×
Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман
Накратко
НА ЖИВО

Към настоящия момент: Няма искане за подновяване на процедурата за горене на RDF в Бургас


Към настоящия момент: Няма искане за подновяване на процедурата за горене на RDF в Бургас
Ако "Топлофикация-Бургас" поднови инвестиционното намерение, ние ще решим по какъв път ще се процедира, обясни Нено Димов на депутата Тишев
12 Ноември 2019, Вторник, 18:00 ч.
Автор: Лъчезар ЛИСИЦОВ

„Топлофикация“ не е заявила промяна на типа на използваното гориво от Комплексното разрешително, обясни Нено Димов в парламента

Към настоящия момент „Топлофикация–Бургас“ не е заявила промяна на типа на използваното гориво. Това обясни министърът на околната среда и водите Нено Димов на последния парламентарен контрол.

Депутатът от „БСП за България“ Николай Тишев успя да му зададе въпрос по темата с около месец закъснение след провала на кворума в началото на октомври.

„В редица бургаски медии излезе информацията, която след това се и потвърди, че в РИОСВ–Бургас са постъпили три инвестиционни намерения за изграждането на инсталация за изгаряне на RDF, тоест твърди битови отпадъци, на територията на „Топлофикация–Бургас“ ЕАД. Към момента РИОСВ–Бургас е спряло процедурата, а окончателното решение ще бъде взето от Министерството на околната среда и водите, тоест от Вас“, посочи бургаският народен представител.

Той попита: „Възнамерява ли Министерството да разреши промяна на Комплексното разрешително, тоест да даде зелена светлина за изгарянето на тези отпадъци, боклуци в Бургас? Ще бъде ли направено обществено обсъждане и ще бъде ли отчетен гласът и интересът на бургазлии при вземането на окончателното решение?“

От своя страна, Нено Димов описа хронологията на събитията до момента: „По информация от РИОСВ–Бургас през месец септември 2018 г. в Инспекцията са постъпили наистина три броя инвестиционни предложения от дружествата „Валтер Къмпани“ ЕООД, „Коиба“ ЕООД и „Екоконсулт 2007“ ЕООД за изгаряне на RDF и въглищен прах, в котли, разположени на стопанисвана от „Топлофикация–Бургас“ ЕАД площадка, с местоположение в град Бургас.

И за трите инвестиционни предложения директорът на РИОСВ–Бургас се е произнесъл с решение за спиране на процедурата по Глава Шеста от Закона за опазване на околната среда, в това число и съвместната процедура по чл. 31 от Закона за биологичното разнообразие до произнасянето от Министерството на околната среда и Агенцията по околната среда.

През месец януари 2019 г. Министерството на околната среда и водите информира „Топлофикация–Бургас“ ЕАД, че за определяне на приложимата екологична процедура за разрешение на промяна на Комплексното разрешително, е необходимо да се представи информация съгласно Закона за опазване на околната среда (ЗООС) и Наредбата за условията и реда за издаване на комплексно разрешително.

Към настоящия момент в РИОСВ–Бургас не са заявени искания за подновяване на процедурата от трите дружества, които споменах. Не е заявено и инвестиционно намерение от страна на „Топлофикация–Бургас“ ЕАД за отдаване под наем на котлите, посочени в инвестиционните предложения.“

„Топлофикация–Бургас“ е оператор на Комплексното разрешително от 2015 г., с което е разрешена работата на горивната инсталация, посочи Нено Димов.

„Съгласно чл. 120 на Закона за опазване на околната среда, органът за издаване, отказ, преразглеждане, актуализиране или отмяна на Комплексното разрешително, е изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по околна среда (ИАОС).

Към настоящия момент „Топлофикация–Бургас“ ЕАД не е заявила промяна на типа на използваното гориво, разрешено в Комплексното разрешително и в ИАОС няма постъпила информация за планирани промени в работната инсталация по реда на Глава Шеста за изграждане на инсталация за изгаряне на RDF на територията на „Топлофикация–Бургас“ ЕАД“, обясни още екоминистърът.

Във връзка с въпроса на Тишев за евентуално обществено обсъждане Нено Димов каза, че без провеждането на процедурите по Глава Шеста и Глава Седма от ЗООС, които предвиждат не по-малко от 30 дни време за обществен достъп до документите за изразяване на становища, не може да бъде реализирано инвестиционно предложение.

В репликата си Николай Тишев посочи, че в Бургас има достатъчно замърсители на въздуха.

„Така че още един в повече – не, благодаря“, отсече депутатът.

Тишев подчерта, че министърът на няколко пъти е казал, че „към настоящия момент“ няма постъпило искане за подновяване на процедурата по промяна на Комплексното разрешително.

„А моят въпрос беше: ако постъпят съответните документи от инвеститорите, съответно от Топлофикация–Бургас, какво ще предприемете, защото там има два варианта? Да, наистина процедурата към момента е спряна, но не е и прекратена, и топката е в Министерството, съответно – буквално във Вашия кабинет, на Вашето бюро. Ако получите съответните документи, ще дадете ли зелена светлина за изгарянето на такива отпадъци“, настоя Тишев.

Той обясни, че бургазлии не са съгласни „всички тези отрови, които ще бъдат вследствие на горенето на тези боклуци, да ги дишаме и ние, и децата ни“.

„Инициирали сме подписка срещу горенето на отпадъци и в Бургас се говори, че ако вследствие на продължаване на процедурата бъде позволено това горене на тези боклуци и отпадъци, тази подписка, която в момента е против горенето на отпадъци, може да се трансформира в подписка за оставката на министъра на околната среда и водите. И това Ви го казвам просто за да сте наясно с настроенията на бургазлии към момента“, предупреди бургаският депутат.

Нено Димов отвърна така: „Ако сте проследили правилно отговора, топката не е в Министерството на околната среда и водите или на моето бюро, топката е, че няма към момента заявено инвестиционно намерение. След като няма инвестиционно намерение, няма как да се произнесе министърът на околната среда и водите или който и да е било друг. Ако има инвестиционно намерение, то трябва да бъде процедирано по реда на Закона за опазване на околната среда и водите. Така че към днешния ден няма за какво да говорим от гледна точка на бъдеще неизвестно време.

Не, няма заявено инвестиционно намерение и няма по какво да се произнасяме. Имало е, то е било спряно. Попитана е „Топлофикация“ ЕАД, тя не е процедирала нищо повече нататък. Ако тя реши да процедира, ние ще решим по какъв път ще се процедира – с разрешение, с ОВОС, с преценка и прочие, възможностите са няколко. Ако тя не реши, какъв отговор да Ви дам? Просто няма желание. Благодаря!“


В категории: Бургас


Гери-Никол се разголи в снега
Гери-Никол се разголи в снега 05/12/2019, Четвъртък 21:00 0
7 мераклии за шеф на БНР
7 мераклии за шеф на БНР 05/12/2019, Четвъртък 19:40 1
4
Коментара по темата
4.
Asas
12.11.2019 20:54:04
2
1
Абе хора в Родопите въздуха е кристално чист и свеж и мирише на гора. Една къща в родопско село е 5000 лева с един декар двор. И овчици ще гледате и кокошки и домати ще си посадите и хляб на печката ще си печете и ще живеете 90-100 години без никакви болести и стрес. Къв го дирите в 200000 град . Няма чист въздух в нито един голям град в целия свят. Изборът е само ваш. Никой никога не ви кара насила да живеете в град като Бургас.
3.
Smith
12.11.2019 20:35:57
1
3
Ненодимов може да е назначен от лъжепатриотите, но всъщност е човек на Пеевски/Доган и като такъв е изключително алчен и ще реши според парата. Ако Ковачки развърже кесията, в Бургас ще горят гуми и мазут ако се наложи! Дреме му на нено, че Бургас е на първо място по белодробни и злокачествени заболявания! Важното е сметката му да е пълна - че кой не иска собствен асансьор в къщата. На Малдивите въздуха е кристално чист.
2.
гражданин
12.11.2019 20:12:21
0
5
А знаете ли ,че по посоченото комплексно разрешително е Разрешено на Топлофикация Бургас-да гори не само природен газ а основно Биомаса !
Миналия отоплителен сезон целия град Бургас беше буквално Обгазен от пушаците отделяни от Топлофикация Бургас и от котлите който горяха Биомаса !
Сега това ще се повтори и всеки може да мине през деня и да заснеме пушаците които се стелят от Тец-а в кв.Лозово до Центъра на град Бургас.
Много ми е интересно ,защо никой не поглежда към небето и невижда огромното замърсяване на въздуха в резултата на тази промяна в комплексното разрешително на Тец-а.
1.
В Д.Езерово
12.11.2019 18:46:42
1
6
Сутрин около з часа мерише задушаващо от Лукойл.Не Отчитат ли замърсяването ???
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
„Мис България” от соца до днес – възходи и скандали „Мис България” от соца до днес – възходи и скандали

Преди седмица със славната корона се окичи 23-годишната Радинела Чушева. Победата й предизвика бум от негативни реакции заради множеството й корекции

Мадам Мулти Дарина Павлова се сгоди за 35-годишен Мадам Мулти Дарина Павлова се сгоди за 35-годишен

Дарина се похвали, че е получила годежен пръстен от Джулио, осеян с десетки диаманти

Как Тихомир Янакиев се сблъска с най-тежката опозиция, която е готова да превърне мандата му в кошмар Как Тихомир Янакиев се сблъска с най-тежката опозиция, която е готова да превърне мандата му в кошмар

Рутинната сесия на Общинския съвет днес се превърна в истинско изпитание за новото мнозинство

Ариа удари в земята поп-фолк гилдията! Ето как младата надежда на „Пайнер” изригна с шоу на световно ниво Ариа удари в земята поп-фолк гилдията! Ето как младата надежда на „Пайнер” изригна с шоу на световно ниво

Ариа изпълни последното си парче "Класа", което се превърна в тотален хит

Защо разширението на околовръстния път на Пловдив няма да започне скоро Защо разширението на околовръстния път на Пловдив няма да започне скоро

Предстоят тежки процедури по проектирания, отчуждения и ОВОС, стана ясно от отговор на министър Петя Аврамова

Гери-Никол се разголи в снега Гери-Никол се разголи в снега

Феновете оцениха снимките и те за нула време събраха над 20 хиляди харесвания

Полудяла от ревност, Мариана Попова не позволи на Плачков да играе с Елена Петрова Полудяла от ревност, Мариана Попова не позволи на Плачков да играе с Елена Петрова

Премиерата на спектакъла е на 16 декември и специално за нея е подготвен нов плакат. На него не фигурира нито лицето, нито името на Веселин Плачков

Ето кой стана абсолвент на годината Ето кой стана абсолвент на годината

Д-р Иван Вълкадинов завърши с пълно отличие Варненския медицински университет "Проф. д-р Параскев Стоянов"

Д-р Георги Кенов към опозицията от ДПС: Ценя всеки един от вас! Войната свърши, да загърбим различията Д-р Георги Кенов към опозицията от ДПС: Ценя всеки един от вас! Войната свърши, да загърбим различията

Местният парламент в Сунгурларе с двама заместници - вижте кои са те

Пускат писти на Банско още за 8 декември Пускат писти на Банско още за 8 декември

Новият кмет Иван Кадев заяви, че туристическият бранш ще продължи да бъде основен за общината

Руски милиардер прегазен от три коли в Англия, подозират убийство Руски милиардер прегазен от три коли в Англия, подозират убийство

Магнатът Димитрий Обретенски бил три дни в кома преди да почине

След скандала в Лондон: Доналд Тръмп бесен на Трюдо, изкара го двуличник заради подигравките След скандала в Лондон: Доналд Тръмп бесен на Трюдо, изкара го двуличник заради подигравките

Според международни организатори причината за подигравките към Доналд Тръмп са заради това, че Америка никога е нямала по-слаб президент

Деси, Деси, защо съсипа президента с черните си лачени обувки? Деси, Деси, защо съсипа президента с черните си лачени обувки?

И новата лична дизайнерка на президентшата не е в състояние да я спаси от вътрешната й липса на вкус

Задържаха родни непълнолетни джебчийки в Атина Задържаха родни непълнолетни джебчийки в Атина

Ромките измъквали портфейлите на туристи в града

Защо Германия е гнилото сърце на Европа Защо Германия е гнилото сърце на Европа

Крахът  на немската икономика е последван логично от политическа криза, а с нея може да дойде и краят на еврото

Световен скандал! Доналд Тръмп се разгневи на Макрон, Трюдо и Борис Джонсън и напусна срещата на НАТО Световен скандал! Доналд Тръмп се разгневи на Макрон, Трюдо и Борис Джонсън и напусна срещата на НАТО

Американският президент е реагирал остро на видео, в което тримата лидери си правят шеги на негов гръб 

Румънци насилвали сексуално децата си, за да забавляват американци Румънци насилвали сексуално децата си, за да забавляват американци

Родителите са разследвани за детска порнография, изнасилване

Доналд и Мелания не спят заедно Доналд и Мелания не спят заедно

Първата дама и Иванка Тръмп не се понасят, пише журналистката от Си Ен Ен Кейт Бенет

Продадоха картина на Гоген за 9,5 милиона евро Продадоха картина на Гоген за 9,5 милиона евро

Платното от 1897 г., рисувано с маслени бои, е част от цикъл от 9 картини, създадени на остров Таити

Европол спря над 30 000 пиратски сайта Европол спря над 30 000 пиратски сайта

В хода на акцията са арестувани трима души

Бойко Борисов Бойко Борисов Няма по-добър от Иван Гешев за главен прокурор. Другите кандидати ги мързи Виц на деня Виц на деня - Тате, ти молиш ли се, преди да отидеш за риба?
- Да, сине.
- Ама на Господ или на Нептун се молиш?
- На оная скумрия, майка ти, се моля!
Виц на деня Виц на деня Скъпи! - провиква се жената от спалнята. - Купила съм ти разкошен подарък за Коледа!
- Покажи ми го.
- Минутка! Сега го обличам!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Той и Кевин беше сам въщи на Коледа, ама си изкара супер! Не го забравяй!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева

Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter

Затвори