×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Светът празнува 135 години от рождението на Чарли Чаплин
  • Петър Стойчев преплува Гибралтарския пролив
  • Политически игри във Вашингтон - Камарата на представителите ще гласува отделни проектозакони за подкрепа за Украйна и Израел
  • Ценова секира за българите заради Шенген, над 1 милиард лева е загубата за страната ни
  • Времето се променя, вижте какво ни очаква днес
  • Военно летище за F-16 в Хмелницка област е било атакувано от руснаци
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

The Guardian: Как Пловдив привлича младите българи от чужбина


The Guardian: Как Пловдив привлича младите българи от чужбина
Но в Пловдив, вторият по големина град в България, новодошлите превъзхождат напускащите през 2017 г.
08 Май 2019, Сряда, 15:27 ч.
Автор: economic.bg

Във втория по големина град в България новодошлите превъзхождат напускащите през 2017 г.

 

Спокойни дълги разходки по пешеходната улица, непретенциозна атмосфера, типична за спокойния характер на Пловдив, един от най-старите населени градове в Европа. Така британското издание The Guardian описва града под тепетата в материал за това как той успява да привлече много българи от чужбина.

„Именно този спокоен ритъм на живот, съчетан с достъпни разходи за живот и разрастващия се IT сектор в града привлича нов тип граждани: млади български емигранти, разочаровани от живота в чужбина”, пише в статията.

В нея се дава пример с 25-годишната Мария Станчева, която се премества с майка си във Великобритания в търсене на по-добър живот. Преди десет години българите в чужбина можеха да поддържат семействата си с една заплата. Сега, с политически катаклизми като Brexit и променящите се финансови пазари, чуждестранните капитали вече не са толкова привлекателни.

„Това със сигурност е вярно за Станчева, която четири години изучава международни отношения и човешките ресурси в Кардиф. При дипломирането си тя не можеше да си намери работа в областта”, пише Guardian.

След посещението на кариерен панаир, насочен към българите във Великобритания, тя осъзнава, че уменията ѝ са необходими - в България. Сега вече тя е HR специалист в аутсорсинг компания  в Пловдив и споделя, че заплата ѝ не е висока, но жизненият ѝ стандарт тук е по-добър.

През последните 20 години България е претърпяла огромен спад в населението си, като е спаднало от близо 9 милиона до малко над 7 милиона души в края на 2017 г., според Националния статистически институт (НСИ) . Настоящите прогнози предвиждат, че до 2050 г. населението ще се свие с още една четвърт.

Емиграцията обяснява две трети от тази загуба (останалата се дължи на намаляващата раждаемост). През 2017 г. 31 586 българи са променили сегашния си адрес в чужбина. „Имаме цял български капитал, живеещ в чужбина”, казва Станчева. Не само, че напускат огромен брой българи, а всеки втори емигрант е млад, на възраст между 20 и 39 години, според НСИ. Най-популярните дестинации за българи, които пътуват в чужбина, са Германия (22%), Великобритания (16,3%) и Испания (12,2%).

Но в Пловдив, вторият по големина град в България, новодошлите превъзхождат напускащите през 2017 г., което се противопоставя на националната тенденция, пише The Guardian. Статистиката от кабинета на кмета Иван Тотев показва увеличение със 7% на 20- до 29-годишните в града, пише още изданието.

Традиционно, най-големият работодател в Пловдив е производственият сектор, но тъй като градът започва да се преоткрива като европейски център за градско развитие през 2014 г., IT  секторът и по-високите от средните заплати са в челните редици на имиджа на града.

Но не всички са убедени, че градът преживява ренесанс. Критиците твърдят, че кабинетът на кмета може би е променил статистиката, за да представи по-бляскава картина.

„Кметът построи хотел с нашите данъчни пари“, казва 29-годишен собственик на бизнес, който иска да остане анонимен. Такива обвинения са често срещани в града, като мнозина осъждат Тотев като олигарх и посочват твърдения и разследвания на финансовите му сделки от различни български информационни бюра.

Някои от тях също са разочаровани от проекти, свързани с модерния творчески квартал на града „Капана”. Местните жители се оплакват, че вместо да инвестират в артистите, които правят района популярен на първо място, властите вместо това подкрепят търговските магазини и барове, за да привлекат туристи, убивайки атмосферата.

Междувременно животът в града продължава със същия спокоен темп. 30-годишният Иван Джеферов, мениджър в Trakia Tech, се шегува за водещата философия на Пловдив – „айляк”. На турски език думата означава „празен”; за българите това означава да не бързате безсмислено - ако има работа, която трябва да се свърши и тя може да бъде отложена. Населението на града може да се увеличи, но има малък знак, че темпът на живот ще се промени, пише още Guardian.

Градът е малък, с население от 345 000 души, което може да работи в негова полза. Местните бизнес инвеститори определят София като пренаселена, с нежелана конкуренция от други компании. Наистина, през 2017 г. пазарът на труда в Пловдив и околните градове се увеличи с 38 000 души, повече от всеки друг регион в страната, според данни, предоставени от кметовете, завършва изданието.
 


В категории: Пловдив


1
Коментара
1
Коментара по темата
1.
бургазлийка
09.05.2019 08:54:11
0
1
Браво на Пловдив, че привлича младите! Ние пък в Бургас ги гоним, а вместо тях взимаме голе-е-е-е-е-е-е-ми "специалисти" от други градове. Даваме им баснословни заплати и общински жилища, а бургазлии да си търсят късмета по широкия свят. Пък като дойдат избори чакаме близките им да гласуват за нас. Големи сме гении!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Пепи Еврото навремето бил шеф на Гешев – наказал го с командировка в Перник Пепи Еврото навремето бил шеф на Гешев – наказал го с командировка в Перник Причината за санкцията - "не подписах едно обвинение" Какво се случва с карнобатския земеделец, опитал да продаде дрога за 1 млн.лева на ченгета под прикритие Какво се случва с карнобатския земеделец, опитал да продаде дрога за 1 млн.лева на ченгета под прикритие Кирчо Делев остава в ареста  Войната в сянка между Израел и Иран излезе на показ. Какво следва? Войната в сянка между Израел и Иран излезе на показ. Какво следва? Атаката на Иран разпали страхове, че войната в Газа ще причини регионален хаос Иван от Камено се покая за тази катастрофа, отнела човешки живот в Айтос, получи 6 години затвор Иван от Камено се покая за тази катастрофа, отнела човешки живот в Айтос, получи 6 години затвор Присъдата му ще бъде намалена с 1/3 заради реда на протичане на съдебното производство  Бургазлия с екзотично предложение за Синята зона, старите собственици да паркират с приоритет Бургазлия с екзотично предложение за Синята зона, старите собственици да паркират с приоритет Не може новодомците да са по-привилегировани от нас, живущите в домовете си от 25 и повече години, казва гражданин с инициали Г.А. Мастит бизнесмен започва да строи град у нас - на около 3 км от пътя Бургас – Варна Мастит бизнесмен започва да строи град у нас - на около 3 км от пътя Бургас – Варна Комплекс от десетки еднофамилни жилищни сгради ще се появи съвсем скоро на това място  Ергенката Виктория със солидни връзки в БФС, организирала „Футболист на годината“ Ергенката Виктория със солидни връзки в БФС, организирала „Футболист на годината“ Чернокосата участничка в любовното шоу имала корави връзки в БФС, родителите й били сред най-уважаваните в спортните среди Летният сезон е пред провал заради недостиг на кадри Летният сезон е пред провал заради недостиг на кадри Работодателите чакат над 5-6 хиляди души от Узбекистан, но обработката на документите се бави Внимание: Хвърчат пачки по стотачки, ама фалшиви Внимание: Хвърчат пачки по стотачки, ама фалшиви Броят на спипаните ментета удари 17-годишен рекорд Под паркинга на ул."Ген. Гурко" има бомбоубежища, преработваме проекта за етажно съоръжение Под паркинга на ул."Ген. Гурко" има бомбоубежища, преработваме проекта за етажно съоръжение Приоритет в следващите месеци ще е строителство на такива съоръжения и в жк „Възраждане”, предстоят обществени обсъждания за предвидените терени, каза арх. Тихомир Райчев
Община Бургас призовава ВиК да си довърши работата в ж.к."Славейков" Община Бургас призовава ВиК да си довърши работата в ж.к."Славейков" Става въпрос за забавените ремонти в района на блоковете 15-16 и 25-28 Над 200 животни загинаха в пожар в зоопарк на полуостров Крим Над 200 животни загинаха в пожар в зоопарк на полуостров Крим Спасени от огнената стихия са само две мечки Краят на една ера дойде: Надал се сбогува с тениса Краят на една ера дойде: Надал се сбогува с тениса Някои неща се случват в тялото ми и не успях да следвам графика, който исках, като не можеш - не можеш, споделя испанецът Почина тик ток сензация Почина тик ток сензация Тя докосна част от живота ви лично и част от живота ви чрез нейния огромен живот на друга платформа, каза майката на влиятелната знаменитост Джаки Коен Рот Съдбата на тази участничка от "Ергенът" развълнува зрителите Съдбата на тази участничка от "Ергенът" развълнува зрителите Ти си необикновена жена, каза й Алекс на сбогуване Той е причината Мара Отварачката да стане певица Той е причината Мара Отварачката да стане певица Признанието е от самата Мария  Журито го спъна за рекордна победа Журито го спъна за рекордна победа Зомбори пък отново направи страхотно изпълнение, като поп фурия DARA Арестуваха тези българи в Гърция за големи измами Арестуваха тези българи в Гърция за големи измами Според първоначалната информация от полицията общо 42 случая са регистрирани в Патра, Илия, Закинтос, Солун, Халкидики, Янина, Кардица, Лариса, островите Корфу, Родос и Крит Над 2 евро удари цената на бензина в Гърция, масови проверки по бензиностанциите Над 2 евро удари цената на бензина в Гърция, масови проверки по бензиностанциите Геополитическото обостряне допринася за тревожността на пазара, тъй като суровият петрол Brent регистрира най-голямото си покачване от месеци, надхвърляйки от 90 долара за барел Заради няколко чалгаджийки всички ни питат как може да сме толкова прости, избухна тази изпълнителка Заради няколко чалгаджийки всички ни питат как може да сме толкова прости, избухна тази изпълнителка Екстра Нина гневна на фолк елементи като Дебора 
Красимир Каракачанов Красимир Каракачанов На ГЕРБ и ДПС им трябва един смокинов лист след изборите, за да могат да управляват Виц на деня Виц на деня - Гинке, мъжът ми отиде за риба и вече втори ден го няма... Сигурно ми изневерява с някоя.
- Ееее, Данче, защо все най-лошото си мислиш? Може да се е удавил.
Виц на деня Виц на деня - Бабо, много ли обичаш цветята?
- Да, мила, защо?
- Тате каза, че скоро ще гушнеш букета.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Купих си къща с технология "умен дом"! Докато бях на работа, къщата напуснала страната!

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори