×
Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман
Накратко
  • В 15:30 часа окръжният прокурор на Бургас Георги Чинев ще даде извънредна пресконференция с подробности за открития кокаин
  • Латино ритми тази вечер ще завладеят бул.Алеко Богориди, спектакълът започва в 20 часа
  • EВН ще постави специални съоръжения, с които ще защити щъркелите
  • Президентът Румен Радев ще участва в тържественото отбелязване на 116-ата годишнина от Илинденско-Преображенското въстание в историческата местност „Петрова нива“
НА ЖИВО

Край входа на Несебър преди 70 години е била първата конопена фабрика в региона


Край входа на Несебър преди 70 години е била първата конопена фабрика в региона
Тя се е намирала в този район на входа на града, няколко хектара ниви, където днес е Слънчев бряг, са били посяти с растението
12 Август 2019, Понеделник, 19:00 ч.
Автор: Станислава СТЕФАНОВА, писател, поет

Предприятието отворило врати в началото на 50-те години, произвеждало платове за военните, колани, шапки и дрехи

По време на национализацията в Несебър е имало няколко фабрики - за хляб, за вино, за цветя. Несъмнено обаче най-интересна си остава Конопената Фабрика, отворила врати някъде в началото на 50-те години на миналия век. Тя се е намирала точно там, където днес е складовата база срещу Паметника на авиацията, издигнат през 2015 г.

През този период в страната конопените фабрики като цяло се създават с военно-консумативни цели. Платовете от това растение са много издържливи и могат да служат за куп военни нужди - покриване, калъфи за пушки, чували и др.

Интересен бранш от изработката обаче се е насочил към функционалното приложение на растението в обикновенния живот. Оказва се, че освен посочените военни изделия, във фабриката са се произвеждали също полилеи и чанти от коноп, коланчета, шапки и различни сувенири. Но да се информираме малко по въпроса

Какво е национализация?

Национализацията е доста агресивен процес на налагане на държавните интереси над тези на обикновенния гражданин. Доста по-жестоко, отколкото по време на войната, нашите дядовци и баби стават свидетели на насилствено иззимане на ниви и състояния от хората и инвестирането им в построяването на фабрики и бизнеси. Тоест индустрията от времето на комунизма е построена главно върху края на независимия обикновен човек.

Това става някъде между 57 и 79 година и много възрастни хора до днес си спомнят колко мъчителен е бил този процес за всички. Някои разказват как са били заплашвани, че ще бъдат изпратени в поправителен лагер, ако не преотстъпят всичко на държавата. Други говорят за изключително суров режим и големи стачки срещу ниските заплати и тежкия труд - например Тютюневата стачка пред Секретариата на Тютюневите Производители в Пловдив, стачката на пощенските служители в Германия и други, които били погасени по особено жесток начин - със стрелба и арести. На тази в Германия дори имало танкове и залпове срещу надигналите се срещу соц режима работници.

Като цяло можем да дефинираме национализацията като преход от Фашизма и Войната към Капитализма или Царството на Индустрията.

Факт е, че Конопената фабрика затваря много кратко след откриването си и то след  доста забележителна стачка, придружена от разстрели и арести. Паметникът от онзи кървав ден се намира доста близо до Гробищния парк и всеки ден е отворен за посещения.

Но дали причината  за шокиращия й крах е била в злокачествено държавно управление е под въпрос. Защо ще се залага на военни изделия след войната освен ако няма договор за износ и не се планира тяхната употреба по предназначение? 

В крайна сметка нашите войници от национализацията ще се разхождат напред назад наметнали конопени чантички и подсвирквайки си комунистически песни.

Но историята има начин да интегрира в живота на хората всяка една грешка на поредния провъзгласил се за всемогъщ управител и в крайна сметка хората заработили във Фабриката и започнали да произвеждат от растението набор от различни сувенири и домашни потреби, в това число полилеи, чанти, боядисани колани, покривки, ризи, рокли. Това е нещо, което бедният българин дотогава е нямало начин да притежава. Една местна жителка дори си спомни,че било забранено да се купуват скъпи платове и това е ставало само с разрешение от кмета – практика, подозрително напомняща на днешните купони за храна.

Става така, че провидението преобръща мъките на хората в доходоносна търговия и всяка сутрин група жени с песни се отправят към сегашната складова база откъм Стария град, за да прекарат един спокоен и интересен ден зад вретената и становете на Конопената Фабрика на Несебър.

Но нека си поговорим малко и за самия процес... Как се е правило всичко?

Първо не всички машини и съоръжения са се държали там където сега е складовата база. За да се добие конопа, първо са иззети огромен брой ниви на граждани от околността и те са превърнати в територия за посев и отглеждане на продукцията. Тези ниви са се намирали в близост до Аквапарка в Слънчев бряг, там където сега е околовръстния път на отиване към Кошарица.

След като са засадили нивите, са освободили и място за киснене. Конопеното влакно е твърдо и грубо и затова, за да се обработи по-лесно е необходимо да се омекоти по някакъв начин.

Ето защо точно до Фабриката са били създадени огромни ровове, пълни с вода. Там реколта е киснела с дни преди да се суши и тъче. Носели са я директно от нивите, изчистена и на бали- това са снопове продукция която е сортирана, малко като сеното и житото, явно тогава технологията е била горе долу една и съща за повечето неща.

Интересни са машините, с които се е работело вътре в цеха, където са се трудили и нашите пеещи по път за работа жени. Още от времето на първата Фабрика, построена по турско време в Сливен, е имало машини.  Чак след появата на електричеството обаче идва и големият възход в индустрията. Тогава фарбиките идват на първо място в производството и в известен смисъл заместват тежкия човешки и животински труд.

В някои български градове има музеи на фабрики, където са запазени някои машинни части и дори цели механични станове и вретена, но явно след голямата криза със стачките всичко е било унищожено и само малък фрагмент от тази история достига днес до нас.

Работно време на хората в Конопената фабрика е било също като сега, получавали са заплати и е за работници са били допускани всякакви хора - жени, мъже, турци, българи, дори германци.

Защо една такава прекрасна идея се разбива на парчета?

Ясно е,че тогавашните Директори не са били професионално ориентирани и всичко е ставало на хаотичен принцип. Никой не е можел истински да седне да учи мениджмънт пък и не всеки е можел да си го позволи. Хората са били още в шок от Войната и всяко ново начало им се е струвало като спасение.

Но военните интриги винаги са били далеч не причината за един такъв провал, въпреки че армията и индустрията винаги са в много тясна връзка.

Войниците със конопените чантички. Кои са те?

Знае се, че голямо значение за несебърската история има фигурата на Яна Лъскова - тя е била своеобразен войник без пушка. Борила се е именно със средствата за артистични изяви. Още тогава е имало така наречените Фронтови Театри или Военни театри. Лъскова е участвала в такъв, групата им се е казвала „Трибуна“ и са играли и в Несебър множество постановки насочени срещу Фашизма, в това число и на бележития българин антифашист Александър Гиргинов. 

Та въпросът е, има ли войната и весел елемент? Мисля,че това е отговора. Ако фабриката е вървяла паралелно с тези пиеси би могло да се намери практично приложение на всичкия този забавен, невоенен коноп, така театъра и войната си вървят ръка за ръка и никой не пострадва, пък и се вадят пари.
Но погледнато от бизнес страна, възможно е и поради някаква некадърност директорите да са отхвърлили важна оферта, свързана с компенсирането на недоволните работници, въпреки че са били информирани за нарастващите бунтове. Доколкото знам, Фабриката затваря врати именно заради доносническа интрига и това е последвано от доста неприятен инцидент и стачка с разстрел. Истината е някъде там...

В момента оцелелите се броят на пръсти и или мълчат, или пък ако говорят, нищо не могат да си спомнят. Затова, нека не затриваме малкото останала история на България- да отдадем минута мълчание за нашите храбри Жени Войници със Конопени Чантички.

Би било хубаво Конопената Фабрика да се превърне в Музей от времето на Национализацията- това не само ще привлече повече български туристи, но и ще пази паметта от тия времена много по-ярко от паметника до Гробищата.

Текстът е на писателката Станислава Стефанова от Несебър, която през последните седмици е направила обстойно разследване в историята на Несебър, за да открие данни за забравената конопена фабрика в града. Тя има написани четири книги, от които две са издадени, а третата е на път да бъде издадена. "Конопената Фабрика на град Несебър е била мистерия за всички- и стари и млади, и разкриването на чара й може да донесе радост на всички", казва Стефанова


В категории: Несебър


4
Коментара
Оперират Жан-Клод Юнкер
Оперират Жан-Клод Юнкер 17/08/2019, Събота 21:04 1
4
Коментара по темата
4.
Ъпсурта
13.08.2019 01:10:37
0
1
Нон - стоп, Нон - стоп, несебърски коноп...
3.
дядо
12.08.2019 20:14:37
2
73
По-корава тъпня не съм чел скоро тцтцтцт
2.
Durabura
12.08.2019 19:57:05
3
5
Да, сигурно Наско Терзиев ще я възражда отново
1.
логорея
12.08.2019 19:39:17
14
87
това е диагнозата на авторката!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Лидерът на НФСБ: Ще се разделим с ГЕРБ, ако жертват националните интереси, за да напълнят гушите на определени лобита Лидерът на НФСБ: Ще се разделим с ГЕРБ, ако жертват националните интереси, за да напълнят гушите на определени лобита

ДПС възвърна позициите си във властта след отстраняването на Цветан Цветанов, смята Валери Симеонов

Вандали строшиха бариерата към Солниците Вандали строшиха бариерата към Солниците

В района има камери за видеонаблюдение, извършителите може и да бъдат установени

Волен вика полиция на плажа, взели му шезлонга Волен вика полиция на плажа, взели му шезлонга

Високите децибели на гласа му се чували чак до вътрешността на намиращия се в тясна близост къмпинг „Смокиня“

Кристиан Костов стана жена Кристиан Костов стана жена

Крис е все по-изнежен, а дрехите му са като от гардероба на някое момиче - синя риза с широки цветни ръкави, тъмен панталон два пръста над глезените

И тази чалгарка иска да стане известна с дупето си И тази чалгарка иска да стане известна с дупето си

Десита е новата звезда

Възпитател открадна 100 бона печалба от лотарията на ученик Възпитател открадна 100 бона печалба от лотарията на ученик

На първа инстанция съдия Албена Великова районния съд в Кубрат прие за категорично доказано, че билетът е бил на ученика

Пищова гуляе с 25 какички преди да стане порядъчен пенсионер Пищова гуляе с 25 какички преди да стане порядъчен пенсионер

Димитър Маринов, както е истинското име на Пищова, почерпил гостите си с десетки литри уиски и водка, но самият той не близнал и капка

Политическа бомба! ДПС издига Милко Калайджиев за кмет Политическа бомба! ДПС издига Милко Калайджиев за кмет

Самият Милко Калайджиев е разкривал многократно, че иска да стане кмет

Убийството на Криси от Сотиря възкреси кошмар отпреди 19 години Убийството на Криси от Сотиря възкреси кошмар отпреди 19 години

Тогава изнасилена и удушена беше 6-годишната Деница от Нови пазар

Размирици в Омуртаг след катастрофа с пиян съветник на ДПС Размирици в Омуртаг след катастрофа с пиян съветник на ДПС

Общинският съветник и местен лидер на ДПС Халил Басриев, за когото протестиращите твърдят, че бидейки пиян е причинил катастрофата

Оперират Жан-Клод Юнкер Оперират Жан-Клод Юнкер Председателят на Европейската комисия се е върнал по спешност в Люксембург от Австрия, за да постъпи в болница Дядо изключи компютъра на внука си и се случи нещо ужасяващо Дядо изключи компютъра на внука си и се случи нещо ужасяващо

Дядото помоли внука си за помощ, докато той играел на компютъра

Ню Йорк Таймс: ТАД Груп са ударили НАП по руски модел Ню Йорк Таймс: ТАД Груп са ударили НАП по руски модел

Изданието се позовава на американски официални лица, които следят отблизо дейността на Русия

Русия ограничи вноса на свинско от България Русия ограничи вноса на свинско от България

 Федералната служба за ветеринарен и фитосанитарен надзор информира, че поради влошаването на епидемиологичната ситуация при африканската чума по свинете в България и Словакия

Жена забеляза зачервяване на ръката на малкия си син, оказа се, че той е на прага на смъртта Жена забеляза зачервяване на ръката на малкия си син, оказа се, че той е на прага на смъртта

41-годишната Александра Руди била толкова разтревожена от зачервяването на кожата на малкия Ийвън, че тя се обърнала към лекарите в извънработно време

Късметлия спечели 209 милиона евро с билет от 2 евро Късметлия спечели 209 милиона евро с билет от 2 евро

Падналият джакпот е рекорден за Италия

Ужас без край! Още един млад спортист премазан от влак Ужас без край! Още един млад спортист премазан от влак

Жертвата отново е била със слушалки на ушите

Стрелба във Филаделфия, шестима полицаи ранени Стрелба във Филаделфия, шестима полицаи ранени

Стрелецът е стар познайник на органите на реда

Скандали и сълзи в Самотраки, измъчени туристи се редят на дълги опашки за ферибота Скандали и сълзи в Самотраки, измъчени туристи се редят на дълги опашки за ферибота

Наши сънародници разказаха, че извозват автомобилите им, но хората не са допуснати с аргумента, че фериботът не е оборудван със спасителни лодки

Севернокорейка и синът ѝ избягаха в Сеул и умряха от... глад Севернокорейка и синът ѝ избягаха в Сеул и умряха от... глад

Майката, идентифицирана само с фамилията Хан, и шестгодишният й син са намерени на 31 юли, около два месеца след смъртта им

Първан СИМЕОНОВ, социолог Първан СИМЕОНОВ, социолог Преходът свърши. Повече хора са разочаровани, защото очакваха по-хубави резултати, но те са такива, каквито си ги направихме Виц на деня Виц на деня Жената е като бебето... ако не я наглеждаш може да лапне нещо без да иска! Виц на деня Виц на деня Кандидатствах за работа в офис... питаха ме с къв език съм! Викам "с грапав"... и ме изгониха! Статус във фейсбук Статус във фейсбук Британските учени никога не лъжат. Те искрено вярват в тия глупости.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева

Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter

Затвори