×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Столичният общински съвет прие бюджета на София - над 2,5 млрд. лв.
  • Oт 18 ч. днес до 4 ч. утре се затваря кръстовището от ул. „Индустриална“ с улицата, водеща към Пристанище Бургас – между „Шкода Център Бургас“ и „Ламина“ ООД
  • Полицията в тайландска провинция ще преследва маймуни, които създават проблеми
  • Автошествие на миньори и енергетици в областите Стара Загора и Хасково в петък
  • Идва горещ уикенд - чакат ни температури до 29 градуса
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Най-мразя носталгично за соца да ми хленчи някой, който е бил с памперс, когато комунизмът се срина


Най-мразя носталгично за соца да ми хленчи някой, който е бил с памперс, когато комунизмът се срина
Първомайска демонстрация по жълтите павета в София - гордостта на социализма
04 Май 2019, Събота, 08:14 ч.

В соца най-отвратителното нещо беше всеобщото преструване на всички, че са щастливи. Ако имаш, си щастлив, защото партията ти го е осигурила

Най-мразя носталгично за соца да ми хленчи някой, който е бил с памперс, когато той е приключил. Някой, който е подушил социализма само през пионерския ентусиазъм на баба си, партизанския устрем на прадядо си и незнанието на собствените си родители, за които социализмът е бил хубав, просто защото съвпадна с детството ни. Пък детството някак винаги е приятно носталгично, красиво идеализирано и вълшебно.

В името на истината обаче, а и заради хилядите млади хора, които наивно вярват, че неуспехът на социализма се дължи само и единствено на опорочената от някои комунистическа идея, нека разкажа някои лични соц впечатления.

Първият ми отявлен социалистически спомен е как татко ми показва новата ни жигула. Татко ме въведе тържествено в червения й кожен салон и ми обясни, че старият москвич е продаден, жигулката е купена и даже след около пет-шест години ще бъде заменена с по-нова, защото веднага сме се записали в списъка на чакащите за нова кола.

По време на социализма не можеше да си купуваш автомобил просто ей така – трябваше да влезеш в списък на чакащите за съответния модел и да тръпнеш дали и кога ще ти се обадят, че номерът ти е излязъл. На нас номерът ни излезе осем години по-късно, ама за шкода. И татко реши все пак да си чака за Лада. Нея така и не доживя да получи – почина четиринадесет години по-късно без да има и капчица надежда, че прословутият списък за Лади ще стигне до неговото име.

Едно от добрите неща на социализма беше, че жените работеха. Да си домакиня беше голям срам, затова всички съпруги и майки бяха труженички, бригадирки, героини на социалистическия труд, служителки. По тази причина моята майка отдели по-малко от година от кариерата си, за да ме гледа лично, след което повери грижите по възпитанието ми на социалистическата държава. Така още на деветмесечна възраст се оказах член на колектив – този на децата в детската седмична ясла. Водеха ни в понеделник рано сутрин и ни прибираха в събота на обяд. Спомням си общите маси, стаята с легла, докъдето взорът ми можеше да стигне и дружното акане на гърнета.

С връзки родителите ми се сдобиха с тристаен панелен апартамент в новопостроения квартал „Червена звезда“ (стар „Дианабад“). За целта баща ми три месеца всеки ден висял пред градския комитет на партията в очакване да го приемат и да чуят молбата му. Накрая една служителка се смилила над актьора, изслушала го и го записала на челно място в поредния списък, този път за получаване на апартаменти.

Така шест месеца по-късно нашите се сдобили с ключ от панелно жилище в комплекс, построен сред разрушени селски къщици и опразнени овощни градини от покрайнините на София. Били щастливи, защото според соц стандартите от онова време, живеели направо охолно – детето с детска стая, те – със спалня, отделно хол, кухня, че и баня и тоалетна отделно. В банята не можеше да си разпериш едновременно двете ръце, но пък винаги имаше топла вода – нещо, за което през петдесетте години на миналия век са можели само тихо да си мечтаят сред топлите пари на неделната обществена баня.

Социализмът беше система, която държеше да знае всичко за всеки и да се грижи за правилното му идеологическо израстване. Поради тази причина в първи клас на кварталното училище ни обявиха, че най-важната ни задача е да влизаме ежеседмично като първенци в табло, наречено „Те са наша гордост“. За да си „тяхна гордост“ трябваше да правиш най-различни правилни неща. Например да не тичаш по коридорите, да си винаги в ученическа униформа, да участваш в рецитали за партията и нейните герои, организирани от училището, да следиш за реда и да докладваш тези, които го нарушават.

Един от паметните ми детски социалистически спомени е денят, в който умря Леонид Брежнев, генералният секретар на КПСС, управляващ СССР. Бях в пети клас, по радиоуредбата в училище се разнесе траурният глас на директора, който с патоса на корейска говорителка обяви смъртта на другаря Брежнев. Час по-късно вече имаше създадена система за демонстриране на солидарност с тъгата на съветските братя и целият ни клас се оказа подреден на колене за един учебен час от четиридесет и пет минути пред специално нагласения портрет на Брежнев в официалното фоайе до учителската стая. Трябваше да останем така мълчаливо и с наведени глави, докато мислим за крехкостта на световния мир, империалистическата жестокост и наближаващата с пълна сила трета световна война.

И въпреки че вярвахме, че еднолично Брежнев с тялото си е пазел копчето за изстрелване на ядрени ракети към базите на Запада, някак по детски се разсмяхме точно по време на отдаването на почит. Заразителният хилеж тръгна от мен, предаде се на останалите от класа и въпреки стиснатите зъби на учителките и заканите им, че ще ни намалят поведението, не се укроти. Разбира се, бях посочена с пръст като инициатор на това ужасно неуважение и бях порицана пред строя като идеологически предател. Размина ми се по-тежкото наказание, просто защото бях отлична ученичка.

Социализмът беше силен най-вече с това, че умееше да създава на хората непрекъснато усещане за малки, ежедневни битки. В т.нар. „Хранителни стоки“ имаше два вида хляб – бял и типов. Кашкавалът беше Балкан и Витоша, като особена разлика във вкуса нямаше. При сиренето беше същото – бяло, краве сирене, понякога овче и това е. Хубаво месо се купуваше, ако си гъст с месаря или имаш какво да му предложиш в замяна.

По онова време беше много престижно да се ходи на театър, затова и баща ми снабдяваше семейството с хубаво месо, като даряваше касапина с билети за хитови постановки в Сатирата. Горе-долу така стояха нещата и с кафето, и с качествения алкохол, и с всички останали стоки. За плодове и зеленчуци имаше т.нар „показни магазини“, където всичко беше малко по-скъпо и за него се чакаше на дълги опашки. За сметка на това обаче имахме ясна представа за сезонността на продуктите – оттогава цяло едно поколение си знаем, че бананите и портокалите са зимни плодове, които се появяват по Нова година.

Поради оскъдността на пазара по време на социализма хората се учеха да правят всичко от малко. Майка ми имаше рецепта за домашна Нутела (с мляко на прах и руско какао), можеше да прави сладък салам от бисквити, какаов крем и сладко, ризото от консерва с русенско варено, торта от мармалад и бисквити с дупка „Еверест“, сос за спагети от лютеница с хорце и умееше да консервира всичко за зимата.

В началото на септември ми купуваха яке, палто, вълнен панталон, два пуловера, чифт обувки и чифт ботуши, за които със седмици се обикаляха няколкото основни магазина (ЦУМ, ДетМаг и малкия ЦУМ) в града. Накрая бивах обличана в мишосиво-бежово-тъмнозелената гама и ежедневно стисках палци да не се засека по коридорите на училището с останалите около сто-двеста деца, които имаха същите като моите дрехи.

Почивките на отрудените граждани и селяни по време на социализма бяха нещо важно и основно контролирано от партията. Една година след активирането на десетки връзки татко се сдоби с карта за лятна почивка в базата „Ален мак“ на профсъюзите около Варна. Разполагахме с малък апартамент и закуски, обеди и вечери в стол, където менюто се поръчваше предния ден на обяд, а за разменна монета служеха купони с печат. Зимата ме водеха на станцията на дейците на радиото и телевизията на Боровец, където условията бяха подобни, базата – по комунистически излющена (холна гарнитура, легла „Велико Търново“ и фикус), а алкохолът – роден на ниски цени и западен – под масата.

Може би най-вълнуващият ми епизод от нашето семейно соц минало е онзи, в който си купихме цветен телевизор. Нашите дълги години отказваха да се разделят с черно-белия ТЕМП на крачета, заради някой съветски токмак с размерите на детско креватче, но когато завод Ворошилов взе да произвежда цветни телевизори по лиценз на PHILIPS, не издържаха на напъна на прогреса и надлежно потърсиха съответните връзки. Месец по-късно цялата фамилия рано-рано сутринта се инсталирахме пред магазин за мебели в квартал „Люлин“, където ги бяха „пуснали“.

Татко плати двадесет лева на някакъв Иван Петров, който имаше челна позиция в списъка на желаещите белгийски телевизори и зачакахме. Така в късния следобед редът ни дойде, а когато нервна продавачка със синя престилка извика пред тълпата името Иван Петров и татко вдигна щастливо ръка и каза „Аз съм!“, народът наоколо взе да гледа в недоумение. „ Ти не си Иван Петров, бе, ти си артиста Касимов!“, изцепи се от тълпата недоволен другар. „Какво да ти кажа, братче – отговори баща ми – за тоя цветен телевизор и Иван Петров ставам.“ При което тълпата, напълно наясно със системата за придобиване на вещи и услуги по време на соца, с разбиране замълча. Иначе телевизорът се скапа още същия следобед, майсторът го оправи седмица по-късно и той продължи да работи безотказно в следващите двадесет и пет години, докато най-накрая не го сменихме с японски, според новите капиталистически пазарни условия.

В соца най-отвратителното нещо беше всеобщото преструване на всички, че са щастливи. Ако имаш, си щастлив, защото партията ти го е осигурила. Ако нямаш, пак си щастлив, защото материалното не е важно за истинския комунист. В случай, че се издигаш, си доволен, защото макар и малки, партията имаше своите привилегии за верните си безгласни букви. Останеш ли на ниското обществено стъпало пък, влизаш в ордите на величествения пролетариат, което винаги означаваше едно – правиш се, че работиш, те се правят, че ти плащат, но поне редовно и без проблеми, разполагаш със събота и неделя и летни, дълги отпуски, почивна станция, в която кафето е десет стотинки, а пълнените чушки – осемдесет, базисна здравна помощ, партийна принадлежност, профсъюзни събрания, взаимоспомагателна каса и отбор невидими доносници, които да докладват, където трябва, като как се развиваш идеологически.

По време на моето съзряване живо се вълнувах като малко дете на всяко бурканче течен шоколад или Тоблерон, бонбонки М&М и дезодоранти Rexona, пазех единствените си дънки от Кореком като зениците на очите си, износвах западните дрешки на децата на мамините приятелки, омъжени за дипломати и осем години не се разделих с един шведски бански, който ми подариха. Беше от блестяща, сребриста материя и когато се намокреше, си сменяше цвета! Убедена съм, че в онова време на плажовете из целия социалистически лагер нямаше по-модерно и готино момиче от моя милост!

Източник: blitz.bg


В категории: Ретро Флагман


46
Коментара
46
Коментара по темата
46.
056
19.05.2019 09:22:15
1
2
Напълно точно е пресъздадена картинката от едно време. Който нямаше връзки и беше прост работник ни почивка виждаше, ни лека кола. Съботите и неделите минаваха на 'мястото', дадено да се засяждат зеленчуци за 'самозадоволявяне' или на село в работа. Ако не си израбатиш сам консерви и свинско в буркани, няма шанс да се купят, защото бяха скъпи и отвратително качество. Държавата беше мащеха за мнозинството и по-големите тарикати с връзки и далаверки скърпваха двата края. Честният човек, особено работник в завода или на село изнемогваше - имаше само най-необходимото за оцеляване и за децата колкото може. Мизерия и немотия... това е истината.
45.
Аз
06.05.2019 19:35:39
2
1
Просто информативно, всеки може да провери И ДА СЕ УВЕРИ :
През 1988г. България е в топ 20 страни, по стандарт на живот......2019г. на кое !? място... според официален статистически справочник на ООН....
Факторите определящи стандарта на живот , на дадена страна са Много и разнообразни.... С една статийка, написана от един индивид, не мисля, че е обективно......
Много, Ви моля журналистите, "Всичко се връща"!
44.
живял по времето на соца
05.05.2019 07:39:33
2
7
Аз пък най-мразя някой да се опитва да описва как съм живял ЛИЧНО АЗ (било то добре или зле).
43.
до 42
05.05.2019 07:10:20
1
2
Колега недей така грубо да ги сблъскваш с факти "примерните",защото нали знаеш ,че когато фактите говорят....
42.
до 19 (примерния)
04.05.2019 20:42:30
2
3
"Китайската народна република е най-голямата социалистическа страна в света.Китай е най-големият износител и вторият най-голям вносител на стоки в света. ".Край на цитата!Какъв извод си правиш лично ТИ ???
41.
до 38
04.05.2019 20:28:53
1
0
Остави лихвите,тогава нямаше банкови ТАКСИ за щяло и нещяло.Имаше един такъв феномен в отминалите години- банките Имаше един такъв феномен в отминалите години- банките като цяло в световен мащаб отчитаха загуби,само в Бг всички бяха на печалба....
40.
който помни
04.05.2019 19:52:53
2
9
Близо половината ми живот съм живял при соца и не помня да измираха от щастие хората, а емиграция масово нямаше само защото по границите стреляха на месо. Соца свърши щото фалира, а сега сме зле защото ни управляват хора от същото котило като тогавашните и сме останали най-тъпите овце с умити мозъци и явно и на децата си го предаваме това /щом още битува мантрата че без соца ще живеем в кирпич и ще серем на двора/. Но все пак сме по добре от тогава, проблема е че овцете трудно оцеляват на свобода.
39.
00
04.05.2019 16:50:42
1
20
страннно, само тези лапетии хвалят по форумите БСП
38.
ДО 35
04.05.2019 16:14:07
3
15
с НУЛЕВОТО ИКЮ НЕ ПОМНЯ ПРЕЗ КОМУНИЗМА БАНКАТА ДА НИ Е ОБИРАЛА КАКТО СЕГА ,НАПРАВИ СПРАВКА ЗА ЛИХВИТЕ ПРЕДИ И СЕГА И АКО ЕВЕНТУАЛНО МОЖЕШ ДА СМЯТАШ СА СЕТИШ ЗА КВО ИДЕ РЕЧ.
37.
до 35
04.05.2019 16:09:10
1
15
За разлика от теб у нас винаги имаше банани ,защото чичо ми ги разнасяше и ни оставяше кашончета.
36.
ДО 35
04.05.2019 16:06:43
2
15
Малоумник си ти в банката пари имаше ,но на никой не му стискаше да я обере ,защото 2 ги разстреляха.Такива осъдителни присъди имаше .А сега най- много да те възнаградят.А лихварите въртят парите на висшестоящи ,за това не можеш да ги осъдиш ,малоумник сигурно и ти си от тези висшестоящи лентяи дето смучат като кърлежи бедния народ.Сам че ония от горе не прощава и вашия ред иде.
35.
Към 8
04.05.2019 16:01:28
12
3
Със сигурност номера на обувките ти е по-висок от IQ-то пълен малоумник,сещаш ли се че банката първо обира теб и твоите познати тръгнал да мрънка,че тогава нямало хахах кво ше има ве с кво ше я обереш тая банка с някой банан ли,забравих че дори и банани е нямало.
Къв проблем ти са лентяйте ве роб малоумен като сте ги научили,че ще им се работи без пари много ясно че ще има лентяй,пълни малоумници
34.
бургазлия
04.05.2019 14:50:41
7
10
бюлетина номер 1. там е истината.
33.
do 19
04.05.2019 14:50:20
4
12
Папагал, ти ходил ли си някога в Северна Корея, или диктуваш мантрите на американските подлоги. Аз съм ходил и трябва да ти кажа, че останах потресен от действителността и това, което очаквах. Да, има страхотна дисциплина, но в момента ония са във вихъра си. Аз очаквах някаква хард соц продукция, но видях нещо, което се доближава до днешен Китай. Това, че ни промиват мозъците си е наш проблем, не е техен. и друго - скоро границите им с Ю. Корея ще се отворят. Това е по инициатива на капиталистите от юг, чиято икономика вече се задъхва с настъплението на китайците. Ай сега ти си направи сметката и си обясни, защо аджеба се случва това ? И защо Тръмп се разсърди на Ю. Корея ? Аз ще ти помогна. Защото капиталистите от юг не се поддадоха на последните провокация спрямо севера и определено усещат накъде започва да духа вятъра. И последно: На нас българите никакъв строй не ни е виновен. Виновни сме си сами за всичко. Прости сме, алчни сме, дребнави сме, завистливи и много, много мързеливи за съжаление. И като даваш сравнения с комунизма и капиализма да те питам: Защо аджеба Куба се превърна от най-долната комунистическа страна за САЩ, в най-търсената туристическа дистинация от същите/ Как изведнъж се промениха нещата ???
32.
ха ха
04.05.2019 14:46:41
2
13
бил съм комунде. абе пич, някои хора макар и от село са културни и интелигентни. моите родители са такива. не са били връзкари и партийци. просто са искали да живеят по градски, модерно. майка ми ставаше по ранни зори за да вземе мляко. баща ми минаваше всеки ден след работа и чакаше с часове за купи телевизор. 10 години чакаше докато му дойде реда за жигули. не е нобходимо да си тарикат за да имаш. ама то затова държавата ни стигна до тук, защото повечето като теб все с привилегии искат да имат.
31.
Онези 240 изрода дадат обяснение
04.05.2019 14:21:29
6
16
1988 г.
Население 9,0 млн - 8,7 млн българи /96,7%/, 0,3 млн роми /3,3%/
Раждаемост: 103 775; Смъртност: 69 327
Престъпления: 4819
Образувани дела: 4503
Ефективни присъди: 4118
Условни присъди: 285
Оправдаване 88
Прекратяване: 12

2018 г
Население 6,8 млн - 5,1 млн българи/75%/, 1,7 млн роми/25%/
Раждаемост: 62 576; Смъртност: 108 526
Престъпления: 385 449
Образувани дела: 32 535
Ефективни присъди: 4 923
Условни присъди: 15 245
Оправдаване: 11 856
Прекратяване: 511
30.
до комунде № 27
04.05.2019 14:20:15
19
8
Не е вярно! Тоалетната хартия беше дефицит и когато я пуснеха по магазините, хората я грабеха като за последно. То за какво ли нямаше дефицит? Всичко ставаше "под масата"! Кафе, бял боб, маслини и какво ли не още. Като пуснат нещо на пазара, друго ставаше дефицитно. Голяма гордост беше да имаш "познат месар", а и всякакви там "познати"....
Затова комунде № 27 трябва да каже, ако е честен (но, как да е честен, като е комунде?) - "В нашето семейство имаше всякакви дефицитни стоки, защото сме комунистически престъпници и членувахме в бойната престъпна организация БКП. За нас комунягите имаше това, което бе недостъпно за народа".
Ама как лъжлив комунист да каже истината?
29.
относно "връзките" и "под масата&qu
04.05.2019 14:15:38
2
12
днес, така наречения бизнес, функционира благодарение на връзки, рушвети, кражба и не внасяне на данъци. Ако се спре корупцията - и бизнеса ще секне.
28.
статията е правдива
04.05.2019 14:09:17
4
17
сиава въпрос на ценности, на много днешни потребители двата вида кашкавал, истински, отлежал повече от 45 дни, балкан и витоша, без сухо мляко, без калциев двухлортид би им харесал.
27.
ха ха
04.05.2019 14:06:48
7
18
пич, това че ти си си бърсал задника с вестници, не означава, че всички са били като теб. Да, по селата беше така, но в градовете не беше. Аз също съм живял по това време. Моите родители са от село и са обикновени работници от нефтозавода, но в къщи ползвахме тоалетна хартия. Моята племеничка е родена 80-та година и беше с памперси. Някои хора се променят към добро, а други като теб си останаха винаги селяци.
26.
до 25
04.05.2019 13:30:11
23
10
Какво да чете бе...аз съм живял през това време,няма нужда да чета,аз го знам бях там...не гледам какво ми разказват в интернет. В България след 1970. имало памперси...хахаххахаххахаххахха,нямаше даже тоалетна хартия,бършехме си задниците с вестници,жените не бяха и чували за дамски превръзки,памперсите дойдоха чак през началото на 90 те,чети,чети имаш интернет,дрънкало.
25.
до памперса
04.05.2019 13:20:59
7
25
пич, много си изостанал. памперсите влизат в масова употреба по света през 1961. В България след 1970. Да, първоначално са се ползвали много малко хора, защото са били скъпи, а и бабите ни са ни учили с пелени. Постепенно обаче много хора минават на памперси. Чети, чети. имаш интернет.
24.
до реалния
04.05.2019 13:14:23
0
23
разликата е, че в другите държави хората си уважават писмеността и пишат на родния си език. а у нас се напълни с неграмотници като теб, които пишат на шльокавица и си мислят, че са умни.
23.
Помнете
04.05.2019 12:52:42
8
20
Нека се помни че България беше оградена с 2 км буферна зона и три метрова ограда ,с танкове и военни по цялата граница не за да не вземе да влезе някой, точно обратното да не избяга някой роб от комунистическия ад и робство на което бяхме подложени почти половин век
22.
Помним
04.05.2019 12:44:18
4
20
Имаше Капиталистически СВЯТ и Социалистически ЛАГЕР! Ние бяхме лагерници! Стокхолмският синдром на лагерниците не позволи да се накажат престъпните надзиратели!БСП,като наследница на БКП трябва да се унищожи и да бъде наказана за престъпната си дейност!
21.
До авторката на алабализмите
04.05.2019 12:31:39
16
35
Мрази, то явно в дребната ти консуматорска душица други чувства не виреят. Прочета и останалите коментари, дано успееш да проумееш жалкото си съществуване. А от омраза към собствения си живот, веднъж поне, да вземеш правилно решение.
20.
realen
04.05.2019 12:12:57
21
3
ubi ribata.vupros kakva e razlikata m/u bg i ujna koreq plus zapadna evropa
19.
За пример
04.05.2019 11:49:45
5
8
Севрна Корея е комунизъм,южна-капитализъм,вие си направете изводите.Край на цитата!
18.
realen
04.05.2019 11:42:10
25
3
ne vi li omruzna da vi kupqt s epiteti kato suvereni ,da vi prevuznasqt i na kraq da ste si se taka edni i sushtui - skromni nabludateli na sluchva6tite se procesi.e che nqkoi imat /finansovi/interesi da si pishat glupostite e qsno.samo mi kajete - kakvo izpulniha upravlqva6tite do tozi moment,bili te sini,cherveni,bembeni...gerobvi i tak dale....kakvo???Nishto......ako nqkoi smqta ,che tova kolichestvo policai ne moje,ako iska,da vuvede red v stranata,znachi e mnogo naiven.togava kakvo....zachto ne stava...za6to go pozvolqvame...tova e vajno - temata cherveni - benbeni e tupo bezsmislena.da vidqhte v tozi ili onzi parlament da stane nqkoi i da kaje - adjeba daite da rabotim za naroda , a ne za sebe si???? Ne i nqma da vidite dokato turpim tova...tova e vajnto
17.
007
04.05.2019 11:25:46
17
29
СОЦ-а си беше свинщина по всички показатели и освен че фалира страната на няколко пъти, успя да бръкне в мозъка на по-глуповатите и сега те продължават да копаят дъното и да си търсят робството в което сутрин (с тоягата) ги изкарваха на паша, а вечер (пак с тоягата) ги прибираха в кочината, но си имаха покрив за който сега грухтят с умиление. И на мнозина от тия децата им ги заплюха в очите и избягаха не в Москва, а в лошия Запад. И сега тия дървени философи и носталгици, когато се облещят към тавана, няма да има кой да им затвори зъркелите. Децата им избягаха от тях!
16.
ха ха
04.05.2019 11:22:25
3
24
а сега си имаме социалистическа партия от капиталисти. децата на бившите комунисти вече управляват като милионери. тези които не можаха да се възползват от партията или бяха обслужващ персонал и те си имат партии и всички вкупом ни управляват. и тогава и сега ни залъгват че ни чака светло бъдеще, а ние си мислим че живеем. баща ми строеше комунизма и не можа да го дочака, аз пък строя демокрация. сигурно и аз няма да я дочакам. а кога ще живеем бе хора. кога. все строим.
15.
Памперсчо
04.05.2019 11:02:05
29
21
Памперси!? Памперси по време на комунизма!?
По време на комунизма не само няма памперси и дамски превръзки, ами няма и понятие за това. Хората представа си нямаха, че съществуват памперси и дамски превръзки за еднократна употреба. Ползваше се памучни пелени - парцали и лигнин.
14.
аз
04.05.2019 10:26:49
8
23
Писание на едно объркано, материално момиченце без грам мозък в главичката си. Ако това момиченце живееше в днешната демокрация щеше да бъде поредната изкуствена кукла тип - Сузанита, НиЛо и прочие. С такава ценност - такова мислене, само че защо ни ги натрисате тези глупости за неща случвали се преди 30 години ?????
13.
фандромата
04.05.2019 10:20:28
4
55
Този пасквил, за кой точно пореден път ще го помествате ? Това нещо е написано от дъщерята на един известен и обичан от мен актьор - Хиндо Касимов. Тази девушка е точно една година по-малка от мен, но по ония години се ползваше с всички привилегии на привилегированите. Долно и арогантно е точно такива самозабравили се да пишат за оня строй, от който са цукали и взимали всичко без ред и посока. Само такива пищят и от онова време де, защото днес властта си е пак в тях, но с тази разлика, че промениха ценностите и вече грабят с чувалите. Та тази "теменужка" цъфнала, като "демократ", нека се замисли, кога и по кое време баща и беше народен артист, нека тази Теменужка си спомни времената, когато баба и имаше ЧАСТНА фурна на площад "Баба Ганка" при която цял Бургас печеше агнета. Кой можеше да има ЧАСТЕН бизнес и поминък тогава бе заблудений ????
Нека същата тази теменужка да си спомни, когато дойде демокрацията, какво реституира и как по-късно фурната на баба и Марийка се превърна в апетитен хап за алчните интереси на новите демократи. Как пък без свян една напълно и изцяло възползвала се от властта по ония годинки "странджанка" има наглостта да пише откровени глупости. Аз съм нямал и 1/10 от нейните привилегии, бях 1 година по-голям от въпросната, но живях добре сред позитивни, добри, усмихнати и спокойни бургазлии, които носиха душата на истинския Бургас. Бащата на това нещо беше велик, със сигурност би се срамувал от днешните пасквили на щерка му, със сигурност същата тази щерка и днес живее в друго, различно от обикновения човечец ежедневие. Само такива реват от онова време. ////////Мир и покой за душата на великия Касимов.
12.
12.
04.05.2019 10:11:38
6
18
През комунизма работех в една кравеферма и бях най-обрата краварка .Тодор Живков лично ме награди с медал и получих чисто нова лада 5 за труда си.
11.
11.
04.05.2019 10:04:23
9
28
Демокрацията е искаха мързеливите хулиганите ,които не искаха да живеят според правилата.Тези които не бяха уважавани през онези времена и нямаха никакъв шанс за реализация ,получиха си демокрацията и резултата от мисленето им е налице ,пълен крах.
10.
9.
04.05.2019 09:59:37
7
37
Забранено беше да си с боядисана и дълга коса на училище ,с къса пола ,с маникюр и прочие .Приличахме на ученици ,а не на лелки.Изпитваха ни устно ,правеха се контролни работи ,а не тестчета и тогавашната 4 с равнява на сегашната 6.Учеха ни на труд в най-ранна възраст /4 клас/,на уважение към възрастните ,да им носим тежките тори ,да си помагаме .Сега ги учат на злоба ,саревнования кой е по- богат ,кой е с по маркови дрехи.Бяха времена ,когато се раждаха и отглеждаха достойни хора.
9.
I
04.05.2019 09:59:11
24
17
Сега е точно така като горе описаното, само че не е БКП а ГЕРБ... Пак ако си техен ще имаш и пак искат да знаят всичко за всеки!
8.
8.
04.05.2019 09:48:43
8
34
Хората живееха спокойно ,нямаше обири на банки , нямаше ало измамници ,нямаше лихвари ,нямаше просещи ,ровещи в контейнерите ,нямаше лентяи
7.
XS
04.05.2019 09:46:02
11
54
А добре ли е, когато някой, който не е бил и роден когато този строй се срина, да ти обяснява колко страшно е било. Да, имаше много безумия, но имаше и много предимства. Имаше здравеопазване, образование, което не се купуваше, хората имаха ценностна система. Имаше производство, имаше и селско стопанство, имаше и девствена природа. Да, имаше богоизбрани "другари", и точно техните галени отрочета се превърнаха в най-заклетите врагове на т.н. комунизъм.
6.
Сия
04.05.2019 09:36:06
11
51
Соца не беше най-доброто време, но и образование, и здравеопазване имаше в много голяма степен безплатно. И медицинска первенция - и в училищата, та и по предприятията. И имаше страх на циганите от държавата. Имаше хубави пълни с живот и спокойствие села, Да, от много свободи бяхме лишени, за много неща ограничавани, но според мен по време на соца имахме държавност. Не от най-добрите, но я имаше. А сега - просто държавата е абдикирала и всеки се спасява сам.
5.
Депресиран демократ
04.05.2019 09:16:47
4
45
Сега е много по-добре - не се преструваме, че сме щастливи, защото сме отвсякъде нещастни и демократично показваме злобата и нещастието си навсякъде.
4.
69
04.05.2019 09:13:07
15
36
А до 1944 г. каруци се вземаха без да се чака, а по селата живеха в кирпичени къщи и серяха в дупка на двора. Бабата на афторката всяка година си е купувала нови дънки, бански и тублерони. С две думи докарай селяните в града, че да ти обяснят колко си зле.
3.
realen
04.05.2019 09:03:18
23
11
po-interesno e kak za 30-na godini demokraciq na 110 h.kv.km ne mojaha vlastoimashtite da osigurqt na grajdanite/t.n.suveren na durjavata/spokoistvie i prosperitet.tup komentar za soca - ima6e red ,spokoistvie i sigurnst.moje ladi da sa bili ,no ne treperihme za deca i za utre6niq den...zamislete se predi da pishete.utemata e mnogo po obhvatna
2.
Светла
04.05.2019 08:58:16
11
49
Щом баща ти е имал възможност да си купи съветски автомобил , тристаен панелен апартамент....значи не сте били от обикновените трудови хора. Тези екстри бяха за верни ,предани другари. Жалко за тях, че точно те и техните наследници се превърнаха в най-ревностните врагове на социализЪма
1.
*********
04.05.2019 08:39:54
4
7
Коментарът беше изтрит от модераторите, тъй като съдържаше обидни квалификации към Флагман.бг или членове на редакционния екип.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Паднаха доста маски, ПП-ДБ и ГЕРБ се сбиха за овладяването на паричните потоци Паднаха доста маски, ПП-ДБ и ГЕРБ се сбиха за овладяването на паричните потоци БСП ще вдигне резултата си на предстоящите парламентарни избори, ще ни подкрепят и разочаровани гласоподаватели на ПП-ДБ Идва горещ уикенд - чакат ни температури до 29 градуса Идва горещ уикенд - чакат ни температури до 29 градуса Още в днешния ден времето даде заявка за предстоящото затопляне ГЕРБ, ДПС и БСП провалят изслушване на Сарафов, Цацаров и Гешев за Нотариуса ГЕРБ, ДПС и БСП провалят изслушване на Сарафов, Цацаров и Гешев за Нотариуса Бойкотират съответната парламентарна комисия Съгласни ли сте? МОН предлага повторното явяване на матура да се заплаща Съгласни ли сте? МОН предлага повторното явяване на матура да се заплаща Предложението е цената да бъде съгласно Тарифата за таксите, които се събират в системата на предучилищното и училищното образование Приложение показва в коя аптека можем да намерим конкретно лекарство Приложение показва в коя аптека можем да намерим конкретно лекарство Не повече от 20 секунди са нужни, за да се изпрати запитване за съответното лекарство Той знаеше тайните на Червената принцеса Людмила Живкова, но издъхна в хоспис Той знаеше тайните на Червената принцеса Людмила Живкова, но издъхна в хоспис Дамян Дамянов бе прикован на легло и инвалидна количка след прекаран инсулт И Камено се включва във Фонда за развитие на Летище Бургас И Камено се включва във Фонда за развитие на Летище Бургас Решението бе взето днес единодушно на редовната сесия на Общинския съвет Сашка Васева прогледна Сашка Васева прогледна Тя вече различава хора и цветове Горица Кожарева е най-вероятният служебен премиер Горица Кожарева е най-вероятният служебен премиер Тя е зам.-председател на Сметната палата Любовните афери на Гонзо – милионерши, силиконки и фолк диви Любовните афери на Гонзо – милионерши, силиконки и фолк диви Сред най-известните му завоевания са манекенката Цеци Красимирова и модела на Плейбой Светлана Василева
Жена се омъжи за трима мъже и избяга с парите им Жена се омъжи за трима мъже и избяга с парите им Предполага се, че сватовници и брачни агенции са участвали в престъпната дейност Най-възрастният кандидат на изборите в Турция е на 90 години, най-младият-на 18 Най-възрастният кандидат на изборите в Турция е на 90 години, най-младият-на 18 С разлика от 72 години помежду си 18-годишната Елиф Нур Батур и 90-годишният Али Калънджа ще се борят за постове в местната власт Голям скандал в Денсинг старс Голям скандал в Денсинг старс Партньорката на Емрах го напуска Водолази извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор Водолази извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор Труповете са на двама мъже, намерени в камион, паднал в Патапско Заплаха на Путин към Европа, летища може да станат военна цел на Русия Заплаха на Путин към Европа, летища може да станат военна цел на Русия Владимир Путин предупреди, че аеропортовете в трети страни, от които излитат F-16 и се използват срещу руски военнослужещи, ще бъдат атакувани Хю Грант обмислял политическа кариера Хю Грант обмислял политическа кариера Звездният актьор сподели, че обсъждал това с майката на съпругата си, която е бивш член на шведския парламент Украинска следа при събарянето на моста в Балтимор? Прекратиха издирването на оцелели Украинска следа при събарянето на моста в Балтимор? Прекратиха издирването на оцелели 52-годишният Серьожа бил капитан на кораба, който събори съоръжението Светът ще забрави скоро за терора в Москва? Зловещо пророчество за още по-кървав атентат през април Светът ще забрави скоро за терора в Москва? Зловещо пророчество за още по-кървав атентат през април Хората ще мечтаят как да оцелеят, предсказал Владимир Жириновски, на чиито прогнози руснаците вярват повече и от тези на Ванга Руският журналист Антон Хардин: От касапницата в „Крокус“ мирише на тайните служби (видео, български субтитри) Руският журналист Антон Хардин: От касапницата в „Крокус“ мирише на тайните служби (видео, български субтитри) „Това е видимото начало на криза, каквато Русия все още не е преживявала“, твърди проф. Валерий Салавей Спипаният с дрога за 1,5 млн.лева в Бургас мълчи, за да не стане храна на рибите Спипаният с дрога за 1,5 млн.лева в Бургас мълчи, за да не стане храна на рибите Очевидно е, че Георги Господинов е на ниско ниво в наркоканала
Бойко Борисов Бойко Борисов Един път казват "Бойко, помогни ни", после пък съм виновен за всичко Виц на деня Виц на деня - Отче, съгреших...
- Ама как си ми омръзнала! Всяка неделя едно и също...
Виц на деня Виц на деня - Влизай спокойно, кучето ми е кастрирано.
- Мен повече ме е страх да не ме ухапе!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Като дете Чък Норис направил снежен човек... от пясък в пустинята!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори