×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • САЩ обявяват днес нови поръчки на оръжия за Украйна за 6 млрд. долара
  • Вдигат заплатите на военните с 30%
  • Възстановяват движението по АМ "Тракия" в платното за Бургас между 20 и 21 километър
  • Петима служебни министри се явяват на последния парламентарен контрол
  • Путин отива в Китай през май
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Внимавайте! Най-опасна за здравето е първата топлинна вълна


Внимавайте! Най-опасна за здравето е първата топлинна вълна
При високи температури, трябва да се мине на облекчен режим на работа, обясни д-р Вергиния Цанова
12 Юни 2018, Сряда, 01:52 ч.
Автор: Моника ИЛИЕВА, снимка: Емел МАХМУД

Симптомите са гадене, повръщане, световъртеж и слабост, крампи по крайниците, сърцебиене, учестено дишане и пулс, ниско кръвно налягане


28 градуса – критичната линия, над която не бива да се качва живакът на термометрите в офиса през лятото, напомнят от Регионалната здравна инспекция в Бургас. Фагман.БГ припомня, че мерките, които шефовете трябва да вземат в жегите, са заложени в Наредба № РД-07-3 от 18.07.2014 г. за минималните изисквания за микроклимата на работните места. Според нормативните изисквания и лекарските препоръки, при работа на открито при високи температури, трябва да се мине на облекчен режим на работа, обясняват специалисти. Във връзка с настъпващите летни жеги и превенцията, свързана с тях, Флагман.БГ потърси за разговор д-р Вергиния Цанова, зам.-директор на РЗИ-Бургас.

-Д-р Цанова, нашите читатели питат кои групи хора са най-уязвими през горещите месеци?

- В жегите най-застрашените групи хора са над 75-годишна възраст, както и децата до 2-4 години, при които лесно настъпва дехидратация на организма.

Хората с хронични заболявания или остро възникнали в този период също са уязвими по време на горещините. Лесно податливи на топлите вълни през лятото са и тези със злокачествени заболявания, с диабет и с някои ендокринни болести.

Горещите вълни увеличават и броя на трудовите злополуки сред хората, които работят на открито. Това се отнася за строителните и селскостопанските работници. Работодателите са длъжни да съобразят работата им с температурните условия на външната среда.

Изследвания на учени в САЩ доказват, че физическият стрес за организма по време на жегите винаги е придружен с психически стрес и поведенчески разстройства, които често водят до различни реакции. Резултатите показват, че по време на горещините настъпва и бум на агресивните прояви в обществото.

- Кои са първите симптоми на топлинния удар? Какви превантивни мерки трябва да се предприемат при високи температури, за да се избегнат нежелани инциденти? 

- Много опасни са първите горещини, а именно първата ударна вълна. Хората са неподготвени за нея и обикновено се касае за високи температури, които настъпват след определен период, в който времето е било прохладно. Тогава много лесно се стига до топлинен удар.

Симптомите на един топлинен удар са свързани с гадене, повръщане, световъртеж и слабост. Не е изключено и получаването на крампи по крайниците, сърцебиене, учестено дишане и пулс, спадане на кръвното налягане и ред други. 

Съветвам хората да се обличат в светли дрехи, за да могат да отразяват слънчевата светлина. Задължително е паралелно с това да приемат много течности, като вода, плодови сокове и айрян. Разбира се трябва да се консумират в достатъчни количества, които да надхвърлят два литра в месеците от юни до август. Задължително е да се прекарва в прохладни помещения минимум два-три часа дневно.

Ако хората имат прояви на физически дискомфорт, могат да поставят краката си в хладка вода или да си направят хладък душ, или вана, а може и да обтрият тялото си със студени компреси.

Изключително опасни са тропическите нощи, при които температурата надхвърля 20 градуса след полунощ. Те също предизвикват дискомфорт и е желателно жилищата да са хладни, като прозорците, които се намират от слънчевата страна трябва да се затварят през деня, което е обратно на приетата практика, че трябва да се проветрява. Вентилаторите не вършат работа над 35 градусова температура.

Бъдете особено внимателни, когато пътувате!

Не оставяйте децата си в затворен автомобил, в който не работи климатик за продължително време. Смъртоносно е! Такъв тип затворено пространство се нагрява много бързо, температурата на въздуха се повишава и дехидратацията настъпва мигновено.

Важен симптом на топлинния удар е, че независимо, че човек може да повиши температурата си до 40 градуса, липсва изпотяване. В това е съществената разлика между слънчевия и топлинния удар.
Тежкото прегряване на организма води до сериозни и необратими нарушения в мозъчните функции и често до смъртен изход

- Каква е тенденцията, какви са мерките, които се предприемат в световен мащаб, имайки предвид глобалното затопляне, което неизменно води до повишаване на температурата в околната среда?

- В цял свят се предприемат мерки по отношение на градоустройствените планове и изготвянето на инфраструктурите, които в крайна сметка намаляват топлинното насищане и влиянието на горещите вълни върху самите сгради.

Прилагат се най-различни мерки по отношение на цветовете на билдингите, на ширината на улиците, защото е доказано, че тесните улички задържат по-малко горещия въздух. По тази причина средиземноморските острови (напр. о-в Санторини) с техните тесни улички и светли цветове влияят благоприятно върху градската среда и температурата на въздуха.

- По какъв начин РЗИ-Бургас ще информира гражданите и гостите на града за опасностите, които крият идните летни месеци?

- До средата на тази седмица ще разпратим предупредителен информационен бюлетин до градската управа и всички големи работодатели на тема „Слънцето - ползи и вреди”. През следващата седмица ще излезе от печат превантивен флаер. Наши сътрудници ще го разпространяват между  жители и гости града с информационна цел, за да се запознаят хората с рисковете, които крие горещото време и мерките, които те трябва да предприемат.

Искам да обърна внимание на гражданите, че най- топлата част от деня настъпва след 14.00 часа. Тогава е най-високата температура на въздуха в градски условия. Най-добре в тези часове хората, които имат възможност, да стоят на закрито.

Когато се почувстват зле, независимо в какво се изразява дискомфортът, трябва да потърсят личния си лекар. При по-тежки състояния да се обръщат и към центъра за Спешна медицинска помощ, защото много често правят колапси, губят съзнание, при което е най-добре да бъдат потърсени спешните екипи.

В категории: Здраве


4
Коментара по темата
4.
Силви
14.06.2018 04:49:16
0
3
В Бургас вече няма нито едно дърво по улиците за сянка. Пустинен пейзаж. Особено главните улици. УжасНо ще е през лятото
3.
дса
13.06.2018 16:50:48
0
5
тая и тя вечна
2.
Бургазлия премествач
13.06.2018 15:03:01
1
6
Искам да го преместя в устата на тази докторица и завчас да му свали температурата!
1.
Бургас
13.06.2018 14:06:22
0
5
Кажете ги на ония които са на по 12 часа навън или нон стоп в движение на тия темп. Да спре да функционира обществтото ли бе хора.a
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Трескава подготовка за откриването на "Флора 2024" Трескава подготовка за откриването на "Флора 2024" Не пропускайте да направите цветна обиколка на Лазаровден в Морската градина, официалното начало е от 11 в събота 4 знака, че имате нужда от спешна промяна в живота си 4 знака, че имате нужда от спешна промяна в живота си Понякога всичко, от което се нуждаем, за да се почувстваме пълноценни, е промяна на средата Имаше ли секс в „Ергенът“ Имаше ли секс в „Ергенът“ Ако нещо се е случило, то е станало, докато Валерия и Алек са били в морето 4 златни съвета как да запазите достойнството си при раздяла 4 златни съвета как да запазите достойнството си при раздяла Независимо дали раздялата ви е била приятелска или изпълнена с нараняване и предателство, прошката е от ключово значение, за да продължите напред с достойнство Зодиите, които са най-големите манипулатори, бягайте от тях Зодиите, които са най-големите манипулатори, бягайте от тях За една от тях никога не бихте предположили Рецепта за печено халуми с боровинково сладко Рецепта за печено халуми с боровинково сладко Изключително лесна, но толкова вкусна и ефектна рецепта Изхвърлете веднага тези неща от дома си - носят безпаричие Изхвърлете веднага тези неща от дома си - носят безпаричие Ето как да привлечете благополучие в живота си с помощта на фън шуй Тя беше хищната хиена на поп фолка, отказвала е 17 предложения за брак Тя беше хищната хиена на поп фолка, отказвала е 17 предложения за брак Изпълнителката Петра твърди, че 60 са новите 30 Търси се начин да омаскарят Йеротей, за да не стане митрополит, гневни са миряни Търси се начин да омаскарят Йеротей, за да не стане митрополит, гневни са миряни Назначена е ревизия, която вероятно няма да установи нищо, но ще сложи петно върху службата му в поморийския манастир Вижте какви празници предстоят в селата около Бургас Вижте какви празници предстоят в селата около Бургас Ще се провеждат великденски концерти и събори 
Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Европейският континент не инвестира достатъчно в иновации, не успява да защити промишлеността си и да засили военните и отбранителните си способности, каза френският президент Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Скъпата швейцарска марка „Baume et Mercier” блести на ръката му Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Кралят предизвика голямо безпокойство сред членовете на семейството и приятелите си, тъй като продължава да се бори с неразкрит вид онкологично заболяване Служебното правителство назначи шест нови областни управители Служебното правителство назначи шест нови областни управители Повечето от тях са свързани с ГЕРБ Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Бившата му изобщо не ги поглежда, а Танцуващият с вълци плаща на хлапе по 160 000 щ.д. В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си Заведението се намира във Верона Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Няма да може да вкарвате плодове по време на първенството Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Алек Младенов изправи на нокти Мария Чекмарьова Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Приетите от вчера от парламента промени в Закона за чужденците в България няма да спасят сезона Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ На събитието присъства кметът на община Поморие Иван Алексиев
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сине, тъп си като тази маса! - казва бащата и чука по масата.
- Тате, някой чука, да отворя ли?
- Остави, аз ще отворя.
Виц на деня Виц на деня В кабинета на психолога:
- Имате ли в рода си хора с психични отклонения?
- Имам един братовчед, той разрежда виното с лимонада...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Бог не може да следи за всеки, затова е създал съседите!


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори