×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Елена Йончева описа властова схема в 5 стъпки за „голямо ужилване” на българина


Елена Йончева описа властова схема в 5 стъпки за „голямо ужилване” на българина
ГЕРБ се представят като най-антиевропейската партия на България, премиерът раздава еднолично 1,35 милиарда, каза Йончева
15 Януари 2019, Вторник, 10:31 ч.
Автор: Лъчезар ЛИСИЦОВ

За целта като "черна кутия" се ползва държавната фирма "Автомагистрали", разчита се на мълчанието на медиите, казва говорителката на "БСП за България"


Говорителят на парламентарната група на „БСП за България” Елена Йончева описа схема за „голямо ужилване” на българския данъкоплатец в пет стъпки. Тя и нейни колеги депутати днес дадоха пресконференция в централата на соцпартията.

„В края на миналата година правителството отдели 1,35 млрд. лв. за строителството на 134 км магистрала. Бих искала да ви кажа, че става дума за грабеж, става дума за голямо ужилване на българския избирател, на българския данъкоплатец – схема, която е напът да се реализира в пет стъпки”, коментира Йончева.

Първа стъпката е - правителството дава 1,35 млрд. лева без одобрение на парламента и без обществена поръчка за 134 км магистрала „Хемус”.
Това се прави, без да има работен проект. Такава практика в Европа не съществува. Това означава, че тази цена е хвърчаща, защото всеки терен е уникален”, заяви говорителят на „БСП за България”. Специалисти казали, че не е възможно ценообразуване без работен проект.

Втора стъпка от схемата за голямото ужилване на българския данъкоплатец за да бъде извършена тази схема, трябва да се наеме държавна фирма. Но условието е тази държавна фирма да няма капацитета да извършва подобно строителство. Тя да се използва като „черна кутия”, през която да бъдат разпределени тези 1,35 млрд. лева на съответните предварително избрани фирми. Кои са тези фирми, може да видите, ако погледнете кои фирми извадиха своята строителна техника на 12 декември на „Цариградско шосе””, обясни Елена Йончева.

Третата стъпка в схемата за грабеж на българина била изборът на държавната фирма – в случая „Автомагистрали”. Според Йончева тя не извършвала строителна дейност и не разполагала със строителна техника, с експертен потенциал или със строителна база. Лятно време тази фирма косяла трева и чистела водостоци, а зимата извършвала снегопочистване.

Четвъртата стъпка била „Автомагистрали” да не обяви обществена поръчка, а да раздаде средствата чрез рамкови договори.

„И пета стъпка от реализацията на голямото ужилване – за да се направи тази схема, е необходимо да имате доверен  човек в държавната фирма „Автомагистрали”. В средата на 2017 г. за изпълнителен директор е избран Стоян Фьодоров Беличев. Г-н Беличев е бил съдружник с членове на семейство Върбакови. Със Славчо Върбаков – съпругът на Гинка Върбакова, във фирма „Атлас 3 груп”, и с Малина и Кръстинка Върбакови – във фирма „Сими груп”. И затова нашият въпрос към управляващите е – лицето, което стои зад Гинка Върбакова (която искаше и прави опити да купи ЧЕЗ), същото лице ли е това, което стои зад „Автомагистрали”? Разбира се, може да е чисто съвпадение, но нека ни кажат, че това е случайност. Имам предвид биографията на г-н Стоян Беличев. Това е схемата за голямото ужилване на българския данъкоплатец, което започна преди Нова година и в момента е в действие – схема от пет стъпки”, обобщи Елена Йончева.

Тя добави, че тази схема била прилагана в момент, в който България е обвинена за това, че корупцията, големите далавери, големите кражби са не просто във висшите етажи на властта, а са свързани с големите инфраструктурни проекти, които били пътищата.
„Това голямо ужилване, за което говорихме тук, е възможно само ако има мълчание на медиите. На това разчитат управляващите”, заяви още депутатката.

Георги Свиленски каза от своя страна, че информират българските граждани за кражбите, които се извършват в държавата.
„Защото тази магистрала, този участък 2014-а година е бил обявен за 1,5 милиарда – за участъка от Ябланица до Шумен – 234 км. Сега 100 километра по-малко – 1,1 млрд. лева без ДДС (1,3 млрд. с ДДС). Направете си сметката на какви анализи, на какви бази, как е изчислявано”, възмути се Свиленски.

Той отговори на вчерашни изявления на представители на властта: „Ние сме наясно, никога не сме казвали, че се готвят да ползват подизпълнители. Няма подизпълнители. Няма да го намерите никъде, и това е проблемът. Проблемът сам го каза г-н Нанков – имат рамкови споразумения за пряко възлагане. Наемане на техника, наемане на работници, забележете, наемане на работници – като някакви роби ще бъдат предоставяни от една фирма на друга фирма; наемане на суровини. Това ще използват. Само че искам да кажа на управляващите – „Автомагистрали”, които ще подписват, защото Нанков и Аврамова (не знам кой от двамата е действащият министър, между другото) – те рано или късно или час по-скоро ще си отидат, но отговорността за подписите под тези рамкови споразумения ще останат на изпълнителния директор.”
Този директор или следващият трябвало да мисли много добре какво подписва.

Елена Йончева заключи: "С това, което правят управляващите, те се поставят като най-антиевропейската партия, която България е имала, само с този пример за финансирането на автомагистрала „Хемус”. Само с този пример, че извън обсъждане в парламента еднолично премиерът раздава 1,35 млрд. лв. Само с този пример, че няма ценоообразуване на тази отсечка, че няма работен проект, което не е европейска практика, което противоречи на всяка европейска логика."

Георги Свиленски обяви, че БСП днес изпращат сигнал до Европейската комисия (ЕК) за неправомерна държавна помощ заради процедурата за концесията на летище „София”.
Изпратили са писмо и до премиера Бойко Борисов с искане Министерският съвет да спре процеса по избор на концесионер до представяне на становище на ЕК.



В категории: Бизнес , Политика


Флагман.БГ 7 признака, че партньорът ви е истински верен 7 признака, че партньорът ви е истински верен 18/04/2024, Четвъртък 22:00 0
Това са най-трудолюбивите зодии
Това са най-трудолюбивите зодии 18/04/2024, Четвъртък 21:20 0
25
Коментара по темата
25.
do 21
16.01.2019 13:14:30
0
1
Naprotiv vseki adekvaten i sredno inteligenten 4ovek znae 4e komunistite sa nai golqmoto zlo
24.
100% вярно
16.01.2019 11:19:02
0
0
Точно такава е схемата
23.
Фен
15.01.2019 20:58:02
0
1
Ленка е страхотна мадама, ще я изпапкамако ми падне.
22.
Хем така
15.01.2019 20:25:23
2
1
Другарката Елена да си хваща шейната и да си ходи на село, какво ни занимавате с тази псевдожурналистка?!
21.
Коментатор
15.01.2019 18:55:30
4
4
Комунягите винаги са били най-крадливото племе, те крадат и с гъзовете си. Другарката Йончева също не прави изключение, тя затова е толкова на ти със схемите.
Комунизмът винаги е бил най-голямото зло, но някои за съжаление все още не го осъзнават.
20.
мале
15.01.2019 18:32:52
3
2
комунисти във война за власт
19.
Значение
15.01.2019 16:58:58
3
5
Какво значение има кой изнася фактите??? Кой говори истината? Такава, онакава било Йончева!!! Да, ама казва ИСТИНАТА и фактите, такива, каквито са!!!
18.
До 16и 17и
15.01.2019 16:51:52
0
3
Когато искам пътувам,когато искам почивам..А по някога помпя майка ти и я успокоявам,че отзад не се забременява.
17.
Ha ha ha
15.01.2019 16:29:43
4
2
Сега може да се пътува свободно,а тогава не.,че заминавай Бе какво си се разпенил тука......или скоро не си ибал или не си в час
16.
До шапшала с дългите речи..
15.01.2019 16:27:11
3
1
.. що не го ДУХАШ,А...А....А
15.
*********
15.01.2019 16:21:35
3
0
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни или обидни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
14.
Браво Ленче..
15.01.2019 16:19:56
2
5
...МАЧКАЙ ГРОБАРСКАТА ИЗМЕТ...с теб сме....само дай знак.
13.
До12ти
15.01.2019 15:56:44
5
4
85г се стреля на границата,а ако те хванат че искаш да бягаш лежиш в затвора. Сега може да се пътува свободно,а тогава не. Ако можеше да се пътува тогава щеше да останат 2-3 милиона българи. А относно раждаемоста на циганите,всеки е свободен да прави деца. В Македония например има висока раждаемост при Албанците,а при Македонците ниска и бавно и сигурно албанците превзеха половин Македония,освен парламента и политиката. А българите пак са 9милиона но има 2-3 милиона по света. Когато може да се пътува свободно,всеки има право на избор. Не всички заминаха в чужбина от безисходица,много заминаха заради неограничените възможности на Запад. Защо мислиш,че всички велики открития и иновации от българи са направени или в Америка,или в Западна Европа? Екементарно Уотсън! Комунизма грешно наричан у нас социализъм,направи много от хората.полуидиоти и бездарници. Като ви беше толкова хубав ”социализма” защо не излязохте пред ”Народното събрание” и да потърсите сметка на Луканов, Петър Младенов, Добри Джуров и Лилов за това че свалиха Бай Тошо и заявиха че поемат нов курс? Или бяхте пияни и ви се привидяха Американци и ”омразни капиталисти” които наглуха и насила и свалиха Бай Тошо и ви откраднаха предприярията. А после ви хипнотизираха и набедиха за разграбването Луканов,Младенов, Костов, Банев-скрападжията,Царчето, Румен Гечев, Биволица Импексова, Доган-агент Сава. Много неудачници и калпави хора ненавиждат прогреса,защото не се вписват в него. Имам приятел който през 98г замина за Америка защото тук беше един шофьор и не виждаше перспектива. Сега се връща за по 2 месеца годишно и накупи тука и къща и апартамен и земи. А в САЩ от шофьор на камион сега има 20 камиона негови. Това е Америка,възможност за трудолюбивите и упоритите. И никой не го интересува че идваш от ”майна са райна” щом си кадърен заповядай!
12.
тва е положението
15.01.2019 15:08:30
2
7
1985 г сме 9,1 млн .. 8,9 млн българи, 0,2 млн роми
2018 г сме 6,8 млн...5,7 млн българи, 1,1 млн роми

това са фактите, всичко друго е празни приказки
11.
До7ми шизофрена
15.01.2019 14:52:15
7
5
Ти луд ли си или обратен,или си се родил вчера. Виш сега да ти кажа късопаметен червен чичко през 91г. по времето на Луканов и през 96г по при Жан Виденов държавата беше фалирана а много от банките изгърмяха,а Румен Спасов и жена му Веска за това избягаха в ЮАР заради банковите ”грабежи”. А и нали знаеш,че от Руменчо Спасов и кръга около Виденов ”Орион” дойде убийството на бившият премиер Луканов. През 96г долара стигна 300лв а заплати и пенсии се обезцениха до жълти стотинки. Пенсиите станаха по 5долара тогава. Или си забравил че януари 97г бяха най-страшните погроми от протестиращи в новата история? Парламента беше обсаден полиция и протесриращи се биха,протестиращите бяхя белокоси мъже,а не платени агитки. Тези кротки търпеливи българи как стигнаха до там. Знаеш ли че разбиха и палиха парламента,забрави ли? Онези вътре се бяха барикадирали и полицаите едвам отдържаха. Именно за това всички дори и червените политици от онова време признават че това е единствения път когато сме били на ръба на гражданска война. Точно за това от всички партии признават ”големият човек” вътрешният министър на БСП Николай Добрев,който запази хладнокръвие и разум о след преговори червените сдадоха властта. В края на 96г. Имаше опашки за хляб,хранителни продукти липсваха от магазините,заради хипер инфлацията и скока на долара всеки ден беше невъзможно да си направиш калкулацята за стоките. Средната заплата през 96г се равнява на 10-15 долара а сега на 600евро. Баща ми беше офицер от Българската Армия по тива време,а вместо гордост беше смазан от безпаричието. Искренно се надявам,всъщност да си един келеш който е бил малък през 91-97, защото имаче ако си червен чичко и ми пишеш тези глупости,направо си за диагноза.
10.
гражданин
15.01.2019 14:33:58
2
7
Тези средства които често пъти Борисов еднолично ги раздава вероятно са от джобните му и не се страхува от ЕК .
9.
Ne SA NAQDAHA
15.01.2019 14:24:11
2
3
NE SA NAKRADAHA.....tiq ot GERB..6to ne izkarat vsi4ki NPOta koito sa polu4avali pari za ROMSKATA INTEGRAZIQ......kolko miliarda sa otkradnali za 30godini.....i efekta e zqlo pokolenie PULNI ILITERATI..ne migat da si napi6at daje sobstvenoto ime...razdavat im plakati da protestirat pred parlamenta....A TE DAJE NE ZNAQT KAKVO PI6E NA TQH?
8.
Има ли управление на БСП,
15.01.2019 14:19:44
6
7
което да не е фалирало България, за да си напълни сметките на Вирджините? За това и за да не избяга при парите,Нинова назначи конвоиращ за Еленка! За това се пазите с НСО и карате в насрещното защото возите на Радев метрІесата на която плаща втора заплата за да я чука на държавна сметка, да не Ви арестуват, фатмакът страхливец Радев го е страх от сянката си, страх го е от Парламента,страх го е от Слави, страх го е от Бойко, страх го е от Йотова, страх го е от КГБ, страх го е от СААБ,страх го е от Деса, от Нинова също го е страх, от страх коленичи пред Путин, от страх млъкна когато Патриарха на Русия му начука канчето! Този ли страхлив измекяр е Върховен главнокомандващ, дето се посира от страх! Да се маха бързо, да не излага България!

Румчо показва че уж не го е страх дори от дъжда! Много страхлив Президента, добре че му са широки кюлотите, та не се вижда подмокрения Розов памперс! Разбра се че Бойко е отрязъл финансиите за WC консумативи, защото Дондуков 2 е в голям преразход на средства за тонове Виагра! Нинова е изпратила от личните си запаси розови памперси на Радев, за не си личи като се осира от страх!
7.
Do komentarite
15.01.2019 14:04:37
7
7
Вижте, както и когото да оплювате - все е било крадене, но като това в последните няколко години, не е било!
Даже и самите фенове и членове на управляващите са потресени от "технологията" на новопокръстените и стари такива, бракувани комунисти или по-точно- неуспели комунисти!!!
6.
*********
15.01.2019 13:44:45
2
4
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни или обидни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
5.
5
15.01.2019 13:28:55
8
8
Рускинята просто завижда. Не че и тя не краде.
4.
Ленчеее ти срама нямаш ли ма?
15.01.2019 13:20:03
8
11
Ей опасна ”маймуна” леля Ленче! По край БСП папка, по край БСП любов въртя със Серго,а накрая и депутат стана! Лпбовчийката ми тя, Ленчето ”офшорката”.
3.
българин
15.01.2019 13:16:03
9
12
Йончева живее в къща от 300 квадрата в Бояна,кара джип за 100 000лева и дето и посещава частна френска детска градина с такса 1200 евро.Това с една заплата на журналист ли е постигнато или е от общата офшорна фирма с Цветан Василев?Алооо Ленче...
2.
мислещ
15.01.2019 13:01:34
11
10
Ако някой иска да види какво причинява злобата и липсата на секс-да погледне лицето на Йончева ! Не бъдете като Йончева :)
1.
гражданин
15.01.2019 13:00:09
10
10
Еднакво противни и крадливи са с Корнелия Техноимпексова ,ама викат "дръжте крадеца" ....!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Дават под наем бистрото в Младежкия център в жк. „Меден рудник“, цената е 1810 лв. Дават под наем бистрото в Младежкия център в жк. „Меден рудник“, цената е 1810 лв. Общината търси наемател за 10 години, ето какви са изискванията  7 признака, че партньорът ви е истински верен 7 признака, че партньорът ви е истински верен Тези признаци разкриват перфектния партньор Супер трикове за дами, с които ще очароват напълно мъжете Супер трикове за дами, с които ще очароват напълно мъжете Не пишете в твърде строга форма и не зачеквайте скучни теми Това са най-трудолюбивите зодии Това са най-трудолюбивите зодии 4 зодии са много упорити, дават всичко от себе си в работата Рецепта за пълнени сладки картофи с извара, домати и чесън Рецепта за пълнени сладки картофи с извара, домати и чесън Любима пролетна рецепта за цялото семейство - пълнени сладки картофи, една истинска експлозия от вкусове за вашето небце AZUR – новият ресторант в Бургас с изискан интериор и отлична кухня AZUR – новият ресторант в Бургас с изискан интериор и отлична кухня С четирите си просторни зали, високи тавани, артистично осветление, мека мебел в стилни цветове, успешна компилация от индустриални и natural aкценти, AZUR, впечатли всички присъстващи Бум в стартирането на хотели и ресторанти, всеки иска да бизнесмен Бум в стартирането на хотели и ресторанти, всеки иска да бизнесмен Над 12 хил. нови фирми са регистрирани за тримесечие На лявото или дясното ухо е полезно да държим телефона На лявото или дясното ухо е полезно да държим телефона Задавали ли сте си този въпрос Хаосът със зелените тротинетки е брутален, в ОбС умуват за адекватно решение Хаосът със зелените тротинетки е брутален, в ОбС умуват за адекватно решение Управляващите ИЕПС ще бъдат санкционирани по ЗДвП, а заради техните нарушения - по общинска наредба би следвало да глобяват и „оператора” на услугата Това е рецептата за най-бързите и пухкави мекици Това е рецептата за най-бързите и пухкави мекици Целите са на мехури и са като памук
Чуждестранни агенти ли са НПО-ата получаващи пари от ЕС и САЩ и защо в Грузия избухнаха големи протести Чуждестранни агенти ли са НПО-ата получаващи пари от ЕС и САЩ и защо в Грузия избухнаха големи протести Партията “Грузинска мечта”, която управлява вече близо 12 години, настоява за необходимостта от балансирани отношения между Изтока и Запада Хиляди замразени ембриони за инвитро процедури в Газа са унищожени от израелски удар Хиляди замразени ембриони за инвитро процедури в Газа са унищожени от израелски удар Най-малко половината от двойките вече нямат шанс за дете Огромна змия пропълзя в жилищен блок и ухапа директор на градски зоопарк Огромна змия пропълзя в жилищен блок и ухапа директор на градски зоопарк Жителите на блока били силно изплашени от неканения гост Крумови закони: Свещеник отряза с мачете ръцете на мъж, крал от църква (СНИМКИ) Крумови закони: Свещеник отряза с мачете ръцете на мъж, крал от църква (СНИМКИ) Осакатеният твърди, че е бил нападнат от „въоръжена банда“ от шестима енориаши До 15 000 евро глоба за нерегламентирано отдаване под наем на жилища До 15 000 евро глоба за нерегламентирано отдаване под наем на жилища Собствениците вече трябва да получават разрешения от властите за престои, по-кратки от 100 дни Посяването на изкуствени облаци ли е виновно за наводнението в Дубай Посяването на изкуствени облаци ли е виновно за наводнението в Дубай Медиите в емирствата нарекоха валежите „историческо климатично явление“, което „надминава всичко записано от началото на събирането на данни през 1949 г.“ Тя е най-красивата синоптичка в България, но защо е без гадже Тя е най-красивата синоптичка в България, но защо е без гадже Двамата бяха двойка още от училищната скамейка и дори се заговори за сватба Тя е бивша на най-известния женкар в България, но си намери нов и е много щастлива Тя е бивша на най-известния женкар в България, но си намери нов и е много щастлива С Петър се запознахме в Несебър, докато бях в една сладоледаджийница, разказа Полина  Студент спря неконтролируем автобус и спаси 56 души Студент спря неконтролируем автобус и спаси 56 души От удар предното стъкло се е счупило и шофьорът изхвърчал на пътното платно Звездите носят късмет на Рака, а Телецът ще се радва, ако контролира емоциите си Звездите носят късмет на Рака, а Телецът ще се радва, ако контролира емоциите си Хороскоп за деня – 18 април 2024, четвъртък
Красимир Каракачанов Красимир Каракачанов На ГЕРБ и ДПС им трябва един смокинов лист след изборите, за да могат да управляват Виц на деня Виц на деня Интервю за работа:
- Каква заплата очаквате да получите?
- Ами "Ехаа, тва всичко за мен ли е?"
Виц на деня Виц на деня Мъж на смъртен одър:
- Жено, да ми кажеш преди да умра децата мои ли са?
- Абе да ти кажа, ама ако не умреш?!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Една жена винаги знае какво да попита, когато не знае какво да отговори...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори