×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Честваме паметта на свети Сава Стратилат
  • Пикът на коклюша у нас се очаква до края на май
  • Свещеникът, отслужил панихида в памет на Навални, е отстранен за три години
  • "Сиела Норма" е единственият кандидат по обявената обществена поръчка за осигуряване на машините за предстоящите избори 2 в 1 на 9 юни
  • Увеличава се с 30% заплащането в детското и училищно здравеопазване
  • Нова руска атака срещу Харков, шестима души са ранени
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Закриха второто издание на Порт Прим Арт Фест с впечатляваща представителна изложба на девет творци


16 Октомври 2018, Вторник, 11:59 ч.

Сцена на експозицията бе новото културно арт пространство на Бургас: Прим Арт Център

На 13 октомври бе сложен финал на второто издание на фестивала на изкуствата Порт Прим Арт Фест. Заключителното събитие - поанта на културния форум бе представителна изложба, събрала на едно място творенията на девет различни автора, от четири държави. Сцена на общата експозиция е новото културно и арт пространство на Бургас - Прим Арт Център на ул. "Княз Александър Батенберг" 12 срещу Гранд Хотел и СПА Приморец - организатор на културния форум и домакин на част от събитията.



Дворът и трите основни зали на над 100-годишната сграда на Прим Арт Център, бяха препълнени с любопитни гости, дошли за да присъстват на откриването на знаковата изложба. С чаши вино в ръка, те преминаваха от произведение на изкуството към следващото. Коментираха с близки, приятели или разглеждаха потънали в себе си любопитните арт експонати.



Творците, част от изложбата, също уважиха събитието. Ето ги и тях:
Венелин Шурелов - Изключителният сценограф и творец, автор на експозицията в самолет АН 12 в Авиомузей - Сарафово и инсталациите на о-в Света Анастасия представи три свои творби, които покриват различни посоки, в които работи: серия рисунки “Неваляшка”; двумерна дървена фигура част от серията “Homo Volans” и интерактивната инсталация „Фантомат“ - една от емблематичните му работи, пътувала много по света. 

Атанас Атанасов - Докторът по изкуствознание и изобразително изкуство в НХА и автор на иконите на параклис "Св. Георги" в Морската градина на Бургас представи своята изключителна колекция "Карти Таро по стихове на Едгар Алан По", както и други свои рисунки.

Красимир Карабаджаков - Преподавателят по живопис във Великотърновски университет "Св. Св. Кирил и Методий" и един от най-ярките представители на българската живопис показа "Къща на изгряващото слънце I", "Къща на изгряващото слънце II", "Син медальон".

Алла Георгиева - Родената в гр. Харков, Украйна художничка се занимава с книжна илюстрация, дизайн, приложна графика, живопис, карикатура, както и с модерно изкуство - инсталации, пърформанси, фотографии, обекти, рисунки бродирани с конец и коса и други. Тя представи серия свои картини, изпълнени с цвят и форми - „Кални бани“.

Коста Данев – След 17 години в САЩ, керамикът част от Съюза на българските художници е отново у дома. На представителната изложба той показа шест впечатляващи свои керамични пластики – „Тотем за плодородие 1“, „Тотем за плодородие 2“, "Свети Михаил", "Предчувствие за бъдеще", "Пролетно тайнство" и "Голяма риба".

Иван Тотев - Трикратният носител на награди от годишната изложба на Дружеството на Пловдивските художници и автор на редица монументални проекти, сред които паметник на Апостола на свободата Васил Левски, показа на изложбата своите бронзови "Изригване", "Сфинкс", "Корабокрушение", "Близост" и "Тритавър".

Саша Панчич – Редица творби на родения в Мостар (бивша Югославия, днес Босна и Херцеговина) член на Съюза на сръбските художници, днес са част от колекциите на различни музеи и паркови пространства по света. На Порт Прим Арт Фест за него бе отделена специална зала. Той показа  интересните си отличителни творби "D", "Horizont br 1", "Horizont br 2", "Pictogram I", "Pictogram II", "Bez maziva br2", "Bez maziva br1", "Х", "Y" и "Cruo More".

Зоран Мише - Роденият в Охрид през 1984 г. и завършил НХА в София художник е показвал свои творби на няколко континента. На ППАФ той презентира елегантните, изчистени и със силна смислова натовареност "Лятна закуска",  "Летен обяд", "Удоволствие" (шишарка), "Удоволствие" (разцвет), "Спящ гигант III", "Спящ гигант VII", "Преди да се разбият I", "Преди да се разбият II", "Пазител", "Погледа на пазителя" и "Кубче пазител".

Стефан Божков – Идеологът на Порт Прим Арт Фест е един от най-обичаните български творци. В общата изложба той се включи с колекция различни картини и серии изображения: „Килимът II“, „Рога в почивка“, „Ноев ковчег“, „Вретено в снежен ден“, „Welcome“, „Острови в ароматното ми море“, „Разсъмване“ и „Куршуми в дантели“.

Откриването на заключителната представителна изложба протече в най-добрия дух на световните сходни събития. Тук, акцентът бе чисто бургаски – прохладната есенна вечер, близките песни на Черно море, сгряващите разговори, прекрасното изкуство в различни цветове и форми, силата на множеството, събрано от желанието да празнува красотата.  Какъв по-подходящ финал за един фестивал на изкуствата?

Общата изложба е с вход свободен и може да бъде видяна в Прим Арт Център на ул. "Княз Александър Батенберг" 12 всеки ден в часовете … до 28 октомври включително. За повече информация: +359 877 850 001 | [email protected]

Фестивалът на изкуствата Порт Прим Арт Фест се организира за първи път през 2017 г. с идеята да бъде форум, събиращ актуални творци и тяхното изкуство в Бургас, за близка среща с публиката. Тогава, начело на идеята застана голямата актриса Цветана Манева. Тази година, муза на фестивала бе най-усмихнатата и весела дама на българската сцена – Татяна Лолова. Фестивалът бе още по-богат и обхвана и музикално събитие и международно участие. Идеолог на ППАФ е художникът Стефан Божков. По негова идея, през 2018 г.  бургазлии се запознаха отблизо с късометражно и документално кино, арт-инсталации, пластики и картини на ценни художници от различни направления и с книги и стихосбирки на български съвременни автори, а знакова театрална постановка и музикален спектакъл възраждащ музиката от миналия век най-после имаха своите бургаски дебюти. Част от Порт Прим Арт Фест бе и професионална презентация на наградени български вина. Публиката имаше възможност да общува отблизо с творците част от фестивала, включително на специалната вечеря, с която форумът на изкуствата бе открит на 8 октомври. Организатор и спонсор на Порт Прим Арт Фест за втора поредна година е Гранд Хотел и СПА Приморец, със съдействието на община Бургас.

В категории: Бургас


България Всички новини
Кметът на Бургас пита жителите на жк. "Възраждане" - Одобрявате ли тези терени за етажни паркинги Кметът на Бургас пита жителите на жк. "Възраждане" - Одобрявате ли тези терени за етажни паркинги Община Бургас представя 5 локации, вижте ги  Обрат за лихвите: Инвеститорите вече очакват ново увеличаване от Фед Обрат за лихвите: Инвеститорите вече очакват ново увеличаване от Фед На какво се дължи рязката промяна? МВР засилва мерките срещу джигитите, пияните водачи и шумни превозни средства в Царево МВР засилва мерките срещу джигитите, пияните водачи и шумни превозни средства в Царево Местно РУ и администрацията на Общината започват усилена работа, за да осигурят спокоен летен сезон за туристите  ГЕРБ и ДПС предлагат ограничаване рекламата на хазарт ГЕРБ и ДПС предлагат ограничаване рекламата на хазарт Законопроектът отлежавал "доста дълго време", но може и да не бъде приет предвид приключващия мандат на Народното събрание Лазарки ще огласят и изпъстрят Камено Лазарки ще огласят и изпъстрят Камено На откритата сцена в града на 28.04.2024 г. 10:00 часа ще се проведе конкурс на лазарски групи и песни Тръгват жестоки проверки в хипермаркетите за Великден Тръгват жестоки проверки в хипермаркетите за Великден По време на почивните дни и дните на официалните празници от 1 до 6 май включително ще бъдат осигурени дежурни инспектори във всички ОДБХ Полиграф уличил подпалвача на "Аудито" на бургаски бизнесмен в ж.к."Меден рудник", известен е и поръчителят Полиграф уличил подпалвача на "Аудито" на бургаски бизнесмен в ж.к."Меден рудник", известен е и поръчителят Калин Ст. и Величко Тачев са уличени в лъжа от детектора  Дамска рокада в ръководството на ДПС в парламента Дамска рокада в ръководството на ДПС в парламента Ертен Анисова стана зам.-председател на групата за сметка на Хатидже Георгиева Ще ни олекнат джобовете: Глобяват пешеходците с телефон Ще ни олекнат джобовете: Глобяват пешеходците с телефон Санкционират шофьорите и за таблет зад волана, колоездачи и тротинетки ще слизат на зебрата Утре честваме рождението на незабравимата Петя Дубарова Утре честваме рождението на незабравимата Петя Дубарова На 25 април се навършват 62 години от рождението на слънчевото момиче на Бургас
Тръмп нарече американската икономика безполезна, а САЩ - бунище Тръмп нарече американската икономика безполезна, а САЩ - бунище Настоящият американски лидер Джо Байдън, е най-лошият президент в нашата история, казва още Доналд Тръмп Задържаха руски заместник-министър на отбраната, разследват го за корупция Задържаха руски заместник-министър на отбраната, разследват го за корупция "Днес е хубав ден", заяви Мария Печих, която е правела разследвания от името на Фонда за борба с корупцията ФБР бие тревога заради "ТикТок", чрез мрежата Китай щял да шпионира 170 млн. американци ФБР бие тревога заради "ТикТок", чрез мрежата Китай щял да шпионира 170 млн. американци Приложението принадлежи на компанията "БайтДенс", която има задължения към китайското правителство, каза Кристофър Рей САЩ ще започнат да изпращат нови оръжия на Украйна още тази седмица САЩ ще започнат да изпращат нови оръжия на Украйна още тази седмица Помощният пакет на стойност 95 милиарда долара бе подкрепен от 79 сенатори, а 18 гласуваха "против" Зеленски благодари на американския Сенат за помощта за Украйна Зеленски благодари на американския Сенат за помощта за Украйна За Киев са предвидени 60,84 от 95-те милиарда долара помощ, за да може украинските сили да продължат борбата си с Русия Одобриха помощта за Украйна, Израел и Тайван, но Карлсън очаква парите за Киев да бъдат откраднати Одобриха помощта за Украйна, Израел и Тайван, но Карлсън очаква парите за Киев да бъдат откраднати Правителството на САЩ току-що открадна от руски граждани без съдебен процес 8 млрд. долара, коментира скандалният US журналист Два военни хеликоптера се сблъскаха във въздуха, 10 човека са загинали Два военни хеликоптера се сблъскаха във въздуха, 10 човека са загинали Едната летателна машина е захванала ротора на другата, преди и двете да паднат на земята и да се разбият Защо Джъстин Бийбър целуна сина на Уил Смит Защо Джъстин Бийбър целуна сина на Уил Смит Двамата са в топли отношения от години Падна и Очеретина, САЩ се опитват да спасят армията на Украйна от разгром Падна и Очеретина, САЩ се опитват да спасят армията на Украйна от разгром Военният анализатор на германския вестник BILD Юлиан Рьопке коментира, че всичко ще е напразно, ако не се мобилизират отще 250 000 войници  Подаваме електронно заявление за гласуване зад граница Подаваме електронно заявление за гласуване зад граница Подготовката за изборите 2 в 1 започна
Бойко Борисов Бойко Борисов Осъждам и не подкрепям поведението на журналисти или хора, които влизат в НС да се държат по подобен начин с който и да я депутат Виц на деня Виц на деня За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?
Виц на деня Виц на деня - Скъпа, трябва да ти призная нещо. Аз съм далтонист.
- Скъпи, и аз трябва да ти призная нещо. Не съм от Перник, а от Нигерия!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Пазете Земята! У целийо Космос само тук вариме рикия...


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори