×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Роберт Фицо дойде в съзнание след тежката операция
  • Ето какво време ни очаква днес
  • Откриват мащабен форум на Google в София
  • Радев ще удостои с Почетния знак на президента изявени български дейци
  • Путин пристигна в Китай на държавно посещение
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Правителството категорично: Има договореност за Турски поток, трябва да се подготвим до година


Правителството категорично: Има договореност за Турски поток, трябва да се подготвим до година
Вицепремиерът Томислав Дончев коментира какви са договорките между Путин и Борисов
31 Юни 2018, Петък, 02:54 ч.
Автор: Антония Чорева, снимка: Архив

България ще премери всички крачки - търговия, газ, политика

Вицепремиерът Томислав Дончев, който беше с премиера Бойко Борисов на посещението му в Москва, е категоричен, че по проекта „Турски поток” Русия и България имат принципна позиция, а тя е да се строи съвместно.

„Има принципна позиция, че България е предпочитано трасе за „Турски поток“и изразена позиция от руската страна, че това е вазможно, предпочитано трасе , каза Дончев в парламента.

Какво следва сега – „трябва да се случи, но трябва да се свърши много работа”. На първо място предстоят ссновните разговори във формат „Газпром ин” и „Булгартрансгаз”.  Има работа, която трябва да се случи и с ЕК и след изразената воля и оказаната посока, работата стартира.

Това обясни Томислав Дончев.

По думите му предвид темповете на „Турски поток“ и предвид амбициите на руската страна кога ще започне снабдяването с газ по това трасе, срокът, за да се подготви технически България, е по-малък от година.

„Подобни стратегически решения, когато се говори за енергетика, няма как да се случат без принципни политически договорености”, каза Дончев и наблегна, че такива решения не се вземат от инженерите и търговците, които търгуват с газа, а от политическите ръководители.

Той отново повтори, че по проекта трябва да бъдат изчистени много въпроси по отношение на европейското законодателство.

„Никой не иска да тръгва да строи нещо, което впоследтвие да се окаже, че е в конфликт или с противоречие и да се каже, че са дадени пари на вятъра“, допълни Томислав Дончев.

„Да предположим, че Руска тръба стигне до България, това е добре. Оттук нататък има много възможни хипотези – транзит, търговия, технически и политически нюанси“, коментира още вицепремиерът.

За срещата вицепремиерът коментира, че  възстановила диалога между двете страни. „Предвид тежката ситуация, в която се намира Европа и светът, не е малко“, допълни вицепремиерът.

В категории: Политика


Флагман.БГ Румен Радев ще открие летния сезон в Несебър Румен Радев ще открие летния сезон в Несебър 16/05/2024, Четвъртък 17:21 0
6
Коментара по темата
6.
d
01.06.2018 11:59:14
0
0
Посещенията на президента Радев и на премиера Борисов в Русия очаквано се превърнаха във фиаско! Но вместо да обяснят на нацията, че „ равноправни взаимоизгодни" отношения между София и Москва са невъзможни, президент и премиер се впуснаха във взаимни нападки, а част от експертната общност потърси вината... в България, в президента Плевнелиев и т.н.
Основната причина за фиаското се дължи на опита на голяма част от българския елит, като щраус да си зарови главата в пясъка, мислейки че така ще може да промени обективната реалност.
Не веднъж през последните години чуваме разсъждения от типа: „ние сме в Европа, но не искаме да бъдем „фронтова държава" при противопоставянето с Русия“... Човек би помислил, че според тези хора можем да преместим България някъде другаде – например до Канарските острови!
Лицемерието на някои от „експертите“ е очевидно. Андрей Райчев например обяви, че

Русия ни била много обидена!

Същият Райчев, признава, че геополитическото ни положение е такова, че в различни исторически периоди земите ни са били части от Близкия изток, от Евразия, или от Европа.
Само че това са евфемизми. Изборът на България днес е да сме част от „Неоосманския проект“, от „Руския свят“, или от „Западния свят“.
Ако приемем, че сме избрали да сме част от Западния свят, това означава, че сме "фронтова държава" и взаимоизгодно сътрудничество с Русия е невъзможно. Надежда, че такова отношения са възможни се появи през 90-те години на 20 век, когато изглеждаше, че Русия – притеснена от възхода на Китай и от турбуленциите в Ислямския свят ще приеме да стане част от Западния свят. Периферна част, но все пак част от него. Не изглеждаше логично страна, чиято икономика се базира върху износа на суровини и чието население намалява да бъде агресивна. Но не за първи марксическата теза (приета от някои от ултра-либералите), че икономиката определя политиката, се провали с гръм и трясък. Русия пожертва просперитета на своите граждани в опит да се възстанови като самостоятелен геополитически играч, в много-полярен свят. Щом това е така, за Русия става жизнено важно

да доминира, а ако може да контролира Черноморския регион

По думите на американския геополитически наблюдател Робърт Каплан – за Русия това е толкова важно, колкото за САЩ е да доминират Карибския басейн, а за Китай – Южнокитайско море.
Казано просто, за да бъде Русия център на сила в задаващия се много-полюсен свят, България не трябва да е част от Западния свят.
Това е дилемата пред нас. До отстояваме „цивилизационния си избор“ като „фронтова държава“, или да се върнем в „Руския свят“.
Но Путин знае, че няма никакъв шанс да победи Запада. Съотношението на силите е безнадеждно в негов ущърб. Затова той прави опити да го раздели.
За да разберем как би могло да се случи това, трябва да сме наясно как функционира Западният свят след Втората световна война.
По думите на първият генерален секретар на НАТО лорд Исмей – Алиансът има за цел да държи американците в Европа, руснаците навън и германците под контрол. Със съгласието на канцлера Аденауер Германия е превърната в икономически гигант и политическо джудже. Америка е можела с лекота да залее Европа със своите коли и хладилници, но предпочита да позволи на европейската индустрия да се изправи на крака. На Германия е позволено да изнася и да издига бариери пред своя пазар, но тя е ангажирана със субсидиране на европейската периферия. За 4 -5 десетилетия нетният трансфер от Германия за ЕС надминава мразените репарации наложени ѝ след Първата световна война. Две поколения германци бяха доволни от предложената им „сделка“. Но Европейският съюз не можа да преодолее основния си „дефект“. Той бе изграден около голям износител (Германия) и това унищожи индустриалната база на страни като Италия и Испания, които нямаха право нито да ограничават германския износ, нито да обезценяват валутите си, нито можеха да поддържат драстично по-нисък стандарт на живот за гражданите си. Логично те затънаха в дългове. Функционирането на „Европа“ изискваше тези дългове да бъдат опростени и приети като субсидия. Но новото поколение германци не осъзна, че това е механизъм и за техния просперитет.
„Дефектът“ не Европа не би бил фатален, доколкото тя е само част от Западния свят. А той е изграден около вносител! Съюзниците на Америка изнасят в нея стоки – Америка изнася сигурност и... доларови банкноти.
И тази симбиоза днес е поставена под съмнение. Доналд Тръмп настоява съюзниците да поемат в по-голяма степен отговорността за своята отбрана и да търгуват със САЩ на „равноправна основа“. Това разбира се е

рецепта за катастрофа

Можем само да се надяваме, че "курса Тръмп" е само временно явление и след него нещата ще се върнат към доказалия се модел.
В тази среда Путин нескрито се опитва да прикотка Германия към излизане от модела, който направи Западния свят толкова успешен. Цената, която той иска е... страни като България. Това не се случва за първи път. Според Договора за презастраховка от 1887 година, Германия признава България за изкопна руска сфера на влияние! Тогава Стефан Стамболов осъзна, че искаме, или не сме „фронтова държава“ и така българската независимост бе защитена... за няколко десетилетия. Но дори след Лондонския договор за мир от 1913 година, когато достигнахме върха на своето развитие и получихме излаз на Егейско море, не осъзнахме, че единственият начин да не попадаме никога повече в „Руския свят“, или в „Близкия изток“ е да установим „специални отношения“ с Великобритания ( и по-късно със САЩ).
Днес „фронтовите държави“ като Полша и Румъния са наясно с този си геополитически императив. Ние фантазираме, че е възможни взаимоизгодно сътрудничество с Русия.
Фиаското на президента и премиера в Москва би трябвало да отрезви нашия елит и нашия народ.
А дано, ама надали!
5.
Scrooge McDuck
01.06.2018 11:55:21
0
3
Мария Захарова, вчера:

„От 2019 г. спира транзитът през Украйна, и никакви алтернативи не са подготвени.

Няма да има компромиси, Русия не може до безкрай да търпи изнудването на Украйна, и на съдействащите и Европейски съдилища. Щом ни налагат високи такси, и ни съдят да ги плащаме, просто спираме газта от там и въпросът приключва, каза Захарова.

Трасе за доставка на газ към България няма да съществува, защото „отбивка“ от Турски поток не е договорена, а и газът по тези тръби изглежда ще се ползва само от Турция.

„Задължение на ЕС е да осигури газ на своята членка България. Обърнете се към Брюксел…“- каза Захарова.

Фактически обаче такава доставка е невъзможна, защото България не разполага нито с тръба към Европа, нито с терминал за втечнен газ, нито дори с връзка до подобен терминал в друга страна.“
4.
Бахти и издуханите
01.06.2018 11:55:18
0
1
Као изтървахте питомното. Южен порок, сега ще гоним дивото. Ма тез пусти комиионни, и майиа си ще продадат за тях.
3.
d
01.06.2018 11:53:59
2
0
айните около смъртта на цар Борис Трети витаят десетилетия слез смъртта, но очевидно има хора, които се страхуват от истината и продължават да мълчат за нея. Ето как коментира този факт неговата дъщеря княгиня Мария Луиза в интервю за Би Ти Ви, дадено по повод албум на царското семейство, което стана публично достояние преди дни.

"...Защото няма отговор. Може да се търси навсякъде. Има много теории, гадания, измислици, но засега за жалост нищо не излезе наяве. Човек започва да елиминира: не са германците, защото макар че той се опъна на Хитлер и беше единственият човек – не казвам цар или президент, а човек и му каза: „Не изпращам българските войски на Източния фронт и не си давам евреите!” Никой друг не го направи. Това се крие разбира се, но и това ще излезе. Значи, не са германците, англичаните нямаха смисъл да го убият, защото баща ми опитваше да направи завой на Запад. Единственото, което може да се каже, че е от Изток. И аз съм убедена в това.

Идвам тук от 1990 година и съм питала президенти и други хора: „Знаете ли нещо?” –„ Не.” „Знаете ли, кой разкопа баща ми тук от гроба и не го остави на мира?” –„ Не!” - Една стена от мълчание. Брат ми като беше премиер и той не успя да научи какво направиха с тялото на баща ми. Това е нещо доста отвратително. Всеки има право да отиде на гроба на баща си или на майка си. Затова, когато майка ми почина, аз казах – „Дума да не става, да я погребат в България! Пак да направят такава гавра – Благодаря!”

Запитана дали човек може да прости, княгинята отговаря: Като християнин трябва да прощава, но няма нужда да забравя. Аз винаги казвам, че тези нещастните войници, които изкопаха баща ми – аз не им връзвам кусур, защото те бяха под заповед. Какво да правят?! Сега, които са дали заповедта – това е друг въпрос…Това са едни тайни, които някой ден ще излязат. Знаете, че нищо не остава скрито."

Княгиня Мария Луиза разказва още трогателни истории, свързани с близки на нейното семейство. Своята обич и привързаност тя демонстрира по отношение на своя чичо – принц Кирил: "...Чичо Кирил него го помня много добре. Особено след като баща ми почина. Той се зае да се грижи за нас. Ние много го обичахме. Като го осъдиха на смърт, ние бяхме тук във Врана, и го чухме по радиото и се разплакахме. Мама искаше да отиде да го види, да му заведе католически свещеник, но ѝ казаха: „Не може!” Няколко часа по-късно го убиха. Това не беше лесно за мама. След това дойдоха да ѝ изкажат съболезнования от правителството, че бяха убили девера ѝ.

На другите гробища има една плоча, където се знае, че е чичо ми Кирил и другите, които бяха разстреляни. То е една яма, където са всички вътре. Знае се, че ямата е някъде там. Дали е точно под този мавзолей или паметник – това не се знае. Никой не помни точно къде е. Но така е.", разказа наследницата на цар Борис Трети.
2.
БСП+Деривати са Българоубийци!
01.06.2018 11:52:55
3
2
Луднаха напълно Червените Кхмери, особено Импексова! Нека гледат с Тъпанчев, нека се учат как се чистят Червените мръсотии, натрупани от 1944г до сега!!!.....БСП се позиционираха като соросоиди, за парата изядат си месата..... Толкова са продажни, че освен на Руския Патриарх легнаха и на Сорос! Дори и Тъпанчевите 6 минути в ефир не им показаха, че Москва не вярва на БСП, особено след като спряха Южен поток - 2012г Правителството на БСП! Борисов като джентълмен, дори и за далаверите на БСП се извини, а с това съвсем подлуди Червените Соросоиди!.....ГЕРБ постепенно заличава раните от управлението на БСП! Лукановита грабежи, Виденовите фалити, Костовите грабежи, Симеончовите далавери,Станишевите "заменки" и указа за невиновност за далавераджиите, Орешарския фалит на КТБ, Тъпанчевото "служебно" правителство с уволнения и договори за самолети!!! Това подлудява Червените Кхмери, унищожители на Българщината........Бесни са червените олигарси, че са изхвърлени от властта! Готвят военен преврат, начело с Фатмака, ама няма да им се получи, малко им са военните, защото Авиацията е недолюбвана от Армията! Войната на Радев с Борисов и ГЕРБ е обречена! Женственото духовно джудже Сандалетко да направи едно коремно, нали му казаха че втори път Червената Армия няма да върне БСП/БКП на власт!! Само кото ги погледнете с какво са известни, далавери, комисионни, заменки, договори за доставки без сервиз, ВЕИ-та с Преференциални цени , фалити на банки, пирамиди....... Единствено и само личностно обогатяване и унищожаване на населението, по почина на приятелите им Пол Пот и Йенг Съри! Долу БСП - Свобода на България!
1.
Виктор
01.06.2018 11:30:48
2
5
Ами то правителството до тогава ниама да го има бе маино
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Румен Радев ще открие летния сезон в Несебър Румен Радев ще открие летния сезон в Несебър Церемонията, с която ще бъде отбелязано началото на летния сезон у нас, ще започне в 18 ч., пред портите на Старинен град Несебър Брутално евтини череши на пазара в Бургас, но размерът им има значение Брутално евтини череши на пазара в Бургас, но размерът им има значение Климатичните промени донесоха и нещо хубаво по нашите географски ширини Спортна зала "Младост" ще е домакин на боксов турнир за Купа Бургас Спортна зала "Младост" ще е домакин на боксов турнир за Купа Бургас Домакин и организатор на проявата е боксов клуб „Роял“, входът е свободен НАП проверява 40 лица, заподозрени в участие в престъпна група за строителни измами НАП проверява 40 лица, заподозрени в участие в престъпна група за строителни измами По първоначална информация строителната бригада обещавала извършването на ремонтни дейности на покриви и огради, договаряли си определено заплащане, но след това променяли условията си и изнудвали клиентите си да им доплащат големи суми Американец, издирван от Интерпол заради порно с деца, е задържан в Благоевград Американец, издирван от Интерпол заради порно с деца, е задържан в Благоевград Мъжът може да получи до 20 години затвор Бежанските центрове са пълни на 25%, миграционният натиск намалява Бежанските центрове са пълни на 25%, миграционният натиск намалява 12 000 от трети страни са спрени на границата с Турция от януари Любен Дилов с интересна инициатива: Книги на ротация! Любен Дилов с интересна инициатива: Книги на ротация! Ротираме книги, вместо министри, призова той Успех за Приморско! Държавата прехвърли 14 дка на Общината, ще се изгради градски парк Успех за Приморско! Държавата прехвърли 14 дка на Общината, ще се изгради градски парк Това е сред най-значимите събития за развитието на община Приморско като туристическа дестинация, каза кметът Иван Гайков Бургаският знахар Камен цери Румен Радев Бургаският знахар Камен цери Румен Радев Почти няма човек от бг-звездите, който да не знае за лечителя и ефективността на неговите методи Българинът предпочита да живее в собствено жилище Българинът предпочита да живее в собствено жилище Собствено жилище обитава най-голяма част от населението на Румъния
Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Тази цена е ниска, по-рано нощувките струваха до 699 евро средно Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Готов за мошеника Джо, коментира бившият президент Той бе най-привлекателният илюзионист, но днес го обвиняват в сексуално насилие над непълнолетни Той бе най-привлекателният илюзионист, но днес го обвиняват в сексуално насилие над непълнолетни Дейвид Копърфийлд в продължение на десетилетия тормозил 16 жени, които тогава били непълнолетни, се казва в обвинението Това се случва на почти всеки тийнейджър, а може да говори за страшна болест Това се случва на почти всеки тийнейджър, а може да говори за страшна болест Тя мина през Ада, докато майка й подозираше, че всичко се дължи на възрастта й Гардовете на Фицо действали като аматьори? Ген. Коджейков с мрачна прогноза за Европа заради мигрантите Гардовете на Фицо действали като аматьори? Ген. Коджейков с мрачна прогноза за Европа заради мигрантите Ако има втора атака някъде отзад, премиерът на Словакия щеше да бъде доубит, коментира бившият началник на българската национална служба за охрана  Кой е виновен за стрелбата срещу Фицо? Атентаторът бил радикализиран старец Кой е виновен за стрелбата срещу Фицо? Атентаторът бил радикализиран старец Напрежението е къкрило като в тенджера под налягане, коментира  Милен Керемедчиев Путин пристигна в Китай Путин пристигна в Китай Надява се да задълбочи стратегическото партньорство между двата най-мощни геополитически съперника на САЩ Простреляният премиер на Словакия дойде в съзнание след дълга операция Простреляният премиер на Словакия дойде в съзнание след дълга операция Полицаи са застанали до входа на болница "Рузвелт" в словашкия град Банска бистрица, където беше опериран Роберт Фицо Предците на Хомо сапиенс са ловували с бягане на дълги разстояния Предците на Хомо сапиенс са ловували с бягане на дълги разстояния Книгите, посветени на праисторията, показват множество илюстрации на групи ловци, въоръжени с копия, приближаващи бавно към плячката, или обкръжили капан Пожар унищожи 22 яхти Пожар унищожи 22 яхти Местни медии казаха, че някои собственици са скочили в морето, за да избягат
Доц. Наталия КИСЕЛОВА Доц. Наталия КИСЕЛОВА Промените в Закона за хазарта не бяха приети по правилата на Конституцията Виц на деня Виц на деня - Учителката пита ученик:
- Кажи ми, какво знаеш за Луи 16-ти?
- Отрязали са му главата г-жо.
- Друго?
- Друго не са му рязали.
Виц на деня Виц на деня - Започнах работа в администрацията!
- Какво по-точно?
- И аз не мога да ти кажа...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук По-добре да хвърлиш букета, отколкото да го гушнеш...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори