×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Днес се провеждат редовни сесии в Поморие, Сунгурларе, Айтос и Камено
  • Арести на Острова след смъртта на петима мигранти в Ламанша
  • Съдът пак върна делото срещу собственика на "ТАД Груп" Иван Тодоров за кибертероризъм на прокуратурата
  • Отново ще се обсъжда от Белград и Прищина забраната за използване на сръбския динар в Косово
  • Русия се възпротиви с вето на забраната за ядрени оръжия в космоса
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Цената за стъпването на "Фолксваген" в България - 150 млн.евро държавна инвестиция в инфраструктура


Цената за стъпването на "Фолксваген" в България - 150 млн.евро държавна инвестиция в инфраструктура
Всички държави на Балканите, борещи се за новия завод на "Фолксваген", наддават в момента за инвеститора с пари в брой под формата на щедра държавна помощ, но България има сериозно предимство. На инвеститора предлагаме площадката на Кремиковци
30 Април 2019, Вторник, 19:40 ч.

Новият завод ще е с капацитет от 300 хил.автомобила годишно, ще осигурява до 5 хил.работни места

След десетилетия на неуспешни опити в България да се създадат условия за дългосрочно и устойчиво производство на автомобили, може би най-накрая това ще се случи. В средата на април германската агенция ДПА съобщи, че Volkswagen е свел избора си за държава, където да изгради нов завод, до Турция и България, което даде поводи за оптимизъм въпреки липсата на официално потвърждение.

Оказва се, че той не е бил напразен, защото три източника от частния сектор и един от публичния съобщиха, че страната ни е почти сигурен избраник на германския концерн. Българските локации, подходящи за новата мощност, са две – "Кремиковци" до София и индycтpиaлнa зoнa "Paĸoвcĸи" край Пловдив, пише в последния си брой списание "Икономист". 

Според информацията ни вече има подписани предварителни договори за закупуване на индустриален терен, а остава да се уточни подкрепата, която държавата ще окаже на реномирания инвеститор.

Въпреки, че окончателният избор се очаква в средата на май, водещи HR агенции вече набират български инженери, работещи в Германия с оферти да се завърнат. 

За момента е известно, че в новия завод, с капацитет над 300 000 автомобила годишно, ще може да се произвеждат различни марки измежду притежаваните от бранда, но първоначално продукцията ще включва "Шкода" и "Сеат". Размерът на инвестицията, която се планира, може да надхвърли 1.4 милиарда евро, а разкритите работни места ще са между 4000 и 5000.

Според главния икономист на "Уникредит Булбанк" Кристофор Павлов подобна инвестиция може да добави повече от един процент към брутния вътрешен продукт на България, но крие и много допълнителни позитиви. Такъв е раздвижването на пазара на труда, защото по-качествените работни места ще привлекат хора, заети в други фирми, и те ще се принудят да повишат възнагражденията си, за да се предпазят от изтичането на кадри. "Почти всяка държава в региона може да се похвали с поне един привлечен международен концерн, а ние не. При нас три от десетте най-големи производителя на автокомпоненти имат мощности, но се набляга на нискотехнологични продукти, ниска технология и слабоплатени работни места. Шансът тези работни места да се загубят при следваща криза и миграция към още по-евтини доставчици бяха големи, но ако тук се настани сериозен автомобилостроител, средата ще се разглежда по съвсем нов начин", коментира той.

Подобно е и мнението на Десислава Николова, която е старши икономист в Института за пазарна икономика. "При големите инвеститори има т.нар. herding behavior (стадно поведение) – когато един голям инвеститор повлече крак, това е много силен сигнал и към други. Това е непрекият ефект от пристигането на голям инвеститор – че изпраща силен сигнал към другите за добри условия за бизнес тук. Другото, което е важно, е, че около големите предприятия се създава екосистема от малки и средни фирми, които ги обслужват и работят с тях, включително и в търговията и услугите", обяснява тя.

Предусловия

Оказва се обаче, че германската компания има редица условия, които надхвърлят чисто финансовите параметри. Така например сред поставените изисквания, освен задължителната електрическа и газова инфраструктура, се нареждат изграждането на жилищен комплекс, стадион, клиника, гара, медицинска станция, пожарна и полицейска служба. В това отношение и двете опции в България имат какво да предложат, но Индустриална зона "Тракия" сякаш е с по-силни позиции. Намираща се на изхода от Пловдив към Асеновград, тя граничи с добре устроените квартали "Люляците", "Хан Крум" и "Тракия", както и с жп линията от София до Бургас и Истанбул, а на няколкостотин метра от границите й се намира и жандармерията. В същото време площадката "Кремиковци" е близо до магистрала "Хемус", има жп инфраструктура, но е в съседство с гетото "Ботунец". 

По информация на колегите от "Икономист" директорът на индустриалната зона е трябвало спешно да замине за преговори в Берлин миналата седмица. 

Но везните може да се наклонят от австрийската компания за развитие на индустриални имоти Soravia, която придоби под условията на финансов лизинг 3.1 хиляди декара от площадката на "Кремиковци" в края на миналата година. Разполагайки с контакти, опит и репутация, фирмата е възможно да използва специфичното си ноу-хау и в крайна сметка да предопредели избора на Volkswagen към площадката край София. 

Преди тази дилема обаче, трябва със сигурност да се преодолее конкуренцията на другите държави от региона, които също опитват да привлекат автопроизводителя. Надежди таят Турция, Сърбия, Румъния и Словакия. С най-малки шансове се оценява кандидатурата на Турция, която въпреки силната си автоиндустрия в момента е поле на икономическа и политическа нестабилност. Останалите не са се отказали, както стана ясно във вторник. В деня, в който Надзорният съвет на Volkswagen заседаваше, Сърбия съобщи, че е готова да построи 40-километрова метро линия от Инджия, където предлага терен за новия завод, до Белград. На тазседмичното си заседание надзорниците в концерна не дискутираха въпроса за новия завод, който се очаква да получи крайно решение през втората половина на годината.

Стимул в брой

Публична тайна е, че всички държави на Балканите, борещи се за новия завод на "Фолксваген", наддават в момента за инвеститора с пари в брой под формата на щедра държавна помощ. Още в началото на март т.г. шефът на Българската агенция за инвестиции Стамен Янев обяви, че се работи по промени в Закона за насърчаване на инвестициите, чрез които най-големите вложения в българската икономика да си връщат гарантирано до 10% от разходите под формата на държавна помощ, без ограничения в крайната сума, когато става дума за инвестиции над 1 млрд евро. Действащото в момента законодателство слага таван на помощта от 37,5 млн. евро. 

Около два месеца ключовата промяна в Закона за насърчаване на инвестициите обаче така и не се превръща в законопроект, който да бъде пуснат за публично обсъждане. Но източници на "Икономист" уточниха, че това не е повод за безпокойство, защото всеки отделен казус, който надхвърля границата, може да бъде защитен директно пред Брюксел. В този случай може да се надскочи и границата от 10 на сто, стига бюджетът да може да си позволи този харч.

Подобни държавни помощи вече са поискани и одобрени от други страни – членки на ЕС, за привличане на автомобилни гиганти. Словакия например предостави 125 млн. евро държавна помощ на "Ягуар Ленд Роувър" за инвестиция също от 1,4 млрд. евро. В този случай ЕК подчертава, че държавната помощ за построяването на завода в района на Нитра е била необходима, за да се предотврати изтичането на инвестицията в посока Мексико. "Ние установихме, че словашкото правителство създава условия за появата на нови работни места и икономическо развитие на региона с отпуснатите средства, без да се създават условия за нелоялна конкуренция”, коментира тогава решението Маргарете Вестагер, еврокомисар по конкуренцията.

Според различни информации в румънските медии северната ни съседка е готова да даде държавна помощ от 150 до 300 млн. евро, ако германският автомобилен гигант направи новия си завод там. Сърбия в битката за Volkswagen може да дава сериозни фискални облекчения и грантове на чуждестранните инвеститори, без да е необходимо да иска разрешения, защото е извън ЕС, което важи и за Турция. Според сръбския Закон за чуждестранните инвестиции при вложение в производствения сектор компанията може да получи като финансов стимул обратно от държавата до 25% от своите инвестиции. Така при потенциално вложение 1,4 млрд. евро германската компания може да си върне 350 млн. евро. 

В началото на този месец премиерът Бойко Борисов посочи, че за да спечели Volkswagen, българското правителство е поело ангажимент да изгради жп линия и метро до завода и по този начин остави отворени и двете опции за евентуална база – Икономическа зона "Тракия" (където ще има нужда от жп връзка) и част от терена на бившия металургичен комбинат "Кремиковци", до който може да се удължи софийското метро. Най-голямото обещание на правителството обаче било "да бъдем по-тихи", защото "този, който вдига най-много шум, няма да получи нищо", заключи Борисов. 

Кой може да продаде на Volkswagen?

Терен за потенциалния бъдещ завод на Volkswagen в България, и то върху руините на бившия металургичен гигант "Кремиковци" край София, може да отдаде SRED – подразделение за Централна и Източна Европа на австрийския гигант в недвижимите имоти и строителството Soravia. В началото на февруари т.г. дружеството постигна споразумение с Първа инвестиционна банка (ПИБ) за придобиване на част от площадката на фалиралия металургичен комбинат "Кремиковци". "Земята, която придобихме, е закупена чрез лизинг, а вече разговаряме с големи инвеститори, които проявяват интерес към нашия проект", коментира тогава пред “Икономист” Валери Атанасов, управляващ директор за България на SRED. Още тогава от компанията посочиха, че търсят за инвеститори в новия си имот международни производители от автомобилната индустрия, както и дружества от логистичния бизнес. След появата на повече медийни материали по темата Атанасов престана да коментира и посочи, че когато има потвърден инвеститор, ще говори отново.

Общата площ на площадката на "Кремиковци" е 7,7 млн. кв. м, а придобитата площ от SRED се явява 40% от нея, или 3,08 млн. квадрата, което прави малко над 3000 дка. Цената на сделката и параметрите по изплащането на финансовия лизинг се оказаха конфиденциални, но в отчета си за четвъртото тримесечие на м.г. пред КФН, депозиран на 30 януари т.г., ПИБ обявява приходи от продажба на активи в размер на 81,117 млн. лв. За сравнение това перо за 2017 година е било 10,6 млн. лв. Вероятно цялата сума от 81 млн. лв. не е с източник една конкретна сделка, но от финансовите отчети на банката става ясно, че над 70 милиона са постъпили в последното тримесечие на миналата година и най-вероятно те са именно вследствие от договорката за земята на "Кремиковци". От австрийската компания обясниха още, че предимствата на терена са, че е в затворен индустриален район с празно пространство, в непосредствена близост до голям град и уникален за целия ЕС. На място има голяма електрическа подстанция, както и газови връзки. 

Източници обясниха, че в процеса по договаряне на подкрепата, която държавата би оказала на германския автомобилен концерн, може да влезе и предоставяне на самия терен, което би означавало парцелът в "Кремиковци" за кратко да стане държавен. Такива детайли, както и пълният размер на държавната подкрепа обаче няма да станат известни, преди победителят да бъде избран и сделките да приключат.

Зeмятa в индycтpиaлнa зoнa "Paĸoвcĸи", част от Икономическа зона "Тракия", e coбcтвeнocт нa „Cиeнит xoлдинг“. В петте индустриални зони край Пловдив могат да се похвалят с опит с инвеститори от индустрията за авточасти. Очевидните предимства са бързият достъп до магистрала „Тракия“ и чистите терени, които няма да се нуждаят от подготовка преди строителството. Експерти твърдят, че тази локация отстъпва по отношение на газификацията и електрификацията, но това не би било непреодолима пречка при степента на отдаденост на държавните институции. От Икономическа зона „Тракия“ посочиха пред “Икономист”, че ще коментират какви стимули предлагат, ако Volkswagen избере терен при тях за реализацията на завода си, само ако сделката реално се случи.

Към момента, изглежда, нещата са в български ръце и в обществото цари невиждан консенсус по въпроса с привличането на гигантската инвестиция. А правителството изразява готовност да подслади сделката по всякакъв начин


В категории: Бизнес


21
Коментара
Любовен хороскоп за май
Любовен хороскоп за май 25/04/2024, Четвъртък 21:00 0
Колко често правят sex Гущерови?
Колко често правят sex Гущерови? 25/04/2024, Четвъртък 20:16 3
21
Коментара по темата
21.
НЕДОВОЛНИТЕ
22.11.2019 17:06:52
1
0
Както и да сменят законите, политиците ги правят в своя полза да могат спокойно да си крадат и да взимат комисионни. Като чакат тяхната работа Господ да свърши. Така принудиха китайски инвеститори да се откажат за най големия в Европа увеселителен парк. "българския Лас Вегас до Елин Пелин. Също принудиха английска фирма да се откаже която щеше да прави нов национален стадион до летището, ако го бяха взели на концесия. Но без конкурс се съгласиха за "изтребител геит".сигурно са взели големи комисионни. Така те стават най големия враг на България.
20.
НЕДОВОЛНИТЕ
22.11.2019 17:06:51
1
0
Както и да сменят законите, политиците ги правят в своя полза да могат спокойно да си крадат и да взимат комисионни. Като чакат тяхната работа Господ да свърши. Така принудиха китайски инвеститори да се откажат за най големия в Европа увеселителен парк. "българския Лас Вегас до Елин Пелин. Също принудиха английска фирма да се откаже която щеше да прави нов национален стадион до летището, ако го бяха взели на концесия. Но без конкурс се съгласиха за "изтребител геит".сигурно са взели големи комисионни. Така те стават най големия враг на България.
19.
Държавата???
01.05.2019 12:34:57
5
3
За 150млн. Ллева могат да се построят -малка модерна болница, училище, фабрика за рециклаж или соларен парк. С много повече работни места! За кво са ни кенефите на VW?
18.
големия проблем е
01.05.2019 10:10:31
1
10
българския народ напуска родните земи. Тук не става въпрос за заплати, а за отношение на човека към човека. Кой ще инвестира в държава, която народа и се опитва да я напусне. Ето съседа ми ' 50 г, с 15 години стаж в завод, 1 година стои е без работа. В момента бизнеса се нуждае само от нискоквалифицирани работници за физически труд без да се спазва на ЗЗБУТ като часове, условия, почивки, извънр. труд, вреда за здравето и безопасност.
17.
hans
01.05.2019 09:52:09
7
2
По време на избори се поевяват подобни новини доказано след това подобни проекти изчезват
16.
do bat valio
01.05.2019 00:51:43
2
129
Кое тук е като в Германия че искаш немски заплати.....хвърляте си боклуците през терасата никой не спира на пешеходна пътека, никой не спазва каквито и да е правила за качество на работа и производителност да не говорим,корупция от ченгето до парламента,едни плочки не могат да сложат като хората искал немски заплати,пътища леш...немски заплати като работиш като германец тогава.
15.
Дернев
30.04.2019 21:42:50
20
2
При засилената активност на Китай в региона, като, макар и закъсняла, решителна стъпка към целостта на Европа, Германия трябва да насочи Volkswagen към Сърбия. И трябва да го направят в името на Европа за европейците. До обединението на Европа, външните апетити и посегателства трябва да бъдат пресечени. Иначе загиваме.
14.
До 12
30.04.2019 21:19:09
25
19
Бай Вальо, български от Кремиковци. Сиреч, 1000-1200 лв максимум. Ми тъй де, те ако искаха да дават германски заплати, щяха.да.си стоят в.Германия. На тях им трябват бели роби.
13.
Ха чиститу
30.04.2019 21:13:51
24
14
150 милиона Евраци!? И кога ще си ги върне България? Да ви кажа ли - ми на путкин ден. За незнаещите - НИКОГА. Те германците да не мислите, че са дошли тука, ако дойдат де, да плащат данъци на държавата. Ще измислят някаква холдингова структура, както руската мафия с Петрол и Нефтохим и печалба, нанайсе. Докато има телета, ще има и касапи.
12.
bat valio
30.04.2019 21:07:42
10
10
А ЗАПЛАТИТЕ НЕМСКИ ЛИ ЩЕ БЪДАТ ???
11.
joyride
30.04.2019 21:04:37
5
25
София, град с население 2 млн и 500 хил - отваря се немски завод с 5 хил раб места...
Бургас, град с население 200 хил - отваря се китайски завод(цех) с 20-30 раб места...
10.
VW реалист
30.04.2019 20:59:44
33
22
В Българистан най-много да дойде някой US концерн за фракинг и унищожение, китайска фирма за преработка на токсични отпадъци. Заводи и чисти производства не очаквайте. Всичко е Пунта Мара в държавата на Боки и Дидо!
9.
South
30.04.2019 20:40:59
4
12
А Северна България, кучета го и яли....
8.
boreto
30.04.2019 20:33:14
64
57
a v burgas ,shte dojiveem li investitor , mai ne
7.
Колко?
30.04.2019 20:21:40
68
53
Забравихте да добавите комисионната за генерааалааа, баце
6.
До пацула
30.04.2019 20:20:50
25
46
Не се хващай на бас,ше загубиш.И за Wv,и за китайците.Друг е въпросът дали wvще дойдат в България.
5.
Ха
30.04.2019 20:13:01
0
56
Мен ме интересува кои са тези водещи HR агенции набиращи български инженери от Германия.
4.
пацула
30.04.2019 20:06:19
73
56
Ай на бас че това са пълни лъжи, няма да има завод в бг , всичко е една предизборна лъжа, когато стане тогава пишете , преди избори всякакви заводи, инвеститори ,китайци, кувейтци и какви ли не обещания и фантастики + голямо последно крадене(унсс 7.5 млн) всичко това е за да изберем герберастите за да продължат да крадът
3.
Wv
30.04.2019 19:59:10
1
8
Кремиковци
2.
Тракийски
30.04.2019 19:56:12
77
66
Цената на стъпването на фолксваген в България се определя на база колко ще е "комисионната" на местния диктатор, а не на база държавните инвестиции. Фирма Трейс всеки 50 метра тротоар може да го докара на цена 150 млн. евро. Там нямаме грижи. Германците да говорят в апартаменти и ще се разберат с нашите.
1.
Getsbi
30.04.2019 19:51:25
15
34
Много ще се радвам да стане. Да им влезе, хем на комунягите:))
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Защо Иван Христов запали строителна техника за 130 хил. лева на бургаски предприемач Защо Иван Христов запали строителна техника за 130 хил. лева на бургаски предприемач Не е успял да подели общ имот с фирма „Беркс 2004“ ЕООД на Атанас Ангелов Туристическият бранш обеща на министъра, че ще вдигне заплатите с 20 % Туристическият бранш обеща на министъра, че ще вдигне заплатите с 20 % Това е добър знак към пазара на труда в България, защото туризмът се бори за работници, каза Евтим Милошев Времето остава мрачно и дъждовно в следващата една седмица Времето остава мрачно и дъждовно в следващата една седмица Прогноза за времето Брутално: 20-годишна опита да удуши майка си Брутално: 20-годишна опита да удуши майка си Обвиняемата се заканила с убийство на майка си с думите „ще те утрепам“ и я стиснала за врата Отложиха с година либерализацията на цената на тока Отложиха с година либерализацията на цената на тока Предложението на БСП либерализацията да се отложи с 3 години, внесено от Корнелия Нинова, не се прие Откриха фекални бактерии в минералната вода "Перие" Откриха фекални бактерии в минералната вода "Перие" Два милиона бутилки са унищожени заради наличие на ешерихия коли и псевдомонас аеругиноза   Пуснаха под гаранция двама от ОПГ-то на Динко Пуснаха под гаранция двама от ОПГ-то на Динко Прокуратурата чака изписването от болница на Господин Вълев, за да му иска мярка за неотклонение   Жестока трагедия в семейството на Чирков Жестока трагедия в семейството на Чирков Магичната сцена на „Солинария“ в Созопол ще събере даровити музиканти през юли Магичната сцена на „Солинария“ в Созопол ще събере даровити музиканти през юли Предстои четвъртото издание на фестивала  Стойко и Григор от ОПГ-то на Динко искат свобода, но СРС ги заковават Стойко и Григор от ОПГ-то на Динко искат свобода, но СРС ги заковават Двамата бяха конвоирани до Апелативния съд в Бургас, където ще се гледа мярката им за неотклонение
Венеция от днес въведе такса "вход", избухна голям протест Венеция от днес въведе такса "вход", избухна голям протест От днес се заплаща такса в размер на 5 евро за посещение в града между 08:30 и 16:00 ч Сблъсъци между полиция и протестиращи във Венеция заради туристическата такса за достъп Сблъсъци между полиция и протестиращи във Венеция заради туристическата такса за достъп Част от демонстрантите се опитаха да пробият полицейския кордон в района на площад Пиацале Рома и да влязат в историческата част на Венеция Прах от Сахара затвори училища в Турция и предизвика гъста мъгла, иде ли към нас Прах от Сахара затвори училища в Турция и предизвика гъста мъгла, иде ли към нас Оранжево-кафяви капки се виждат по стъклата на автомобилите в Анкара. В града духа силен топъл вятър Защо не обвинят този пудел, има пачки, пита Николай Денков Защо не обвинят този пудел, има пачки, пита Николай Денков Аз говорих с Живко Коцев и часовникът му е подарък. Трябвало е да го декларира, но не струва 50 хил. лева. Това е проблем, но не доказва, че той прикрива корупция, смята бившият премиер Гореща блондинка преспа с 500 мъже и посочи основната им грешка в леглото Гореща блондинка преспа с 500 мъже и посочи основната им грешка в леглото Не съм сигурна кой ги е учил как да правят секс, но не е била жена, признава Ани Откъснаха се перките на емблематичното парижко кабаре „Мулен Руж” (ВИДЕО) Откъснаха се перките на емблематичното парижко кабаре „Мулен Руж” (ВИДЕО) Това е една от най-посещаваните забележителности в града Помните ли тъщата на младия меринджей, днес Георги Игнатов се върна при нея Помните ли тъщата на младия меринджей, днес Георги Игнатов се върна при нея Оказва се, че с днешна дата меринджейката е повече от добронамерена към устатия Жоро Игнатов. Именно пред него тя ще разкаже, че е преживяла много тежки моменти в живота си Почина една от най-красивите жени в света Почина една от най-красивите жени в света Финалистката от конкурса Мис Свят 2005 загуби битката с рака  Ужас! Диария натръшка 300 души на фестивал Ужас! Диария натръшка 300 души на фестивал Всички те са посетили една и съща фестивална шатра и след това са се оплакали от повръщане, гадене и диария, а градските власти определиха инцидента като сериозен взрив Защо феновете на "Денсинг старс" избухнаха Защо феновете на "Денсинг старс" избухнаха Регламентът е провал, най-слабите двойки са начело, смятат зрителите
Инж. Стефан Петров, лидер на ОЗБГ Инж. Стефан Петров, лидер на ОЗБГ Съвършенството си има име и то е ИАРА Виц на деня Виц на деня Между блондинки:
- Мога да повярвам, че щъркела носи бебетата, но паяк да вдигне кола... не!
Виц на деня Виц на деня Ако сте мъж и съседката ви често идва да иска сол, значи в скоро време ще поиска и морков...
Народна мъдрост
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Бог не може да следи за всеки, затова е създал съседите!


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори