×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Първият вицепрезидент на Иран Мохбер поема функциите на Раиси, извънредни избори ще има до 50 дни
  • Австралийската полиция арестува 554 души в операция срещу домашното насилие
  • Таксиметрови шофьори обявиха безсрочен протест срещу закриването на стоянки в София
  • Словакия разследва дали стрелецът на Роберт Фицо е действал сам
  • Предотвратиха опит за държавен преврат в Конго
  • Новата седмица започва с валежи на места в страната
  • Честваме паметта на светия мъченик Талалей Лечител и на света Лидия
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Написах нещо леко и приятно за четене. В „Моята кръв” езикът е почти говоримият от улицата


Написах нещо леко и приятно за четене. В „Моята кръв” езикът е почти говоримият от улицата
Не става въпрос за вдъхновение, а за обещание към моята майка да напиша роман някога, обясни Сеновски
27 Юни 2018, Четвъртък, 00:02 ч.
Автор: Моника ИЛИЕВА

Романът ще бъде представен на 2-ри юли в Експозиционен център „Флора”-Бургас


Това е книга за стаéната в кръвта ни памет, пренесена през векове и поколения. В „Моята кръв“ има и светли страници, така че романът ще остави у читателя и надеждата за възможното простичко щастие. Струвало си е да бъде написан и да се прочете. С тези думи редакторът на книгата „Моята кръв” Христо Карастоянов описва първия роман на музиканта и писател Росен Сеновски. Представянето на „Моята кръв” в Бургас е на 2 юли в Експозиционен център „Флора” от поетесата Елка Константинова. Събитието е с подкрепата на Община Бургас.

- „Моята кръв” е първият ти роман. Какво те вдъхнови да го напишеш?

- Не става въпрос за вдъхновение, а за едно обещание към моята майка, да напиша роман някога.  Отлагах го дълго в годините и в един момент стана невъзможно, защото тя бе много настоятелна. Провокира ме една случка в дома на моя редактор към онзи момент Гриша Трифонов, който вече не е между нас. Бях на гости и приключвахме редакцията на третата моя стихосбирка. Той и съпругата му Мария ми подариха малка готварска книга, която се казва „Ела, Боже, да ядем”. Точно в този момент стана пречупването и аз реших, че е време да премина от поезията към нещо по-голямо и различно.

- Как определяш романа си?

- Исках да напиша нещо леко, приятно и интелигентно. Моята цел е не дълбоката художествена литература, сложните сюжети и претенциозния изказ, а точно обратното. При мен нещата са много разбираеми. Езикът е почти говоримият от улицата. Всичко изглежда много лично, а всъщност целта ми е, когато читателят вземе в ръцете си моята книга, да прекара няколко отпускащи часа.

- За какво се разказва в „Моята кръв”?

- Романът съдържа спомени и една измислена история за млад еничар. Това е история, при която аз се опирам на данни, събития от живота на баща ми и неговия род от с. Голяма Желязна, Троянско. Състои се от три части. Едната е светлата част с моите спомени от детството и с всички онези приключения покрай риболова, който аз и днес обожавам, а за едно дете той е събитие.

Първата част на книгата се казва „Проклятието”, втората е озаглавена „Неравенство”, третата -„Спестявания”. Отне ми 5 години, за да ги завърша, но всяка една от тях е писана за около седмица-две.

Всяка част е излизала самостоятелно и сега ги обединявам. Направеното е с нова редакция от Христо Карастоянов и от издателя „Жанет 45”, така че има разлика в стила преди и сега. Признавам, че не съм имал намерение да издам такава голяма книга.

- Слушаш ли рок, докато пишеш, или го правиш в тишина?

- Първата част я писах при абсолютна тишина. Втората и третата в присъствието на други хора. Научих се да си създавам един мой свят, в който игнорирам всичко около себе си. Музиката и писането няма как да съчетая, защото аз съм професионален музикант. Слушам и анлизирам музиката и това обсебва вниманието ми, т.е при мен музика и писане не се допълват.

- Коя е дебютната ти книга?

- Дебютната ми книга е поезия и е издадена през 2001г. Казва се „Градски ангели”. След две години издадох втората си стихосбирка и след осем години – третата. При поезията е по-лесно, защото плувам в свои води. Опитвам да пиша текстове за песни от 14-годишен и това ми помогна в поезията, така че имам много дълъг опит в мерената реч.

При прозата ми отне известно време. В края на 2011 г. написах първите три-четири глави на ръка в един тефтер, бях съвсем сам във вила в Еленския балкан. Отне ми време, докато схвана точно алгоритъма на работа и факта, че съм сам в едно планинско село, че трябва да вляза в цялата история. В рамките на една седмица почти написах първата част.

- С кого и над какво работиш в момента?

- Работим здраво с Тони Димитрова и с група „Горещ пясък”. С Тони пътуваме много, имаме над 100 участия годишно. В момента реализираме един много амбициозен проект с Разградската филхармония. Обикаляме България със симфонични аранжименти на нейни популярни текстове. Проекта се нарича „Моите неизпратени писма”, съдържа и една чисто театрална част. Представяме се главно в по-малките градове и ще продължи до Нова година.

- Какво да очакваме в бъдеще от писателя Росен Сеновски?

- В момента съм безкрайно любопитен как хората ще приемат моя роман. Не крия, че при интерес съм подготвил цялата идея за продължението на „Моята кръв”. Действието в първата книга приключва някъде около 60-те години на XX-ти век и ако имaм късмет, втората част „ще доведа” до наши дни. Ще има още герои, спомени и риболовни случки от моето детство. Много е важно как публиката ще се отнесе към романа, защото ако не го приеме като съдържание и изказ, за мен ще бъде изкуствено да пиша втора част.



В категории: Бургас


Голяма трагедия с 5-годишно дете
Голяма трагедия с 5-годишно дете 20/05/2024, Понеделник 10:31 0
15
Коментара по темата
15.
Хаха
28.06.2018 12:49:00
2
5
Ако не е напушен нищо не може да напише.
14.
ей малоумие след малоумие
28.06.2018 12:06:21
3
4
Нямаше ли друга снимка че типосахте тази с тоя фас? На кутиите цигари що не го сложите?
13.
*********
28.06.2018 09:38:23
1
2
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
12.
Мадь
28.06.2018 09:21:17
5
2
Много як писател и хубав човек!! Да е жив и здрав и да завърши като Хемингуей с успех!!!!
11.
Рибяков
28.06.2018 09:18:34
1
1
“.....Събитието е с подкрепата на Община Бургас” а какво остана за писатели и дейци които не са подкрепени от общината ами от самия си талант.”
Предлагам на училищата вместо да купиват глупавите книги от София да купят на Росен книгата понеже той е по подкрепен от по малко подкрепения от София който е подкрепен от министъра на образованието който е подкрепен от премиера. Ами свободните дейци? Кучета ги яли
10.
ай сиктир
28.06.2018 09:10:56
1
5
куцо и сакато прописа книги.Това е нещо като ежедневник и всеки го може
9.
!
28.06.2018 09:07:54
0
1
“....написах първите три-четири глави на ръка”
8.
Шалтера
28.06.2018 09:03:11
0
1
За българина не е характерно гъбите да присъстват често в книгите.
7.
Раста
28.06.2018 09:00:32
2
5
Колко ганджа изпушихме снего докато я напишем
6.
Рtp
28.06.2018 08:59:08
0
1
Росене каква е еквилисуенобристиката и моралнита задача на тази поема която вдъхнови компас на трета степен корен квадратен от тен?
5.
Ч11
28.06.2018 08:56:57
0
0
Много харесвам обложката. Надявам се журналиста да е подготвен да сложи линк до книгата и също откъс от книгата.
4.
Ач
28.06.2018 08:54:01
2
1
Стига с тая Тони няма ли други момичета в Бургас ех като запушите каналите с тоя монопол на Горещ Вятър Оркестъра не остана време за другите таланти
3.
Ч
28.06.2018 08:51:43
1
7
Росене отговори. колко ракия си изпил?
2.
Наско
28.06.2018 08:49:59
3
4
Tони Димитрова защо прилича на табуретка вече?
Нямате ли движение?
1.
Асен Х
28.06.2018 08:47:36
1
4
Иначе марихуната пишем ли?
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Високите цени на имотите у нас отказват и гръцките купувачи Високите цени на имотите у нас отказват и гръцките купувачи Разходите за строителство в София са по-високи отколото в Мадрид и Барселона Нова магнитна буря удря Земята днес, внимавайте Нова магнитна буря удря Земята днес, внимавайте Очаква се явлението да започне около 18:00 часа българско време На бас, че не знаете за какво служи чекмеджето под фурната На бас, че не знаете за какво служи чекмеджето под фурната 90% от хората нямат никаква идея Хандбалният "Фрегата" е на победа от бронза в първенството Хандбалният "Фрегата" е на победа от бронза в първенството След проведена анкета между клубовете в „А” РХГ за най-добър вратар на първенство за 2023/2024 г. бе определен капитанът на бургазлии Пламен Иванов „Синя България“ - листата на свободните хора с консервативни ценности „Синя България“ - листата на свободните хора с консервативни ценности Искаме да съберем нормалните и разумните, на които им е омръзнало да гледат как политически лидери се замерват с обвинения и компромати, обявиха от автентичното дясно обединение  44 университета затворени заради липсата на дългосрочна целеположена политика? 44 университета затворени заради липсата на дългосрочна целеположена политика? Протестът ни не е толкова заради възнагражденията, обясни проф. Миглена Темелкова Порталът на НАП с електронни услуги е отличен с нова награда Порталът на НАП с електронни услуги е отличен с нова награда В НАП се стремим да предоставяме все по-голям брой нови услуги, те да бъдат лесно достъпни от повече хора и по всякакъв начин, казва Малина Панайотова Голяма трагедия с 5-годишно дете Голяма трагедия с 5-годишно дете Родителите му го закараха мъртво в болница  Ясно е кой е поръчителят на убийството на Алексей Петров Ясно е кой е поръчителят на убийството на Алексей Петров Разследването има сериозен напредък Те се завръщат в бТВ Те се завръщат в бТВ Тези дни стана ясно, че са дали именно на нея очаквания от години филм за Георги Аспарухов – Гунди, превръщайки медията в свой ексклузивен медиен партньор
Загуби сърцето на "Ергена", но спечели друго по-ценно Загуби сърцето на "Ергена", но спечели друго по-ценно Вместо това открих нещо, което може да се окаже много по-ценно – истинско женско приятелство Израел не бил замесен в смъртта на иранския президент Ебрахим Раиси Израел не бил замесен в смъртта на иранския президент Ебрахим Раиси "Не бяхме ние", каза ирански служител, пожелал анонимност Иран потвърди смъртта на президента Раиси Иран потвърди смъртта на президента Раиси Обявяват го за мъченик  Ебрахим Раиси загинал? Хеликоптерът на президента е изгорял напълно Ебрахим Раиси загинал? Хеликоптерът на президента е изгорял напълно Няма признаци на живот в останките, съобщи ръководителят на иранския Червен полумесец Телецът да не надценява силите си и да не пренебрегва знаците на съдбата! Телецът да не надценява силите си и да не пренебрегва знаците на съдбата! Хороскоп за деня – 20 май 2024, понеделник Всички в Холивуд говорят за тяхната раздяла Всички в Холивуд говорят за тяхната раздяла Бен Афлек и Дженифър Лопес са пред развод, а мнозина смятаха, че ще остареят заедно Всеки трети сърбин мрази ЕС Всеки трети сърбин мрази ЕС Увеличава се броят на тези, които не искат страната им да е част от Европейския съюз Иран мобилизира "всички възможни ресурси" в издирване на президента, шансовете му обаче намаляват Иран мобилизира "всички възможни ресурси" в издирване на президента, шансовете му обаче намаляват Осем линейки и дронове също са част от спасителните усилия Топ 5 енергийни места в България Топ 5 енергийни места в България ма земи със силна и лековита енергия, за които хората разказват, че там компасите се побъркват, а часовниците спират Военен камион удари автомобил на АМ „Тракия” Военен камион удари автомобил на АМ „Тракия” По чудо инцидентът се размина без жертви
Асен ВАСИЛЕВ Асен ВАСИЛЕВ Не че Борисов и Пеевски се изпраха, ние се изцапахме Виц на деня Виц на деня Той и тя седят прегърнати на дивана.
- За какво мислиш, скъпа? - пита той.
- За това което и ти - отговаря тя.
- Чудесно! В такъв случай донеси по една биричка...
Виц на деня Виц на деня - Скъпи, каза ли на шефа си, че ние, двамата, не можем да живеем с тази твоя малка заплата?
- Казах му...
- И той к'во?
- Каза да се разведем...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Моногамна жена - това е жена, която съсипва живота само на един мъж.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори