×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Честваме паметта на свети Сава Стратилат
  • Пикът на коклюша у нас се очаква до края на май
  • Свещеникът, отслужил панихида в памет на Навални, е отстранен за три години
  • "Сиела Норма" е единственият кандидат по обявената обществена поръчка за осигуряване на машините за предстоящите избори 2 в 1 на 9 юни
  • Увеличава се с 30% заплащането в детското и училищно здравеопазване
  • Нова руска атака срещу Харков, шестима души са ранени
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Трябва да се гарантира предвидимостта на съда и да се избегнат всякакви съмнения за непрозрачност


Трябва да се гарантира предвидимостта на съда и да се избегнат всякакви съмнения за непрозрачност
Не сме постигнали 100% срочност при изготвяне на съдебните актове. Но смело заявявам, че съдиите със забавени актове са единици, подчерта Росица Темелкова
18 Февруари 2019, Понеделник, 14:00 ч.
Автор: Иван КОЛЕВ, снимка: авторът

Моята основна цел е да повишим общественото доверие в институцията, да осигурим  качество, бързина и ефективност в правораздаването

 

Росица Темелкова е административен ръководител на Бургаския окръжен съд от една година. Тя бе част от ръководен екип (8 години зам.-административен ръководител на БОС и ръководител на „Въззивно гражданско отделение“), чиято упорита и усилена работа доведе до положителни промени, които вече като председател на институцията продължава да следва и се стреми да надгражда. Съдия Росица Темелкова е с 28-годишен юридически стаж. През 2017 година ВСС й гласува доверие с 5-годишен мандат за управление. Пред нашия репортер съдия Темелкова отправи благодарност към нейния предшественик, съдия Боряна Димитрова, за подкрепата и вдъхновението й, които даде на всички магистрати и служители в Окръжен съд – Бургас.

-Съдия Темелкова, какво успяхте да изпълните от вашата концепция в първата година на управление на Окръжен съд Бургас?

- През първата година от мандата стартирах изпълнението на концепцията ми за стратегическо управление, която съдържа в себе си и мерки в дългосрочен план. Първите стъпки, които направихме е да изградим система за електронна обмяна на документи по граждански дела с община Бургас и Областна администрация, което ще ни помогне за по-бързото разглеждане и решаване на делата. Амбицията ми е да постигнем такива резултати и с други организации и фирми, имащи отношение към правораздавателния процес. Вероятно сте забелязали, че страницата ни вече има чуждоезиков вариант – на руски и английски. Преди Нова година започнахме да трансферираме данни към Единния портал за електронно правосъдие и сме в очакване на неговото по-скорошно стартиране. Провеждаме редовни обучителни семинари със съдии от Върховния касационен съд, което намирам за много важно, с оглед повишаване на квалификацията на магистратите.

-Успяхте ли да подобрите срочността и качеството на съдебните актове?

-Истината изисква да кажа, че не сме постигнали 100% срочност при изготвяне на съдебните актове. Но смело заявявам, че съдиите със забавени актове са единици. 84 % от делата в съда приключват в 3-месечен срок, което смятам за много добро постижение. В същото време броят на потвърдените актове на съдиите от БОС е 65 % - също добър показател, но винаги има какво да се желае. Срочността в изписването на делата не е проблем само на съдилищата в Бургаския съдебен окръг, а в цялата страна. За да подобрим тези показатели ние провеждаме ежемесечна проверка на делата без движение и спрените такива, изготвят се справки за ненаписани в срок актове. Водят се разговори с магистратите, допуснали забавяне, изисква се от тях да посочат причините за ненаписването на актовете, както и да предприемат необходимите мерки, за да се преодолее забавянето.

-„Оголи” ли се Окръжен съд Бургас, след като част от съдиите бяха командировани и по моя информация имате немалко незаети бройки?

- Проблемът с незаетите щатни бройки, който налага командироване на съдии е сериозен и създава големи затруднения в работата ни. В Апелативния съд има колеги, които се пенсионираха наскоро, а има и свободни, незаети щатове. По тази причина се наложи да бъдат командировани трима окръжни съдии в БАС. Ние също имаме свободни щатове и като към тях се прибавят командированите в по-горната инстанция колеги, се създава сериозно затруднение в работата ни, което съответно налага да командироваме съдии от районното ниво- в момента при нас има четирима командировани съдии. Това, от своя страна, създава проблеми в работата на Районен съд-Бургас, където те са на щат. Други двама съдии от РС-Бургас са командировани в Административен съд-Бургас, а като се вземе под внимание, че има и съдии в дългосрочен отпуск, е ясно, че кадровия проблем в съдилищата е сериозен. Съзнавам изцяло трудностите, с които се сблъскват ръководителите на различните органи на съдебна власт в Бургас и според мен е крайно време кадровият проблем в съдилищата да спре да се решава с командироване. От друга страна, за съжаление, засега не е открит друг подходящ механизъм. Единственият начин да се преустанови тази практика е регулярно обявяване и относително бързо приключване на конкурсите за свободни бройки в съдилищата -сега конкурсите отнемат около една година.

-А как стои въпросът със съдебните помощници?

-Щатът за съдебни помощници в съда е малък – само седем души. Тази бройка е недостатъчна за нас, защото сме 45 магистрати. Но съзнавам ,че едва ли ще се увеличи, защото се търси определено съотношение съдии-помощници- един съдебен помощник на петима съдии. Работата на помощниците е много важна, защото разтоварват магистратите от рутинната работа по администрирането на делата. Може би е добре да се регламентира тяхната работа чрез изменение на Закона за съдебната власт(ЗСВ) и процесуалните закони, да се разшири възможността те да подпомагат съдиите в дейността им по администрирането на делата, както и да получават предварително обучение, подобно на това на младшите съдии.Доколкото ми е известно, членът на ВСС Боряна Димитрова работи в тази насока.

-Подобряват ли се актовете на първоинстанционните съдилища и предвиждате ли срещи с тях, за да уеднаквите съдебната практика по еднотипни казуси?

- В концепцията си съм предвидила възможност за провеждане на срещи с районните съдилища за обсъждане на теми, които ги интересуват. За мен, като ръководител, е много важно да се избегне усещането или съмненията за корупционни практики, което се поражда поради противоречива практика по еднотипни казуси и да се гарантира предвидимостта на действията на съда. Мога смело да кажа, че в районните съдилища в Бургаския съдебен окръг работят много опитни магистрати – с голям стаж и добра квалификация. В огромната си част актовете им са законосъобразни. Над 70 % от обжалваните актове са потвърдени. Окръжният съд е достигнал до същите фактически и правни изводи, което мисля, че е добър показател. Разбира се, винаги има какво да се желае в това отношение. Един от начините за подобряване на качеството на работа е повишаването на квалификацията на съдиите – чрез провеждането на семинари по линия на регионалните обучение на НИП,в които участваме.

-Кои са най-натоварените районни съдилища в Бургаска област?

-Може би за вас ще е изненадващо, но това е районният съд в Карнобат, където има две свободни бройки, а районът е доста голям и има сериозно постъпление на дела. Статистическите данни показват, че магистратите там са по- натоварени и от колегите си в Несебър, и от тези в Бургас, но понастоящем успяват да се справят с цената на много усилия. В районните съдилища има седем незаети щатни бройки /над 10% от общата щатна численост/,като вариантът за попълване на щата е външен конкурс или конкурс за преместване, тъй като с оглед на създалата се ситуация няма как да се командироват съдии в районните съдилища.

-Къде са най-сериозните проблеми с натовареността на Бургаския окръжен съд?

-Статистическите данни за 2018 година показват намаляване на броя на наказателните дела, запазване на броя на въззивните граждански дела и увеличение на броя на първоинстанционните граждански и търговски дела. Именно по тази причина, при бъдещ конкурс за повишаване сме обявили, че се нуждаем от граждански съдии.

-Има ли интерес към медиацията и какъв процент от делата успявате да ги решите по този начин?

-От 30 проведени медиации в Центъра по медиация имаме 11 успешни. Това не е лош резултат, но все още е далече от очакваното.Именно затова проведохме среща с медиаторите съвместно със съдията Асен Радев - председател на Районен съд –Бургас и ще направим каквото зависи от съда и в рамките на закона , за да наложим тази формула за извънсъдебно разрешаване на спорове.

-Важен е въпросът за съдийското самоуправление. Прилага ли се то в Бургаския окръжен съд?

-Основното средство за въвеждане на добро и отговорно управление на съда са механизмите на професионалното самоуправление от страна на съдиите. Съдийското самоуправление осигурява вътрешно съсловна демократичност на взиманите решения и ограничава съществуващите форми за административен натиск. За мен, като председател, мнението на колегите винаги е било изключително важно. Така те се ангажират в изпълнението на управленската програма и стратегия, и всеки от тях се чувства отговорен за напредъка и проблемите на съда. В рамките на изтеклата година се проведоха 10 общи събрания на съдиите, взеха се много решения във връзка с организацията на работа в съда .

-Един успешен съд се ръководи от екип. Кои магистрати влизат във Вашия екип?

-Разчитам на всеки един магистрат и служител в Бургаския окръжен съд, вярвайки, че основният фактор, който ще доведе до промяната и издигането на имиджа на институцията, е човешкият фактор. Доверявам се на моите заместници – съдия Антоанета Андонова, ръководител на Гражданското и търговско отделение, магистрат с голям авторитет. Другият ми заместник е Яни Гайдурлиев, ръководител на Наказателната колегия, а третият е новоизбраният заместник – Вяра Камбурова, която отскоро ръководи „Въззивно гражданско отделение”. Съдия Камбурова е с 25-годишен юридически стаж, преподавала е в НИП по Европейско право, през миналата година бе член на Комисията по атестиране и конкурси към Съдийската колегия на ВСС.

-Какви цели си поставяте в краткосрочен план – до края на годината, и в дългосрочен – до изтичането на 5-годишния ви мандат?

-Моята основна цел е да повишим общественото доверие в институцията, която ръководя,да предлагаме качество и бързина в правораздаването, както досега, а също и да работим за прозрачност и ефективност. Ще продължавам да държа на повишаването на професионалната квалификация на магистратите и съдебните служители, ще се организират регионални обучения и ежемесечно запознаване на съдиите с актуалната практика на ВКС. Както казах, ще планираме обсъждания на актуални проблеми и с районните съдии. Ще продължа да следя за срочността при изписването на съдебните актове. Ще работим активно за популяризирането на медиацията и насърчаваме страните да използват този алтернативен способ. Наред с това ще се опитам да се изчисти образът на съда, да се преодолее негативният му имидж. Убедена съм, че това ще стане основно със законносъобразни съдебни актове, които ще върнат общественото доверие в магистратурата.


В категории: Темида


Флагман.БГ Кои храни ни причиняват кариеси Кои храни ни причиняват кариеси 24/04/2024, Сряда 20:00 0
България Всички новини
Шеф Ангелов напусна Хелс китчън Шеф Ангелов напусна Хелс китчън Топ готвачът бе доведен до отчаяние от безсилието на двата отбора 8 фрази, които показват, че мъжът не уважава жените 8 фрази, които показват, че мъжът не уважава жените Да кажеш на една жена, че говори глупости или да я репликираш с: „Това, което казваш, няма смисъл“, е като да хвърлиш граната в разговор – тя непременно ще избухне Тези 7 съвета ще върнат щастието в живота ви Тези 7 съвета ще върнат щастието в живота ви Помогнете на другите, когато можете Три зодии отварят нова страница в живота си, вижте кои са те Три зодии отварят нова страница в живота си, вижте кои са те Водолеят трябва да теглите черта в отношенията си с близък човек Скандално военно учение на САЩ още преди 20 години показа, че война с Иран ще доведе до катастрофа Скандално военно учение на САЩ още преди 20 години показа, че война с Иран ще доведе до катастрофа Асиметричната война е вид конфликт, който Щатите доказано не са способни да водят Такива пържени филийки не сте яли, рецептата е испанска Такива пържени филийки не сте яли, рецептата е испанска Стават много вкусни Само опитните домакини слагат това във водата за миене на прозорците Само опитните домакини слагат това във водата за миене на прозорците Това лекарство премахва петна по дрехите, избелва спалното бельо и ефективно премахва мръсотията от прозорците Парламентът спасява летния сезон със спешни промени в закона за чужденците Парламентът спасява летния сезон със спешни промени в закона за чужденците Депутатите с амбиции да ги гласуват на две четения на ръба на правилата ПП-ДБ се явява в стеснен формат за изборите на 9 юни, „Волт“ остава в коалицията ПП-ДБ се явява в стеснен формат за изборите на 9 юни, „Волт“ остава в коалицията Остават четири партии, не са включени нови субекти след отцепването на "Зелено движение" и СЕК Помните ли как Черната Златка си проправи път към славата Помните ли как Черната Златка си проправи път към славата Малцина помнят участието й в риалити формат преди 15 години
Президентът на РСМ Пендаровски – ЕС отряза всички искания на българите, освен едно незначително Президентът на РСМ Пендаровски – ЕС отряза всички искания на българите, освен едно незначително Вписването на българите в Конституцията с още 12 народи не е никаква опасност за нас, каза той Без жена съдия на Евро 2024, шеф: Това е лош сигнал Без жена съдия на Евро 2024, шеф: Това е лош сигнал Ръководителят на френските съдии бесен от липсата на Стефани Фрапар Тръмп нарече американската икономика безполезна, а САЩ - бунище Тръмп нарече американската икономика безполезна, а САЩ - бунище Настоящият американски лидер Джо Байдън, е най-лошият президент в нашата история, казва още Доналд Тръмп Задържаха руски заместник-министър на отбраната, разследват го за корупция Задържаха руски заместник-министър на отбраната, разследват го за корупция "Днес е хубав ден", заяви Мария Печих, която е правела разследвания от името на Фонда за борба с корупцията ФБР бие тревога заради "ТикТок", чрез мрежата Китай щял да шпионира 170 млн. американци ФБР бие тревога заради "ТикТок", чрез мрежата Китай щял да шпионира 170 млн. американци Приложението принадлежи на компанията "БайтДенс", която има задължения към китайското правителство, каза Кристофър Рей САЩ ще започнат да изпращат нови оръжия на Украйна още тази седмица САЩ ще започнат да изпращат нови оръжия на Украйна още тази седмица Помощният пакет на стойност 95 милиарда долара бе подкрепен от 79 сенатори, а 18 гласуваха "против" Зеленски благодари на американския Сенат за помощта за Украйна Зеленски благодари на американския Сенат за помощта за Украйна За Киев са предвидени 60,84 от 95-те милиарда долара помощ, за да може украинските сили да продължат борбата си с Русия Одобриха помощта за Украйна, Израел и Тайван, но Карлсън очаква парите за Киев да бъдат откраднати Одобриха помощта за Украйна, Израел и Тайван, но Карлсън очаква парите за Киев да бъдат откраднати Правителството на САЩ току-що открадна от руски граждани без съдебен процес 8 млрд. долара, коментира скандалният US журналист Два военни хеликоптера се сблъскаха във въздуха, 10 човека са загинали Два военни хеликоптера се сблъскаха във въздуха, 10 човека са загинали Едната летателна машина е захванала ротора на другата, преди и двете да паднат на земята и да се разбият Защо Джъстин Бийбър целуна сина на Уил Смит Защо Джъстин Бийбър целуна сина на Уил Смит Двамата са в топли отношения от години
Бойко Борисов Бойко Борисов Осъждам и не подкрепям поведението на журналисти или хора, които влизат в НС да се държат по подобен начин с който и да я депутат Виц на деня Виц на деня За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?
Виц на деня Виц на деня - Скъпа, трябва да ти призная нещо. Аз съм далтонист.
- Скъпи, и аз трябва да ти призная нещо. Не съм от Перник, а от Нигерия!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Пазете Земята! У целийо Космос само тук вариме рикия...


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори