×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • САЩ обявяват днес нови поръчки на оръжия за Украйна за 6 млрд. долара
  • Вдигат заплатите на военните с 30%
  • Възстановяват движението по АМ "Тракия" в платното за Бургас между 20 и 21 километър
  • Петима служебни министри се явяват на последния парламентарен контрол
  • Путин отива в Китай през май
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Футболните хулигани ще работят в полза на обществото


28 Юли 2018, Събота, 11:39 ч.


Хулиганите, които вилнеят по стадиони и зали, ще полагат труд в полза на обществото до 220 часа, ще бъдат задържани в ареста до 25 денонощия и няма да могат да посещават спортни състезания до 5 години, пише вестник "Сега".

Това са само част от наказанията, записани в Закона за опазване на обществения ред при провеждането на спортни мероприятия, който бе приет от парламента на второ четене.

Проектът бе внесен съвместно от ГЕРБ, "Обединени патриоти" и "Воля" заради инцидентите най-вече по време на футболни мачове в последно време.

Затова и в закона е дефинирано понятието "спортно хулиганство". Това вече е "престъпление по смисъла на Наказателния кодекс, извършено в спортния обект или в спортната зона преди, по време или непосредствено след спортното мероприятие, както и на отиване или на връщане от спортния обект". За хулиганство вече ще се счита и носенето на знамена, плакати и транспаранти, "на които са изобразени текстове, изображения, абревиатури и символи, подтикващи към омраза и насилие, съдържащи обидни квалификации или олицетворяващи идеологии, обявени за противозаконни."

Спортно хулиганство е също предизвикването или участието в сбивания, отказът за изпълнение на разпорежданията на отговорните за спортното мероприятие хора, нахлуването на спортния терен, паленето и поддържането на огън, хвърлянето на предмети, носенето на маски, отправянето на ругатни, други неприлични изрази, жестове и поведение, които са особено вулгарни, както и изрази и скандирания, насаждащи омраза на расова, етническа или религиозна основа

И още: "носенето на оръжие и предмети, които могат да се използват като оръжие, боеприпаси, спрейове със защитен газ, с разяждащи или с оцветяващи вещества, сигнални ракети, взривни устройства, пиротехнически изделия и други общоопасни средства, отделни техни съставки, както и наркотични и други упойващи вещества."

Така формулираните провинения означават, че по стадиони и зали публиката ще има право единствено да скандира приветствени и окуражаващи викове към своя отбор, да аплодира и да мълчи.

Всъщност повечето от скандиранията на спортните агитки са нецензурни или с агресивни послания към противниковите отбори, което означава, че във всеки момент отделни фенове или цели групи могат да бъдат подведени под отговорност за спортно хулиганство.

А това вече води след себе си тежки последствия. При първоначална простъпка, което може и да е псувня или обида на висок глас, ще се налага глоба от 1000 до 2000 лв. и забрана за посещение на спортни мероприятия в страната и в чужбина между 1 и 2 години.

При повторен случай извършителите ще полагат безвъзмезден труд в полза на обществото от 60 до 140 часа или ще бъдат глобявани между 3000 и 5000 лв., като няма да имат право да ходят по спортни събития в страната и в чужбина от 3 до 5 години.

Има и още по-тежки мерки, които ще се налагат при посегателство над състезатели, съдии, полицаи или други лица, ангажирани с организацията на мероприятието (тук се включват журналисти, фоторепортери и оператори), а също така и, ако хулиган използва забранени за внасяне на стадион или в зала опасни предмети.

Тогава ще се наказва с безвъзмезден труд в полза на обществото от 60 до 140 часа или арест от 5 до 15 денонощия, плюс забрана за посещение на спортни събития от 2 до 3 години. При повторна подобна простъпка безвъзмездният труд вече става от 100 до 220 часа, арестът - 10 до 25 денонощия, а забраната за ходене по състезания между 3 и 5 години.

Ако спортният хулиган се окаже непълнолетен (между 16 и 18 г.), тогава ще бъде арестуван за 5-10 денонощия и няма да ходи по състезания 1-2 години. Когато пък противообществената проява е дело на лица, поставени под запрещение, техните родители, съответно настойници или попечители, ще бъдат глобявани между 500 до 1500 лв.

Законът предвижда и затягане на достъпа до спортни събития, както на хора, така и на превозни средства. Специално зрителите ще трябва да имат или персонализиран билет, или да им бъде сканирана личната карта.

Това се прави с цел ограничаване на влизането на провинили се вече фенове.

Никой обаче засега не повдига въпроса за защитата на личните данни на гражданите при сканирането на документите им. Законът просто задължава за целта собствениците на клубове (или на стадионите, които най-често са общински) да осигурят електронни четци на входовете. А също така и да инсталират камери с висока резолюция - по една за всеки вход и изход, една стационарна и една подвижна камера за всеки сектор, плюс камери, които за заснемат подходите извън всеки вход и изход, касите за билети и местата за изграждане на КПП-та към спортното съоръжение.

В допълнение - отговорникът по сигурността на съответното събитие трябва да обособи помещение за оперативен координационен център, като сигналът от видеокамерите да се извежда на контролни монитори, разположени в оперативния център. Записите ще могат да се използват като доказателства в съда, ако е нужно.

Това обаче неминуемо ще вкара в допълнителни, и то не малки, разходи спортните клубове, най-вече тези в долните футболни дивизии, както и в спортове като баскетбол, волейбол, хандбал и др., които не разполагат с почти никакви свободни средства, извън необходимите за завършване на състезателния сезон от съответния отбор.

Въпреки това и въпреки вероятността от протести на подобни клубове, председателят на Комисията по въпросите на децата, младежта и спорта Славчо Атанасов, който бе и един от вносителите, е доволен: "Радващото е, че всички депутати подкрепиха закона без нито една обструкция. Имаше колеги, на които глобите им се виждаха твърде високи, но общественият проблем е толкова голям, че не трябва никакви компромиси“.

Очаква се новият закон да бъде бързо подписан от президента - до седмица, и така няма да се изчака 14-дневният срок. Мотивът е, че футболното първенство в Първа лига вече започна, а това във Втора лига ще стартира през този уикенд. Единствено разпоредбата за допускане до спортно събитие след разчитане на лична карта на посетителя от четец за лични документи може да влезе в сила по-късно - 1 година след обнародването на закона в "Държавен вестник".

България



Коментари
0
Коментара по темата
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Трескава подготовка за откриването на "Флора 2024" Трескава подготовка за откриването на "Флора 2024" Не пропускайте да направите цветна обиколка на Лазаровден в Морската градина, официалното начало е от 11 в събота 4 знака, че имате нужда от спешна промяна в живота си 4 знака, че имате нужда от спешна промяна в живота си Понякога всичко, от което се нуждаем, за да се почувстваме пълноценни, е промяна на средата Имаше ли секс в „Ергенът“ Имаше ли секс в „Ергенът“ Ако нещо се е случило, то е станало, докато Валерия и Алек са били в морето 4 златни съвета как да запазите достойнството си при раздяла 4 златни съвета как да запазите достойнството си при раздяла Независимо дали раздялата ви е била приятелска или изпълнена с нараняване и предателство, прошката е от ключово значение, за да продължите напред с достойнство Зодиите, които са най-големите манипулатори, бягайте от тях Зодиите, които са най-големите манипулатори, бягайте от тях За една от тях никога не бихте предположили Рецепта за печено халуми с боровинково сладко Рецепта за печено халуми с боровинково сладко Изключително лесна, но толкова вкусна и ефектна рецепта Изхвърлете веднага тези неща от дома си - носят безпаричие Изхвърлете веднага тези неща от дома си - носят безпаричие Ето как да привлечете благополучие в живота си с помощта на фън шуй Тя беше хищната хиена на поп фолка, отказвала е 17 предложения за брак Тя беше хищната хиена на поп фолка, отказвала е 17 предложения за брак Изпълнителката Петра твърди, че 60 са новите 30 Търси се начин да омаскарят Йеротей, за да не стане митрополит, гневни са миряни Търси се начин да омаскарят Йеротей, за да не стане митрополит, гневни са миряни Назначена е ревизия, която вероятно няма да установи нищо, но ще сложи петно върху службата му в поморийския манастир Вижте какви празници предстоят в селата около Бургас Вижте какви празници предстоят в селата около Бургас Ще се провеждат великденски концерти и събори 
Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Европейският континент не инвестира достатъчно в иновации, не успява да защити промишлеността си и да засили военните и отбранителните си способности, каза френският президент Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Скъпата швейцарска марка „Baume et Mercier” блести на ръката му Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Кралят предизвика голямо безпокойство сред членовете на семейството и приятелите си, тъй като продължава да се бори с неразкрит вид онкологично заболяване Служебното правителство назначи шест нови областни управители Служебното правителство назначи шест нови областни управители Повечето от тях са свързани с ГЕРБ Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Бившата му изобщо не ги поглежда, а Танцуващият с вълци плаща на хлапе по 160 000 щ.д. В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си Заведението се намира във Верона Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Няма да може да вкарвате плодове по време на първенството Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Алек Младенов изправи на нокти Мария Чекмарьова Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Приетите от вчера от парламента промени в Закона за чужденците в България няма да спасят сезона Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ На събитието присъства кметът на община Поморие Иван Алексиев
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сине, тъп си като тази маса! - казва бащата и чука по масата.
- Тате, някой чука, да отворя ли?
- Остави, аз ще отворя.
Виц на деня Виц на деня В кабинета на психолога:
- Имате ли в рода си хора с психични отклонения?
- Имам един братовчед, той разрежда виното с лимонада...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Бог не може да следи за всеки, затова е създал съседите!


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори