×
Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман
Накратко
  • 2 катастрофи с един пострадал са регистрирани през изминалото денонощие в Бургас
  • По Черноморието времето ще е предимно слънчево със слаб вятър и температури между 26° и 28°
  • Ако си мъж и искаш силно кафе, плъзни се надолу и виж какво те чака в десния ъгъл на сайта
НА ЖИВО

Социализъм, за какво го бива?


Социализъм, за какво го бива?
Какво би било, ако социалистическата държава не разполагаше с монопол върху собствеността на ограничените производствени фактори?
17 Март 2019, Неделя, 08:15 ч.

Почти всеобщо прието е, че социализмът, като политическа система, е нещо лошо

Почти всеобщо прието е, че социализмът като политическа система, при която държавата има тотална власт, което я прави монополист в ролята на ръководител на обществените отношения, е нещо лошо, защото е в противоречие с представата за свободно общество. В същото време все още се срещат аргументи за социалистическите производствени постижения, пише ekipbg.com

Именно защото социалистическата държава отнема свободата на индивида да се самоуправлява и съответно да разполага със собствеността си според субективната си оценка за това кой курс на действие ще произведе най-задоволителни резултати за него, социалистическото производство не може да бъде окачествено като постижение в какъвто и да било икономически смисъл.

Първо, трябва да се отбележи, че аргументът за предполагаемите социалистически производствени постижения издава две допускания, които се допълват едно друго: Първото е, че решенията, които социалистическата държава взема относно разпределението на ограничени ресурси по специфични производствени цели, отразяват предпочитанията на обществото. Второто е, че резултатът от която и да е производствена дейност (или който и да е ресурс) има абсолютна полезност. И двете допускания, обаче, са погрешни.

Първото допускане произлиза от холистичната представа, че това, което се счита за общество, е единица, която има свой собствен живот, съществува независимо от отделните индивиди и може да мисли оценява и действа. Като такова, се предполага, че това, което обществото “мисли”, “оцени” и “извърши” е с императив спрямо предпочитанията на индивидите. Това приоритизиране на предпочитанията на “обществото” спрямо тези на отделния индивид обикновено бива оправдавано с vox populi. Но понятието „общество” е единствено метафора за интер-субективно взаимодействие и не съществува извън действията на отделните индивиди.

Второто допускане произлиза от трудовата теория за обективна стойност. Според нея човек оценява даден ресурс спрямо количеството труд, изразходено за производството му. От това следва, че стига да е изразходен труд за производството на нещо, то има абсолютна полезност за всички. Всъщност стойността е субективна и представлява процес на задаване на ординален ранк на ресурсите от индивида спрямо тяхната пределна полезност за него, така както той я възприема в контекста на задоволяването на своите нужди.

От казаното дотук става ясно, че каквото и да бъде произведено, то може да получи единствено индивидуална оценка, произлизаща от хетерогенността на предпочитанията на индивидите и съответната пределна полезност, която те му придават. Съответно, независимо за какъв резултат от производствена дейност става въпрос, той може да бъде оценен като “постижение” единствено в контекста на икономизирано средство, което допринася към потребителското удовлетворение при най-ниски алтернативни разходи.

Всеки, който твърди, че социализмът е произвел общозначими постижения, всъщност казва, че осъществяването на тези постижения прави самия него относително по-удовлетворен, отколкото ако не се бяха осъществили, като в същото време се опитва да изравни собствената си субективна оценка с тази на всички останали.

Това, което един такъв човек забравя да попита, е: какво би било, ако социалистическата държава не разполагаше с монопол върху собствеността на ограничените производствени фактори? И ако това беше случаят, нямаше ли тогава обществото да бъде относително по-добре, след като всеки индивид може да приоритиза употребата на частната си собственост по начин, който прави поне един човек по-богат (него) и никого по-беден?

Сравнението на относителното благосъстояние на индивида при производство, извършващо се в условията на институцията на частната собственост и обратното – в условията на монополизираната собственост върху производствените фактори – изисква анализ на особеностите на двата произведствени начина и съпровождащите ги институционализирани норми на взаимодействие между индивидите.

За анализ, който прави това сравнение и демонстрира, че пазарът е по-подходящо средство за увеличаване на производството на богатство, така както се оценява субективно от индивида и невъзможността на социалистическа държава да извършва нито ex-ante, нито ex-post съпоставка на приходи и разходи и съответно да икономизира ресурси, погледнете тук.


В категории: Ретро Флагман


15
Коментара
Разбиха три мита за спермата
Разбиха три мита за спермата 16/07/2019, Вторник 21:45 0
15
Коментара по темата
15.
Си Дзин Пин
17.03.2019 16:35:11
0
3
Странно защо , като плюете за социализма и комунизма , ЗАЩО забравяте Народна република Китай ???
Напук на нагласените статистики , Китайците ОТДАВНА са първата в света икономика , а иначе прехвалената Америка - стана първият генератор на дългове !
А нещата НЕ МОГАТ да продължават така вечно , нали ?
Щото в един момент , някой ще трябва ДА ПЛАТИ !
И познайте кой ще е той ...
14.
гггггггггггггггг
17.03.2019 16:13:23
0
0
да краде и убива - друго неможе
13.
до 7 БРАВО КРАТКО И ТОЧНО !!!!!
17.03.2019 14:25:36
2
0
Но виж колко ИДИОТА са дали отрицателен вот .ТОВА СА ИМЕНО ТЕЗИ КОМУНИСТИ ПРЕСТЪПНИЦИ!!!!!!!!!!!!!!
12.
дО 1 ВЕЧНИЯ ИДИОТ–КОМУНИСТ
17.03.2019 14:16:10
1
0
КОЙТО НЕ МОЖЕ ДА ВИДИ СМИСЪЛА В НАПИСАНОТО///МНОГО Е НЕРАЗБИРАЕМО ЗА ОГРАНИЧЕНИЯ МУ СЕЛСКИ МОЗЪК////ТАКИВА ИДИОТСКИ КОМУНИСТИЧЕСКИ МОЗЪЦИ НИ ВОДЕХА КЪМ СВЕТЛОТО БЪДЕЩЕ И ФАЛИРАХА ДЪРЖАВАТА !!!!!!!
11.
дО 1 ВЕЧНИЯ ИДИОТ–КОМУНИСТ
17.03.2019 14:16:10
1
0
КОЙТО НЕ МОЖЕ ДА ВИДИ СМИСЪЛА В НАПИСАНОТО///МНОГО Е НЕРАЗБИРАЕМО ЗА ОГРАНИЧЕНИЯ МУ СЕЛСКИ МОЗЪК////ТАКИВА ИДИОТСКИ КОМУНИСТИЧЕСКИ МОЗЪЦИ НИ ВОДЕХА КЪМ СВЕТЛОТО БЪДЕЩЕ И ФАЛИРАХА ДЪРЖАВАТА !!!!!!!
10.
Хдщхдщййййдхзйфкфйфу
17.03.2019 13:58:15
1
1
БОЙКО Борисов и ЛАУРА КЙОВЕШИ СА ЮМРУКА СРЕЩУ КУРУПЦИЯТА У НАС
9.
4i4o kype
17.03.2019 12:11:02
2
3
Системата е една рамка а вътре рисуват хората , всеки народ има някакви определени общи черти в поведението, манталитет основан върху култура,традиции, философия и история. Българите като народ никога не са успели да изградят пълноценен цивилизован манталитет , този народ в болшинството си още бленува по материалното което обуславя системата, от родителите и роднините се предава от поколение на поколение идеологията на зависта която поражда злоба и ражда суета, следва подражаване на образи дадени от масмедиите и народа става лесно управляем и разделен.
Ето даже сега с тази статия ние се разделяме , а всъщност системата ако се смени тя ще е яхната от същите тези капиталисти и те ще станат комунисти и всичко ще продължи, тези 2 системи са всъщност 1 система която сменя формулата си за определено време и така изпуска "парата" събралото се недоволство на масата хора, ако това недоволство не получи "гръмоотвод" това ще доведе до революция която историята е показала че не свършва добре за власт имащите.
Единствения начин да се промени системата е да се променят хората , без завист, без злоба ,без суета , всеки има свой път на развитие но всички сме заедно на тази територия и трябва да сме заедно в борбата срещу власта, не да я унищожим а да я накараме да работи за нас!
8.
Тольо
17.03.2019 11:36:58
2
6
То общоприето беше и че капитализма като обществен строй е нещо лошо. Времето диктува и на политиците и на журналистите какво да пишат и кокво да говорят. Не се притеснявайте ще дойдат обстоятелства които ще променят това което днес възхвалявате и твърдите че е в полза на хората. Знаете ли колко бързо се променяте.
7.
баба Мара от пазара
17.03.2019 10:48:49
8
6
"Социализъм, за какво го бива?"

По фундаменталните закони на природата всичко СТАРО, БОЛНО и НЕДЪГАВО умира и на негово място идва нещо друго, което по-устойчиво и жизнеспособно. И щом социализЪмът и комунизЪмът изтекоха в мръсния канал, отговорът на въпроса в заглавието е съвсем лесен - НЕ СТАВАХА ЗА НИЩО. И затова изтекоха в мръсния канал, където в близко бъдеще ще ги последват и тия носталгици, които говорят и пишат глупости и възхваляват скапания СОЦ. Това се подразбира от самосебе си, няма какво повече да го коментираме.
Интересното е друго. Защо тия хорица отричат истината, която не е очиведна а ОЧЕВАДНА? Защо казват на бялото - черно? Ами защото те като хора подпомагали утвърждаването на тая човеконенавистна система, мачкали са сънародниците си, писали са доноси срещу тях, вкарвали са ги по затвори и концлагери, убивали са ги и същевременно са "намазали дебело филията" са изправени пред жестоката реалност - да признаят, че те, техните родители, баби, дядовци и пр. са най-обикновени престъпници и мародери. Дори НС ги обяви за престъпници със специален закон. Но те, както се казва, се хващат като удавници за "спасителната сламка" - за баничката, киселото мляко, екологичните зеленчуци (окъпнани в радиоактивен Чернобилски дъждец), за "безплатното" образование и здравеопазване, за "добрите" предприятия, които бяха закупени от комунистическите лидери и нарязани за скрап, защото не ставаха за нищо и пр. глупотевини. И сега тия носталгици си стоят в раздвоено (шизофренно) състояние и изпадат в ужас от жестоката истина - че са ПРЕСТЪПНИЦИ! И ако перифразираме известната реплика на Петър Младенов за танковете, трябва да кажем . "Психиатрите да идват, психиатрите да идват".
P.S. "Сега рИвете, ама га ядохте кИфтетата (през СОЦ-а) не рИвахте"!
6.
XS
17.03.2019 10:27:16
2
6
До коментар № Фундаментален. Ако можех, щях да ти дам поне 100 плюса за коментара.
5.
TWICER
17.03.2019 10:15:36
2
7
СОЦИАЛИЗМА В БЪЛГАРИЯ ДОКАЗА ТЕЗАТА,ЧЕ СЕ РАЗВИВА СПОЛУЧЛИВО ПРИ РАЗВИТИ ОБЩЕСТВА/СКАНДИНАВСКИЯТ РЕГИОН/, А БЕЗСПОРНО КАПИТАЛИЗМА В НАШАТА ДЕЙСТВИТЕЛНОСТ Е КРАЧКА НАЗАД. БОГ ДА ПАЗИ БЪЛГАРИЯ, НИЕ НЕ УСПЯХМЕ ! ! ! !
4.
Фундаментален
17.03.2019 09:12:06
5
30
Флагман, вие проучване ли правите ? Мине не мине и пак социализма ви е в главата.
Противно на очакванията и на бръщолевенията на разни списвачи, като този "автор", към днес се оказва, че оня строй е имал своята логика. Да сравняваме днешния БВП с тогава е нелепо. Трябва съвсем да ти е източен мозъка ( не че няма такива хора) за да твърдиш, че икономически днес се развиваме, при положение, че тогава и бабите и дядовците ни дори след пенсионирането си работеха по полето. Там работеха и студенти, ученици и военни. Полседните дори работеха и в задъхващите се производства, докато стажът на студенти и випускници дори се провеждаше в цеховете. Какви са били задоволеностите на хората ? Трудно е да се напише еднозначно, защото всичко се уповава на чисто личностни възприятия, но предвид ангажираността на всички по онова време - нямаше безработица, казаните за боклук бяха само за гларусите и котките, докато днес за тях има опашка и ред. Сега разбирам, какво е означавала плановостта на производството тогава и липсата въобще на производство днес. Сегашна България е превърната в консуматорско общество с много материални гъдели, за които ние жертвахме уважението между хората, радостта им от живота, усмивките от лицата им, спокойствието в душите им, жертвахме родителите си, които трябва да остаряват в недоимък днес, жертвахме майките си, сакралното отношение между мъже и жена, семейните ценности, комуникацията си, човещината. В чисто материален аспект - днес някои карат мерцедеси, бентлита, джагуари, ферарита, други карат таралясниците на запада, трети пък не карат нищо, защото не могат да изкарат месеца. Днес у нас има много неща, но няма вече общество, няма средна класа ( най-голямата щета, която един строй/управление може да допусне), няма здрави хора, няма млади българи, няма ги вече цели села и малки градове. Няма я и българщината, въпреки че на трети март веем знамена, а когато денят отмине и се закачим за ежедневието си, простакът, злобарят, завистливият, крадливият и негодникът са навсякъде. И да, днес е добре за разбойника, мушеника, реституирания лентяй, семплия откъм знания и възможности политик, добре прикрит в костюм и власт, чиято задача и цел са поне един мандат. Задавате ни някакви въпроси от спомени за соца, а сами не си потърсите отговорите. А отговорът е прост - щом един народ се топи и бяга в странство, щом родителите ни са нещастни пенсионери, а майките ни трудно изкарват месеца, щом закон и правосъдие отсъждат според зависи, щом всички тук зависим от "зависи-то" на няколко оядени и потънали в корист управници, а съдбата ни се кове на всеки 4 години, за какво бъдеще говорите и за какви сравнения въобще става въпрос. От мощна държава, днес се превърнахме в държавенце без доблест и чест. Държавенце, което купува на търг самолетите си и чака благоволението на минимум 10 държави не е държава. Е, как да има щастливи и задоволени днес хора, след като икономиката ни, отношенията между хората и принадлежността ни днес са върнати на ниво родово-общинен строй.
3.
Babor
17.03.2019 08:55:05
4
14
Борбата за максимална концентрация на производствените сили,вкл. владеенето на полезните изкопаеми продължава ,земеделската земя и др. продължава през цялата история на човечеството.Обещанието за лек и весел живот също е вечен /виж американската мечта за успех/Държавния капитализъм наречен социализъм продължава и сега.Факт е обаче че България се модернизира по време на социализъма което не може да се каже за съвремието....
2.
Али Баба
17.03.2019 08:52:58
7
7
По голяма тъпотия отдавна не съм чел. Афтора на това нещо е напълно изграден неграмотник бес никакъв шанс за постижение дори в демагогско отношение .Икономиката на сравнително бедна страна като България изисква исключителна претприемчивост и нахотчивос и зависи исключително много от добрите външно търговски връски ние сме малък пазар.Така че драги ми неграмотнико не съм убеден че в момента сме постигнали нещо повече като изгубихме голяма част от пазарите в северна африка и русия
1.
Аз
17.03.2019 08:31:39
6
14
Поредната идиотщина, родена от болния мозък на долнопробен и поръчков драскач..
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
За стабилизиране на цената на електрическата енергия са необходими повече възобновяеми източници За стабилизиране на цената на електрическата енергия са необходими повече възобновяеми източници

Цените зависят главно от дела на различните производители в енергийния микс на всяка една страна

Бургаски районен съдия представи България в Полша Бургаски районен съдия представи България в Полша

Съдия Камелия Ненкова на двуседмичната визита с чуждестранни колеги

Николай Бодуров критичен: Слаб мач за ЦСКА Николай Бодуров критичен: Слаб мач за ЦСКА

Осиек ще бъде доста по-труден противник, заяви капитанът на "червените"

Официално: ГЕРБ и ДПС влязоха в медийна коалиция Официално: ГЕРБ и ДПС влязоха в медийна коалиция

Само те подкрепиха новия член на СЕМ Галина Георгиева, Вежди Рашидов обяви, че това било управляващото мнозинство

Николай Радулов: Служителите от НАП са лесно манипулируеми, издават паролите Николай Радулов: Служителите от НАП са лесно манипулируеми, издават паролите

Щетите от такива хакерски атаки могат да настъпят напред във времето, каза бившият  главен секретар на МВР

„ЛИНА“ е една от първите лаборатории в България, въвеждащи теста за женско здраве „Фемофлор скрийн“ „ЛИНА“ е една от първите лаборатории в България, въвеждащи теста за женско здраве „Фемофлор скрийн“

Това е тест, който всяка жена е препоръчително да направи поне веднъж в своя живот

Говорителят на НАП Росен Бъчваров: Запушихме пробойната след хакерската атака Говорителят на НАП Росен Бъчваров: Запушихме пробойната след хакерската атака

Не е изключена намеса и на вътрешен човек, но към момента няма доказателства в тази насока, каза той

Ципов се завърна в парламента, Вигенин дебютира на президиума Ципов се завърна в парламента, Вигенин дебютира на президиума

Новият стар депутат има опит в предишните три Народни събрания

Валери Симеонов: Четири години бяха нужни на ГЕРБ да узреят за машинното гласуване Валери Симеонов: Четири години бяха нужни на ГЕРБ да узреят за машинното гласуване

Апаратите в парламента за кафе не връщат ресто, а кой ще гарантира, че машинните на вота ще са честни, попита лидерът на НФСБ

Хакерът, ударил НАП, арестуван? Хакерът, ударил НАП, арестуван?

Задържаният работи като служител на компания за киберсигурност, иззехме лаптопите и компютъра му, каза комисар Явор Колев

Ще стане ли Кристалина Георгиева новият шеф на МВФ? Ще стане ли Кристалина Георгиева новият шеф на МВФ?

Тя може да наследи Кристин Лагард

Вундеркинд от Пенсилвания оборва Стивън Хокинг и Айнщайн за Бог Вундеркинд от Пенсилвания оборва Стивън Хокинг и Айнщайн за Бог

Студентът от Университет Карнеги Мелън Уилям Мейлис, който е само на 11 години, е решил да докаже, че Вселената е създадена от Господ

Mигpaциятa oт Изтoчнa Eвpoпa дoвeдe дo рeĸopдeн бpoй нa нaceлeниeтo в Гepмaния Mигpaциятa oт Изтoчнa Eвpoпa дoвeдe дo рeĸopдeн бpoй нa нaceлeниeтo в Гepмaния

Hoвoпpиcтигнaлитe в cтpaнaтa гpaждaни ca ocнoвнo oт дъpжaви члeнĸи нa Eвpoпeйcĸия cъюз, ĸoитo възлизaт нa 202 000 дyши

Меркел слуша химна седнала, но твърди, че е добре Меркел слуша химна седнала, но твърди, че е добре

Утре канцлерът навършва 65 години 

Избраха Урсула фон дер Лайен за шеф на Еврокомисията Избраха Урсула фон дер Лайен за шеф на Еврокомисията

Никога дасежа шеф на ЕК не е избиран с толкова малка подкрепа

Турция нехае за заплахите на ЕС, праща още кораби към Кипър Турция нехае за заплахите на ЕС, праща още кораби към Кипър

"Ако вземате такива решения, ще увеличим дейността си", заяви турският външен министър Мевлут Чавушоглу

Влогърка загуби живота си след фатален инцидент Влогърка загуби живота си след фатален инцидент

Смъртта й бе обявена в профила й в Инстаграм

Гръцки медии ревнаха: Българите си тръгнаха, губим пари! Гръцки медии ревнаха: Българите си тръгнаха, губим пари!

Туризмът в районите на Мароня и Комотини отчита вече загуби 

Ердоган: С-400 са най-добрите системи за противоракетна отбрана в света Ердоган: С-400 са най-добрите системи за противоракетна отбрана в света

Зенитно-ракетните комплекси ще бъдат разположени на местата им до април 2020 

Disney изновации: Тарзан става Херкулес Disney изновации: Тарзан става Херкулес

От Disney започват да работят по нова игрална версия на своя анимация

Вежди Рашидов Вежди Рашидов Доган навреме се отдръпна. Остави една млади хора да въртят колелото, но без да го изпуска, то е негово Виц на деня Виц на деня Ако си намериш нова работа преди да си напуснал старата, се смята за зряло решение. Това добре! Обаче ако направиш същото с гаджето, било "изневяра" Виц на деня Виц на деня – Скъпа, мисля, че имаш любовник!
– Ти луд ли си, бе?! На още един да пържа тиквички...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Знаеш ли какво е раздвоение на личността?
Душата отива на плаж, а тялото на работа!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева

Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter

Затвори