×
Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман
Накратко
НА ЖИВО

Силиконът не повишава риска от рак на гърдата, но е важно жените да следят за бучки


Силиконът не повишава риска от рак на гърдата, но е важно жените да следят за бучки
Хубаво е на всеки 2-3 месеца жените да изследват обстойно гърдите си и при най-малкото съмнение да се консултират със специалист, съветва д-р Павел Хрусанов – старши ординатор в хиругичното отделение на КОЦ-Бургас
15 Август 2019, Четвъртък, 12:42 ч.
Автор: Георги РУСЧЕВ

През последните години все повече жени посещават специалист за профилактични прегледи, това е изключително добра тенденция, смята д-р Павел Хрусанов от КОЦ-Бургас

Д-р Павел Хрусанов е дългогодишен лекар в Комплексния онкологичен център в Бургас. Той работи там от 30 години и в момента е старши ординатор в Отделението по онкологична хирургия. Днес е изключително специален ден за него, тъй като на тази дата той навършва 60 години. Разговаряме с него по изключително наболял за жените проблем – ракът на гърдата. Как може да се предпазите от това заболяване, дали силиконовите импланти представляват риск за Вас и още много полезни съвети, четете в интервюто ни с него.

- Д-р Хрусанов, Вие сте лекар от 30 години, практикувате хирургия. През Вас са минали много пациенти. Имате ли в кариерата си някой по-запомнящ се случай, който да е оставил у вас дълготраен спомен?

- Работата ни е доста тежка и доста трудна. Тежките случаи са почти ежедневие при нас. Най-запомнящи, за жалост, са случаите с млади хора със залокачествени заболявания. Това никой не може да подмине равнодушно. Но да не говорим за тежките случаи. Всъщност за нас всеки пациент, който е оздравял от такова заболяване, е огромно постижение. Борбата не е никак лека – както за нас, така и за пациентите. Лечението е продължително при рака на гърдата и за съжаление не винаги се увенчава с успех. Всеки оздравял, който живее 10, 15 или 20 години след лечението, за нас е истински успех.

- Какви са първоначалните симптоми на рака на гърдата?

- Обикновено то се демонстрира най-често с бучка в гърдата. Но далеч не всяко образувание, което жената успее да напипа, се касае за рак – това се уточнява от специалист. Освен бучка в гърдата, може да се намери такава в подмишницата – това са болни лимфни възли. Може да е някакъв вид деформация на гърдата, може да се наблюдава секреция от зърното и дори в някои случаи придърпване на кожата или промяна на цвета. Всичко това биха могли да бъдат симптоми на раково заболяване и съветвам всяка жена, която установи подобно изменение своевременно да се консултира със специалист.

- Каква всъщност е разликата между различните бучки, за които говорихте – тези, които са свързани с онкологично заболяване и тези, които не са?

- Освен рак на гърдата, с бучка може да се демонстрира и доброкачествен тумор. Той не представлява проблем самостоятелно, но в някои случай трябва да се проследи неговото развитие, в други пък – дори трябва да се премахне оперативно. Има и други доброкачествени образувания – например кистите. Това са кухини, пълни с течност и не са свързани пряко с рака на гърдата, но за жалост в един момент всъщност те могат да са предвестник или да дадат начало на злокачествено заболяване. Има и локални разраствания на млечните жлези, които също могат да са под формата на бучка. Те също са доброкачествени изменения, но те носят риск от злокачествено израждане в бъдеще. Има методи и начини, по които се диференцират двете. Във всички случаи трябва да се ползва целият арсенал от възможности в диагностиката, за да се изключи евентуално раковото заболяване или ако се докаже, да бъде своевременно лекувано.

- Новите технологии, които в последните години навлизат при лечението на онкозаболявания, помагат ли при диагностиката и дори оперативното лечение?

- Постоянно излизат новости в медицината, включително и такива, помагащи в борбата с онко заболяванията, тъй като те са чести, тежки и трудно лечими. По отношение на диагностиката, в последните години наблюдаваме изключително бързо усъвършенстване в ултразвуковите методи за изследване. Рентгеновите методи напоследък също дават много повече информация, отколкото тези отпреди 20 години. По отношение на самото лечение – на преден план излизат новите медикаменти, които се ползват. Те се развиват най-бързо и ние, лекарите, разчитаме изключително много на тях за лечение на онкозаболявания, които не са в начален стадий. По отношение на хирургията тенденцията е да се съхранява гърдата. Оперативните намеси стават все по-малки по обем и разбира се ползваме нови хирургични техники, свързани с ултразвукови скалпели. В общи линии това са технологиите, на които разчитаме в момента, но всичко това се променя изключително скоростно.

- Каква е разликата ехографията и мамографията?

- Двата метода не се изключват един с друг, те носят различна информация. От основно значение дали единият от двата метода ще бъде в полза на пациента е структурата на млечната жлеза. Има жени с т.нар. „плътни гърди“, които на мамограф дават образ, неспособен да помогне за диагнозата, тъй като млечната жлеза се появява като плътно бяло петно, зад което може да се крият всякакви образувания. Двата метода се допълват, но при всички случаи клиничното изследване от хирург също не е за подценяване, защото има образувания, които не се виждат нито на ехограф, нито на мамограф. Има и такива, които са на обратно – виждат се, но не могат да се напипат. Обикновено комбинацията от едно от двете изследвания с клиничен преглед са достатъчни.

- В 21 век все повече жени слагат импланти. Може ли тази процедура да създаде предпоставки за развитие на рак на гърдата?

- Действително има много жени с импланти. Моето лично впечатление е, че тези процедури не водят до по-голям риск от заболяване с рак на гърдата. Самият имплант се поставя под мускула и няма допир с млечната жлеза. По мое виждане, мнение и наблюдение, не смятам, че имплантите са рискови за здравето на гърдите. Единственото усложнение, което може да се появи, е в случаи, когато жената има импланти, а гърдата й боледува и трябва да бъде оперативно лекувана. В такива случаи не е лесно да се вземе решение дали имплантът трябвада бъде премахнат, или запазен. Решението за това се взема непосредствено преди или по време на операцията и за всяка жена е индивидуално.

- Какво бихте съветвали жените. Как да се предпазят от рак на гърдата?

- Здравето на жените е в техните ръце, тъй като става дума за един орган, който е напълно достъпен както за изследване от специалист, така и за самоизследване от самите тях. Съветът ми към всяка жена е поне веднъж на 3 месеца да изследва гърдите си обстойно и при най-малкото съмнение за някаква промяна спрямо предходния период, да потърси веднага лекарска помощ. Изключително добро впечатление прави фактът, че жените идват често на профилактични прегледи – не защото са открили бучка, а за да са сигурни, че нямат някакъв проблем. Това е изключително добра практика, защото дава възможност за много ранна диагностика. Образни изследвания като скрининг се правят на жени над 50-годишна възраст. Мамографии се извършват и през 2 години, което е важно. Нерядко тумори се установяват на профилактични мамографии, без жената да е подозирала, че има някакъв проблем.  
 


В категории: Здраве


България Всички новини
Ден 36: Палатковите лагери заживяха свой живот Ден 36: Палатковите лагери заживяха свой живот

Осигурено е само трасе за полицейски коли и линейки

Мис България разхожда сандали за 2400 лева! Мис България разхожда сандали за 2400 лева!

Откъде пари, питат фенове

Маги Сидерова лъсна по дупе на сватба Маги Сидерова лъсна по дупе на сватба

Феновете я сринаха със земята

Предстои люта битка за кмет на с. Изворище, изборите ще са на 27 септември Предстои люта битка за кмет на с. Изворище, изборите ще са на 27 септември

Нови избори ще се проведат на същата дата и в айтоското с. Карагеоргиево

България е в топ 10 по производство на велосипеди в ЕС България е в топ 10 по производство на велосипеди в ЕС

Производството на велосипеди в ЕС е скочило с 5% през 2019 г.

НФСБ: 6-годишната ни битка срещу сарая на Доган се увенча с успех НФСБ: 6-годишната ни битка срещу сарая на Доган се увенча с успех

Прокуратурата и РДНСК-Бургас си свършиха работата – сега на ход са кметовете, се казва в съобщение до медиите от партията на Валери Симеонов

Дори адвокатът не се застъпи за Исус, който заплаши с нож деца в Бургас и ги ограби Дори адвокатът не се застъпи за Исус, който заплаши с нож деца в Бургас и ги ограби

„Искам по-леко наказание“, каза лаконично обвиняемият (вдясно), който дори не разбра, че районните магистрати гледаха мярката му за неотклонение

Васил Божков се закани на Делян Пеевски - ще се разправям с теб лично! Васил Божков се закани на Делян Пеевски - ще се разправям с теб лично!

Укриващият се в Дубай бизнесмен обвинява Пеевски за новите изземвания на артефакти от офиса на "Нове холдинг"

Басейнова дирекция - Варна извърши 353 проверки през юли Басейнова дирекция - Варна извърши 353 проверки през юли Шофьор уби жена на пешеходна пътека в Стара Загора и избяга Шофьор уби жена на пешеходна пътека в Стара Загора и избяга

Полицията издирва престъпника, автомобила му има следи от удар в предната лява част

Ще снимат филм за живота на Уитни Хюстън Ще снимат филм за живота на Уитни Хюстън

Антъни МакКартън ще обедини усилията си за осъществяване на проекта с Клайв Дейвис

Башар Асад припадна в парламента Башар Асад припадна в парламента

Кръвното на сирийския президент паднало и той загубил съзнание

6% от населението на Англия с коронавирус 6% от населението на Англия с коронавирус

В проучването са участвали над 100 000 доброволци, които са тествани за антитела

Венецуела e с 4000% инфлация Венецуела e с 4000% инфлация

В края на април правителството увеличи минималната заплата със 78%

Полицаи стрелят с бойни куршуми на протест, арестуван демонстрант почина в болница в Минск Полицаи стрелят с бойни куршуми на протест, арестуван демонстрант почина в болница в Минск

Продължават бунтовете след президентските избори в Беларус

Турция предлага диалог на Гърция Турция предлага диалог на Гърция

Външните министри на страните членки на ЕС ще обсъдят ситуацията

Руската ваксина на пазара до 2 седмици Руската ваксина на пазара до 2 седмици

Производството на ваксината "Спутник V" ще бъде ориентирано на първо място към вътрешния пазар

Нестихващо напрежение в Беларус: Трета нощ на протести и барикади Нестихващо напрежение в Беларус: Трета нощ на протести и барикади

В столицата Минск демонстрантите издигнаха барикад

Чихуахуа спаси стопанина си Чихуахуа спаси стопанина си

Четириногото е повикало помощ, след като стопанина му получил инсулт

Война на Луната? Извънземни я обстрелват с ракети? Война на Луната? Извънземни я обстрелват с ракети?

В YouTube канала Bruce Sees all пуснаха видеоклип с НЛО и с удари по естествения спътник на Земята

Бойко Борисов Бойко Борисов Да обучим децата, че след това да ходят на протест Виц на деня Виц на деня Веднъж един хипнотизатор се опита да ме хипнотизира, но нищо не се получи. И сега всеки път злорадо му припомням това, когато ходя всяка събота при него да му мия колата Виц на деня Виц на деня - Ужасно се притеснявам за мъжа си.
- Защо така?
- Сутринта отиде към любовницата, а по обяд тя се обади и ми вдигна скандал, защо още го няма.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук "Пеперуди в стомаха" - онова чувство, когато си пипнеш джоба и ти няма портфейлa.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева

Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter

Затвори