×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Путин печели изборите с 87%
  • Путин печели изборите с 87%
  • Жена е намерена мъртва в дома й в Пловдив, задържан е синът й
  • Остават 2 седмици, в които може да платите данъка си с 5%
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Ретро: Как гръцки кмет на Бургас не позволи на Фердинанд да построи дворец на остров Света Анастасия


Ретро: Как гръцки кмет на Бургас не позволи на Фердинанд да построи дворец на остров Света Анастасия
Фердинанд е харесал острова за дворец, искал е да изгради здание по подобие на Баромойския залив
07 Август 2018, Сряда, 01:01 ч.
Автор: Светлозария КИДЕРОВА

След отказа на Бургас царският дворец е построен в Евксиноград край Варна и започва неравностойната гонитба между двата големи черноморски града


Изключително любопитен коментар на дългогодишния главен редактор на областния всекидневник "Черноморски фронт" откри Флагман.бг при подготовката на рубриката "Бургас преди 20 години". 

Спомняме си за блестящото перо на едно от знаковите имена в бургаската журналистика с материала му от 04 август 1998 година: "Кой е царят и где е столицата?" - великолепна публицистика, анализираща как повече от век Бургас е бил пренебрегван за сметка на Варна и как северния град от Морска царица е станал Морска столица. 
 


Кой е царят и где е столицата?

В своя пътепис „По вълните на Черно море” /Събрани съчинение, том 12, стр.356/, Иан Вазов описва една своя разходка по Бургаския залив по следния начин:

"Моторната лодка се отдели от кея на пристанището и запори мътнозелените вълни. Бързо тя се движеше навътре, полукръгът голи хълмовете, що заобикаляха широкия Бургаски залив, на всеки миг изменяваше очертанията си, разтваряше се, бягаше. Морето ставаше вълшебно хубаво, трептеше от разноцветното озарение на лъчите на пролетното слънце..

...Надясно едно островче, което слива почти с брега, /То, и друго край Созопол са единствените острови на Черно море/. Това островче е Света Анастасия, Княз Фердинанд попросил някога Бургаската община да му го отстъпи, за да съгради там морски дворец по подобие на Баромайския залив в езеро Лаго Маджоре. Общината, която тогава имала за кмет грък, отказала. И сега островчето пустее с полупорутения си манастир...”


Не зная кметът-грък или скудоумниците избраници, които допълват и до ден днешен местата не само  на общинските сесии, но и в Народното събрание, са виновни за ......решение на сегашната Бургаска община.

Защото след като царският дворец не е бил построен....остров Света Анастасия, той е бил построен в Евксиноград край Варна.

От тогава всъщност започва една неравностойна гонитба между двата големи черноморски града, в която винаги се класира Варна. Че как иначе?

Къде ще летуват Царят и Царицата?
– Естествено, при Варна.
Къде ще почиват министрите и депутатите?
- Пак при Варна.
От кой град ще има член на Полибюро?
- От Варна.


Къде е пъпът на цялата ни морска пропаганда?
- Пак при Варна.../Филиали на Националното радио, на Националната телевизия, държавно издателство, вестници, списания, ръководство на БМФ, на пристанищата и пр., и пр., - все във Варна/.

Ето, тази пристрастност на властимащите доведе някои варненски апологети да толерират Варна за щяло и нещяло.

Преди около 20 години започна една пропаганда на северния ни морски град, който под път и над път се наричаше „морска царица”. Тогава си позволих чрез бележка в бургаския вестник „Черноморски фронт” да попитам: А кой е царят?

Надявах се, че като направят сметка, варненските апологети ще се сетят и за Бургас, чието пристанище приема и изпраща годишно повече стоки и товари, отколкото всички останали български пристанища, барабар с Варненското.

Бургас е средище на Южното Черноморие , което има най-много слънчеви дни през годината. Бургас построи язовир „Камчия” и даде на Варна в изобилие питейна вода. По нареждане "отгоре” Бургас даде на Варна хиляди строители за благоустрояването на града, макар че те бяха нужни и за собственото му благоустрояване...

През онези години не можеше да се изтъкне като предимство на Бургас фактът, че се намира по-близо до Проливите и с това се явява най-удобна пристанищна връзка с Европа и света, а за трансграничния коридор номер 8.

Спомням си, че в едно западно издание се появи статия, озаглавена „Живков против Живков”. Ставаше дума за разногласия между Тодор Живков и Живко Живков във връзка с „Тексим”. Тогава „Тексим”, подкрепян от Живко Живков, настояваше да разшири Бургаското пристанище като по-перспективно и по-нужно на държавата. Резултатът обаче стана известен на всички много скоро – Живко Живков бе свален от Полибюро. „Тексим” бе разрушен, а някои от ръководителите му бяха вкарани  в затвора.

Тогава започна разширение на Варненското пристанище и девизът „ морска царица” се замени с „морска столица”.

Сякаш България може да има повече от една столица!? Та нали ако възприемем, че Варна е морската ни столица, тогава ще трябва да възприемем, че Добрич е Добруджанската ни столица, че Русе е Дунавската ни столица, Пловдив – Тракийската, Казанлък – Подбалканската, Малко Търново – Странджанската, Кърджали – Родопоската.

На София ще остане да бъде само столица на Шоплука. Та задачата на настоящите редове сега не е толкова да защитят реномето на Бургас, а преди всичко реномето и ролята на София.

Да сме наясно! Не бих искал да се отнемат ли омаловажават достойнствата на такъв град като Варна. Още повече, че имам лични основания да го обичам. За нас, бургазлиите, е ясно, че Варна е най-големият, най-благоустроеният, а може би и най-красивият град по Българското Черноморие. Но всичко трябва да си има мярка. И справедливост! Защото пак Дядо Вазов, пак в същия том, но в друг пътепис, стр. 214, пише”

Уви, Варна не е била честита с някой Байрон, който да прослави морската й красота. Само покойният Шишков я прослави в стихове, които я опозориха:

Оъ, Варна, Варна,
столица стара,
близо Каварна
ти се докара!
Пхюй, каква непозволителна плоскост!”
Наистина, каква непозволителна плоскост! И  до ден днешен! Уви!

В категории: Ретро Флагман


Флагман.БГ Дете почина в двора на училище в Казанлък Дете почина в двора на училище в Казанлък 18/03/2024, Понеделник 18:51 2
16
Коментара по темата
16.
варненец
09.08.2018 10:12:37
3
0
Смешни комплексирани бургадидаски батки ! Варна никога няма да я стигнете ако ще и столица да ви напрай боко хахахахахахах
15.
В.Гочев
09.08.2018 09:59:01
0
2
Относно това ,че наричам "варненци" варналии - ами не съм го измислил аз. Например роденият в Бургас поет от родители варналии - Костас Варналис не се е наименувал "Варненес".
14.
оффф...
09.08.2018 09:52:00
1
3
След като прочетох статията, много ми ХАРЕСА това, че царят е избрал да си прави резиденцията във Варна, вместо на острова. Благодарение на това решение там няма някоя порутена резиденция направена за глезотия, а манастор и фар, а сега и ресторант. Вместо да е приватизиран имот на някоя комунистическа мутра, сега е място със свободен достъп за бургазлии.
Това че във Варна са почивали политици и "големци" и евентуално са инвестирали, не ме впечатлява. Не ме кефи идеята Бургас да бъде заграбван от богоизбрани политици. За сметка на това, Бургас е изграден от обикновени работещи българи от цяла южна България. В него е царувал гения на обикновения българин - спортист, поет, художник, актьор, рибар, търговец, инженер.
Днес Бургас е най-бързо развиващия се голям град в България и само човек, който не е живял в другите градове не може да осъзнае колко по-добре сме. Нямам нищо против преднината, която е дадена преди години на Варна и се надявам скоро шопите да се сетят да пуснат някой лев и за тях.
13.
до 12
09.08.2018 09:30:56
1
3
В Бургас родените във Варна ги наричаме варналия,варналийка ,варналии. Варненци си е тяхна измищльотина понеже горните звучат твърде хард. Те се наричат варньеньци.
12.
възмутен теляк до 2
08.08.2018 23:24:59
4
2
Пише се варненци, а не варналии. Ограмоти се малко и тогава пиши.
11.
Хей, автора
08.08.2018 21:08:12
0
2
съвсем си изкукуригал! А стихът за илюстрация направо кърти - класика, що всеки знай: "непозволителна плоскост". Да, точно такава е статията, оплюваща Варна. Хайде със здраве!
10.
Tripadvisor
08.08.2018 18:30:57
5
4
Има един израз РИВИЕРА/сьчетание от море + гористи хьлмове планина/ .При такова сьчетание +СЛЬНЦЕ добьр климат минерални извори човек се чувства наи-добре като сьстояние на духа .Това са го усетили и 1те заселници на Балканите преди 6000 години като се заселилии КРАИ ВАРНА ,дори Древната китаиска традиция наФЕНГ ШУИ казва че НАИ-доброто място за живеене е подножието на планина хьлм вьзвишение отпред ВОДА отзад ПЛАНИНА
Зоната м-у ВАРНАи вилната зона вклячително и Златни пясьци е НАИ- ДОБРОТО НАИ-приятно място за ЖИВЕЕНЕ /Море Гора Чист вьздух минерална в
ода Зеленина спокиствие бьрз и лесен достьп до градска среда -молове клиники училища магазини университети /
бУРГАС НЕможе и да си представи такива природни даденостти и плача на местните пишман горделиви бургасли е просто СМЕШЕН и наивно детски да си мислят че са по по наи
9.
*********
08.08.2018 18:15:53
0
2
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
8.
ДОБАВЕТЕ КОМЕНТАР
08.08.2018 17:30:01
4
4
Варна е била по живково номер едно,ама сега дръпнаха мноого назад,сега е мега грозен град който и каквото да ми казва по инфраструктура и всичко ги бием,за това идват да почиват тук.
7.
MARCUS RASHFORD
08.08.2018 11:49:29
6
11
За положението на Бургас в цялата структура на държавата и в спора за инфраструктурни предимства с Варна е виновен единствено и само Бургас. Или по-точно гражданите на Бургас. Прозвището КьорБургас не е случайно. Мъдрият народ винаги нарича нещата с точните им имена.
Бургазлии са хора, които никога не се гордеят с това, че са бургазлии. Те всъщност се гордеят само на маса и във форумите. Но никой човек, който има възможност, няма да направи нешщо за града и да не му е от полза. Примерно – колко от вас биха протестирали, че Държавата не вкарва нови предприятия в Бургас и че за 12 години кметуване на Николов не е дошъл нито един реален инвеститор, който да стартира проект?
Колко от вас биха протестирали с блокиране на пътища, че Бургас е ощетен за сметка на Българи? Вие ако сте истински бургазлии трябва да се водите първо от Бургаския интерес и след това от Българския
Може и да сме българи, но сме първо бургазлии! Защото когато България не я е имало на картата, Бургас го е имало. Това е истината – градът е тук, на най-хубавия залив, връзка между Европа и Азия без значение в коя държава ще попадне
6.
A
08.08.2018 11:16:45
1
6
Има друга история защо
Цар Фердинанд не е обичал да идва в Бургас. Как конете с файтона са го отвели право в публичния дом.
5.
Хаха
08.08.2018 10:52:44
17
7
Хазаха спор между Село бургас и град с хилядолетна история Варна.
4.
Ivan
08.08.2018 10:45:38
4
5
Mnogo interesna statia a ia kajete koi shte lapne ostrova sega i zashto nikoi nishto ne kazva aaa bai Ahmet Dogan
3.
Бургазлия
08.08.2018 10:44:10
2
10
Синоптиците винаги обявяват температурата във северна Варна през лятото с поне един градус по-висока от тази в южния Бургас!
2.
В.Гочев
08.08.2018 10:27:14
2
11
"search



Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Евксиноград.


Дворец „Евксиноград“

Euxinograd 2017 77.jpg
Фронтален изглед към двореца, 2017 г.




Bulgaria Varna Province location map.svg

43.2273° с. ш. 28.0077° и. д.



Местоположение във Варненска област.

Координати: 43.227319° с. ш. 28.0077° и. д. |


Местоположение
Варна, България

Тематика
история, ботаника

Основан
1890 г.

Допълнителна информация


Адрес
Варна, Св. Св. Константин и Елена

Телефон
052 393 140

Сайт
http://www.euxinograd.bg
Дворец „Евксиноград“ в Общомедия

Дворецът „Евксиноград“ се намира от северната страна на Приморския парк на град Варна, на малък провлак [1].

Строен е за лятна резиденция на княз Александър I Батенберг през 1881 – 1885 г." Цитата е от Уикипедия.По някога се чудя,как един автор се изтъпанчва в широкото медийно пространство и словоблудства ли словоблудства.Относно искането на Фердинанд- до 1913г. остров Св.Анастасия е бил нещо като малък Атон за гръцката православна църква.Дори земите от Пода зо Созопол навътре в сушата на 3-4 километра са били собственост на ГПЦ. Въпроса е -как един градоначалник пък бил тоъй и грък би могъл да се разпорежда с църковен имот .И втори въпрос-защо с няколко реда автора на този пасквил насажда омраза и към гърците и към варналии. Аз зная отговора на собственика на сайта-Ами защото ще се чете...
1.
t4
08.08.2018 10:19:41
0
15
Ставаше дума за разногласия между Тодор Живков и Живков Живков във връзка с „Тексим”.

Култови неграмотници сте ! Ама нещо Живков ми се губи в цялата тази история....рядко неграмотни псевдо журналисти, криещи се зад облечена във власт телевизионна ковра, а сега депутат
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Лято 2024: Сянката на морето в Бургас ще струва 1.20 лв. Лято 2024: Сянката на морето в Бургас ще струва 1.20 лв. С вдигането на градусите започнаха да стягат българските плажове за новия сезон Заблудите, които провалят секса и интимния живот Заблудите, които провалят секса и интимния живот Хубавият секс, който ни държи здраво скрепени с половинката, невинаги е свързан толкова с това колко демонстрираме желанието си един към друг, а колко харесваме самия полов акт Какво подсказва, че може би сме част от любовен триъгълник, без да знаем? Какво подсказва, че може би сме част от любовен триъгълник, без да знаем? Ако вашият партньор рядко ви е глезил с цветя и подаръци, но усещате промяна в тази посока и получавате жестове на внимание без причина, тогава си струва да се замислите Зодиите, които са родени да бъдат обожавани Зодиите, които са родени да бъдат обожавани Ето кои са те  Турската бисквитена сладост Сарай сарма, която ще ви подлуди с вкуса си Турската бисквитена сладост Сарай сарма, която ще ви подлуди с вкуса си Нежен, копринено мек и много приятен на вкус Тя стана водеща на "Съдебен спор" и вече се хвали с нова къща Тя стана водеща на "Съдебен спор" и вече се хвали с нова къща Имотът се намира край София, а Ромина Тасевска го определя като своя "мечта" Хората пощуряха от безпаричие: Домашното насилие драстично нарасна Хората пощуряха от безпаричие: Домашното насилие драстично нарасна Най-често мъже бият жените си, синове също посягат на майките „Генерал СВР“: Кремъл планира за лятото да парализира няколко страни от ЕС и НАТО (видео, български субтитри) „Генерал СВР“: Кремъл планира за лятото да парализира няколко страни от ЕС и НАТО (видео, български субтитри) „Това ще е хакерска хибридна операция, в която ще бъдат блокирани всички банки, учреждения, услуги и пътища“, твърди каналът, зад който стоят бивши руски разузнавачи Ергенът избра две лелки, перничанка,  софтуерен инженер и студентка да стигнат до финал Ергенът избра две лелки, перничанка, софтуерен инженер и студентка да стигнат до финал Ясни като бял ден са 5-те финалистки в третия сезон на шоуто Свещеник обяви гладна стачка заради касиран избор Свещеник обяви гладна стачка заради касиран избор Отец Иван Янков е от храм "Св.Троица" в Сливен
Как спокойната Швеция заприлича на България през 90-те Как спокойната Швеция заприлича на България през 90-те Скокът в насилието върви ръка за ръка с имиграцията  На крачка от нас! Култов курорт става най-голямата база на НАТО в Европа На крачка от нас! Култов курорт става най-голямата база на НАТО в Европа 10 000 бойци ще са дислоцирани в Констанца Смъртта на принцеса Даяна беше използвана в "гнусна" реклама на евтаназия Смъртта на принцеса Даяна беше използвана в "гнусна" реклама на евтаназия Рекламната кампания беше свалена заради липсата на съобразителност и вълна от недоволство Наркотрафикант застреля полицай в Белгия, друг е тежко ранен Наркотрафикант застреля полицай в Белгия, друг е тежко ранен Барикадирал се мъж е ранил и други двама души Тръмп каза, че Путин е замесен в смъртта на Навални Тръмп каза, че Путин е замесен в смъртта на Навални Той е млад човек, така че статистически погледнато трябваше да е жив още дълго време, каза Тръмп Мъж загина след падане от балон в Австралия Мъж загина след падане от балон в Австралия Тялото е намерено в жилищен район Тази самолетна компания унизи две жени, защото били прекалено дебели Тази самолетна компания унизи две жени, защото били прекалено дебели Компанията поискала от тях да си резервират по две места заради теглото Пролетта идва с лунно затъмнение Пролетта идва с лунно затъмнение Началото на явлението от полусянката ще бъде в 06:53 ч. на 25 март Няма спасение от него, гласят го за водещ на ново риалити Няма спасение от него, гласят го за водещ на ново риалити Очаква се да се появи в новия формат на бТВ Историята на Азис, когато още беше Васко Историята на Азис, когато още беше Васко Днешният Крал на попфолка е започнал от църковния хор
Христо Иванов, ДБ Христо Иванов, ДБ Ако има разум, шанс винаги има Виц на деня Виц на деня При пластичния хирург:
- А може ли да направите лице, като на Лили Иванова?
- Разбира се! Ето ви каталога, изберете си година...
Виц на деня Виц на деня По време на сватба две жени си говорят:
- Булката има уморен вид!
- Ми ще има я, за това място се бори цели 10 години!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Ако след купон те боли главата, значи си се забавлявала.
Ако те боли задника, значи друг, се е забавлявал!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори