×
Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман
Накратко
  • Номинираха Иван Гешев за главен прокурор, почти сигурно няма да има друга кандидатура
  • Иван Тотев няма да се кандидатира за кмет на Пловдив
  • Иран съобщи за 17 арестувани шпиони от ЦРУ
  • За десета поредна година Бургас ще е домакин на Sun Tribe Open Air. Той ще се проведе на 26 и 27 юли в парк "Росенец"
  • Ако си мъж и искаш силно кафе, плъзни се надолу и виж какво те чака в десния ъгъл на сайта
НА ЖИВО

Чернобил. Едно свидетелство


26 Юни 2019, Сряда, 18:46 ч.

Когато аз учех там, това беше екстериториално образцово съветско училище, в което от чистачките (тьотките) до директора всички бяха руснаци, учебната програма беше руска (съветска)

Този текст е посветен на сериала Чернобил (2019), но не е рецензия на филма, а лично свидетелство. Между 1975 и 1984 г. учих в Съветското средно училище при Посолството на СССР в НРБ, в София. Училището продължава да съществува на същото място, по пътя между хотел „Хемус“ и Семинарията, мисля, че като скъпо частно руско училище, но не съм се интересувал. От години не съм минавал оттам, не знам дали Ленин с каскета продължава да маха с ръка от стенописа на плувния басейн на училището, с ведро-макиавелистична усмивка посрещайки децата на буржоазията.

Когато аз учех там, това беше екстериториално образцово съветско училище, в което от чистачките (тьотките) до директора всички бяха руснаци, учебната програма беше руска (съветска). Май имаше двама българи: един техник и шофьорът на училищния автобус. Споменавам това, за да обясня защо мога, а не просто искам да свидетелствам за сериала Чернобил като събитие на истината. Не съм проследил официалната руска дискредитация на филма, но мога да си я представя, особено след като го гледах. Аз също имах моите съмнения как западен сериал може да разкаже адекватно това събитие, което е смален модел на (полу)разпада на Съветската империя. Питах се какво ново може да се каже като визия и прозрение след "Сталкер" (1979) на Тарковски. В този текст свидетелствам, че Чернобил го прави.

На първо място, с уважителен опит за разбиране на обсесията, довела до катастрофата, и впрегната с последни сили при справянето с нея. Руският и съветски волунтаризъм е показан в цялата му чудовищност и героичност, идеща да компенсира липсата на икономически, технологичен и административен капацитет. Гордостта на руснака, наследена и генно манипулирана за създаването на „съветския човек“, не е само имперско-тоталитарна. В отчаяното усилие да не се признае слабостта и да се избегне унижението има достойнство, което Чернобил предава въпреки – и с помощта на – дистопичното жанрово форматиране на визуализацията на съветския начин на живот. Той е представен убедително от пепелниците до белите ученически престилки на момичетата. Натъртват се наистина стаканите водка, но и Чехов прави това в Иванов (1887) и е критикуван от съвременниците си за безкрайната „безсмислена“ итерация на наливането и пиенето – критикуван от позицията на един предмодерен театър на символично-художественото „издигане“ на действителността.

На второ място, с откритото възхищение от учените, търсещи истината, и миньорите, копаещи под разтопеното ядро на реактора при температура от над 50 градуса. Тези хора за филма са герои, без да го е страх от идеологическата злоупотреба с този героизъм. Обективно волунтаризмът е коренът на злото, довело до катастрофата, и единственият ресурс за справяне с нея в условията на апокалипсис. Но има и емпатия отвъд този социологически анализ – в Чернобил има герои работници и герои учени, абсолютните фигури на модерната западна цивилизация по Юнгер (преди националсоциализма) и Брехт (преди ГДР). Тези фигури остават непокътнати от (полу)разпада на Съветската империя и филмът знае това, еднакво далече както от Путинската, така и от неолибералната пропаганда, които си подават ръка за дискредитацията на реалните герои на модерността.

На трето място, Чернобил успява да намери визуални еквиваленти на вътрешноприсъщата на модерността апокалиптика, която не е снета от (полу)разпада на Съветската империя. Тази източна чудовищна реализация на западния проект на модерността просто стига немислимо по-далече в реализацията на западния проект – и би трябвало да служи за поука за Запада, а не за повод за неоколониално високомерие и презрение. Дъното на ада е визуализирано в средоточието на сериала, в 3 серия, представяща разпада приживе на плътта на пожарникарите и инженерите на смяна при взрива. След смъртта им тленните им останки са третирани като високотоксичен ядрен отпадък: опаковани в найлони, поставени в оловни ковчези, залети със саркофаг от бетон.

В смисъла на тези наблюдения и личния ми ученически опит със съветския начин на живот свидетелствам, че сериалът Чернобил е събитие на истината. Уникално в един политически и естетически свят на възтържествувалия глобално капитал, който вече няма нужда от идеология, но продължава с 24-часовия спектакъл-агитпроп, в който неолиберализмът и Путин си подават ръка, за да дискредитират възможността на подобно събитие. Представяйки катастрофата в Чернобил, филмът инсценира един GAU, „възможно най-голямата подлежаща на допускане авария“, както казват немците, взели политическо решение да приключат с атомната енергетика. Най-голямата мислима катастрофа за свещения неолиберално-путиновски алианс, в който живеем като реципиенти на правилни и неправилни пари – възможността на истината.

Владимир Сабоурин е пишещ на български литератор от френско-кубински произход: поет, филолог, историк на културата и литературен критик, причисляван към българския постмодернизъм. Автор на „Манифест на новата социална поезия“ и основател на литературното движение „Нова социална поезия“. Професор по антична и западно-европейска литература във ВТУ "Св. Св. Кирил и Методий".

Текстът е препубликуван от offnews.bg.


В категории: Животът


21
Коментара
21
Коментара по темата
21.
понятия
29.06.2019 18:13:35
0
0
да кажеш "руска (съветска)" е все едно да кадеш немска (гдр-ска).
20.
жертва на радиацията
29.06.2019 10:35:45
0
2
Училището му било в София, ама нали било съветско и той си представял, че и там имало радиация... затова изперкал!
19.
яка статия - як автор... поне е весело!
27.06.2019 01:11:15
1
5
Само такова животно не бях чувал!
Френски кубинец с руско име, който пишел на български. Ами той е сбъркан отвсякъде, а вие искате да пише нормално! Не става!
18.
Жаден за знания
27.06.2019 00:57:36
0
6
Виж кво ве, не става отведнъж! Прочетох текста два пъти, утре пак - два три пъти ще го прочета и все нещо ще разбера. Така се учат чужди езици! С повторения и постоянство.
17.
Да бе!
27.06.2019 00:27:26
1
5
Тази статия някакъв майтап ли е?... Поет бил, филолог бил, историк на културата и литературен критик бил, причисляван към българския постмодернизъм... основател на литературно течение "На баба му фърчилото"... Ама и професор бил, моля ти се!...
Абе, алоооу, флагмани!... Що си правите гаргара с човека, не виждате ли, че има нужда от лечение?!
16.
baihui do #15
27.06.2019 00:18:49
0
1
Браво,колега! 1000+ !
15.
една гаща плява
27.06.2019 00:14:09
0
12
Първо си викаш, свидетел - значи е бил в Чернобил през 1986, а той само учел в някакво руско училище и то в България и то до 1984... и какво общо има тук Чернобил? Май никакво. В училището имало само двама българи - шофьора и още един... Защо го казва това и каква връзка има с Чернобил? Не става ясно. Апък това за Ленин - с каскета от мозайката на басейна с ведро макиавелистична усмивка как махал на децата на буржоазията... Ужас! викаш си, нормален човек ли го е писал това? Нататък направо избива рибата: ...уважителен опит за разбиране на обсесията, довела до катастрофата, и впрегната с последни сили при справянето с нея... Няма смисъл да четеш нататък.
Човека пишел на български, но произходът му бил френско-кубински. Я проверете пак, да не е обратното - да е българин пишещ на френско-кубински. Така ще да е! Всеки случай яко му хлопа дъската.
14.
?
27.06.2019 00:01:43
0
2
тази сбъркана личност , от каква националност е , последно ?
13.
големи мръсници
26.06.2019 23:50:14
0
3
С тази статия флагман си правят експерименти с нервите на хората - дали ще издържат да дочетат всичко до края.
12.
baihui do#11
26.06.2019 23:37:50
1
2
По добре е да се обесеш !
11.
Павел
26.06.2019 23:13:32
3
1
Ясни сте ми и знам какво ви трябва..
и не съм толкова безобиден спрямо
такива като вас.. все полека.
10.
baihui до№8
26.06.2019 22:56:20
1
5
Манипулатор е пасторът в църквата която посещаваш ! Промит мозък !
9.
baihui до№3
26.06.2019 22:31:22
3
5
Ей, джендър, в последните 120 години не знам в СССР и Русия да е имало Prohibition ! Така, че помисли си кои са пияниците ! Тъп евангелист!
8.
Павел
26.06.2019 22:28:17
1
1
Ей, Флагмани,
Ясни сте ми като бял ден!
Помнете и вашия край е близък!
Не може вечно да сте "спирачка"
на истината!
Като човек ви казвам..Бъдете здрави,
но за мен сте манипулатори, а не
журналисти!
7.
Павел
26.06.2019 22:10:22
2
1
До Чернобил
Благодаря ти за подкрепата
6.
Громотна
26.06.2019 21:56:12
1
49
Моля авторът и админите на страницата да се научат да четат материалите си, преди да ги пуснат. Не можах да си го причиня - четенето на була мача, който беше със съдържание : Един гаща плява да ядеш наш'то магаре!
5.
baihui до№3
26.06.2019 21:39:03
3
35
Виж, до някъде си прав, но не отричай, че ядрената сила е използвана умишлено срещу Човечеството до сега САМО от наглите, страхливи и двулични протестантски идиоти от САЩ ! Прочети малко история да разбереш колко подобни инцидента е имало зад Океана ! Всичко е резултат на човешки грешки и т.н. По-скоро смъртта за човечеството са хибридните култури , консервантите, пластмасите, дрогата и педерастията ! Анадънму ?!
4.
Чернобил
26.06.2019 21:16:58
5
3
Мисля че коментар номер 3 е най точния и просто обяснен
3.
Павел
26.06.2019 20:35:05
6
8
Вярно е, че този човек използва речник
непонятен за повечето хора, но ако
го прочетеш внимателно би схванал
посланието.. А, то е... ядрената енергетика е смърт за човечеството със
закъснение!
Учете се от Германците, които
дадоха толкова невероятни технологии
на света, а и от нас българите, въпреки, че от десетилетия сме спъвани от пияни те и за нищо неставащи руснаци.
2.
baihui
26.06.2019 19:26:00
2
23
Тоя индивид не си знае потеклото, а тръгнал да плюе тези, които са му дали хляба в ръцете ! Измет !
1.
Неразбиращ
26.06.2019 19:03:28
1
8
Написано на такъв стил, че трябва с речник на чуждите думи да се чете.... Е, не го дочетах. Беден ми е речникът да го разбера това.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Несебърлийка подкара Пунтото си след няколко големи, спипаха я в Слънчев бряг Несебърлийка подкара Пунтото си след няколко големи, спипаха я в Слънчев бряг

36-годишната жена била спряна за рутинна проверка от ченгетата

„Демократична България” няма да подкрепи Димитър Николов за кмет на Бургас, ще има свой кандидат „Демократична България” няма да подкрепи Димитър Николов за кмет на Бургас, ще има свой кандидат

Седем са обсъжданите имена за София

Вижте каква съпруга ще бъдете според зодията Вижте каква съпруга ще бъдете според зодията

Бракът винаги е огромна стъпка

Добрата новина! Криминалистите на Първо РУП избавиха Бургас от румънските измамници Добрата новина! Криминалистите на Първо РУП избавиха Бургас от румънските измамници

Още в началото на сезона мамалигарите бяха прогонени от града

 

Изненада: Откриха гранати при ремонт на покрив в Йоаким Груево Изненада: Откриха гранати при ремонт на покрив в Йоаким Груево

Полиция и военни са обезвредили боеприпасите 

Глория е готова с автобиографичната си книга! В нея певицата разкрива дълго пазени тайни Глория е готова с автобиографичната си книга! В нея певицата разкрива дълго пазени тайни

Баща ми имаше проблеми с алкохола, майка ми плачеше, ядосваше се“, са чат от нещата, които Гло споделя на белите листи хартия

Аферата "Виртус", в която двама руснаци изгоряха със стотици хиляди евро в Бургас Аферата "Виртус", в която двама руснаци изгоряха със стотици хиляди евро в Бургас

Кирил Купцов и Денис Забабурин вярват, че държавата ни ще защити правата им на чуждестранни инвеститори и ще даде добър знак на други руски бизнесмени

Пускат сигнали и срещу Бойко Борисов в новосъздадената Етична комисия на ГЕРБ Пускат сигнали и срещу Бойко Борисов в новосъздадената Етична комисия на ГЕРБ

Григор Здравков от "Легия Антимафия" чакал да публикуват мейл, на който да ги изпрати

Славея Сиракова записа песен с бургаски поп идол Славея Сиракова записа песен с бургаски поп идол

Парчето е дебют на музикалната сцена за голямата дъщеря на Наско Сираков и Илиана Раева

Жестоко убийство с брадва във Варна Жестоко убийство с брадва във Варна

Прокуратурата е потвърдила за случая, но отказала подробности

Смразяващи разкрития за трагедията с българска студентка в Италия Смразяващи разкрития за трагедията с българска студентка в Италия

За последен път момичето било видяно живо в събота сутринта 

Bĸлючeният тeлeфoн вce пaĸ мoжe дa e oпaceн в caмoлeт - пoнe пpи няĸoи мoдeли Bĸлючeният тeлeфoн вce пaĸ мoжe дa e oпaceн в caмoлeт - пoнe пpи няĸoи мoдeли

Всички радио сигнали могат да причинят вреда

Гладна чайка отмъкна чихуахуа от двора на английско семейство Гладна чайка отмъкна чихуахуа от двора на английско семейство

Нападението се случило пред шокираните погледи на собствениците 

Падението на Гришо продължава Падението на Гришо продължава

Българинът все по-надолу в ранглистата на АТП

Страшна трагедия с българска студентка в Италия Страшна трагедия с българска студентка в Италия

22-годишното момиче е намерено обесено на дърво от земеделец

Български крадци заловени в Италия след преследване с хеликоптер Български крадци заловени в Италия след преследване с хеликоптер

Двамата задържани са регистрирани за кражби

Как се отрази ритникът в Слънчев бряг на туризма и на лицето на България в Израел? Как се отрази ритникът в Слънчев бряг на туризма и на лицето на България в Израел?

Израелците идват за шопинг туризма, техни фирми рекламират страната ни, каза посланикът Румяна Бъчварова

„Слуга на народа“ печели убедително изборите в Украйна „Слуга на народа“ печели убедително изборите в Украйна

Край на войната, освобождаване на нашите пленници и победа над корупцията са нашите приоритети, каза президентът Владимир Зеленски
 

Перверзници 14 часа дрогираха и изнасилваха 18-годишна ученичка (СНИМКИ) Перверзници 14 часа дрогираха и изнасилваха 18-годишна ученичка (СНИМКИ)

Кошмарите на момичето започнали когато обърка колата на Uber и се качила в автомобила на мъжете

Силно земетресение разтърси Босна и Херцеговина Силно земетресение разтърси Босна и Херцеговина

Трусът е бил на дълбочина два километра и е бил съпроводен със силен тътен

Бойко Атанасов Бойко Атанасов Главният прокурор в момента се е отдал на политическата власт Виц на деня Виц на деня Иванчо има контролно. Прави опит да препише от Марийка, когато госпожата се обажда:
- Иванчо какво си мислите че правите с Марийка?
- Ами...
- Аз мисля, че преписваш!
- Ами, госпожо, вие му казвате преписване, а ние работа в екип!
Виц на деня Виц на деня "Горд съм, че съм жълт!" - каза азиатецът.
"Горд съм, че съм черен!" - каза африканецът.
"Горд съм, че съм бял!" - каза расистът.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Извинението е прието, доверието е отказано.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева

Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter

Затвори