×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • САЩ обявяват днес нови поръчки на оръжия за Украйна за 6 млрд. долара
  • Вдигат заплатите на военните с 30%
  • Възстановяват движението по АМ "Тракия" в платното за Бургас между 20 и 21 километър
  • Петима служебни министри се явяват на последния парламентарен контрол
  • Путин отива в Китай през май
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Има нелоялна конкуренция между клубовете по борба в Бургас, но европейският шампион е наш


Има нелоялна конкуренция между клубовете по борба в Бургас, но европейският шампион е наш
Николай Дачев тренира в Бургас една от най-големите млади звезди в класическата борба Едмонд Армен Назарян, за което, оказа се, заслуга има и кметът Димитър Николов
21 Декември 2019, Събота, 10:10 ч.
Автор: Георги РУСЧЕВ

Кметът Димитър Николов помогна да привлечем Едмонд Назарян - благодаря му не само за това, а и защото стои насреща за всичко добро за спорта

Николай Дачев е председател на спортен клуб по свободна и класическа борба „Бургас“. Клубът е създаден през 2012 г. и само за 7 години се превърна в един от най-успешните инкубатори на шампиони в морския град. В толкова кратък период, награденият вчера на церемонията за Спортист на годината 2019 Едмонд Назарян е третият прославил Бургас на национални и международни първенства. 

- Г-н Дачев, вчера бе награден вашият възпитаник Едмонд Назарян. Какви са постиженията на 18-годишния младеж, син на легендата Армен Назарян, през последната година?

- От 2010 г. съм треньор на националните отбори и връзката ми с Едмонд се породи по тази линия. Като треньор на кадети аз го привиках на лагер в Националния отбор по борба, когато той беше още в категория „момчета“. Още тогава видях в него качества за спорта, които смея да твърдя, са по-големи от тези при великия му баща, който е класическия пример за мен самия. Впоследствие го пуснахме на първенство за кадети в Босна и Херцеговина, тогава Едмонд беше още малък – втора година в категория „момчета“ и почти успя да се пребори  с по-големите участници, но съдбоносно съдийско решение го лиши от титлата. 
През тази година обаче всичко  си дойде на мястото. Той стана европейски шампион на първенството в Скопие, Македония. След това заслужи третото място на световното първенство по класическа борба в Загреб, Хърватия. Класира се на трето място в младежките Олимпийски игри в Буенос Айрес. Тази година започна с републиканска титла на зимния шампионат в Бургас, спечели международен турнир в Турция и след усилени тренировки с националния отбор на Европейското първенство в Италия стана безапелационен шампион в по-горната категория, надвивайки  борци, които са с по два-три медала от европейски първенства. С технически туш на финала победи турския борец Ербек, което е действително блестящо постижение.

- Какво се изисква от един човек, за да е топ борец? Какви качества трябва да притежава?

Ето кои са всички наградени бургаски спортисти

 

- Трябва да е дисциплиниран и отговорен към тренировъчния процес. Трябва да не се влияе от изкушенията на нашето време, които са много. Изисква се труд и постоянство. Точно тези качества виждам в Едмонд. Затова и направих всичко възможно да го привлека в Бургас, тъй като до миналата година той се състезаваше за „Славия“. Благодарение на кмета Димитър Николов положихме изключителен труд и накрая успяхме да го привлечем в Бургас. Отговорно мога да кажа, че той е единствения човек в страната, който в бъдеще ще носи все повече и повече медали за българската борба.

- По принцип България и конкретно Бургас винаги са били силни в борбата като спорт. Сякаш обаче през 90-те години този спорт бе заклеймен от обществото като „мутренски“. Има ли я още тази стигма?

- Категорично не. Смело мога да кажа – не съм участник в това време, но борците-спортисти винаги са били много дисциплинирани и всеотдайни. За това време е имало едни хора, които са давали пари за дадено нещо и единствените сериозни хора, на които наистина е можело да се разчита, са били борците. Когато дойде период за край на кариерата на тези спортисти, проблемът в България е, че те буквално нямат никаква реализация. Може би точно това през тези години допринесе за явлението, което всички помнят като годините на „борчетата“. Защото никой не се погрижи за по-нататъшната им реализация в живота.

- В Бургас има и други клубове по борба. Вашият възпитаник Едмонд вчера се класира трети в Спортист на годината...

Стефани Кирякова е Спортист на годината 2019 в Бургас

- ...С всички клубове сме приятели, но трябва да отбележа, че се наблюдава нелоялна конкуренция. Това е болна тема за мен. Всяка година другите клубове от Бургас ни отнемат от най-качествените състезатели. Включително вчера един от тях, бе награден, представлявайки конкурентен клуб, в топ 10 на церемонията по Спортист на годината като „Най-перспективен млад състезател“. Той е възпитаник на нашата школа. Имахме и още едно талантливо момче, което също успяха да "прилапат"...

- Какво точно визирате под „нелоялна конкуренция“ – вие ги обучавате и после  друг ги взима наготово, срещу по-високо заплащане и приписва заслугите за себе си?

- Точно така. Вие видяхте. Вчера не излезе на трибуната нашият треньор Николай Милков, от нашия клуб, а излезе конкурентният на нас треньор от друг клуб Илиян Стефанов, при когото сега е едно от най-добре подготвените наши момчета . А всъщност ние сме вложили труд, усилия и енергия.  Води се сякаш  тенденциозна кампания срещу нашия клуб.

- Каква може да е причината?

- Ние сме най-бързо развиващия се клуб по борба в Бургас. За кратко време ние се превърнахме от едни от водещите клубове в България – и с работата си, и с упоритостта си, от моя страна и моя колега Николай Милков, всичко се получава добре. В същото време тренираме в най-мизерната сграда в Бургас – в стадион „Черноморец“. Не виждам кой нормален човек в 21 век ще предпочете да тренира там, при тези условия. И въпреки това успяваме. Със свои средства ремонтирахме залата, за да имаме успехи. Но това, което се случва е наистина много болно – един от големите проблеми на спортната борба в Бургас.

- Бургаската борба има ли бъдеще?

- Определено има бъдеще. Идеята ни е да се развием още и да се превърнем дори в център на класическата борба за страната. Винаги през годините тук доайени са били участниците в свободната борба. Не че е нямало и състезатели по класическа, но са нямали възможност да се задържат.

- Имате ли подкрепата на Община Бургас, търсите ли нова зала за тренировки?

- Кметът Димитър Николов е насреща за всичко, което предложим или поискаме. За това съм му изключително благодарен. Няма шампионат, който да сме организирали в Бургас, за който той не е дал пълната си подкрепа – осигурява буквално всичко необходимо за организацията на събитие от такъв мащаб. Имаме уверението му, че през 2021 г. на територията на новата спортна зала „Арена Бургас“ ще сме домакини на европейския шампионат за мъже и жени, което е нещо наистина грандиозно.

- Какво предстои догодина за клуба и за Едмонд?

- Очакват ни редица международни, балкански и световни първенства. Тази година нашият клуб е домакин на три шампионата за кадети, юноши и момичета кадетки. За Едмонд специално –  вчера той пристигна за церемонията по награждаването на Спортист на годината 2019 от Белмекен, където се подготвя с мъжкия национален отбор по борба. Предстои му тежка подготовка през януари месец и след това започват шампионатите за юноши и мъже. Гоним световно и европейско първенство. До тази година той бе в категория „До 51 кг“, но за следващата понеже вече е пораснал ще трябва да се бори за по-високата – „До 55кг“ и ще му се наложи да свали няколко килограма.  
 


В категории: Спорт


България Всички новини
Трескава подготовка за откриването на "Флора 2024" Трескава подготовка за откриването на "Флора 2024" Не пропускайте да направите цветна обиколка на Лазаровден в Морската градина, официалното начало е от 11 в събота 4 знака, че имате нужда от спешна промяна в живота си 4 знака, че имате нужда от спешна промяна в живота си Понякога всичко, от което се нуждаем, за да се почувстваме пълноценни, е промяна на средата Имаше ли секс в „Ергенът“ Имаше ли секс в „Ергенът“ Ако нещо се е случило, то е станало, докато Валерия и Алек са били в морето 4 златни съвета как да запазите достойнството си при раздяла 4 златни съвета как да запазите достойнството си при раздяла Независимо дали раздялата ви е била приятелска или изпълнена с нараняване и предателство, прошката е от ключово значение, за да продължите напред с достойнство Зодиите, които са най-големите манипулатори, бягайте от тях Зодиите, които са най-големите манипулатори, бягайте от тях За една от тях никога не бихте предположили Рецепта за печено халуми с боровинково сладко Рецепта за печено халуми с боровинково сладко Изключително лесна, но толкова вкусна и ефектна рецепта Изхвърлете веднага тези неща от дома си - носят безпаричие Изхвърлете веднага тези неща от дома си - носят безпаричие Ето как да привлечете благополучие в живота си с помощта на фън шуй Тя беше хищната хиена на поп фолка, отказвала е 17 предложения за брак Тя беше хищната хиена на поп фолка, отказвала е 17 предложения за брак Изпълнителката Петра твърди, че 60 са новите 30 Търси се начин да омаскарят Йеротей, за да не стане митрополит, гневни са миряни Търси се начин да омаскарят Йеротей, за да не стане митрополит, гневни са миряни Назначена е ревизия, която вероятно няма да установи нищо, но ще сложи петно върху службата му в поморийския манастир Вижте какви празници предстоят в селата около Бургас Вижте какви празници предстоят в селата около Бургас Ще се провеждат великденски концерти и събори 
Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Европейският континент не инвестира достатъчно в иновации, не успява да защити промишлеността си и да засили военните и отбранителните си способности, каза френският президент Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Скъпата швейцарска марка „Baume et Mercier” блести на ръката му Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Кралят предизвика голямо безпокойство сред членовете на семейството и приятелите си, тъй като продължава да се бори с неразкрит вид онкологично заболяване Служебното правителство назначи шест нови областни управители Служебното правителство назначи шест нови областни управители Повечето от тях са свързани с ГЕРБ Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Бившата му изобщо не ги поглежда, а Танцуващият с вълци плаща на хлапе по 160 000 щ.д. В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си Заведението се намира във Верона Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Няма да може да вкарвате плодове по време на първенството Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Алек Младенов изправи на нокти Мария Чекмарьова Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Приетите от вчера от парламента промени в Закона за чужденците в България няма да спасят сезона Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ На събитието присъства кметът на община Поморие Иван Алексиев
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сине, тъп си като тази маса! - казва бащата и чука по масата.
- Тате, някой чука, да отворя ли?
- Остави, аз ще отворя.
Виц на деня Виц на деня В кабинета на психолога:
- Имате ли в рода си хора с психични отклонения?
- Имам един братовчед, той разрежда виното с лимонада...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Бог не може да следи за всеки, затова е създал съседите!


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори