×
Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман
Накратко
НА ЖИВО

Строги мерки: Спират детските за година, ако ученикът има повече от 5 отсъствия


02 Април 2019, Вторник, 19:00 ч.
Автор: Флагман.бг, снимка: Архив на Флагман.бг

Образованието е задължително и трябва всички да го разберат, категорични са от Министерството на образованието

Два месеца преди евроизборите депутатите от ГЕРБ решиха да ожесточат санкциите срещу родители, чиито деца не ходят редовно на училище. Така удрят с един куршум два заека – хем ще подсигурят участието на ромския етнос в образователния процес, а оттам и на трудовия пазар по-късно, хем ще отговорят на преобладаващите обществени очаквания за обвързани със задължения и санкции социални помощи, пише списание Икономист. 

„Край на вратичките в закона, образованието става задължително!”, обявиха и от просветното министерство, което подкрепя промените в Закона за семейните помощи за деца и в Закона за социалното подпомагане, внесени от ГЕРБ. С тях се спират за една година детските надбавки за родители, чиито деца имат по пет неизвинени отсъствия за месец от училище и три дни отсъствие от предучилищните групи. 

„Този законопроект следва политиката на ГЕРБ да се върнат децата в училище и да се задържат там“, коментира депутатката Светлана Ангелова. На същото мнение са „Обединени патриоти“ (ОП) и БСП, които са записали подобни предложения в предизборните си програми. Патриотите обаче не са подписали проектите на ГЕРБ, а депутати сакракастично коментират, че най-голямата партия е на „патриотичната вълна“. Само ДПС не споделя ожесточаването на рестрикциите. Трябва да има съразмерност на наказанията, а с измененията този принцип е нарушен, смята депутатът Хамид Хамид.

На същото мнение е и бившият социален министър Иван Нейков, за когото обвързването на социалните помощи с определено поведение на родителите е правилно и европейско, но когато санкциите станат прекалени, обикновено се постига обратният ефект. „Това е като при децата – след като наказанията станат прекалени, те престават да им обръщат внимание“, казва социалният експерт и препоръчва, преди да се гласуват ударно поправките, да се проведе широка дискусия какъв ще е ефектът от тях. 

Числата

Дискусия обаче няма да има. „Предлагаме един изключително строг режим, целта е да ангажираме родителите, така че децата да посещават редовно училище“, казва Светлана Ангелова. Решенията били взети на базата на предоставени от МОН анализи на парламента. По последни данни 120 000 деца са в риск – от отпадане, социален риск, риск от бедност. 

За учебната 2017/2018 г. МОН съвместно с останалите институции – социални служби, общини, полиция, успя да върне в клас 24 000 деца. 4000 от тях отново напуснаха системата. През втората година от инициативата, в която работят над 1000 екипа, са върнати общо 17 990 ученици, включително и новозаписаните. От тях върнати и повторно отпаднали са 267, а новоотпадналите са 24 336. „Отпадането на децата от училище ще попречи на бъдеща реализация на пазара на труда, което носи висок риск от изпадане в бедност, социално изключване и трайна зависимост от социално подпомагане. А това е един от проблемите, които трябва да намерят най-доброто решение“, коментират от МОН. Националната цел e до 2020 г. делът на отпадналите деца от образователната система да достигне 11%. За 2017 г. този процент е 12,7%. Ако дете в Германия не посещава училище 3 дни, семейството трябва да пише обяснения. Във Франция пък в началото на обучението се подписва договор за посещение. Ако този договор не се спазва, се намесва прокуратурата, аргументират се с европейския опит от МОН. 

Санкциите
И сега неизвинените отсъствия се санкционират с отнемане на социални помощи до три месеца, ако детето е направило пет неизвинени за месец. Според предоставена ни от МОН справка през 2018 г. 39 391 семейства са санкционирани за повече от 5 неизвинени отсъствия на техните деца без уважителни причини. През 2017 г. броят на санкционираните семейства е 36 613. През 2018 г. са санкционирани 6738 семейства на деца в предучилищна възраст, отсъствали повече от 3 дни без уважителни причини. През 2017 г. броят на санкционираните семейства е бил 6759. 

За периода януари – декември 2018 г. са регистрирани 103 039 случая на деца, допуснали 5 неизвинени отсъствия за 1 месец. В резултат на това общият размер на спрените помощи за 2018 г. е 3 696 575 лв. Помощите за отглеждане на дете се отпускат на семейства, в които доходът на човек е под 500 лева месечно. Ако сумата е до 400 лева, се дават 40 лева за едно дете, 90 лева – за две, 135 лева – за 3 деца, 145 лева – за четири, и по 20 лева за всяко следващо. Детски получават и семейства с доходи на човек между 401 и 500 лева, но те са 80% от размера, който се дава за по-ниски доходи. 

„Мерките дават резултат, защото родителите са заинтересовани да пускат децата си в училище“, споделя Мими Балийска, директор на училището в с. Смилян, Смолянско. Там над 40% от децата са от ромски произход и по думите на директорката родителите им са запознати със санкциите, които ще търпят, ако не пускат децата си на училище или не ги стимулират да участват в учебния процес. За тези, които твърдят, че не пускат децата си, защото нямат храна, има мярка, която да пренасочва детските надбавки към купони за столова храна. Според Балийска наредбите, с които се разрешава определен брой отсъствия по уважителни причини, са достатъчни. Други нейни колежки от страната обаче смятат, че с тези санкции децата, които и без това търпят лишения, ще страдат още повече. 

Помощи в натура

„Ние винаги сме настоявали помощите да бъдат обвързани със задължителното обучение на децата от 3-годишна възраст нагоре“, казва лидерката на Синдиката на българските учители Янка Такева. Тя смята, че строгите санкции ще имат още по-дисциплиниращ ефект, но препоръчва да се помисли и за стимули за родители, които си пращат редовно децата на училище. И призовава категорично да се преосмисли практиката държавата да отпуска всяка година по 7 млн. лв. безотчетни пари за подпомагане на родители на първокласници, като с тези помощи вече да се закупуват дрехи, учебни пособия и раници за децата. Такева предупреди и за друг „номер“, който практикуват част от ромските семейства – да освидетелстват децата си на ТЕЛК и да получават инвалидни пенсии. 

ГЕРБ частично приема идеята за помощите на първокласник. В момента тя е 250 лева и за получаването ѝ има подоходен критерий. Парите и сега може да се получават в натура по предложение на директорите на училищата. С новите предложения сумата от 250 лв. ще се разделя на две части, като ще се отпуска в началото на първия и в началото на втория срок. Сега парите се дават наведнъж в началото на учебната година, но имало случаи, в които, след като родителите вземат парите, децата спират да ходят на училище. „Правото на образование на децата е всъщност задължение на родителите“, казва образователният министър Красимир Вълчев, открито признавайки, че измененията отговарят на надигащите се обществени искания за засилване на санкционния механизъм. 

Въпросителните

Санкции има, но не и стимули. Не е ясно например какво ще се прави с децата, които нямат дрехи и обувки, за да ходят на училище. Във Фейсбук периодично се организират кампании за набиране на дрехи и обувки за ученици от такива училища и обикновено те са по инициатива на кметове и директори. Според кмета на с. Дисевица, Плевенско, Пламен Бешков в детската градина и в училището децата получават закуска и обяд, но няма какво да обуят и облекат, за да отидат в него.

„Правили сме и друг път кампании за дарения и в момента, в който занесат дрешките вкъщи, на другия ден идват отново със старите, защото са по много деца. По последни данни в селото има 450 деца, от тях 90% са роми. Липсата е голяма, нуждата е голяма“, казва пред медиите Бешков.

Според Светлана Ангелова обаче за момента не се мисли в посока на стимулиране на дарителските кампании: „Промените са свързани с това да обвържем социалните помощи с образованието”. Обхватът и включването на учениците в образователната система минава през един голям пакет от подкрепящи мерки. За децата и учениците, за които българският не е майчин, се осигурява допълнително обучение по български език, допълнително са предвидени часове за работа с ученици по отделни предмети за преодоляване на обучителни трудности. От тази година активно се стимулират заниманията по интереси в училищата, като за това има предвидени целеви средства.


В категории: Просвета


9
Коментара
Азис се има за Бог
Азис се има за Бог 04/08/2020, Вторник 20:30 2
Флагман.БГ Мощна експлозия в Бейрут, има жертви Мощна експлозия в Бейрут, има жертви 04/08/2020, Вторник 19:44 1
9
Коментара по темата
9.
Майка
03.04.2019 16:16:49
0
0
Всичко написано е вярно, но това са училището в долно е. не е. Нашите деца си посещават редовно училище.
8.
гецата
03.04.2019 09:35:41
0
5
знаем че тези правила важат само за българите, за паразитния етнос не важат, не се е родил политика с толкова големи топки че да ги вкара в ред тая паплач
7.
!
03.04.2019 09:00:35
0
4
Споко!Детски не получават българите, а гласоподавателите на ВМРО от маалите няма нужда да ходят на училище ЗА ТЯХ НЯМА СПИЍРАНЕ! Ибре БАЙ МАНГАЛ!
6.
Майка
02.04.2019 22:06:00
0
8
И N1 и N4 са прави.
Дано този път има ефект, ама надали!.
В малките населени места с у-ща никога не пишат отсъствия, защото ще закрият училищата!
5.
Боцмана
02.04.2019 21:00:48
0
10
Мангалите не ходят и ще получават!?
4.
Йб
02.04.2019 20:16:04
0
15
Това уж преди 5 години го направиха, пак лъжат
3.
Чичо Скрудж
02.04.2019 20:03:38
0
20
Да ги спират изцяло ако искат,то и без това са за циганите и тарикатите,които си крият доходите. Що не ги направят само до второ или трето дете ако са близнаци и оттам нататък всеки да се спасява. Щом правиш повече деца,значи нямаш проблем да ги гледаш. Детски трябва да получават всички български семейства,може по пет лева,но за всички
2.
Дочо
02.04.2019 19:46:36
0
22
Моите държавата ги е спряла от 10 години, все едно дали ходят или не на училище, защото съм много " богат" и се осигурявам на реални доходи. За благодарност към държавата няма да ги спра да си купят еднопосочен билет...
1.
учител
02.04.2019 19:31:39
0
12
ако започнем да пишем отсъствия държавата ще забогатее Училищата са празни Никой не проверява Инспектората спи
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Репортажът на „LA Times“: Селска България се превръща в страна призрак Репортажът на „LA Times“: Селска България се превръща в страна призрак След края на комунизма, срутил се преди 30 години, населението на страната се е свило с една пета – от близо 9 милиона на 7 Защо не ви се прави секс: Ето ви 8 причини Защо не ви се прави секс: Ето ви 8 причини

Неактивен начин на живот, наднормено тегло, психологически стрес - всичко това се отразява на интимния ви живот

5 съобщения от мъже, на които не трябва жената да отговаря никога 5 съобщения от мъже, на които не трябва жената да отговаря никога

Вижте ги

Топ 3 на най-отмъстителните зодии Топ 3 на най-отмъстителните зодии

Според астролозите, с тях трябва да внимавате

ЧСИ продава тлъсти имоти на любовника на Мегз - Рончев ЧСИ продава тлъсти имоти на любовника на Мегз - Рончев

Миналата година на търг минаха камионите на бизнесмена - измамник

Пик на летните разпродажби в Триа Сити център Пик на летните разпродажби в Триа Сити център

Вижте какво ще открием в магазините на търговския комплекс само до 31 август

Бой в самолет заради пътник, отказал да сложи маска Бой в самолет заради пътник, отказал да сложи маска

Пасажерът бил пиян, а полетът му завършил с арест

Азис се има за Бог Азис се има за Бог

Певецът е замислил нова промяна

6 навика, които намаляват риска от проблеми с черния дроб 6 навика, които намаляват риска от проблеми с черния дроб

Повече здраве за черния ви дроб и цялото тяло

Пандемията дава идеи за социалната политика Пандемията дава идеи за социалната политика Текущата патронажна грижа от местни дейности и различни европейски програми трябва да обедини социалните услуги в единен механизъм, посочва Петър Ганев
Най-малко 10 загинали при взрива в Бейрут, ранените са няколкостотин Най-малко 10 загинали при взрива в Бейрут, ранените са няколкостотин

Премиерът на Ливан Хасан Диаб обяви утре ден на национален траур

Мощна експлозия в Бейрут, има жертви Мощна експлозия в Бейрут, има жертви

Поне двама са загинали, съобщават агенции

Виктория Сикрет обяви фалит, Зара затвори 1.200 магазина! Какво ни очаква? Виктория Сикрет обяви фалит, Зара затвори 1.200 магазина! Какво ни очаква? Очаква ни тежка година, която ще промени изцяло представите ни за света, както и глобалната икономика Booking съкращава всеки четвърти служител Booking съкращава всеки четвърти служител Компанията ще се раздели с около 4000 души от екипа си в глобален мащаб Турция намали ДДС за туризма на 1% Турция намали ДДС за туризма на 1%

Новите ставки ще са в сила до края на годината

Роналдо си купи кола за 8 млн. евро Роналдо си купи кола за 8 млн. евро

Португалската голова звезда вече се вози в последен модел Бугати

Пребиха украински топ модел в турски курорт Пребиха украински топ модел в турски курорт

Красавицата не споменава причините за нападението

Европа усеща все по-силно икономическите последици от COVID-19 Европа усеща все по-силно икономическите последици от COVID-19

Най-тежко е финансовото положение на Запад, където определят срива като „невиждан” и „катастрофален"

САЩ искат част от постъпленията за TikTok САЩ искат част от постъпленията за TikTok

Правителството смята че съдейства за споразумение

Безалкохолна напитка прати в кома бременна жена Безалкохолна напитка прати в кома бременна жена

Жената била хоспитализирана в тежко състояние, с остро отравяне от неизвестно вещество с психотропно действие

Илиян Василев Илиян Василев В БТВ маршируват само представители на властта, гради имиджа си на "обективна" телевизия с елементарни покрития от протеста Виц на деня Виц на деня - Жена, кат' умра не ми сваляй халката.
- Що бе, Гоше?
- Ем, нека ГОСПОД види, че съм бил в АДА вече...
Виц на деня Виц на деня - Брат, снощи много се напи!
- Не бях толкова пиян!
- Брат, ти попита майка си има ли деца...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук В края на краищата, кафе, и нищо друго, за което да се сетиш. В кризисните ситуации кафето е просто незаменимо!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева

Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter

Затвори