×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • САЩ обявяват днес нови поръчки на оръжия за Украйна за 6 млрд. долара
  • Вдигат заплатите на военните с 30%
  • Възстановяват движението по АМ "Тракия" в платното за Бургас между 20 и 21 километър
  • Петима служебни министри се явяват на последния парламентарен контрол
  • Путин отива в Китай през май
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Как Радостин Дачев искаше да строи лятно кино на покрива на „Септември”, а днес го разрушава


Как Радостин Дачев искаше да строи лятно кино на покрива на „Септември”, а днес го разрушава
Снимки от архива: Радостин Дачев(вляво) реже лентата на новия вход на кино "Септември" през 2002 година, горе е файето на киното, което после бе превърнато в магазин
11 Април 2019, Четвъртък, 16:42 ч.
Автор: Флагман.Бг

Бизнесменът приватизира бившата държавна фирма „Бургас филм”, която бе с активи за десетки милиони

Преди седмица Флагман.бг съобщи, че бургаският бизнесмен Радостин Дачев е пред финализиране на проекта си за строителство на сграда със смесено предназначение на мястото на бившето кино „Септември”. Очаква се там да се издигне многофункционално здание с търговски площи, офиси и 25 апартамента, а строителството най-вероятно ще започне през септември (ВИЖТЕ ТУК).

Днес Флагман.бг откри прелюбопитен материал на покойната Йорданка Ингилизова, журналист, публицист и кинематограф. През 2004 година Йорданка Ингилизова, която бе сред ревностните поддръжници на седмото изкуство в България, направи изключително стойностната журналистическа публикация за упадъка на бургаските кина. Материалът бе публикуван във вестник „Черноморски фар” със заглавие: „Кината в агония”. На фолио в областния всекидневник темата е застъпена с всички гледни точки, има и малко необичайно интервю на Радостин Дачев.

Препубликуваме част от разработката на колежката от 19 ноември 2004 година. Уточняваме, че в края на миналия век Дачев приватизира всички кина в Бургаска област, за да ги модернизира, а не разруши, както впоследствие се случи:

"През 1998 година, със заповед на тогавашния министър на културата Емма Москова, държавните кина бяха прехвърлени от културното към промишленото министерство. Целта бе да бъдат приватизирани от частни киноразпространители. Тогава се намери човек, който да пророкува, че ако кината се приватизират от ведомството на Александър Божков /което междувпрочем лапна преди това и книжарниците/ няма да запазят дейността си.

Но никой не го чу. И ето ярък пример в Бургас.

Кино “Родина” отдавна е магазин. А след прекрояването на “Септември” то вече няма голям киносалон, разделен е на два по-малки. Някогашната студийна зала е нощно заведение, а на третата зала виси катинар.

Приватизационната битка се състоя в края на 1998 година, когато изненадващо я спечели “Заводски строежи” в лицето на Радостин Дачев. Договорът бе сключен на 28 декември за 1,6 милиона долара.

Според вещи в строителния бизнес и брокери на недвижими имоти тогава това бе смешна сума за пакета от “стоки” – освен двете най-големи кина в центъра на Бургас с общо 4 зрителни зали, огромни фоайета, специфична инфраструктура, модерна аудио визуална техника, към държавната фирма “Бургас филм” принадлежаха повечето летни кино по Черноморието – от Несебър до Царево, както и салоните в Зидарово, Средец, Айтос и Малко Търново.

През 2002 година Дачев чрез “Пиргос арт” сключи 3-годишен договор с “Белфилмс”, която тогава развиваше дейност в кино “Тракия”. Дачев построи и временния екран на Охлюва, който работи само 2 години

Радостин Дачев през 2004 година: Въпрос на време е да има лятно кино на покрива на „Септември”

- Г-н Дачев, преди години казахте, че ще построите лятно кино на покрива на “Септември”.

- Това е вярно. Въпрос на време е. То е концепция, не е нещо, което трябва да се случи така случайно.

- По-точно?

- Как да ви кажа, не можем да разгледаме едно нещо само за себе си, не може едно кино някъде на покрива да работи, то трябва да е елемент от обща концептуална програма. Сигурно и вие не си носите старите дрехи от 1988 година. По тези времена кината са били проектирани да обезпечават различни функции. Ситуацията сега е променена. Всики неща тогава се издаваха с директиви, с укази на Политбюро и т.н.

- А тези неща не ги ли знаехте, като казахте тогава, че ще направите кино?

- Рабира се, че ги знаех. Кино, но не в този вид,който е сега. Пример за правилна концепция за кино е “Арена”.

- Значи ли, че лятното кино в Несебър не ви хареса и затова го съборихте?

- Значи, че има много ниска активност на капиталните вложения или замисъла, който е имало. Просто му е минало времето. Какво значи печеливше? Ще си купите ли най-красивия камшик?

- Сравнявате лятното кино в Несебър с камшик? Кого биеше то?

- Не, никого не биеше. Просто вече не се продават камшици, защото няма коне и каруци, има вече автомобили. Хората правят съвсем различни неща. По начина, по който бе направено киното, тази концепция, която е изразена до 1989 година, тя не може... Ще влезете в един интернет-клуб и ще видите – всички гледат филми, които още не са излъчени.

- А хотелът, построен на мястото на разрущеното кино, на немската фирма ли е, или на “Кинтекс”?

- Кой ви го е казал... Не знам какво значи “немската фирма”, какво значи “Кинтекс”. Не ви разбирам въпроса.

- Киното в Китен е най-неподдържано. Какви са ви намеренията за него? 

- В момента имаме един договор с "Александра груп", която експлоатира всички кина, включително и кино “Септември”. Те са най-големият държач на правата на филморазпространителите в България. В момента има такава схема. Те са предадени като владения на тях, те имат друга концепция, включително и една новина да ви кажа – Стефан Минчев /собственикът на Александра – бел.ред./ има намерение да прави мултиплекси в 4 града. Единият е Бургас. Ще стане според възможностите. По-скоро според концепцията – но тя трябва да се подкрепи и с реалности. Не говоря само откъм финансиране. Трябва да се намери правилното място, правилните хора...

- А коя фирма замени “Пиргос арт”?

- “Пиргос арт” се вля с други две фирми – “Заводски строежи” и още една и се образува “ПС груп” АД. Тя се вля с универсалното правоприемство.

- Какъв е нейният предмет на дейност?

- Всякакъв, включително киноразпространение. "ПС груп" има предмет на дейност на трите вливащи се фирми.

- Третата не я казахте.

- Тя е по-малка, незначителна, която не я познавате.

- И все пак...

- Тя е влята в “Заводски строежи” преди това.

- А какво стана с кинотехниката по селата – Зидарово, Малко Търново?

- Е, кинотехниката се съхранява.

- Къде?

- В наши складове. А в работещите салони си е там. В “Александра груп” тече процес за подмяна на машините с по-модерни. Ние събираме старите унгарски и руски машини и ги трупаме на склад, пък те слагат нови. Ако нашите могат да издържат на конкуренцията, ще ги използваме.

- Ще подновите ли договора си с Александра, който изтича в средата на идната година?

- Е, аз не мога да ви дам... Вие прекалено много неща знаете. Аз не знам кога изтича. Според мен вие не сте права.

- Не е ли 3-годишен договора ви – от юни 2002 година? Освен, ако не е имало анекс после?

- Вижте, това не мога да твърдя със сигурност. Просто не знам, нямам документи пред себе си. Но със сигурност не е до догодина, защото те си имат планове, помениха машините, иначе не биха го направили.

- Вие как мислите - има ли нужда от кино днес?

- Лично аз мисля, че няма бъдеще, поне в този вид на киносалоните. Убеден съм в това.

- Тогава защо участвахте в приватизацията и ги взехте? Не беше ли, за да ги ги модернизирате?

- Това е процес. Може да е 10-годишен, какво значение има? Трябва да се търси ефективната формула. Моето мнение е, че киното след 10 години няма да е в този вид. Всеки ще може да си тегли от някаква майка, от някакъв сървър, от някакъв интернет вкъщи, както и в момента го правят. Когато техниката влезе вкъщи, кой ще ходи на кино? Няма смисъл да чакаш премиера, предпремиера, да имаш зависимост от този или онзи. Производство на филми ще си има, но тия киномашини, тези 35-милиметрови ленти, това всичко... по друг начин ще става."

в. "Черноморски фар", 2004 година


В категории: Бургас


Завръща ли се Нана
Завръща ли се Нана 26/04/2024, Петък 17:41 0
11
Коментара по темата
11.
*********
12.04.2019 00:59:19
0
2
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни или обидни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
10.
Ейии
11.04.2019 23:18:04
0
4
Да не е некое чуду от типа на златен век.общинарите да си опчат акъла.
9.
gradski
11.04.2019 22:25:23
0
10
Костов за това написа цяла книга - как комунистите пристъпно приватизираха всичко. Едни хора си ги назначиха за милионери други за седесари, трети за мутри.
8.
*********
11.04.2019 20:48:00
0
3
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни или обидни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
7.
Гошо
11.04.2019 20:16:32
0
25
Жив е.събира милиони за ония свят.там ще има пиргос мол,кина и хотели
6.
mathur
11.04.2019 19:21:14
0
25
Абе тоя Мошенник още ли е жив???/
5.
смачкана държава
11.04.2019 19:07:42
0
28
Пълен та6ак сме като държава и общество,като хора и личности.
Всеки гледа да открадне или да подлее вода на другия,да си напълни човката сякаш ще живее вечно.Не се мисли за бъдещето и благото на нацията и обществото като едно цяло-затова и нищо няма да ви върви и да се запази в дългосрочен план,драги крадци и мошеници!
4.
баси ..
11.04.2019 19:06:05
0
43
Киното отиде на кино!!!
3.
Гошо
11.04.2019 18:45:30
0
46
Фалирахте държавата
2.
Фанта фен
11.04.2019 17:28:47
0
120
Какъв бизнесмен е този мошеник ??
Приватизатор и разсипник , с чужди пари всички комунисти направиха "бизнес" , който не донесе никакви дивиденти на страната
Нещастници и разсипници !
1.
Стефчу
11.04.2019 17:17:11
1
92
Ех, Йорданка Ингилизова беше наистина стойностна журналистка. Благодарение на нея го има и филмовия фестивал и общинското кино в "Адриана Будевска".
Тя много добре беше написала, че хората имат нужда от нормални киносалони и стойностно кино, защото "МОЛ културата" ще опростачи хората. И позна много точно - духовността изчезна от Бургас, с нея младите хора и т.н.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Лаборатория "ЛИНА" извършва PCR тест за коклюш, резултатите излизат още същия ден Лаборатория "ЛИНА" извършва PCR тест за коклюш, резултатите излизат още същия ден Горещо препоръчвам PCR тестовете да се правят още преди започване на антибиотичната терапия, съветва вирусологът д-р Татяна Николова Българинът Димитър Труканов влезе в световните медии Българинът Димитър Труканов влезе в световните медии От 12 страни участнички в престижния турнир, отборът на Саудитска Арабия, ръководен от Труканов печели златните медали във всички категории и съответно I-во и II-ро място в индивидуалното крайно класиране, както и I-во място в отборното класиране Малки лазарки посетиха Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ Малки лазарки посетиха Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ Ръководството на ФОЗЗГ, които са и инициатори на проявата, поднесоха на дечицата питка за здраве, великденски яйца и лакомства Този българин заработи 3 млн. долара в Холивуд Този българин заработи 3 млн. долара в Холивуд Игра главна роля в приетата радушно от критиката военна драма „Син от друга майка“ Преди лятото: Ремонтират ключови пътни отсечки в Бургаско Преди лятото: Ремонтират ключови пътни отсечки в Бургаско Към момента са установени компрометираните участъци и Областно пътно управление е изготвило допълнително задание по договора с „Автомагистрали“ ЕАД за аварийно изкърпване на проблемните участъци на територията на област Бургас Завръща ли се Нана Завръща ли се Нана Тя ще повдигне завесата на личния си живот в Америка и ще разкрие пред зрителите интересни подробности за себе си Какви са мерките срещу епидемията от кокльош Какви са мерките срещу епидемията от кокльош Най-засегнати от заболяването са децата Ученици от СУ „Димчо Дебелянов“ взеха участие в традиционната инициатива „Ден на отворени врати“ на Районна прокуратура-Бургас Ученици от СУ „Димчо Дебелянов“ взеха участие в традиционната инициатива „Ден на отворени врати“ на Районна прокуратура-Бургас Младежите разиграха импровизиран съдебен процес Силви ще съди участничките в Ергенът Силви ще съди участничките в Ергенът Сплетните в любовното риалити обещават нестандартно продължение Симона показа защо е откритието на риалити форматите Симона показа защо е откритието на риалити форматите Хоби готвачката се самоиронизира по забавен начин
Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Кралят предизвика голямо безпокойство сред членовете на семейството и приятелите си, тъй като продължава да се бори с неразкрит вид онкологично заболяване Служебното правителство назначи шест нови областни управители Служебното правителство назначи шест нови областни управители Повечето от тях са свързани с ГЕРБ Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Бившата му изобщо не ги поглежда, а Танцуващият с вълци плаща на хлапе по 160 000 щ.д. В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си Заведението се намира във Верона Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Няма да може да вкарвате плодове по време на първенството Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Алек Младенов изправи на нокти Мария Чекмарьова Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Приетите от вчера от парламента промени в Закона за чужденците в България няма да спасят сезона Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ На събитието присъства кметът на община Поморие Иван Алексиев Тази емблематична българска звезда емигрира в САЩ Тази емблематична българска звезда емигрира в САЩ 76-годишната комедийна легенда наскоро пак имаше перипетии със здравето, но се надявал до есента да бъде в отлична кондиция, за да не се провали екскурзията на живота му Лихвите тръгнаха нагоре Лихвите тръгнаха нагоре Средните лихвени проценти по депозитите, договорени за ползване след предизвестие в левове и в евро се запазват на нивата от предходния месец съответно 0.10% и 0.15%
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сине, тъп си като тази маса! - казва бащата и чука по масата.
- Тате, някой чука, да отворя ли?
- Остави, аз ще отворя.
Виц на деня Виц на деня В кабинета на психолога:
- Имате ли в рода си хора с психични отклонения?
- Имам един братовчед, той разрежда виното с лимонада...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Бог не може да следи за всеки, затова е създал съседите!


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори