×
Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман
Накратко
 • 1000 глоба за Валя от Перник за многобрачие, врекла се във вярност веднъж в Кипър, а после в Македония
 • Как младата изпълнителка Ралица Спасова показа красотата на Бургас с новата си песен - очаквайте малко по-късно във Флагман.БГ!
 • Предлагат възрастните хора да пътуват безплатно през уикенда в градския транспорт на Бургас
 • Шофьор избяга, след като блъсна и уби жена на столичния бул. "Европа"
 • Общински съветници от Бургас предлагат званието “Почетен гражданин“ за Георги Шагунов
 • Учителката от Бургас, убила мъжа си, не призна вината си - очаквайте подробности
 • Телецът да не спори с шефа, а Лъвът да си пази здравето - повече тук
 • Супите са ефикасни в борбата с маларията
 • Директорите на Специализираната болница за активно лечение по детски болести, както и на болниците "Пирогов" и "Лозенец" са временно отстранени от постовете си заради починалото 3 г. дете
 • В САЩ призоваха за незабавна забрана на електронните цигари
НА ЖИВО

Чернобил. Едно свидетелство


26 Юни 2019, Сряда, 18:46 ч.

Когато аз учех там, това беше екстериториално образцово съветско училище, в което от чистачките (тьотките) до директора всички бяха руснаци, учебната програма беше руска (съветска)

Този текст е посветен на сериала Чернобил (2019), но не е рецензия на филма, а лично свидетелство. Между 1975 и 1984 г. учих в Съветското средно училище при Посолството на СССР в НРБ, в София. Училището продължава да съществува на същото място, по пътя между хотел „Хемус“ и Семинарията, мисля, че като скъпо частно руско училище, но не съм се интересувал. От години не съм минавал оттам, не знам дали Ленин с каскета продължава да маха с ръка от стенописа на плувния басейн на училището, с ведро-макиавелистична усмивка посрещайки децата на буржоазията.

Когато аз учех там, това беше екстериториално образцово съветско училище, в което от чистачките (тьотките) до директора всички бяха руснаци, учебната програма беше руска (съветска). Май имаше двама българи: един техник и шофьорът на училищния автобус. Споменавам това, за да обясня защо мога, а не просто искам да свидетелствам за сериала Чернобил като събитие на истината. Не съм проследил официалната руска дискредитация на филма, но мога да си я представя, особено след като го гледах. Аз също имах моите съмнения как западен сериал може да разкаже адекватно това събитие, което е смален модел на (полу)разпада на Съветската империя. Питах се какво ново може да се каже като визия и прозрение след "Сталкер" (1979) на Тарковски. В този текст свидетелствам, че Чернобил го прави.

На първо място, с уважителен опит за разбиране на обсесията, довела до катастрофата, и впрегната с последни сили при справянето с нея. Руският и съветски волунтаризъм е показан в цялата му чудовищност и героичност, идеща да компенсира липсата на икономически, технологичен и административен капацитет. Гордостта на руснака, наследена и генно манипулирана за създаването на „съветския човек“, не е само имперско-тоталитарна. В отчаяното усилие да не се признае слабостта и да се избегне унижението има достойнство, което Чернобил предава въпреки – и с помощта на – дистопичното жанрово форматиране на визуализацията на съветския начин на живот. Той е представен убедително от пепелниците до белите ученически престилки на момичетата. Натъртват се наистина стаканите водка, но и Чехов прави това в Иванов (1887) и е критикуван от съвременниците си за безкрайната „безсмислена“ итерация на наливането и пиенето – критикуван от позицията на един предмодерен театър на символично-художественото „издигане“ на действителността.

На второ място, с откритото възхищение от учените, търсещи истината, и миньорите, копаещи под разтопеното ядро на реактора при температура от над 50 градуса. Тези хора за филма са герои, без да го е страх от идеологическата злоупотреба с този героизъм. Обективно волунтаризмът е коренът на злото, довело до катастрофата, и единственият ресурс за справяне с нея в условията на апокалипсис. Но има и емпатия отвъд този социологически анализ – в Чернобил има герои работници и герои учени, абсолютните фигури на модерната западна цивилизация по Юнгер (преди националсоциализма) и Брехт (преди ГДР). Тези фигури остават непокътнати от (полу)разпада на Съветската империя и филмът знае това, еднакво далече както от Путинската, така и от неолибералната пропаганда, които си подават ръка за дискредитацията на реалните герои на модерността.

На трето място, Чернобил успява да намери визуални еквиваленти на вътрешноприсъщата на модерността апокалиптика, която не е снета от (полу)разпада на Съветската империя. Тази източна чудовищна реализация на западния проект на модерността просто стига немислимо по-далече в реализацията на западния проект – и би трябвало да служи за поука за Запада, а не за повод за неоколониално високомерие и презрение. Дъното на ада е визуализирано в средоточието на сериала, в 3 серия, представяща разпада приживе на плътта на пожарникарите и инженерите на смяна при взрива. След смъртта им тленните им останки са третирани като високотоксичен ядрен отпадък: опаковани в найлони, поставени в оловни ковчези, залети със саркофаг от бетон.

В смисъла на тези наблюдения и личния ми ученически опит със съветския начин на живот свидетелствам, че сериалът Чернобил е събитие на истината. Уникално в един политически и естетически свят на възтържествувалия глобално капитал, който вече няма нужда от идеология, но продължава с 24-часовия спектакъл-агитпроп, в който неолиберализмът и Путин си подават ръка, за да дискредитират възможността на подобно събитие. Представяйки катастрофата в Чернобил, филмът инсценира един GAU, „възможно най-голямата подлежаща на допускане авария“, както казват немците, взели политическо решение да приключат с атомната енергетика. Най-голямата мислима катастрофа за свещения неолиберално-путиновски алианс, в който живеем като реципиенти на правилни и неправилни пари – възможността на истината.

Владимир Сабоурин е пишещ на български литератор от френско-кубински произход: поет, филолог, историк на културата и литературен критик, причисляван към българския постмодернизъм. Автор на „Манифест на новата социална поезия“ и основател на литературното движение „Нова социална поезия“. Професор по антична и западно-европейска литература във ВТУ "Св. Св. Кирил и Методий".

Текстът е препубликуван от offnews.bg.


В категории: Животът


21
Коментара
Веселка печели "Фермата"
Веселка печели "Фермата" 20/11/2019, Сряда 14:41 0
Фики коли пуйка в САЩ
Фики коли пуйка в САЩ 20/11/2019, Сряда 14:20 0
21
Коментара по темата
21.
понятия
29.06.2019 18:13:35
0
0
да кажеш "руска (съветска)" е все едно да кадеш немска (гдр-ска).
20.
жертва на радиацията
29.06.2019 10:35:45
0
3
Училището му било в София, ама нали било съветско и той си представял, че и там имало радиация... затова изперкал!
19.
яка статия - як автор... поне е весело!
27.06.2019 01:11:15
1
6
Само такова животно не бях чувал!
Френски кубинец с руско име, който пишел на български. Ами той е сбъркан отвсякъде, а вие искате да пише нормално! Не става!
18.
Жаден за знания
27.06.2019 00:57:36
0
7
Виж кво ве, не става отведнъж! Прочетох текста два пъти, утре пак - два три пъти ще го прочета и все нещо ще разбера. Така се учат чужди езици! С повторения и постоянство.
17.
Да бе!
27.06.2019 00:27:26
1
6
Тази статия някакъв майтап ли е?... Поет бил, филолог бил, историк на културата и литературен критик бил, причисляван към българския постмодернизъм... основател на литературно течение "На баба му фърчилото"... Ама и професор бил, моля ти се!...
Абе, алоооу, флагмани!... Що си правите гаргара с човека, не виждате ли, че има нужда от лечение?!
16.
baihui do #15
27.06.2019 00:18:49
0
1
Браво,колега! 1000+ !
15.
една гаща плява
27.06.2019 00:14:09
0
13
Първо си викаш, свидетел - значи е бил в Чернобил през 1986, а той само учел в някакво руско училище и то в България и то до 1984... и какво общо има тук Чернобил? Май никакво. В училището имало само двама българи - шофьора и още един... Защо го казва това и каква връзка има с Чернобил? Не става ясно. Апък това за Ленин - с каскета от мозайката на басейна с ведро макиавелистична усмивка как махал на децата на буржоазията... Ужас! викаш си, нормален човек ли го е писал това? Нататък направо избива рибата: ...уважителен опит за разбиране на обсесията, довела до катастрофата, и впрегната с последни сили при справянето с нея... Няма смисъл да четеш нататък.
Човека пишел на български, но произходът му бил френско-кубински. Я проверете пак, да не е обратното - да е българин пишещ на френско-кубински. Така ще да е! Всеки случай яко му хлопа дъската.
14.
?
27.06.2019 00:01:43
0
2
тази сбъркана личност , от каква националност е , последно ?
13.
големи мръсници
26.06.2019 23:50:14
0
4
С тази статия флагман си правят експерименти с нервите на хората - дали ще издържат да дочетат всичко до края.
12.
baihui do#11
26.06.2019 23:37:50
1
2
По добре е да се обесеш !
11.
Павел
26.06.2019 23:13:32
3
1
Ясни сте ми и знам какво ви трябва..
и не съм толкова безобиден спрямо
такива като вас.. все полека.
10.
baihui до№8
26.06.2019 22:56:20
1
5
Манипулатор е пасторът в църквата която посещаваш ! Промит мозък !
9.
baihui до№3
26.06.2019 22:31:22
3
5
Ей, джендър, в последните 120 години не знам в СССР и Русия да е имало Prohibition ! Така, че помисли си кои са пияниците ! Тъп евангелист!
8.
Павел
26.06.2019 22:28:17
1
1
Ей, Флагмани,
Ясни сте ми като бял ден!
Помнете и вашия край е близък!
Не може вечно да сте "спирачка"
на истината!
Като човек ви казвам..Бъдете здрави,
но за мен сте манипулатори, а не
журналисти!
7.
Павел
26.06.2019 22:10:22
2
1
До Чернобил
Благодаря ти за подкрепата
6.
Громотна
26.06.2019 21:56:12
1
49
Моля авторът и админите на страницата да се научат да четат материалите си, преди да ги пуснат. Не можах да си го причиня - четенето на була мача, който беше със съдържание : Един гаща плява да ядеш наш'то магаре!
5.
baihui до№3
26.06.2019 21:39:03
3
35
Виж, до някъде си прав, но не отричай, че ядрената сила е използвана умишлено срещу Човечеството до сега САМО от наглите, страхливи и двулични протестантски идиоти от САЩ ! Прочети малко история да разбереш колко подобни инцидента е имало зад Океана ! Всичко е резултат на човешки грешки и т.н. По-скоро смъртта за човечеството са хибридните култури , консервантите, пластмасите, дрогата и педерастията ! Анадънму ?!
4.
Чернобил
26.06.2019 21:16:58
5
3
Мисля че коментар номер 3 е най точния и просто обяснен
3.
Павел
26.06.2019 20:35:05
6
8
Вярно е, че този човек използва речник
непонятен за повечето хора, но ако
го прочетеш внимателно би схванал
посланието.. А, то е... ядрената енергетика е смърт за човечеството със
закъснение!
Учете се от Германците, които
дадоха толкова невероятни технологии
на света, а и от нас българите, въпреки, че от десетилетия сме спъвани от пияни те и за нищо неставащи руснаци.
2.
baihui
26.06.2019 19:26:00
2
23
Тоя индивид не си знае потеклото, а тръгнал да плюе тези, които са му дали хляба в ръцете ! Измет !
1.
Неразбиращ
26.06.2019 19:03:28
1
8
Написано на такъв стил, че трябва с речник на чуждите думи да се чете.... Е, не го дочетах. Беден ми е речникът да го разбера това.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Спецакция: Арестуваха бизнесмен и бивш кандидат за общински съветник Спецакция: Арестуваха бизнесмен и бивш кандидат за общински съветник

Задържан е Асен Андреев - Кравата

Светило в пластичната хирургия ще консултира безлатно в Бургас тази събота Светило в пластичната хирургия ще консултира безлатно в Бургас тази събота

Уменията и талантът на д-р Ерджан Демирба са високо оценени както в професионалните среди, така и сред артистичния, кино и бизнес елит в родината му

Окончателно: 6 години затвор за Иван след убийството на ученичката Никол в асансьор в „Меден рудник“ Окончателно: 6 години затвор за Иван след убийството на ученичката Никол в асансьор в „Меден рудник“

Присъдата е намалена с две години, обезщетението за майката остава 150 000 лв. 

Скандално! Ще се размине ли „Черната вдовица“ от Бургас без затвор Скандално! Ще се размине ли „Черната вдовица“ от Бургас без затвор

Съдебната сага с Веселина Гинева е на път да приключи, но е възможно да има изненади

Търси се концесионер на плажа „Дяволска река 1“ в Приморско Търси се концесионер на плажа „Дяволска река 1“ в Приморско

Предлага се срокът на концесиите да е 20 години

Ясна е причината за натравянето на 22 деца край Ямбол Ясна е причината за натравянето на 22 деца край Ямбол

Проверката как храната им е била заразена продължава

Флагман LIVE: ОДМВР-Бургас и Окръжната прокуратура разкриват кой взриви къща  Флагман LIVE: ОДМВР-Бургас и Окръжната прокуратура разкриват кой взриви къща 

Престъплението е извършено през месец февруари т.г.

4 зодии, които мразят драмите 4 зодии, които мразят драмите

Ето кои са те

Съветници предлагат званието “Почетен гражданин“ за Георги Шагунов Съветници предлагат званието “Почетен гражданин“ за Георги Шагунов

Навършват се 71 години от смъртта на човекът, оставили завинаги своя следа в историята на Бургас

56-годишен мъж от Средец задигна павета от градската улица, ченгетата го закопчаха 56-годишен мъж от Средец задигна павета от градската улица, ченгетата го закопчаха

Мъжът бил криминално проявен, стар познайник на полицията

Убиха президентски син по време на лекция Убиха президентски син по време на лекция

Наследникът на Рихард фон Вайцзекер – Франц, почина от раните си

Хърватия влиза в битката за завода на "Фолксваген", преговаря с Меркел Хърватия влиза в битката за завода на "Фолксваген", преговаря с Меркел

Министър Хорват твърди, че правителството е подготвило оферта

Космосът - ново място за война Космосът - ново място за война

 Това би означавало, че според Алианса в Космоса може да се води война

Уфолог изкара Грета Тунберг посланик на извънземните Уфолог изкара Грета Тунберг посланик на извънземните

Момичето било изпратено на Земята с мисия да предотврати екологична катастрофа и да спаси човечеството, твърди Скот Уоринг

Швеция прекратява близо 10-годишното разследване за изнасилване срещу Асанж Швеция прекратява близо 10-годишното разследване за изнасилване срещу Асанж

Според заместник-главния прокурор на скандинавската страна събраните доказателства не са достатъчни за повдигане на обвинение

Бой в кръчма вкара спецбоец от ФСС в болница Бой в кръчма вкара спецбоец от ФСС в болница

Видеокадри показват как пред бара възниква конфликт между двама, последван от жестоко меле

Прокурор използва 13-годишната си дъщеря като примамка, за да залови педофил Прокурор използва 13-годишната си дъщеря като примамка, за да залови педофил

Колеги и служители от полицията осъдиха действията на таткото, които можели да застрашат сериозно живота на 13-годишното момиче и самото разследване

Жива или мъртва? Мистериозно изчезна журналистка в Москва Жива или мъртва? Мистериозно изчезна журналистка в Москва

Маргарита Игнатова отишла на църква в неделя... 

Сензационна новина: Меган Маркъл пак е бременна! Сензационна новина: Меган Маркъл пак е бременна!

Освен това съпругата на британския принц Хари ще напусне Великобритния

Скандал с Меси! Налетяха му на бой (ВИДЕО) Скандал с Меси! Налетяха му на бой (ВИДЕО)

Луис Суарес спешно се намесил в тунела

Йордан Лечков, бивш кмет на Сливен Йордан Лечков, бивш кмет на Сливен БФС е международна организация Виц на деня Виц на деня Срещат се приятели:
- Как си?
- Доста добре! Най-после се отървах от гласовете, които ми казват какво да правя.
- На лекарства ли си?
- Не. Уволниха ме и се разведох...
Виц на деня Виц на деня Нова религиозна секта в България "Свидетелите на НОИ". Вървят и питат:
- Вярвате ли, че ще доживеете до пенсия?!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Много мразя зимата! Единственото ми позитивно очакване от нея е да ги видя тия с тротинетките в снега...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева

Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter

Затвори