×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Само във Флагман.БГ! Вижте богатото минало на ул. „Алеко Константинов“ в Бургас (СНИМКИ)


Само във Флагман.БГ! Вижте богатото минало на ул. „Алеко Константинов“ в Бургас (СНИМКИ)
След 1860 г. тя се намира на входа на Бургас откъм пл. „Тройката“, постепенно се обособява като важна за търговията в града
22 Септември 2018, Събота, 16:45 ч.
Автор: Георги РУСЧЕВ

След 1860 г. тя се намира на входа на Бургас откъм пл. „Тройката“, постепенно се обособява като важна за търговията в града


Къде се е намирал първият гробищен парк на Бургас? Отговора открихме след задълбочено проучване за историята на малката уличка „Алеко Консантинов“, намираща се в центъра  на града.

На метри от нея - на територията на днешното СУ „Св.св. Кирил и Методий“, е било първото градско гробище. То е обхващало, както дворът, така и самата сграда на училището и е съществувало до около 40-50 години преди Съединението на България.

С изключителна помощ за проучването ни оказа бургаският историограф и общественик Митко Иванов. „Дворът на сегашното СУ „Св.св. Кирил и Методий“ има изключително историческо и археологическо значение за Бургас. Той, както и някои от големите и знакови учебни заведения в града, е бил територия, определена от администрацията за гробище. Това е малко известен факт, който изглежда е позабравен от населението на Бургас. Също така обаче е и прецедент, който говори много за скоростното разрастване на града в този период“, казва Митко Иванов.

Оказва се, че първото гробище, което на запад е граничело с въпросната разбита уличка „Алеко Константинов“, за която писахме, е просъществувало дълги години, докато обаче не се оказва необходимо то да бъде преместено. На неговата територия бива построено първото след 1878 г. бургаско училище, от което днес не е останал и помен – то се казва „Отец Паисий“ . Останките му се намираха допреди десетилетие в двора на сегашното СУ „Св.св. Кирил и Методий“.


Сн. На това място в двора на СУ "Св.св. Кирил и Методий" до 2007 г. се намираше сградата на „Отец Паисий“. Тя бе съборена вследствие на пожар, причинен от живеещи в нея клошари

„Градът е започнал да расте толкова бързо, че в рамките на 40-50 години – малко преди Съединението през 1885 г., гробищният парк е местен цели 4 пъти. Колкото и неморално да звучи, да се премести едно гробище, за да може на негово място теренът да се ползва за други цели в помощ на града, е по-лесно, отколкото да се закупува частен имот. И така гробищният парк е преместен за първи път на територията на днешната ППМГ „Акад. Никола Обрешков“ (около 1855 г.), десетина години по-късно то е разширено или преместено,  там където днес е ОУ „Ал.Г. Коджакафалията“ (около 1865 г.), и само десетилетие по-късно – на територията на днешния Бургаски свободен университет“ (през 1876 г.)“, разказа още Иванов, който уточни, че ръстът в населението и нуждите на бургазлии е бил толкова голям, че тогавашната администрация не е успяла да смогне с развитието на града.

Хронологията показва, че гробището на мястото на днешното централно бургаско училище е съществувало до 1855 г..

Сведения за това, че в двора на СУ „Св.св. Кирил и Методий“ се е намирало най-старият парк за покойници, има предостатъчно.

Първите такива идват от археолога и автор към Регионалния исторически музей – Бургас – Константин Господинов. По думите на Митко Иванов, когато в двора на училището, след пожар бива съборено най-старото училище „Отец Паисий“ преди близо 12 години, са намерени стари гробове. Те, въпреки че не могат да се датират, са християнски, защото са с разположение изток-запад.

Второ сведение за съществуването на гробището идва от независим източник – свидетел на строежа на СУ „Св.св. Кирил и Методий“, който около 1930 г. разказва как при изкопните работи за основите на оградата са намирани „немалко гробове и човешки останки“.


В червено е целият терен на СУ "Св.св. Кирил и Методий" в Бургас. Първото гробище в Бургас се разпростира в цялата му площ - нито метър навън или навътре. В бяло е ул. "Алеко Константинов", която след преместването в средата на 19 век, започва да кипи от живот

Подобна история е запечатана и на самия сайт на училището. Датите там са сравнително близо до посочените по-горе. На 11 май 1868 г. родолюбецът поп Георги Стоянов инициира създаването на българска църква и училище в Бургас. Година по-късно той дарява къщата си и така в града се появява първото училище – „Отец Паисий“. И така се връщаме на ул. „Алеко Константинов“.

Изглежда след първото преместване на гробищния парк, започва и разрастването на района със строежи на къщи от различни фамилии от региона, които постепенно обособяват въпросната уличка. Едни от първите, които се възползват от локацията до пл. „Тройката“ са известната поморийска фамилия с гръцки произход Канариеви, която продължава и до днес, а наследниците им са важни фигури в обществено-политическия и икономически живот на региона.

Те построяват сградата, която се е намирала на мястото на днешното ТД „Приморие“. Дълги години тя е била хан с името „Канариа“, като и до днес остава единствената от този тип – малко вътрешно дворче, което е заградено от двуетажни и триетажни постройки. Този хан, като всеки друг в района, е имал два излаза – централен вход откъм главната улица на Бургас – „Александровска“ и заден – откъм сегашната ул. „Алеко Константинов“, който по всяка вероятност се е ползвал като второстепенен.


Така изглежда дворът на ТД "Приморие" днес. Отдалеч си личи старинното разположение на сградите, които са строени при на практика липса на градски план през втората половина на 19 век

Може да се твърди, че днес забравената уличка „Алеко Константинов“ е била изключително важна още от тогава, като с годините се е обособила като търговска. В последствие, с построяването и на военното комендантство (за което има спор кога точно е изградено) в периода след 1890 г. и преди Първата световна война, тя става и ключова за града във военно отношение.

Днес тя е занемарена, а гробището, намиращо се до нея и хилядите бургазлии, погребани там – забравено.

Във връзка с инициативата на Община Бургас да се ремонтират централните улички, може би е редно на такива важни от историческо значение места в града, да бъдат поставени паметни табелки, които да напомнят за миналото на Бургас –  да се знае, че градът не е бил малкото рибарско селище, както се смята, а нещо повече – център на културата и образованието, дом на стотици поети, писатели и важни за България активисти.

„Редно е тази уличка да получи това, което заслужава. Тя обаче трябва да запази автентичния си вид, въпреки че някои девойки може би ще ревнат, че няма да могат да ходят с токчетата там – говоря за истински павета. Визията на уличката трябва да бъде търговска – малки ателиета, кафенета и работилнички. Това не би трябвало да е трудно да се постигне. Но да не се прави само за отбиване на номера – трябва да бъде изпипано и изкусно“, коментира Митко Иванов, който предлага процедурата по подобни инициативи, които да съхранят историческото минало на Бургас, да бъде улеснена значително, защото към момента, тя е крайно сложна.

Дали е възможно невзрачната уличка да се превърне в паметник на културата?  Това е въпрос, който тепърва ще очаква своя отговор.

Фактите обаче са, че нейната история и тази на района около нея, е по-богата отколкото мнозинството от бургазлии предполагат, докато вървят по разбитата й настилка, спъвайки се в бездомни котки.



Флагман.БГ Два тира се удариха на АМ "Тракия" Два тира се удариха на АМ "Тракия" 19/04/2024, Петък 19:41 1
9
Коментара по темата
9.
Юргун
24.09.2018 02:04:54
3
8
Христова куче умряло ... само да те уведомя че Бургас е изключително град на Тракийци от Странджата...Както чувам ти си някво балканджийско говедо ... така че моля те по-тихичко
8.
RE-7
23.09.2018 20:17:27
1
2
Бракониери и милиционери.
7.
До 1
23.09.2018 17:22:34
6
6
Нещо против странджанлии ли имаш. Защото точно от тях знам, че кореняците бургазлии били с циганска кръв. Та не се бии в гърдите, че мъжът ти бил кореняк. Интересно теб откъде те е довлякъл за да те направи гражданка.
6.
Местен
23.09.2018 16:21:01
4
5
А сега котешка смрад и руини.Да я променим към добро ?!
5.
Диана
23.09.2018 13:13:57
0
1
Номер 4
4.
Nostradamus
23.09.2018 10:11:15
0
10
Тъгувайки за миналото, мечтаейки за бъдещето, пропускаме настоящето !
3.
bai
23.09.2018 00:07:45
11
11
Който живее в миналото, намира само болка!
2.
Parabellum
22.09.2018 23:06:19
3
6
Prava si Veliko Tarnovo e stolicata
1.
Р.Христова Бургас
22.09.2018 22:32:31
8
12
Ако не знаят как да я направят, нека странджалии да се разходят до Велико Търново, този райски болярски град, да видят задругата на майсторите.То бургазлии вече не останаха, и съпругът ми- три поколения бургазлия си отиде от този свят. Жалко, че Търново не си остане столица, вероятно благодарение на някоя софийска тиква от скапаната София.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Уроците на живота: 10 брачни съвета от наскоро разведен мъж Уроците на живота: 10 брачни съвета от наскоро разведен мъж Влюбвайте се отново и отново и отново „Будилникът“ ми натрупа сметка от 114,63 лева към Yettel „Будилникът“ ми натрупа сметка от 114,63 лева към Yettel Алкател 1Е - тази антика, която не става за нищо друго, освен за събуждане, се оказа, че е „поръчала“ вместо мен „Плати с Yettel от Apple” 6 неща, за които една истинска дама никога НЕ говори 6 неща, за които една истинска дама никога НЕ говори Дамите не разкриват подробности от интимния си живот Навиците, от които трябва да се отървете, според зодията Навиците, от които трябва да се отървете, според зодията Пролетта е най-подходящото време да изчистите вибрациите си от всички лоши навици Възстановяват оригиналния паметник на Бащата на Бургас, всички пречки паднаха Възстановяват оригиналния паметник на Бащата на Бургас, всички пречки паднаха Единственото останало от гроба на Александър Георгиев Коджакафалията е постаментът, върху който после безсрамно комунистите слагат бюст на Георги Димитров Рецепта за класически броколи пане Рецепта за класически броколи пане Може да ползвате и замразени броколи, като го размразите, отцедите и подсушите от водата и директно панирате, без да е необходимо да варите и бланширате ГЕРБ за "Боташ": 10 месеца ПП-ДБ са знаели, че плащаме милиони и не са си мръднали пръста ГЕРБ за "Боташ": 10 месеца ПП-ДБ са знаели, че плащаме милиони и не са си мръднали пръста Договорът с „Боташ“ се променя не от парламента, а от правителството. Направиха всичко възможно да фалира „Булгаргаз“, за да може техният спонсор Сашо Дончев да вземе този бизнес, посочи Делян Добрев Два тира се удариха на АМ "Тракия" Два тира се удариха на АМ "Тракия" "Вероятно е заспал зад волана, или му е прилошало", "Пак е имало изпреварвания между тирове", гласят коментари във Фейсбук Ето как бързо и лесно да изчислите с наднормено тегло ли сте Ето как бързо и лесно да изчислите с наднормено тегло ли сте Огледалото и външният вид определено не са показател Гвоздейков пред Главчев: Пощите са почти пред фалит Гвоздейков пред Главчев: Пощите са почти пред фалит Натрупани са 90 млн. лв. загуби
Служебният премиер се срещна с американския посланик. Какво си казаха? Служебният премиер се срещна с американския посланик. Какво си казаха? Изграждането на 7-и и 8-и блок на АЕЦ "Козлодуй" е основен приоритет, гарантира Главчев Назначени са шестима заместник-министри Назначени са шестима заместник-министри Продължава смяната на висшия ешалон на властта  Обсъждат Меглена Плугчиева за външен министър Обсъждат Меглена Плугчиева за външен министър Меглена Плугчиева бе депутат в три парламента, вицепремиер в правителството на Сергей Станишев, била е посланик на България в Германия, Швейцария, Княжество Лихтенщайн Ето това е истинска миска. Вижте Мис Вселена 1965 г., която вече е на 76, но изглежда на 30 Ето това е истинска миска. Вижте Мис Вселена 1965 г., която вече е на 76, но изглежда на 30 Апасра Хонгсакула има голямата чест да бъде първата победителка в Мис Вселена от Тайланд Турист умря след нелеп инцидент на прочут курорт Турист умря след нелеп инцидент на прочут курорт 54-годишният мъж е паднал върху паркиран на улицата автомобил Шефът на ЦРУ: Украйна губи войната до края на годината Шефът на ЦРУ: Украйна губи войната до края на годината Според Уилям Бърнс Киев „сега е изправен пред труден момент на бойното поле“ Кирил Петков не е чупил само чаши, но и цели маси Кирил Петков не е чупил само чаши, но и цели маси Разкритието дойде от бившия премиер акад. Николай Денков Това е най-дългият плаж в Европа, почти няма хора и е близо до нас Това е най-дългият плаж в Европа, почти няма хора и е близо до нас Мекият чакълест бряг на плажа, топлото време и дългата водна ивица го правят идеална дестинация за слънчеви бани, плуване и различни водни спортове Цветелина Грахич към Слави публично: Кой си ти, бе?! Ай, сиктир, помия такава Цветелина Грахич към Слави публично: Кой си ти, бе?! Ай, сиктир, помия такава Певицата се разяри буквално и написа коментар под поста на бившия си шеф, в който директно го пита кой е той, за какъв се взима и какво изобщо разбира от война Принц Хари заби як шамар на семейството си Принц Хари заби як шамар на семейството си В документ, който се разпространява от световни медии се вижда, че „принц Чарлз се е записал като гражданин на САЩ
Антон КУТЕВ, съветник на президента Антон КУТЕВ, съветник на президента "Симпатичният" Даниел Митов може да повлияе на вота в чужбина Виц на деня Виц на деня Между приятелки:
- Моят мъж толкова се уморява на работа, че не си чувства нито ръцете, нито краката, нито рогата.
Виц на деня Виц на деня Две съседки си говорят:
- Сийке, вече си избрах един семеен лекар!
- Аз пък си избрах един несемеен!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Сега имаме цяло поколение прецакани нарциси, защото мамчетата им са им казвали, че са специални
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори