×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Пенсиите изпревариха заплатите по растеж
  • Шефът на ЦРУ: Украйна може да бъде победена до края на 2024 година
  • Депутатите ще препитат за първи път министри от служебното правителство
  • НАП продължава проверките на българи с имоти в Гърция и ОАЕ
  • Риши Сунак ще посети Полша, за да обсъди подобряването на въздушната отбрана
  • Китайски хакери се готвят да атакуват инфраструктурата на САЩ, заяви директорът на ФБР
  • Русия ще тръгне на офанзива към Киев, твърдят американски издания
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Проблемът с липсата на съдебни заседатели е повсеместен, може да блокира правораздаването


Проблемът с липсата на съдебни заседатели е повсеместен, може да блокира правораздаването
Следва сериозно да се обмислят предложения за изменение на Закона за съдебната власт, казва Боряна Димитрова от ВСС
16 Декември 2019, Понеделник, 12:25 ч.
Автор: Иван КОЛЕВ

Не следва да се пренебрегват ниските възнаграждения и невъзможността за някои да отсъстват от работа, смята членът на Висшия съдебен съвет

Бившият председател на бургаския Окръжен съд Боряна Димитрова в момента е член на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет. Проблемът с липсата на съдебни заседатели у нас през последните години се задълбочава. Как може да се реши той и какви по-конкретни мерки трябва да се предприемат? Ето какво мисли по темата г-жа Димитрова.

- Г-жо Димитрова, като член на Съдийската колегия на ВСС имате задълбочени наблюдения върху проблема с липсващите съдебни заседатели. Къде е най-тежка ситуацията и как Бургас се справя в тази мини криза, която може да блокира наказателните процеси?

- В повечето от съдилищата в България към края на годината и началото на следващата изтича мандатът на действащите съдебни заседатели и предстои избор и нов мандат за следващи /мандат 2020-2024/. Преди месец получих сигнали от много председатели на съдилища по повод недостатъчен брой или изобщо липсващи кандидати за съдебни заседатели в съдилищата, поради което реагирах с предложение в Съдийската колегия на ВСС. В хода на процедурите е станало ясно, че липсват достатъчно кандидати за съдебни заседатели, а на места липсват изцяло кандидатури. Този проблем е повсеместен, но особено притеснителен в окръжните съдебни райони на София, Бургас, Варна, Сливен, Ямбол, Хасково, Пазарджик, Кърджали, Добрич, Враца и др.

Не мога точно да отговоря къде е най-тежка ситуация, защото ВСС не води статистика и няма пряко отношение по въпроса със съдебните заседатели, докато не бъде сезиран или сам не констатира опасността за правосъдието. Последното изменение на Закона за съдебната власт обаче, с което се внесоха изменения по отношение на начина на избор на съдебните заседатели и натрупаните във времето проблеми по тази тема, създадоха предпоставки за реално блокиране на правораздаването по наказателни дела. Достатъчно сериозно е, дори в най-малкия съд, или само в няколко съдилища да съществува проблем със съдебните заседатели, за да се проследят причините за съществуването му и да се предприемат адекватни решения, за да няма повече подобни кризи.

Бургаският съдебен регион реагира навреме и напълно адекватно на ситуацията. Председателите на съдилищата - Окръжен и районни, са спазили всички срокове по закон и са изпълнили процедурата, свързана с избора на нови заседатели, включително с удължаване на процедурата. Направили са и опит чрез медиите да мотивират обществото да не остава безучастно и към проблема, и към правосъдието, но доколкото съм уведомена, ефектът е минимален. В случай че броят на съдебните заседатели е недостатъчен, а за някои съдилища липсват изобщо кандидати, съществува опасност от възпрепятстване на разглеждането или забавяне на наказателните дела. Ако пък съдилищата не могат да разглеждат наказателни дела поради липса на съдебни заседатели, то малките ненатоварени съдилища ще останат без работа, съответно съдилищата, в които ще се изпратят делата, ще се натоварят. Това, разбира се, ще повлече и още проблеми, като например решаването на какъвто и да е кадрови проблем от Съдийската колегия на ВСС ще е грешно, поради невъзможността изобщо да се предвиди натовареността на съответния орган на съдебна власт.

Да не говорим, че в хипотеза на липсващи или минимален брой съдебни заседатели, чл. 72, ал. 2 от Закона за съдебната власт, касаещ избора на основни и резервни съдебни заседатели на принципа на случайния подбор чрез електронно разпределение, при 2 или 1 кандидат, е напълно неприложим. Тревожно е положението и защото съдебните заседатели разполагат с възможността да се откажат по собствено желание или по някаква причина, или поради невъзможност за изпълнение на задълженията, което допълнително и напълно ще блокира работата на някои съдилища.

- Обсъждахте ли в Съдийската колегия възможностите за излизане от тази ситуация?

- Внесох писмено предложение до Съдийската колегия на ВСС по проблема със съдебните заседатели. Обобщихме причините за липсата на кандидати, които се опитаха да посочат председателите на съдилища, включително след водени разговори с общинските съвети и продължаване на срока с 1 месец по чл. 68е ЗСВ. Причините се дължат от една страна на завишените изисквания към кандидатите за установяване, разбира се за тяхна сметка, на редица обстоятелства, като напр. принадлежността към Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА; променена възрастова горна граница, от друга - на усложнението на самата процедура по избора им. С последното изменение на Закона за съдебната власт, се предвиди изслушване на допуснатите кандидати в публично заседание на ОбС или комисиите, включително с възможността за поставяне на въпроси в 3-дневен срок преди изслушването, от юридически лица с нестопанска цел. Не следва да се пренебрегва и третата страна на проблема - неудовлетворение от възнагражденията от страна на съдебните заседатели, както и невъзможността за някои от тях за отсъствие от работа /особено в по-малките населени места/.

Ще дам конкретен реален пример за последното: В един малък съд, в малко населено място, с демографски проблем, кандидатите за съдебни заседатели са 2 и те са работещи в общинската администрация. Общината е малка и в нея работят минимален брой хора. Същевременно, в малките съдилища не липсват наказателни дела, които се разглеждат в състав съдия и двама съдебни заседатели. Тези хора през ден трябва да са в съдебно заседание, да са налице за произнасяния и всичко останало, което съдията следва да направи по едно дело. Така тези 2 съдебни заседатели ще работят преимуществено всъщност в съда, не в общината. Съответно, ще получават и много по-малко възнаграждение от това по трудовата си ангажираност, а и ще се възпрепятства работата на общинската администрация .

Съдийската колегия на ВСС прие решение и изпрати искане до министъра на правосъдието за извършване на последващ контрол, съгласно Закона за нормативните актове, на Закона за съдебната власт в частта за съдебните заседатели и предприемане на мерки за изменението му. С писмо от този месец, министърът на правосъдието отговори, че съдебната власт е най-добре запозната с проблема, поради което да отправи предложения, за реализирането на които той ще съдейства.

Внесох ново предложение до Комисията по атестирането и конкурсите към СК на ВСС за справяне с проблема сега. Те го възприеха и внесоха в заседание на Съдийската колегия /във ВСС всичко е чрез комисии и тромаво/, като миналата седмица гласувахме текста на разпоредба, която за момента ще „спаси“ съдилищата от блокиране разглеждането на наказателните дела. Изпратихме решението на Съдийската колегия с предложението за удължаване мандата на досегашните съдебни заседатели до избора и встъпването на новите съдебни заседатели, в случай че за съответния съд няма постъпили предложения за избиране на поне 50% от определения брой на съдебни заседатели. Надявам се, че министерството вече го е включило като преходна разпоредба, ако не в ЗСВ, то поне в друг закон и го е придвижило към законодателя. Между другото, препис от решението изпратихме и в Народното събрание.

- Какви законодателни промени трябва да се направят и може ли те да влязат в сила и за избраните в този момент съдебни заседатели? Примерно – да им се увеличи възможността да участват в повече процеси.

- Занапред следва сериозно да се обмислят предложения за изменение на Закона за съдебната власт в частта за съдебните заседатели. Всички считаме, че следва да отпадне ограничението по чл. 69, ал. 2 от ЗСВ, а именно, че съдебните заседатели не могат да бъдат избирани за повече от два последователни мандата към същия съд, както и ограничението в чл. 72, ал. 1 от ЗСВ, респ. в чл. 16, ал. 2 от Наредба №7 на ВСС, че съдебните заседатели се свикват за участие в съдебни заседания най-много за 60 дни в една календарна година; да се върне поне максималната възрастова граница, съгласно предходната разпоредба на ЗСВ /чл. 67, ал. 1, т. 1/; при липса на закон за лустрацията да се помисли отново за премахване на разпоредбата за липса на принадлежност към ДС или разузнавателните служби на БНА за родените преди 16 юли 1973 или тези данни да се събират служебно; да се премахне процедурата по изслушване пред Общински съвет; да се помисли за увеличаване на възнагражденията и др. Смея да твърдя, че това са вижданията и на по-голямата част от колегите ми - съдии.

Освен предложението, което посочих в предходния отговор, и което би следвало да доведе до разрешаване на проблема да предпази съдилищата от блокиране на наказателното правосъдие, считам че е време да се проведе ефективна национална кампания за ролята на съдебния заседател и мотивация на обществото за участие в правосъдието, след което да се изработят и адекватни законодателни изменения. Независимо от горното обаче, по-големият въпрос е, дали не следва да се помисли за промяна на принципни положения по темата за съдебните заседатели и в този смисъл по-концептуално да се помисли за бъдещо изменение на Закона за съдебната власт в тази част. Следва да се прецени, дали институтът на съдебния заседател, загубил първоначалния си замисъл и превърнал се във формален, следва да се възстанови и стане реален.

- Има ли опасност, желанието на съда да привлече нови съдебни заседатели да вкара в системата хора, които са податливи на корупция и могат да опорочат всеки процес? Вие реално не участвате в избора, а се доверявате на общинските съвети по места, които обикновено на крак се срещат с кандидатите и бързо ги одобряват.

- На първия Ви въпрос - да, напълно е възможно зад съдийските банки да се настанят хора с подобни характеристики. На втория - оценката за тези хора, че са достойни, морални, разумни и обществото им се доверява и ги изпраща в съда, наравно със съдиите, за да съдят по съвест, разбиране и морал, е отговорност пак на избраните от обществото хора - Общинския съвет. Дали „на крак“ ще ги одобряват или с цялата сериозност за отговорността, която поемат, е все израз на разбирането за статута на съдебния заседател и зрялост на обществото. Нека отстояването на ценности не е само предизборно обещание, а да намери израз във всяко действие на обществено ангажираните личности. А ако искаме институтът на съдебните заседатели да е реален и да носи доверие за съдебната система, вероятно следва да се помисли за реален механизъм за първоначална преценка на кандидатите.

 


В категории: Темида


21
Коментара по темата
21.
до 19
17.12.2019 08:21:51
0
3
da ti imam vkusa
20.
До19
17.12.2019 06:24:16
0
6
Отровните цветя са най красивите
19.
Въздиш
17.12.2019 03:35:07
6
2
Много хубава жена
18.
*********
16.12.2019 21:33:39
0
3
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.
17.
*********
16.12.2019 21:29:29
0
3
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържа недоказуеми твърдения, касаещи конкретни личности.
16.
до 15
16.12.2019 21:03:42
0
6
Не знаех.Прочетох някъде че била само съдия по граждански дела.Дали разбира от съдебни заседатели толкова?
15.
до 14
16.12.2019 20:16:16
5
1
грешно становише. Била е началник ан съдиите
14.
Флагман
16.12.2019 19:57:20
0
6
Не можахте ли да й намерите някоя по-хубава снимка и да я питате от кога разбира от съдебни заседатели след като през цялата си кариера е била съдия по граждански дела?
13.
Както разбирам
16.12.2019 18:57:37
0
6
Вместо да бъдат ограничени делата, които се гледат със съдебни заседатели, представителите на статуквото в съдебната система смятат да въведат фигурата на т. н. "професионални съдебни заседатели" - чрез повече от два маната и чрез повишаване на възнаграждения та и т. н. Глупаво и скъпо начинание, което само ще задълбочи проблемите!!!
12.
RE-1
16.12.2019 16:54:51
0
4
Как да няма? Толкова бивши ЗКПЧ, ВКР, ДКМС, ОФ деятели- все още са готови за пари без работа. Цели фамилии си докарват доп. доходи от тази дейност.
11.
Тас
16.12.2019 15:24:22
0
0
Бих я запознал с Борис Джонсън Тони Тигъра Томсън.
10.
До коментатор от1до6
16.12.2019 13:48:14
0
10
Тръгвай незабавно към една сграда зад ЦУРКА, търси д-р Зъбов или там който е дежурен! Ама недей да се бавиш!
9.
Бля бла
16.12.2019 13:35:35
2
9
Решението на въпроса трябва да е радикално, чрез законодателни промени да се премахне или силно да се ограничи участието на нищо неразбиращи от материята хора в наказателните състави. В противен случай с равен на съдията глас!!!, ще правораздават хора "от кол и въже". И госпожата, която се изживява като"Сивия кардинал" във ВСС, да спре да говори като на ОФ събрание!
8.
*********
16.12.2019 13:19:16
0
0
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.
7.
Няма безплатно нищо
16.12.2019 12:59:53
7
2
Бургас трябва да се сбогува с идеят че без частен колеж на нивото на Оскфоре и Кеймбридж ние ще можем да сме глобален правов център. Затова е добре да се помисли — кой ще финансира първия Ivy League частен университет в Бургас за право.
6.
Й
16.12.2019 12:57:37
10
2
Ако Бургас иска да има глобални заплати трябва да може да обслужва клиенти на английски, дори да идват от други държави във нашите съдове на английски. Legal tourism. Нивото ни трябва да е толкова глобални и високо че да служим за правов център във света на английски и на българо-руски.
Такъв тип услуги изисква Бургаски глобален адвокатски университет който да е захранен от Англо и Американски учители в Бургас.
5.
Действай ok
16.12.2019 12:50:06
7
5
Цялото ни право трябва да е забързана и по ефикасно копие на Американското право, но с забързана автоматизация и smart approach.
Само така нашата законова система ще улесни глобални инвеститори и работници.
Услугите трябва да са 100% online и да има във пощите специално място за бърз-съд.
4.
Н
16.12.2019 12:46:51
8
6
Цялата система трябва да бъде преведена на Английски също за да може всеки един адвокат и служител спокойно да обслужва глобални инвеститори и работници в Бургас.
Който не може да говори английски перфектно няма място там където се дават заплати от държавата. Света се промени.
3.
Й
16.12.2019 12:45:15
9
2
Всичко трябва да се автоматизира ако искам да осъдя някой да може да стане веднага online. Всякакви документи трябва да се приемат и предават on the web.
Почти да няма срещу и губене на време.
Всичко да става за минута или явно не е измислено добре.
Заради некадърността на тази система редовно сме на ниски позиции във Doing Business report където пред нас са Македония и Грузия.
2.
Е
16.12.2019 12:34:39
10
5
Има милиони млади хора в Азия които биха се радвали да се тренират за адвокати в Европа.
Защо не го експортирате? Расисти.
Има сума народ който иска хубава държава, а вие не се възползвате от това.
1.
Й
16.12.2019 12:33:08
9
2
Затова теябва се автоматизира системата.
Не такива заспали дантели и шемет.
Само тоз който работи ще яде.
В Япония също има намаляване на населението но всичко се автоматизира и минималистика и бързина навсякъде.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Служебният кабинет смени областния управител на Бургас Служебният кабинет смени областния управител на Бургас БСП избира общински лидер на Бургас утре, реди листата за НС в неделя - вижте кои са кандидат-депутатите БСП избира общински лидер на Бургас утре, реди листата за НС в неделя - вижте кои са кандидат-депутатите Паруш Парушев е фаворит за нов общински председател, но има и други кандидати Щъркел атакува коли в Луковит: Кълве калници и сваля боята Щъркел атакува коли в Луковит: Кълве калници и сваля боята "Луковитският тенекеджия", както местните наричат птицата, е от защитен вид Купата на Ректора в Университет „Проф. д-р Асен Златаров“  бе връчена на най-добрите в спорта Купата на Ректора в Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ бе връчена на най-добрите в спорта Събитието бе открито от Ректора на Университета – проф. д-р Христо Бозов До 30 април се внасят дължимите данъци върху доходите от миналата година До 30 април се внасят дължимите данъци върху доходите от миналата година Най-бързо и без такса плащането към НАП става чрез виртуален ПОС терминал Изкуствен дъжд ще спасява Добруджа от суша Изкуствен дъжд ще спасява Добруджа от суша Операторът на летище "Щръклево" вече прави проби за "засяване" на облаци Партията на Манолова напусна „Левицата“, а бивш лидер на БСП влезе в нея Партията на Манолова напусна „Левицата“, а бивш лидер на БСП влезе в нея Хората в този формат са доказали през годините, че могат да отстояват интереси, обяви Михаил Миков В негово присъствие тя се превръща в роб и послушно кученце В негово присъствие тя се превръща в роб и послушно кученце Развива стокхолмски синдром Тя вечно мрънка и е избухлива, шеф Ангелов я изгони Тя вечно мрънка и е избухлива, шеф Ангелов я изгони Стефани не скри и че е имала предубеждения към Симона, а причината за това бил не само външния й вид, а и поведението й – по-шумният й начин на изразяване и хаосът, който създава в „Кухнята на Ада” Партията на Слави с остра декларация срещу „лицето“ Бойко Рашков: Няма да му се размине! Партията на Слави с остра декларация срещу „лицето“ Бойко Рашков: Няма да му се размине! Няма да му се размине и на Асен Василев, закани се депутатът Станислав Балабанов
Шефът на ЦРУ: Украйна губи войната до края на годината Шефът на ЦРУ: Украйна губи войната до края на годината Според Уилям Бърнс Киев „сега е изправен пред труден момент на бойното поле“ Кирил Петков не е чупил само чаши, но и цели маси Кирил Петков не е чупил само чаши, но и цели маси Разкритието дойде от бившия премиер акад. Николай Денков Това е най-дългият плаж в Европа, почти няма хора и е близо до нас Това е най-дългият плаж в Европа, почти няма хора и е близо до нас Мекият чакълест бряг на плажа, топлото време и дългата водна ивица го правят идеална дестинация за слънчеви бани, плуване и различни водни спортове Цветелина Грахич към Слави публично: Кой си ти, бе?! Ай, сиктир, помия такава Цветелина Грахич към Слави публично: Кой си ти, бе?! Ай, сиктир, помия такава Певицата се разяри буквално и написа коментар под поста на бившия си шеф, в който директно го пита кой е той, за какъв се взима и какво изобщо разбира от война Принц Хари заби як шамар на семейството си Принц Хари заби як шамар на семейството си В документ, който се разпространява от световни медии се вижда, че „принц Чарлз се е записал като гражданин на САЩ В Северна Македония тръбят: България е по-опасна от Русия В Северна Македония тръбят: България е по-опасна от Русия 34% от анкетираните избират Сърбия, а след нея най-важен съюзник са САЩ със 17%, следват Турция с 12%, Русия с 8% и Албания с 5% Алек вбеси зрителите на "Ергенът" с това решение Алек вбеси зрителите на "Ергенът" с това решение Изгони Теа, а остави Валерия, въпреки че узна истината за нея  Тази тигрица е най-секси бабчето в поп фолка Тази тигрица е най-секси бабчето в поп фолка Десислава вече е баба  Голямата измама "Денсинг старс" Голямата измама "Денсинг старс" Странното решение на журито да няма отпаднал от „Денсинг старс” възмути и зрители и публика Наистина ли момите от Ергенът са толкова прости Наистина ли момите от Ергенът са толкова прости Положението е отчайващо 
Антон КУТЕВ, съветник на президента Антон КУТЕВ, съветник на президента "Симпатичният" Даниел Митов може да повлияе на вота в чужбина Виц на деня Виц на деня Между приятелки:
- Моят мъж толкова се уморява на работа, че не си чувства нито ръцете, нито краката, нито рогата.
Виц на деня Виц на деня Две съседки си говорят:
- Сийке, вече си избрах един семеен лекар!
- Аз пък си избрах един несемеен!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Сега имаме цяло поколение прецакани нарциси, защото мамчетата им са им казвали, че са специални
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори