×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Тестват сирените в София на 1 април
  • Откриха труп до детска ясла в Русе
  • Енергийната система на Украйна е разрушена на 50%, според източник от Киев
  • Експлозия в най-голямата румънска рафинерия Петромидия
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Ченгетата и чалгата съсипаха българския футбол – точно както съсипаха и държавата


11 Юли 2018, Сряда, 12:34 ч.
Автор: Faktor.bg

Талантливите български деца скоро ще се превърнат в талантливи футболисти, но на чужди национални отбори

Да обичаш истински футбола е дар Божий. 

Всеки, който от ранни детски години се е запалил по най-великата игра, знае за какво става въпрос.  Когато истински обичаш футбола, можеш поне за няколко часа да забравиш всичко друго: работата, сметките, интригите, проблемите...  Можеш поне за малко да намериш спасение от всички проблеми на твоето собствено „поле”  в онова, другото,  зеленото поле.  Когато истински обичаш футбола  дори това, че националният ти отбор не е на Световно първенство не може да те откаже да гледаш Мондиал.  Навярно всички имаме приятели, които – освен националния си отбор, от години и дори от десетилетия са върли фенове я на Бразилия, я на Германия, на Франция, на Италия...  Знаят всяка подробност около съставите на тези чужди национални отбори, радват се на победите им и страдат за загубите им наравно с чужденците. 

Обаче! Колкото и да обичаме футбола по принцип, както и да го въртим и сучем, колкото и да сме свикнали да подкрепяме някой чужд национален отбор като свой, не можем да си кривим душата – друго си е твоят собствен национален отбор да е на световно първенство! Или на европейско! Друго си е да облечеш националната фланелка, да изрисуваш трикольора на лицето си, да пееш химна с отбора. Да ти подскача сърцето при всяка атака и да си пред инфаркт при всяка дузпа. Абсолютно несравнимо е!

Част от нас, които сме имали късмета да гледаме онзи Мондиал от 1994 г., сме щастливци, защото най-добре знаем какво е това чувство.  Изпитвам истинско съжаление към днешното младо поколение, към децата и тийнейджърите. Те, горките, идея си нямат за какво  говорим.  Защото вече 20 години българският национален отбор не е стъпвал на световни финали. Не стига това, ами и българските клубни отбори през последните години почти

изчезнаха от голямата футболна сцена,

с изключение на един-два пробива на „Левски” в Шампионската лига и това, което сътвори „Лудогорец”.  То добре, че е „Лудогорец” през последните години, та децата в България да усетят поне малко що е то да си горд с българския футбол...

Но дори и в еуфорията около „Лудогорец” остана горчилка. Хубаво е да хвърчат орли и Крисия да пее химна. Но когато после трибуна на стадиона бъде кръстена на румънски футболист усещаш, че има нещо, което никак не е хубаво. И не само политическите глупости при откриването на спомената трибуна „Моци”. А нещо много по-сериозно: че през последните години няма нито един български футболист, на когото да бъде кръстена не цяла трибуна на стадион, а дори малко балконче в софийска панелка! 

Това е най-тъжното и най-притеснителното от всичко: че вече няма нито един български футболист, чието име да е популярно в Европа и света. Нека бъдем реалисти – не говорим за таланти от ранга на Гунди и Стоичков.  Но нима наистина през последното десетилетие

не се появи дори едно талантливо дете

в българските футболни школи, което да се доближи до нивото на Бербатов, Мартин Петров, Стилиян Петров, дори до спорния Валери Божинов? Защото след поколението на тези, изредените, напрактика българските футболни школи не произведоха нито един качествен футболист, чието име да се забележи на европейската футболна сцена!  В предишните години български футболисти играеха в най-силните отбори на най-силните първенства: английското,  германскато, италианското, испанското... Българи играеха и бяха звезди в грандове като Барселона, Манчестър Юнайтед, Щутгарт, Хамбургер Шпортферайн, Селтик, Астън Вила... И не просто играеха там, а ставаха топ реализатори, печелеха шампионати и европейски турнири. 

С днешна дата положението е трагично. Нито един български футболист вече не играе в голям европейски клуб.  За последния сезон само двама играха в отбори от голямо европейско първенство, в слуая италианското:  Андрей Гълъбинов в „Дженоа” и Алексанъдр Тонев в „Кротоне”.  И тук обаче ситуацията бе трагична: макар и в Серия А, и двата отбора през цялото време се движеха на 2-3 точки от изпадащите. 

Като споменахме еуфорията около „Лудогорец”, да си кажем как стоят нещата и там. Преди героят беше румънецът Моци.  А през последния сезон  тимът на Киро Домусчиев остана само с един българин-титуляр. Някой вярва ли, че в новата селекция ще бъде кой знае колко по-различно?
Как, при това положение, да искаме националният отбор да върви напред и да се класира на световни и европейски финали? Кой да го класира там? Тези татуирани хлапаци, които търчат по родните терени във времето, в което не се търкалят пияни по чалготеките ли? Тези момчета, които не са стъпвали на голям европейски стадион и когато по някаква случайност се изправят срещу истински гранд, си правят снимки със звездите му и събират автографи ли? На тях ли ще разчитаме да имат психика и качества? Или на малцината, които играят в средняшки отбори от държави от бившия социалистически лагер?

Какво се случа в българския футбол? Наистина ли не растат талантливи български деца през последните години?  Едва ли!

Българският футбол – точно както българското образование и българското здравеопазване,  стана

жертва на безхаберието, политическите интриги и корупцията в българската политика

Това е истината! Само погледнете какви хора са начело на спортните федерации у нас. Погледнете отчетите на федерациите – отчитат се подробно има-няма 10% от разходите, всичко останало в графа „Разни”! Къде отиват тия „разни”? Откъде идват? Кой плаща, кой поръчва?

Случилото се с ЦСКА е може би е най-яркият пример как мръсните политически интриги могат да убият клуб-легенда.  В разграбването на ЦСКА не се включи само един бивш политик, а цяла политическа партия. И няколко правителства, които позволиха на споменатия политик да прави каквото си ще  с клуба, а после съдът да го изкара чист като момина сълза. 

Фенове протестираха, всички виждаха какво се случва, но си траеха. Защото тези, от които зависеше да спрат разграбването и да пратят в затвора виновниците за кризата в ЦСКА, до един бяха затънали в подобна тиня. Компромати се търкаляха под път и над път. Така, както е било по времето на Държавна сигурност. И нищо чудно! Защото хората, които дърпат конците в българския футбол – а и в държавата, са все още хора, свързани  пряко или явно с Държавна сигурност. 

Мутрите, доносниците, ченгетата, чалгата –това е, което съсипа българския футбол!

След успеха  от 1994 г., вместо да започнат да използват ситуацията, за да развиват футбола в България, всички тези „отговорни” пиявици решиха да изцедят каквото може от него. Който има дете, знае при какви условия тренират малчуганите. Условия, при които трудно ще заобичат футбола... Знае при какви условия живеят в спортните интернати. Знае как се учи в спортните училища.  Знае как се държат треньорите с децата. Знае, че талантът е последното, което ще направи детето титуляр. Знае колко други фактори се оказват по-важни от таланта... Футболните школи в у нас не създават това, което е най-важно – не създават личности!  И не просто, че не създават личности, но и не търпят такива. Ако днес някое талантливо дете, но с по-особен характер като този на Бербатов или Стоичков реши да тренира футбол, ще го изгонят след две седмици...

Футболът в България е затънал и не искащ да изплува от помията на соцминалото си,  не създава характери, които да могат да се приспособят към европейския начин на мислене и европейските стандарти на живот. Срамно е да го разказваме, но вече просто няма начин и трябва да си го кажем – не са едно и две момчетата, които скаути на големи отбори харесват, викат на проби в юношески тимове не грандове и там се оказва, че българчето просто не може да се приобщи. Не може или не иска да научи езика, има проблем със спазване на дисциплина, не схваща, че „забранено пушенето” означава точно това, не успява да намери общ език със съотборниците си  и всички го изолират. 
За съжаление, през последните години у нас футболът се разви само в една посока – към

корупцията и буквално към крепостничеството

  Всеки опит на някои да пробие това е обречен на успех. Преди няколко години български специалист, работещ в един от големите испански грандове искаше да направи летен детски лагер в България и да понаучи на каквото може българските деца. Познайте какво стана – собствениците на няколко големи клуба скочиха и не му разрешиха. Нито пък официално му забраниха. Просто подминаха с мълчание идеята, не протегнаха ръка.  Съвсем неотдавна мой познат беше решил да направи  футболна школа в град от Северозападна България.  Там сещате ли се какво стана? Понеже местният футболен отбор и школата се финансират от общината,  та общината даде ясно да се разбере, че подобна инициатива няма да завърши добре за инициатора...

Това са най-големите проблеми на българския футбол:  политическите кръгове, корупмипараните кметове и общинари,  неадекватните футболни шефове. Те

убиват и задушват всеки талант

Те не искат конкуренция. Въртят и препират едни мръни пари и си гледат живота. А това, че в бъларския футбол живец не остана, хич не ги интересува.  Веднага след 1994 г. на екипите на трите големи софийски отбора се появиха надписите на трите големи мутренски групоровки. Сега по екипите няма надписи. Но вече не е и необходимо – всички си знаем кои са „сивите кардинали” на всеки отбор. Футболът ни стана напълно зависим от порочни политически и финансови схеми, от манипулиране на мачове, от мениджърски интриги.

Тоест – футболът напълно заприлича на българската политика: с купуването на гласове, с манипулирането на избори. Резултатът от тази политика вече ясно се вижда – най-талантливите български деца отиват да учат в чужбина и впоследствие да работят за чужди държави.  Колко ли време остава до момента, в който най-талантливите български деца ще се превърнат в талантливи футболисти от световна величина - но на чужди национални отбори?

Източник: Фактор.бг

В категории: Спорт , На терена


1
Коментара по темата
1.
българин
13.07.2018 16:14:34
0
1
Така е не само във футбола, така е навсякъде на територията (НЕ ДЪРЖАВАТА !!!!) България !!!

Жалко за всичко и всички в тази територия !!!!

И както казват германците "Das ist Bulgarien !" ( " Това е България!)
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
И днес кандидатите за служебен премиер отказаха на Радев И днес кандидатите за служебен премиер отказаха на Радев Петър Чобанов заяви, че консултациите са на етап, в който няма директно решение, и намекна за други хипотези Стефка Костадинова за ЧРД на Доган: Историята ще оцени най-вярно ролята му Стефка Костадинова за ЧРД на Доган: Историята ще оцени най-вярно ролята му Председателят на Българския олимпийски комитет с послание за почетния председател на ДПС Изпълнителката на „Лиляно моме“ с 15 шева от зъбите на домашния й любимец Изпълнителката на „Лиляно моме“ с 15 шева от зъбите на домашния й любимец Инцидентът станал малко след празника Благовещение, когато на гости й дошъл бившият й съпруг Венци Мартинов Инж. Димчо Радев: Гората е природен дар, но без грижи не би могла да съществува Инж. Димчо Радев: Гората е природен дар, но без грижи не би могла да съществува Директорът на „Югоизточно държавно предприятие“ ДП гр. Сливен инж. Димчо Радев поздравява всички лесовъди и приятели на българската гора по повод Седмица на гората 2024 г. Срочна и добра правораздавателна дейност отчетоха Окръжен съд – Бургас и районните съдилища за 2023 година Срочна и добра правораздавателна дейност отчетоха Окръжен съд – Бургас и районните съдилища за 2023 година „Правораздавателната дейност на съдиите от Окръжен съд – Бургас и осемте районни съдилища в региона може с пълно основание да бъде определена като много добра“, отчете Административният ръководител на Окръжен съд – Бургас Росица Темелкова Братя Халваджиян вземат милион от финала на „Като две капки вода“ Братя Халваджиян вземат милион от финала на „Като две капки вода“ 11 хиляди места в "Арена София" с цени между 40 и 150 лева са разпродадени като топъл хляб Лепа Брена с шокиращи подробности за развода на Драгана Миркович Лепа Брена с шокиращи подробности за развода на Драгана Миркович Двете са близки приятелки Първият човек на Гешев в Бургас се представи като президент на чужда фирма, собственикът в шок Първият човек на Гешев в Бургас се представи като президент на чужда фирма, собственикът в шок Не е ли това фалстарт за политическия проект на бившия главен прокурор, с който ще атакува парламента  Няма сърце! 33-годишен мъж открадна кутия за дарения с пари за лечение на онкоболна жена Няма сърце! 33-годишен мъж открадна кутия за дарения с пари за лечение на онкоболна жена В кутията имало 200 лева Кралят на крадците ще помага на Боби Михайлов да открие кой обра къщата му Кралят на крадците ще помага на Боби Михайлов да открие кой обра къщата му Пацо Килията обещал на бившия шеф на БФС да проучи по свои канали кой е извършил удара
Избори в Турция решават дали идва краят на Ердоган Избори в Турция решават дали идва краят на Ердоган Изборите в неделя може да са още по-важни Илон Мъск се друса с дрогата на Матю Пери Илон Мъск се друса с дрогата на Матю Пери Създателят на „Тесла“ обясни, че понякога има лошо настроение и депресивни епизоди, а кетаминът му помага Това е най-важният човек в живота на Мони от Хелс Китчън Това е най-важният човек в живота на Мони от Хелс Китчън Баба Шейде е най-близката й Правителството продава хиляди жилища на атрактивни цени Правителството продава хиляди жилища на атрактивни цени Целта е да се реализират възможно най-много стари и необитаеми от дълго време апартаменти Атентат ли е довел до срутването на моста в Балтимор? Корабът на Сергей замесен и в друг инцидент Атентат ли е довел до срутването на моста в Балтимор? Корабът на Сергей замесен и в друг инцидент Капитанът на кораба, който събори съоръжението, съобщил за неизправности в управлението, за да си осигури „алиби“ Голяма победа на Гришо, срази номер 2 в света и за първи път е на полуфиналите в Маями Голяма победа на Гришо, срази номер 2 в света и за първи път е на полуфиналите в Маями Най-добрият български тенисист ще спори за място на финала с №5 в световната ранглиста Александър Зверев Задържаха още един терорист след трагедията в Москва, атентатът финансиран с криптовалута Задържаха още един терорист след трагедията в Москва, атентатът финансиран с криптовалута Следите водят към Киев, обявиха от руския Следствен комитет Жена се омъжи за трима мъже и избяга с парите им Жена се омъжи за трима мъже и избяга с парите им Предполага се, че сватовници и брачни агенции са участвали в престъпната дейност Най-възрастният кандидат на изборите в Турция е на 90 години, най-младият-на 18 Най-възрастният кандидат на изборите в Турция е на 90 години, най-младият-на 18 С разлика от 72 години помежду си 18-годишната Елиф Нур Батур и 90-годишният Али Калънджа ще се борят за постове в местната власт Голям скандал в Денсинг старс Голям скандал в Денсинг старс Партньорката на Емрах го напуска
Бойко Борисов Бойко Борисов Един път казват "Бойко, помогни ни", после пък съм виновен за всичко Виц на деня Виц на деня - Защо културната жена мълчи по време на с*кс?
- Защото културната жена никога не разговаря с непознати мъже!
Виц на деня Виц на деня - Тате, тате защо редиш тези зелки в бидон?
- Виж сега, детето ми, идва зимата. Сняг, студ, киша - стоим си вкъщи. За да изкарам до пролетта, ми е нужно нещо по-кисело от физиономията на майка ти...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Женените мъже са си най-добре! Имат си сигурна охрана, която ги наблюдава, следи и пази от зли жени.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори