×
Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]


Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман
Накратко
НА ЖИВО

Само във Флагман.БГ! Вижте богатото минало на ул. „Алеко Константинов“ в Бургас (СНИМКИ)


Само във Флагман.БГ! Вижте богатото минало на ул. „Алеко Константинов“ в Бургас (СНИМКИ)
След 1860 г. тя се намира на входа на Бургас откъм пл. „Тройката“, постепенно се обособява като важна за търговията в града
22 Септември 2018, Събота, 16:45 ч.
Автор: Георги РУСЧЕВ

След 1860 г. тя се намира на входа на Бургас откъм пл. „Тройката“, постепенно се обособява като важна за търговията в града


Къде се е намирал първият гробищен парк на Бургас? Отговора открихме след задълбочено проучване за историята на малката уличка „Алеко Консантинов“, намираща се в центъра  на града.

На метри от нея - на територията на днешното СУ „Св.св. Кирил и Методий“, е било първото градско гробище. То е обхващало, както дворът, така и самата сграда на училището и е съществувало до около 40-50 години преди Съединението на България.

С изключителна помощ за проучването ни оказа бургаският историограф и общественик Митко Иванов. „Дворът на сегашното СУ „Св.св. Кирил и Методий“ има изключително историческо и археологическо значение за Бургас. Той, както и някои от големите и знакови учебни заведения в града, е бил територия, определена от администрацията за гробище. Това е малко известен факт, който изглежда е позабравен от населението на Бургас. Също така обаче е и прецедент, който говори много за скоростното разрастване на града в този период“, казва Митко Иванов.

Оказва се, че първото гробище, което на запад е граничело с въпросната разбита уличка „Алеко Константинов“, за която писахме, е просъществувало дълги години, докато обаче не се оказва необходимо то да бъде преместено. На неговата територия бива построено първото след 1878 г. бургаско училище, от което днес не е останал и помен – то се казва „Отец Паисий“ . Останките му се намираха допреди десетилетие в двора на сегашното СУ „Св.св. Кирил и Методий“.


Сн. На това място в двора на СУ "Св.св. Кирил и Методий" до 2007 г. се намираше сградата на „Отец Паисий“. Тя бе съборена вследствие на пожар, причинен от живеещи в нея клошари

„Градът е започнал да расте толкова бързо, че в рамките на 40-50 години – малко преди Съединението през 1885 г., гробищният парк е местен цели 4 пъти. Колкото и неморално да звучи, да се премести едно гробище, за да може на негово място теренът да се ползва за други цели в помощ на града, е по-лесно, отколкото да се закупува частен имот. И така гробищният парк е преместен за първи път на територията на днешната ППМГ „Акад. Никола Обрешков“ (около 1855 г.), десетина години по-късно то е разширено или преместено,  там където днес е ОУ „Ал.Г. Коджакафалията“ (около 1865 г.), и само десетилетие по-късно – на територията на днешния Бургаски свободен университет“ (през 1876 г.)“, разказа още Иванов, който уточни, че ръстът в населението и нуждите на бургазлии е бил толкова голям, че тогавашната администрация не е успяла да смогне с развитието на града.

Хронологията показва, че гробището на мястото на днешното централно бургаско училище е съществувало до 1855 г..

Сведения за това, че в двора на СУ „Св.св. Кирил и Методий“ се е намирало най-старият парк за покойници, има предостатъчно.

Първите такива идват от археолога и автор към Регионалния исторически музей – Бургас – Константин Господинов. По думите на Митко Иванов, когато в двора на училището, след пожар бива съборено най-старото училище „Отец Паисий“ преди близо 12 години, са намерени стари гробове. Те, въпреки че не могат да се датират, са християнски, защото са с разположение изток-запад.

Второ сведение за съществуването на гробището идва от независим източник – свидетел на строежа на СУ „Св.св. Кирил и Методий“, който около 1930 г. разказва как при изкопните работи за основите на оградата са намирани „немалко гробове и човешки останки“.


В червено е целият терен на СУ "Св.св. Кирил и Методий" в Бургас. Първото гробище в Бургас се разпростира в цялата му площ - нито метър навън или навътре. В бяло е ул. "Алеко Константинов", която след преместването в средата на 19 век, започва да кипи от живот

Подобна история е запечатана и на самия сайт на училището. Датите там са сравнително близо до посочените по-горе. На 11 май 1868 г. родолюбецът поп Георги Стоянов инициира създаването на българска църква и училище в Бургас. Година по-късно той дарява къщата си и така в града се появява първото училище – „Отец Паисий“. И така се връщаме на ул. „Алеко Константинов“.

Изглежда след първото преместване на гробищния парк, започва и разрастването на района със строежи на къщи от различни фамилии от региона, които постепенно обособяват въпросната уличка. Едни от първите, които се възползват от локацията до пл. „Тройката“ са известната поморийска фамилия с гръцки произход Канариеви, която продължава и до днес, а наследниците им са важни фигури в обществено-политическия и икономически живот на региона.

Те построяват сградата, която се е намирала на мястото на днешното ТД „Приморие“. Дълги години тя е била хан с името „Канариа“, като и до днес остава единствената от този тип – малко вътрешно дворче, което е заградено от двуетажни и триетажни постройки. Този хан, като всеки друг в района, е имал два излаза – централен вход откъм главната улица на Бургас – „Александровска“ и заден – откъм сегашната ул. „Алеко Константинов“, който по всяка вероятност се е ползвал като второстепенен.


Така изглежда дворът на ТД "Приморие" днес. Отдалеч си личи старинното разположение на сградите, които са строени при на практика липса на градски план през втората половина на 19 век

Може да се твърди, че днес забравената уличка „Алеко Константинов“ е била изключително важна още от тогава, като с годините се е обособила като търговска. В последствие, с построяването и на военното комендантство (за което има спор кога точно е изградено) в периода след 1890 г. и преди Първата световна война, тя става и ключова за града във военно отношение.

Днес тя е занемарена, а гробището, намиращо се до нея и хилядите бургазлии, погребани там – забравено.

Във връзка с инициативата на Община Бургас да се ремонтират централните улички, може би е редно на такива важни от историческо значение места в града, да бъдат поставени паметни табелки, които да напомнят за миналото на Бургас –  да се знае, че градът не е бил малкото рибарско селище, както се смята, а нещо повече – център на културата и образованието, дом на стотици поети, писатели и важни за България активисти.

„Редно е тази уличка да получи това, което заслужава. Тя обаче трябва да запази автентичния си вид, въпреки че някои девойки може би ще ревнат, че няма да могат да ходят с токчетата там – говоря за истински павета. Визията на уличката трябва да бъде търговска – малки ателиета, кафенета и работилнички. Това не би трябвало да е трудно да се постигне. Но да не се прави само за отбиване на номера – трябва да бъде изпипано и изкусно“, коментира Митко Иванов, който предлага процедурата по подобни инициативи, които да съхранят историческото минало на Бургас, да бъде улеснена значително, защото към момента, тя е крайно сложна.

Дали е възможно невзрачната уличка да се превърне в паметник на културата?  Това е въпрос, който тепърва ще очаква своя отговор.

Фактите обаче са, че нейната история и тази на района около нея, е по-богата отколкото мнозинството от бургазлии предполагат, докато вървят по разбитата й настилка, спъвайки се в бездомни котки.9
Коментара по темата
9.
Юргун
24.09.2018 02:04:54
1
4
Христова куче умряло ... само да те уведомя че Бургас е изключително град на Тракийци от Странджата...Както чувам ти си някво балканджийско говедо ... така че моля те по-тихичко
8.
RE-7
23.09.2018 20:17:27
0
1
Бракониери и милиционери.
7.
До 1
23.09.2018 17:22:34
3
4
Нещо против странджанлии ли имаш. Защото точно от тях знам, че кореняците бургазлии били с циганска кръв. Та не се бии в гърдите, че мъжът ти бил кореняк. Интересно теб откъде те е довлякъл за да те направи гражданка.
6.
Местен
23.09.2018 16:21:01
3
4
А сега котешка смрад и руини.Да я променим към добро ?!
5.
Диана
23.09.2018 13:13:57
0
1
Номер 4
4.
Nostradamus
23.09.2018 10:11:15
0
7
Тъгувайки за миналото, мечтаейки за бъдещето, пропускаме настоящето !
3.
bai
23.09.2018 00:07:45
10
8
Който живее в миналото, намира само болка!
2.
Parabellum
22.09.2018 23:06:19
2
5
Prava si Veliko Tarnovo e stolicata
1.
Р.Христова Бургас
22.09.2018 22:32:31
7
8
Ако не знаят как да я направят, нека странджалии да се разходят до Велико Търново, този райски болярски град, да видят задругата на майсторите.То бургазлии вече не останаха, и съпругът ми- три поколения бургазлия си отиде от този свят. Жалко, че Търново не си остане столица, вероятно благодарение на някоя софийска тиква от скапаната София.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Вижте най-модерния фитнес на Бургас през 1995 г., освещава го Георги Николов-Мечката Вижте най-модерния фитнес на Бургас през 1995 г., освещава го Георги Николов-Мечката

Пред залата е паркирано същото порше, в което бе екзекутиран дни по-късно 

ГЕРБ нямали такъв авторитарен лидер като Корнелия Нинова, а имали водач-демократ ГЕРБ нямали такъв авторитарен лидер като Корнелия Нинова, а имали водач-демократ

Бойко Борисов бил винаги готов на отстъпки, обяви Цветан Цветанов

Ужас! Жена се хвърли от мост върху колите долу и загина на място Ужас! Жена се хвърли от мост върху колите долу и загина на място

Случаят е станал тази сутрин

NASA със сензационна новина: Загадъчен организъм в тялото на наш астронавт е ключът към вечната младост NASA със сензационна новина: Загадъчен организъм в тялото на наш астронавт е ключът към вечната младост

Една от установените промени е, че имунната система на Скот Кели е била свръхактивна

Несебър отбеляза 146 години от гибелта на Левски Несебър отбеляза 146 години от гибелта на Левски

Букети и цветя бяха поднесени от граждани, деца и ученици, общински структури и организации

Удар! Бургаски митничари иззеха контрабандни стоки за над 400 000 лева Удар! Бургаски митничари иззеха контрабандни стоки за над 400 000 лева

Вносът е открити в товарен автомобил влизащ в страната от Турция 

НФСБ разпусна „Обединените патриоти”, избори „две в едно” са възможен вариант, смятат от БСП НФСБ разпусна „Обединените патриоти”, избори „две в едно” са възможен вариант, смятат от БСП

От соцпартията са категорични, че няма да се върнат парламента... засега

Мъж нахлу с нож в бензиностанция, взе пари и лотарийни билети Мъж нахлу с нож в бензиностанция, взе пари и лотарийни билети

Грабежът е извършен рано тази сутрин в Ямбол 

Поморие направи дълбок поклон пред Апостоловата памет Поморие направи дълбок поклон пред Апостоловата памет

За шеста година ОДК-Поморие организира литературен конкурс за ученици

Бургаският архитект Емил Бурулянов с високо отличие за иновативни градски проекти Бургаският архитект Емил Бурулянов с високо отличие за иновативни градски проекти

Той стои зад проектите за соларни дървета, соларна пейка и велоброяча в Морската градина

Скръбна вест: Почина Карл Лагерфелд, легендарният дизайнер на "Шанел" Скръбна вест: Почина Карл Лагерфелд, легендарният дизайнер на "Шанел"

Той се е чувствал зле през последните 2-3 седмици. Снощи е бил хоспитализиран спешно

Срещу награда: Швейцария търси хакери за пробив в онлайн системата й за гласуване Срещу награда: Швейцария търси хакери за пробив в онлайн системата й за гласуване

Регистрирани са над 2000 души, печалбата - до 50 000 франка 

Мистерия: Сферични тела излизат от пещера Мистерия: Сферични тела излизат от пещера

Уфолози твърдят, че е изкопана от извънземни

Илън Мъск напусна OpenAI Илън Мъск напусна OpenAI

Мъск е съосновател на компанията, която работи от 2016 г.

Трагедия! Шампион загина в уличен бой Трагедия! Шампион загина в уличен бой

Сбиване с охранител в центъра завърши със смърт

Венецуела изгони европейски депутати – планирали заговор Венецуела изгони европейски депутати – планирали заговор

Венецуелското министерство на външните работи обвини политиците от Европейския съюз, че са планирали заговор

Една от най-известните певици в света се омъжи тайно Една от най-известните певици в света се омъжи тайно

Ламбърт е поместила в Инстаграм няколко снимки от събитието

Извънземни са ни създали като флашки, за да пазим знанията им Извънземни са ни създали като флашки, за да пазим знанията им

Човешкото ДНК е като книга, която се препредава, а 95% от информацията в нея не ни е нужна, казва уфологът Боб Лазар
 

Задържаха две жени, издирвани за тероризъм Задържаха две жени, издирвани за тероризъм

Жените са издирвани за връзки с "Ислямска държава" 

20-годишно момиче остана инвалид за цял живот заради един пиърсинг 20-годишно момиче остана инвалид за цял живот заради един пиърсинг

Девойката явно получила инфекция, решила, че е просто пъпка

Йордан Цонев Йордан Цонев Дори ДПС не може да стабилизира това управление Виц на деня Виц на деня -На колко години сте?
-На 18.
-Но и преди 2 години казахте същото.
-Не съм от хората, които днес говорят едно, утре друго!
Виц на деня Виц на деня -Убили сте 8 човека. Какво ще кажете в своя защита?
-В живота трябва да се пробва всичко
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Измина 5-ти ден от Свети Валентин! Искам кафе и малко да си почина
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева

Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter