконструкция и рехабилитация на общ.път BGS1212 Атия-Росен-Атия 4ти етап/  1 713 806 лв.
    Служби и дейности по поддържане, ремонт и изграждане на пътищата/832д/ 
 /Реконструкция и рехабилитация на общ.пътища BGS1211; BGS1212; BGS1213-2214;/   499 900 лв.
    Изграждане, ремонт и поддръжка на уличната мрежа/606д/  
/Основен ремонт на ул. «Николай Лъсков» с.Росен 200 000лв.; Основен ремонт на ул. «Стара планина» и ул. «Черно море» с.Равадиново 353 100лв./  553 100 лв.
    За ДГ в с.Равадиново, филиал на ОДЗ-Созопол-ПМС 315/19.12.2018г.. /в т.ч. собствени средства 70 000лв. и държавно финансиране 481 158лв. остатък за 2020г./  551 158лв
    Етапно изграждане на ДЕПО за стр.отп., част ВиК, изграж. -   300 000лв.
на водопровод и ТП на довеждащ път/627д/
    Улично осветление и площади/604д/Система за улично осветление на общ.Созопол- 340 000лв.
    Проектиране и изграждане на автогара в гр.Черноморец/831д УКРДТП/ –
210 000 лв.
    Изграждане, ремонт и поддържане на улична мрежа - асфалтиране и тротоари –
 375 000 лв. 
 


В категории: Созопол


Коронавирусът влияе и на цикъла
Коронавирусът влияе и на цикъла 02/04/2020, Четвъртък 21:00 0
Азис лъсна чисто гол във вана 18+
Азис лъсна чисто гол във вана 18+ 02/04/2020, Четвъртък 19:00 8
13
Коментара по темата
13.
До Хахахахха
23.01.2020 14:21:25
1
7
Ами плаща си човека! Парите нямат цвят!!!!
12.
Ротшилд
23.01.2020 09:40:37
0
15
Закривайте футболния отбор, няма нужда да се дават толкова много пари, а те са много повече от споменатите 250 хил.лв на година. С тези пари всяка година може да се прави по една улица във всяко от населените места в общината. Да се намери вариант частни инвеститори да издържат клуба, а общината да дава пари само за ДЮШ. Само от "Санта Марина", "Дюни", "Созополис" и "Грийн лайф" могат да се "докарат" над 200 хил. лв на година за бюджет, а като прибавим примерно аквапарка и още 3-4 местни бизнесмена нещата могат да се получат.
11.
Хахахахахаха
22.01.2020 22:46:05
25
18
Аве Флагман станахте смешни с този образ кмета на Созопол .На ден по две статии , От 3 месеца не слиза от сайта ви. Такива хвалби за комунистически кмет не ,бяхме чели от времето на бай Тошо.Туй щял да направи онова щял да прави .От тази партия кадърен човек не е имало И никога няма да има.Няма да мини много време и Созополии ще го гонят с камъни. Да видим тогава какво ще пишете
10.
Futbol
22.01.2020 22:24:32
3
5
Te nikoga sa nqmali futbol, s edin stadion i edno igri6te. To ve4e vsqko selo ima stadion po programa. Za kakvo im e profi furbol. Na gol tumbak ....pi6tovi.
9.
Много ЗЛЕ
22.01.2020 21:57:36
2
6
Много сте зле Созопол. Какъв футбол с тези пари , с този бюджет. Явно и тази година ще сме втори
8.
най-интересното е
22.01.2020 20:46:08
2
12
Че целия град знае кой пере на Рейзито парите , а сега всички подскачат ама не го казват ;)
7.
Mnogo ste zabludeni
22.01.2020 20:18:21
4
8
to dosta nespazeni neshta ima
shte se opravite ma nqma da sme jivi
nqmashe i hora da se uvolnqvat vsichki vi mahnaha dragi mi smehurkovci samo prikazku i nakraq nishto laete laete ama spite v zimen san gradinkite vi stanaha smetishta s izprajneniq na kuchetata vi
vie sozopolchani opraviq nqmate koito i kmet da doide vie samite taka ste naucheni da jiveete v mizeriqta i svinshtinata zaslujavate globi za tova che zamarsqvate vie samite grada s tova koeto ste naucheni da jiveete po selski
takav vi e mantaliteta
ne se zasqgaite no tova e groznata istina i mnogo jalko turistite tova lqto shte sa dosta razocharovani
6.
Getsbi do 5
22.01.2020 18:53:06
1
7
Не лоши въпроси
5.
в очите
22.01.2020 18:50:02
5
31
250 000 лв. за футболистчета ? Защо ? Кому е нужен професионален футбол в градче във фалит като Созопол ? На Бардука ли ? Рейзи, беше в далаверата на БФС и затова прехвърляше от общинският джоб в собственият ама сега ? Задето Любо Милионерчето го писаха в УС на клуба ли ? Почваме да връщаме на спонсорите на кампанията ли ? Новият наемател на ресторанта на Градинаров я, пак Любо ! Той ли ще е новият "Водомер" ?
4.
Getsbi
22.01.2020 18:15:48
3
19
НЯМА ПАРТИИ ТУКА. Само далавери, питайте Горският и ортака му от Равадиново. Разбира се, без Рейзи нямаше как... За тях трохи за него баница!
3.
Доналд и мелания
22.01.2020 17:30:05
1
12
Несебърския витяз никъде го няма. Навсякъде върви обсъждане бюджета на всяка община, той скрит покрит. А уж беше сценарий.
2.
Гарантирано от ГЕРБ
22.01.2020 17:21:28
7
28
Няма по-големи Крадци и престъпници от Шайката ГЕРБ
1.
Getsbi
22.01.2020 17:06:38
1
25
Всички, дето са били в далаверата, да се кажат. Срамота е, 10 бона, от паркинги... крадци!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Български лекар разказа за фризери в Ню Йорк, пълни с трупове на млади хора Български лекар разказа за фризери в Ню Йорк, пълни с трупове на млади хора

Не съм очаквал така да се разпространи епидемията, споделя д-р Александър Латев

Кой спорт е подходящ за вашата зодия Кой спорт е подходящ за вашата зодия

Водолеите да изберат пилатес

Коронавирусът влияе и на цикъла Коронавирусът влияе и на цикъла

По-дълъг и по-тежък цикъл, може и да ви закъснее

Бившата на Бойко в ужас от коронавируса Бившата на Бойко в ужас от коронавируса

Доктор Стела Костова в епицентъра на заразата в Калифорния

България пред катастрофа, може да загуби 10% от БВП България пред катастрофа, може да загуби 10% от БВП

Безработните, които нямат право на обезщетение, могат да кандидатстват за социално подпомагане, каза Томислав Дончев

Кризата удари и Милко Калайджиев Кризата удари и Милко Калайджиев

Освободил съм всички мои служители, призна мустакът на народа

Карянчева против замразяването на заплатите заради заразата с коронавирус, зове депутати да даряват пари Карянчева против замразяването на заплатите заради заразата с коронавирус, зове депутати да даряват пари

В Народното събрание има достатъчно народни представители с отрицателен тест и ще може да заседава, заяви тя

Д-р Дариткова с първи думи след новината, че е заразена с коронавирус Д-р Дариткова с първи думи след новината, че е заразена с коронавирус

Когато съм преглеждала пациенти, съм спазвала всички противоепидемични правила, няма риск за тях, категорична е тя

DJ Дамян забавлява хората насред пандемията DJ Дамян забавлява хората насред пандемията

Певецът хит онлайн, пуска музикални лайфове всяка вечер

Искат реклама на "Слънчев бряг" като курорт за белодробно болни Искат реклама на "Слънчев бряг" като курорт за белодробно болни

Браншът в туризма изчисли 48 млн. загуби за март

COVID-19 остави 900 000 испанци без работа COVID-19 остави 900 000 испанци без работа

Най-силно засегната е сферата на услугите

Затвориха и Гранд Каньон за посетители Затвориха и Гранд Каньон за посетители

Заключиха и Джошуа Трий в щата Калифорния

Град в Китай забрани да се ядат диви животни, кучета и котки Град в Китай забрани да се ядат диви животни, кучета и котки

Консумацията им е много популярна в южната част на страната

Антирекорд в САЩ: За 24 часа са починали 884 души с коронавирус Антирекорд в САЩ: За 24 часа са починали 884 души с коронавирус

Броят на смъртните случаи заради COVID-19 в САЩ достигна 5000 души

6-седмично бебе почина от COVID-19 в САЩ 6-седмично бебе почина от COVID-19 в САЩ

Информацията потвърди губернаторът на Кънектикът Нед Ламонт

884 починали от коронавирус в САЩ за едно денонощие 884 починали от коронавирус в САЩ за едно денонощие

 Броят на смъртните случаи заради COVID-19 в Щатите достигна 5 116 души

Коронавирусът НА ЖИВО: Вижте броя на заразените в света в реално време Коронавирусът НА ЖИВО: Вижте броя на заразените в света в реално време

Видео потокът, публикуван от Royal Stats, не е спирал от 26 януари, представя официалните данни за пандемията

Боян Чуков: "Дълбоката държава" използва пандемията, за да свали от власт Путин, Тръмп и Си Дзинпин Боян Чуков: "Дълбоката държава" използва пандемията, за да свали от власт Путин, Тръмп и Си Дзинпин

Предстои да се активизират атаките срещу Путин и Тръмп с цел дестабилизиране на тяхното управление и обвинения, че те са виновни за неспособността здравните системи, смята Боян Чуков

Китай казва истината за заразата, разкрива колко са безсимптомните случаи Китай казва истината за заразата, разкрива колко са безсимптомните случаи

Местните инфектирани постепенно намаляха, но в същото време се появяват нови случаи на Covid-19 сред пътуващите, които се връщат у дома 

Д-р Таблов: Битката ми с коварния коронавирус е на живот и смърт Д-р Таблов: Битката ми с коварния коронавирус е на живот и смърт

Или ще победим, или ще паднем в тази битка, казва лекарят, който интубира болни в германска клиника

Проф. Кантарджиев Проф. Кантарджиев Ако кажа къде този коронавирус не живее дълго, хората ще спрат да си мият ръцете Виц на деня Виц на деня - Тате, когато отвори магазинът за играчки, ще ме заведеш ли, за да ми купиш ново мече?
- Тогава, вече ще си голяма за мече...
Виц на деня Виц на деня У Враца:
- Таа маска Ви праи много стройна, госпожо! И... младолика - половината бръчки са не видат.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Важно! Ако имате затруднено дишане, първо се уверете, че отново не сте преяли.
Маркетинг Екип
Анна Добрева

Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter

Затвори