×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Днес Бургас чества Летния Никулден, ще има богата програма
  • Днес е 9 май е обявен за Ден на Европа, н тази дата през 1950 г. в Париж е направена първата стъпка към създаването на Европейския съюз
  • Испански министър заговори за "геноцид" в Газа, Израел се ядоса
  • Жертвите на наводненията в Южна Бразилия станаха 100
  • Отново обстреляха с ракети граничния пункт "Керем Шалом"
  • Времето днес, прогноза за четвъртък, 9 май: Остава облачно, валежи на запад
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Мадамата с къса кожена пола донесе нови проблеми на Башар Рахал! От Алма матер му вдигнаха мерника и...


14 Ноември 2018, Сряда, 22:51 ч.

Преподаватели от Софийски университет „Свети Климент Охридски“ ще внесат в деловодството на учебното заведение отворено писмо, в което призовават за оставката на директора на телевизия „Алма матер“ Башар Рахал. Настояването е адресирано до ректора проф. Атанас Герджиков и членовете на Общото събрание. То идва няколко дни, след като екипът на телевизията, начело с актьора, се извиниха за „лошия вкус“, според който директорът оглежда студентка, а единствената цел на кандидат-репортерите е снижена до търсене на слава, пише "Монитор".

Ето какво гласи писмото на преподавателите:

Ние, долуподписаните учени и преподаватели в Софийския университет „Св. Кл. Охридски”, изразяваме своето остро възмущение от клипа „Стани известен!“ на Университетска телевизия „Алма Матер”. И като концепция, и като изпълнение този клип – вън от всякакво съмнение – уронва човешкото достойнство на жените, свеждайки ги до подчинен сексуален обект. Това е в пряко противоречие с ценностите, зад които традиционно застава академичната ни общност. Тези ценности изискват равно уважение към достойнството на всеки. Затова те изключват унижаването на жените и поставянето им в подчинена позиция. Настояваме за незабавна оставка на директора на телевизията и режисьор на клипа г-н Башар Рахал, както и на Управителния и Програмния съвет, чиито несвоевременна и неадекватна реакция заплашват доброто име на Софийския университет.

Настояваме ректорът професор Анастас Герджиков да поиска оставката на г-н Рахал като директор на телевизията, както и на всички отговорни за скандала. Официално писмено извинение от страна на Управителния и Програмния съвет на телевизия „Алма Матер“ не е достатъчно в тази ситуация. Като водещо висше учебно заведение в страната ни, Софийският университет не може да си позволи да застава зад подобна продукция. Вярваме, че призванието на академичните институции е да идентифицират и критикуват нелегитимните форми на подчинение, уронващи човешкото достойнство, а не да ги поощряват.

Скандалният клип повдига и друг принципен въпрос – липсата на работещ механизъм, който да не допуска публикуването и разпространението на медийни материали с подобно съдържание от името на Софийския университет. Липсва официално обявена информация за концепцията и стратегията за развитие на телевизията. Няма информация и за състава, отговорностите и принципите на подбор на членовете на програмния и обществения ѝ съвет. Затова настояваме за ясни процедури за назначения в студентската телевизия, както и за пълна прозрачност на нейното финансиране.

В настоящите условия, академичната общност може само по неофициални канали да научи, че концепцията за студентската телевизия е била трансформирана и тя от академична вече ще се развива като комерсиална медия. В случай, че това е вярно, то буди поредица основателни въпроси. Поради това настояваме договорите с външните продуценти, както и концепцията за развитие на университетската телевизия да бъдат представени и обсъдени публично в рамките на академичната общност. Скандалът ни дава повод да поставим и по-големия въпрос – дали липсата на прозрачност при вземането на решения и на публична отчетност при финансирането е ограничено само до Университетска телевизия, или касае и други звена в Софийския университет, както и изпълнението на проекти със значително финансиране по европейски и други програми?

Медийни публикации свързват предстоящо финансиране на „Алма Матер“ с Проект BG05M2OP001-1,001-0001 „Наследство БГ” (с обща стойност близо 30 млн. лв.). Академичната общност и българското общество имат право да знаят по какъв начин се харчат публичните средства. Имиджовият риск за Софийския университет е твърде голям, за да си позволим нов скандал. Затова настояваме за пълна и своевременна отчетност при изпълнението на дейностите по този и всички други проекти, включително в частта, засягаща „Алма Матер“.

В обобщение, предлагаме на ОС на СУ да приеме: ОС изисква Ректорът да прекрати договора с г-н Башар Рахал като директор на „Алма Матер“, както и да освободи Управителния и Програмния съвети на телевизията. ОС изисква от АС да разработи ясни процедури за избор на ръководители на звена към СУ, включително конкурсна процедура за избор на директор, и ясни процедури за номиниране и избор и на други ръководни и контролни органи на „Алма Матер“. ОС настоява за повече прозрачност и отчетност в реално време при изпълнението на имиджово рискови за СУ проекти и натоварва АС със задължението да изисква всеки 3 месеца пълен отчет за изпълнението (дейности и финансови параметри) на всички проекти, финансирани с публични средства, който да бъде публикуван в същия срок на вътрешната страница на СУ. ОС настоява за достъп и обсъждане в рамките на академичната общност на концепцията и стратегията за развитие на „Алма Матер“, както и за всички свързани с нея споразумения и разпределението на ролите и задълженията между Софийски университет, частните инвеститори и външни продуценти и всеки настоящ или бъдещ директор на телевизията.

Доброто име и бъдещето на най-стария и уважаван университет у нас – Софийския университет „Св. Климент Охридски“ – изискват решителни действия за защита на ценностите, зад които застава академичната ни общност. Равноправието и човешкото достойнство стоят над всякакви криворазбрани опити за добиване на популярност, както и над всякакви стремежи към печалба.






17
Коментара
17
Коментара по темата
17.
baihui do#15
14.11.2018 23:29:36
0
0
Сикем амжинъ бабанъ!
16.
*********
14.11.2018 23:17:35
0
4
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни или обидни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
15.
do hui
14.11.2018 23:05:22
4
4
stawa ni be ,ama ne use6tame kogato idwa i wliza wutre po 3,4,5 puti za edin keks.
14.
baihui
14.11.2018 23:03:48
0
4
Значи според теб на резняците не им "става", малоумник!
13.
musulmanin
14.11.2018 22:52:58
2
5
obrqzanite ne izpitwat erekciq ,zatowa nqmat nasi6tane w keksa ,towa se prawi ,za da se prawqt powece deca.
12.
12
14.11.2018 22:48:51
0
4
сега като се интегрират /емигрантите/и ще поискат да пробват жените ви .
11.
baihui do #7
14.11.2018 22:45:34
1
4
Арабите са предпочитани от белите жени по простата причина, че белите мъже са гейове и жертви на католико-протестантските гнусотии!
10.
до 7
14.11.2018 22:45:33
2
4
арапите може да те уморят от секиш ,но не и с куршум.
9.
до 8
14.11.2018 22:36:24
3
3
ти сигурно си много скромен и свит щом не можеш да им изревеш да се махат.Съчувствам ти!
8.
baihui do #6
14.11.2018 22:32:31
1
4
Не ходя по бардаци и пак ми се навират бе,чожум?!?!
7.
една
14.11.2018 22:32:29
1
5
арабите са предпочитани от белите жени ,рускините се изпоомъжиха за тях-пара имат ,осигуряват добър живот ,а българите стрелят и убиват жените си.
6.
българка до 5
14.11.2018 22:27:58
4
5
като ходиш в бардаци и търсиш курвентии ,не очаквай да ти се падне светица.Каквото търсиш такова намираш.
5.
baihui do#4
14.11.2018 22:09:30
0
4
И при българките се наблюдава курвалъка !(не само при американките)!
4.
do 3
14.11.2018 20:44:59
0
4
майка му е българка ,той е полу арап ,нека се облажи ,Асан и той човек.
3.
baihui
14.11.2018 20:34:55
0
4
Арапа -в Арапия! Маймун!
2.
Ай,сектир бе
14.11.2018 20:20:25
4
4
Като е арабин няма ли право да вкуси от забранения плод /бяла жена с къса пола/,да ва е.а в фанатиците.
1.
baihui
14.11.2018 20:20:06
2
4
Кой толерира тези резняци в България?! Тук цигани, католици,протестанти,мюсюлмани и юдеи трябва само да лъскат българските кенефи!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Защо Алек се гнусеше да целува тази участничка от "Ергенът" Защо Алек се гнусеше да целува тази участничка от "Ергенът" "Алек мразеше да я целува, дори личеше, че го е гнус", коментират в нета Брутална катастрофа край български град, поне 4-ма са тежко пострадали Брутална катастрофа край български град, поне 4-ма са тежко пострадали Блъснали са се бус и тир Арести за наркотици в бургаския ж.к."Изгрев", задържаха Веселин и Радослав Арести за наркотици в бургаския ж.к."Изгрев", задържаха Веселин и Радослав Превенцията срещу разпространението на наркотици е на фокус в МВР Страшен екшън в центъра на София, ври от полиция Страшен екшън в центъра на София, ври от полиция Три патрулки са заклещили автомобил, като искат да арестуват шофьора, но той не излиза от возилото си Премиера в Бургас! Не пропускайте театралния хит на сезона с режисьор Асен Блатечки! Премиера в Бургас! Не пропускайте театралния хит на сезона с режисьор Асен Блатечки! "Пиесата, която се обърка" е невероятен спектакъл  Хотелиерка популяризира Черноморието с пробег от Дуранкулак до Резово Хотелиерка популяризира Черноморието с пробег от Дуранкулак до Резово По време на 6-дневния пробег с нея ще пътува видео оператор и фотограф, който ще заснеме и покаже красотата на Черно море, видяна по един различен начин Областният управител на Бургас проф. Мария Нейкова се срещна с генералния консул на Турция Областният управител на Бургас проф. Мария Нейкова се срещна с генералния консул на Турция Областният управител и генералният консул се обединиха около инициативи за социализирането и образованието на деца от семейства в затруднено положение Италиански клуб покани футболен талант от Бургас, кадър на Спортното училище Италиански клуб покани футболен талант от Бургас, кадър на Спортното училище Иван Анастасов е ученик в 9- ти клас в СУ "Юрий Гагарин", където негов индивидуален треньор е Георги Терзиев Бургас загуби обичан лекар - д-р Светлозар Аврамов Бургас загуби обичан лекар - д-р Светлозар Аврамов Той бе сред пионерите в създаването на Отделението по ушно-носно-гърлени болести на МБАЛ „Бургасмед” още през 2012г. Защо "Кауфланд", "Билла" и "Фантастико" потърсиха защита от този човек Защо "Кауфланд", "Билла" и "Фантастико" потърсиха защита от този човек Искат вето върху промените в Закона за добавената стойност 
Това момиче спипа баща си в леглото с приятеля си и го запали жив Това момиче спипа баща си в леглото с приятеля си и го запали жив Осъдиха я на суров затвор Сърбия купува от Китай девет електрически влака Сърбия купува от Китай девет електрически влака В Белград Си Цзинпин ще отбележи 25 години от бомбардировката на НАТО над китайското посолство Русия удари детска площадка в Харков и тежко рани три деца Русия удари детска площадка в Харков и тежко рани три деца Ранените момчета са играели футбол по време на взрива "Газпром" разпродава имоти за десетки милиони долари в Москва "Газпром" разпродава имоти за десетки милиони долари в Москва От сделките гигантът може да получи около 150 милиона долара Полски съдия избяга в Беларус Полски съдия избяга в Беларус Томаш Шмид поиска политическо убежище в Минск и бе обвинен в шпионаж Почина уважавано име от академичните среди Почина уважавано име от академичните среди Проф. Джингова активно участваше в създаването на специалността "Ядрена химия" във Факултета по химия и фармация на Софийския университет Април 2024 - един от най-горещите месеци в историята Април 2024 - един от най-горещите месеци в историята Климатолозите вече потвърдиха, че изменението на климата е причинило някои специфични метеорологични крайности Този участник от "Денсинг старс" съобщи голяма новина Този участник от "Денсинг старс" съобщи голяма новина Валери Григоров говори след тримесечното предизвикателство  Коклюш тръшна цялата рода на Коста Цонев Коклюш тръшна цялата рода на Коста Цонев Пръв се разболял големият ѝ син Янчо, който се оказало, че нямал трета поставена доза от задължителната ваксина срещу заразата Ученици влязоха в местното самоуправление в Созопол за ден Ученици влязоха в местното самоуправление в Созопол за ден
Любомир Стефанов, политолог: Любомир Стефанов, политолог: Бързо амортизираме политиците си, без да си даваме сметка, че нови просто няма откъде да дойдат Виц на деня Виц на деня Баща на сина си:
- Мило, искам да ти кажа, че скоро ще си имаш братче.
- Супер! Дай да се похвалим на мама!
Виц на деня Виц на деня Съвет за мъжката половина:
У всяка жена "спи" гадина, глупачка, вещица, ангел, принцеса! Която разбудиш, тази и ще получиш!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Жена казва на приятелката си:

- Откакто взех да карам с очила забелязах колко много други коли има по улиците.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори