×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Днес се провеждат редовни сесии в Поморие, Сунгурларе, Айтос и Камено
  • Арести на Острова след смъртта на петима мигранти в Ламанша
  • Съдът пак върна делото срещу собственика на "ТАД Груп" Иван Тодоров за кибертероризъм на прокуратурата
  • Отново ще се обсъжда от Белград и Прищина забраната за използване на сръбския динар в Косово
  • Русия се възпротиви с вето на забраната за ядрени оръжия в космоса
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Край входа на Несебър преди 70 години е била първата конопена фабрика в региона


Край входа на Несебър преди 70 години е била първата конопена фабрика в региона
Тя се е намирала в този район на входа на града, няколко хектара ниви, където днес е Слънчев бряг, са били посяти с растението
12 Август 2019, Понеделник, 19:00 ч.
Автор: Станислава СТЕФАНОВА, писател, поет

Предприятието отворило врати в началото на 50-те години, произвеждало платове за военните, колани, шапки и дрехи

По време на национализацията в Несебър е имало няколко фабрики - за хляб, за вино, за цветя. Несъмнено обаче най-интересна си остава Конопената Фабрика, отворила врати някъде в началото на 50-те години на миналия век. Тя се е намирала точно там, където днес е складовата база срещу Паметника на авиацията, издигнат през 2015 г.

През този период в страната конопените фабрики като цяло се създават с военно-консумативни цели. Платовете от това растение са много издържливи и могат да служат за куп военни нужди - покриване, калъфи за пушки, чували и др.

Интересен бранш от изработката обаче се е насочил към функционалното приложение на растението в обикновенния живот. Оказва се, че освен посочените военни изделия, във фабриката са се произвеждали също полилеи и чанти от коноп, коланчета, шапки и различни сувенири. Но да се информираме малко по въпроса

Какво е национализация?

Национализацията е доста агресивен процес на налагане на държавните интереси над тези на обикновенния гражданин. Доста по-жестоко, отколкото по време на войната, нашите дядовци и баби стават свидетели на насилствено иззимане на ниви и състояния от хората и инвестирането им в построяването на фабрики и бизнеси. Тоест индустрията от времето на комунизма е построена главно върху края на независимия обикновен човек.

Това става някъде между 57 и 79 година и много възрастни хора до днес си спомнят колко мъчителен е бил този процес за всички. Някои разказват как са били заплашвани, че ще бъдат изпратени в поправителен лагер, ако не преотстъпят всичко на държавата. Други говорят за изключително суров режим и големи стачки срещу ниските заплати и тежкия труд - например Тютюневата стачка пред Секретариата на Тютюневите Производители в Пловдив, стачката на пощенските служители в Германия и други, които били погасени по особено жесток начин - със стрелба и арести. На тази в Германия дори имало танкове и залпове срещу надигналите се срещу соц режима работници.

Като цяло можем да дефинираме национализацията като преход от Фашизма и Войната към Капитализма или Царството на Индустрията.

Факт е, че Конопената фабрика затваря много кратко след откриването си и то след  доста забележителна стачка, придружена от разстрели и арести. Паметникът от онзи кървав ден се намира доста близо до Гробищния парк и всеки ден е отворен за посещения.

Но дали причината  за шокиращия й крах е била в злокачествено държавно управление е под въпрос. Защо ще се залага на военни изделия след войната освен ако няма договор за износ и не се планира тяхната употреба по предназначение? 

В крайна сметка нашите войници от национализацията ще се разхождат напред назад наметнали конопени чантички и подсвирквайки си комунистически песни.

Но историята има начин да интегрира в живота на хората всяка една грешка на поредния провъзгласил се за всемогъщ управител и в крайна сметка хората заработили във Фабриката и започнали да произвеждат от растението набор от различни сувенири и домашни потреби, в това число полилеи, чанти, боядисани колани, покривки, ризи, рокли. Това е нещо, което бедният българин дотогава е нямало начин да притежава. Една местна жителка дори си спомни,че било забранено да се купуват скъпи платове и това е ставало само с разрешение от кмета – практика, подозрително напомняща на днешните купони за храна.

Става така, че провидението преобръща мъките на хората в доходоносна търговия и всяка сутрин група жени с песни се отправят към сегашната складова база откъм Стария град, за да прекарат един спокоен и интересен ден зад вретената и становете на Конопената Фабрика на Несебър.

Но нека си поговорим малко и за самия процес... Как се е правило всичко?

Първо не всички машини и съоръжения са се държали там където сега е складовата база. За да се добие конопа, първо са иззети огромен брой ниви на граждани от околността и те са превърнати в територия за посев и отглеждане на продукцията. Тези ниви са се намирали в близост до Аквапарка в Слънчев бряг, там където сега е околовръстния път на отиване към Кошарица.

След като са засадили нивите, са освободили и място за киснене. Конопеното влакно е твърдо и грубо и затова, за да се обработи по-лесно е необходимо да се омекоти по някакъв начин.

Ето защо точно до Фабриката са били създадени огромни ровове, пълни с вода. Там реколта е киснела с дни преди да се суши и тъче. Носели са я директно от нивите, изчистена и на бали- това са снопове продукция която е сортирана, малко като сеното и житото, явно тогава технологията е била горе долу една и съща за повечето неща.

Интересни са машините, с които се е работело вътре в цеха, където са се трудили и нашите пеещи по път за работа жени. Още от времето на първата Фабрика, построена по турско време в Сливен, е имало машини.  Чак след появата на електричеството обаче идва и големият възход в индустрията. Тогава фарбиките идват на първо място в производството и в известен смисъл заместват тежкия човешки и животински труд.

В някои български градове има музеи на фабрики, където са запазени някои машинни части и дори цели механични станове и вретена, но явно след голямата криза със стачките всичко е било унищожено и само малък фрагмент от тази история достига днес до нас.

Работно време на хората в Конопената фабрика е било също като сега, получавали са заплати и е за работници са били допускани всякакви хора - жени, мъже, турци, българи, дори германци.

Защо една такава прекрасна идея се разбива на парчета?

Ясно е,че тогавашните Директори не са били професионално ориентирани и всичко е ставало на хаотичен принцип. Никой не е можел истински да седне да учи мениджмънт пък и не всеки е можел да си го позволи. Хората са били още в шок от Войната и всяко ново начало им се е струвало като спасение.

Но военните интриги винаги са били далеч не причината за един такъв провал, въпреки че армията и индустрията винаги са в много тясна връзка.

Войниците със конопените чантички. Кои са те?

Знае се, че голямо значение за несебърската история има фигурата на Яна Лъскова - тя е била своеобразен войник без пушка. Борила се е именно със средствата за артистични изяви. Още тогава е имало така наречените Фронтови Театри или Военни театри. Лъскова е участвала в такъв, групата им се е казвала „Трибуна“ и са играли и в Несебър множество постановки насочени срещу Фашизма, в това число и на бележития българин антифашист Александър Гиргинов. 

Та въпросът е, има ли войната и весел елемент? Мисля,че това е отговора. Ако фабриката е вървяла паралелно с тези пиеси би могло да се намери практично приложение на всичкия този забавен, невоенен коноп, така театъра и войната си вървят ръка за ръка и никой не пострадва, пък и се вадят пари.
Но погледнато от бизнес страна, възможно е и поради някаква некадърност директорите да са отхвърлили важна оферта, свързана с компенсирането на недоволните работници, въпреки че са били информирани за нарастващите бунтове. Доколкото знам, Фабриката затваря врати именно заради доносническа интрига и това е последвано от доста неприятен инцидент и стачка с разстрел. Истината е някъде там...

В момента оцелелите се броят на пръсти и или мълчат, или пък ако говорят, нищо не могат да си спомнят. Затова, нека не затриваме малкото останала история на България- да отдадем минута мълчание за нашите храбри Жени Войници със Конопени Чантички.

Би било хубаво Конопената Фабрика да се превърне в Музей от времето на Национализацията- това не само ще привлече повече български туристи, но и ще пази паметта от тия времена много по-ярко от паметника до Гробищата.

Текстът е на писателката Станислава Стефанова от Несебър, която през последните седмици е направила обстойно разследване в историята на Несебър, за да открие данни за забравената конопена фабрика в града. Тя има написани четири книги, от които две са издадени, а третата е на път да бъде издадена. "Конопената Фабрика на град Несебър е била мистерия за всички- и стари и млади, и разкриването на чара й може да донесе радост на всички", казва Стефанова


В категории: Несебър


4
Коментара
Любовен хороскоп за май
Любовен хороскоп за май 25/04/2024, Четвъртък 21:00 0
Колко често правят sex Гущерови?
Колко често правят sex Гущерови? 25/04/2024, Четвъртък 20:16 3
4
Коментара по темата
4.
Ъпсурта
13.08.2019 01:10:37
0
1
Нон - стоп, Нон - стоп, несебърски коноп...
3.
дядо
12.08.2019 20:14:37
3
73
По-корава тъпня не съм чел скоро тцтцтцт
2.
Durabura
12.08.2019 19:57:05
3
5
Да, сигурно Наско Терзиев ще я възражда отново
1.
логорея
12.08.2019 19:39:17
15
87
това е диагнозата на авторката!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Защо Иван Христов запали строителна техника за 130 хил. лева на бургаски предприемач Защо Иван Христов запали строителна техника за 130 хил. лева на бургаски предприемач Не е успял да подели общ имот с фирма „Беркс 2004“ ЕООД на Атанас Ангелов Туристическият бранш обеща на министъра, че ще вдигне заплатите с 20 % Туристическият бранш обеща на министъра, че ще вдигне заплатите с 20 % Това е добър знак към пазара на труда в България, защото туризмът се бори за работници, каза Евтим Милошев Времето остава мрачно и дъждовно в следващата една седмица Времето остава мрачно и дъждовно в следващата една седмица Прогноза за времето Брутално: 20-годишна опита да удуши майка си Брутално: 20-годишна опита да удуши майка си Обвиняемата се заканила с убийство на майка си с думите „ще те утрепам“ и я стиснала за врата Отложиха с година либерализацията на цената на тока Отложиха с година либерализацията на цената на тока Предложението на БСП либерализацията да се отложи с 3 години, внесено от Корнелия Нинова, не се прие Откриха фекални бактерии в минералната вода "Перие" Откриха фекални бактерии в минералната вода "Перие" Два милиона бутилки са унищожени заради наличие на ешерихия коли и псевдомонас аеругиноза   Пуснаха под гаранция двама от ОПГ-то на Динко Пуснаха под гаранция двама от ОПГ-то на Динко Прокуратурата чака изписването от болница на Господин Вълев, за да му иска мярка за неотклонение   Жестока трагедия в семейството на Чирков Жестока трагедия в семейството на Чирков Магичната сцена на „Солинария“ в Созопол ще събере даровити музиканти през юли Магичната сцена на „Солинария“ в Созопол ще събере даровити музиканти през юли Предстои четвъртото издание на фестивала  Стойко и Григор от ОПГ-то на Динко искат свобода, но СРС ги заковават Стойко и Григор от ОПГ-то на Динко искат свобода, но СРС ги заковават Двамата бяха конвоирани до Апелативния съд в Бургас, където ще се гледа мярката им за неотклонение
Венеция от днес въведе такса "вход", избухна голям протест Венеция от днес въведе такса "вход", избухна голям протест От днес се заплаща такса в размер на 5 евро за посещение в града между 08:30 и 16:00 ч Сблъсъци между полиция и протестиращи във Венеция заради туристическата такса за достъп Сблъсъци между полиция и протестиращи във Венеция заради туристическата такса за достъп Част от демонстрантите се опитаха да пробият полицейския кордон в района на площад Пиацале Рома и да влязат в историческата част на Венеция Прах от Сахара затвори училища в Турция и предизвика гъста мъгла, иде ли към нас Прах от Сахара затвори училища в Турция и предизвика гъста мъгла, иде ли към нас Оранжево-кафяви капки се виждат по стъклата на автомобилите в Анкара. В града духа силен топъл вятър Защо не обвинят този пудел, има пачки, пита Николай Денков Защо не обвинят този пудел, има пачки, пита Николай Денков Аз говорих с Живко Коцев и часовникът му е подарък. Трябвало е да го декларира, но не струва 50 хил. лева. Това е проблем, но не доказва, че той прикрива корупция, смята бившият премиер Гореща блондинка преспа с 500 мъже и посочи основната им грешка в леглото Гореща блондинка преспа с 500 мъже и посочи основната им грешка в леглото Не съм сигурна кой ги е учил как да правят секс, но не е била жена, признава Ани Откъснаха се перките на емблематичното парижко кабаре „Мулен Руж” (ВИДЕО) Откъснаха се перките на емблематичното парижко кабаре „Мулен Руж” (ВИДЕО) Това е една от най-посещаваните забележителности в града Помните ли тъщата на младия меринджей, днес Георги Игнатов се върна при нея Помните ли тъщата на младия меринджей, днес Георги Игнатов се върна при нея Оказва се, че с днешна дата меринджейката е повече от добронамерена към устатия Жоро Игнатов. Именно пред него тя ще разкаже, че е преживяла много тежки моменти в живота си Почина една от най-красивите жени в света Почина една от най-красивите жени в света Финалистката от конкурса Мис Свят 2005 загуби битката с рака  Ужас! Диария натръшка 300 души на фестивал Ужас! Диария натръшка 300 души на фестивал Всички те са посетили една и съща фестивална шатра и след това са се оплакали от повръщане, гадене и диария, а градските власти определиха инцидента като сериозен взрив Защо феновете на "Денсинг старс" избухнаха Защо феновете на "Денсинг старс" избухнаха Регламентът е провал, най-слабите двойки са начело, смятат зрителите
Инж. Стефан Петров, лидер на ОЗБГ Инж. Стефан Петров, лидер на ОЗБГ Съвършенството си има име и то е ИАРА Виц на деня Виц на деня Между блондинки:
- Мога да повярвам, че щъркела носи бебетата, но паяк да вдигне кола... не!
Виц на деня Виц на деня Ако сте мъж и съседката ви често идва да иска сол, значи в скоро време ще поиска и морков...
Народна мъдрост
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Бог не може да следи за всеки, затова е създал съседите!


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори