×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

За една къща и едно "Есе": Рецептата да удариш кьоравото и глобалното затъпяване


За една къща и едно "Есе": Рецептата да удариш кьоравото и глобалното затъпяване
Измами винаги е имало и винаги ще има, изглежда бленуваното имение в Канада ще си остане точно такова
26 Януари 2019, Събота, 14:55 ч.
Автор: Флагман.БГ

"Глуповатите" хорица, написали под публикацията "Есе", всъщност са спасени от изпипана измама... по ирония на съдбата от собствената си глупост


Наскоро считащата себе си за интелигентна част от българското население намери поредния таргет за смях.

Да, става въпрос за стотиците българи, които коментираха "Есе" под публикация за конкурс, в който изискването е да напишеш есе (като... жанра на прозата, а не като думата), за да спечелиш огромна къща на брега на езеро в Канада. Проблемът, следващ от този привидно невинен "гаф" е, че отново се стига до заключението, че народът масово затъпява. Или поне вече масовото затъпяване е по-лесно разпознаваемо чрез социалните мрежи, където всеки може да бъде писател, поет или активист. 

По повод именно това от reduta.bg публикуваха интересен коментар, който дава друга светлина върху проблема - че всъщност самата "обява" за конкурс е измама, че медиите, без да проверят информацията, стават съучастници в нея, че всичките наречени от интелигенцията в България "глуповати" хорица, написали под публикацията "Есе" всъщност са спасени от измамата... по ирония на съдбата от собствената си глупост.


Публикуваме го без редакторска намеса. Вижте го:


Че глупостта дава необятни възможни за печалба, е известно на всеки с някакъв мошенически талант. Но има и велики измамници, чиято дарба да се възползват от човешките слабости е достойна за възхищение. Така например през април 1817 г. из Англия шествала млада жена с екзотични одежди и тюрбан на главата, която се представяла за принцеса Карабу от остров Джавасу в Индийския океан. Романтичната й история се превърнала в сензация и местните благородници се надпреварвали кой да я обсипва с повече внимание. В това време принцесата, която говорела на непознат език, но иначе се казвала Мери Бейкър и била прислужница, си живеела като пет пари в кесия. Докато измамата й не лъснала, след като била разпозната покрай публикуването на снимката й във вестниците.

Тъкмо благодарение на вестниците обаче, схемата на друг, доста по-ловък мошеник, се радвала на успех години наред. Той се казвал Грегър Макгрегър и в началото на 19 век си измислил цяла държава близо до Хондурас. Написал й конституция, напечатал й валута и се представял за неин владетел, а пресата бълвала възторжени дописки какви възможности за забогатяване открива богатата страна Пояис. Тъй като по онова време извоювалите независимост някогашни южноамерикански колонии започнали да продават облигации на Лондонската борса, всеки искал да се сдобие с дял от някоя златна мина в Колумбия или в Перу. И точно тогава на Макгрегър, офицер от Кралския флот, му хрумнало да продава парцели, в резултат на което успял да натрупа състояние, равняващо се на днешните 5 милиарда долара. След като инвеститорите пожелали да отплават към Пояис, за да нагледат собствеността си, организирал и екскурзия. Първата партида от 250 души била натоварена на кораб, само че пътешествието на първопроходците се оказало пълен провал. Успелите да се доберат до бреговете на Хондурас измрели в негостоприемната джунгла, но въпреки това втората група не се отказала да замине. Успелият да забегне измамник дори продължил дейността си във Франция, където баламурниците само чакали да направят лесни пари.

Като стана дума за Франция, няма как да не споменем и класикът в жанра Виктор Лустиг, един от най-талантливите мошеници, живели някога на планетата. Той пристига в Париж през май 1925 г. и в един вестник прочита, че градските власти изпитват затруднения в опитите си да поддържат Айфеловата кула. Изготвя си фалшиви документи на зам.-министър на пощите и далекосъобщенията, след което изпраща официални покани до шестима търговци на скрап. Измамникът посреща бизнесмените в скъп хотел, където им обяснява, че заради неоправдано високите разходи по Айфеловата кула правителството решило да я разглоби и да я продаде на закрит търг. За да не се предизвика обаче възмущението на обществеността, моли търговците за дискретност. След това продава правото да разглоби Кулата на единия от тях и успява да избяга с куфар пари във Виена. А най-интересното е, че измаменият Андре Поасон скрива измамата от полицията с цел да запази достойнството си…

На фона на тези титани канадката Ала Уогнър (ако въобще съществува) изглежда лишена от въображение, но както се видя, това не й пречи да си оправи финансовото положение. Схемата гласи: ако напишете есе от 350 думи и изпратите сумата от 25 канадски долара, участвате в конкурс за спечелване на богаташка къща в Канада. За повече достоверност обачe (каква ирония!), е измислена и завладяваща легенда: къщата струва 1.7 милиона, т.е. трудно се продава, а престарялата жена няма наследници, които да се грижат за нея. Затова е решила да я даде на онзи, който най-сърдечно и красиво опише какви грижи ще полага за достойните й старини.

Дотук – нищо ново под слънцето, доколкото прилича на поредната мошеническа оферта, пристигнала в папката за спам. Ако получите предложение като „Плати десет лева и ще ти разкрия тайната си за бързо забогатяване“, ваша си работа дали ще се вържете. После сте напълно свободни да изпратите и 130 долара за „такси“ по получаване на наследство от Лас Вегас, понеже лелята милиардерка, за която никога не сте чували, се е споминала и ви е завещала имение и хотел. Разбира се, в рамките на пет минути можете да се сдобиете и с чудодейни лосиони срещу оплешивяване и за увеличаване на гърдите, след което да научите чужд език за едно денонощие САМО срещу 1234 лв. бед ДДС. В крайна сметка пак от вас зависи дали да си купите и целебен амулет, след което да се доизлекувате с помощта на „уринотерапевтката“ Х, която разваля и черни магии за има-няма 899 евро. А, нали няма да се лишите и от възможността да метнете спестяванията си през прозореца, като за всеки случай хвърлите на „полицията“ и златните си бижута?

И все пак, в казуса „Уогнър“ има и няколко любопитни момента, които на пръв поглед го отличават. Но само на пръв:

Информацията за конкурса е публикувана в сайта на БиТиВи, при това в новинарския раздел, а към офертата е даден директен линк. Надлежно е обяснено как трябва да бъдат изпратени парите, дадени са имейл и пощенска кутия в Мивървил, Канада. Никъде, ама никъде няма редакторка бележка, че най-вероятно и даже съвсем сигурно става дума за измама, така че хората лесно биха могли да се подведат от авторитета на медията.

Те, естествено, масово се подвеждат, като дори не си правят труда да изчетат „новината“. Пишат само „есе“, пропускайки уточнението за 350-те думи, и смятат, че с това вече участват в конкурса. По-умните започват да им се присмиват, пълнят фейсбук с шеги и закачки какви тъпаци са се хванали на въдицата, други с пълно право се възмущават, че същите тия имат шофьорски книжки и гласуват. Явно забравяйки за един Спас, който направи точно някои от тях за кашмер, предлагайки на иначе разумни хора евтини самолетни билети, иначе разумните хора се кикотят, че ето, видите ли, глупендерите искат да ударят кьоравото без никакви усилия…

Да, наистина е забавно, само че да караме поред:

Преди време хасковският инженер Никола Колев инкрустира с полускъпоценни камъни нарисувания от него портрет на Бойко Борисов, като даде да се разбере, че картината е в състояние „да изцерява редица болести като болки в очите, диабет, ревматизъм и анемия“. Жена му предаде паното на депутата от ГЕРБ Иван Петров с думите: „Минералите поглъщат отрицателната енергия и затова картина с подобни камъни е един функционален начин да се реши проблемът с негативните ефекти от работата с компютър“. Новината обиколи кажи-речи всички медии, най-вече под формата на „любопитка“, но отново много хора се вързаха. Тя, струва ми се, стана обект на интерес и от предаването „На кафе“, където поне десетилетие се изявяват всякакви медиуми и лечители. В него гастролират странни типажи, които пропагандират терапия с глад, препрограмиране на астралното поле, заредена с ток вода и даже някои продукти на човешката отделителна система. А покрай това неотдавна се завихри и скандал около лечителка, която организираше групи за изцеление при бразилския медиум Жоао де Деус. Тъй като неведнъж бе гостувала на Гала, бизнесът й вървеше много успешно – до момента, в който млада жена почина от рак.

Естествено, за да има предлагане, задължително е да има и търсене. И след като сред приоритетите на държавата например е хазартът под формата на „национални лотарии“, които се въртят пред очите ни всяка вечер на телевизионния екран, е съвсем нормално из тукашната територия да се лутат лековерни. Едни се хващат и на най-очевидното мошеничество като последна сламка за изцеление и спасение, други – като на средство за бързо и лесно забогатяване. Шарлатанството процъфтява, но не защото е супер хитроумно, а защото живеем в официализирана и толерирана измама. Когато непрекъснато му внушават, че с едно търкане на билетчето ще спечели милиони, как тогава човек да не напише една-единствена дума от 350, как да не вярва, че неговото „есе“ е достатъчно, понеже всичко опира до късмет?

А и фактът, че подобна измама е публикувана в новинарския блок на една телевизия, вече я легитимира. И не, не е в рубриката „Любопитно“, не говорим и за социален експеримент, тъй като, повтарям, е даден линк как парите да се преведат на канадката. Така, ако Макгрегър беше жив, днешните зрители като нищо щяха да си купят облигации за златните мини в Пояис, а стига възкръсналият Лустиг да бе интервюиран от Хекимян, щяха да го възприемат като сериозен чуждестранен инвеститор. Мери Бейкър пък щеше да води предаването „Новото познание“ по БНТ 2, както си е с тюрбана, и да пъди рептилите от съзвездието Андромеда със заклинания на джавасуски език. (Ей, вече има курсове по джавасуски, който се научава само за 2 минути! Само преведете 5 лв. на имейл с адрес: [email protected], няма нужда и есе да пишете!)

Впрочем неслучайно у нас намери добър прием самият Джордан Белфорт, по-известен с прозвището Вълка от Уолстрийт. През 2003 г. той се призна за виновен в измама с ценни книжа и беше осъден на четири години ефективно, както и да възстанови на инвеститорите $119 милиона. Зад решетките обаче лежа само 22 месеца, тъй като сътрудничи на властите, а сетне се преквалифицира в мотивационен лектор. След излизането си от затвора Белфорт започва световно турне, за да представи разработената от него Straight Line Persuasion System („Пряка линия на убеждаване“). През пролетта на 2015 г. изнесе сказка и в България, представен в качеството си на… „всепризнат бизнес консултант и един от най-известните и скъпоплатени лектори на корпоративни обучения по продажби.“ За участие в семинара имаше такса в три категории: Silver – 724 лв., Gold – 763 лв. и Business Gold – 861 лв. Оказа се дори, че въпреки високите цени билетите бързо са се разграбили, защото лекцията беше шумно рекламирана в медиите и от… националната телевизия. Бяха цитирани „специалисти“, които ни обясниха, че „за обучение от бизнесмен от световно равнище – като Белфорт, се дават много повече пари, а наученото е безценно.“ За лектора се изписаха куп дитирамби, той гостува цял час и в телевизионно шоу, където гологлавият водещ го гледаше с нескрит възторг. Изобщо, посрещнахме го като знаменитост, все едно иде реч за Нобелов лауреат по икономика, а не за доказан измамник, при това лежал в затвора.

С други думи, медиите са съучастници в подобни операции, в някаква степен те носят по-голяма вина. Хората искат да спечелят на мига – ами да спечелим и ние, пускайки им лотарии и заблуждавайки ги с престарели и щедри канадки. Не пречи в това време и да се борим с „фалшивите новини“, казват тези обиграни лицемери, докато провиждат своя златен шанс в невежествената публика, за чието отглеждане полагат нарочни усилия. И понеже тя бързо забравя, от паметта й излетяха спомените и за „Градът на мечтите“ с главен „проектант“ Соломон Анжел, и за финансовите пирамиди, чийто възход започна през 1992 г. с основания от Иво Недялков холдинг „Ийст уест интернешънъл“ и „Лайф чойс“ на Майкъл Капустин. Забравиха и банковите фалити от 1996-1997 г., покрай които се облажиха кредитните милионери, че даже и скорошното източване на политико-финансовата пирамида КТБ, засегнало над 500 000 вложители. Забравиха го, улисани в глупости, с които медиите, в по-голямата си част, ги занимават от сутрин до вечер.

Е, донякъде е успокоително, че все пак става дума за зверско затъпяване в глобален мащаб, не толкова за печално българско изключение. Иначе щеше ли Бърнард Мадоф – създател и директор на фондовата борса NASDAQ, да превърне в нищото над 60 милиарди долара, поверени му от банки, заможни частни лица и благотворителни организации? През 2009 г., когато той се призна за виновен по всичките 11 обвинения и беше осъден на 150 години затвор, измамените дойдоха пред съдебната зала в Манхатън и „искаха отговори, никаква милост от страна на съдията, искаха да излеят гнева си“ (по „Вашингтон пост“). И Мадоф им ги даде – под формата на иронично подхвърлената забележка, че глупост, алчност и суета правят идеалната амалгама да си навлечеш беля на главата…

Ето защо, когато си я удря в стената или пък си я бие в ръба на масата, чудейки се какъв дявол го е накарал да преведе 25 канадски долара на милата старица Уогнър, човек не бива да се мъчи – отговорът вече е налице. Ще е хубаво обаче да не мъчи и останалите, гласувайки по изпитания начин, но засега, уви, това са само мечти. Че кой хитряга, моля ви се, ще се лиши от такава благодат, щом целта му е да удари кьоравото? Съвсем в буквалния смисъл на кьораво – от плът и кръв.

В категории: Животът


14
Коментара по темата
14.
за още по-умни и красиви измамници
27.01.2019 16:19:05
0
1
Грант от Фондация "Америка за България"

Фондация „Редута.бг”
Лева
88 900
13.
bate Goiko
27.01.2019 14:04:58
0
2
ESEEEE don4o nou aim LOKO ! hahahah .
12.
пореден удар по нас
27.01.2019 12:23:42
0
2
Истината е че това с есето и предишния случай със снимките с порно актъорите които бяха представяни за завърнали се българи е план да се подкопае достойнството и самочуствието на народа ни . Същото беше с Джасим Расим който учи българските преподаватели че Левски е бо./к.лук .
11.
до номер 2
27.01.2019 12:08:22
0
2
Мдааа,дори и целия "блестящ" колектив на флегман да се събере барабар с една даскалка по български,няма да успеят да напишат и половината от цитираната статия без поне 10 правописни и 20 пунктоационни грешки :) За нивото на мисъл ....няма да споменавам !
10.
мислещ
27.01.2019 12:01:21
0
1
80% от коментиращите във флегман,са много по-зле от тези с "есе"-тата ! Онези поне могат да напишат есе,а тези тук -само три думи на кръст,освен ако не са им спуснали централно някаква опорка ,която да копи-пейстнат :) Като идиота бъркащ линеен с квадратен метър !
9.
ВЕФИОК
27.01.2019 10:32:11
2
5
Същите идиоти написали есе търкат и талончетата на Черепа и чакат нещо наготово да им се даде. Затова и въздишат по селския бай Тошо, щото им пускаше по мъничко в копанята и те си квичаха щастливо.
8.
бай Мангаус Параситос
27.01.2019 08:59:28
0
2
Есе 350 думи/ essay 350 words
7.
Харалан Шарлатан
27.01.2019 07:43:27
0
4
Ето ви един бг сайт www.fibro.bg направен от сдружение на млади хора учени и специалисти с цел разобличаване на всякакъв тип измами целящи да ви вземат парите! Имат и фейсбук страница и може да подавате сигнали. Подозирам, че те са първоизточника на статията. Четете и си правете изводи за повечето неща около вас, за които вече си давате парите.
6.
Мучо Тръбаров
27.01.2019 07:26:20
0
5
ЕСЕ
5.
Do 3
27.01.2019 05:21:46
3
4
Първо проучи каква е разликата между линеен и квадратен метър за да не изглеждаш като хората които пишат “есе” :)
Разликата е около 20 пъти за въпросната магистрала!
4.
Unso
27.01.2019 03:55:34
0
5
Есе.
3.
Барселонаимпекс
26.01.2019 23:02:31
2
12
тия канадци са пьлни аматьори ,друго си и да убедиш близо 7 милиона тьпаци как да АСВАЛТИРАЩ 134 км магистрали за 1,5 мииарада лева или по 5000 лева за линеен метьр еи тва е яката измама 5 бонки за 1х1 малко чакьл и малко битум
2.
Благодарско
26.01.2019 22:57:58
2
10
Благодаря за сайта.
Прехвърлям се да чета
Намирам огромна разлика м/у вашия и този сайт като умение за писане и професионализъм
1.
Хм
26.01.2019 22:31:56
7
8
Интересна статия, ама авторът поне да беше прочел цялата обява и условия, жената казва, че ще даде къщата на онзи, който напише есе и плати таксата от 25долара, но също така казва и че конкурсът ще продулжи до момента, в който се събере 1.7 млн канадски долара от такси за участие, което означава, че за да определи победите са необходими 68 000 есета
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Стартира първото издание на „Созопол рън“, дъждът не уплаши спортните ентусиасти Стартира първото издание на „Созопол рън“, дъждът не уплаши спортните ентусиасти Целим чрез спорт да удължим сезона в крилата му – април-май и септември-октомври, каза кметът Тихомир Янакиев Това ли е зубърът, който все реве на класната в "Хелс Китчън" Това ли е зубърът, който все реве на класната в "Хелс Китчън" Поведението на Чоткин е абсурдно - не е подходящо за възрастен човек Готвят големи промени в застраховките на МПС-та, шофьорите ще плащат яко, ако предизвикат ПТП с превишена скорост Готвят големи промени в застраховките на МПС-та, шофьорите ще плащат яко, ако предизвикат ПТП с превишена скорост Предложението е шофьорите да плащат за обезщетенията за увредено имущество и пострадали хора, ако катастрофата е станали след превишаване на разрешената скорост в населено място с повече от 50 км/ч Борислав Сандов, "Зелено движение": Бяхме изолирани от ПП-ДБ Борислав Сандов, "Зелено движение": Бяхме изолирани от ПП-ДБ Нашите политики бяха изключени напълно, подчерта той Извънредно! На бул. "Струга" в Бургас почерня от полиция, шест патрула заклещиха джип БМВ на дрогиран шофьор Извънредно! На бул. "Струга" в Бургас почерня от полиция, шест патрула заклещиха джип БМВ на дрогиран шофьор Според непотвърдени данни проверката е за алкохол и наркотици Динко пред Флагман.бг: Никой не ме издирва, в „Сърце и мозък“ съм с опасност за живота Динко пред Флагман.бг: Никой не ме издирва, в „Сърце и мозък“ съм с опасност за живота Ямболският бизнесмен е приет по спешност в болница преди няколко дни Без Шенген по земя пазаруваме стоки с до 18% по-скъпо Без Шенген по земя пазаруваме стоки с до 18% по-скъпо Над 1 милиард лева е загубила българската икономика само за година Димитър Главчев: Няма да предлагам нов кандидат за външен министър. Това не е кастинг! Димитър Главчев: Няма да предлагам нов кандидат за външен министър. Това не е кастинг! Сега отговорност за българската външна политика носи този, който не подписа указа, каза служебният премиер Уроците на живота: 10 брачни съвета от наскоро разведен мъж Уроците на живота: 10 брачни съвета от наскоро разведен мъж Влюбвайте се отново и отново и отново „Будилникът“ ми натрупа сметка от 114,63 лева към Yettel „Будилникът“ ми натрупа сметка от 114,63 лева към Yettel Алкател 1Е - тази антика, която не става за нищо друго, освен за събуждане, се оказа, че е „поръчала“ вместо мен „Плати с Yettel от Apple”
Консулът ни в Одрин: Има пострадали българи при катастрофата с автобус в Турция Консулът ни в Одрин: Има пострадали българи при катастрофата с автобус в Турция Генералният консул допълни, че причините все още се разследват Той още не може да повярва, че е министър Той още не може да повярва, че е министър Не мога да свикна с обръщението "господин министър", призна Евтим Милошев Може ли да познаете коя е тази очарователна гимнастичка Може ли да познаете коя е тази очарователна гимнастичка Оказа се, че Киара е тренирала художествена гимнастика в националния отбор на България Усмивката му ще замръзне, експертизата доказа, че е карал със 165 км/ч при убийството на Ферарио Спасов Усмивката му ще замръзне, експертизата доказа, че е карал със 165 км/ч при убийството на Ферарио Спасов Обвинението срещу Начо е преквалифицирано  Службите започват да работят срещу нас, когато идват избори, убеден е Даниел Лорер Службите започват да работят срещу нас, когато идват избори, убеден е Даниел Лорер Според него прокуратурата трябва да си върши работата професионална по случая с Живко Коцев, а не да се окаже, че сега трябва да плащаме на НЕКСО 4 млрд. лв Цирк взриви ефира: Бонев и Хекимян побесняха, хванаха се за гушите Цирк взриви ефира: Бонев и Хекимян побесняха, хванаха се за гушите Обещанията за увеличение на заплатите в градския транспорт и персонала в детските градини и ясли ще остане само на хартия, убеден е общинският съветник от ГЕРБ В Гърция не си поплюват - глобиха с 1,5 млн. евро 11 търговски вериги В Гърция не си поплюват - глобиха с 1,5 млн. евро 11 търговски вериги Стриктното спазване на върховенството на закона от всички не подлежи на обсъждане, заяви министъра на развитието Костас Скрекас Мъж се самозапали пред съда, в който се води процесът срещу Тръмп Мъж се самозапали пред съда, в който се води процесът срещу Тръмп Човекът е горял в продължение на няколко минути Пари за Скорпиона, а Рибите да внимават, защото им се дава магическа сила Пари за Скорпиона, а Рибите да внимават, защото им се дава магическа сила Хороскоп за деня – 28 февруари 2024, сряда Служебният премиер се срещна с американския посланик. Какво си казаха? Служебният премиер се срещна с американския посланик. Какво си казаха? Изграждането на 7-и и 8-и блок на АЕЦ "Козлодуй" е основен приоритет, гарантира Главчев
Антон КУТЕВ, съветник на президента Антон КУТЕВ, съветник на президента "Симпатичният" Даниел Митов може да повлияе на вота в чужбина Виц на деня Виц на деня Между приятелки:
- Моят мъж толкова се уморява на работа, че не си чувства нито ръцете, нито краката, нито рогата.
Виц на деня Виц на деня Две съседки си говорят:
- Сийке, вече си избрах един семеен лекар!
- Аз пък си избрах един несемеен!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Сега имаме цяло поколение прецакани нарциси, защото мамчетата им са им казвали, че са специални
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори