×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Тестват сирените в София на 1 април
  • Откриха труп до детска ясла в Русе
  • Енергийната система на Украйна е разрушена на 50%, според източник от Киев
  • Експлозия в най-голямата румънска рафинерия Петромидия
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Според американската прокуратура OneCoin е пирамида, привлякла 4 млрд. долара


Според американската прокуратура OneCoin е пирамида, привлякла 4 млрд. долара
Игнатова не се е появявала публично от повече от година, като оттогава често по промоционални събития на OneCoin се появява брат й Константин Игнатов, снимка: Капитал
23 Януари 2019, Сряда, 13:27 ч.

Числото за структурата на Ружа Игнатова идва от делото срещу адвоката Марк Скот, който беше арестуван и обвинен в пране на 400 млн. долара

Основаната от българката Ружа Игнатова OneCoin e "фалшива криптовалута", привлякла "около 4 млрд. долара глобално от жертви". Това гласи твърдението на прокурори в САЩ по делото срещу американския адвокат Марк Скот, който беше арестуван миналата есен и обвинен в пране на около 400 млн. долара постъпления от "престъпната схема" между 2016 и 2018 г., пише Капитал.

В първото изслушване по делото, където съдията трябва да реши единствено дали обвиняемият да остане задържан, или да бъде освободен под гаранция, обвинението очертава само в най-общи линии разкритията си. Те само загатват с какво разполагат прокурорите, като обаче до голяма степен съвпадат с тезите на критиците на OneCoin. Още при информацията за ареста на адвоката от OneCoin коментираха пред "Капитал", че компанията "не е имала и към момента няма отношения с г-н Марк Скот". "Постъпленията на OneCoin не са генерирани от мултилевъл маркетинг дейност. В този ред на мисли постоянното сравняване на OneCoin със схеми Понци от законова гледна точка не е коректно и не отговаря на действителността", се казваше още в отговорите на поставените от вестника въпроси.

В какво е обвинен Скот

Според прокурорите ролята на обвиняемия в тази схема е била, че той като правоспособен адвокат заедно с други лица е създавал хедж фондове със сметки на Каймановите острови и в Ирландия, като през тях са изпирани постъпления от криптовалутната измамна схема.

"Това е хибридна Понци пирамидална схема. Фалшива криптовалута, която доколкото нашето разследване е преценило няма истински блокчейн, и повечето инвеститори не са имали възможност да върнат парите си, след като веднъж са ги вложили в тези монети. Има елемент на Понци схема просто доколкото са плащани комисиони на промотиращите я с цел да се набират повече жертви", обяснява прокурор Джулиета Лазаро пред съдията.

По нейните думи след изпирането на парите повечето от сумите са изпращани обратно на основателите на схемата. "За тази цел той е лъгал пред банки и администратори, като е давал грешна информация откъде идват парите. Както сме изложили в писмото си от вчера (бел. ред. - изслушването е от 13 септември 2018 г.) той е твърдял, че парите постъпват в хедж фондовете от група европейски семейства и компании, които той познава от години", казва тя, като уточнява, че разследването е показало, че те идват само от постъпления от измамната схема.

Отделно според обвинението Скот е превел и около 15.5 млн. долара по свои собствени сметки, като тези пари са използвани за покупка на имоти, луксозни превозни средства, часовници и др. Той е разполагал с множество сметки - лични и на фирми, където е посочен като единствен управител, като покрай ареста му са запорирани 25 от тях в САЩ и в чужбина. Също така са конфискувани яхта и Porsche.

С какво разполагат прокурорите

От делото става ясно още, че при обиска на дома на Скот са иззети обемни доказателства - както хартиени, така и електронни. Прокурорите разполагат с банкови и финансови разпечатки, мейли, административни и регистърни документи, телефонни записи, разговори по електронна поща и WhatsApp, GPS данни и промоционални материали за криптовалутата. "Регистрирахме си сметка в криптовалутната схема под прикритие, така че имаме материали и оттам", разказва Лазаро.

Има вероятност да има и още много данни, тъй като са иззети 17 телефона, 6 лаптопа, два iPad-а, три мемори карти и пет флашки. Според нея преглеждането на всички доказателства отнема време, като процедурата се забавя и поради това, че Скот е адвокат и съответно трябва да съблюдава правилата, защитаващи личната информация на клиенти.

Поради тази причина все още прокурорите не разполагат с всички материали, като част от тях се преглеждат от отделен екип. Все пак имало данни, че той може да е бил и официален защитник на един от съучастниците си.

Задържане или гаранция

На база на всичко това се иска постоянното задържане на Скот. Прокурорите се обосновават с международните му връзки (той има и германско гражданство), честите му пътувания по света, честите му телефонни и WhatsApp разговори с лица в Германия и Великобритания. Освен това те виждат опасност от укриване и заради солидните му средства - въпреки запорираните сметки не е ясно дали те са всички. В данните, които е подавал към данъчните, той е разкрил над десет сметки в чужбина - Каймановите острови и Швейцария, съдържащи около 60 млн. долара, но не е разкрил няколко намерени при разследването сметки в Bank of Ireland. Не е декларирал и някои от фирмените си участия.

"Ако бъде освободен, той може да има достъп до тези средства и да има възможност да пътува и да избяга от правосъдието в Германия или друга юрисдикция", обяснява Лазаро, като припомня, че има много дестинации, с които САЩ няма договори за екстрадиция, или както в Германия имат защита на собствените граждани.

Те виждат силни мотиви да се укрие, предвид че за извършеното деяние го грози тежка присъда, предвид големия размер на изпраната сума. "Имаме и доказателства за мейл комуникация със съучастниците за дейността му тук. Така че обвиняемият има силни мотиви да избяга и всъщност съучастниците му може да са в положение да му съдействат за това. Разследването показа, че един от съучастниците най-вероятно е избягал в юрисдикция, където няма договор за екстрадиция със САЩ", коментира Лазаро.

От думите й не се разбира за кого се говори и дали става въпрос за Ружа Игнатова. Самата тя не се е появявала публично от повече от година, като оттогава често по промоционални събития на OneCoin се появява брат й Константин Игнатов. До края на 2017 г. семейството имаше и преки връзки с българските компании, обслужващи OneCoin, в чието управление и собственост влизаше майката на Ружа - Веска Игнатов. Тази връзка също беше прекъсната и сега част от компаниите са прехвърлени на младежи без друга корпоративна история, а друга част, които притежават централата на OneCoin и още няколко имота в София, бяха прехвърлени на дружество на финансиста Емил Хърсев, който твърди, че в тях той представлява неназован клиент. Според публикации в тайландски медии след ареста на Скот едно от някога водещите лица около криптовалутата - Себастиан Грийнуд, е задържан в Банкок и екстрадиран в САЩ. Засега няма информация повдигнати ли са му обвинения и какви точно.

Защита на Скот стъпва основно на това, че обвинителният акт е от едва четири страници и прекалено общ и на база на него трудно може да се направят изводи колко е обоснован. Също така се подчертава и че Скот не е обвинен за участник в самата измама, а за това, че е човек, занимаващ се с частни фондове, който е взел пари, за които се твърди, че са мръсни, и е правил с тях операции. Това би било пране на пари, ако той е знаел, че са такива, но това не е доказано засега. Въпреки твърденията, че разполага с мейли и друга комуникация, обвинението не ги е предоставило.

Според адвоката му Арло Девлин-Браун, въпреки че е голяма, сумата 400 млн. долара сама по себе си не може да е достатъчна да се приеме, че Скот трябва да е бил наясно, че става въпрос евентуално за мръсни пари. Той изтъква още и, че клиентът му е инвестирал в имоти, които могат лесно да се проследят до него, декларирал е съществени суми, което по никакъв начин не говори, че укрива нещо.

Относно германската връзка защита обяснява, че майка му е германка, но самият Скот от над 20 години живее и практикува право във Флорида, има жена и 15-месечно дете в САЩ и целият му живот е базиран в страната. "По отношение на чуждестранните връзки, и по специално Германия, прокурорът направи намек, че един от хората, замесени в предполагаемата крипто схема, в която г-н Скот не е обвинен, че участва, е избягал някъде от закона. Не знам къде е тя, но се обзалагам, че не е Германия, защото в Германия има продължаващо криминално разследване на криптосхема, а BaFin, германският финансов регулатор, е закрил сметките на OneCoin, името на криптокомпанията", пледира Девлин Браун.

След кратки уточнения от прокурора, че кореспонденцията нееднозначно показва, че Скот е знаел, че парите идват от криптовалутната схема, но е заявявал друго пред банките и че въпреки германското разследване досега няма обвинения и арести, съдията преценява Скот да бъде освободен под редица условия. Той трябва да осигури гаранция от 2.5 млн. долара обезпечение, гарантирано от две финансово отговорни лица и 750 хил. долара блокиран кеш.

Освен това Скот остава под домашен арест, като му е разрешил да пребивава само в Южния и Източния регион на Ню Йорк, Масачузетс, и Южния регион на Флорида. Той трябва да предаде паспорта и няма право да кандидатства за нов. Освен това му е наложено електронно следене (най-често гривна на крака) и забрана да притежава оръжие.
Новото лице в българския OneCoin

Междувременно в структурата на българските дружества около OneCoin отново има промени в собствеността. В края на миналата година притежател на основното дружество "Уан нетуърк сървисес" и още няколко, както и техен управител става неизвестният Ангел Бояджиев. Преди това в началото на 2018 г. се беше стигнала до куриозна ситуация, в която цялата структура нямаше собственик - няколко ЕООД-та се притежаваха едно друго в кръг. Според данните в Търговския регистър Бояджиев купува едно от тях - "Артефикс Европа", на 7 декември 2018 г. срещу 100 лв. Така той се оказва собственик по веригата надолу.

В категории: Бизнес


5
Коментара
5
Коментара по темата
5.
Виктор
26.01.2019 00:23:32
0
1
Забавното е, че хората, които са се набили вътре в схемата претендират, черазбираат от криптовалути..
4.
до 2
23.01.2019 21:05:57
0
1
Ами те му бяха чупили туй-онуй, а-у !
3.
mathur
23.01.2019 18:58:37
0
3
Ми то и герП е огромна Пирамида.....
2.
Фараон
23.01.2019 16:52:55
0
3
Маринчев средващия си ти след като изгърми леля ти Ружа ...
1.
мислещ
23.01.2019 11:10:13
1
4
Докато има овце ще има и овчари да ги стрижат !
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Извънредно! Жена полетя от балкона на 3 етаж в жк. „Изгрев“ Извънредно! Жена полетя от балкона на 3 етаж в жк. „Изгрев“ Тя е откарана в реанимация, състоянието й е много тежко Кметът на Несебър подписа първия договор по инвестиционната програма на държавния бюджет Кметът на Несебър подписа първия договор по инвестиционната програма на държавния бюджет Ще бъдат изградени закрит плувен басейн в ж.к. „Черно море“,  подземен паркинг до СУ „Любен Каравелов“, нови улици в с. Равда и др.  И днес кандидатите за служебен премиер отказаха на Радев И днес кандидатите за служебен премиер отказаха на Радев Петър Чобанов заяви, че консултациите са на етап, в който няма директно решение, и намекна за други хипотези Стефка Костадинова за ЧРД на Доган: Историята ще оцени най-вярно ролята му Стефка Костадинова за ЧРД на Доган: Историята ще оцени най-вярно ролята му Председателят на Българския олимпийски комитет с послание за почетния председател на ДПС Изпълнителката на „Лиляно моме“ с 15 шева от зъбите на домашния й любимец Изпълнителката на „Лиляно моме“ с 15 шева от зъбите на домашния й любимец Инцидентът станал малко след празника Благовещение, когато на гости й дошъл бившият й съпруг Венци Мартинов Инж. Димчо Радев: Гората е природен дар, но без грижи не би могла да съществува Инж. Димчо Радев: Гората е природен дар, но без грижи не би могла да съществува Директорът на „Югоизточно държавно предприятие“ ДП гр. Сливен инж. Димчо Радев поздравява всички лесовъди и приятели на българската гора по повод Седмица на гората 2024 г. Срочна и добра правораздавателна дейност отчетоха Окръжен съд – Бургас и районните съдилища за 2023 година Срочна и добра правораздавателна дейност отчетоха Окръжен съд – Бургас и районните съдилища за 2023 година „Правораздавателната дейност на съдиите от Окръжен съд – Бургас и осемте районни съдилища в региона може с пълно основание да бъде определена като много добра“, отчете Административният ръководител на Окръжен съд – Бургас Росица Темелкова Братя Халваджиян вземат милион от финала на „Като две капки вода“ Братя Халваджиян вземат милион от финала на „Като две капки вода“ 11 хиляди места в "Арена София" с цени между 40 и 150 лева са разпродадени като топъл хляб Лепа Брена с шокиращи подробности за развода на Драгана Миркович Лепа Брена с шокиращи подробности за развода на Драгана Миркович Двете са близки приятелки Първият човек на Гешев в Бургас се представи като президент на чужда фирма, собственикът в шок Първият човек на Гешев в Бургас се представи като президент на чужда фирма, собственикът в шок Не е ли това фалстарт за политическия проект на бившия главен прокурор, с който ще атакува парламента 
Посланикът на САЩ: Разочаровани сме, че усилията да се състави правителство бяха неуспешни Посланикът на САЩ: Разочаровани сме, че усилията да се състави правителство бяха неуспешни Не е наша работа да се месим в тези дискусии. Публично окуражихме всички партньори да работят заедно и да намерят добро решение, заяви посланикът на САЩ в България Кенет Мертен Избори в Турция решават дали идва краят на Ердоган Избори в Турция решават дали идва краят на Ердоган Изборите в неделя може да са още по-важни Илон Мъск се друса с дрогата на Матю Пери Илон Мъск се друса с дрогата на Матю Пери Създателят на „Тесла“ обясни, че понякога има лошо настроение и депресивни епизоди, а кетаминът му помага Това е най-важният човек в живота на Мони от Хелс Китчън Това е най-важният човек в живота на Мони от Хелс Китчън Баба Шейде е най-близката й Правителството продава хиляди жилища на атрактивни цени Правителството продава хиляди жилища на атрактивни цени Целта е да се реализират възможно най-много стари и необитаеми от дълго време апартаменти Атентат ли е довел до срутването на моста в Балтимор? Корабът на Сергей замесен и в друг инцидент Атентат ли е довел до срутването на моста в Балтимор? Корабът на Сергей замесен и в друг инцидент Капитанът на кораба, който събори съоръжението, съобщил за неизправности в управлението, за да си осигури „алиби“ Голяма победа на Гришо, срази номер 2 в света и за първи път е на полуфиналите в Маями Голяма победа на Гришо, срази номер 2 в света и за първи път е на полуфиналите в Маями Най-добрият български тенисист ще спори за място на финала с №5 в световната ранглиста Александър Зверев Задържаха още един терорист след трагедията в Москва, атентатът финансиран с криптовалута Задържаха още един терорист след трагедията в Москва, атентатът финансиран с криптовалута Следите водят към Киев, обявиха от руския Следствен комитет Жена се омъжи за трима мъже и избяга с парите им Жена се омъжи за трима мъже и избяга с парите им Предполага се, че сватовници и брачни агенции са участвали в престъпната дейност Най-възрастният кандидат на изборите в Турция е на 90 години, най-младият-на 18 Най-възрастният кандидат на изборите в Турция е на 90 години, най-младият-на 18 С разлика от 72 години помежду си 18-годишната Елиф Нур Батур и 90-годишният Али Калънджа ще се борят за постове в местната власт
Бойко Борисов Бойко Борисов Един път казват "Бойко, помогни ни", после пък съм виновен за всичко Виц на деня Виц на деня - Защо културната жена мълчи по време на с*кс?
- Защото културната жена никога не разговаря с непознати мъже!
Виц на деня Виц на деня - Тате, тате защо редиш тези зелки в бидон?
- Виж сега, детето ми, идва зимата. Сняг, студ, киша - стоим си вкъщи. За да изкарам до пролетта, ми е нужно нещо по-кисело от физиономията на майка ти...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Женените мъже са си най-добре! Имат си сигурна охрана, която ги наблюдава, следи и пази от зли жени.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори