×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Тестват сирените в София на 1 април
  • Откриха труп до детска ясла в Русе
  • Енергийната система на Украйна е разрушена на 50%, според източник от Киев
  • Експлозия в най-голямата румънска рафинерия Петромидия
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Нужни са законодателни промени, за да разрешим проблема със съдебните заседатели


Нужни са законодателни промени, за да разрешим проблема със съдебните заседатели
Председателят на Окръжен съд Бургас Росица Темелкова призовава да се облекчи процедура по кандидатстване за съдебните заседатели
17 Декември 2019, Вторник, 08:01 ч.
Автор: Иван КОЛЕВ

Да отпадне възрастовата граница и ограничението на мандатите, в противен случай работата на съда по наказателни дела ще блокира, предупреждава председателят на БОС

 

Росица Темелкова е председател на Окръжен съд Бургас. Разговаряхме с магистрата по казуса със съдебните заседатели, тъй като в целия съдебен район Бургас има сериозен проблем.

-Г-жо Темелкова, разреши ли се проблемът със съдебните заседатели в съдебния район Бургас? Бихте ли ни предоставили справка за броя на заседателите в Окръжния съд, както и районните съдилища.

 -Въпросът е много актуален, с  оглед предстоящата клетва на новоизбраните съдебните заседатели, която ще се проведе във вторник, 17 декември. За съжаление, не бих казала, че проблемът е  разрешен. Процедурата по избор на съдебни заседатели протича на няколко етапа, които най-общо включват следното: Общите събрания на Апелативен съд - Бургас и Окръжен съд – Бургас определят необходимия  брой съдебни заседатели съответно за Окръжен съд и за районните съдилища в съдебния окръг. Общинските съвети от своя страна предлагат за избор кандидати, чийто брой не може да е по-малък от определения от общите събрания на съдилищата. Накрая предложените кандидати се избират  съответно от Общото събрание на съдиите от Апелативен съд -Бургас и Общото събрание на съдиите от Окръжен съд - Бургас. Общото събрание на Апелативен съд - Бургас е определило необходим брой съдебните заседатели за Окръжен съд – Бургас - 90  души, на база критериите, посочени в Закона за съдебната власт. Общинските съвети  са определили 70 кандидати за съдебни заседатели, които са предложили за избиране от Общото събрание на Апелативен съд - Бургас, а избраните са 68 души, т.е на Окръжен съд - Бургас не достигат 22 съдебни заседатели.

Членът на ВСС Боряна Димитрова: Проблемът с липсата на съдебни заседатели е повсеместен, може да блокира правораздаването

Положението в  районните съдилища  не е по-добро. Единственият съд, който е обезпечен напълно със съдебни заседатели е Районен съд-Айтос, където  са предложени от Общинските съвети на Айтос и Руен 20 души, колкото е броят на определените от Общото събрание на Окръжния съд и те впоследствие са избрани. Проблеми са налице в Районен съд – Бургас – при необходими съдебни заседатели 140, избрани са 62. А за Районен съд-Несебър при необходими съдебни заседатели 20 са  предложени и избрани само 2. В Районен съд-Поморие при нужни 20 са посочени само 14 съдебни заседатели, а за Районен съд-Карнобат при определен брой от 20 съдебни заседатели, е предложен и избран 1 съдебен заседатели.  Процедурата в Общински съвет-Карнобат тече в момента и от там все още няма предложен за избиране нито един кандидат. В Районен съд-Средец  при необходимост от 20 съдебни заседатели, са предложени  8 кандидати и са избрани 7.

Все още няма избран нито един съдебен заседател  за Районен съд-Царево и Районен съд-Малко Търново, като в Община Царево и Община Малко Търново процедурата все още не е приключила, а от Общински съвет Приморско са предложени 8 кандидати. Районен съд-Царево има необходимост от общо  20 съдебни заседатели, а Районен съд-Малко Търново от 7 съдебни заседатели.

-Има ли опасност наказателните процеси да „забуксуват“ заради липса на съдебни заседатели?

-Определено такава опасност съществува, с оглед изнесените данни за  броя на избраните съдебни заседатели. Така изброените факти говорят за сериозен проблем, който със сигурност ще затрудни  работата на районните съдилища, а и на Окръжен съд-Бургас по първоинстанционните  наказателни дела, които се разглеждат в състав от съдия и двама съдебни заседатели или в състав от два съдии и трима съдебни заседатели. Проблемът се задълбочава и от фактът, че в течение на мандата не е малък броя на съдебните заседатели, които  изявяват желание предсрочно да бъдат освободени, а в много случаи, ако бъдат избрани за конкретно дело, отказват да участват по различни причини. Това означава, че  броят на тези съдебни заседатели, които  реално участват в правораздавателния процес е много по-малък от избраните  за съответния съд. Освен това законът предвижда съдебните заседатели да се свикват за участие в съдебни заседания най-много 60 дни в  рамките на календарната година, освен ако разглеждането на делото не продължи и след този срок. Всичко това говори, че опасността от блокиране на работата на съда по наказателни дела, по които участието на съдебни заседатели е задължително, е голяма.

-Доколкото разбрах в Несебър имате сериозен проблем. Реална ли е възможността някои от делата да се насочват към Поморие, защото няма да осигурите нужния брой съдебни заседатели, за да функционира нормално едно от най-натоварените съдилища в цяла България.

-Съобразно разпоредбата на чл. 43, т. 3 от НПК, когато съдът, на който делото е подсъдно не може да образува състав, Върховният касационен съд следва да определи  то да се гледа от друг, еднакъв по степен съд. При липса на достатъчен брой съдебни заседатели, реална е опасността да не може да се формира състав на съда, който да разгледа делото. Тъй като това е от компетентността на касационната инстанция, не мога да кажа дали делата ще се насочат към Районен съд-Поморие, но както разбрахте от отговора на първия въпрос, проблем има не само в Районен съд-Несебър, а и в почти всички съдилища в съдебния окръг. Има и друг  проблем, в чл. 72, ал. 2 от Закона за съдебната власт е  предвидено, че за всяко дело се определят основни и резервни съдебни заседатели на принципа на случайния подбор чрез електронно разпределение. Сами разбирате, че при двама избрани съдебни заседатели няма как да има случаен подбор. Те ще трябва да участват във всички дела, разглеждани в състав от съдия и двама съдебни заседатели, което, ясно е за всички, е невъзможно.

-Имате ли подготвен „екшън план“ при евентуален отказ, болничен или невъзможност на част от заседателите да участват в наказателните процеси?

-За съжаление, няма възможност за такъв план. Съдебните заседатели  за съответните районни съдилища се избират  от Общото събрание на съдиите в Окръжния съд, полагат клетва пред общите събрания на районните съдилища  и само измежду тях могат, на принципа на случайния подбор, да се избират съдебни заседатели - основни и резервни. При  заболяване на избран по делото съдебен заседател,  делото се отлага. При отказ на избран на случаен принцип заседател да участва в делото, следва нов избор. В случая, с Несебърския районен съд – при отказ на единия от двамата съдебни заседатели ще се стигне до невъзможност за формиране на състав. Надявам се това да не се случи, тъй като аз съм изпратила писма до всички Общински съвети, с  искане за попълване на списъка на кандидатите,  в срок от един месец от постъпване на искането. Все още нямаме отговор на това писмо. Следва да се има предвид, че кампанията по избор на съдебни заседатели тази година съвпадна с местните избори и това допълнително затрудни процеса, тъй като се изчакваше  да се сформират и заработят новоизбраните Общински съвети, за да се задвижи процедурата по набиране на кандидати за съдебни заседатели.

-Нужна ли е законодателна промяна за отпадане на мандатността на заседателите, повишаването на хонорарите им и възможността да участват в повече дела?

 -Категорично смятам, че такава промяна е необходима. На първо място, може да се помисли за увеличение на  горната граница на възрастта на съдебните заседатели до 70 години. Сега тя е 68 години. Следва да отпадне и забраната за избор за  два последователни мандата в едни и същи съд. Може да се помисли и за облекчаване на процедурата по кандидатстване за съдебни заседатели – от тях се изискват доста документи, като, за да се снабдят с някой от тях, кандидатите трябва да  заплатят  и съответните такси, изисква се мотивационно писмо, а също е предвидена и процедура по  публично изслушване на всички кандидати пред Общинския съвет или определени от него комисии. Следва обаче за всички да е ясно, че съдилищата нямат реалната възможност да влияят на процеса на кандидатстване на  гражданите за съдебни заседатели, това е въпрос на лично  желание и усещане за значимост на  функцията на съдебния заседател.

 


В категории: Темида


9
Коментара по темата
9.
Наблюдател
17.12.2019 12:06:43
1
9
Един и същ пациент на психиатрията коментира тук(от 2 до 7). А що се отнася до законодателните промени-те трябва да са в насока ограничаване на видовете дела с участие на заседатели,а не със създаване на едва ли не професия съдебен заседател.
8.
до 6 жалба
17.12.2019 09:44:26
2
2
до Прокуратурата за нарушение на КОНСТИТУЦИОННИ ПРАВА //право на мнение/
7.
Ц
17.12.2019 08:49:31
2
5
Флагман защо ми спряхте IPто?????
Къде е свободата на словото?
6.
От Щатите до Бург Nation
17.12.2019 08:48:45
8
4
Бургас е беден не заради локацията си ами заради политическите лидери и програми.
За да св включи града сред най богатите центрове на капитала трябва да гласуваме Английския като втори официален език на града. Всички правови документи и админ трябва да се предлагат на Английски. Всякакви бизнес и частни спорове да могат да се водят на Англисйки и Български.
Наутралитета и НАТО ни дават сигурност.
Английския ни дава езика на света. Езика на парите. Дерзайте!!!!!!!
5.
Д
17.12.2019 08:44:51
7
5
Бургас страда защото политически партии държат града прост. Света търси услуги и право на английски предимно. Ако искате да сме богат град почвайте да мислите богато и на езика на света. Съдът и търговията в града трябва да се води на английски. Трябва да е разбирама за всичи чужденец. Трябва да привлича не да отблъсква. Още от утре почвайте да наемате хора да дезайнват програми които са само на английски и български. Ще видите каква разлика се създава когато отворим прозорците към света и спрем да мислим като глухи и ограничени.
Нека да почваме със избирането на комисия по Английски като втори официален в Бургас. Тhe headlines от тази новина ще ни доведат 30% порадване на туризъм и бизнес само във следващото лято а след това ще се трупат.
4.
К
17.12.2019 08:39:22
7
3
Цялата администрация на града трябва премине на Английски за да може да рекламираме града и да обслужваме граждани на целия свят. Няма капитал само ако се обслужват българи. Направете Английския втори официален език в Бургас и почнете да предлагате да сте глобален център по право за бизнес спорове.
3.
Лично мнение
17.12.2019 08:36:29
2
11
Съдебните заседатели трябва да са независими от съдебната система, за да не се сговарят. Съдебната система в България работи в полза на престъпниците
2.
От Щатите до цар Борисов 3.0
17.12.2019 08:33:04
2
2
Флагман защо спирате IPто на хората.
Не могат да коментират.
Няма свобода на словото.
Вчера един коментатор ви каза че съдебната система трябва да премине на 50% английски и 50% български език за да може Бургас да става глобален град е не локално гето беЗ инвеститори и връзки.
Всички услуги които правим в града трябва да са съобразени в проста математика и истина;
Нямаме достатъчно капитал и хора българи в града за да може да са богати.
Капитала в момента е в англо-говоримите страни където всичко е дръпнало напред.
Цяла Азия говори по между си на английски.
Цяла Африка също. Това са 80% от населението на света като включим Индия.
Администрацията на Бургас трябва задължително още тази зима да превключи на английски и български. Иначе се блокира мисленето и маркетирането на съгражданите.
Направете Английски втори официален град в Бургас. Само това ще ни осигури милиони статии по света. Хората ще чуят че един градец има амбиция. Зад амбицията стои нашата заявка да сме богати и да може да обслужваме света на езика който той говори.
Не ни ограничавайте.
Не ни правете бедни чрез бездействие и мързел. Единствената причина това да не стане е мурзела и омразата — два фактора насаждани от прости мразещи политически партии които искат да крадат от населението.
Бургас трябва да стане глобален град или ще стои БЕДЕН. Беден като пенсионерите ви.
Беден като факта че има само една книжарница със юбер скъпи книги.
Целия съд трябва да премине на Английски и да може да обслужва не само бургаски дела ами да взима да помага на Амерокански Английски, Канадски чрез аутсорсинг и директни сервизи.
Виж как звучи когато кажем на инвеститорите че в Бургас може да използват съд на Английски и на Български Защото нашето население говори ДВАТА езика като родни.
Действайте, давам ви златото!!!!!
1.
Киро Проданов
17.12.2019 08:28:00
0
13
Много правилна позиция на председателя на Окръжния съд! Но и като че ли недоизказана. Окръжният съд е този, който следва да си подбира кандидатите за съдебни заседатели. Общинският съвет изобщо не е правилно да се намесва там по понятни причини. Не бих се подлагал на техните въпроси, по-скоро е чест и отговорност да застане един кандидат пред комисия от съдии в Окр.съд. И каква е тази възрастова граница, що за глупост е това? - дееспособният човек, философски гледащ на живота и поведението на хората, попаднали под ударите на закона, не зависимо от възрастта си, а от разсъдъка му може в най-голяма степен да бъде полезен в правораздаването.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Извънредно! Жена полетя от балкона на 3 етаж в жк. „Изгрев“ Извънредно! Жена полетя от балкона на 3 етаж в жк. „Изгрев“ Тя е откарана в реанимация, състоянието й е много тежко Кметът на Несебър подписа първия договор по инвестиционната програма на държавния бюджет Кметът на Несебър подписа първия договор по инвестиционната програма на държавния бюджет Ще бъдат изградени закрит плувен басейн в ж.к. „Черно море“,  подземен паркинг до СУ „Любен Каравелов“, нови улици в с. Равда и др.  И днес кандидатите за служебен премиер отказаха на Радев И днес кандидатите за служебен премиер отказаха на Радев Петър Чобанов заяви, че консултациите са на етап, в който няма директно решение, и намекна за други хипотези Стефка Костадинова за ЧРД на Доган: Историята ще оцени най-вярно ролята му Стефка Костадинова за ЧРД на Доган: Историята ще оцени най-вярно ролята му Председателят на Българския олимпийски комитет с послание за почетния председател на ДПС Изпълнителката на „Лиляно моме“ с 15 шева от зъбите на домашния й любимец Изпълнителката на „Лиляно моме“ с 15 шева от зъбите на домашния й любимец Инцидентът станал малко след празника Благовещение, когато на гости й дошъл бившият й съпруг Венци Мартинов Инж. Димчо Радев: Гората е природен дар, но без грижи не би могла да съществува Инж. Димчо Радев: Гората е природен дар, но без грижи не би могла да съществува Директорът на „Югоизточно държавно предприятие“ ДП гр. Сливен инж. Димчо Радев поздравява всички лесовъди и приятели на българската гора по повод Седмица на гората 2024 г. Срочна и добра правораздавателна дейност отчетоха Окръжен съд – Бургас и районните съдилища за 2023 година Срочна и добра правораздавателна дейност отчетоха Окръжен съд – Бургас и районните съдилища за 2023 година „Правораздавателната дейност на съдиите от Окръжен съд – Бургас и осемте районни съдилища в региона може с пълно основание да бъде определена като много добра“, отчете Административният ръководител на Окръжен съд – Бургас Росица Темелкова Братя Халваджиян вземат милион от финала на „Като две капки вода“ Братя Халваджиян вземат милион от финала на „Като две капки вода“ 11 хиляди места в "Арена София" с цени между 40 и 150 лева са разпродадени като топъл хляб Лепа Брена с шокиращи подробности за развода на Драгана Миркович Лепа Брена с шокиращи подробности за развода на Драгана Миркович Двете са близки приятелки Първият човек на Гешев в Бургас се представи като президент на чужда фирма, собственикът в шок Първият човек на Гешев в Бургас се представи като президент на чужда фирма, собственикът в шок Не е ли това фалстарт за политическия проект на бившия главен прокурор, с който ще атакува парламента 
Посланикът на САЩ: Разочаровани сме, че усилията да се състави правителство бяха неуспешни Посланикът на САЩ: Разочаровани сме, че усилията да се състави правителство бяха неуспешни Не е наша работа да се месим в тези дискусии. Публично окуражихме всички партньори да работят заедно и да намерят добро решение, заяви посланикът на САЩ в България Кенет Мертен Избори в Турция решават дали идва краят на Ердоган Избори в Турция решават дали идва краят на Ердоган Изборите в неделя може да са още по-важни Илон Мъск се друса с дрогата на Матю Пери Илон Мъск се друса с дрогата на Матю Пери Създателят на „Тесла“ обясни, че понякога има лошо настроение и депресивни епизоди, а кетаминът му помага Това е най-важният човек в живота на Мони от Хелс Китчън Това е най-важният човек в живота на Мони от Хелс Китчън Баба Шейде е най-близката й Правителството продава хиляди жилища на атрактивни цени Правителството продава хиляди жилища на атрактивни цени Целта е да се реализират възможно най-много стари и необитаеми от дълго време апартаменти Атентат ли е довел до срутването на моста в Балтимор? Корабът на Сергей замесен и в друг инцидент Атентат ли е довел до срутването на моста в Балтимор? Корабът на Сергей замесен и в друг инцидент Капитанът на кораба, който събори съоръжението, съобщил за неизправности в управлението, за да си осигури „алиби“ Голяма победа на Гришо, срази номер 2 в света и за първи път е на полуфиналите в Маями Голяма победа на Гришо, срази номер 2 в света и за първи път е на полуфиналите в Маями Най-добрият български тенисист ще спори за място на финала с №5 в световната ранглиста Александър Зверев Задържаха още един терорист след трагедията в Москва, атентатът финансиран с криптовалута Задържаха още един терорист след трагедията в Москва, атентатът финансиран с криптовалута Следите водят към Киев, обявиха от руския Следствен комитет Жена се омъжи за трима мъже и избяга с парите им Жена се омъжи за трима мъже и избяга с парите им Предполага се, че сватовници и брачни агенции са участвали в престъпната дейност Най-възрастният кандидат на изборите в Турция е на 90 години, най-младият-на 18 Най-възрастният кандидат на изборите в Турция е на 90 години, най-младият-на 18 С разлика от 72 години помежду си 18-годишната Елиф Нур Батур и 90-годишният Али Калънджа ще се борят за постове в местната власт
Бойко Борисов Бойко Борисов Един път казват "Бойко, помогни ни", после пък съм виновен за всичко Виц на деня Виц на деня - Защо културната жена мълчи по време на с*кс?
- Защото културната жена никога не разговаря с непознати мъже!
Виц на деня Виц на деня - Тате, тате защо редиш тези зелки в бидон?
- Виж сега, детето ми, идва зимата. Сняг, студ, киша - стоим си вкъщи. За да изкарам до пролетта, ми е нужно нещо по-кисело от физиономията на майка ти...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Женените мъже са си най-добре! Имат си сигурна охрана, която ги наблюдава, следи и пази от зли жени.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори