×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Днес се провеждат редовни сесии в Поморие, Сунгурларе, Айтос и Камено
  • Арести на Острова след смъртта на петима мигранти в Ламанша
  • Съдът пак върна делото срещу собственика на "ТАД Груп" Иван Тодоров за кибертероризъм на прокуратурата
  • Отново ще се обсъжда от Белград и Прищина забраната за използване на сръбския динар в Косово
  • Русия се възпротиви с вето на забраната за ядрени оръжия в космоса
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Как ще спрем Турция да засмуква нашите туристи, представяйки се вместо нас за Дом на Черно море?


Как ще спрем Турция да засмуква нашите туристи, представяйки се вместо нас за Дом на Черно море?
И още - как Домът на Черно море да бъде по-привлекателен за българските си стопани и чуждестранни гости
05 Септември 2019, Четвъртък, 08:01 ч.
Автор: Цена КАНАРИЕВА

Трябва ли да изстрадаме и трети недобър сезон в туризма, за да стане ясно, че е нужна политика на национално ниво

Цена Канариева има 15 години опит в туризма, последните 10 от тях като управител на фирма за пропърти мениджмънт и хотелиерство. Завършила е магистратура в ИТ, Варна и EMBA в Котругли Бизнес Скул, Хърватска. 

За слабия туристически сезон в България се изписва много. Повсеместният  дебат  засяга болни теми като цената на сянката на плажа, качеството на туристическите ни услуги,  недостига на мотивирани кадри, отсъствие на стратегия за разитие на отрасъла и недостатъчна реклама.  Всички те имат голямо значение, особено за отрасъл с принос 13% към БВП.

Нека обаче да направим опит и да разширим контекста  на събитията.

Къде са туристите, които не дойдоха у нас тази година? Отговор: в Турция.

Защо са там? 

Защото Турция използва увеличаващия се туристопоток към страната си и  ‘скрития внос’ на валута от него, като инструмент да стабилизира обезценяващата лира и да стимулира икономиката си.  В известен смисъл съседката ни няма кой знае какъв друг полезен ход в момент, когато чуждестранните инвеститори са твърде предпазливи около развоя на политическите и икономически събития там.  Страната е наясно с огромния потенциал на туризма да облекчи немалка част от икономическите си проблеми и е напълно готова да търси бърз ефект от това -   като комбинира природните си и исторически дадености, отлична инфраструктура и 40% по-изгодна валута.  Изглежда неизбежно Турция да се фокусира в тази посока и трендът е ясен още от 2018 г.

В 2018 г. Турция посрещна 40 млн. туристи, което е ръст от 13% в пристигания и приходи от туризъм сравнено с 2017. В Китай 2018 година е обявена за година на пътуванията към Турция.  Русия и Турция взаимно си гарантират увеличен туристопоток  и в 2018  туристите от Русия са най-многобройната националност, 5,5 милиона.  Не е тайна, че повечето големи руски туроператори се управляват от турски мениджмънт.  Но нещата не спират дотук.

От юли 2018 за Министър на туризма и културата е назначен професионалист без политически опит и принадлежност. До назначаването си  г-н Ерсой  притежава и управлява един от най-големите турски туроператори, няколко хотела, круизна компания и онлайн резервационна система.  Той събира екип от професионалисти от всички сфери на туризма, който  вкарва в действие амбициозна 5-годишна програма за растеж на отрасъла. Можем ли да си представим ефекта от професионален екип с ясна цел и стратегия, подкрепен с цялата мощ на държавата си?  

Европейският пазар е първата цел на програмата и резултатите не закъсняват...

 Германия и Великобритания са първите страни, където агресивната политика на Турция в сферата на туризма дават резултат. Договорите за туристически услуги са в евро, но тъй като разходите на хотелиерите се плащат в лири,  това позволи на страната да предложи по-изгодни цени, с които да намери пазарни предимства. Това съвпадна с колебанията на Британската валута, предвид неяснотата около Брекзит. Доклад на туроператора Томас Кук посочва, че намаляващата стойност на британския паунд е довел до 48% повече резервации за дестинации извън евро-зоната.  Така в резултат на туристическа реклама, подкрепена от бюджета, стимули към партньорите си, нараснало доверие в безопасността на курортите си, Турция успя да договори значително повече на брой  чартъри  с повечето западноевропейски и руски туроператори. За 2019 Турция изпревари Гърция в предпочитанията и броя туристи от западноевропейските страни и вече обяви, че постига целта си от 50 милиона туристи. Приходът от 16 милиона повече туристи общо за миналата и тази година се равнява на милиарди долари. Заедно с увеличения експорт на стоки,  съседката ни най-вероятно е с положителен баланс по текущата си сметка. Това кара международните инвеститори да вярват, че валутата е подценена и крепи доверието им в системата. Така приносът на туризма към макроикономическата рамка на съседката ни е огромен.

Естествено  това се случва за сметка на туристическите пътувания към другите вропейски държави.

Каквато и реклама да се прави по средата на сезона, каквито и намаления да правят хотелиерите, това не сработва, когато няма достатъчно чартъри, които да докарат при нас заинтересованите туристи. От по-добрите условия това лято се възползваха основно българските и източноевропейски гости, които пристигат при нас с колите си. За останалите остава възможността за редовни полети, които са и по-скъпи. Заедно с платените визи за руските туристи например, пакетната цена за България  набъбва, още преди да се стигне до цената за настаняване. Не е чудно тогава, че Турция е номер 1 и в предпочитанията на руснаците за 2019, които също търсят по-добра стойност и за своята отслабена валута.

Какво можем да очакваме за лято 2020?

Ще продължи ли Турция стратегията си да засмуква туристи, заради изгоден валутен курс и агресивна политика на пазарите? Без съмнение, защото Програмата на министерството предвижда до 2023 туристите да достигнат 70 милиона на година, а приходите 50 млрд. долара! Турция има амбицията до 2023 да се нареди сред първите 5 в Европа по брой туристи и приходи от туристи.

България не е единствената засегната страна. Спадът се усеща в Гърция, Испания, Португалия и други традиционни европейски летни дестинации. Можем ли да очакваме, че всяка от тях ще предприеме по-решителни действия за 2020, за да защити позициите си на пазарите? Без съмнение.

В тази картина ще успее ли страната ни да формира адекватна политика, за да отвоюва обратно част от загубените пазари в 2020 и как?  Нека всеки за себе си да отговори на този въпрос.

Вярно е, че не можем да разглеждаме туристическата политика на България само като функция от тази на съседките ни. Поне не изцяло. Но когато значим конкурент планира двуцифрен растеж на годишна база в масов туризъм, планира структурни реформи в отрасъла си, възползва се от солидни държавни помощи и всичко това е в името на умела подкрепа за валутата си,  това неминуемо води до пренастройка на туристическите политики в европейски мащаб.  Готови ли сме за това предизвикателство и не трябва ли да разглеждаме проблемите си, споменати в началото, в контекста на тази нова динамика на европейските пътувания?

Може ли да стане по-трудно?

На Световното туристическо изложение в Лондон през ноември 2017 г. Турция се представи с огромен щанд и концепцията си в червено  ‘ДОМ‘ (HOME). Чудесни фотоси показваха как страната е дом на Кападокия, дом на Памуккале, дом на Анталия, дом на Истанбул, дом на два континента и... дом на Черно море!   При положение, че нищо в туризма не свързва все още Турция с Черно море, намекът е странен. Само обаче ако не очакваме, че Турция има скорошни намерения да развива и Черноморската си плажна ивица, която по нищо не отстъпва на нашата.  Досега се считаше, че по-късият летен сезон там и близостта до определени страни  прави инвестициите в района твърде рискови. 

Наскоро обаче и в нашите медии се появи съобщението че само за 3 години напред Управлението за жилищно строителство на Турция ще изгради близо 15 000 жилищни единици в северните черноморски градове Трабзон, Самсун, Орду, Ризе и Гиресун.  Важно е да се отбележи, че граждани на държави, които граничат с региона, нямат право да купуват имоти там. Имаме ли основания да смятаме, че целта е да се увеличи местното население, за да подсигури ресурс за по-нататъшното разгръщане на туристическа инфраструктура и услуги?  Наясно ли сме какви са намеренията на съседката ни в тази посока?

Каквото и да се случва на юг от нас, България е истинският дом на Черно море в европейския контекст по отношение на  туристическите пътувания. Тази психологическа рамка трябва да бъде защитена и обогатена с всички други стойности, които страната ни предлага за пълноценно преживяване.  

Вярно е, че кризата ще подейства оздравително на бранша и ще отсее добрите практики. Вярно е, че всеки хотелиер и агенция ще се постарае да оздрави продукта си и каналите, по които го предлага. Вярно е и също, че това няма да е достатъчно за да се почувства ползата на макро ниво.  Трябва ли да изстрадаме и трети недобър сезон в туризма, за да стане ясно, че е нужна политика на национално ниво. Моментът е идеален за решителна държавна намеса, която съвместно с бизнеса да изработи по-печеливша и диференцирана идентичност за туризма у нас в средносрочен план.

Още на предстоящото туристическо изложение в Лондон през ноември страната ни трябва да излъчи различно послание към традиционните ни пазари, за да обърнем в наша полза сезон 2020. Заедно с това да се работи за средносрочна и дългосрочна стратегия за туризма ни за това как Домът на Черно море да бъде по-привлекателен за българските си стопани и чуждестранни гости.


В категории: Бизнес


42
Коментара по темата
42.
Петър Христов
07.09.2019 10:15:08
5
8
Канариева, добра статия. Личи си професионализма в данни и цифри. Майната им на анонимните. Затова си затъваме, защото българите много можем да говорим, а малко да правим.
Относно чартърите, нали знаеш кой е концесионер на летище София. Ако стане подобна грешка и с летище Бургас, Варна чартъри ще има дори и по-малко, мисля.
41.
Елена Илиева
06.09.2019 10:54:15
1
9
Българските хотелитери са алчни и нагли ,за това няма и да има туристи в България! 650 лв за администратор ,който трябва да говоря поне 2 езика е подигравка, такива е заплатата и на камериерка на Златни пясъци. Да не говорим, за боклуците, които ядем в хотелите и персонал ,и гости!! Инфраструктурата на Златни пясъци е под всякаква критика ,а крадците- джепчийки, таксиметрови шофьори и чейнчаджии, допълнително разочароват туристите.
40.
Червенотиквеничета2
05.09.2019 22:39:20
11
7
Мозъкът и е "засмукан" на госпожата от егоцентризъм и псевдопрофесионализъм.
Нейсе, мама и тате до време!
39.
Цена Канариева
05.09.2019 22:15:13
5
1
До 'До авторката': пиша открито от свое име и няма да отговоря на коментар, в който елементарното copy-paste е написано погрешно..
38.
До авторката
05.09.2019 21:40:23
3
5
"Авторката" няма смелостта да се изправи пред опонентите си, а пише злобните си коментари с "До...".
Дори и прави стилистически грешки, няма как да ги скрие на "майченото" си рамо!
37.
До НеЕкспертен гражданин
05.09.2019 18:57:45
3
4
Можеш ли да посочиш от кой чужд анализ е изплагиатстван материала? Не си мислил че някой може да си направи труда да погледне общата картинка и да си направи правилните изводи... в едно си прав... НеЕкспертен гражданин е точното ти име.
36.
Бургас
05.09.2019 16:46:12
0
20
В Каварна със съпругата и внучка на 5 год. Нощувка със закуска 145 лв. Леглата скърцат, матраците с пружити и убиват, миризма на мухъл. Закуска в ресторанта..... Неееее върнах се от входната врата. Е как да остана за втора нощувка. Ай чао от мен и поздрави на БГ -ХОТЕЛИЕРИТЕ!!!!,,,
35.
az f до 32
05.09.2019 16:07:32
0
12
Не си прав. Тука сме реалисти, аз в по-долно мнение написах, че съм патриот и шовинист, но съгласи се не, мога да бъда мазохист. Тогава когато многократно съм давал шанс на родното черноморие и когато видях и се убедих, че тук не получвам и 1/10 от това, което получавам навън за същите пари какво трябва да направя. Да "жертвам" почивката, парите и здравето на семейството си в името на патриотизма и българщината си ли ? Мерси, прекалено помъдрях и разбрах, че докато съм бил патриот, всъщнос съм бил гол патриот. От тази ми голота родните юзбашии са се възползвали и докато съм се прал в гърдите, те са ми използвали анатомичните отвори не по прадназначение...Та как искаш да кажам на бялото-черно и обратно. Няма ли критика, няма и крачка напред. С какво ще накарам бай Петко хотелиера да се ощипе по бузките и да си зададе резонния въпрос "къде бъркам", ако на пук на логиката продължавам да плащам за мизерията му. Нека бъде реалист и да презумпираме, че нашата критика ражда поводи за замисъл.
34.
НеЕкспертен гражданин
05.09.2019 15:48:52
9
7
Изплагиатстван от чужди
източници анализ ,"copy-past"! Поднесен в превод ..С въздържане към професионализма на "авторката"!
33.
чичо
05.09.2019 15:05:37
0
11
Без квалифицирана работна ръка ,без изградена инфраструктура,без пречиствателни станции за ОВ,без утвърдени концепции на ОУП по населени места ,без почистени плажове,и не си променинм манталитета по посрещане и изпращане НЯМА КАК ДА БЪДЕМ КОНКУРЕНТИ НА ТУРЦИЯ !!!!!
32.
Да
05.09.2019 13:57:25
1
8
Много ме кефи ние българите как се нареждаме един на друг.Няма значение каква е темата дали за курорти или за нещо друго каквото и да е.Затова и никога няма да се оправим и ще си останем най-бедните и завистливи тъпи парчета в Европа.
31.
ВИЗИ
05.09.2019 13:00:49
0
15
Един руски гражданин за да си изкара виза за България му трябва близо един месец ходене по посолства и консулства плюс плащане на доста пари и такси.
За Турция показваш паспорта и си готов. Когато успееш да минимизираш документите....всичко да става лесно и бързо тогава след 4-5 години може да върнем някакви нива.
Та така драги....наскоро Турция посрещна 1000000 турист от Русия за 2019г. ....на фона на 46000 само преди две години заради сваления руски самолет.
30.
Еeeee
05.09.2019 12:52:02
3
6
Като спре диващината по бг територията - тогава може би.
29.
az
05.09.2019 12:46:40
0
20
И понеже някой е решил, че трябва да се "опълчим" на Турция, аз ще му приложа едно обикновено и неангажиращо видео, а той ще ми каже кога ще се случи при нас. Ако бъдем по-обективни нека да сравняваме два обекта, макар и различни по грандиозност и обем ( в полза на Турския стадион разбира се), но еднакви по осигурено финансиране. Линкът е от построяването на стадион Бешикташ в Истанбул, построен за месеци...За съжаление линк към построяването на новата ни и "грандоманска" спортна зала в Бургас все още нямам, защото няколко години, макар и с осигурен бюджет тя не се случва. Оставям настрана себестойността на двете продукции и доходностността им във времето, но ще кажа, че на всяка втора седмица стадионът на Бешикташ приютява над 60 000 души публика, докато нашата заличка с грандиозните 10 000 места не виждам кога и с кого би се нспълнила за някакво спортно мероприятие в града ни. Град в който на футболно дерби ходим около 2 000 човека, а на шампионски волейболен мач - максимо 800 човека.....Та макар и далеч с темата, искам да покажа едни "малки" разлики в мислене, реализация, замисъл, изпълнение и възможности. Хора, че ние сме населението на Измир, за каква надпревара говорим. Та Турция е държава на няколко морета, нали се сещате за какъв сезон иде реч там и за какви възможности. Ние трябва да ВЪРНЕМ старите си туристи, а не да "спираме" с нещо Турция. Че то цялото ни Черноморие не може да се мери с едно КушадасЪ, ние сме тръгнали да си мерим атрибутите с тях. Не знам защо никой не пише, че Турция осигурява над 20% заетост в сферата на туризма, сами си правете сметка, каква част от икономиката им представлява той. Бъдете сигурни в едно - Турците са хитри и много добре прециниха как да подмамят българина, руснака, англичанина, шведа и датчанина у тях си. За всеки предлагат гъделчето му и за това вазимстват от познаването на бит и култура за съответните народи. Питайте някоя мутричка със завещан хотел дали въобще се е сещал, че всяка нацийка си има гъдел и дали мутричката се вълнува от нещо различно от това колко ще спечели накрая на сезона и какъв звяр ще си купи след него. Ако отидете в Съните и се забиете в първия хотел ще видите целия авто-парка на сосбтвеника на хотел ограден с въжета. В един от хотелите има няколко подобни коли с едни и същи номера, като най-семплата струва над 200 бона, но са изложени на показ....Е, вие ако сте на мястото на един турист и видите това, какво ще си помислите ? Не е ли близко до акъла, че тези коли са продукт на висока печалба, родена или от високи цени, или от незаслужаваща качеството си услуга. Няма ли да ви усени мисъл, че сте част от "продуктите" носещи висока печалба на мутрата - собственик. И е логично при първото разминаване между предлагането и очакването да си вземете шапката и през България да летите само когато пътувате за Турция, Гърция или Египет........Унесох се. Ето и видеото:
https://www.youtube.com/watch?v=uZDDL7iPnFY
28.
Балкански Турчин
05.09.2019 12:25:41
2
3
Во истина велик си Ердоган
27.
решение
05.09.2019 12:18:51
1
4
като се махнат таксите за чадър и шезлонг ще има много повече туристи -не може сянката да ти струва колкото спането ,такова ОГРАБВАНЕ няма нито в Турция нито в Гърция концесионерите на плажа да печелят от заведенията и водните развлекателни услуги.
26.
До: Червенотиквеничета
05.09.2019 11:47:39
3
2
Много, ама много глупаво изказване! Не всеки има твоя житейски път затова не мисли че всички са като теб! Помисли сега колко хора с толкова опит в туризма са си направили труда да помислят какво се случва и да направят съответния анализ! Някой от сферата на туризма, министерството... министъра??? Май няма такива хора! Има много какво да се прави в тази област!
Сега може да отвориш следващата статийка и да родиш още някой резултат на майченото и бащиното ти рамо, модела който прилагаш за всички!
25.
Алабама будала
05.09.2019 11:41:22
0
11
Няма как турците да ни бият по туризъм. Ние си имаме евтин алкохол в бидони, качествени наркотици, трева, прахчета. Имаме и силно развита проституция.
24.
елементарно Уотсен
05.09.2019 11:27:59
0
7
контрол върху храните,
контрол върху услугите ( хотел, трансфер, здравни, плаж, др.)
ефективно противодействие срещу измамите, кражбите, бандитизма, наркотиците и проституцията.
отмяна на визите,
повече инфраструкура.
23.
мнение
05.09.2019 10:50:58
2
11
Констатациите в статията са точни. Ние в България просто не мислим а сме готови само да категоризираме. Първо да погледнем нашата паничка , нашият дом а след това на комшията.Ние сме против всички а се питаме кои сме ние , много умни . Историята показва че сме бай Ганьо , завист , политически интриги а имаме самочувствие , исторически да , но сега имаме управляващи , които задоволяват себе си , няма държавна политика във всичо. Ако бяхме много умни ямаше да изменяме историята си , да хулим Русия , ако тя ни заслеви солиден шамар на база това което направи външно . Турция - една голяма страна в която има явно ред, държавност. Може много да се говори но по важното е не политически а професионално да се мисли. Т. Живков не бил образован но вижте къде бе страната ни а къде е сега . аКО ТОЗИ ПРОЦЕС НЕ СЕ СПРЕ ЖАЛКО , МНОГО ЖАЛКО НА НАС КАТО НАЦИЯ . нИЕ СМЕ ЖАЛКИ ЕГОИСТИ лягаме си бедни и как да станем богати си мислим. Някои ще каже когато колата се прекатури пътища много . М оже би - нека да видим един Слънчев бряг - аз вече не го харествам - хотел до хотел , когато идваме от Варна по пътя не комплекс а един мръсен град , това туризъм ли е , строи се толкова далеч от морето , практично е за хората .Доказателство как не се мисли . Та ние имаме от април до септември сезон а в Турция -Анталия , Кушадъса колко повече .
22.
гражданин
05.09.2019 10:47:33
4
16
Силата на Турция е в ол инклузива,който в България е качествен само на малко и скъпи места,в останалите е пълна порнография. На нас пък силата ни е в настаняването в частни квартири което е предпочитано от руските семейства /и чрез него има оборот и на магазини и на заведения/ ,а в Турция почти не се предлага. Въпроса е само да осигурим по-лесен и евтин начин руските семейства да стигат до България ,а те сами ще направят избора къде да отидат !
21.
Боцмана
05.09.2019 10:40:14
1
18
През юни бях 7 вечери в Турция и сега след 2 седмици отивам пак за 7 вечери... Сравнение между Бг и Турция относно обслужването в хотелите и олинклузива не може да се прави!
20.
помориец
05.09.2019 10:36:45
4
10
Прав е човека преди мен,Турция дотира яко чартърите /което ние като член на ЕС няма как да направим/ и нямат визи,затова на руснаците им излиза много по-евтино да отидат там,нищо че предпочитат България. Ама при тази разлика в парите ,колкото и да харесват нашето море и страна....заминават за Турция,и не виждам как ще променим това !
19.
Пена
05.09.2019 10:35:02
2
14
Не искам да ходя в България на почивка първо заради неоправдано високите цени на всичко и второ заради супер некачествените храни, особено по олинклузивите. Гавра с туристите. Пък вие си мислете стратегия да връщате туристи, балами вече няма. Отивам за ден на плаж със семейството си и ми коства некачествен олинклузив Мин 400 лева и аз не ям и не пия защото е отврат всичко.
18.
мислещ
05.09.2019 10:30:42
4
17
Няма как да докарате руснаците в България при положение че като си платят визите и самолетните билети вече са дали толкова пари с колкото в Турция ще изкарат 2 седмици ол инклузив ! Поне направете шибаните визи безплатни и лесни за вадене....боклуци недоклатени !
17.
Цена Канариева
05.09.2019 10:28:20
2
19
Заглавието на статията от автора е ДОМЪТ НА ЧЕРНО МОРЕ. Флагман са го разширили, като са добавили 'Как ще спрем Турция....' което въобще не е цел на съдържанието и изкривява фокуса. Не можем да спрем Турция, но сме длъжни да търсим предимствата си по друг начин
16.
Тони
05.09.2019 10:13:39
5
9
На ваште наркомански курорти ли ше ги варнете
15.
Marinero
05.09.2019 09:57:15
0
18
Турция не можем да я спрем в нито едно направление, просто защото България е едно джудже спрямо Турция, във всяко едно отношение. Това което трябва да правим е да използваме силата и масата на противника но в посока на нашите интереси, както в Таекуон-до.
14.
до 10
05.09.2019 09:54:19
1
9
Всеки има право да си ходи където иска не виждам нищо общо с това къде работи
13.
Евроатлантически министър на Борисов
05.09.2019 09:51:24
4
11
Турците са ни партньори и в рамките на това партньорство им оставяме да строят аец, тръби, а ние от своя страна ще се обезлюдим, за да може партньорските турски самолети да пазят натовското ни небе.
И соломон паси ще ви го каже.
12.
до 10
05.09.2019 09:49:41
2
13
И как ще ми забраниш да излизам от държавата си, да пазаря където ми е изгодно и да бягам от спекулата на препродаваната стока у нас ??? Или да ти напомня едни времена отпреди 35 години, за които лично аз нямам против да се върнат, ако върнем тогавашната ни държавност, армия, самочувствие и икономика. Нямам нищо против, но ако ти имаш - внимавай какво си пожелаваш.
11.
ХХ
05.09.2019 09:47:23
6
16
Изключително тъпо заглавие, както и обяснение, че турция засмуквала туристите, за да си оправи вътрешните проблеми.
Нивото е като на дете на ес демокрацията...
10.
бакю ви пекю
05.09.2019 09:24:56
11
9
Много просто ,като се забрани на общински и държавни служители да са редовно всяка седмица в лозенград,одрин,стамбул.ей така,Как става така,че работим за родината,но заплата ни отива в туркестан и откаде толкова много пари за ескурзии и пазар през 3-4 дена,кога работят тези свине на държавната и общинска хранилка ,че редовно там,за справка да проверят на митницата кой влизал,кой излизал,кога и за колко време и чукалата и на улицата,нали са много умни и кадърни,няма да останат гладни или много скоро ще псуват на умряло туркестан и всичко живо.
9.
az
05.09.2019 09:24:06
1
40
С какво ще борим Турция. Хората са години напред в мисленето си първо, после в начинът си на обслужване, бази и концепции за развитие. Аз ходя вече 4 години на почивка в Турция и тази почивка не я заменям с нито една на нашето черноморие, пълно с абсурди, недоразумения, евтини трикове, тарикащина, лошо обслужване и скъпотия без покритие. Давал съм шанс на нашето черноморие, като последния такъв беше преди 3 години, когато отседнахме за 4 дена с 3 нощувки в хотел уж 4 звезди в Ахтопол на пълен инклузив. За 2 човека + дъщеря ми, която тогава беше на 11 годинки платихме 152 лв. на ден. Обясниха ни твърде налудничаво и необяснимо, че пакетът бил за 3 човека и нямало значение дали в тази бройка влиза дете ?!! Както и да е - платихме на рецепцията, защото такава им била практиката преди да си видим стаята и условията, за които бяхме запознати само от снимки и мнения.
Стаята - пълна с космарлаци и съмнения за непрани чаршафи беше на първи етаж до главна улица с много движение и денонощен шум - майната му, беше с неработещ ТВ, за което уведомихме рецепцията, като ни обещаха подмяната му. Случи се, но 24 часа по-късно. Храната - типично за нашенеца - приготвяна с евтини заготовки и овехтели плодове и зеленчуци. Алкохолът и безалкохолното ни се сервираха в пластмасови чаши, оливерниците празни и мръсни, чиниите недоизмити, а един от общо двата басейна беше зеленясал. Обявените плодови натурални напитки бяха от машина от типа разтворими сашета. Попитах, защо няма натурален сок и защо басейнът е зеленясал. Отговориха ми, че е края на сезона, а и ние сме ползвали...намаление.
Попитах ги дали имат идея с тези 152 лв. за стая, какво получавам в Турция и Гърция, те ми отговориха, че се намирам в България и то в края на сезона. Отговори ми го рецепционистка без грам мотивация за работа и никаква нагажираност към хотела. Предполагам защо е така. Иначе хотелът беше на страхотно място, над скалите със страхотни гледки и видими възможности, но поставям едно голямо НО. Това, което съм го писал тук съм го поместил и в Гугъл карти за самия хотел. Използвал съм името си и номерът на резервацията си с цел да уведомя собствениците, че нещата не биват. Надали са ме рабрали, въпреки че получих обратен отзив и някаква благодарност. Но лично аз не бих рискувал пак. В Турция...Много ще трябва да пиша. За това как техните 3 звезди отгаварят на нашите 5 звезди, за отношение, за плажове, за басейни, обслужване и не на посладно място за цени. Ходили сме в Бодрум, Белек, Анталия. Нямам думи, но само ще кажа, че плащаме същата цена, като горепосочената, но получаваме стокртано повече. Случвало ли ви се е някъде в България да си тръгнете от черноморски хотел и да оставате с впечатлението, че сте платили по-малко отколкото сте получили. Е, на мен винаги ми се случва в Турция. Защо ли ? И друго. Патриот и шовинист съм. Точно по тази причина се опъвах на всичко турско, докато един ден с идеята, че отивам там да ми слугува местен се отправих към курортите им. Ами да ви кажа честно, вече се срамувам от първата си презумпция и бих свалил шапка на турските хотелиери, търговци, сервитьори, камериери и прочие. Как пък не се почувствах един път омерзен, излъган и неудовлетворен ???? Така че преди да си пишем глупости, трябва да помислим първо за манталитета си и чак тогава да заставаме на стартовата линия с комшиите. Освен това, нека да наблегнем и на нещо друго - държавността. Къде е тя у нас и къде в Турция. Турция мисли за поданиците си, за хотелиерите си и бизнесът им, отдявна комшиите регулират отношението между държава и бизнес с умели и хитри закони, в които лъган няма. Нека взаимстваме механизми от там и тогава да пишем ала-бализми за чреноморието ни.
8.
gradski
05.09.2019 09:20:26
5
23
Ние черноморие отдавна нямаме а бетономорие с уринотерапия.
7.
Dobri
05.09.2019 09:11:09
6
11
Може, може . Бачийски вече веднъж спря Турция, като и попречи да вкара своята партия ДОСТ в парламента, така че и ние може да я спрем стига да има повече хора в политиката, които да знаят какво правят и да са държавници.
6.
Червенотиквеничета
05.09.2019 09:09:19
11
25
"Цена Канариева има 15 години опит в туризма, последните 10 от тях като управител на фирма за пропърти мениджмънт и хотелиерство. Завършила е магистратура в ИТ, Варна и EMBA в Котругли Бизнес Скул, Хърватска. "


Душа, с тея 15 години можеш само да им дишаш във врата на турските бизнесмени....
Това, че мама и тати бивши комунисти или настоящи клонинги от герб са ти ударили едно рамо с крадените пари от народа, не те прави "експерт" и разбирач... Турчина ще те изкл@ти и ще те пусни да си ходиш с дипломите.
5.
rosko
05.09.2019 09:01:37
2
13
Ето как:Нападаме Турция,унищожаваме я и връщаме туристите в България.Ако Гърция не си вземе поука ще я очаква същата участ.Да си имат едно на ум Италия,Испания и други държави предлагащи туристически услуги.
4.
к
05.09.2019 08:25:25
1
33
Какъвто ни министъра, такъв ни и туризма!
3.
Marinero
05.09.2019 08:20:50
1
34
Браво на комшиите! В Турция има държавност и за това така се провежда държавна политика в подкрепа на важен отрасъл като туризма, не с обиколки по плажовете и проверка на цени за чадъри и шезлонги или децибели по дискотеките. Браво и на Канариева за отличния анализ.
2.
Демократична равносметка
05.09.2019 08:15:54
8
56
Как да спрем Турция ли ???
Че по-голям виц скоро не бях чувал !
Че НИЕ и нашето продажно правителство ПОДПОМАГА Турция !
При това - практически във ВСИЧКИ сфери !
Дали да не напомним , че ТЪКМО НИЕ сме виновни Южен поток да стане "Турски" !!!
и НЕ някой друг , ами ТЪКМО ПАК НИЕ сме виновни Фолксваген да отиде в Турция ! И всичко това под гръмките афиши , че Путин е виновен и Руснаците са лоши ! И затова - даже и им наложихме санкции ( които са толкова тъпи и смешни , че стават единствено за сценарии на комиксите ) !
През това време обаче , лошите диктатори Путин и Ердоган си стиснаха ръцете започнаха да си гледат алъш -вериша ! Без да ги е еня за ЕвроГейците ! Резултатът : Завод на Мерцедес -Бенц в Русия ; Фолксваген в Турция ; Турски поток ; Северен поток 2 и разбира се - многомилиардни приходи от търговия с оръжие и ядрени технологии !
А за нас остана единствено да духаме демократичния ...
1.
Архитекта
05.09.2019 08:06:16
7
39
Ще я спрем като се разрушат по голямата част от хотелите с които е презастроено черноморието!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Откриха фекални бактерии в минералната вода "Перие" Откриха фекални бактерии в минералната вода "Перие" Два милиона бутилки са унищожени заради наличие на ешерихия коли и псевдомонас аеругиноза   Пуснаха под гаранция двама от ОПГ-то на Динко Пуснаха под гаранция двама от ОПГ-то на Динко Прокуратурата чака изписването от болница на Господин Вълев, за да му иска мярка за неотклонение   Жестока трагедия в семейството на Чирков Жестока трагедия в семейството на Чирков Магичната сцена на „Солинария“ в Созопол ще събере даровити музиканти през юли Магичната сцена на „Солинария“ в Созопол ще събере даровити музиканти през юли Предстои четвъртото издание на фестивала  Стойко и Григор от ОПГ-то на Динко искат свобода, но СРС ги заковават Стойко и Григор от ОПГ-то на Динко искат свобода, но СРС ги заковават Двамата бяха конвоирани до Апелативния съд в Бургас, където ще се гледа мярката им за неотклонение Ротацията ще има и в СЕМ, Габриела Наплатанова пое регулатора Ротацията ще има и в СЕМ, Габриела Наплатанова пое регулатора След това, за период от шест месеца – до 28 април 2025 г., същата позиция ще заема Симона Велева Шефка на проект получава заплата 8 год. след приключването му Шефка на проект получава заплата 8 год. след приключването му Якова е правила възлагания по договори без финансово обезпечение, извършвала е неправомерни плащания, като е изхарчила тригодишен бюджет само за година и половина Доживотен затвор за мъж, убил жена си след съмнение за изневяра Доживотен затвор за мъж, убил жена си след съмнение за изневяра Аутопсията на жената установила съчетана комбинирана травма, включително множество счупени ребра Защо се гаврят с тази тв легенда Защо се гаврят с тази тв легенда Мария Янакиева се ожали, че е станала жертва на арогантно поведение, подигравки и обиди от шеф на софийска ТЕЛК комисия Евтим Милошев тръгна на 4-дневна разходка до морето и планината, обичал да си почива в България Евтим Милошев тръгна на 4-дневна разходка до морето и планината, обичал да си почива в България Очаква се НС да гласува изменение на Закона за чужденците, за да има работна ръка за туристическия бранш
Откъснаха се перките на емблематичното парижко кабаре „Мулен Руж” (ВИДЕО) Откъснаха се перките на емблематичното парижко кабаре „Мулен Руж” (ВИДЕО) Това е една от най-посещаваните забележителности в града Помните ли тъщата на младия меринджей, днес Георги Игнатов се върна при нея Помните ли тъщата на младия меринджей, днес Георги Игнатов се върна при нея Оказва се, че с днешна дата меринджейката е повече от добронамерена към устатия Жоро Игнатов. Именно пред него тя ще разкаже, че е преживяла много тежки моменти в живота си Почина една от най-красивите жени в света Почина една от най-красивите жени в света Финалистката от конкурса Мис Свят 2005 загуби битката с рака  Ужас! Диария натръшка 300 души на фестивал Ужас! Диария натръшка 300 души на фестивал Всички те са посетили една и съща фестивална шатра и след това са се оплакали от повръщане, гадене и диария, а градските власти определиха инцидента като сериозен взрив Защо феновете на "Денсинг старс" избухнаха Защо феновете на "Денсинг старс" избухнаха Регламентът е провал, най-слабите двойки са начело, смятат зрителите Лоренцо отърва кожата, няма да влиза в затвора за трафик на мигранти Лоренцо отърва кожата, няма да влиза в затвора за трафик на мигранти Не се събраха достатъчно доказателства срещу него  Едва на 6 години той е любимец на Великобритания и един ден ще бъде крал Едва на 6 години той е любимец на Великобритания и един ден ще бъде крал Принц Луис стана на 6 години  Тя почти се влюби в него, но й посочиха вратата Тя почти се влюби в него, но й посочиха вратата Киара напусна Ергенът Силяновска срази Пендаровски, но президент на Северна Македония не бе избран на първия тур Силяновска срази Пендаровски, но президент на Северна Македония не бе избран на първия тур Балотажът съвпада с парламентарните избори Скандал в ООН заради нов руски сателит, който носи ядрено устройство Скандал в ООН заради нов руски сателит, който носи ядрено устройство Москва наложи вето в Съвета за сигурност срещу резолюция на САЩ и Япония срещу надпреварата във въоръжаването в Космоса
Инж. Стефан Петров, лидер на ОЗБГ Инж. Стефан Петров, лидер на ОЗБГ Съвършенството си има име и то е ИАРА Виц на деня Виц на деня Между блондинки:
- Мога да повярвам, че щъркела носи бебетата, но паяк да вдигне кола... не!
Виц на деня Виц на деня Ако сте мъж и съседката ви често идва да иска сол, значи в скоро време ще поиска и морков...
Народна мъдрост
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Бог не може да следи за всеки, затова е създал съседите!


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори