×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Тестват сирените в София на 1 април
  • Откриха труп до детска ясла в Русе
  • Енергийната система на Украйна е разрушена на 50%, според източник от Киев
  • Експлозия в най-голямата румънска рафинерия Петромидия
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Купувачът на ЧЕЗ – отхвърлен от Гърция за липса на капитали, глобен в Румъния за картел


Купувачът на ЧЕЗ – отхвърлен от Гърция за липса на капитали, глобен в Румъния за картел
Снимката е илюстративна
23 Юни 2019, Неделя, 10:59 ч.
Автор: Монитор

Централната банка на Атина 3 пъти отрязала дружество от групата

"Еврохолд", новият купувач на ЧЕЗ България, е с още по-скандално досие от предишния кандидат за енергоразпределителното дружество, доставящо тока на една трета от страната – "Инерком“ на Гинка Върбакова. 

Проверка в регистрите показва, че дъщерно дружество на "Еврохолд“ е било отхвърлено от Гърция като инвеститор заради липса на капитали. В друга наша съседна държава пък – Румъния, отново фирма от структурата на "Еврохолд“ е била глобена за картелно споразумение на застрахователния пазар. Отделно се оказала с огромна капиталова дупка и се е наложило да премине оздравителна програма. 

Че "Еврохолд“ е на път да придобие ЧЕЗ бе обявено от самия холдинг в четвъртък, вероятно не случайно – след края на работния ден. Тогава от дружеството обявиха, че са сключили договор за закупуване на българските активи на чешката компания срещу впечатляващата сума от 335 млн. евро. 

Самите пари обаче щели да дойдат не само от собствени средства, но от външно финансиране, като за целта били в преговори с кредитни институции. С какви средства точно "Еврохолд“ ще придобие ЧЕЗ е и най-голямата въпросителна в тази сделка. Именно затова малко след анонса, че двете компании са в преговори за сключването на договор, Комисията за финансов надзор стартира проверка, която обаче и към настоящия момент не е приключила. 

Самата сделка още не е финализирана, защото трябва да се произнесат регулаторите – освен КФН, Комисията за защита на конкуренцията и КЕВР. Именно при регулаторната проверка беше спряна опитът за покупка на ЧЕЗ от предния т.нар. "инвеститор“ - "Инерком“ със собственик Гинка Върбакова. 

Справката в досегашната инвестиционна дейност на холдинга обаче показва, че финансовото състояние на „Еврохолд“ и негови дъщерни дружества е събудило сериозни съмнения в съседните ни държава. Така например 

гръцката централна банка три пъти е отказала на застрахователна компания от групата 

да купи гръцката "Креди Агрикол", действаща в областта на животозастраховането. Последният отказ е от 21 януари тази година. Гръцката банка безапелационно порязва дружеството на "Еврохолд“, като се мотивира с изключително тежки аргументи и изразява съмнение относно финансовата стабилност на кандидат-купувача. 

Като проблем финансовият регулатор в Атина посочва това, че членовете в групата на "Еврохолд“ до голяма степен разчитат на външни заеми и на прехвърляне на акции помежду си, а не на собствен капитал. Посочва се, че тази стратегия довела до големи щети в Румъния, където кандидат-купувачът притежава застрахователна компания. 

Като се имат предвид тези проблеми в Румъния се стига до извода, че кандидат-купувачът не отговаря на принципите, съществуващи в Европейския съюз, по отношение на застрахователните пазари, категорични са от гръцката банка. Ако се даде възможност на дружеството на "Еврохолд“ да влезе в Гърция, това ще доведе до необмислено нарушаване на балансите и европейските принципи на застрахователните пазари. 

Тази политика на вземане на външни кредити може да предизвика сериозна заплаха за кандидат-купувача и да го направи неплатежоспособен, пише в решението си гръцката банка. Оттам посочват още, че дружеството на "Еврохолд“ не разполага с достатъчно ноу-хау и опит в областта на животозастраховането – в тази област, в която искат да навлязат в Гърция. Накрая заключението на гръцката банка гласи: кандидат-купувачът е в незадоволителна позиция по отношение осигуряването на достатъчно капитал. 

Още по-драстично е положението в Румъния, въз основа на което гръцкият регулатор отказва сделката в южната ни съседка. 

Двегодишно възстановяване е претърпяло румънското дружество 

за застраховане на "Еврохолд“. През 2015 г. Комисията за финансов надзор в северната ни съседка решава да наложи едногодишен план за оздравяване на закъсалата компания заради огромна ликвидна дупка, но той продължава два пъти по-дълго – до 2017 г. Причините за намесата на регулатора в съседката ни е, че са констатирани "несъответствия по отношение на платежоспособността и капиталовите изисквания“. 

Открити са "дупки“ в акционерния капитал на дружеството. Бордът на директорите е бил задължен да изготви план с точни разчети как ще увеличат капитала и график за уреждане на дълговете. След стриктен контрол и увеличение на капитала в размер на 125 млн. лева все пак застрахователното дружество си стъпва на краката. Но преминава през подобрения на вътрешните политики и процедури, както и смяна на одитора си. 

Драмите за дъщерното дружество в Румъния обаче не приключват дотук. Тамошният регулатор за конкуренция на пазара открива смущаваща договорка на застрахователния пазар. През декември миналата година дружеството на "Еврохолд“ заедно с още осем компании бяха глобени с колосалната сума от 50 млн. евро. Причината е картелно споразумение за цената на задължителната застраховка "Гражданска отговорност“. 

След разследването регулаторът е установил, че дружествата са участвали в "чувствителен обмен на информация относно увеличаване на премиите“ по застраховката. Така са ограничили конкуренцията на пазара на застраховки между октомври 2012 г. и ноември 2016 г., тъй като застрахователните компании не са установили премиите си самостоятелно. Дъщерното дружество на "Еврохолд“ е глобено с 6,35 млн. румънски леи (2,6 млн. лева), по-малко от другите застрахователни компании, защото е предоставило серия от документи и информация на разследващите картела. 

Случилото се и в Румъния, и в Гърция буди основателни съмнения 

доколко изобщо "Еврохолд“ би бил стабилен инвеститор на пазар, от който зависи електричеството на цяла Западна България. Още повече, че групата няма какъвто и да било опит в енергийния сектор, което се признава и от мениджмънта й. Още по-притеснително е, че и у нас опити на "Еврохолд“ за нови придобивки вече са били отхвърляни. 

В периода 2015-2016 г. дъщерната компания на "Еврохолд“, занимаваща се със застраховането, е порязана от тогавашния ръководител на управление "Застрахователен надзор“ в Комисията за финансов надзор по искане да придобият "ХДИ Застраховане“. Изтъкнатата причина е, че кандидатът не разполага с достатъчно капитал за това. Един от мотивите са влошените финансови показатели, като се изтъква примерът със зейналата капиталова дупка на дъщерното дружество в Румъния, излязла наяве след стрес-тестовете, проведени в северната ни съседка. 

В крайна сметка обаче дружеството успява да приключи сделката след юридически врътки. Решението на ръководителя на застрахователния надзор първоначално е публикувано на сайта на КФН, каквато е обичайната практика. С вътрешно разпореждане на комисията, обаче, това решение набързо е свалено. Формалният претекст бил, че в решението се цитирало становище от ДАНС. 

Дружеството на "Еврохолд“ освен това атакува отказа на ръководителя на застрахователния надзор пред самата КФН. Комисията от своя страна обезсилва решението на собствения си член с мотива, че срокът за издаването на това решение бил изтекъл с един ден. Така отказът, който дружеството на "Еврохолд“ получава за сделката за ХДИ, се обезсилва. 

ДПС: Продажбата се осъществява в тежка корупционна тишина 

"Ние смятаме, че тази сделка се осъществява в тежка корупционна тишина. Продажбата на най-големия електроенергиен разпределител, от което зависи цената на тока за българските граждани и бизнеса, а също така и националната сигурност, не може да се осъществява по такъв начин“. Това заяви зам.-председателят на ПГ на ДПС Йордан Цонев в коментар за купувача на ЧЕЗ. 

"Ние призоваваме управляващите от ГЕРБ и мъничкия им коалиционен партньор да задействат органите на държавата, които са компетентни да се произнесат по тази сделка. А именно – ДАНС и трите регулатора – КЕВР, КФН и Комисията за защита на конкуренцията. Всичко по тази сделка трябва да бъде прозрачно и тя да се осъществи в интерес на българските граждани и националната ни сигурност. 

Затова ние настояваме правителството да дойде следващата седмица в парламента и да запознае народните представители с подробностите по сделката и становището на органите“, настоя още той, като посочи, че „тази сделка много съмнително се лансира и от медиите от кръга "Капитал“, като ни я представят като вече свършен факт“. 

Председателят на енергийната комисия в парламента Валентин Николов пък заяви, че все още не е запознат с резултати от започнатата преди два месеца проверка на Комисията за финансов надзор. Той посочи, че след подписване на договора между ЧЕЗ и "Еврохолд“ ще изиска от финансовия регулатор резултата от проверката. 

Специален агент на ДС е миноритарен акционер 

Основен собственик на "Еврохолд“ е "Старком“ на шефа на надзора Асен Христов с близо 65%. Малък дял има и регистрирано в Кипър дружество. Интерес обаче буди присъствието като миноритарен акционер на скандалния герой от прехода и агент от ДС Атанас Тилев. 

Неговата компания "Дар финанс“ влиза в "Еврохолд“ през 2015 г. В това дружество участие имат компании от Лихтенщайн и Атанас Тилев. Това сочат данни от Търговския регистър, пише "Пик“. Тилев е банкерът на фалиралите през втората половина на 90-те години на ХХ век Българската земеделска банка и Добруджанска банка. 

Обявен е за кредитен милионер и агент на Държавна сигурност. И то не какъв да е агент, а "специален на Първо главно управление на ДС” и сътрудник, нелегал на Разузнавателното управление на Генералния щаб на БНА (Българска народна армия). 

Тилев, финландски гражданин, е приятел и съученик на бившия шеф на разузнаването Бриго Аспарухов, член на Националния съвет на БСП. Твърди се, че досието на Тилев с псевдоним "Румянцев“ от ДС е било унищожено от Бриго Аспарухов. 

Руска връзка 

Чешкото издание "Лидове новини“ първо съобщи още в края на март, че "Еврохолд“ е третият кандидат за активите на ЧЕЗ у нас след отпадането на "Инерком“ на Гинка Върбакова и "Индиън Пауър“. Тогава изданието посочи, че търговското финансиране на сделката можело да бъде предоставено от руска банка. 

Финансирането на сделката засега е обвито в мъгла. В четвъртък от "Еврохолд“ обявиха, че са се споразумели с ЧЕЗ, но не дадоха почти никакви подробности откъде ще дойдат парите за покупката. Единствено бе посочено, че те ще бъдат осигурени чрез собствен и заемен капитал и че вече бил подписан мандат с две глобални инвестиционни банки. 

Теменужка Петкова си изми ръцете с чешкото законодателство 

Държавата няма отношение към покупката на ЧЕЗ. С това скандално изявление си изми ръцете ресорният министър – шефът на енергийното ведомство Теменужка Петкова. По думите й "сделката се реализира по чешкото законодателство“. В същото време обаче тя заяви, че нямало да бъде направено нищо, което да постави под риск енергийната сигурност на страната и българските потребители. Петкова обаче не уточни как ще бъдат компенсирани енергийно бедните при евентуално покачване на цените. Посочи само, че щели да бъдат подпомагани с нефинансови мерки. 

Потърсени за коментар дали е приключила стартираната от тях проверка на състоянието на "Еврохолд“ в края на април, от Комисията за финансов надзор заявиха, че ще предоставят информация в понеделник. КФН се самосезира по подготвяната сделка в края на април и започна извънредна проверка в холдинга и в основните му дружества заради високия обществен интерес. 

Причината е, че по закон електроразпределителните дружества са част от националната европейска критична инфраструктура с пряко отношение към въпросите на националната сигурност. При стартирането на проверката от финансовия надзор са информирали за нея прокуратурата и ДАНС. Те ще бъдат уведомени и за резултатите, както и ако бъдат констатирани факти и обстоятелства, навеждащи на заключения за извършени нарушения. 

От енергийния регулатор – КЕВР, който също трябва да се произнесе по сделката, обявиха, че са готови да оценят сделката на "Еврохолд“ с ЧЕЗ, но чак след като бъде финализирана – т.е. след произнасяне от КЗК.


В категории: Бизнес


3
Коментара
Флагман.БГ Кого ядоса, за да я изгонят от Ергенът Кого ядоса, за да я изгонят от Ергенът 29/03/2024, Петък 11:59 1
3
Коментара по темата
3.
ХХ
24.06.2019 10:49:02
0
0
важното е, че трябва да е частно!
пп. няма по-лошо нещо от частен монопол (освен зла тъща :) ).
2.
Smith
23.06.2019 14:45:31
3
2
Гърците и Румънците са ги натирили тези кремълски уроди, но в България ще бъдат радушно приети.
1.
Потребител
23.06.2019 12:09:52
1
3
Опит - 0,00
Пари - може би
Източник - съмнителен
Значи са най-добрия купувач, не само за ЧЕЗ, ами и за другите две дружества + АЕЦ Козлодуй
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Радев за консултациите с възможните кандидати за служебен премиер: Опциите са изключително стеснени Радев за консултациите с възможните кандидати за служебен премиер: Опциите са изключително стеснени Разговорите вървят спокойно и конструктивно, отбеляза държавният глава Тя съкруши мъжа си с думите си тази сутрин Тя съкруши мъжа си с думите си тази сутрин Не е ясно как се е почувствал Стефан и какво ще последва, щом блондинката се прибере у дома след днешния ефир Кого ядоса, за да я изгонят от Ергенът Кого ядоса, за да я изгонят от Ергенът Васка влезе супер драматично - маскирана като гримьорка Не съм подписвала пътна карта за „Турски поток“, а паметна бележка за „Балкански поток“ Не съм подписвала пътна карта за „Турски поток“, а паметна бележка за „Балкански поток“ Ако я поискате, може би ще ви бъде предоставена, заяви бившата енергийна министърка Започна трети етап от обновяването на пътя от Българово към АМ "Тракия" Започна трети етап от обновяването на пътя от Българово към АМ "Тракия" По-голямата част от трасето вече е обновено Кметът на Айтос Васил Едрев подписа договорите за 4 ключови проекта за 15 млн.лева Кметът на Айтос Васил Едрев подписа договорите за 4 ключови проекта за 15 млн.лева Наред с това е спечелен и още един проект – за 1,6 млн.лева, с които ще се подмени уличното осветление в 17 населени места Наистина ли е на 60 години, а изглежда толкова секси в "Денсинг старс" Наистина ли е на 60 години, а изглежда толкова секси в "Денсинг старс" Илияна Раева показа страхотната си фигура Ученици от бургаското СУ „Петко Росен“ намериха чанта с пари и я върнаха, комисар Емил Павлов ги награждава Ученици от бургаското СУ „Петко Росен“ намериха чанта с пари и я върнаха, комисар Емил Павлов ги награждава Инспектор Никола Тодоров от Второ РУ-Бургас пък призова човекът, който е загубил пари край НУМСИ „Панчо Владигеров“, да се обади в полицията Депутати от „Възраждане“ в нов сблъсък с Манол Пейков, този път и в кулоарите на парламента Депутати от „Възраждане“ в нов сблъсък с Манол Пейков, този път и в кулоарите на парламента На Цончо Ганев му изпращат от Русия специален крем от тестис на усурийски тигър, отвърна след нападки народният представител от ПП-ДБ  Слави Трифонов пребори жестоката болест Слави Трифонов пребори жестоката болест Трифонов се подложил на експериментална модерна терапия, която дала много добри резултати
Илон Мъск се друса с дрогата на Матю Пери Илон Мъск се друса с дрогата на Матю Пери Създателят на „Тесла“ обясни, че понякога има лошо настроение и депресивни епизоди, а кетаминът му помага Това е най-важният човек в живота на Мони от Хелс Китчън Това е най-важният човек в живота на Мони от Хелс Китчън Баба Шейде е най-близката й Правителството подава хиляди жилища на атрактивни цени Правителството подава хиляди жилища на атрактивни цени Целта е да се реализират възможно най-много стари и необитаеми от дълго време апартаменти Атентат ли е довел до срутването на моста в Балтимор? Корабът на Сергей замесен и в друг инцидент Атентат ли е довел до срутването на моста в Балтимор? Корабът на Сергей замесен и в друг инцидент Капитанът на кораба, който събори съоръжението, съобщил за неизправности в управлението, за да си осигури „алиби“ Голяма победа на Гришо, срази номер 2 в света и за първи път е на полуфиналите в Маями Голяма победа на Гришо, срази номер 2 в света и за първи път е на полуфиналите в Маями Най-добрият български тенисист ще спори за място на финала с №5 в световната ранглиста Александър Зверев Задържаха още един терорист след трагедията в Москва, атентатът финансиран с криптовалута Задържаха още един терорист след трагедията в Москва, атентатът финансиран с криптовалута Следите водят към Киев, обявиха от руския Следствен комитет Жена се омъжи за трима мъже и избяга с парите им Жена се омъжи за трима мъже и избяга с парите им Предполага се, че сватовници и брачни агенции са участвали в престъпната дейност Най-възрастният кандидат на изборите в Турция е на 90 години, най-младият-на 18 Най-възрастният кандидат на изборите в Турция е на 90 години, най-младият-на 18 С разлика от 72 години помежду си 18-годишната Елиф Нур Батур и 90-годишният Али Калънджа ще се борят за постове в местната власт Голям скандал в Денсинг старс Голям скандал в Денсинг старс Партньорката на Емрах го напуска Водолази извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор Водолази извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор Труповете са на двама мъже, намерени в камион, паднал в Патапско
Бойко Борисов Бойко Борисов Един път казват "Бойко, помогни ни", после пък съм виновен за всичко Виц на деня Виц на деня - Защо културната жена мълчи по време на с*кс?
- Защото културната жена никога не разговаря с непознати мъже!
Виц на деня Виц на деня - Тате, тате защо редиш тези зелки в бидон?
- Виж сега, детето ми, идва зимата. Сняг, студ, киша - стоим си вкъщи. За да изкарам до пролетта, ми е нужно нещо по-кисело от физиономията на майка ти...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Женените мъже са си най-добре! Имат си сигурна охрана, която ги наблюдава, следи и пази от зли жени.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори