×
Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман
Накратко
  • От 19:00 часа в ДТ „Адриана Будевска“ гледайте „Свекърва“- театрална постановка по Антон Страшимиров
  • От 19:00 часа в Държавна Опера Бургас гледайте безплатно „Службогонци“ – опера от Парашкев Хаджиев
  • Изложба живопис на Долорес Дилова ще бъде открита на 23 октомври от 17:30 часа в галерия „Пролет“
  • Куриоз: 49-годишен шофьор на микробус блъсна на заден ход 84-годишна жена пред Спешния център в Бургас, пострадалата е с фрактура на таза
  • Полицаи от Средец хванаха 42-годишен бургазлия да шофира след употреба на алкохол с концентрация 1.72 промила
  • За 24 часа в Бургас са регистрирани три кражби и три катастрофи, образувани са седем бързи полицейски производства, разкрити са десет престъпления
НА ЖИВО

Край входа на Несебър преди 70 години е била първата конопена фабрика в региона


Край входа на Несебър преди 70 години е била първата конопена фабрика в региона
Тя се е намирала в този район на входа на града, няколко хектара ниви, където днес е Слънчев бряг, са били посяти с растението
12 Август 2019, Понеделник, 19:00 ч.
Автор: Станислава СТЕФАНОВА, писател, поет

Предприятието отворило врати в началото на 50-те години, произвеждало платове за военните, колани, шапки и дрехи

По време на национализацията в Несебър е имало няколко фабрики - за хляб, за вино, за цветя. Несъмнено обаче най-интересна си остава Конопената Фабрика, отворила врати някъде в началото на 50-те години на миналия век. Тя се е намирала точно там, където днес е складовата база срещу Паметника на авиацията, издигнат през 2015 г.

През този период в страната конопените фабрики като цяло се създават с военно-консумативни цели. Платовете от това растение са много издържливи и могат да служат за куп военни нужди - покриване, калъфи за пушки, чували и др.

Интересен бранш от изработката обаче се е насочил към функционалното приложение на растението в обикновенния живот. Оказва се, че освен посочените военни изделия, във фабриката са се произвеждали също полилеи и чанти от коноп, коланчета, шапки и различни сувенири. Но да се информираме малко по въпроса

Какво е национализация?

Национализацията е доста агресивен процес на налагане на държавните интереси над тези на обикновенния гражданин. Доста по-жестоко, отколкото по време на войната, нашите дядовци и баби стават свидетели на насилствено иззимане на ниви и състояния от хората и инвестирането им в построяването на фабрики и бизнеси. Тоест индустрията от времето на комунизма е построена главно върху края на независимия обикновен човек.

Това става някъде между 57 и 79 година и много възрастни хора до днес си спомнят колко мъчителен е бил този процес за всички. Някои разказват как са били заплашвани, че ще бъдат изпратени в поправителен лагер, ако не преотстъпят всичко на държавата. Други говорят за изключително суров режим и големи стачки срещу ниските заплати и тежкия труд - например Тютюневата стачка пред Секретариата на Тютюневите Производители в Пловдив, стачката на пощенските служители в Германия и други, които били погасени по особено жесток начин - със стрелба и арести. На тази в Германия дори имало танкове и залпове срещу надигналите се срещу соц режима работници.

Като цяло можем да дефинираме национализацията като преход от Фашизма и Войната към Капитализма или Царството на Индустрията.

Факт е, че Конопената фабрика затваря много кратко след откриването си и то след  доста забележителна стачка, придружена от разстрели и арести. Паметникът от онзи кървав ден се намира доста близо до Гробищния парк и всеки ден е отворен за посещения.

Но дали причината  за шокиращия й крах е била в злокачествено държавно управление е под въпрос. Защо ще се залага на военни изделия след войната освен ако няма договор за износ и не се планира тяхната употреба по предназначение? 

В крайна сметка нашите войници от национализацията ще се разхождат напред назад наметнали конопени чантички и подсвирквайки си комунистически песни.

Но историята има начин да интегрира в живота на хората всяка една грешка на поредния провъзгласил се за всемогъщ управител и в крайна сметка хората заработили във Фабриката и започнали да произвеждат от растението набор от различни сувенири и домашни потреби, в това число полилеи, чанти, боядисани колани, покривки, ризи, рокли. Това е нещо, което бедният българин дотогава е нямало начин да притежава. Една местна жителка дори си спомни,че било забранено да се купуват скъпи платове и това е ставало само с разрешение от кмета – практика, подозрително напомняща на днешните купони за храна.

Става така, че провидението преобръща мъките на хората в доходоносна търговия и всяка сутрин група жени с песни се отправят към сегашната складова база откъм Стария град, за да прекарат един спокоен и интересен ден зад вретената и становете на Конопената Фабрика на Несебър.

Но нека си поговорим малко и за самия процес... Как се е правило всичко?

Първо не всички машини и съоръжения са се държали там където сега е складовата база. За да се добие конопа, първо са иззети огромен брой ниви на граждани от околността и те са превърнати в територия за посев и отглеждане на продукцията. Тези ниви са се намирали в близост до Аквапарка в Слънчев бряг, там където сега е околовръстния път на отиване към Кошарица.

След като са засадили нивите, са освободили и място за киснене. Конопеното влакно е твърдо и грубо и затова, за да се обработи по-лесно е необходимо да се омекоти по някакъв начин.

Ето защо точно до Фабриката са били създадени огромни ровове, пълни с вода. Там реколта е киснела с дни преди да се суши и тъче. Носели са я директно от нивите, изчистена и на бали- това са снопове продукция която е сортирана, малко като сеното и житото, явно тогава технологията е била горе долу една и съща за повечето неща.

Интересни са машините, с които се е работело вътре в цеха, където са се трудили и нашите пеещи по път за работа жени. Още от времето на първата Фабрика, построена по турско време в Сливен, е имало машини.  Чак след появата на електричеството обаче идва и големият възход в индустрията. Тогава фарбиките идват на първо място в производството и в известен смисъл заместват тежкия човешки и животински труд.

В някои български градове има музеи на фабрики, където са запазени някои машинни части и дори цели механични станове и вретена, но явно след голямата криза със стачките всичко е било унищожено и само малък фрагмент от тази история достига днес до нас.

Работно време на хората в Конопената фабрика е било също като сега, получавали са заплати и е за работници са били допускани всякакви хора - жени, мъже, турци, българи, дори германци.

Защо една такава прекрасна идея се разбива на парчета?

Ясно е,че тогавашните Директори не са били професионално ориентирани и всичко е ставало на хаотичен принцип. Никой не е можел истински да седне да учи мениджмънт пък и не всеки е можел да си го позволи. Хората са били още в шок от Войната и всяко ново начало им се е струвало като спасение.

Но военните интриги винаги са били далеч не причината за един такъв провал, въпреки че армията и индустрията винаги са в много тясна връзка.

Войниците със конопените чантички. Кои са те?

Знае се, че голямо значение за несебърската история има фигурата на Яна Лъскова - тя е била своеобразен войник без пушка. Борила се е именно със средствата за артистични изяви. Още тогава е имало така наречените Фронтови Театри или Военни театри. Лъскова е участвала в такъв, групата им се е казвала „Трибуна“ и са играли и в Несебър множество постановки насочени срещу Фашизма, в това число и на бележития българин антифашист Александър Гиргинов. 

Та въпросът е, има ли войната и весел елемент? Мисля,че това е отговора. Ако фабриката е вървяла паралелно с тези пиеси би могло да се намери практично приложение на всичкия този забавен, невоенен коноп, така театъра и войната си вървят ръка за ръка и никой не пострадва, пък и се вадят пари.
Но погледнато от бизнес страна, възможно е и поради някаква некадърност директорите да са отхвърлили важна оферта, свързана с компенсирането на недоволните работници, въпреки че са били информирани за нарастващите бунтове. Доколкото знам, Фабриката затваря врати именно заради доносническа интрига и това е последвано от доста неприятен инцидент и стачка с разстрел. Истината е някъде там...

В момента оцелелите се броят на пръсти и или мълчат, или пък ако говорят, нищо не могат да си спомнят. Затова, нека не затриваме малкото останала история на България- да отдадем минута мълчание за нашите храбри Жени Войници със Конопени Чантички.

Би било хубаво Конопената Фабрика да се превърне в Музей от времето на Национализацията- това не само ще привлече повече български туристи, но и ще пази паметта от тия времена много по-ярко от паметника до Гробищата.

Текстът е на писателката Станислава Стефанова от Несебър, която през последните седмици е направила обстойно разследване в историята на Несебър, за да открие данни за забравената конопена фабрика в града. Тя има написани четири книги, от които две са издадени, а третата е на път да бъде издадена. "Конопената Фабрика на град Несебър е била мистерия за всички- и стари и млади, и разкриването на чара й може да донесе радост на всички", казва Стефанова


В категории: Несебър


4
Коментара
4
Коментара по темата
4.
Ъпсурта
13.08.2019 01:10:37
0
1
Нон - стоп, Нон - стоп, несебърски коноп...
3.
дядо
12.08.2019 20:14:37
3
73
По-корава тъпня не съм чел скоро тцтцтцт
2.
Durabura
12.08.2019 19:57:05
3
5
Да, сигурно Наско Терзиев ще я възражда отново
1.
логорея
12.08.2019 19:39:17
15
87
това е диагнозата на авторката!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Телевизия „7/8“ ще стартира на 4 ноември и ще пропагандира само гледната точка на Слави Телевизия „7/8“ ще стартира на 4 ноември и ще пропагандира само гледната точка на Слави Селищният парк в несебърския кв. Черно море на финала, спортните обекти почти готови Селищният парк в несебърския кв. Черно море на финала, спортните обекти почти готови

Паркът включва спортни площадки за футбол на малки вратички, волейбол, баскетбол, тенис на корт, съоръжения за тенис на маса и фитнес на открито

Кандидатът за кмет на с.Ясна поляна Георги Георгиев съди общинската лидерка на ВМРО в Приморско Ваня Андонова Кандидатът за кмет на с.Ясна поляна Георги Георгиев съди общинската лидерка на ВМРО в Приморско Ваня Андонова

Андонова не е отговорила дали профилът във фейсбук, където са изнесени клеветническите твърдения, е неин

Северна Ирландия узакони абортите и еднополовите бракове Северна Ирландия узакони абортите и еднополовите бракове

В Северна Ирландия аборти се допускаха само в случаите, когато е застрашен животът на майката

МК „Ние, Гражданите” представиха своят кандидат за кмет на с. Твърдица МК „Ние, Гражданите” представиха своят кандидат за кмет на с. Твърдица

Основните проблеми на жителите на с. Твърдица са на пръв поглед малки, но изключително значителни за живеещите, посочва кандидатът Кирилка Николова

Българите намаляват с ¼ до 2050 г., изчезваме ли като наци Българите намаляват с ¼ до 2050 г., изчезваме ли като наци

Работоспособното население ще е твърде малко, пенсиите под въпрос

Хакнаха сайта на Българския футболен съюз Хакнаха сайта на Българския футболен съюз

Това не е първата хакерска атака срещу БФС

Силиконка "подпали" "Фермата", разходи се по... лепенки Силиконка "подпали" "Фермата", разходи се по... лепенки

Паулина се изяви и като "дизайнер" на обувки

Деси Фотосесията дарява приходите от книгата си на дете в неравностойно положение Деси Фотосесията дарява приходите от книгата си на дете в неравностойно положение

Димитрова ще дари и една от любимите си рокли

Удар на полицията! Откриха 42 кг изсушен канабис в изоставена къща Удар на полицията! Откриха 42 кг изсушен канабис в изоставена къща

Трима мъже са задържани

Примирието в Сирия изтече, Ердоган се среща с Путин Примирието в Сирия изтече, Ердоган се среща с Путин

Основна тема на разговора им ще е ситуацията в страната след турската офанзива

Представят последният мониторингов доклад за напредъка на България Представят последният мониторингов доклад за напредъка на България

 Очаква се днес Европейската комисия да обяви, че слага край на механизма в сегашния му вид

ЕК препоръчва да падне мониторингът над България? ЕК препоръчва да падне мониторингът над България? Предсрочни избори в Северна Македония заради Евросъюза Предсрочни избори в Северна Македония заради Евросъюза

Временно правителство ще ги организира

Астероид приближава Земята в навечерието на Димитровден Астероид приближава Земята в навечерието на Димитровден

Космическата канара е с диаметър около 1 километър

"Терминаторът" Шварценегер би се изправил срещу Тръмп за президент "Терминаторът" Шварценегер би се изправил срещу Тръмп за президент

Актьорът обаче няма право да се кандидатира

Външно министерство: Не пътувайте до Барселона, ако не се налага Външно министерство: Не пътувайте до Барселона, ако не се налага

Тази вечер се очаква нова демонстрация в Барселона

Борис Джонсън бе обвинен, че действа в "стил Тръмп" Борис Джонсън бе обвинен, че действа в "стил Тръмп"

В ЕС готвят отговор на трите писма от британския премиер за ново отлагане на Brexit

Стивън Кинг превръща дома си в музей Стивън Кинг превръща дома си в музей Сградата е магнит за поклонници на майстора на литературния хорър Британският парламент отново отложи Brexit Британският парламент отново отложи Brexit

Депутатите приеха поправка, която предвижда отлагане на излизането от ЕС, докато цялото необходимо законодателство не бъде прието

Гриша ГАНЧЕВ Гриша ГАНЧЕВ Борисов показа нулева толерантност към корумпираните изчадия Виц на деня Виц на деня Въпрос към Радио Ереван:
- Кои неща са най-правилно разпределени между хората?
- Парите и умът. Парите на никого не стигат, а умът на всички е в излишък!
Виц на деня Виц на деня - Каква е разликата между лудия и невротика?
- Ами лудият знае, че 2+2 е равно на 5, а невротикът знае, че 2+2 е равно на 4, но това му се струва непоносимо.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Депресия по български е когато дори и чуждото нещастие не ви носи радост.

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева

Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter

Затвори