×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • САЩ обявяват днес нови поръчки на оръжия за Украйна за 6 млрд. долара
  • Вдигат заплатите на военните с 30%
  • Възстановяват движението по АМ "Тракия" в платното за Бургас между 20 и 21 километър
  • Петима служебни министри се явяват на последния парламентарен контрол
  • Путин отива в Китай през май
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Държавата няма нужда от собственост, която не й носи доход и не служи за изпълнение на функциите й


Държавата няма нужда от собственост, която не й носи доход и не служи за изпълнение на функциите й
Нито един имот не сме пуснали за продажба, без да има заявен инвеститорски интерес, казва Вълчо Чолаков
21 Април 2019, Неделя, 20:00 ч.
Автор: Лъчезар ЛИСИЦОВ

Това е моята философия като гражданин и като администратор, категоричен е областният управител на Бургас

В близките две седмици предстоят търгове за приватизация на над десет терена в Промишлена зона „Север“ в Бургас. От Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол (АПСК) съобщиха за „Флагман“, че броят е без прецедент поне за последните години. Всъщност парцелите са подадени за продажба от областния управител на Бургас Вълчо Чолаков към АПСК още през 2016 и 2017 г. Г-н Чолаков отговори на въпросите на „Флагман“ по темата.

- Г-н Чолаков, изненадахте Агенцията за приватизация с броя имоти, които сте подали за продажба. Каква е причината?

- Причината е, че е налице инвеститорски интерес. Обикновено стопански субекти – фирми, изявяват желание да закупят определени имоти с определена инвестиционна цел. Подават искането чрез нас до Агенцията за приватизация, тъй като тези имоти са извън компетентността за разпореждане от областния управител.

- Защо са извън Вашата компетентност?

- Областният управител може да се разпорежда само с жилищни имоти, може да прекратява съсобственост на терени – поземлени имоти и то пак след санкция на Агенцията за приватизация, може да учредява и права на строеж. В много ограничен кръг са нашите правомощия. Можем да извършваме разпоредителни сделки с всякакви видове имоти, но с данъчна оценка до 10 000 лв. За всички тези имоти, за които ме питате, данъчната оценка е много над 10 000 лв. Преди няколко дена приключи един търг за продажба на имот в Слънчев бряг-Запад. Имаше и една процедура, на която не се появи никой – под моста „Владимир Павлов” (в Бургас) за около 9 декара. Там инвеститорът не прояви интерес, защото цената, която е определена от Агенцията за приватизация, е много завишена. Това, между другото, не е първи такъв случай за времето, през което съм в мандат. Огромна част от имотите, за които ме питате, са били искани за закупуване по същия ред. Но цените, които изчислява Агенцията за приватизация, поне по твърдения на самите инвеститори, които проявяват интерес, са доста по-високи от реалните пазарни. На мой въпрос - защо не си купи имот от частно лице на реална пазарна цена, отговорът на инвеститора е, че той вече е направил някаква инвестиция на определено място. Той казва „аз искам да взема определени имоти, които са около моя бизнес, за да си разширя бизнеса, а не искам да си местя бизнеса през 2 или 3 км или 500 метра”. Но в крайна сметка методологията за определяне на пазарните стойности е нормативно регламентирана, така че вървейки по реда, не всички имоти успяват да бъдат продадени.

- Очаквате ли следващите търгове за терени да бъдат успешни?

- Това не мога да кажа. Надявам се да бъдат реализирани, защото поне моята философия като гражданин и като администратор е, че държавата няма нужда от собственост, която не й носи доход, и собственост, която не й служи за нейното функционално предназначение – за изпълнение на задълженията й. Имоти в Северна промишлена зона на областната администрация в Бургас не са й необходими, защото не може да прави нищо с тях.

- Всъщност защо тези имоти са под Ваше управление, това е странно?

- Защото така е предвидил законодателят в Закона за държавната собственост.

- А „Национална компания индустриални зони” не би ли могла да ги използва?

- Давам ви пример с бившето военно летище на Равнец, както и в момента Фаза II на Индустриална зона-Юг, която се прави около „Мосю Бриколаж” – това са имоти, които бяха под управление на областната администрация. В случая с Фаза II - предоставяме на Националната компания (която е под шапката на Министерството на икономиката) и тя прави акционерно дружество с общината с апортни вноски – точно както с първата фаза на Промишлена зона „Север”. Така ще се реализира проектът. Докато летище „Равнец” беше в управление на областния управител, като с решение на Министерски съвет предоставихме терена на Община Бургас.

- А в случая защо тези имоти не ги предоставите на държавното дружество, а ги давате за приватизация?

- Самото държавно дружество не е заявявало интерес за отделни имоти, тъй като тези, за които говорим в момента, се намират на различни места. Не са компактно разположени на едно място, така че да образуват един по-голям имот. И от тази гледна точка може би не е икономически изгодно и обосновано държавното дружество да оперира с тези имоти. Най-малкото инвеститорският интерес е свързан с една много по-голяма площ, която е с обособена инфраструктура, предоставени условия, доведени комуникации, така че много бързо инвеститорът да може да започне дейност. А тези – по-малките имоти, за които говорим, видимо са много на брой, но те са по 2 и половина, 3 или 4 декара и не са на едно място.

- Колко обекта сте подали за приватизация?

- Двайсетина имота са - в общините Бургас и Несебър, както и в Карнобат – там също е в промишлената зона.

- А към тези имоти има ли инвеститорски интерес?

- Нито един имот не сме пуснали за продажба, без да има заявен инвеститорски интерес. Когато потенциален инвеститор прояви интерес към имотите, ние изпращаме неговото желание към Агенцията за приватизация и тя стартира процедурата. В тази процедура ние участваме, като снабдяваме Агенцията с документи, тъй като става въпрос за територия от областта. И тогава инвеститорът си преценява дали да участва в съответния търг, или да не участва. Ако цената му е изгодна, за да се яви и да наддава, тогава се включва. Ако прецени, че не му е изгодна, не участва. Има случаи, когато никой не се явява на търга.

- Инвеститорът, заявил интерес, има ли предимство пред останалите евентуални участници в търга?

- Не, няма никакво предимство. Там предимство има този, който даде най-високата цена. Чист търг!

- А този, който беше проявил интерес за терена в Слънчев бряг - той ли спечели търга? Имате ли наблюдение?

- Мисля, че да. Но нямам информация дали и други фирми са закупили тръжна документация. Това, че някой е закупил такава документация, не означава, че ще участва и в търга.

- Колко време трае процедурата – от подаването на имота към Агенцията по приватизацията до търга?

- Различно е. Тук е моментът да похваля Агенцията за приватизация. Допреди около година – година и половина процедурите течаха изключително бавно. Оттогава насам обаче има видимо ускорение.




12
Коментара по темата
12.
*********
22.04.2019 11:58:27
0
1
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.
11.
*********
22.04.2019 09:44:33
0
2
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържа недоказуеми твърдения, касаещи конкретни личности.
10.
CDS
22.04.2019 08:19:06
3
3
....Причината е, че е налице инвеститорски интерес. Обикновено стопански субекти – фирми, изявяват желание да закупят определени имоти с определена инвестиционна цел............хе хе хе
9.
флойд
22.04.2019 08:15:57
4
6
НАЙ НАКРАЯ РАЗПРОДАЙТЕ ВСИЧКО ЧЕ ДА ВИ ОЛЕКНЕ. СОБСТВЕНОСТТА ДЪРЖАВНА ЩЕ ПРИНАДЛЕЖИ НА ТОЯ КОЙТО Я Е КУПИЛ И НА НЕГОВИТЕ НАСЛЕДНИЦИ 1000 Г. ПЪК ДРУГИТЕ СЛЕД ТЯХ ЩЕ СА ОБРЕЧЕНИ ДА МУ РАБОТЯТ ЗАЩОТО ЗА ТЯХ НЯМА ДА ИМА .
8.
Лого Логиков
22.04.2019 01:00:26
8
11
Искам да го попитам ако беше имота негов пак ли така би постъпил. Айде да ви сменят че разпродадохте общината...
7.
КОМУНИСТ
22.04.2019 00:56:47
10
12
КОМЕНТАРА МИ СЪДЪРЖАЛ ОБИДНИ ДУМИ ЗА ТОВА МИ ГО ИЗТРИЛИ ! ТАКА ТРИЯТ ЦЕЛИЯ БЪЛГАРСКИ НАРОД АКО НЕ ХВАЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЯТА ИМ. А ПРЕДСТАВЯТЕ ЛИ СИ ТОЗИ НАРОД АКО ВИ НАБАРЯ ? ТОГАВА НЯМА ДА ВИ ГОВОРИ, НЯМА ДА КОМЕНТИРА, НАПРАВО ЩЕ ВИ НАКЪСА НА ПАРЧЕНЦА. ТРИЙТЕ СЕГА, ПРОДАВАЙТЕ, НАБЛИЖАВА ИСТИНСКАТА РАЗПЛАТА
6.
*********
21.04.2019 23:20:17
1
1
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни или обидни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
5.
Дернев
21.04.2019 22:29:02
14
16
Жалкото е, че така мислят всичките ни държавници и унищожиха държавата ни. Това трябва да се спре, защото тя наистина липсва. А има задължения, които никой друг няма да поеме. Те са на държавата, но не с такъв апарат, представител на когото е и този със смешните разбирания за собсвеността, особено държавната.
4.
*********
21.04.2019 21:46:01
21
10
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
3.
*********
21.04.2019 21:04:07
6
1
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържа недоказуеми твърдения, касаещи конкретни личности.
2.
И е така и не е така...
21.04.2019 20:42:06
19
21
Съгласен съм с казаното, но ако може да носи доход, а не носи тогава трябва сериозни наказания. Въпросният господин би ли си подал оставката, ако умишлено не носят доходи, за да може да ги продадат на безценица после на някой свой уж инвеститор?
1.
Армандо
21.04.2019 20:10:03
41
59
Един от малкото читави ръководни кадри. Логоката му е много правилна.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Какви са мерките срещу епидемията от кокльош Какви са мерките срещу епидемията от кокльош Най-засегнати от заболяването са децата Ученици от СУ „Димчо Дебелянов“ взеха участие в традиционната инициатива „Ден на отворени врати“ на Районна прокуратура-Бургас Ученици от СУ „Димчо Дебелянов“ взеха участие в традиционната инициатива „Ден на отворени врати“ на Районна прокуратура-Бургас Младежите разиграха импровизиран съдебен процес Силви ще съди участничките в Ергенът Силви ще съди участничките в Ергенът Сплетните в любовното риалити обещават нестандартно продължение Симона показа защо е откритието на риалити форматите Симона показа защо е откритието на риалити форматите Хоби готвачката се самоиронизира по забавен начин Козичино празнува „Голямо Лазари“ на 28 април Козичино празнува „Голямо Лазари“ на 28 април Вижте каква е програмата Всички обичат тази храна, но знаете ли, че предизвиква депресия Всички обичат тази храна, но знаете ли, че предизвиква депресия Депресията не е настроение, не е просто умора или меланхолия, а опасно заболяване С финансовия министър гасихме два „пожара” тази седмица, обяви премиерът Димитър Главчев С финансовия министър гасихме два „пожара” тази седмица, обяви премиерът Димитър Главчев Единият от тях беше в сектор „Земеделие”, а другият - с миньорите и енергетиците от Мини „Марица Изток” и Бобов дол, каза служебният премиер  Автомобил пропадна в огромна дупка в Пловдив Автомобил пропадна в огромна дупка в Пловдив Нямаше никакви индикации, че мястото е опасно, казва шофьорът Кампанията ще бъде безмилостно черна, Сглобката се разведе по най-скандалния начин Кампанията ще бъде безмилостно черна, Сглобката се разведе по най-скандалния начин Ако в тази кампания изнасянето на мръсно бельо не престане, това ще гарантира рекордно ниска избирателна активност 7 коли се нанизаха във верижна катастрофа на пътя Варна-Бургас 7 коли се нанизаха във верижна катастрофа на пътя Варна-Бургас Няма пострадали, щетите са само материални 
В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си Заведението се намира във Верона Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Няма да може да вкарвате плодове по време на първенството Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Алек Младенов изправи на нокти Мария Чекмарьова Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Приетите от вчера от парламента промени в Закона за чужденците в България няма да спасят сезона Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ На събитието присъства кметът на община Поморие Иван Алексиев Тази емблематична българска звезда емигрира в САЩ Тази емблематична българска звезда емигрира в САЩ 76-годишната комедийна легенда наскоро пак имаше перипетии със здравето, но се надявал до есента да бъде в отлична кондиция, за да не се провали екскурзията на живота му Лихвите тръгнаха нагоре Лихвите тръгнаха нагоре Средните лихвени проценти по депозитите, договорени за ползване след предизвестие в левове и в евро се запазват на нивата от предходния месец съответно 0.10% и 0.15% Никой мъж не ме е унижавал така, плаче изгонена от Ергенът Никой мъж не ме е унижавал така, плаче изгонена от Ергенът Още повече от мъж, в когото е влюбена Цър Пър живее охолен живот в тузарски комплекс Цър Пър живее охолен живот в тузарски комплекс Спортният мениджър се шири в просторен апартамент в Сентрал парк, който е на минути от София Защо Маги от "Ергенът" се разрева Защо Маги от "Ергенът" се разрева Тя не получи покана за мечтаната среща с Алек
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сине, тъп си като тази маса! - казва бащата и чука по масата.
- Тате, някой чука, да отворя ли?
- Остави, аз ще отворя.
Виц на деня Виц на деня В кабинета на психолога:
- Имате ли в рода си хора с психични отклонения?
- Имам един братовчед, той разрежда виното с лимонада...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Бог не може да следи за всеки, затова е създал съседите!


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори