×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Честваме паметта на свети Сава Стратилат
  • Пикът на коклюша у нас се очаква до края на май
  • Свещеникът, отслужил панихида в памет на Навални, е отстранен за три години
  • "Сиела Норма" е единственият кандидат по обявената обществена поръчка за осигуряване на машините за предстоящите избори 2 в 1 на 9 юни
  • Увеличава се с 30% заплащането в детското и училищно здравеопазване
  • Нова руска атака срещу Харков, шестима души са ранени
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Към настоящия момент: Няма искане за подновяване на процедурата за горене на RDF в Бургас


Към настоящия момент: Няма искане за подновяване на процедурата за горене на RDF в Бургас
Ако "Топлофикация-Бургас" поднови инвестиционното намерение, ние ще решим по какъв път ще се процедира, обясни Нено Димов на депутата Тишев
12 Ноември 2019, Вторник, 18:00 ч.
Автор: Лъчезар ЛИСИЦОВ

„Топлофикация“ не е заявила промяна на типа на използваното гориво от Комплексното разрешително, обясни Нено Димов в парламента

Към настоящия момент „Топлофикация–Бургас“ не е заявила промяна на типа на използваното гориво. Това обясни министърът на околната среда и водите Нено Димов на последния парламентарен контрол.

Депутатът от „БСП за България“ Николай Тишев успя да му зададе въпрос по темата с около месец закъснение след провала на кворума в началото на октомври.

„В редица бургаски медии излезе информацията, която след това се и потвърди, че в РИОСВ–Бургас са постъпили три инвестиционни намерения за изграждането на инсталация за изгаряне на RDF, тоест твърди битови отпадъци, на територията на „Топлофикация–Бургас“ ЕАД. Към момента РИОСВ–Бургас е спряло процедурата, а окончателното решение ще бъде взето от Министерството на околната среда и водите, тоест от Вас“, посочи бургаският народен представител.

Той попита: „Възнамерява ли Министерството да разреши промяна на Комплексното разрешително, тоест да даде зелена светлина за изгарянето на тези отпадъци, боклуци в Бургас? Ще бъде ли направено обществено обсъждане и ще бъде ли отчетен гласът и интересът на бургазлии при вземането на окончателното решение?“

От своя страна, Нено Димов описа хронологията на събитията до момента: „По информация от РИОСВ–Бургас през месец септември 2018 г. в Инспекцията са постъпили наистина три броя инвестиционни предложения от дружествата „Валтер Къмпани“ ЕООД, „Коиба“ ЕООД и „Екоконсулт 2007“ ЕООД за изгаряне на RDF и въглищен прах, в котли, разположени на стопанисвана от „Топлофикация–Бургас“ ЕАД площадка, с местоположение в град Бургас.

И за трите инвестиционни предложения директорът на РИОСВ–Бургас се е произнесъл с решение за спиране на процедурата по Глава Шеста от Закона за опазване на околната среда, в това число и съвместната процедура по чл. 31 от Закона за биологичното разнообразие до произнасянето от Министерството на околната среда и Агенцията по околната среда.

През месец януари 2019 г. Министерството на околната среда и водите информира „Топлофикация–Бургас“ ЕАД, че за определяне на приложимата екологична процедура за разрешение на промяна на Комплексното разрешително, е необходимо да се представи информация съгласно Закона за опазване на околната среда (ЗООС) и Наредбата за условията и реда за издаване на комплексно разрешително.

Към настоящия момент в РИОСВ–Бургас не са заявени искания за подновяване на процедурата от трите дружества, които споменах. Не е заявено и инвестиционно намерение от страна на „Топлофикация–Бургас“ ЕАД за отдаване под наем на котлите, посочени в инвестиционните предложения.“

„Топлофикация–Бургас“ е оператор на Комплексното разрешително от 2015 г., с което е разрешена работата на горивната инсталация, посочи Нено Димов.

„Съгласно чл. 120 на Закона за опазване на околната среда, органът за издаване, отказ, преразглеждане, актуализиране или отмяна на Комплексното разрешително, е изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по околна среда (ИАОС).

Към настоящия момент „Топлофикация–Бургас“ ЕАД не е заявила промяна на типа на използваното гориво, разрешено в Комплексното разрешително и в ИАОС няма постъпила информация за планирани промени в работната инсталация по реда на Глава Шеста за изграждане на инсталация за изгаряне на RDF на територията на „Топлофикация–Бургас“ ЕАД“, обясни още екоминистърът.

Във връзка с въпроса на Тишев за евентуално обществено обсъждане Нено Димов каза, че без провеждането на процедурите по Глава Шеста и Глава Седма от ЗООС, които предвиждат не по-малко от 30 дни време за обществен достъп до документите за изразяване на становища, не може да бъде реализирано инвестиционно предложение.

В репликата си Николай Тишев посочи, че в Бургас има достатъчно замърсители на въздуха.

„Така че още един в повече – не, благодаря“, отсече депутатът.

Тишев подчерта, че министърът на няколко пъти е казал, че „към настоящия момент“ няма постъпило искане за подновяване на процедурата по промяна на Комплексното разрешително.

„А моят въпрос беше: ако постъпят съответните документи от инвеститорите, съответно от Топлофикация–Бургас, какво ще предприемете, защото там има два варианта? Да, наистина процедурата към момента е спряна, но не е и прекратена, и топката е в Министерството, съответно – буквално във Вашия кабинет, на Вашето бюро. Ако получите съответните документи, ще дадете ли зелена светлина за изгарянето на такива отпадъци“, настоя Тишев.

Той обясни, че бургазлии не са съгласни „всички тези отрови, които ще бъдат вследствие на горенето на тези боклуци, да ги дишаме и ние, и децата ни“.

„Инициирали сме подписка срещу горенето на отпадъци и в Бургас се говори, че ако вследствие на продължаване на процедурата бъде позволено това горене на тези боклуци и отпадъци, тази подписка, която в момента е против горенето на отпадъци, може да се трансформира в подписка за оставката на министъра на околната среда и водите. И това Ви го казвам просто за да сте наясно с настроенията на бургазлии към момента“, предупреди бургаският депутат.

Нено Димов отвърна така: „Ако сте проследили правилно отговора, топката не е в Министерството на околната среда и водите или на моето бюро, топката е, че няма към момента заявено инвестиционно намерение. След като няма инвестиционно намерение, няма как да се произнесе министърът на околната среда и водите или който и да е било друг. Ако има инвестиционно намерение, то трябва да бъде процедирано по реда на Закона за опазване на околната среда и водите. Така че към днешния ден няма за какво да говорим от гледна точка на бъдеще неизвестно време.

Не, няма заявено инвестиционно намерение и няма по какво да се произнасяме. Имало е, то е било спряно. Попитана е „Топлофикация“ ЕАД, тя не е процедирала нищо повече нататък. Ако тя реши да процедира, ние ще решим по какъв път ще се процедира – с разрешение, с ОВОС, с преценка и прочие, възможностите са няколко. Ако тя не реши, какъв отговор да Ви дам? Просто няма желание. Благодаря!“


В категории: Бургас


4
Коментара по темата
4.
Asas
12.11.2019 20:54:04
2
1
Абе хора в Родопите въздуха е кристално чист и свеж и мирише на гора. Една къща в родопско село е 5000 лева с един декар двор. И овчици ще гледате и кокошки и домати ще си посадите и хляб на печката ще си печете и ще живеете 90-100 години без никакви болести и стрес. Къв го дирите в 200000 град . Няма чист въздух в нито един голям град в целия свят. Изборът е само ваш. Никой никога не ви кара насила да живеете в град като Бургас.
3.
Smith
12.11.2019 20:35:57
1
3
Ненодимов може да е назначен от лъжепатриотите, но всъщност е човек на Пеевски/Доган и като такъв е изключително алчен и ще реши според парата. Ако Ковачки развърже кесията, в Бургас ще горят гуми и мазут ако се наложи! Дреме му на нено, че Бургас е на първо място по белодробни и злокачествени заболявания! Важното е сметката му да е пълна - че кой не иска собствен асансьор в къщата. На Малдивите въздуха е кристално чист.
2.
гражданин
12.11.2019 20:12:21
0
5
А знаете ли ,че по посоченото комплексно разрешително е Разрешено на Топлофикация Бургас-да гори не само природен газ а основно Биомаса !
Миналия отоплителен сезон целия град Бургас беше буквално Обгазен от пушаците отделяни от Топлофикация Бургас и от котлите който горяха Биомаса !
Сега това ще се повтори и всеки може да мине през деня и да заснеме пушаците които се стелят от Тец-а в кв.Лозово до Центъра на град Бургас.
Много ми е интересно ,защо никой не поглежда към небето и невижда огромното замърсяване на въздуха в резултата на тази промяна в комплексното разрешително на Тец-а.
1.
В Д.Езерово
12.11.2019 18:46:42
1
6
Сутрин около з часа мерише задушаващо от Лукойл.Не Отчитат ли замърсяването ???
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Дамска рокада в ръководството на ДПС в парламента Дамска рокада в ръководството на ДПС в парламента Ертен Анисова стана зам.-председател на групата за сметка на Хатидже Георгиева Ще ни олекнат джобовете: Глобяват пешеходците с телефон Ще ни олекнат джобовете: Глобяват пешеходците с телефон Санкционират шофьорите и за таблет зад волана, колоездачи и тротинетки ще слизат на зебрата Утре честваме рождението на незабравимата Петя Дубарова Утре честваме рождението на незабравимата Петя Дубарова На 25 април се навършват 62 години от рождението на слънчевото момиче на Бургас Мъж отиде да регистрира колата си с 2,3 промила алкохол в кръвта Мъж отиде да регистрира колата си с 2,3 промила алкохол в кръвта Нямал и шофьорска книжка Иван Капитана помете жена на паркинг в Пловдив, дрегерът отчел 3.31 промила алкохол Иван Капитана помете жена на паркинг в Пловдив, дрегерът отчел 3.31 промила алкохол Пострадалата е в болница с множество травми, а известният рокер отказал да даде кръв за химичен анализ Велико Минков настоява да отглежда сина си, а Габриела да бъде лишена от родителски права Велико Минков настоява да отглежда сина си, а Габриела да бъде лишена от родителски права  В момента момчето е при родителите на Пейо Пеев, които не са биологични баба и дядо, каза бившият депутат Борисов защити Рашков за скандала в НС, осъди строго преследването на депутати от журналисти в НС Борисов защити Рашков за скандала в НС, осъди строго преследването на депутати от журналисти в НС "Всеки депутат има право да постъпва, както намери за добре", заяви председателят на ГЕРБ Спад при ПП-ДБ и битка за второто място с ДПС и „Възраждане“, отчита проучване на „Тренд“ Спад при ПП-ДБ и битка за второто място с ДПС и „Възраждане“, отчита проучване на „Тренд“ Една пета от българите изразяват одобрението си за служебния кабинет на Димитър Главчев, а 39% не го одобряват Скандал заради арменския геноцид в НС, Желязков не стана на крака, ДПС напуснаха залата Скандал заради арменския геноцид в НС, Желязков не стана на крака, ДПС напуснаха залата На Председателски съвет не се постигнало съгласие за почитане на жертвите Сглобката хвърля Ваня Григорова срещу БСП? Пъзелът на кукловодите не излизал заради Нинова Сглобката хвърля Ваня Григорова срещу БСП? Пъзелът на кукловодите не излизал заради Нинова Зад бившата кандидатка за столичен кмет стоят същите хора, които бяха и зад Елена Йончева – Пеевски и Борисов, каза Калоян Методиев
Тръмп нарече американската икономика безполезна, а САЩ - бунище Тръмп нарече американската икономика безполезна, а САЩ - бунище Настоящият американски лидер Джо Байдън, е най-лошият президент в нашата история, казва още Доналд Тръмп Задържаха руски заместник-министър на отбраната, разследват го за корупция Задържаха руски заместник-министър на отбраната, разследват го за корупция "Днес е хубав ден", заяви Мария Печих, която е правела разследвания от името на Фонда за борба с корупцията ФБР бие тревога заради "ТикТок", чрез мрежата Китай щял да шпионира 170 млн. американци ФБР бие тревога заради "ТикТок", чрез мрежата Китай щял да шпионира 170 млн. американци Приложението принадлежи на компанията "БайтДенс", която има задължения към китайското правителство, каза Кристофър Рей САЩ ще започнат да изпращат нови оръжия на Украйна още тази седмица САЩ ще започнат да изпращат нови оръжия на Украйна още тази седмица Помощният пакет на стойност 95 милиарда долара бе подкрепен от 79 сенатори, а 18 гласуваха "против" Зеленски благодари на американския Сенат за помощта за Украйна Зеленски благодари на американския Сенат за помощта за Украйна За Киев са предвидени 60,84 от 95-те милиарда долара помощ, за да може украинските сили да продължат борбата си с Русия Одобриха помощта за Украйна, Израел и Тайван, но Карлсън очаква парите за Киев да бъдат откраднати Одобриха помощта за Украйна, Израел и Тайван, но Карлсън очаква парите за Киев да бъдат откраднати Правителството на САЩ току-що открадна от руски граждани без съдебен процес 8 млрд. долара, коментира скандалният US журналист Два военни хеликоптера се сблъскаха във въздуха, 10 човека са загинали Два военни хеликоптера се сблъскаха във въздуха, 10 човека са загинали Едната летателна машина е захванала ротора на другата, преди и двете да паднат на земята и да се разбият Защо Джъстин Бийбър целуна сина на Уил Смит Защо Джъстин Бийбър целуна сина на Уил Смит Двамата са в топли отношения от години Падна и Очеретина, САЩ се опитват да спасят армията на Украйна от разгром Падна и Очеретина, САЩ се опитват да спасят армията на Украйна от разгром Военният анализатор на германския вестник BILD Юлиан Рьопке коментира, че всичко ще е напразно, ако не се мобилизират отще 250 000 войници  Подаваме електронно заявление за гласуване зад граница Подаваме електронно заявление за гласуване зад граница Подготовката за изборите 2 в 1 започна
Бойко Борисов Бойко Борисов Осъждам и не подкрепям поведението на журналисти или хора, които влизат в НС да се държат по подобен начин с който и да я депутат Виц на деня Виц на деня За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?
Виц на деня Виц на деня - Скъпа, трябва да ти призная нещо. Аз съм далтонист.
- Скъпи, и аз трябва да ти призная нещо. Не съм от Перник, а от Нигерия!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Пазете Земята! У целийо Космос само тук вариме рикия...


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори