×
Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман
Накратко
  • Арестуваха мъж, който крал павета от центъра на Средец
  • Гласуват правилника и избират членове на комисии към Общински съвет – Бургас
  • Болничните от джипитата - до 7 дни, а не 14, както е сега
НА ЖИВО

Черноморец алармира: Новото рибарско пристанище ликвидира централния ни плаж


Черноморец алармира: Новото рибарско пристанище ликвидира централния ни плаж
Рибарското пристанище в Черноморец ерозира брега и унищожава централния плаж
29 Януари 2019, Вторник, 15:20 ч.
Автор: Моника ИЛИЕВА

Информиран съм, но никой не е искал съдействието ми за проверка по случая, заяви кметът на Черноморец  Добри Добрев
 


340 жители на град Черноморец се жалват в подписка до редица държави институции и инстанции, чрез която искат незабавна проверка и адекватни мерки срещу унищожаването, според тях, на централния плаж и инфраструктурата. Проблемът е с изграждането на новото рибарско пристанище, откъдето са започнали необратими процеси, рушащи бреговата ивица на Черноморец.

„След построяването на новото рибарско пристанище в Черноморец през 2016г., започнаха необратими процеси, които нарушиха бреговата ивица. Съоръжението, което затваря залива до половината е причина за отнемане на пясъка от северозападната му страна и натрупването му в югоизточната, което от своя страна доведе до заблатяване на централния плаж”, пише в жалбата.
В нея са приложени снимки, чрез които става видно, че в североизточната част е започнала ерозия на близкия хълм, която на свой ред провокира свлачищни процеси, а така морето извлича глина и я трупа от другата страна на залива – на плажа.В жалбата се пояснява, че централният плаж, който е най-посещаван  от местните и от туристите, вече е не само неприятен, заради боклуците и тинята, която се е образувала там, но и опасен заради бактериите, които причиняват стомашно-чревни разстройства на ползващите го.
Настоява се за проверка  и да се оценят щетите, причинени от строителството, както и да се отпуснат средства за изграждането на дъждовна канализация.

Флагман.бг потърси за коментар кмета на Черноморец Добри Добрев. Той обясни, че е информиран и че ще обърне сериозно внимание, независимо от колко души е подкрепена, защото касае града.

С новоизграденото пристанище, в частта където е бил Евиният плаж, действително е започнало отнемане на пясъчна ивица, категоричен е Добрев. Заради този проблем е подготвен идеен проект за изграждане на буни, които ще възстановят пясъка. Проектът на специалисти от Варна, а към момента се търси финансиране, което според думите му ще  „е сериозно”.


Добри Добрев, кмет на гр. Черноморец

„Що се отнася до сладката вода, която тече към централния плаж - че заради нея се разваля морската, ще кажа, че това заблатяване  го имаше и преди и не е резултат от построяването на кея. Предните концесионери го почистваха редовно и нямахме проблеми. Разполагам със спътникови снимки, които показват докъде е бил пясъкът преди изграждането на пристанището и след това. Относно стомашно-чревните заболявания опасност няма. Д-р Георги Паздеров, директорът на РЗИ-Бургас, щеше да е затворил плажа отдавна, ако имаше и най-малко съмнение за опасност от зараза.  По информация на личните лекари в града знам, че през изминалата 2018 г. в Черноморец не са регистрирани заразявания с бактерията Ешерихия коли”, коментира кметът Добри Добрев.


Флагман.бг публикува пълния текст на  жалбата без редакторска намеса:

 „До
Министерски съвет
Министъра на Околната среда и водите
Министъра на Туризма
Министъра на Регионалното развитие и благоустройството
Омбудсмана на Р България
Областен управител област Бургас
Кмет община Созопол
Кмет гр. Черноморец

 

 

ЖАЛБА
от
Жителите на гр. Черноморец, община Созопол

 


УВАЖАЕМИ ДАМИ И ГОСПОДА,

Жителите на гр. Черноморец се обръщат към вас с молба за разрешаване на проблем в града, който съществува от няколко години и неглижирането му създава условия за влошаване на качеството на живот в курортния град и обрича туризма, който е основен поминък тук.
След построяването на новото рибарско пристанище в Черноморец през 2016г. започнаха необратими процеси, които нарушиха бреговата ивица. Съоръжението, което затваря залива до половината е причина за отнемане на пясъка от северозападната му страна и натрупването му от югоизточната, което от своя страна доведе до заблатяване на централния плаж. От приложените снимки става ясно, че от североизточната страна на залива пясъкът вече съвсем липсва. Липсата му доведе и до ерозия на близкия хълм, където започват да се оформят свлачищни процеси и от където морето измива слой глина и я трупа от другата страна на залива – на плажа.

Централният плаж, който е най-посещаван и от местните хора, и от туристите, вече е не само неприятен, заради боклуците и тинята, която се е образувала там, но и опасен заради бактериите, които причиняват стомашно-чревни разстройства на ползващите плажа. Липсата на движение на водата / тъй като новият кей спира циркулацията на морската вода / и наличието на сладка вода, която се излива точно в средата на плажната ивица, са предпоставка за развитието на бактерията Ешерихия коли. През това лято много от плажуващите, които се осмелиха да ползват централния плаж, бяха заразени с тази бактерия и получиха симптомите – стомашни болки, гадене, повръщане. Особено тежко се проявяват при децата. Тези туристи повече няма да се върнат в Черноморец.

Рибарското пристанище в Черноморец е изградено като част от проекта за водния цикъл на община Созопол. То струва 10 000 000 лева и е за 125 лодки. При строителството му не беше извършен ОВОС, като обяснението е, че съоръжението не е ново, а е ремонт на старото. Ние, жителите на Черноморец, не бяхме уведомени какво точно ще се строи и какво представлява проектът.
По време на строителството тежката механизация повреди някои от улиците на града, които така и си останаха разбити. Черноморец има нова канализация за отпадните води, в която обаче е включена и дъждовната вода. Почти при всеки дъжд канализацията се препълва, шахтите избиват и всички фекалии бликват по улиците на града ни. Всичко това се излива в морето, в най-ниската му точка – Централен плаж.

А част от Черноморец е дори без дъждовна канализация, което е причина дъждовната вода също да се изтича в морето на централния плаж. Там има и тръба, по която тече сладка вода и около нея винаги има застояла локва. В тази сладка вода се развиват микроорганизми и растителност, които правят така, че мястото прилича на отходен канал и мирише като такъв, а то е точно в центъра на плажа, до самия му вход, откъдето минават всички туристи.

През изминалото лято отново, за пореден път, беше тиражирана невярната информация за радиация на плажа в залива Вромос. Той е неохраняем и няма концесионер, но много от хората го предпочитаха заради дългата плажна ивица и чистото море.
Другият плаж на града – т.нар. къмпинг „Черноморец”, има концесионер, но почти цялата му площ е заета от платени чадъри и шезлонги, които обслужват предимно гостите на близкия хотелски комплекс. Плажът е твърде малък и поема и туристите от близките комплекси. Там няма достатъчно пясък, който морето „взе” след премахването на буните от концесионера. Следващото лято се наложи да пренася пясък с кораб, за да има все пак някаква ивица. Сега разбираме, че този концесионер се отказва и ще започне нова процедура.

Плажът на къмпинг „Градина” е на около 3 км. от града. Пътят до там е нов, но разбит, паркингът е платен, а на по-голямата част от ивицата също има платени шезлонги и чадъри.
В кв. Червенка дори няма асфалтирани улици, по които да се стигне до плажа, както и канализация. В 21 век и в курортен град хората там са на септични ями.

С унищожаването на централния плаж вече няма защо туристите да идват в Черноморец. Туризмът е ключов фактор за икономическото развитие и ефективност на града. Черноморец е една от основните в община Созопол дестинации по Южното Черноморие за летен „ рекреативен „ и културен туризъм. Около 2000 души тук се занимават и се издържат основно от туризъм, като летния сезон продължава от юни до септември. Друг поминък хората тук нямат. Основните туристи са от Русия, Чехия, Словакия, Полша, България. Черноморец е предпочитано място за почивка на семейства с деца, защото има хубави плажове, тихо и спокойно е, обслужването е на ниво. Нашето безпокойство е, че през лято 2019г. традиционните гости на града ни ще предпочетат да почиват на друго място, защото основното заради което ни посещават – морето, вече ще е блато.

В кметството на гр. Черноморец има 3 проекта, изготвени от варненски инженер, които предлагат варианти за построяването на буни, които ще подобрят състоянието на централния плаж. Ние обаче не сме сигурни кой от тях и дали въобще са подходящи за решаване на проблема. Имаше идея да се пробият отвори в самия кей, за да преминава водата, но ни беше обяснено, че това не е подходящо.

Във връзка с това ние, гражданите на гр. Черноморец, настояваме за следното:
1. Да се направи проверка от ресорните министерства на щетите, причинени от строителството на новото съоръжение и на състоянието на централния плаж и ивицата в целия залив.
2. Да се направи изследване от специализиран институт на теченията в залива.
3. Да се възложи на компетентни органи изработването на проект за решение на проблема и да се отпуснат средства за изпълнението му.
4. Да се отпуснат средства за изграждането на дъждовна канализация и възстановяване на уличната настилка в града, както и за асфалтирането на улици там, където улица има, но асфалт – не.

С Уважение:
Гражданите на гр. Черноморец“ 

 

 

 
11
Коментара по темата
11.
Петър
31.01.2019 07:49:34
3
1
Яни, хората идват заради плажовете, а не заради рибарското ти пристанище! Хората си дават парите за дойдат на хубавия ти плаж, а не да плуват в мазут!
Оставям на страна факта, че Вие не можете да издържате подобна инфраструктура, защото нямате нужната икономика! Нямате нужната популация, и още доста неща нямате за да поддържате това пристанище!
Ще си говорим след 10 години, ако си още там и не си забегнал!
10.
запознат
30.01.2019 10:34:21
5
6
Толкова просто племе! Не си смениха името на Свети Никола, но пък пристанището им е проблем... За жалост ниското ниво на интелект си казва думата както по този така и по всички въпроси... Както вече стана факт- само мангали ще ви наемат квартирите, защото няма за какво да идват нормални хора- ни плаж, ни бар, ни човешко отношение.... Два ресторанта с горе долу ставаща кухня, но пък стопанисвани от уона би милионери и ... сещате се
9.
Яни Пандели
30.01.2019 10:24:39
5
14
Чета глупостите по долу и се чудя -толкова ли е наистина наивен е българина.Едно манипулативно писмо от шепа собственици на квартири и хотели з отдалечения от плажа край недоволстват понеже града се пълни с курортисти от морето към окрайнините. Плажа е действително по къс с 60 метра но останалите около 250-300 метра са четири-пет пъти по широки и сега плажа прилича на този в Слънчев бряг. А пристанището щом вече го има -там ще си остане....и ще се развива ,защото черноморското рибарско пристанище е единственото препълнено с плавателни съдове от новопостроените през последните 10 години.
8.
Петър
30.01.2019 07:13:26
6
5
И за какво ви е това рибарско пристанище? Ще скъсате кесиите от пари ли?
Ще привличате повече туристи, които ще плажуват върху бетона ли?
Какво нямахте в главите си преди, което сега имате?
Чакайте туризъм на куково лято от сета нататък!
7.
язък
30.01.2019 03:51:31
7
6
Честито, уважаеми черноморци! Вече един плаж за свяс нямате. Само Градина остана, ама вие там достъп нямате. Както нямате и достъп до скалите- любимо място на поколения българи и ваши съгръждани. Тия чужденци, дето ги изреждате, ги имахте и не само тях, а още унгарци, поляци, сърби, германци...Сега имате едни къщи по на 4 ката, които вдигнахте след като продадохте земите, дето и върнаха. То идеално щастие няма. Пък за тая стена, ами то и на децата им стана ясно, че залива ще блатяса. То ако беше тъй, още Бай Тошо щеше да я е направил,.
6.
bgman
29.01.2019 20:17:20
5
11
Това само комунист може да го напише: от гражданите на Черноморец...
Няма гражданите...
Има Иван, Драган, Петкан, с подпис и ЕГН...
5.
Понката
29.01.2019 20:13:07
3
6
Оставете Добри добрия още един мандат за да си оправи плажчето
4.
Зелените къде са
29.01.2019 19:53:19
2
5
Отнесе пясъка дюните плажа,ужас,ся нема место за плаж
3.
Проектант
29.01.2019 19:42:02
3
4
Ха ха,нали много го искаха,то още отначало беше ясно че ще стане блато,ама кукерите кво разбират
2.
ВИ$-2
29.01.2019 18:56:26
4
6
Следва наглите шопи и крадците мутри от прехода да си паркират ЯХТИТЕ на рибарското п-ще
1.
От село
29.01.2019 18:35:50
5
6
Плакаха за ново пристанище, което да привлича туристи. Ами да се разруши пристанището. Природата си има свои разбирания как да се държи и не и пука, че някои учени/недоучениче тя ще се съобразява с тяхните изчисления. На Дюни, когато построиха кея, залива се напълни с пясък. На Аркутино след новопостроения кей, плажа се ужеличи и може пеша по море да се стигне там където яхти щяха да акустират.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Мафиотите в ЕС изкарват 100 млрд. евро - кои са те? Мафиотите в ЕС изкарват 100 млрд. евро - кои са те?

Групировките изкарват най-много от наркотрафик данъчни измами трафик на хора, контрабанда

Там, където парите умират, за да се превърнат в... домати Там, където парите умират, за да се превърнат в... домати

Гробище за долари, от което се ражда храна

Близо €92 млн. не достигат за нарязването на 1-4 блок на АЕЦ „Козлодуй” Близо €92 млн. не достигат за нарязването на 1-4 блок на АЕЦ „Козлодуй”

България става инициатор за разработването на международен счетоводен стандарт за дейностите по извеждане от експлоатация

Съдят френски лекар с педофилски рекорд Съдят френски лекар с педофилски рекорд

Полицията отначало е смятала, че похотливият медик е изнасилил четири непълнолетни момичета, но истината се оказала по-стряскаща

Вицепремиерът Николова: Работим за изграждането на всеобхватно българо-индийско партньорство Вицепремиерът Николова: Работим за изграждането на всеобхватно българо-индийско партньорство

Двете страни се договориха да положат усилия за по-интензивно привличане на инвестиции

Безработните в Бургас близо 4 хил., а бизнесът плачe за готвачи, чистачи, шивачи... Безработните в Бургас близо 4 хил., а бизнесът плачe за готвачи, чистачи, шивачи...

Най-голям брой работници и служители  се търсят за преработващата промишленост, образованието и в държавно управление

Ромската перла Бони прецакана със 100 000 $ Ромската перла Бони прецакана със 100 000 $

Спонсор издъни турнето на фолк звездата в САЩ

Продават на търг биберони със златен обков, часовници... хванати по границата с Турция Продават на търг биберони със златен обков, часовници... хванати по границата с Турция

Агенция "Митници" обяви за продан накити и бижута

Почина наркоплантатор №1 на Родопите, въртял дрога за 5 000 000 лева Почина наркоплантатор №1 на Родопите, въртял дрога за 5 000 000 лева

Плантаторът гледал крави в Качулка, но също така получавал и солидна шведска пенсия

Мъж от Черноморец стреля безразборно по котки, ядели му от ябълките Мъж от Черноморец стреля безразборно по котки, ядели му от ябълките

Възмутени от сцената руснаци скочиха срещу действията на непознатия

Швеция прекратява близо 10-годишното разследване за изнасилване срещу Асанж Швеция прекратява близо 10-годишното разследване за изнасилване срещу Асанж

Според заместник-главния прокурор на скандинавската страна събраните доказателства не са достатъчни за повдигане на обвинение

Бой в кръчма вкара спецбоец от ФСС в болница Бой в кръчма вкара спецбоец от ФСС в болница

Видеокадри показват как пред бара възниква конфликт между двама, последван от жестоко меле

Прокурор използва 13-годишната си дъщеря като примамка, за да залови педофил Прокурор използва 13-годишната си дъщеря като примамка, за да залови педофил

Колеги и служители от полицията осъдиха действията на таткото, които можели да застрашат сериозно живота на 13-годишното момиче и самото разследване

Жива или мъртва? Мистериозно изчезна журналистка в Москва Жива или мъртва? Мистериозно изчезна журналистка в Москва

Маргарита Игнатова отишла на църква в неделя... 

Сензационна новина: Меган Маркъл пак е бременна! Сензационна новина: Меган Маркъл пак е бременна!

Освен това съпругата на британския принц Хари ще напусне Великобритния

Скандал с Меси! Налетяха му на бой (ВИДЕО) Скандал с Меси! Налетяха му на бой (ВИДЕО)

Луис Суарес спешно се намесил в тунела

Споразумяха се за Бюджет 2020, Европа дава 500 милиона евро за борба с климатичните промени Споразумяха се за Бюджет 2020, Европа дава 500 милиона евро за борба с климатичните промени

Предстои гласуване в ресорните комисии и в пленарна зала

Учени: Венеция отива в историята заради глобалното затопляне Учени: Венеция отива в историята заради глобалното затопляне

Според тях това е първият град в Европа, който ще престане да съществува през следващото десетилетие

Българските Бони и Клайд подлудиха гръцките ченгета Българските Бони и Клайд подлудиха гръцките ченгета

За една година ограбили 13 коли, задигнали над 18 хиляди евро и ценни предмети, жената е задържана, мъжът се издирва

Учени разкриха какво изпитват хората, малко преди да умрат Учени разкриха какво изпитват хората, малко преди да умрат

Специалистите са проучили медицинските профили на 3274 души

Корнелия Нинова, БСП Корнелия Нинова, БСП Няма да подавам оставка! Виц на деня Виц на деня - Пепи, защо те би баща ти?
- Ами накара ме да изхвърля боклука, ама аз го оставих на стълбището и звъннах на 112 за съмнителен пакет.
Виц на деня Виц на деня - Митко, пушенето вредно ли е?
- Да, госпожо, вредно е за здравето!
- Браво, а защо?
- Щото тати казва "Ако те видя да пушиш, ще ти счупя главата!"
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Хич не са ми ясни тия дето взимате Фейсбук на сериозно... Аз съм тук, за да си намеря работа! Истинска Любов и верни приятели.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева

Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter

Затвори