×
Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман
Накратко
  • Ето кога откриват Пясъчния фестивал в Бургас
  • Заради войната по пътищата учредяват Център за безопасно движение
  • Бившият директор на полицията в Раковски Георги Илиев се изправя пред Районния съд в Пловдив за корупция
  • Проливни дъждове и опасно време в част от страната - ето къде ще вали най-много
  • В първото за седмицата пленарно заседание днес парламентът ще разгледа годишните доклади за дейността на органите на съдебната власт за 2018 г.
  • Нормално се извършва движението в област Бургас, пътните настилки са сухи
  • 3 катастрофи са регистрирани за изминалото денонощие. Няма пострадали, нанесени са само материални щети
  • Ако си мъж и искаш силно кафе, плъзни се надолу и виж какво те чака в десния ъгъл на сайта
НА ЖИВО

Само във Флагман.БГ! Вижте богатото минало на ул. „Алеко Константинов“ в Бургас (СНИМКИ)


Само във Флагман.БГ! Вижте богатото минало на ул. „Алеко Константинов“ в Бургас (СНИМКИ)
След 1860 г. тя се намира на входа на Бургас откъм пл. „Тройката“, постепенно се обособява като важна за търговията в града
22 Септември 2018, Събота, 16:45 ч.
Автор: Георги РУСЧЕВ

След 1860 г. тя се намира на входа на Бургас откъм пл. „Тройката“, постепенно се обособява като важна за търговията в града


Къде се е намирал първият гробищен парк на Бургас? Отговора открихме след задълбочено проучване за историята на малката уличка „Алеко Консантинов“, намираща се в центъра  на града.

На метри от нея - на територията на днешното СУ „Св.св. Кирил и Методий“, е било първото градско гробище. То е обхващало, както дворът, така и самата сграда на училището и е съществувало до около 40-50 години преди Съединението на България.

С изключителна помощ за проучването ни оказа бургаският историограф и общественик Митко Иванов. „Дворът на сегашното СУ „Св.св. Кирил и Методий“ има изключително историческо и археологическо значение за Бургас. Той, както и някои от големите и знакови учебни заведения в града, е бил територия, определена от администрацията за гробище. Това е малко известен факт, който изглежда е позабравен от населението на Бургас. Също така обаче е и прецедент, който говори много за скоростното разрастване на града в този период“, казва Митко Иванов.

Оказва се, че първото гробище, което на запад е граничело с въпросната разбита уличка „Алеко Константинов“, за която писахме, е просъществувало дълги години, докато обаче не се оказва необходимо то да бъде преместено. На неговата територия бива построено първото след 1878 г. бургаско училище, от което днес не е останал и помен – то се казва „Отец Паисий“ . Останките му се намираха допреди десетилетие в двора на сегашното СУ „Св.св. Кирил и Методий“.


Сн. На това място в двора на СУ "Св.св. Кирил и Методий" до 2007 г. се намираше сградата на „Отец Паисий“. Тя бе съборена вследствие на пожар, причинен от живеещи в нея клошари

„Градът е започнал да расте толкова бързо, че в рамките на 40-50 години – малко преди Съединението през 1885 г., гробищният парк е местен цели 4 пъти. Колкото и неморално да звучи, да се премести едно гробище, за да може на негово място теренът да се ползва за други цели в помощ на града, е по-лесно, отколкото да се закупува частен имот. И така гробищният парк е преместен за първи път на територията на днешната ППМГ „Акад. Никола Обрешков“ (около 1855 г.), десетина години по-късно то е разширено или преместено,  там където днес е ОУ „Ал.Г. Коджакафалията“ (около 1865 г.), и само десетилетие по-късно – на територията на днешния Бургаски свободен университет“ (през 1876 г.)“, разказа още Иванов, който уточни, че ръстът в населението и нуждите на бургазлии е бил толкова голям, че тогавашната администрация не е успяла да смогне с развитието на града.

Хронологията показва, че гробището на мястото на днешното централно бургаско училище е съществувало до 1855 г..

Сведения за това, че в двора на СУ „Св.св. Кирил и Методий“ се е намирало най-старият парк за покойници, има предостатъчно.

Първите такива идват от археолога и автор към Регионалния исторически музей – Бургас – Константин Господинов. По думите на Митко Иванов, когато в двора на училището, след пожар бива съборено най-старото училище „Отец Паисий“ преди близо 12 години, са намерени стари гробове. Те, въпреки че не могат да се датират, са християнски, защото са с разположение изток-запад.

Второ сведение за съществуването на гробището идва от независим източник – свидетел на строежа на СУ „Св.св. Кирил и Методий“, който около 1930 г. разказва как при изкопните работи за основите на оградата са намирани „немалко гробове и човешки останки“.


В червено е целият терен на СУ "Св.св. Кирил и Методий" в Бургас. Първото гробище в Бургас се разпростира в цялата му площ - нито метър навън или навътре. В бяло е ул. "Алеко Константинов", която след преместването в средата на 19 век, започва да кипи от живот

Подобна история е запечатана и на самия сайт на училището. Датите там са сравнително близо до посочените по-горе. На 11 май 1868 г. родолюбецът поп Георги Стоянов инициира създаването на българска църква и училище в Бургас. Година по-късно той дарява къщата си и така в града се появява първото училище – „Отец Паисий“. И така се връщаме на ул. „Алеко Константинов“.

Изглежда след първото преместване на гробищния парк, започва и разрастването на района със строежи на къщи от различни фамилии от региона, които постепенно обособяват въпросната уличка. Едни от първите, които се възползват от локацията до пл. „Тройката“ са известната поморийска фамилия с гръцки произход Канариеви, която продължава и до днес, а наследниците им са важни фигури в обществено-политическия и икономически живот на региона.

Те построяват сградата, която се е намирала на мястото на днешното ТД „Приморие“. Дълги години тя е била хан с името „Канариа“, като и до днес остава единствената от този тип – малко вътрешно дворче, което е заградено от двуетажни и триетажни постройки. Този хан, като всеки друг в района, е имал два излаза – централен вход откъм главната улица на Бургас – „Александровска“ и заден – откъм сегашната ул. „Алеко Константинов“, който по всяка вероятност се е ползвал като второстепенен.


Така изглежда дворът на ТД "Приморие" днес. Отдалеч си личи старинното разположение на сградите, които са строени при на практика липса на градски план през втората половина на 19 век

Може да се твърди, че днес забравената уличка „Алеко Константинов“ е била изключително важна още от тогава, като с годините се е обособила като търговска. В последствие, с построяването и на военното комендантство (за което има спор кога точно е изградено) в периода след 1890 г. и преди Първата световна война, тя става и ключова за града във военно отношение.

Днес тя е занемарена, а гробището, намиращо се до нея и хилядите бургазлии, погребани там – забравено.

Във връзка с инициативата на Община Бургас да се ремонтират централните улички, може би е редно на такива важни от историческо значение места в града, да бъдат поставени паметни табелки, които да напомнят за миналото на Бургас –  да се знае, че градът не е бил малкото рибарско селище, както се смята, а нещо повече – център на културата и образованието, дом на стотици поети, писатели и важни за България активисти.

„Редно е тази уличка да получи това, което заслужава. Тя обаче трябва да запази автентичния си вид, въпреки че някои девойки може би ще ревнат, че няма да могат да ходят с токчетата там – говоря за истински павета. Визията на уличката трябва да бъде търговска – малки ателиета, кафенета и работилнички. Това не би трябвало да е трудно да се постигне. Но да не се прави само за отбиване на номера – трябва да бъде изпипано и изкусно“, коментира Митко Иванов, който предлага процедурата по подобни инициативи, които да съхранят историческото минало на Бургас, да бъде улеснена значително, защото към момента, тя е крайно сложна.

Дали е възможно невзрачната уличка да се превърне в паметник на културата?  Това е въпрос, който тепърва ще очаква своя отговор.

Фактите обаче са, че нейната история и тази на района около нея, е по-богата отколкото мнозинството от бургазлии предполагат, докато вървят по разбитата й настилка, спъвайки се в бездомни котки.9
Коментара по темата
9.
Юргун
24.09.2018 02:04:54
1
4
Христова куче умряло ... само да те уведомя че Бургас е изключително град на Тракийци от Странджата...Както чувам ти си някво балканджийско говедо ... така че моля те по-тихичко
8.
RE-7
23.09.2018 20:17:27
0
1
Бракониери и милиционери.
7.
До 1
23.09.2018 17:22:34
3
4
Нещо против странджанлии ли имаш. Защото точно от тях знам, че кореняците бургазлии били с циганска кръв. Та не се бии в гърдите, че мъжът ти бил кореняк. Интересно теб откъде те е довлякъл за да те направи гражданка.
6.
Местен
23.09.2018 16:21:01
3
4
А сега котешка смрад и руини.Да я променим към добро ?!
5.
Диана
23.09.2018 13:13:57
0
1
Номер 4
4.
Nostradamus
23.09.2018 10:11:15
0
7
Тъгувайки за миналото, мечтаейки за бъдещето, пропускаме настоящето !
3.
bai
23.09.2018 00:07:45
10
8
Който живее в миналото, намира само болка!
2.
Parabellum
22.09.2018 23:06:19
2
5
Prava si Veliko Tarnovo e stolicata
1.
Р.Христова Бургас
22.09.2018 22:32:31
7
8
Ако не знаят как да я направят, нека странджалии да се разходят до Велико Търново, този райски болярски град, да видят задругата на майсторите.То бургазлии вече не останаха, и съпругът ми- три поколения бургазлия си отиде от този свят. Жалко, че Търново не си остане столица, вероятно благодарение на някоя софийска тиква от скапаната София.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Нови соцдепутатки дебютират в парламента, кълнат се за интересите на народа Нови соцдепутатки дебютират в парламента, кълнат се за интересите на народа

Смиляна Кръстева и Анна Славова заеха местата на евродепутатите Елена Йончева и Петър Витанов

Теменужка Петкова: Купувачът на ЧЕЗ няма политически гръб Теменужка Петкова: Купувачът на ЧЕЗ няма политически гръб

България ще продължи да използва ТЕЦ-овете си на въглища поне до 2030 г., каза енергийният министър

5 000 лева глоба за палатка на плажа, спорове в Царево дали къмпингарите са престъпници 5 000 лева глоба за палатка на плажа, спорове в Царево дали къмпингарите са престъпници

Създаваме регламент, т.е. правила, по които трябва да се действа, защото без тях се получава хаос, каза шефът на Общинския съвет

Преговорите за финансирането на партиите може да не са пред камери – „въпросът е деликатен и сложен” Преговорите за финансирането на партиите може да не са пред камери – „въпросът е деликатен и сложен”

Решението може да се вземе бързо, смята Валери Симеонов, който се е заел с организацията на консултациите

Феновете на Нефтохимик с остра декларация: Търпяхме прекалено много унижения! Феновете на Нефтохимик с остра декларация: Търпяхме прекалено много унижения!

Да се направи всичко възможно, за да домакинства клубът в Бургас и реши проблема със стадиона, настояват привържениците

Ген. Атанас Атанасов: Борисов направи остър ход с партийните субсидии заради гафа на Горанов Ген. Атанас Атанасов: Борисов направи остър ход с партийните субсидии заради гафа на Горанов

 Премиерът казва париите да си търсят спонсори, а ДПС ни натрапва обръчи от фирми, каза лидерът на ДСБ

Брегът в Сарафово се свлича, кметът вика пак специалисти от Варна Брегът в Сарафово се свлича, кметът вика пак специалисти от Варна

Димитър Николов е поел ангажимент да поканим експерти от „Геозащита“ по брегоукрепване, каза заместничката му Чанка Коралска

Чудо: Българин оцеля, след като бе ударен от мълния Чудо: Българин оцеля, след като бе ударен от мълния

64-годишния Борислав Петков паднал по корем след удар от мълния и в продължени на пет минути не можел да извика за помощ

Зоран Заев иде в Пловдив заради икономическия форум Зоран Заев иде в Пловдив заради икономическия форум

Премиерът на Северна Македония ще се срещне с Бойко Борисов в града под тепетата

Жълт код в 5 области, очаква се нов потоп в Пловдив и Ямбол Жълт код в 5 области, очаква се нов потоп в Пловдив и Ямбол

Прогноза за времето - сряда, 26 юни 2019 г.

Лукс и сексапил на яхтата на Роналдо и Джорджина Лукс и сексапил на яхтата на Роналдо и Джорджина

Двамата плават около Франция 

Пожар избухна на яхтата на Владимир Кличко, семейството му на косъм от смъртта Пожар избухна на яхтата на Владимир Кличко, семейството му на косъм от смъртта

Бързата намеса на спасителите спасила живота му

Срив в системата остави Холандия без телефони и интернет Срив в системата остави Холандия без телефони и интернет

В продължение на 4 часа в понеделник нямаше услуга от националния телеком

Разследват авиокатастрофата с два изтребителя в Германия Разследват авиокатастрофата с два изтребителя в Германия

Единият от пилотите загина при инцидента

Българин откри четири училища в Испания Българин откри четири училища в Испания

В тях децата учат безплатно на български език, а над 20 квалифицирани учители преподават различни предмети

Метро отхвърли оферта за 5,8 млрд.евро Метро отхвърли оферта за 5,8 млрд.евро

Гepмaнcĸият тъpгoвeц cмятa, чe oфepтaтa "знaчитeлнo пoдцeнявa" cтoйнocттa нa ĸoмпaниятa. ЕР Glоbаl Соmmеrсе, ĸoнтpoлиpaнa oт Kpeтинcĸи и пapтньopa мy Πaтpиĸ Тĸaч

Илън Mъcĸ: Жeлaeщитe дa пътyвaт дo Mapc cĸopo щe мoгaт дa peзepвиpaт билeти Илън Mъcĸ: Жeлaeщитe дa пътyвaт дo Mapc cĸopo щe мoгaт дa peзepвиpaт билeти

Paĸeтaтa, нa cтoйнocт милиapди дoлapи, e виcoĸa 54,8 мeтpa. Tя ce paзpaбoтвa c тъpгoвcĸи цeли, зa дa мoжe дa пpeвoзвa пътници дo Лyнaтa и Mapc

Лирата поскъпна след победата на Екрем Имамоглу в Истанбул Лирата поскъпна след победата на Екрем Имамоглу в Истанбул

Фондовата борса в Истанбул също реагира позитивно на изборните резултати, като основният индекс BIST 100 нараства с близо 2% до най-високо ниво от 25-и април насам

Европа приема с охота африкански бежанци, белите християни не са желани Европа приема с охота африкански бежанци, белите християни не са желани

Девет от всеки десет нелегални имигранти от Йемен и Еритрея веднага получават статут на бежанци

Защо Фолксваген ще избере Турция за новия си завод Защо Фолксваген ще избере Турция за новия си завод

Правителството в Анкара е готово да предостави над 100 млн. евро в подкрепа на строителството на новата фабрика

Михаил Константинов Михаил Константинов След цирка с Британия много трябва да се замислят за национални референдуми Виц на деня Виц на деня - Имате ли минутка да поговорим за смисъла на живота?
– Не.
– Добре, да го направим тогава по бавния начин... имам тук едни бутилки с ракия...
Виц на деня Виц на деня Истинската жена ненавижда до смърт трима души: бившия си, бившата на сегашния си и сегашната на бившия си... Статус във фейсбук Статус във фейсбук Този неловък момент, когато си излязъл изпод душа и не знаеш, дали си забравил да се подсушиш или вече си потен...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева

Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter

Затвори