×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Винпром Поморие показа пред Флагман.бг как ще загуби над 4 млн.лева


Винпром Поморие показа пред Флагман.бг как ще загуби над 4 млн.лева
Изп.директор Йордан Панайотов обясни, че заради запечатаните т.нар."контролни кранчета" ще се компрометира висококачествената продукция
07 Октомври 2018, Неделя, 10:39 ч.
Автор: Иван КОЛЕВ, снимки: Иван КОЛЕВ

Тъй като не могат да дегустират и следят процеса на дестилация, не могат да преценят какво е качеството



Винпром „Черноморско злато” в Поморие е на път да загуби милиони след акцията на Агенция Митници от началото на тази седмица (ВИЖ НАШАТА ТЕМА В РАЗВИТИЕ). Това съобщи изп.директор Йордан Панайотов, който днес с екипа си даде извънредна пресконференция във винзавода.


От винзавода днес изнесоха своята позиция на извънредна пресконференция

От Агенция Митници съобщиха, че са открити 9 крана, без те да са регистрирани пред контролните органи, освен това са открити и десетки пластмасови бутилки с алкохол, но според дружеството ситуацията е доста по-различна.

„Крановете не са поставени сега. Те винаги са съществували. Това е част от производствения процес, а Митницата знае за тях от години. Правени са няколко пълни проверки, кранчетата са споменати в протоколите. Миналата година е правена планова инспекция и отново нищо не е констатирано. Сега идват и откриват нещо, което е там от много-много време”, каза Йордан Панайотов.


През 2017 година митничарите не са видели нищо нередно в кранчетата, а 12 месеца по-късно ги запечатват

И с просто око може да се види, че въпросните кранчета са част от мощностите. Те по никакъв начин не са скрити, дори напротив – намират се в най-видимата част на производствените халета, установи репортер на Флагман.бг. Аналагочина бе и ситуацията при проверката на Агенция Митници във Винпром Карнобат седмица по-рано, където бе намерен един такъв кран, но в съда се доказа, че той е съществувал по план и е с подобна цел.

„Това е конструктивно неразделна част от производството. Никой не ги е монтирал допълнително. Служат за дегустация на продукцията и са неизменна част от цикъла. С тях тестваме качеството и вземаме проби”, допълни Панайотов. Той обясни процеса със следната метафора: „Това е все едно да готвите нещо, но да не го пробвате, а да запечатате тенджерата и после да го сервирате на гостите си”.


Пробните кранчета са неизменна част от мощностите, те винаги са били там, подчерта изп.директор на винпрома


Интересен факт е, че във винзавода има общо 17 подобни кранчета. От тях са запечатани 9, а другите, според митничарите, са напълно редовни. Проблемът е, че не са отразени в технологичната схема, но пък там е описана т.нар. „баретка”, част от която са и т.нар. контролно кранче.

„Ние не сме идиоти! След случая в Карнобат, ако сме имали и най-малки притеснения от тези кранове, щяхме да ги премахнем. Ясно беше, че ще дойдат и при нас на проверка", допълни изп.директор на завода.


Това са производствените мощности със запечатани кранчета. В момента в тях "на тъмно" се произвежда висококачествена продукция за милиони левове


Относно 5-литровите туби, които митницата показа, че са открити в един от складовете, се твърди, че това е т.нар.”промивка” – безцветна течност с остатъчен алкохол, с която са промивани съоръженията.  Пробите ще го докажат, категорични са от „Черноморско злато”.

От Винпрома са поискали скици от производителя на мощностите, за да докажат, че крановете са част от цялата инсталация. Документите са приложени и ще бъдат предадени на Агенция Митници. Надеждите са да се отворят кранчетата, защото винзаводът ще претърпи много сериозни загуби, предупреди Панайотов.

„Не можем да ги изчислим с точност, но сумата със сигурност няма да е малка. Ако се забави повече от две седмици разпечатването ще загубим милиони. В момента има над 100 тона, които преработваме на тъмно и не знаем какво се е получило”, каза Йордан Панайотов.

Малко по-късно той уточни, че само суровината, т.е. гроздето от което се прави ракията, брендито и вината и е в мощностите на завода, минавайки целия цикъл „на тъмно” е за 4,2 млн.лева, немалко били разходите и по самия процес, с което сумата със сигурност ще надхвърли 5 млн.лева.

„Черноморско злато” се таргетира през последните 10 години във високия клас на алкохолни продукти и всяка промяна в качеството на ракиите и вината ще ги направи неконкурентоспособни. Винпромът държи огромен пазарен дял. №1 е по качество при ракиите, а с другите продукти от портфолиото е в ТОП 3 на българския пазар.


Технологът Христо Янков обясни, че от крановете реално не може да изтече сериозно количество продукция. Те са пробни и тече течност само в първата минута-две

„Лесно може да се установи кой е производителят на даден безакцизен алкохол, който се пласира на пазара. До този момент няма намерени наши продукти от контролните органи. През последните три години сме внесли 25 млн.лева акцид и 10 млн.лева ДДС”, допълни още изп.директор на „Черноморско злато”.

По повод притесненията на лозари, че проверките във винпромите в региона, ще ги остави без възможност да продадат продукцията си, Панайотов подчерта, че те правят всичко възможно, за да изкупят гроздето от производителите.

Тъй като капацитетът на Винпром Карнобат в тази кампания е намален, винпромът в Поморие прави всичко възможно да изкупи гроздето на производители, които обичайно се насочваха към съседите.

„Не можем да оставим гроздопроизводителите. Цената не е много по-различна от миналата година. Няма драстично намаляване, защото това са гроздопроизводители, с които работим от много време”, подчерта той.

Изп.директор на винпрома уточни, че решението е лично негово и ако настоящата ситуация продължи, то той ще има сериозни проблеми пред Борда на директорите, но го е направил, защото това е единствената възможност на стотици лозари от Поморийско да продадат продукцията си.

В категории: Бизнес


7
Коментара
Флагман.БГ Два тира се удариха на АМ "Тракия" Два тира се удариха на АМ "Тракия" 19/04/2024, Петък 19:41 1
7
Коментара по темата
7.
Оппалянка
07.10.2018 23:16:38
0
2
Журналистите от Флагман не могат да сметнат колко нелегален алкохол от Черепа и Тохуна са излокали по банкети и кьор-софри.
6.
гражданин
07.10.2018 21:20:44
2
0
Да бе,всички са невинни и крановете са по правилата....а Рей Чарлз е русокос снайперист :)
5.
Свидетеля
07.10.2018 19:58:59
0
3
Черепите са спокойни щото навсякъде трабят че,шефа на митницат Бургас му е братовчед к ск ми давал
4.
ПОЗОР
07.10.2018 18:07:28
1
6
Ами монтират се дебитомери и на пробниците, пломбират се и се отчита преминалото количество алкохол. Просто е. Не на нас тия! А Тохун и Черепа не ги барат, защото и данъчните си купуват от тях нелегална ракия...
3.
titi
07.10.2018 16:11:30
1
8
Петя Славова да плаща на бате Бойко както досега и ще тръгне отново работата.
2.
restodeliver
07.10.2018 14:41:11
3
6
Флагман,Аре ше ви помоля да има повече статии за кифли и въобще-повече секс статии.Там предимно ви е силата.Конкретно: Вместо снимка на стария алкохолик,можеше снимка на секретарката на Жириновски.В контекста е-директорът на ВИНПРОМа плати луди пари да спи с нея.И за това сега реве.Като му секнат черните кранчета откъде кеш?Благодаря за разбирането.
1.
Маняк
07.10.2018 13:59:51
2
3
само пиявици виждам,кражба да има
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Уроците на живота: 10 брачни съвета от наскоро разведен мъж Уроците на живота: 10 брачни съвета от наскоро разведен мъж Влюбвайте се отново и отново и отново „Будилникът“ ми натрупа сметка от 114,63 лева към Yettel „Будилникът“ ми натрупа сметка от 114,63 лева към Yettel Алкател 1Е - тази антика, която не става за нищо друго, освен за събуждане, се оказа, че е „поръчала“ вместо мен „Плати с Yettel от Apple” 6 неща, за които една истинска дама никога НЕ говори 6 неща, за които една истинска дама никога НЕ говори Дамите не разкриват подробности от интимния си живот Навиците, от които трябва да се отървете, според зодията Навиците, от които трябва да се отървете, според зодията Пролетта е най-подходящото време да изчистите вибрациите си от всички лоши навици Възстановяват оригиналния паметник на Бащата на Бургас, всички пречки паднаха Възстановяват оригиналния паметник на Бащата на Бургас, всички пречки паднаха Единственото останало от гроба на Александър Георгиев Коджакафалията е постаментът, върху който после безсрамно комунистите слагат бюст на Георги Димитров Рецепта за класически броколи пане Рецепта за класически броколи пане Може да ползвате и замразени броколи, като го размразите, отцедите и подсушите от водата и директно панирате, без да е необходимо да варите и бланширате ГЕРБ за "Боташ": 10 месеца ПП-ДБ са знаели, че плащаме милиони и не са си мръднали пръста ГЕРБ за "Боташ": 10 месеца ПП-ДБ са знаели, че плащаме милиони и не са си мръднали пръста Договорът с „Боташ“ се променя не от парламента, а от правителството. Направиха всичко възможно да фалира „Булгаргаз“, за да може техният спонсор Сашо Дончев да вземе този бизнес, посочи Делян Добрев Два тира се удариха на АМ "Тракия" Два тира се удариха на АМ "Тракия" "Вероятно е заспал зад волана, или му е прилошало", "Пак е имало изпреварвания между тирове", гласят коментари във Фейсбук Ето как бързо и лесно да изчислите с наднормено тегло ли сте Ето как бързо и лесно да изчислите с наднормено тегло ли сте Огледалото и външният вид определено не са показател Гвоздейков пред Главчев: Пощите са почти пред фалит Гвоздейков пред Главчев: Пощите са почти пред фалит Натрупани са 90 млн. лв. загуби
Служебният премиер се срещна с американския посланик. Какво си казаха? Служебният премиер се срещна с американския посланик. Какво си казаха? Изграждането на 7-и и 8-и блок на АЕЦ "Козлодуй" е основен приоритет, гарантира Главчев Назначени са шестима заместник-министри Назначени са шестима заместник-министри Продължава смяната на висшия ешалон на властта  Обсъждат Меглена Плугчиева за външен министър Обсъждат Меглена Плугчиева за външен министър Меглена Плугчиева бе депутат в три парламента, вицепремиер в правителството на Сергей Станишев, била е посланик на България в Германия, Швейцария, Княжество Лихтенщайн Ето това е истинска миска. Вижте Мис Вселена 1965 г., която вече е на 76, но изглежда на 30 Ето това е истинска миска. Вижте Мис Вселена 1965 г., която вече е на 76, но изглежда на 30 Апасра Хонгсакула има голямата чест да бъде първата победителка в Мис Вселена от Тайланд Турист умря след нелеп инцидент на прочут курорт Турист умря след нелеп инцидент на прочут курорт 54-годишният мъж е паднал върху паркиран на улицата автомобил Шефът на ЦРУ: Украйна губи войната до края на годината Шефът на ЦРУ: Украйна губи войната до края на годината Според Уилям Бърнс Киев „сега е изправен пред труден момент на бойното поле“ Кирил Петков не е чупил само чаши, но и цели маси Кирил Петков не е чупил само чаши, но и цели маси Разкритието дойде от бившия премиер акад. Николай Денков Това е най-дългият плаж в Европа, почти няма хора и е близо до нас Това е най-дългият плаж в Европа, почти няма хора и е близо до нас Мекият чакълест бряг на плажа, топлото време и дългата водна ивица го правят идеална дестинация за слънчеви бани, плуване и различни водни спортове Цветелина Грахич към Слави публично: Кой си ти, бе?! Ай, сиктир, помия такава Цветелина Грахич към Слави публично: Кой си ти, бе?! Ай, сиктир, помия такава Певицата се разяри буквално и написа коментар под поста на бившия си шеф, в който директно го пита кой е той, за какъв се взима и какво изобщо разбира от война Принц Хари заби як шамар на семейството си Принц Хари заби як шамар на семейството си В документ, който се разпространява от световни медии се вижда, че „принц Чарлз се е записал като гражданин на САЩ
Антон КУТЕВ, съветник на президента Антон КУТЕВ, съветник на президента "Симпатичният" Даниел Митов може да повлияе на вота в чужбина Виц на деня Виц на деня Между приятелки:
- Моят мъж толкова се уморява на работа, че не си чувства нито ръцете, нито краката, нито рогата.
Виц на деня Виц на деня Две съседки си говорят:
- Сийке, вече си избрах един семеен лекар!
- Аз пък си избрах един несемеен!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Сега имаме цяло поколение прецакани нарциси, защото мамчетата им са им казвали, че са специални
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори