×
Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман
Накратко
НА ЖИВО

Как кметът на Созопол Тихомир Янакиев ще изправи общината на крака


Как кметът на Созопол Тихомир Янакиев ще изправи общината на крака
В края на мандата не искам да кажа – ето това построих, а да оставя финансова стабилна община, каза Янакиев
22 Януари 2020, Сряда, 16:30 ч.
Автор: Емел МАХМУД, снимки: авторът

Въпреки тежката финансова ситуация, Община Созопол няма да увеличи местните данъци и такси, започва да работи и по нови проекти

Изключително тежка и сложна е ситуацията, в която е поставена новият кмет на община Созопол Тихомир Янакиев. Вместо да започне ударно мандата си и да изпълнява амбициозната си предизборна програма, той на първо време ще трябва да изплаща стари дългове на администрацията. 

Над 28 млн. лв. са задълженията на Общината. Над 22 млн. лв. от тях са кредити, а краткосрочните възлизат на над 5 млн. лв. В това число и към РИОСВ-Бургас – около 1,8 млн. лв.  

Като финансист обаче Янакиев има план това как да се случи. Още от края на миналата година са разплатени част от сумите. Кметът е инициирал среща с фирмите, към които Общината има задължения. Следва да се договорят за разсрочено плащане. Ще се подготви и нова оздравителна програма, за да може държавата да отпусне безлихвен заем. Предишният план на старото управление не е приет от държавата. 

Бюджет 2020 в Созопол: Ремонт на улици, изграждане на автогара в Черноморец и без празни обещания

„За мен няма да е толкова важно след управлението ми да кажа: „Ето, това построих!“. А искам тогава да претендирам, че съм оставил след себе си Общината в състояние, в което да не притеснявам следващия кмет, който ще ме наследи. Всичките мерки, които сме предприели с екипа ми, са насочени към съкращаване на разходите и стабилизиране на финансовото състояние на Общината“. Това каза Тихомир Янакиев пред препълнената зала по време на общественото обсъждане на бюджета за тази година. Думите му предизвикаха бурните аплодисменти на присъстващите. 

Най-важното за градоначалника към този момент е ограничаване на разходите, увери той. „Трябва да направим така че да съумяваме да изплащае заплатите на нашите служители, същевременно Общината да не спира да доставя социалните си услуги, а и да можем да плащаме задълженията си, че накрая да успеем и да направим нещо. Защото в края на годината ще ме питате все пак какво съм свършил. Това е изключително трудн задача, но не е недостижима. Ние с моя екип сме се загърбили да я свършим“, обясни още Янакиев. 

„Извънредните времена изискват извънредни мерки“, категоричен е той.

Освен за разплащане на задължения, средства са предвидени и за много проекти, с които ще се раздвижи всяко едно населено място в Общината. Кметът Янакиев представи подробно всяка точка от бюджета, отговори на въпросите на хората, но изрично подчерта, че това е балансиран бюджет, реалиситичен и съобразен със състоянието, в което се намира Общината в момента и затова няма да дава празни обещания. 

В бюджета са заложени средства за куп инфраструктурни проекти. Ето какво включва капиталовата програма: 

Тя е в размер на 5 018 000 лв. 

Но това не е сума, която в чистата си форма е за инвестиции, тъй като една много голяма част от тях - в размер на 2 700 000 лв. са целеви средства от Републиканския бюджет по постановления и субсидии. В нея влиза пътят, който ще бъде изграден между селата Росен и Равна гора за 1 713 000 лв. Това са целеви средства по постановления на Министерски съвет от бюджетния излишък на Република България за 2019г. Субсидия от 2019 г. за улици, които не бяха ремонтирани, те са около 500 000 лв. и новите субсидии, които за 2020 г. са в размер на 550 000 лв., т.е. около 1 050 000 лв., които ще бъдат инвестирани в ремонт на улици. Ще бъдат ремонтирани и няколко междуселски пътни отсечки, като къмпинг Златна рибка – с. Равадиново, където са предвидени 250 000 лв., предвиден е ремонт на пътя между двата квартала на село Атия, както и още няколко по-малки пътя. Една немалка част от тази капиталова програма, в размер на почти 1 млн. лв., са за стари задължения на бившото ръководство по извършени дейности по капиталови разходи, които трябва да бъдат разплатени.
Тази година Общината първата стъпка за автогарата в Созопол, като залага в програмата си средства за проектирането й и същевременно залага средства за проктиране и изграждане на автогара в Черноморец. 
Около 80 хил. лева ще са заделени и за поставяне на бариери на входовете на паркингите, собственост на Общината. Тези устройства са изключително необходими, за да може печалбата от паркингите да влязат в общинската хазна. 

За да обясни подробно за тази инвестиция, Тихомир Янакиев даде думата на финансовия директор на общината Николай Господинов: 

„Смятахме, че печалбата от паркингките за миналата година възлиза на около 26 хил.лв. Обаче сме били заблудени. Оказа се, че фирмата е работила с касови апарати на Общината и се оказа, че тази сума не е печалба, а оборот, който вследствие на преразпределение между стопанисващата фирма и Общината – 40 на 60 процента, печалбата на администрацията е била около 10 хиляди лева. Ще сложим паркинг системи – машинки, които отчитат времетраенето на престоя на колите. Това да стане електронно, а не да стои там някое момче, което като види данъчните да бяга. Ще сложим край на тази практика“.

Друг важен за общинския бюджет момент са представителните разходи на кмета Тихомир Янакиев и председателя на Общинския съвет Георги Пинелов. За градоначалника са предвидени само 15 хил. лв., а за Пинелов – 5 хил. лв. 

„Времената, в които се гласуваха по 100-150 хил. лв. представителни разходи на кмета, ще останат в миналото“, увери Янакиев. 

Присъстващите поставиха своите въпроси относно бюджета. Голяма част от тях бяха свързани с инфраструктурни проекти. Един от присъстващите се интересуваше защо за футболния отбор са предвидени средства от 250 хил. лв., а за култура сумата е много по-ниска. Секретарят на младежта и спорта към Община Созопол Христо Бардуков обясни, че средствата за ФК „Созопол“ са в пъти по-малко в сравнение с гласуваните предишни години. По настояване на кмета всяка една стотинка ще бъде отчетена на три месеца, обясни още Бардуков. А относно културата – има варианти за финансиране на проекти, което обаче досега не е правено. Ако има реален контрол, всички спортни клубове и културни дейности ще могат да се развият, а и да носят приходи, смята Бардуков. Той дори загатна идеята стадионът да се ползва и за концерти.

Имаше питане и относно местностите Месарите и Буджака. Възрастен мъж постави темата за развитието им на дневен ред. Той предложи да се изгради инфарструктура, за да може мястото да привлича строителни инвеститори. 

В настоящия бюджет са предвидени около 1,5 млн.лв. за местността Месари, които ще се похарчат за улици. Буджака обаче не влиза в тазгодишната финансова рамка, а причината е хаосът, който цари там.

„Буджака първо ще бъде обследван изцяло. Ще видим кои подходи са запушени, кои имоти са неправомерно разградени. За инвестиция в тази местност ще мислим едва след това“, обясни Тихомир Янакиев и добави, че трябва да бъдат реалисти, защото няма как за една година да се направи всичко.  

Един от въпросите, зададени от присъстващите, засяга абсолютно всеки жител на общината, а именно дали ще има увеличение на местните данъци и такси. Такова не се предвижда категорично.

„Направих грешка, че обещах намаление на данъците с 10 %. За съжаление тогава не знаех какво е реалното състояние на Общината. Към този момент няма да мога да изпълня този ангажимент, защото задълженията ни не го позволяват“, добави кметът. 

Той се ангажира да бъде изпълнен всяка една точка от бюджета, но освен това и да извърши строг контрол на всички фирми, с които имат сключени договори, за да не изпадне в същия финансов колапс Общината. 

ЕТО И РАМКА НА ПРОЕКТ НА БЮДЖЕТ ЗА  2020 година  : 25 300 000 лв.

•    ПРИХОДИ ОТ МЕСТНИ ДЕЙНОСТИ  : 18 209 001 лв. 
•    РАЗХОДИ ЗА МЕСТНИ ДЕЙНОСТИ : 16 402 401 лв. 
•    РАЗХОДИ ЗА ДОФИНАНСИРАНЕ  : 1 806 600лв. 
•    ПРИХОДИ ОТ ДЪРЖАВНИ ДЕЙНОСТИ  : 7 090 999 лв. 
•    РАЗХОДИ ЗА ДЪРЖАВНИ ДЕЙНОСТИ  : 7 090 999лв 

І.Функция “Общи държавни служби” 3 858 049
ІІ.Функция “Отбрана и сигурност” 344 556
ІІІ.Функция “Образование” 6 230 935
ІV.Функция “Здравеопазване” 292 714
V.Функция “Социално осигуряване, подпомагане и грижи” 1 436 500
VІ.Функция “Жилищно строителство, БКС и опазване на околната среда” ;ЦБ-2020 553 100лв. : 6 443 672
VІІ.Функция “Почивно дело, култура, религиозна дейност” 1 907 149
VІІІ.Функция “Икономически дейности и услуги”; ПМС 348/18.12.2019-1713806лв.; ЦБ-2019 499 900лв. :  4 336 425
ІХ.Функция “Разходи некласифицирани в други функции” 450 000

Всичко текущ бюджет 2020г. : 25 300 000

ПРОЕКТ НА ИНВЕСТИЦИОННА ПРОГРАМА НА ОБЩИНА СОЗОПОЛ ЗА 2020г.- 5 018 025 лв.
    Служби и дейности по поддържане, ремонт и изграждане на пътищата/832д/   
/Реконструкция и рехабилитация на общ.път BGS1212 Атия-Росен-Атия 4ти етап/  1 713 806 лв.
    Служби и дейности по поддържане, ремонт и изграждане на пътищата/832д/ 
 /Реконструкция и рехабилитация на общ.пътища BGS1211; BGS1212; BGS1213-2214;/   499 900 лв.
    Изграждане, ремонт и поддръжка на уличната мрежа/606д/  
/Основен ремонт на ул. «Николай Лъсков» с.Росен 200 000лв.; Основен ремонт на ул. «Стара планина» и ул. «Черно море» с.Равадиново 353 100лв./  553 100 лв.
    За ДГ в с.Равадиново, филиал на ОДЗ-Созопол-ПМС 315/19.12.2018г.. /в т.ч. собствени средства 70 000лв. и държавно финансиране 481 158лв. остатък за 2020г./  551 158лв
    Етапно изграждане на ДЕПО за стр.отп., част ВиК, изграж. -   300 000лв.
на водопровод и ТП на довеждащ път/627д/
    Улично осветление и площади/604д/Система за улично осветление на общ.Созопол- 340 000лв.
    Проектиране и изграждане на автогара в гр.Черноморец/831д УКРДТП/ –
210 000 лв.
    Изграждане, ремонт и поддържане на улична мрежа - асфалтиране и тротоари –
 375 000 лв. 
 


В категории: Созопол


13
Коментара по темата
13.
До Хахахахха
23.01.2020 14:21:25
1
7
Ами плаща си човека! Парите нямат цвят!!!!
12.
Ротшилд
23.01.2020 09:40:37
0
15
Закривайте футболния отбор, няма нужда да се дават толкова много пари, а те са много повече от споменатите 250 хил.лв на година. С тези пари всяка година може да се прави по една улица във всяко от населените места в общината. Да се намери вариант частни инвеститори да издържат клуба, а общината да дава пари само за ДЮШ. Само от "Санта Марина", "Дюни", "Созополис" и "Грийн лайф" могат да се "докарат" над 200 хил. лв на година за бюджет, а като прибавим примерно аквапарка и още 3-4 местни бизнесмена нещата могат да се получат.
11.
Хахахахахаха
22.01.2020 22:46:05
25
17
Аве Флагман станахте смешни с този образ кмета на Созопол .На ден по две статии , От 3 месеца не слиза от сайта ви. Такива хвалби за комунистически кмет не ,бяхме чели от времето на бай Тошо.Туй щял да направи онова щял да прави .От тази партия кадърен човек не е имало И никога няма да има.Няма да мини много време и Созополии ще го гонят с камъни. Да видим тогава какво ще пишете
10.
Futbol
22.01.2020 22:24:32
3
5
Te nikoga sa nqmali futbol, s edin stadion i edno igri6te. To ve4e vsqko selo ima stadion po programa. Za kakvo im e profi furbol. Na gol tumbak ....pi6tovi.
9.
Много ЗЛЕ
22.01.2020 21:57:36
2
6
Много сте зле Созопол. Какъв футбол с тези пари , с този бюджет. Явно и тази година ще сме втори
8.
най-интересното е
22.01.2020 20:46:08
2
12
Че целия град знае кой пере на Рейзито парите , а сега всички подскачат ама не го казват ;)
7.
Mnogo ste zabludeni
22.01.2020 20:18:21
4
8
to dosta nespazeni neshta ima
shte se opravite ma nqma da sme jivi
nqmashe i hora da se uvolnqvat vsichki vi mahnaha dragi mi smehurkovci samo prikazku i nakraq nishto laete laete ama spite v zimen san gradinkite vi stanaha smetishta s izprajneniq na kuchetata vi
vie sozopolchani opraviq nqmate koito i kmet da doide vie samite taka ste naucheni da jiveete v mizeriqta i svinshtinata zaslujavate globi za tova che zamarsqvate vie samite grada s tova koeto ste naucheni da jiveete po selski
takav vi e mantaliteta
ne se zasqgaite no tova e groznata istina i mnogo jalko turistite tova lqto shte sa dosta razocharovani
6.
Getsbi do 5
22.01.2020 18:53:06
1
7
Не лоши въпроси
5.
в очите
22.01.2020 18:50:02
5
31
250 000 лв. за футболистчета ? Защо ? Кому е нужен професионален футбол в градче във фалит като Созопол ? На Бардука ли ? Рейзи, беше в далаверата на БФС и затова прехвърляше от общинският джоб в собственият ама сега ? Задето Любо Милионерчето го писаха в УС на клуба ли ? Почваме да връщаме на спонсорите на кампанията ли ? Новият наемател на ресторанта на Градинаров я, пак Любо ! Той ли ще е новият "Водомер" ?
4.
Getsbi
22.01.2020 18:15:48
3
19
НЯМА ПАРТИИ ТУКА. Само далавери, питайте Горският и ортака му от Равадиново. Разбира се, без Рейзи нямаше как... За тях трохи за него баница!
3.
Доналд и мелания
22.01.2020 17:30:05
1
12
Несебърския витяз никъде го няма. Навсякъде върви обсъждане бюджета на всяка община, той скрит покрит. А уж беше сценарий.
2.
Гарантирано от ГЕРБ
22.01.2020 17:21:28
7
28
Няма по-големи Крадци и престъпници от Шайката ГЕРБ
1.
Getsbi
22.01.2020 17:06:38
1
25
Всички, дето са били в далаверата, да се кажат. Срамота е, 10 бона, от паркинги... крадци!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
4 думи, след които ще е готов за горещ секс 4 думи, след които ще е готов за горещ секс

Развинтете въображението му докато се видите

1150 киоски на „Лафка” ще бъдат запечатани утре, издатели на вестници са в паника 1150 киоски на „Лафка” ще бъдат запечатани утре, издатели на вестници са в паника

Проблемът е, че Държавната комисия по хазарта все още не е дала картбланш на тези обекти да разиграват игри от държавната лотария и спортния тотализатор

3 зодии, които предпочитат да бъдат „приятели с облаги“, отколкото да имат връзка 3 зодии, които предпочитат да бъдат „приятели с облаги“, отколкото да имат връзка

Ако можете да бъдете наясно с границите и да не се привързвате емоционално, значи имате всичко необходимо да се справите

Бягайте далеч от жените с тези имена Бягайте далеч от жените с тези имена

Те са нетърпими, имат много тежък характер

17 признака, според които шефът ти е з*дник 17 признака, според които шефът ти е з*дник

А нерядко се случва мениджърът да отблъсне служителите си

Георги Калудов от Ахтопол, който обезглави баща си с кухненски нож, почина в Психото Георги Калудов от Ахтопол, който обезглави баща си с кухненски нож, почина в Психото

Калудов бе настанен в здравното заведение в Ловеч в края на милата година по искане на Окръжната прокуратура в Бургас

Малкото Коте на Божинов без гадже в Тайланд Малкото Коте на Божинов без гадже в Тайланд

Бояна Генова заряза годеника си?

Парализирано дете 5 часа обикаля 4 болници в София Парализирано дете 5 часа обикаля 4 болници в София

14-годишното момиче подмятано като парцал от чакалня в чакалня

Диона копира Галена в клип Диона копира Галена в клип

Силно промотираното чалга видео само показа липса на креативност от страна на бившата рапърка

Аня Пенчева сърдита на снаха си Ива Русинова Аня Пенчева сърдита на снаха си Ива Русинова

Вижте какво вбеси актрисата

Нападнаха с камъни автобуси, превозващи евакуирани от Китай Нападнаха с камъни автобуси, превозващи евакуирани от Китай

Демонстранти хвърляха камъни и палиха огньове

Ситуацията с коронавируса - преекспонирана, имало повече страх Ситуацията с коронавируса - преекспонирана, имало повече страх

Вирусът рано или късно ще бъде овладян, заяви Евгений Кандиларов

Заловиха човешки мозък в буркан на граничен пункт Заловиха човешки мозък в буркан на граничен пункт

Пратката идвала от Торонто и е била на път за Кеноша, Уисконсин

Лидерите на ЕС не могат да се разберат заради дупката от 75 милиарда евро в бюджета след Брекзит Лидерите на ЕС не могат да се разберат заради дупката от 75 милиарда евро в бюджета след Брекзит

Втори ден продължават тежките разговори и извънредното заседание на Европейския съюз

Берлинале започна с минута мълчание заради терора в Ханау Берлинале започна с минута мълчание заради терора в Ханау

Самуел Финци откри фестивала с реч, в която обърна внимание на свободата, с която хората на стария континент разполагат

Десетки хиляди на бдение за жертвите на крайнодесния екстремист в Ханау Десетки хиляди на бдение за жертвите на крайнодесния екстремист в Ханау

Нападението е определено от разследващите като терористичен акт

Смях! Българин опитал да подкупи полицаи в Италия с ракия и суджук Смях! Българин опитал да подкупи полицаи в Италия с ракия и суджук

Карабинерите го задържали веднага с обвинение за подбуждане към корупция

Германия бере горчивите плодове на Меркел - крайнодесен застреля 9 души в наргиле барове Германия бере горчивите плодове на Меркел - крайнодесен застреля 9 души в наргиле барове

Когато насаждаш крайнолява политика, ще жънеш крайнодесни плодове

Година без Лагерфелд: Как са осиротелите Chanel, Fendi и KL Година без Лагерфелд: Как са осиротелите Chanel, Fendi и KL

Как го помнят приятелите и колегите му...

Европейските лидери влизат в борба за бюджета Европейските лидери влизат в борба за бюджета

Те се събират този четвъртък в Брюксел

Емил Димитров-Ревизоро Емил Димитров-Ревизоро Президентът какво прави – общо взето, грижи се за първата дама Виц на деня Виц на деня Пешо, съседи сме с теб откакто се помним... мислиш ли, че ще ти крада wifi?!? - Не! - Ами... тогава защо непрекъснато сменяш паролата?! Виц на деня Виц на деня Когато ви е скучно, отидете в най-близката до вас банка и изкрещете:
- Никой да не мърда!
И точно преди да извадят пистолети, добавете:
- Падна ми контактната леща.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Ако мъжете можеха да четат женски мисли...пак нищо нямаше да разберат
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева

Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter

Затвори