×
Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман
Накратко
  • Утре се очаква изключително инфарктна сесия в Средец. Опозицията готви тежък удар по кмета Иван Жабов
  • Wizz Air със сериозен интерес да извършва целогодишни полети до няколко дестинации от Бургас, очаквайте подробности!
  • Каравана изгоря в Созополско, подробности тук
НА ЖИВО

Към настоящия момент: Няма искане за подновяване на процедурата за горене на RDF в Бургас


Към настоящия момент: Няма искане за подновяване на процедурата за горене на RDF в Бургас
Ако "Топлофикация-Бургас" поднови инвестиционното намерение, ние ще решим по какъв път ще се процедира, обясни Нено Димов на депутата Тишев
12 Ноември 2019, Вторник, 18:00 ч.
Автор: Лъчезар ЛИСИЦОВ

„Топлофикация“ не е заявила промяна на типа на използваното гориво от Комплексното разрешително, обясни Нено Димов в парламента

Към настоящия момент „Топлофикация–Бургас“ не е заявила промяна на типа на използваното гориво. Това обясни министърът на околната среда и водите Нено Димов на последния парламентарен контрол.

Депутатът от „БСП за България“ Николай Тишев успя да му зададе въпрос по темата с около месец закъснение след провала на кворума в началото на октомври.

„В редица бургаски медии излезе информацията, която след това се и потвърди, че в РИОСВ–Бургас са постъпили три инвестиционни намерения за изграждането на инсталация за изгаряне на RDF, тоест твърди битови отпадъци, на територията на „Топлофикация–Бургас“ ЕАД. Към момента РИОСВ–Бургас е спряло процедурата, а окончателното решение ще бъде взето от Министерството на околната среда и водите, тоест от Вас“, посочи бургаският народен представител.

Той попита: „Възнамерява ли Министерството да разреши промяна на Комплексното разрешително, тоест да даде зелена светлина за изгарянето на тези отпадъци, боклуци в Бургас? Ще бъде ли направено обществено обсъждане и ще бъде ли отчетен гласът и интересът на бургазлии при вземането на окончателното решение?“

От своя страна, Нено Димов описа хронологията на събитията до момента: „По информация от РИОСВ–Бургас през месец септември 2018 г. в Инспекцията са постъпили наистина три броя инвестиционни предложения от дружествата „Валтер Къмпани“ ЕООД, „Коиба“ ЕООД и „Екоконсулт 2007“ ЕООД за изгаряне на RDF и въглищен прах, в котли, разположени на стопанисвана от „Топлофикация–Бургас“ ЕАД площадка, с местоположение в град Бургас.

И за трите инвестиционни предложения директорът на РИОСВ–Бургас се е произнесъл с решение за спиране на процедурата по Глава Шеста от Закона за опазване на околната среда, в това число и съвместната процедура по чл. 31 от Закона за биологичното разнообразие до произнасянето от Министерството на околната среда и Агенцията по околната среда.

През месец януари 2019 г. Министерството на околната среда и водите информира „Топлофикация–Бургас“ ЕАД, че за определяне на приложимата екологична процедура за разрешение на промяна на Комплексното разрешително, е необходимо да се представи информация съгласно Закона за опазване на околната среда (ЗООС) и Наредбата за условията и реда за издаване на комплексно разрешително.

Към настоящия момент в РИОСВ–Бургас не са заявени искания за подновяване на процедурата от трите дружества, които споменах. Не е заявено и инвестиционно намерение от страна на „Топлофикация–Бургас“ ЕАД за отдаване под наем на котлите, посочени в инвестиционните предложения.“

„Топлофикация–Бургас“ е оператор на Комплексното разрешително от 2015 г., с което е разрешена работата на горивната инсталация, посочи Нено Димов.

„Съгласно чл. 120 на Закона за опазване на околната среда, органът за издаване, отказ, преразглеждане, актуализиране или отмяна на Комплексното разрешително, е изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по околна среда (ИАОС).

Към настоящия момент „Топлофикация–Бургас“ ЕАД не е заявила промяна на типа на използваното гориво, разрешено в Комплексното разрешително и в ИАОС няма постъпила информация за планирани промени в работната инсталация по реда на Глава Шеста за изграждане на инсталация за изгаряне на RDF на територията на „Топлофикация–Бургас“ ЕАД“, обясни още екоминистърът.

Във връзка с въпроса на Тишев за евентуално обществено обсъждане Нено Димов каза, че без провеждането на процедурите по Глава Шеста и Глава Седма от ЗООС, които предвиждат не по-малко от 30 дни време за обществен достъп до документите за изразяване на становища, не може да бъде реализирано инвестиционно предложение.

В репликата си Николай Тишев посочи, че в Бургас има достатъчно замърсители на въздуха.

„Така че още един в повече – не, благодаря“, отсече депутатът.

Тишев подчерта, че министърът на няколко пъти е казал, че „към настоящия момент“ няма постъпило искане за подновяване на процедурата по промяна на Комплексното разрешително.

„А моят въпрос беше: ако постъпят съответните документи от инвеститорите, съответно от Топлофикация–Бургас, какво ще предприемете, защото там има два варианта? Да, наистина процедурата към момента е спряна, но не е и прекратена, и топката е в Министерството, съответно – буквално във Вашия кабинет, на Вашето бюро. Ако получите съответните документи, ще дадете ли зелена светлина за изгарянето на такива отпадъци“, настоя Тишев.

Той обясни, че бургазлии не са съгласни „всички тези отрови, които ще бъдат вследствие на горенето на тези боклуци, да ги дишаме и ние, и децата ни“.

„Инициирали сме подписка срещу горенето на отпадъци и в Бургас се говори, че ако вследствие на продължаване на процедурата бъде позволено това горене на тези боклуци и отпадъци, тази подписка, която в момента е против горенето на отпадъци, може да се трансформира в подписка за оставката на министъра на околната среда и водите. И това Ви го казвам просто за да сте наясно с настроенията на бургазлии към момента“, предупреди бургаският депутат.

Нено Димов отвърна така: „Ако сте проследили правилно отговора, топката не е в Министерството на околната среда и водите или на моето бюро, топката е, че няма към момента заявено инвестиционно намерение. След като няма инвестиционно намерение, няма как да се произнесе министърът на околната среда и водите или който и да е било друг. Ако има инвестиционно намерение, то трябва да бъде процедирано по реда на Закона за опазване на околната среда и водите. Така че към днешния ден няма за какво да говорим от гледна точка на бъдеще неизвестно време.

Не, няма заявено инвестиционно намерение и няма по какво да се произнасяме. Имало е, то е било спряно. Попитана е „Топлофикация“ ЕАД, тя не е процедирала нищо повече нататък. Ако тя реши да процедира, ние ще решим по какъв път ще се процедира – с разрешение, с ОВОС, с преценка и прочие, възможностите са няколко. Ако тя не реши, какъв отговор да Ви дам? Просто няма желание. Благодаря!“


В категории: Бургас


"Ама това не е Слави?!"
"Ама това не е Слави?!" 28/01/2020, Вторник 14:15 2
4
Коментара по темата
4.
Asas
12.11.2019 20:54:04
2
1
Абе хора в Родопите въздуха е кристално чист и свеж и мирише на гора. Една къща в родопско село е 5000 лева с един декар двор. И овчици ще гледате и кокошки и домати ще си посадите и хляб на печката ще си печете и ще живеете 90-100 години без никакви болести и стрес. Къв го дирите в 200000 град . Няма чист въздух в нито един голям град в целия свят. Изборът е само ваш. Никой никога не ви кара насила да живеете в град като Бургас.
3.
Smith
12.11.2019 20:35:57
1
3
Ненодимов може да е назначен от лъжепатриотите, но всъщност е човек на Пеевски/Доган и като такъв е изключително алчен и ще реши според парата. Ако Ковачки развърже кесията, в Бургас ще горят гуми и мазут ако се наложи! Дреме му на нено, че Бургас е на първо място по белодробни и злокачествени заболявания! Важното е сметката му да е пълна - че кой не иска собствен асансьор в къщата. На Малдивите въздуха е кристално чист.
2.
гражданин
12.11.2019 20:12:21
0
5
А знаете ли ,че по посоченото комплексно разрешително е Разрешено на Топлофикация Бургас-да гори не само природен газ а основно Биомаса !
Миналия отоплителен сезон целия град Бургас беше буквално Обгазен от пушаците отделяни от Топлофикация Бургас и от котлите който горяха Биомаса !
Сега това ще се повтори и всеки може да мине през деня и да заснеме пушаците които се стелят от Тец-а в кв.Лозово до Центъра на град Бургас.
Много ми е интересно ,защо никой не поглежда към небето и невижда огромното замърсяване на въздуха в резултата на тази промяна в комплексното разрешително на Тец-а.
1.
В Д.Езерово
12.11.2019 18:46:42
1
6
Сутрин около з часа мерише задушаващо от Лукойл.Не Отчитат ли замърсяването ???
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Пияният до козирката Стойчо помете бездомно куче на ул. „Иван Вазов” в Бургас Пияният до козирката Стойчо помете бездомно куче на ул. „Иван Вазов” в Бургас

Мъжът изобщо не спрял автомобила, за да види какво се случва

54% от българите искат референдум за влизането в еврозоната 54% от българите искат референдум за влизането в еврозоната

Данните са от проучване на "Тренд", проведено по поръчка на Експертния клуб за икономика и политика (ЕКИП)

Ползваме интернет активно, но пак сме в дъното на класацията в ЕС Ползваме интернет активно, но пак сме в дъното на класацията в ЕС

Изпреварваме обаче Италия и Великобритания по пазаруване онлайн 

Феноменален: Федерер спаси 7 мачбола в Мелбърн Феноменален: Федерер спаси 7 мачбола в Мелбърн

 Маестрото се измъкна в невероятен двубой с Тенис Сандгрен

Борисов: Цените няма да се повишат, след като влезем в еврозоната Борисов: Цените няма да се повишат, след като влезем в еврозоната

Половината българи са против въвеждането на еврото, само 19% са "за", сочи изследване

"За" или "Против" крематориума за 8 млн.лева на Кристиян Киров в Камено "За" или "Против" крематориума за 8 млн.лева на Кристиян Киров в Камено

В инсталацията ще бъдат инвестирани около 8 милиона лева, икономиката в Камено значително ще се повиши, уверяват инвеститорите

Баща блудства с 3-годишния си син в София Баща блудства с 3-годишния си син в София

Пo cлучaй e oбрaзувaнo дocъдeбнo прoизвoдcтвo, cрeщу 49-гoдишния бaщa ca пoвдигнaти oбвинeния

"Ама това не е Слави?!" "Ама това не е Слави?!"

Ту хуморът не ни допада, ту бие на хомофобоия, ту пък друго нещо...

Най-недостъпните зодии сред мъжете Най-недостъпните зодии сред мъжете

Тези непревземаеми момчета не са лесна мишена за връзка

Пламен Петров - Легендата с два златни медала на Европейското първенство по джиу джицу Пламен Петров - Легендата с два златни медала на Европейското първенство по джиу джицу

Спортистът, който представлява бургаският отбор GFTeam Burgas, прослави морския град за пореден път

75 г. откакто Червената армия влезе в Аушвиц: Спомен за Холокоста 75 г. откакто Червената армия влезе в Аушвиц: Спомен за Холокоста

Как концентрационният лагер Аушвиц-Биркенау стана център на Холокоста

Коронавирусът потопи световните борси дълбоко на червено Коронавирусът потопи световните борси дълбоко на червено

Епидемията може да окаже силен негативен ефект върху глобалната икономика

Доказано с ДНК: Белгийският крал с незаконна дъщеря Доказано с ДНК: Белгийският крал с незаконна дъщеря

Делфин Боел няма да вземе титла, но може да претендира за дял от наследството

Българка, блокирана в Ухан: Създава се психоза със смъртоносния коронавирус Българка, блокирана в Ухан: Създава се психоза със смъртоносния коронавирус

С маска и ръкавици няма опасност да се заразим, но не ни пускат да се приберем, споделя Преслава Пешкова

Извънземни над САЩ, снимаха гигантска летяща чиния над Тесла Извънземни над САЩ, снимаха гигантска летяща чиния над Тесла

Летящото „чудовище“ било с големината на три или дори четири футболни игрища

Мадона си взе почивка заради лекари Мадона си взе почивка заради лекари

Отмени концерта си в Лондон

Черната Мамба Коби Брайънт - идол на милиони по света Черната Мамба Коби Брайънт - идол на милиони по света

Легендата на "ЛА Лейкърс" беше истинска икона в баскетбола

Бащата на Меган Маркъл ще се радва да я види, дори и в съда Бащата на Меган Маркъл ще се радва да я види, дори и в съда

Тя и принц Хари са наранили кралица Елизабет Втора с изненадващото си решение да се откажат от кралските си ангажименти, смята той

Силно земетресение разтърси Иран Силно земетресение разтърси Иран

Трусът е усетен в района на град Шираз в провинция Фарс

Дъщерята на Коби Брайънт Джина загинала заедно с баща си Дъщерята на Коби Брайънт Джина загинала заедно с баща си

Джина, наричана още Джиджи бе просперираща млада баскетболистка

Димитър Рачков към Слави: Ти си ми идол! Виц на деня Виц на деня Криза на средната възраст при мъжа - когато любовницата по нищо не се различава от жената... Виц на деня Виц на деня - Провървя ти, Дребосъче, спечели апартамент в Дубайски небостъргач... - каза запъхтения Карлсон. Статус във фейсбук Статус във фейсбук Рождените дни са много полезни за хората. Колкото повече ги имате, толкова повече ще живеете
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева

Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter

Затвори