×
Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман
Накратко
  • Черноморец победи с 4:0 Верея, излезе на второ място в Югоизточната В група
  • В неделя са изборите в с.Изворище. Кандидатът е един - Емине Сербез, издигната от ДПС
  • Борисов: Няма да се въвеждат нови ограничителни мерки заради пандемията
  • 34% от управителите на хотели у нас отчитат ръст на приходите през август
  • Откриха телата на всички загинали в самолетната катастрофа в Украйна
  • Путин предлага на САЩ споразумение с взаимни гаранции за ненамеса в изборите
  • Атентаторът в Париж атакувал заради повторното публикуване на карикатурите на пророка Мохамед
  • 54 с Covid-19 в Румъния починаха за денонощие
НА ЖИВО

Към настоящия момент: Няма искане за подновяване на процедурата за горене на RDF в Бургас


Към настоящия момент: Няма искане за подновяване на процедурата за горене на RDF в Бургас
Ако "Топлофикация-Бургас" поднови инвестиционното намерение, ние ще решим по какъв път ще се процедира, обясни Нено Димов на депутата Тишев
12 Ноември 2019, Вторник, 18:00 ч.
Автор: Лъчезар ЛИСИЦОВ

„Топлофикация“ не е заявила промяна на типа на използваното гориво от Комплексното разрешително, обясни Нено Димов в парламента

Към настоящия момент „Топлофикация–Бургас“ не е заявила промяна на типа на използваното гориво. Това обясни министърът на околната среда и водите Нено Димов на последния парламентарен контрол.

Депутатът от „БСП за България“ Николай Тишев успя да му зададе въпрос по темата с около месец закъснение след провала на кворума в началото на октомври.

„В редица бургаски медии излезе информацията, която след това се и потвърди, че в РИОСВ–Бургас са постъпили три инвестиционни намерения за изграждането на инсталация за изгаряне на RDF, тоест твърди битови отпадъци, на територията на „Топлофикация–Бургас“ ЕАД. Към момента РИОСВ–Бургас е спряло процедурата, а окончателното решение ще бъде взето от Министерството на околната среда и водите, тоест от Вас“, посочи бургаският народен представител.

Той попита: „Възнамерява ли Министерството да разреши промяна на Комплексното разрешително, тоест да даде зелена светлина за изгарянето на тези отпадъци, боклуци в Бургас? Ще бъде ли направено обществено обсъждане и ще бъде ли отчетен гласът и интересът на бургазлии при вземането на окончателното решение?“

От своя страна, Нено Димов описа хронологията на събитията до момента: „По информация от РИОСВ–Бургас през месец септември 2018 г. в Инспекцията са постъпили наистина три броя инвестиционни предложения от дружествата „Валтер Къмпани“ ЕООД, „Коиба“ ЕООД и „Екоконсулт 2007“ ЕООД за изгаряне на RDF и въглищен прах, в котли, разположени на стопанисвана от „Топлофикация–Бургас“ ЕАД площадка, с местоположение в град Бургас.

И за трите инвестиционни предложения директорът на РИОСВ–Бургас се е произнесъл с решение за спиране на процедурата по Глава Шеста от Закона за опазване на околната среда, в това число и съвместната процедура по чл. 31 от Закона за биологичното разнообразие до произнасянето от Министерството на околната среда и Агенцията по околната среда.

През месец януари 2019 г. Министерството на околната среда и водите информира „Топлофикация–Бургас“ ЕАД, че за определяне на приложимата екологична процедура за разрешение на промяна на Комплексното разрешително, е необходимо да се представи информация съгласно Закона за опазване на околната среда (ЗООС) и Наредбата за условията и реда за издаване на комплексно разрешително.

Към настоящия момент в РИОСВ–Бургас не са заявени искания за подновяване на процедурата от трите дружества, които споменах. Не е заявено и инвестиционно намерение от страна на „Топлофикация–Бургас“ ЕАД за отдаване под наем на котлите, посочени в инвестиционните предложения.“

„Топлофикация–Бургас“ е оператор на Комплексното разрешително от 2015 г., с което е разрешена работата на горивната инсталация, посочи Нено Димов.

„Съгласно чл. 120 на Закона за опазване на околната среда, органът за издаване, отказ, преразглеждане, актуализиране или отмяна на Комплексното разрешително, е изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по околна среда (ИАОС).

Към настоящия момент „Топлофикация–Бургас“ ЕАД не е заявила промяна на типа на използваното гориво, разрешено в Комплексното разрешително и в ИАОС няма постъпила информация за планирани промени в работната инсталация по реда на Глава Шеста за изграждане на инсталация за изгаряне на RDF на територията на „Топлофикация–Бургас“ ЕАД“, обясни още екоминистърът.

Във връзка с въпроса на Тишев за евентуално обществено обсъждане Нено Димов каза, че без провеждането на процедурите по Глава Шеста и Глава Седма от ЗООС, които предвиждат не по-малко от 30 дни време за обществен достъп до документите за изразяване на становища, не може да бъде реализирано инвестиционно предложение.

В репликата си Николай Тишев посочи, че в Бургас има достатъчно замърсители на въздуха.

„Така че още един в повече – не, благодаря“, отсече депутатът.

Тишев подчерта, че министърът на няколко пъти е казал, че „към настоящия момент“ няма постъпило искане за подновяване на процедурата по промяна на Комплексното разрешително.

„А моят въпрос беше: ако постъпят съответните документи от инвеститорите, съответно от Топлофикация–Бургас, какво ще предприемете, защото там има два варианта? Да, наистина процедурата към момента е спряна, но не е и прекратена, и топката е в Министерството, съответно – буквално във Вашия кабинет, на Вашето бюро. Ако получите съответните документи, ще дадете ли зелена светлина за изгарянето на такива отпадъци“, настоя Тишев.

Той обясни, че бургазлии не са съгласни „всички тези отрови, които ще бъдат вследствие на горенето на тези боклуци, да ги дишаме и ние, и децата ни“.

„Инициирали сме подписка срещу горенето на отпадъци и в Бургас се говори, че ако вследствие на продължаване на процедурата бъде позволено това горене на тези боклуци и отпадъци, тази подписка, която в момента е против горенето на отпадъци, може да се трансформира в подписка за оставката на министъра на околната среда и водите. И това Ви го казвам просто за да сте наясно с настроенията на бургазлии към момента“, предупреди бургаският депутат.

Нено Димов отвърна така: „Ако сте проследили правилно отговора, топката не е в Министерството на околната среда и водите или на моето бюро, топката е, че няма към момента заявено инвестиционно намерение. След като няма инвестиционно намерение, няма как да се произнесе министърът на околната среда и водите или който и да е било друг. Ако има инвестиционно намерение, то трябва да бъде процедирано по реда на Закона за опазване на околната среда и водите. Така че към днешния ден няма за какво да говорим от гледна точка на бъдеще неизвестно време.

Не, няма заявено инвестиционно намерение и няма по какво да се произнасяме. Имало е, то е било спряно. Попитана е „Топлофикация“ ЕАД, тя не е процедирала нищо повече нататък. Ако тя реши да процедира, ние ще решим по какъв път ще се процедира – с разрешение, с ОВОС, с преценка и прочие, възможностите са няколко. Ако тя не реши, какъв отговор да Ви дам? Просто няма желание. Благодаря!“


В категории: Бургас


4
Коментара по темата
4.
Asas
12.11.2019 20:54:04
2
1
Абе хора в Родопите въздуха е кристално чист и свеж и мирише на гора. Една къща в родопско село е 5000 лева с един декар двор. И овчици ще гледате и кокошки и домати ще си посадите и хляб на печката ще си печете и ще живеете 90-100 години без никакви болести и стрес. Къв го дирите в 200000 град . Няма чист въздух в нито един голям град в целия свят. Изборът е само ваш. Никой никога не ви кара насила да живеете в град като Бургас.
3.
Smith
12.11.2019 20:35:57
1
3
Ненодимов може да е назначен от лъжепатриотите, но всъщност е човек на Пеевски/Доган и като такъв е изключително алчен и ще реши според парата. Ако Ковачки развърже кесията, в Бургас ще горят гуми и мазут ако се наложи! Дреме му на нено, че Бургас е на първо място по белодробни и злокачествени заболявания! Важното е сметката му да е пълна - че кой не иска собствен асансьор в къщата. На Малдивите въздуха е кристално чист.
2.
гражданин
12.11.2019 20:12:21
0
5
А знаете ли ,че по посоченото комплексно разрешително е Разрешено на Топлофикация Бургас-да гори не само природен газ а основно Биомаса !
Миналия отоплителен сезон целия град Бургас беше буквално Обгазен от пушаците отделяни от Топлофикация Бургас и от котлите който горяха Биомаса !
Сега това ще се повтори и всеки може да мине през деня и да заснеме пушаците които се стелят от Тец-а в кв.Лозово до Центъра на град Бургас.
Много ми е интересно ,защо никой не поглежда към небето и невижда огромното замърсяване на въздуха в резултата на тази промяна в комплексното разрешително на Тец-а.
1.
В Д.Езерово
12.11.2019 18:46:42
1
6
Сутрин около з часа мерише задушаващо от Лукойл.Не Отчитат ли замърсяването ???
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Помните ли Велимира, която преди години избяга от родителите си? Арестуваха я заради кражби Помните ли Велимира, която преди години избяга от родителите си? Арестуваха я заради кражби

27-годишната бургазлийка вече е с богато криминално досие

Докато всички спят: Топ 3 правила за тих секс Докато всички спят: Топ 3 правила за тих секс

Вижте ги:

Какво е да имаш връзка с емоционална личност Какво е да имаш връзка с емоционална личност

За тези хора романтиката е нещо съществено

Кои физиономии и мимики издават, че харесваме някого Кои физиономии и мимики издават, че харесваме някого

Вижте какво показва проучване

4 зодии, на които е трудно да устоите 4 зодии, на които е трудно да устоите

Ето кои са те

Скулптори-номади изваяха Пегас и загадъчна дама на плажа в Бургас Скулптори-номади изваяха Пегас и загадъчна дама на плажа в Бургас

Шедьоврите от пясък са дело на англичанина Пол Хогард и съпругата му Реми Гийрц, които преди седмица изваяха красива русалка

 

Млад красавец стимулирал Венета Райкова за новата й книга Млад красавец стимулирал Венета Райкова за новата й книга

Мистериозният любовник толкова е завъртял главата на Венета, че тя дори му посвещава корицата на осмата си книга

 

7 неоспорими истини за Везните 7 неоспорими истини за Везните

Везните са изключително лоялни

Бургаски дрифтър връхлетя с БМВ-то си в насрещното в Пловдив, разби се в бус Бургаски дрифтър връхлетя с БМВ-то си в насрещното в Пловдив, разби се в бус

20-годишен водач на БМВ-то с бургаска регистрация  "палил" гуми  по бул "Цар Борис Трети Обединител" и започнал последователно преминаване от лента в лента, но изтървал колата и влязъл в насрещното

 

Пловдив с най-евтини горива, дизел и бензин на места - под 1,70 Пловдив с най-евтини горива, дизел и бензин на места - под 1,70

Днес общият индекс на намаление за трите масови артикула по бензиностанциите е 8,659 стотинки за литър

Трима загинаха в пожар в научен център на Huawei Трима загинаха в пожар в научен център на Huawei

Твърди се, че в сградата се разработват проекти за 5-G технологии

Почина единствената съпруга на Джеймс Бонд Почина единствената съпруга на Джеймс Бонд

Дъщерята на актрисата Рейчъл Стърлинг уточни, че майка ѝ е издъхнала от рак, който бил диагностициран през март

 

Под натиск: Премиерът на Ливан подаде оставка Под натиск: Премиерът на Ливан подаде оставка

В същото време той подчерта необходимостта да се реализира инициативата на Франция за стабилизиране на ситуацията в Ливан

 

Ново огнище на зараза в кланица с български работници в Германия Ново огнище на зараза в кланица с български работници в Германия

До този момент поне 26-ма са идентифицираните с вируса

Ужасна трагедия! 25 души загинаха при катастрофа на военен самолет край Харков Ужасна трагедия! 25 души загинаха при катастрофа на военен самолет край Харков

На борда имало общо 27 души - седемчленен екипаж и 20 кадети от академията на ВВС

Задържаха 7 души за нападението на "Шарли ебдо" Задържаха 7 души за нападението на "Шарли ебдо"

Единият заподозрян е арестуван на една от близките метростанции до редакцията и е 33-годишен алжирец

Мечка свали дрон, който я снимал (ВИДЕО) Мечка свали дрон, който я снимал (ВИДЕО)

Кадрите показват как мечка, ядейки риба на брега, в един момент забелязва дрона и със скок се опитва да го удари с лапата си

Протести в Марсилия след затварянето на търговските обекти заради коронавируса Протести в Марсилия след затварянето на търговските обекти заради коронавируса

Протестиращите, както и властите на втория по големина френски град, заплашват и със съдебни дела

Арестуван застреля полицай в лондонски участък Арестуван застреля полицай в лондонски участък

Извършителят е задържан

Джихадист кла с мачете четирима души край старата редакция на „Шарли Ебдо“ Джихадист кла с мачете четирима души край старата редакция на „Шарли Ебдо“

Състоянието на двама от ранените е критично, нападателят е арестуван

Святлана Цихановска, кандидат-президент на Беларус Святлана Цихановска, кандидат-президент на Беларус Днес Лукашенко просто излезе в пенсия, единственият лидер съм аз. Виц на деня Виц на деня Една Баба, дето лее куршум, викаше:
- Куршумът, бабе, лекува всичко!
Дон Вито Корлеоне изгради империя на това лечение. Права е бабата!
Виц на деня Виц на деня Жена се прибира с 12 бутилки вино, 2 бутилки уиски, 1 водка и 2 хляба. Мъжът ѝ:
- Гости ли ще имаме?
- Не!
- А защо ни е толкова хляб?
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Връзката трябва да е 50 на 50. Той ми купува кола - аз я кара
Маркетинг Екип
Анна Добрева

Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter

Затвори