×
Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман
Накратко
НА ЖИВО

Черноморец алармира: Новото рибарско пристанище ликвидира централния ни плаж


Черноморец алармира: Новото рибарско пристанище ликвидира централния ни плаж
Рибарското пристанище в Черноморец ерозира брега и унищожава централния плаж
29 Януари 2019, Вторник, 15:20 ч.
Автор: Моника ИЛИЕВА

Информиран съм, но никой не е искал съдействието ми за проверка по случая, заяви кметът на Черноморец  Добри Добрев
 


340 жители на град Черноморец се жалват в подписка до редица държави институции и инстанции, чрез която искат незабавна проверка и адекватни мерки срещу унищожаването, според тях, на централния плаж и инфраструктурата. Проблемът е с изграждането на новото рибарско пристанище, откъдето са започнали необратими процеси, рушащи бреговата ивица на Черноморец.

„След построяването на новото рибарско пристанище в Черноморец през 2016г., започнаха необратими процеси, които нарушиха бреговата ивица. Съоръжението, което затваря залива до половината е причина за отнемане на пясъка от северозападната му страна и натрупването му в югоизточната, което от своя страна доведе до заблатяване на централния плаж”, пише в жалбата.
В нея са приложени снимки, чрез които става видно, че в североизточната част е започнала ерозия на близкия хълм, която на свой ред провокира свлачищни процеси, а така морето извлича глина и я трупа от другата страна на залива – на плажа.В жалбата се пояснява, че централният плаж, който е най-посещаван  от местните и от туристите, вече е не само неприятен, заради боклуците и тинята, която се е образувала там, но и опасен заради бактериите, които причиняват стомашно-чревни разстройства на ползващите го.
Настоява се за проверка  и да се оценят щетите, причинени от строителството, както и да се отпуснат средства за изграждането на дъждовна канализация.

Флагман.бг потърси за коментар кмета на Черноморец Добри Добрев. Той обясни, че е информиран и че ще обърне сериозно внимание, независимо от колко души е подкрепена, защото касае града.

С новоизграденото пристанище, в частта където е бил Евиният плаж, действително е започнало отнемане на пясъчна ивица, категоричен е Добрев. Заради този проблем е подготвен идеен проект за изграждане на буни, които ще възстановят пясъка. Проектът на специалисти от Варна, а към момента се търси финансиране, което според думите му ще  „е сериозно”.


Добри Добрев, кмет на гр. Черноморец

„Що се отнася до сладката вода, която тече към централния плаж - че заради нея се разваля морската, ще кажа, че това заблатяване  го имаше и преди и не е резултат от построяването на кея. Предните концесионери го почистваха редовно и нямахме проблеми. Разполагам със спътникови снимки, които показват докъде е бил пясъкът преди изграждането на пристанището и след това. Относно стомашно-чревните заболявания опасност няма. Д-р Георги Паздеров, директорът на РЗИ-Бургас, щеше да е затворил плажа отдавна, ако имаше и най-малко съмнение за опасност от зараза.  По информация на личните лекари в града знам, че през изминалата 2018 г. в Черноморец не са регистрирани заразявания с бактерията Ешерихия коли”, коментира кметът Добри Добрев.


Флагман.бг публикува пълния текст на  жалбата без редакторска намеса:

 „До
Министерски съвет
Министъра на Околната среда и водите
Министъра на Туризма
Министъра на Регионалното развитие и благоустройството
Омбудсмана на Р България
Областен управител област Бургас
Кмет община Созопол
Кмет гр. Черноморец

 

 

ЖАЛБА
от
Жителите на гр. Черноморец, община Созопол

 


УВАЖАЕМИ ДАМИ И ГОСПОДА,

Жителите на гр. Черноморец се обръщат към вас с молба за разрешаване на проблем в града, който съществува от няколко години и неглижирането му създава условия за влошаване на качеството на живот в курортния град и обрича туризма, който е основен поминък тук.
След построяването на новото рибарско пристанище в Черноморец през 2016г. започнаха необратими процеси, които нарушиха бреговата ивица. Съоръжението, което затваря залива до половината е причина за отнемане на пясъка от северозападната му страна и натрупването му от югоизточната, което от своя страна доведе до заблатяване на централния плаж. От приложените снимки става ясно, че от североизточната страна на залива пясъкът вече съвсем липсва. Липсата му доведе и до ерозия на близкия хълм, където започват да се оформят свлачищни процеси и от където морето измива слой глина и я трупа от другата страна на залива – на плажа.

Централният плаж, който е най-посещаван и от местните хора, и от туристите, вече е не само неприятен, заради боклуците и тинята, която се е образувала там, но и опасен заради бактериите, които причиняват стомашно-чревни разстройства на ползващите плажа. Липсата на движение на водата / тъй като новият кей спира циркулацията на морската вода / и наличието на сладка вода, която се излива точно в средата на плажната ивица, са предпоставка за развитието на бактерията Ешерихия коли. През това лято много от плажуващите, които се осмелиха да ползват централния плаж, бяха заразени с тази бактерия и получиха симптомите – стомашни болки, гадене, повръщане. Особено тежко се проявяват при децата. Тези туристи повече няма да се върнат в Черноморец.

Рибарското пристанище в Черноморец е изградено като част от проекта за водния цикъл на община Созопол. То струва 10 000 000 лева и е за 125 лодки. При строителството му не беше извършен ОВОС, като обяснението е, че съоръжението не е ново, а е ремонт на старото. Ние, жителите на Черноморец, не бяхме уведомени какво точно ще се строи и какво представлява проектът.
По време на строителството тежката механизация повреди някои от улиците на града, които така и си останаха разбити. Черноморец има нова канализация за отпадните води, в която обаче е включена и дъждовната вода. Почти при всеки дъжд канализацията се препълва, шахтите избиват и всички фекалии бликват по улиците на града ни. Всичко това се излива в морето, в най-ниската му точка – Централен плаж.

А част от Черноморец е дори без дъждовна канализация, което е причина дъждовната вода също да се изтича в морето на централния плаж. Там има и тръба, по която тече сладка вода и около нея винаги има застояла локва. В тази сладка вода се развиват микроорганизми и растителност, които правят така, че мястото прилича на отходен канал и мирише като такъв, а то е точно в центъра на плажа, до самия му вход, откъдето минават всички туристи.

През изминалото лято отново, за пореден път, беше тиражирана невярната информация за радиация на плажа в залива Вромос. Той е неохраняем и няма концесионер, но много от хората го предпочитаха заради дългата плажна ивица и чистото море.
Другият плаж на града – т.нар. къмпинг „Черноморец”, има концесионер, но почти цялата му площ е заета от платени чадъри и шезлонги, които обслужват предимно гостите на близкия хотелски комплекс. Плажът е твърде малък и поема и туристите от близките комплекси. Там няма достатъчно пясък, който морето „взе” след премахването на буните от концесионера. Следващото лято се наложи да пренася пясък с кораб, за да има все пак някаква ивица. Сега разбираме, че този концесионер се отказва и ще започне нова процедура.

Плажът на къмпинг „Градина” е на около 3 км. от града. Пътят до там е нов, но разбит, паркингът е платен, а на по-голямата част от ивицата също има платени шезлонги и чадъри.
В кв. Червенка дори няма асфалтирани улици, по които да се стигне до плажа, както и канализация. В 21 век и в курортен град хората там са на септични ями.

С унищожаването на централния плаж вече няма защо туристите да идват в Черноморец. Туризмът е ключов фактор за икономическото развитие и ефективност на града. Черноморец е една от основните в община Созопол дестинации по Южното Черноморие за летен „ рекреативен „ и културен туризъм. Около 2000 души тук се занимават и се издържат основно от туризъм, като летния сезон продължава от юни до септември. Друг поминък хората тук нямат. Основните туристи са от Русия, Чехия, Словакия, Полша, България. Черноморец е предпочитано място за почивка на семейства с деца, защото има хубави плажове, тихо и спокойно е, обслужването е на ниво. Нашето безпокойство е, че през лято 2019г. традиционните гости на града ни ще предпочетат да почиват на друго място, защото основното заради което ни посещават – морето, вече ще е блато.

В кметството на гр. Черноморец има 3 проекта, изготвени от варненски инженер, които предлагат варианти за построяването на буни, които ще подобрят състоянието на централния плаж. Ние обаче не сме сигурни кой от тях и дали въобще са подходящи за решаване на проблема. Имаше идея да се пробият отвори в самия кей, за да преминава водата, но ни беше обяснено, че това не е подходящо.

Във връзка с това ние, гражданите на гр. Черноморец, настояваме за следното:
1. Да се направи проверка от ресорните министерства на щетите, причинени от строителството на новото съоръжение и на състоянието на централния плаж и ивицата в целия залив.
2. Да се направи изследване от специализиран институт на теченията в залива.
3. Да се възложи на компетентни органи изработването на проект за решение на проблема и да се отпуснат средства за изпълнението му.
4. Да се отпуснат средства за изграждането на дъждовна канализация и възстановяване на уличната настилка в града, както и за асфалтирането на улици там, където улица има, но асфалт – не.

С Уважение:
Гражданите на гр. Черноморец“ 

 

 

 
Тита чукна 20 като Барби
Тита чукна 20 като Барби 20/07/2019, Събота 19:00 3
11
Коментара по темата
11.
Петър
31.01.2019 07:49:34
3
1
Яни, хората идват заради плажовете, а не заради рибарското ти пристанище! Хората си дават парите за дойдат на хубавия ти плаж, а не да плуват в мазут!
Оставям на страна факта, че Вие не можете да издържате подобна инфраструктура, защото нямате нужната икономика! Нямате нужната популация, и още доста неща нямате за да поддържате това пристанище!
Ще си говорим след 10 години, ако си още там и не си забегнал!
10.
запознат
30.01.2019 10:34:21
5
6
Толкова просто племе! Не си смениха името на Свети Никола, но пък пристанището им е проблем... За жалост ниското ниво на интелект си казва думата както по този така и по всички въпроси... Както вече стана факт- само мангали ще ви наемат квартирите, защото няма за какво да идват нормални хора- ни плаж, ни бар, ни човешко отношение.... Два ресторанта с горе долу ставаща кухня, но пък стопанисвани от уона би милионери и ... сещате се
9.
Яни Пандели
30.01.2019 10:24:39
5
14
Чета глупостите по долу и се чудя -толкова ли е наистина наивен е българина.Едно манипулативно писмо от шепа собственици на квартири и хотели з отдалечения от плажа край недоволстват понеже града се пълни с курортисти от морето към окрайнините. Плажа е действително по къс с 60 метра но останалите около 250-300 метра са четири-пет пъти по широки и сега плажа прилича на този в Слънчев бряг. А пристанището щом вече го има -там ще си остане....и ще се развива ,защото черноморското рибарско пристанище е единственото препълнено с плавателни съдове от новопостроените през последните 10 години.
8.
Петър
30.01.2019 07:13:26
6
5
И за какво ви е това рибарско пристанище? Ще скъсате кесиите от пари ли?
Ще привличате повече туристи, които ще плажуват върху бетона ли?
Какво нямахте в главите си преди, което сега имате?
Чакайте туризъм на куково лято от сета нататък!
7.
язък
30.01.2019 03:51:31
7
6
Честито, уважаеми черноморци! Вече един плаж за свяс нямате. Само Градина остана, ама вие там достъп нямате. Както нямате и достъп до скалите- любимо място на поколения българи и ваши съгръждани. Тия чужденци, дето ги изреждате, ги имахте и не само тях, а още унгарци, поляци, сърби, германци...Сега имате едни къщи по на 4 ката, които вдигнахте след като продадохте земите, дето и върнаха. То идеално щастие няма. Пък за тая стена, ами то и на децата им стана ясно, че залива ще блатяса. То ако беше тъй, още Бай Тошо щеше да я е направил,.
6.
bgman
29.01.2019 20:17:20
5
11
Това само комунист може да го напише: от гражданите на Черноморец...
Няма гражданите...
Има Иван, Драган, Петкан, с подпис и ЕГН...
5.
Понката
29.01.2019 20:13:07
3
6
Оставете Добри добрия още един мандат за да си оправи плажчето
4.
Зелените къде са
29.01.2019 19:53:19
2
5
Отнесе пясъка дюните плажа,ужас,ся нема место за плаж
3.
Проектант
29.01.2019 19:42:02
3
4
Ха ха,нали много го искаха,то още отначало беше ясно че ще стане блато,ама кукерите кво разбират
2.
ВИ$-2
29.01.2019 18:56:26
4
6
Следва наглите шопи и крадците мутри от прехода да си паркират ЯХТИТЕ на рибарското п-ще
1.
От село
29.01.2019 18:35:50
5
6
Плакаха за ново пристанище, което да привлича туристи. Ами да се разруши пристанището. Природата си има свои разбирания как да се държи и не и пука, че някои учени/недоучениче тя ще се съобразява с тяхните изчисления. На Дюни, когато построиха кея, залива се напълни с пясък. На Аркутино след новопостроения кей, плажа се ужеличи и може пеша по море да се стигне там където яхти щяха да акустират.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Селяния до шия! Бай Ганьо на плаж в Керамоти Селяния до шия! Бай Ганьо на плаж в Керамоти

Домати, салам, хляб и интимна българска плът се настаниха на пясъчната ивица

Защо съдия Весела Евстатиева трябва да е горда със себе си и да не се притеснява от циганската клетва Защо съдия Весела Евстатиева трябва да е горда със себе си и да не се притеснява от циганската клетва

Семейството на Плъха сънуваше как ще измъкне стотици хиляди лева кръвнина от д-р Иван Димитров, но...

Срив в системата блокира границите ни Срив в системата блокира границите ни

Проблемът в системата е възникнал днес по обяд и дълго време се е работило по отстраняването му

В Бургаската художествена галерия ще има „Капки смях”, предстои първа по рода си сатирична изложба В Бургаската художествена галерия ще има „Капки смях”, предстои първа по рода си сатирична изложба

Официалното откриване ще се състои на 23 юли, вторник, от 18 ч.

Нинова: Борисов подкрепил Кьовеши?! Късно ви е за смяна на позицията! Нинова: Борисов подкрепил Кьовеши?! Късно ви е за смяна на позицията!

Кьовеши може да е носител на справедливост за европейските граждани

Борисов ще подкрепи Лаура Кьовеши за европейски главен прокурор Борисов ще подкрепи Лаура Кьовеши за европейски главен прокурор

Тя е основният фаворит за поста и то въпреки волята на правителството в родната ѝ страна

Нора Недкова: Новите плеймейтки не ме кефят! Нора Недкова: Новите плеймейтки не ме кефят!

Е, не всичките, но повечето!“, в соя закачлив стил изрази неодобрението си Нора

Сериозен интерес към Факултета поо медицина в Бургас Сериозен интерес към Факултета поо медицина в Бургас

Най-много са кандидатите от Бургас - общо 74 човека, следвани от кандидатите от Варна - 28,  от Стара загора- 24,от София - 23, от Пловдив - 10

Фенове зоват: Да върнем футбола в Бургас Фенове зоват: Да върнем футбола в Бургас

Не затривайте още едно футболно поколение, призоваха привържениците

Хората на Слави в паника: 120 души от екипа му притеснени за бъдещето си след 31 юли Хората на Слави в паника: 120 души от екипа му притеснени за бъдещето си след 31 юли

Смутеният екип на Дългия всяка вечер намира удобен момент да спомене, че остават без работа

Светът е изправен пред кибервойна Светът е изправен пред кибервойна

Най-силните държави са Съединените щати, Русия, Китай, Германия и Великобритания

Най-после мир: ДНР и ЛНР обявиха край на войната в Украйна Най-после мир: ДНР и ЛНР обявиха край на войната в Украйна

Примирието предвижда забрана на офанзивните и разузнавателни операции 

Лондон изпрати предупреждение към Иран Лондон изпрати предупреждение към Иран

Външният министър Джереми Хънт заяви, че Техеран е поел по „опасен път“

САЩ подготвя военна операция в Персийския залив САЩ подготвя военна операция в Персийския залив

Кралят на Саудитска Арабия одобри приемането на американски военни в страната

Серия вторични трусове разлюляха Гърция след земетресението Серия вторични трусове разлюляха Гърция след земетресението

Хиляди паникьосани хора излязоха на улиците

Шок в Кипър: 12 тийнейджъри от Израел изнасилиха групово туристка Шок в Кипър: 12 тийнейджъри от Израел изнасилиха групово туристка

Жертвата на 19 години и били примамена в хотел в Агия Напа 

Издирват седем души след пороите в Турция Издирват седем души след пороите в Турция

Над 4 000 души са напълно откъснати от света

Италия - новото фискално Ел Дорадо? Италия - новото фискално Ел Дорадо?

За да спре изтичането на мозъци, страната залага на фискалната привлекателност на територията си
 

Кьовеши остана единствен кандидат за европейски главен прокурор Кьовеши остана единствен кандидат за европейски главен прокурор

Източници от ръководството на Европарламента потвърдиха пред "Зиаре", че Кьовеши остава единственият кандидат на Европарламента за този пост

Десетки загинали и ранени след адска касапница в Турци Десетки загинали и ранени след адска касапница в Турци

До тези кървави цифри се стигна, след като микробус с нелегални мигранти се преобърна в провинция Ван

 

Бойко Атанасов Бойко Атанасов Главният прокурор в момента се е отдал на политическата власт Виц на деня Виц на деня Иванчо има контролно. Прави опит да препише от Марийка, когато госпожата се обажда:
- Иванчо какво си мислите че правите с Марийка?
- Ами...
- Аз мисля, че преписваш!
- Ами, госпожо, вие му казвате преписване, а ние работа в екип!
Виц на деня Виц на деня "Горд съм, че съм жълт!" - каза азиатецът.
"Горд съм, че съм черен!" - каза африканецът.
"Горд съм, че съм бял!" - каза расистът.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Извинението е прието, доверието е отказано.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева

Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter

Затвори