Ретро: Как гръцки кмет на Бургас не позволи на Фердинанд да построи дворец на остров Света Анастасия


Ретро: Как гръцки кмет на Бургас не позволи на Фердинанд да построи дворец на остров Света Анастасия
Фердинанд е харесал острова за дворец, искал е да изгради здание по подобие на Баромойския залив
08 Август 2018, Сряда
Автор: Светлозария КИДЕРОВА

След отказа на Бургас царският дворец е построен в Евксиноград край Варна и започва неравностойната гонитба между двата големи черноморски градаИзключително любопитен коментар на дългогодишния главен редактор на областния всекидневник "Черноморски фронт" откри Флагман.бг при подготовката на рубриката "Бургас преди 20 години". 

Спомняме си за блестящото перо на едно от знаковите имена в бургаската журналистика с материала му от 04 август 1998 година: "Кой е царят и где е столицата?" - великолепна публицистика, анализираща как повече от век Бургас е бил пренебрегван за сметка на Варна и как северния град от Морска царица е станал Морска столица. 
 


Кой е царят и где е столицата?

В своя пътепис „По вълните на Черно море” /Събрани съчинение, том 12, стр.356/, Иан Вазов описва една своя разходка по Бургаския залив по следния начин:

"Моторната лодка се отдели от кея на пристанището и запори мътнозелените вълни. Бързо тя се движеше навътре, полукръгът голи хълмовете, що заобикаляха широкия Бургаски залив, на всеки миг изменяваше очертанията си, разтваряше се, бягаше. Морето ставаше вълшебно хубаво, трептеше от разноцветното озарение на лъчите на пролетното слънце..

...Надясно едно островче, което слива почти с брега, /То, и друго край Созопол са единствените острови на Черно море/. Това островче е Света Анастасия, Княз Фердинанд попросил някога Бургаската община да му го отстъпи, за да съгради там морски дворец по подобие на Баромайския залив в езеро Лаго Маджоре. Общината, която тогава имала за кмет грък, отказала. И сега островчето пустее с полупорутения си манастир...”


Не зная кметът-грък или скудоумниците избраници, които допълват и до ден днешен местата не само  на общинските сесии, но и в Народното събрание, са виновни за ......решение на сегашната Бургаска община.

Защото след като царският дворец не е бил построен....остров Света Анастасия, той е бил построен в Евксиноград край Варна.

От тогава всъщност започва една неравностойна гонитба между двата големи черноморски града, в която винаги се класира Варна. Че как иначе?

Къде ще летуват Царят и Царицата?
– Естествено, при Варна.
Къде ще почиват министрите и депутатите?
- Пак при Варна.
От кой град ще има член на Полибюро?
- От Варна.


Къде е пъпът на цялата ни морска пропаганда?
- Пак при Варна.../Филиали на Националното радио, на Националната телевизия, държавно издателство, вестници, списания, ръководство на БМФ, на пристанищата и пр., и пр., - все във Варна/.

Ето, тази пристрастност на властимащите доведе някои варненски апологети да толерират Варна за щяло и нещяло.

Преди около 20 години започна една пропаганда на северния ни морски град, който под път и над път се наричаше „морска царица”. Тогава си позволих чрез бележка в бургаския вестник „Черноморски фронт” да попитам: А кой е царят?

Надявах се, че като направят сметка, варненските апологети ще се сетят и за Бургас, чието пристанище приема и изпраща годишно повече стоки и товари, отколкото всички останали български пристанища, барабар с Варненското.

Бургас е средище на Южното Черноморие , което има най-много слънчеви дни през годината. Бургас построи язовир „Камчия” и даде на Варна в изобилие питейна вода. По нареждане "отгоре” Бургас даде на Варна хиляди строители за благоустрояването на града, макар че те бяха нужни и за собственото му благоустрояване...

През онези години не можеше да се изтъкне като предимство на Бургас фактът, че се намира по-близо до Проливите и с това се явява най-удобна пристанищна връзка с Европа и света, а за трансграничния коридор номер 8.

Спомням си, че в едно западно издание се появи статия, озаглавена „Живков против Живков”. Ставаше дума за разногласия между Тодор Живков и Живко Живков във връзка с „Тексим”. Тогава „Тексим”, подкрепян от Живко Живков, настояваше да разшири Бургаското пристанище като по-перспективно и по-нужно на държавата. Резултатът обаче стана известен на всички много скоро – Живко Живков бе свален от Полибюро. „Тексим” бе разрушен, а някои от ръководителите му бяха вкарани  в затвора.

Тогава започна разширение на Варненското пристанище и девизът „ морска царица” се замени с „морска столица”.

Сякаш България може да има повече от една столица!? Та нали ако възприемем, че Варна е морската ни столица, тогава ще трябва да възприемем, че Добрич е Добруджанската ни столица, че Русе е Дунавската ни столица, Пловдив – Тракийската, Казанлък – Подбалканската, Малко Търново – Странджанската, Кърджали – Родопоската.

На София ще остане да бъде само столица на Шоплука. Та задачата на настоящите редове сега не е толкова да защитят реномето на Бургас, а преди всичко реномето и ролята на София.

Да сме наясно! Не бих искал да се отнемат ли омаловажават достойнствата на такъв град като Варна. Още повече, че имам лични основания да го обичам. За нас, бургазлиите, е ясно, че Варна е най-големият, най-благоустроеният, а може би и най-красивият град по Българското Черноморие. Но всичко трябва да си има мярка. И справедливост! Защото пак Дядо Вазов, пак в същия том, но в друг пътепис, стр. 214, пише”

Уви, Варна не е била честита с някой Байрон, който да прослави морската й красота. Само покойният Шишков я прослави в стихове, които я опозориха:

Оъ, Варна, Варна,
столица стара,
близо Каварна
ти се докара!
Пхюй, каква непозволителна плоскост!”
Наистина, каква непозволителна плоскост! И  до ден днешен! Уви!

В категории: Ретро Флагман


16
Коментара по темата

Добавете коментар

Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 
16.
варненец
09.08.2018 10:12:37
0
3
Смешни комплексирани бургадидаски батки ! Варна никога няма да я стигнете ако ще и столица да ви напрай боко хахахахахахах
15.
В.Гочев
09.08.2018 09:59:01
2
0
Относно това ,че наричам "варненци" варналии - ами не съм го измислил аз. Например роденият в Бургас поет от родители варналии - Костас Варналис не се е наименувал "Варненес".
14.
оффф...
09.08.2018 09:52:00
3
1
След като прочетох статията, много ми ХАРЕСА това, че царят е избрал да си прави резиденцията във Варна, вместо на острова. Благодарение на това решение там няма някоя порутена резиденция направена за глезотия, а манастор и фар, а сега и ресторант. Вместо да е приватизиран имот на някоя комунистическа мутра, сега е място със свободен достъп за бургазлии.
Това че във Варна са почивали политици и "големци" и евентуално са инвестирали, не ме впечатлява. Не ме кефи идеята Бургас да бъде заграбван от богоизбрани политици. За сметка на това, Бургас е изграден от обикновени работещи българи от цяла южна България. В него е царувал гения на обикновения българин - спортист, поет, художник, актьор, рибар, търговец, инженер.
Днес Бургас е най-бързо развиващия се голям град в България и само човек, който не е живял в другите градове не може да осъзнае колко по-добре сме. Нямам нищо против преднината, която е дадена преди години на Варна и се надявам скоро шопите да се сетят да пуснат някой лев и за тях.
13.
до 12
09.08.2018 09:30:56
3
1
В Бургас родените във Варна ги наричаме варналия,варналийка ,варналии. Варненци си е тяхна измищльотина понеже горните звучат твърде хард. Те се наричат варньеньци.
12.
възмутен теляк до 2
08.08.2018 23:24:59
2
4
Пише се варненци, а не варналии. Ограмоти се малко и тогава пиши.
11.
Хей, автора
08.08.2018 21:08:12
2
0
съвсем си изкукуригал! А стихът за илюстрация направо кърти - класика, що всеки знай: "непозволителна плоскост". Да, точно такава е статията, оплюваща Варна. Хайде със здраве!
10.
Tripadvisor
08.08.2018 18:30:57
4
5
Има един израз РИВИЕРА/сьчетание от море + гористи хьлмове планина/ .При такова сьчетание +СЛЬНЦЕ добьр климат минерални извори човек се чувства наи-добре като сьстояние на духа .Това са го усетили и 1те заселници на Балканите преди 6000 години като се заселилии КРАИ ВАРНА ,дори Древната китаиска традиция наФЕНГ ШУИ казва че НАИ-доброто място за живеене е подножието на планина хьлм вьзвишение отпред ВОДА отзад ПЛАНИНА
Зоната м-у ВАРНАи вилната зона вклячително и Златни пясьци е НАИ- ДОБРОТО НАИ-приятно място за ЖИВЕЕНЕ /Море Гора Чист вьздух минерална в
ода Зеленина спокиствие бьрз и лесен достьп до градска среда -молове клиники училища магазини университети /
бУРГАС НЕможе и да си представи такива природни даденостти и плача на местните пишман горделиви бургасли е просто СМЕШЕН и наивно детски да си мислят че са по по наи
9.
*********
08.08.2018 18:15:53
2
0
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
8.
ДОБАВЕТЕ КОМЕНТАР
08.08.2018 17:30:01
4
4
Варна е била по живково номер едно,ама сега дръпнаха мноого назад,сега е мега грозен град който и каквото да ми казва по инфраструктура и всичко ги бием,за това идват да почиват тук.
7.
MARCUS RASHFORD
08.08.2018 11:49:29
11
6
За положението на Бургас в цялата структура на държавата и в спора за инфраструктурни предимства с Варна е виновен единствено и само Бургас. Или по-точно гражданите на Бургас. Прозвището КьорБургас не е случайно. Мъдрият народ винаги нарича нещата с точните им имена.
Бургазлии са хора, които никога не се гордеят с това, че са бургазлии. Те всъщност се гордеят само на маса и във форумите. Но никой човек, който има възможност, няма да направи нешщо за града и да не му е от полза. Примерно – колко от вас биха протестирали, че Държавата не вкарва нови предприятия в Бургас и че за 12 години кметуване на Николов не е дошъл нито един реален инвеститор, който да стартира проект?
Колко от вас биха протестирали с блокиране на пътища, че Бургас е ощетен за сметка на Българи? Вие ако сте истински бургазлии трябва да се водите първо от Бургаския интерес и след това от Българския
Може и да сме българи, но сме първо бургазлии! Защото когато България не я е имало на картата, Бургас го е имало. Това е истината – градът е тук, на най-хубавия залив, връзка между Европа и Азия без значение в коя държава ще попадне
6.
A
08.08.2018 11:16:45
6
1
Има друга история защо
Цар Фердинанд не е обичал да идва в Бургас. Как конете с файтона са го отвели право в публичния дом.
5.
Хаха
08.08.2018 10:52:44
7
17
Хазаха спор между Село бургас и град с хилядолетна история Варна.
4.
Ivan
08.08.2018 10:45:38
5
4
Mnogo interesna statia a ia kajete koi shte lapne ostrova sega i zashto nikoi nishto ne kazva aaa bai Ahmet Dogan
3.
Бургазлия
08.08.2018 10:44:10
10
2
Синоптиците винаги обявяват температурата във северна Варна през лятото с поне един градус по-висока от тази в южния Бургас!
2.
В.Гочев
08.08.2018 10:27:14
11
2
"searchЕмблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Евксиноград.


Дворец „Евксиноград“

Euxinograd 2017 77.jpg
Фронтален изглед към двореца, 2017 г.
Bulgaria Varna Province location map.svg

43.2273° с. ш. 28.0077° и. д.Местоположение във Варненска област.

Координати: 43.227319° с. ш. 28.0077° и. д. |


Местоположение
Варна, България

Тематика
история, ботаника

Основан
1890 г.

Допълнителна информация


Адрес
Варна, Св. Св. Константин и Елена

Телефон
052 393 140

Сайт
http://www.euxinograd.bg
Дворец „Евксиноград“ в Общомедия

Дворецът „Евксиноград“ се намира от северната страна на Приморския парк на град Варна, на малък провлак [1].

Строен е за лятна резиденция на княз Александър I Батенберг през 1881 – 1885 г." Цитата е от Уикипедия.По някога се чудя,как един автор се изтъпанчва в широкото медийно пространство и словоблудства ли словоблудства.Относно искането на Фердинанд- до 1913г. остров Св.Анастасия е бил нещо като малък Атон за гръцката православна църква.Дори земите от Пода зо Созопол навътре в сушата на 3-4 километра са били собственост на ГПЦ. Въпроса е -как един градоначалник пък бил тоъй и грък би могъл да се разпорежда с църковен имот .И втори въпрос-защо с няколко реда автора на този пасквил насажда омраза и към гърците и към варналии. Аз зная отговора на собственика на сайта-Ами защото ще се чете...
1.
t4
08.08.2018 10:19:41
15
0
Ставаше дума за разногласия между Тодор Живков и Живков Живков във връзка с „Тексим”.

Култови неграмотници сте ! Ама нещо Живков ми се губи в цялата тази история....рядко неграмотни псевдо журналисти, криещи се зад облечена във власт телевизионна ковра, а сега депутат
Флагман.БГ Автор
Флагман.БГ


Новините
Вашият сигнал до ФЛАГМАН
Животът
Политика
Крими
Темида
Бизнес
Разследване
Просвета
Здраве
Лична драма
Лайфстайл
Астро
Пътна обстановка
Ретро Флагман
Спорт
Здраве
Как се предизвика хаос в центъра на Бургас! Баровец си паркира джипа като румънски тираджия, за да обядва(ВИДЕО)
Как се предизвика хаос в центъра на Бургас! Баровец си паркира джипа като румънски тираджия, за да обядва(ВИДЕО) Защо инспекторът на ОП "Транспорт" не иска да види нарушителя повече от час и да подаде сигнал - остава загадка

Всичко в категорията
На косъм от трагедия! Голф лети в насрещното в Несебър, едва не помля две коли Българите припадат по улиците, докато си търсят работа! Вижте жестоката драма на Костадин Бургазлии си скъсаха нервите с новата ТОЛ-система, сайтът се срива след плащането Бургаските строители като чичо Скрудж! Превръщат в сметище града, за да не платят на Общината Българска майка праща по „Спиди“ храни на сина си във Франция – той получава „манджа с грозде“ (СНИМКИ) Внимавайте с този профил! Завлича наивни бургазлийки с пари чрез Фейсбук Speedy с честитка към бургазлийка: Плати две такси и се оплачи на арменския поп за забавената пратка Бургаска фирма изби рибата: На п.дераси и политици дограма не монтираме! Читател на Флагман.бг: Купих си нова помпа, след дни се развали, върнах я в сервиза, а те ми взеха пари за ремонт Внимание! Пасарелката до хотел "Мираж" в Бургас се превърна в ледена пързалка (ВИДЕО) Сигнал до Флагман.Бг. Паркомясто за инвалиди нарушава закона и създава хаос в центъра на Бургас
Вицепрезидентът: Президентството беше патерица на правителството, но ние имаме свое мнение
Вицепрезидентът: Президентството беше патерица на правителството, но ние имаме свое мнение Следващият български еврокомисар трябва да отговаря за разширяването, каза Илияна Йотова
Всичко в категорията
Родители на деца, неприети в ясли, могат да поискат детегледач 592 лекарства за тежки болести изчезват от аптеките Цветанов: Полагаме усилия българите да не се страхуват, че ще бъдат пребити докато спят (ВИДЕО) ГЕРБ се събира на национален предизборен щаб Доналд Тръмп преполови президентския си мандат Борисов към елита на ГЕРБ: Що си мълчите, като говорят? Варна не може да я сравниш с Бургас заради липсата на „Хемус” Димитър Николов: Alea iacta est, начело с нашия успешен премиер и със скоростта на F-16 Block – до нова победа! За скандалната реклама на „Жилет”: Лошо ли е да си мъж и има ли мъжествеността място в 21 век (ВИДЕО) Кампанията в Украйна загрубя: Конкурент направи бутафорно опело и погреба Порошенко (ВИДЕО) Цветелин Кънчев: Каквито са българите, такива са циганите Путин се потопи в ледена вода по случай Кръщение Господне (ВИДЕО)
Зам.-главният прокурор Иван Гешев: Положението е трагично, стотици милиони се губят!
Зам.-главният прокурор Иван Гешев: Положението е трагично, стотици милиони се губят! До момента по схемата с фалшиви решения от ТЕЛК са разпитани над 200 души, допълни той


Всичко в категорията
Пратиха зад решетките Валерий,  който уби 9-годишната Мария, носеща на ръце бебе на пътя Айтос-Карнобат
Пратиха зад решетките Валерий, който уби 9-годишната Мария, носеща на ръце бебе на пътя Айтос-Карнобат 53-годишният мъж от варненското село Приселци получи двегодишна ефективна присъда
Всичко в категорията
Николай Банев обвини в лъжа прокуратурата с писмо от ареста (СНИМКА) Осъдиха циганка, съсипала общинско жилище в бургаския ж.к.”Меден рудник” (СНИМКИ) Арнаудова: Шест души са обвинени след акцията за тероризъм "Българският Ескобар" се върна в гръцки затвор 21 г. след бягството си Станелия Караджова на крачка да напусне бургаското следствие, отива в София Увеличиха присъдата на Илиян, който уби брутално красивата си годеница Иван Гешев: „Дунарит” или да е държавен, или с него да се плати на вложителите в КТБ! Антоан Подмола остава зад решетките, имал дилъри-пионки в цялата страна Само във Флагман.бг: Попчето вече е на свобода, съдия Захарин Захариев го освободи Кумулираха присъдите на бургазлията Георги Петров, ето колко ще остане зад решетките Съдът пусна Пейко Янков на свобода срещу 100 бона гаранция, няма доказателства да е в ОПГ
Предизвикателство към бизнеса! Бургас привлича ИТ инвеститори в „Сентрал парк” с двойно по-ниски наеми от София
Предизвикателство към бизнеса! Бургас привлича ИТ инвеститори в „Сентрал парк” с двойно по-ниски наеми от София В трите бизнес сгради ще бъдат обособени 6 хил.работни места, наемите са 6,5 евро на кв.м. – двойно под тези в София

Всичко в категорията
"Тапициран" с тютюн автомобил опита да мине през ГКПП Малко Търново, митничарите го спипаха Разкриха две нелегални мобилни бензиностанции, ето къде Жесток скандал! Охранители пребиха момче в "Кауфланд", защото "краде" батерии! (СНИМКИ) Зловещо: Вулева готви на гробище страшна черна магия за Боби Ръгбиста, а той уточни колко секс е правил със Златка Проверяват кмет за конфликт на интереси Нарушения в автошколи в страната Извънредно! Държавата поиска отнемане на 2 400 000 лева от Трайчо Трайков "Ден Х": Военни в Германия с таен, кървав план за масови убийства на политици и бежанци Шефът на БДЖ със сигнал до ДАНС за злоупотреби, топи зам.-министър Занчев Вижте кой стотици пъти сигнализирал за подкупите на Харалампиев, дори и премиера, но не му обръщали внимание Тежка сватба в БСП, млад социалист взе за булка ослепителна сръбкиня (СНИМКИ)
Удължиха грипната ваканция в Бургас
Удължиха грипната ваканция в Бургас Детските градини и яслите в Бургас ще работят, но със степен на филтър и ограничение

Всичко в категорията
В новия фитнес център в Бургас ваят тела на уредите, с които олимпийците тренират за рекорди
В новия фитнес център в Бургас ваят тела на уредите, с които олимпийците тренират за рекорди Изключително просторна и светла, залата предоставя възможност на повече посетители да се тренират едновременно, без да си пречат

Всичко в категорията
Самотен баща се нуждае от 3000 евро за лечение (ВИДЕО)
Самотен баща се нуждае от 3000 евро за лечение (ВИДЕО) 41-годишният Росен Стефанов оттлежда сам 3-годишното си момиченце
Всичко в категорията
Симона Алексова: Не е справедливо на приемния родител да дават 800, а на майката – 100 лева Александра Сърчаджиева повтаря съдбата на майка си Родителите на Селин, починала в Германия, завеждат дело срещу лекарката Баба Дора от Шарково: Много си обичах „Бойко Борисов“, майка му ми даваше хубаво мляко (ВИДЕО) Тъжна Коледа за Цветелина Уланд, продължава битката й за децата, отнети от норвежките служби (ВИДЕО) Бургазлийката, приютила Пенка и семейството й след пожара: Знам колко са страдали тия хора (ВИДЕО) Близка на загиналия на Нова година Велислав: Братче мое, винаги си в живота ми, мечтите, сърцето, съня ми... Заради ипотека 95-годишната жена и семейството й останаха без дом (ВИДЕО) Болният Йосиф Сърчаджиев тръгна с куче водач Зловещо! Дириха младо момиче във водите на езеро, а намериха трупа й да лежи в бежански лагер (СНИМКИ) Спешно! Състоянието на малката Тани се влошава, животът й струва 50 хиляди долара!
Как изглеждаше жената през социализма Спомени от соца: През 1978 г. по заповед на Чочоолу танкове газят Столипиново. В махалата е въведено военно положение Помните ли страховития 8 януари, 1981 г.? Двуметрова вълна помете Поморие! (СНИМКИ) Спомени от соца: Когато нямаше Коледа, а нощите около Нова година миришеха на смола Спомени от соца: Какви подаръци ни носеше Дядо Мраз (СНИМКИ) Спомени от соца: Когато учехме по Коледа, а най-големият празник беше Нова година Какво бе здравеопазването по време на соца? Из спомените на една пациентка Ексклузивно! Ето как преди 35 години Несебър влезе в книгата на ЮНЕСКО (СНИМКИ) Мръсните тайни на социализма: Престъпността в НРБ, за която никой не говореше Спомени от соца: Историята на пл. "Тройката", който е трябвало да прилича на парижкия „Етоал“ Спомени от соца: 5 райски кътчета по Южното Черноморие, вижте Ропотамо и залива на Несебър
http://www.AVTOCHASTIonline24.Bg
Общините
Бургас Бургас
Меден Рудник Меден Рудник
Айтос Айтос
Карнобат Карнобат
Несебър Несебър
Поморие Поморие
Созопол Созопол
Царево Царево
Приморско Приморско
Средец Средец
Малко Търново Малко Търново
Камено Камено
Сунгурларе Сунгурларе
Руен Руен
Бургас
В новия фитнес център в Бургас ваят тела на уредите, с които олимпийците тренират за рекорди
В новия фитнес център в Бургас ваят тела на уредите, с които олимпийците тренират за рекорди Изключително просторна и светла, залата предоставя възможност на повече посетители да се тренират едновременно, без да си пречат

Всичко в категорията
Ето как декларациите с баркод сами смятат дължимия данък 10 дни за ползване на отстъпката за подадена декларация за доходите по електронен път Денят на встъпването в тайнството на брака е най-специалният за всички влюбени двойки и като такъв заслужава изключително тържество Продължава ли грипната ваканция в Бургас? Ето го отговора Смел бургазлия хвана 41-годишния Пацо, докато краде велосипед от жилищен блок Извънредно! Микробус и лека кола се помляха на бул. "Христо Ботев" в Бургас (СНИМКИ) Важно! Кръвният център на УМБАЛ Бургас се премести зад Първа поликлиника Живко Табаков към Флагман.бг: Пожелавам ви дълги години да пишете своята история на конкурентоспособна журналистика Лекарка от Бургас предлага санкции за болните от грип, ако не са ваксинирани (ВИДЕО) С 13 млн. лв. Община Бургас ще образова гражданите как да се топлят и ще сменя печки в Долно Езерово с екологични Поздравителен адрес от председателя на УС на „Лукойл Нефтохим Бургас” до Флагман.бг
Извънредно! Голф се размаза в светофара на бургаския бул. „Захари Стоянов” (СНИМКИ) Осъдиха циганка, съсипала общинско жилище в бургаския ж.к.”Меден рудник” (СНИМКИ) Кокошарник край бургаския жк. „Меден рудник” стана на пепел, причините се изясняват Спецакция край жк „Меден рудник“! Маскирани ченгета удариха Фиатa на Антон, откриха дрога Извънредно: Пожар гори в блок 47 ж.к. „Меден рудник“, има линейка Двама са откарани в болница след пожара в бл.47 в бургаския ж.к.Меден рудник (СНИМКИ) Ремонтът на бул.”Захари Стоянов” започва през март, приключва до началото на лятото Има ли начин да се изселят ромите от ж.к.Меден рудник, питат граждани Нагъл софиянец нахлу в дом в жк „Меден рудник”, отмъкна куп вещи и избяга, но съжали жестоко Къде, ако не в ж.к."Меден рудник"! Станаха ясни подробности за криминогена, извадил пистолет в тълпата на Нова година Електрическо табло пламна в новогодишната нощ в ж.к.Меден рудник
Драмата е жестока! Починалият зад волана автобусен шофьор е съпруг на кметица на айтоско село 200 айтоски бебета са родени в чужбина през 2018 година Началникът на Отделението по кардиология в УМБАЛ „Дева Мария“ открива кабинет в Айтос Ударно начало на годината за Айтос: Търсят кой да обнови спортната зала, която ражда шампиони Защо шеф Караянчева бърка лидера Марешки с председателя Гери от Айтос Айтос с една крачка напред! Автoмaтичнa мeтeopoлoгичнa cтaнция монтираха в СУ “Христо Ботев” Лед скова бента в парк "Славеева река" в Айтос, но безстрашният Веселин се хвърли във водата и извади Кръста Айтос с амбициозна капиталова програма, ще се строи ударно и през 2019 г. Жестока каскада на пътя! 28-годишен айтозлия изхвърча от пътя и обърна колата си по таван Разбра се кой е източил дизела на бизнесмен от село Тополица Кои са най-четените и коментирани новини в Айтос през 2018 година
Кауза за децата на Карнобат обедини Община, жители и местни предприемачи Бургаски Мерцедес се преобърна в канавката на пътя за Карнобат, шофьорът се размина на косъм Бюджет 2019 на Карнобат е 25,5 млн.лева, акцент е обновяването на инфраструктурата Извънредно! Пожар лумна в новогодишната нощ в хижата в с.Соколово Карнобатски крадци обраха пицария в навечерието на Коледа, но дни по-късно... Най-четените и коментирани новини в Карнобат: Запечатването на винпрома, трагедията на Задушница… Нови паркинги и еднопосочни улици ще облекчат движението в Карнобат Карнобатлии посрещат Коледа във влага и мухъл заради некачествено саниране (ВИДЕО) Пуснаха Алекс Димов на свобода, не било заради празниците, а заради ... Миню Стайков с инвалидна количка в съда, назначиха му разширена медицинска експертиза Полицията разкри кой открадна суджука в Карнобат, от луканката обаче нямаше и следа
В АГ-отделението на МБАЛ-Поморие спазиха традициите на Бабинден (ВИДЕО)
В АГ-отделението на МБАЛ-Поморие спазиха традициите на Бабинден (ВИДЕО) Дай Боже все повече млади хора да остават в България и тук да се раждат все повече деца, каза д-р Матей Попов - завеждащият лекар


Всичко в категорията
Отлична новина! Ремонтират важни пътни артерии в Поморие Приключиха обществените обсъждания на проектобюджета на Община Поморие за 2019 г., ето как ще бъдат разпределени средствата Поморийци си отдъхнаха, нова фирма ще отговаря за обществения превоз след десетилетия неудобство Големи проекти ще преобразят Ахелой още тази година Поморие се преклони пред Яворовия гений. Навършиха се 141 години от рождението на поета Каблешково се разширява с два нови жилищни квартала Започнаха обществените обсъждания на проектобюджета на община Поморие за 2019 г. Стартира проектът за реконструкция на водопроводите в селата Бата и Страцин Кметът Иван Алексиев инспектира ремонта на училището в с. Бата Помните ли страховития 8 януари, 1981 г.? Двуметрова вълна помете Поморие! (СНИМКИ) Зелена светлина! Съдът връща към КЗК жалбата за концесията на плажа на Маймуняка в Поморие
Издирват собственици на каравани заради разрушените дюни на Къмпинг „Смокиня“
Издирват собственици на каравани заради разрушените дюни на Къмпинг „Смокиня“ Вече има повдигнати обвинения, каза министърът на туризма Николина Ангелкова


Всичко в категорията
Отлична новина! Правителството отпусна 1 млн. лв. за спортна зала в Царево
Отлична новина! Правителството отпусна 1 млн. лв. за спортна зала в Царево Решението е взето днес след одобряване на допълнителни трансфери от бюджета

Всичко в категорията
Учителката Деси Стоянова от Царево: Морските ми елхи са направени с любов (ВИДЕО) За една уникална и еко Коледа! Учителка от Царево майстори елхи от изхвърлени клонки (СНИМКИ) Извънредно! Река Велека заля и затвори пътя Ахтопол-Синеморец Огромна опасност! Река Ропотамо вдигна рязко нивото си след проливните дъждове, а идва сняг!(ОБНОВЕНА) Геодезистът Йоан Каратерзиян: Има път до плаж Силистар и не би трябвало да е в частен имот (ВИДЕО) АПИ ремонтира над 117 км пътища в Бургаска област, ето кои са Държавата не прави почти нищо за Странджа през последните години – поредно доказателство, че живеем в разпад Представят утре съкровището от Калиакра и още разкрития на Сдружение „Черноморска Странджа“ Голямото сърце на Лозенец събра над 150 кг любов Представят на кръгла маса в Ахтопол историко-археологическите проучвания в Черноморска Странджа 30-годишен сливналия прати две момичета в болница след тежка катастрофа на пътя Царево-Приморско
Нямам притеснения от конкуренти за кметския стол в Община Приморско
Нямам притеснения от конкуренти за кметския стол в Община Приморско Партията ще реши дали ще съм кандидат за следващ мандат,  оставям финансово стабилна община и съм спокоен за съгражданите си


Всичко в категорията
Приморско направи първа копка по инвестиционен проект във водния сектор за 22 млн.лв. (СНИМКИ) Община Приморско поема лодките за разходка до устието на р. Ропотамо? Защо не, казват от РИОСВ Петър Янакиев извади Кръста в Приморско, скачал за първи път в ледените води (СНИМКИ) Община Приморско почете паметта на замръзналия на поста си войник-граничар през 1929г. Правителството отпусна 1,6 млн. лв. за обновяване на инфраструктурата в Приморско Енергийна компания подкрепи средното образование в Приморско, оборудва кабинети за 55 000 евро Дават на съд 59-годишния Владимир Колев, който пиян на кирка прегази велосипедист в Приморско Детски танцов състав "Приморче" навърши четвъртък век, отбеляза празника с голям концерт (СНИМКИ) Похвално! Полицаи от Приморско хванаха крадец, задигнал телефон от туристка през лятото Даниел се парализира след падане от водна пързалка в Приморско. Да му помогнем! Високо отличие! Приморско стана община номер 1 за морски туризъм
Просветният министър възхитен: Даде за пример Община Средец в образователната интеграция
Просветният министър възхитен: Даде за пример Община Средец в образователната интеграция Община Средец е една от малките в България, но пък има какво да покаже относно образователна инфраструктура
Всичко в категорията
Жестока трагедия край Средец! Мъж изгоря при пожар в дома си Акция в ромските махали в Дебелт и Средец: Иззети са огромни количества незаконно добита дървесина БМВ избухна в пламъци в центъра на Средец Община Средец инвестира над 230 хил. лв. за ремонт на пътища Хидролог бие тревога: Реки в Бургаско може да прелеят (ВИДЕО) Жителите на Средец към БСП: Напълно липсват медицински сестри в болниците Тумба цигани оставили без покритие мрежата на БТК в Средец, задигнали медните жици Софиянец си помисли, че е в Перник.Подкара голфа си по улиците на Средец на 2 големи Депутатът Галя Желязкова на среща с пенсионерите от Средец, ще говорят за алоизмамниците Бързи и яростни! Ромско семейство се обърна с каруцата си в Дебелт, спасяват ги с линейка Средец напълни „Голямото сърце”, благотворителната инициатива бе подкрепена от жителите на града
За първи път "мъжко хоро" се изви в сърцето на Странджа, Кристиян Станков спаси Кръста на Малко Търново (СНИМКИ) Прогнозата се сбъдва! Пелена от сняг затрупа Малко Търново Авторите на снимките на падналата ограда край Малко Търново може да отидат на съд Щетите по огратата на границата са вследствие на обилни валежи, отстраняват ги светаквично Паднала ограда до Малко Търново доведе до политически сблъсък в парламента (снимки) „Голямото сърце на Малко Търново“ от днес подкрепя инициативата за закупуване на реанимобил Колко дават общините в Бургаска област за снегопочистване И Малко Търново се включи в проекта за борба срещу отпадъците в черноморското крайбрежие АПИ ремонтира над 117 км пътища в Бургаска област, ето кои са В Малко Търново ще си разменят книги в Деня на народните будители 81-годишен старец прати дете в болница след челен удар на пътя за Малко Търново
Извънредно! Епилатор уби в банята момче на 27 години
Извънредно! Епилатор уби в банята момче на 27 години Драмата се разигра току-що в каменското село Черни връх

Всичко в категорията
Камено даде старт с водосвет на новата камбанария на църквата „Св.вмчк. Георги Победоносец“ Благороден жест! Красавица от Камено дарява балната си рокля (СНИМКА) Арестуваха 22-годишен автоджамбаз, задигнал Опела на мъж от Камено Пожар в котелното помещение едва не изпепели вила в с.Черни връх 33-годишен задигна луканките на съсед в Русокастро, след като ченгетата го спипаха... В Камено сами се грижат за събирането на сметта - съветниците вдигат заплатите в БКС с 10% 2018-а година за Камено – без бури и вихрушки, но тежка откъм финанси Площадът на Камено заблестява след одобрено финансиране от правителството (СНИМКА) Над 1,7 млн. лева отиват за възстановяване на инфраструктурата в Камено след наводненията в края на 2017 г. Народният представител Галя Желязкова стана „кръстница“ на детска градина в Черни връх Наглост! Двама цигани задигнаха кола и я разфасоваха за старо желязо
ДПС с подготовка за нова победа в Сунгурларе, ще асфалтира ударно преди изборите
ДПС с подготовка за нова победа в Сунгурларе, ще асфалтира ударно преди изборите Обществената поръчка е за половин млн. лв., включва населените места в общината

Всичко в категорията
Кошмар! Път край Сунгурларе се превърна в ледена пързалка, бургазлийка излетя в канавката и се заби в дървета Благотворителен базар обедини жителите на Сунгурларе, събират и капачки в помощ на спортни клубове ГЕРБ-Сунгурларе ще подкрепи Коледен благотворителен базар в помощ на спортен клуб 70-годишна рускиня отнесе с автомобила си жена в сунгурларско Джигит с Фолксваген помете велосипедист край Сунгурларе и избяга Пенсионер от Сунгурларе влезе в ролята на пожарникар, обаче не успя да спаси трактора си 50 семейства от село Славянци живеят в страх и ужас. Къщите им се наводняват при всеки дъжд 34-годишен направи нещо немислимо и пострада жестоко, за да спаси колата си от уличен стълб Стадионът в Сунгурларе вече си има име Екшън на пътя! Каруца предизвика зверски удар край Сунгурларе, жена е в болница На прага на зимата: Община Сунгурларе бави дървата за огрев
25-годишен шофьор от Руен уби велосипедист при тежка катастрофа Най-накрая! Разбитият Айтоски проход ще бъде ремонтиран за 20 млн. лв. Колко дават общините в Бургаска област за снегопочистване Пратиха за 12 години в затвора убиеца Петър, размазал черепа на Станчо в с. Вресово Изправят пред съда 20-годишния Петър, смазал с дървен кол главата на Станчо в с. Вресово Огромна трагедия! Пежо се заби с бясна скорост в дърво край Руен, загина 18-годишната шофьорка Трагедия край Руен: Мицубиши блъсна Хонда, прати я в крайпътно дърво и уби шофьора Намериха изчезналата 17-годишната ученичка от Вресово, пила кафе на „Кашмир“-а с гаджето си Мистерията се заплита: 17-годишната синеока красавица от Вресово избягала с гаджето си? Издирват 17-годишно момиче, в неизвестност е четвърти ден Как „турската” община Руен се превърна в символ на толерантност и спази завета на Апостола (ВИДЕО)
Денят на встъпването в тайнството на брака е най-специалният за всички влюбени двойки и като такъв заслужава изключително тържество Интервю Всички интервюта Сватбена агенция „Финес“ Денят на встъпването в тайнството на брака е най-специалният за всички влюбени двойки и като такъв заслужава изключително тържество
На Grand Wedding Expo компанията със собствен ресурс за всички сватбени услуги ще представи авторски концепции

Глас отвътре Всички Флагман.БГ, Флагман.БГ За скандалната реклама на „Жилет”: Лошо ли е да си мъж и има ли мъжествеността място в 21 век (ВИДЕО) Това е едно дълго, мъчително упражнение в нисък корпоративен феминизъм

Вашият сигнал до Флагман Всички сигнали Как се предизвика хаос в центъра на Бургас! Баровец си паркира джипа като румънски тираджия, за да обядва(ВИДЕО) На косъм от трагедия! Голф лети в насрещното в Несебър, едва не помля две коли Българите припадат по улиците, докато си търсят работа! Вижте жестоката драма на Костадин Бургазлии си скъсаха нервите с новата ТОЛ-система, сайтът се срива след плащането Бургаските строители като чичо Скрудж! Превръщат в сметище града, за да не платят на Общината
Вижте какво Ви очаква днес - здраве, работа, учение, пари, любов
Дневен хороскоп за 22.01.2019на Стефка Добрева - астролог, нумеролог и лечител
Овен Телец Близнаци Рак Лъв Дева
Трябва да сте по-внимателни при сключване на договори и споразумения. Звездите в този ден ще са по-щедри към дамите, които се занимават с наука или с финанси. Времето е подходящо за купуване на нови дрехи, както и подреждане на дома. Възможни са проблеми със стомаха. Ще ви върви във всякакви дела. Може да пътувате, да преговаряте и да се забавлявате. Споразуменията ще са ползотворни, а околните – очаровани. Възможни са обаче здравословни проблеми. Мъжете с хронични заболявания да се пазят! В тези дни са възможни повече неприятности и конфликти. Не трябва да проявявате наивност, защото има опасност да загубите доста пари. Възможни са и любовни разочарования. Добре е да обърнете повече внимание на децата, за да не тръгнат по лош път! Полезно е в този ден да избягвате конфронтации с висшестоящи личности, защото ще се натоварите емоционално, а и има риск след спора да се увеличат задълженията ви. Добре е да носите тоалети със сребрист цвят. Това спомага за емоционално равновесие. Успех ще имате с всички дейности, свързани с обмен на информация или пътуване. Ще си спестите споровете и тревогите, ако приемате хората такива, каквито са и не се опитвате да ги поучавате или променяте. Днес не бива да прекалявате нито с флирта, нито с алкохола. Изненадайте близките си, като се постараете да внесете повече уют в дома си! Може да създадете по-приятна атмосфера за тях. Дава ви се шанс да намерите и нови източници на доходи. Възможни са здравословни проблеми. Обърнете внимание на бронхите! Бъдете дисциплинирани, но избягвайте излишната строгост в отношенията си с околните! Спестете си критиките и разправиите с началниците, като се извините, дори и да не се чувствате виновен! С нежни слова лесно ще намерите пътя към сърцето на хората, които харесвате. Това е благодатно време както за научни изследвания, така и за работа с енергии. Дори и да не сте екстрасенс, или Рейки канал, може да почувствате мощния енергиен поток. Дава ви се шанс да се освободите от здравословен проблем, ако промените навиците си и станете по-отговорни. Работата със словото и търговията в този ден ще ви върви. Следобед може да се изнервите, но ако контролирате емоциите, ще може да се справите със служебните си задължения. Добре е да отделите и време за спорт. Може да се освободите от стреса с подходящи дихателни упражнения. Може да разчитате повече на интуицията си. Дори и да нямате достъп до т.нар. Акашови записи, в този ден може да получите важна информация, която ще се окаже много полезна за вас. Обърнете внимание на сънищата си и се вслушайте в съветите на хората, които срещате уж случайно! Постарайте се да си изпълните важните ангажименти до обяд, а след това може да се занимавате само с неща, за които не се изисква да влагате старания! По-добре не планирайте срещи или преговори, от които зависи бъдещето ви! Уязвими са горните дихателни органи. Времето е чудесно за обучение. Представителите на този зодиакален знак, които се занимават с научна дейност, ще се чувстват прекрасно и може да постигнат голям успех. Денят е подходящ за организиране на пътуване, за запознанства и за изучаване на чужд език.
Везни Скорпион Стрелец Козирог Водолей Риби
Автори Флагмани
Маркетинг Екип