×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Родители осъдиха 30-годишния си син, отказвал да напусне дома им (СНИМКИ)


23 Май 2018, Сряда, 23:20 ч.
Източник: Дарик

30-годишен американец беше осъден от родителите си за това, че не иска да се изнесе от дома им. По информация на "Ню Йорк поуст" Майкъл Ротондо бил призован в съда от родителите си - Марк и Кристина, след многобройните им опити да го накарат да започне работа и да си наеме собствено жилище.

Майкъл от своя страна също е родител, но от септември м.г. е с отнети родителски права. „Със сигурност ще с изнеса от къщи, но не си представям това да се случи днес или в следващите три месеца“, заявил в съда изгоненият син.

„Майкъл, след като поговорихме с майка ти, решихме, че ти трябва да напуснеш този дом веднага“ - такава бележка получил 30-годишният безработен нюйоркчанин Майкъл Ротондо на 2 февруари т.г. Това било първото от поредицата съобщения, с които родителите му се опитали да го накарат да вземе живота си в ръце. А причината - освен отдавна преминалата пълнолетие възраст, младият мъж не поемал никакви ангажименти към сметките и поддържането на домакинството.

„Те спряха да ме хранят, дори ме изключиха от семейния план за мобилни телефони“, жалва се от своя страна пред съда младият мъж.

Родителите му обаче не отстъпили, като продължили да му дават бележки с послания като „Ще предприемем всички необходими мерки, за да напуснеш къщата“ или „Има работни места дори за хора с бедна професионална история като теб“.

Отчаяните родители стигнали до там да му предложат 1100 долара, за да си наеме собствено жилище. Майкъл Ротондо обаче категорично отказвал да напусне дома им, като пред съда се представил дори като бизнесмен, на който му трябва малко време, за да заживее самостоятелно.

В крайна сметка съдът в щата Ню Йорк постановил, че порасналият син трябва да напусне семейното огнище, без да уважи желанието му за 6-месечна отсрочка.

В категории: Животът


5
Коментара
Флагман.БГ Два тира се удариха на АМ "Тракия" Два тира се удариха на АМ "Тракия" 19/04/2024, Петък 19:41 1
5
Коментара по темата
5.
5
24.05.2018 09:18:19
1
0
В случая когато съсобствениците не могат да постигнат съгласие и да извършат доброволна делба на съсобствения си имот може да се стигне до съдебна делба. Съдебната делба е особено исково конститутивно производство в което се установява и принудително осъществява потестативното право на делба като имуществената общност се прекратява.

При наличието на съсобственост върху даден имот много често се налага да бъде извършена делба между съсобствениците. В зависимост от това какъв вид имущество подлежи на подялба и по какъв ред става разпределянето му между съсобствениците, се разграничават следните видове делба:

І. Делба на наследство – характерно за нея е:

1/прекратява имуществената общност и създава на нейно място отделни имущ права на сънаследниците върху реално определени обекти;

2/може да бъде поискана от всеки сънаследник (от заветник – не);

3/няма давност – няма предвиден срок за нея, може да бъде искана по всяко време ;

4/ трябва да участват всички наследници.

Видове делба на наследство: доброволна и съдебна; пълна и частична;

II. Доброволна делба – представлява договор между съсобствениците, с който те постигат съгласие помежду си относно разпределението и частта на общото имущество.

Форма на доброволната делба – за да бъде валидна, законодателят е предвидил изискване договорът да бъде писмен с нотариална заверка на подписите (освен за дв. вещи до 50лв). Делбата се счита извършена в момента, в който подписите бъдат нотариално удостоверени.

Доброволната делба може да бъде постигната и в хода на съдебното производство – няма пречка да бъде във формата на съдебна споготба.

III. Делба, извършена от наследодателя приживе – съществуват два начина: с дарение или със завещание.

1. Делба-дарение: този вид делба отново следва да бъде направен под формата на договор между наследодателя и неговите наследници, с който той приживе и безвъзмездно прехвърля имуществото си, като го разпределя между наследниците. Правната уредба на този вид делба се съдържа в ЗЗД (прилагат се разпоредбите, регламентиращи договора за дарение).

Форма на делбата:

Ако предмет на договора са недв. имоти, се изисква делбата да бъде обективирана в нотариален акт;

Когато се даряват движими вещи – писмена форма с нотариално заверени подписи или с предаване.

Дарението става задължително приживе на наследодателя – то придобива сила от деня на изричното му приемане от всички наследници без изключения. По този начин те стават собственици и в бъдеше нямат право да искат нова делба след смъртта му.

Дарението обаче не може да има за свой предмет бъдещо имущество.

Съществува обаче предвидена възможност за дарителя с изрична уговорка да запази правото си да ползва дареното имущество приживе.

2.Делба-завещание: за този вид подялба се прилагат правилата на завещанието- делбата произвежда своето действие след смъртта на наследодателя. Делбата – завещание е едностранен акт, като тук не се изисква приемането от страна на наследниците.

IV. Съдебна делба –подробна правна уредба на този вид делба се съдържа в ГПК.

До съдебна делба се стига Когато няколко собственика на един недвижим имот искат да го поделят помежду си, но не могат да се разберат как да стане това. Поводи за съдебна делба са най-често случаите на общи наследствени имоти, както и прекратяването на съпружеска имуществена общност, но съдебна делба може да се извърши във всички случаи на обща собственост, например разделяне на имоти, придобити чрез общ бизнес. Съдебна делба се допуска също и за ликвидиране на общо право на строеж или надстрояване и пристрояване.

Съдебната делба е едно особено исково производство. По реда на това производство се осъществява принудителна подялба на общата собственост, като арбитър между страните става съдът. Правото на делба принадлежи на всеки съсобственик, независимо от размера на дела му. Това право не се погасява по давност. По силата на правото на делба съсобствеността върху имуществото се прекратява спрямо всички собственици.

Особености на Съдебната Делба

За допускане на съдебната делба се предявява иск пред районен съд, като производството за извършване на съдебна делба е двуфазно.

Първата фаза е за установяване на правото на делба, т. е. допускане на делбата.

Във втората фаза се осъществява самата делба и се разрешават споровете между съделителите.

Страни в съдебната делба трябва да бъдат всички участници в имуществената общност, предмет на подялбата. Другарството е задължително и ако някой от съсобствениците не участва, то извършената делба е недействителна За участието на всички съделители съдът е длъжен да следи служебно.

Всеки от съсобствениците има двойно правно качество по делото, независимо от формалната роля, която заема; т.е. всеки за своята част е ищец, а за частите на другите – ответник. Това се отразява върху отговорността на всеки съделител за заплащането на разноските в производството – размерът на задълженията е съответен на размера на дела.

Производството по делба е дълго и сложно, като може да има и други усложнения:

съделителите могат да предявяват осъдителни искове помежду си във връзка с вземания, произтичащи от съсобствеността (напр. за добиви, подобрения и др.)

може да бъде направено искане за възлагане на неподеляем жилищен имот.

Фази на съдебната делба

Първата фаза на съдебната делба е фазата по нейното допускане.

Производството задължително започва с писмена молба до съда (по общите изисквания), към която се прилагат различни документи в зависимост от характера на съсобствеността, (напр. за наследство – удостоверение за смъртта на наследодателя и за това кои са неговите наследници).

В първото заседание всеки от съделителите може да оспори правото на някой от другите съделители да участва в делбата, размера па неговия дял или принадлежността на някой от имотите към имуществената общност. Това са трите въпроса, по които във втората фаза не може да се спори, защото в края на първата фаза с решението за допускане на делбата те се решават със сила на пресъдено нещо. Относно доказателствата, допустими в този стадий на делбата не са предвидени законови ограничения.

Първата фаза на съдебната делба винаги завършва с решение, в което съдът задължително се произнася по 3 въпроса:

между кои лица е допусната делбата.

относно кои имоти се допуска делба и

при какви дялове трябва да се извърши подялбата. Тези 3 въпроса не могат да се пререшават.

Втората задължителна фаза е фазата по извършване на самата съдебна делба.

Тази фаза представлява своеобразно изпълнение на Решението по допускане на делбата от първата фаза.Освен това втората фаза може да бъде използвана и за да се разрешат споровете между съделителите по т.нар. „сметки помежду им”. Чрез предявяване на споровете с искането за делба всъщност се стига до обективно съединяване на иска за подялба на общото имущество с осъдителни искове между съделителите, отнасящи се до облигационни права и задължения, възникнали по повод на съсобствеността помежду им.

Едновременно с решаването на тези въпроси във втората фаза съдът започва процесуални действия, целящи да се осъществи подялбата. Това става чрез образуване на дялове и разпределянето им като обекти на изключителна собственост на съответния съделител чрез разделителен протокол. Другият начин за делба е тегленето на жребий.

След тегленето на жребия или от деня, когато е влязъл в сила разделителния протокол (когато той определя носителите на дяловете) настъпват вещноправните последици на съдебната делба. В полза на отделните съделители възниква изключително право на собственост върху имотите, включени в техните дялове.
4.
6
24.05.2018 09:16:36
1
0
По “неведоми пътища на живота” аз и други хора се оказахме съсобственици на имот. Искаме да се “разделим”, но те са такива “остри камъни” и “тежки характери”, че не можем да “смелим брашното заедно” и да се разберем относно делбата. Затова трябва да решим въпроса по съдебен ред.

В този момент едно от най-важните неща е да имам добър адвокат с опит в имотно право. Мога да се консултирам бързо и лесно с такъв адвокат на тази страница.

Производството се развива така:
Производство по допускане на делбата:

подавам иск за делба пред Районния съд, като към исковата молба прилагам следните документи:

удостоверение за смърт на наследодателя и удостоверение за наследници;
удостоверение и други писмени доказателства за наследствените имоти, напр. нотариален акт, удостоверение за данъчна оценка, скици и др.;
препис от молбата и приложенията за всеки от другите сънаследници;
документ за платена държавна такса – 4% от стойността на иска, в моя случай от стойността на частта, която ще получа при делбата въз основа на данъчната оценка;

съдът проверява исковата молба за допустимост и нередовности, като ако има такива ми дава 7-дневен срок да ги отстраня, ако не спазя този срок, съдът ми връща молбата;
ако няма нередности или съм отстранил съществуващите, преписите от молбата и приложенията към нея се изпращат на ответниците (останалите съсобственици, с които “ще се делим”), като те имат 1-месечен срок за отговор;
след изтичане на срока за отговор съдията проверява предявените искания, произнася се дали допуска представените доказателства и насрочва делото в съдебно заседание, за което биваме призовани;
в това първо по делото заседание всеки един от нас – сънаследниците, може да възрази против правото на някой от другите да участва в делбата, против размера на неговия дял, както и против включването на някой от имотите в делбата (ако сме наследили няколко имота и се опитваме да ги разделим всичките), да оспори произхода или осиновяването на друг, а с това и качеството му на наследник, да оспори завещание или представено писмено доказателство;
след разглеждане на тези въпроси съдът се произнася с решение, с което допуска делбата, определя кои лица ще участват и какъв е делът на всеки един, както и кои имоти ще се делят (ако се повече от един); ако решението не ми “харесва”, мога да обжалвам по предвидения в закона ред;
3.
7
24.05.2018 09:15:05
1
0
Какво представлява съдебната делба?

AddThis Sharing Buttons
Share to Google BookmarkShare to Facebook5Share to TwitterShare to PrintShare to More28

По “неведоми пътища на живота” аз и други хора се оказахме съсобственици на имот. Искаме да се “разделим”, но те са такива “остри камъни” и “тежки характери”, че не можем да “смелим брашното заедно” и да се разберем относно делбата. Затова трябва да решим въпроса по съдебен ред.

В този момент едно от най-важните неща е да имам добър адвокат с опит в имотно право. Мога да се консултирам бързо и лесно с такъв адвокат на тази страница.

Производството се развива така:
Производство по допускане на делбата:

подавам иск за делба пред Районния съд, като към исковата молба прилагам следните документи:

удостоверение за смърт на наследодателя и удостоверение за наследници;
удостоверение и други писмени доказателства за наследствените имоти, напр. нотариален акт, удостоверение за данъчна оценка, скици и др.;
препис от молбата и приложенията за всеки от другите сънаследници;
документ за платена държавна такса – 4% от стойността на иска, в моя случай от стойността на частта, която ще получа при делбата въз основа на данъчната оценка;

съдът проверява исковата молба за допустимост и нередовности, като ако има такива ми дава 7-дневен срок да ги отстраня, ако не спазя този срок, съдът ми връща молбата;
ако няма нередности или съм отстранил съществуващите, преписите от молбата и приложенията към нея се изпращат на ответниците (останалите съсобственици, с които “ще се делим”), като те имат 1-месечен срок за отговор;
след изтичане на срока за отговор съдията проверява предявените искания, произнася се дали допуска представените доказателства и насрочва делото в съдебно заседание, за което биваме призовани;
в това първо по делото заседание всеки един от нас – сънаследниците, може да възрази против правото на някой от другите да участва в делбата, против размера на неговия дял, както и против включването на някой от имотите в делбата (ако сме наследили няколко имота и се опитваме да ги разделим всичките), да оспори произхода или осиновяването на друг, а с това и качеството му на наследник, да оспори завещание или представено писмено доказателство;
след разглеждане на тези въпроси съдът се произнася с решение, с което допуска делбата, определя кои лица ще участват и какъв е делът на всеки един, както и кои имоти ще се делят (ако се повече от един); ако решението не ми “харесва”, мога да обжалвам по предвидения в закона ред;
2.
Бат Сали
24.05.2018 08:11:33
0
0
Това не е ново. В България масово живеят с родителите си, не работят и само по кафетата.
1.
D
24.05.2018 07:32:59
1
2
Не знам за американците,но тук е пълно с такива примери
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Уроците на живота: 10 брачни съвета от наскоро разведен мъж Уроците на живота: 10 брачни съвета от наскоро разведен мъж Влюбвайте се отново и отново и отново „Будилникът“ ми натрупа сметка от 114,63 лева към Yettel „Будилникът“ ми натрупа сметка от 114,63 лева към Yettel Алкател 1Е - тази антика, която не става за нищо друго, освен за събуждане, се оказа, че е „поръчала“ вместо мен „Плати с Yettel от Apple” 6 неща, за които една истинска дама никога НЕ говори 6 неща, за които една истинска дама никога НЕ говори Дамите не разкриват подробности от интимния си живот Навиците, от които трябва да се отървете, според зодията Навиците, от които трябва да се отървете, според зодията Пролетта е най-подходящото време да изчистите вибрациите си от всички лоши навици Възстановяват оригиналния паметник на Бащата на Бургас, всички пречки паднаха Възстановяват оригиналния паметник на Бащата на Бургас, всички пречки паднаха Единственото останало от гроба на Александър Георгиев Коджакафалията е постаментът, върху който после безсрамно комунистите слагат бюст на Георги Димитров Рецепта за класически броколи пане Рецепта за класически броколи пане Може да ползвате и замразени броколи, като го размразите, отцедите и подсушите от водата и директно панирате, без да е необходимо да варите и бланширате ГЕРБ за "Боташ": 10 месеца ПП-ДБ са знаели, че плащаме милиони и не са си мръднали пръста ГЕРБ за "Боташ": 10 месеца ПП-ДБ са знаели, че плащаме милиони и не са си мръднали пръста Договорът с „Боташ“ се променя не от парламента, а от правителството. Направиха всичко възможно да фалира „Булгаргаз“, за да може техният спонсор Сашо Дончев да вземе този бизнес, посочи Делян Добрев Два тира се удариха на АМ "Тракия" Два тира се удариха на АМ "Тракия" "Вероятно е заспал зад волана, или му е прилошало", "Пак е имало изпреварвания между тирове", гласят коментари във Фейсбук Ето как бързо и лесно да изчислите с наднормено тегло ли сте Ето как бързо и лесно да изчислите с наднормено тегло ли сте Огледалото и външният вид определено не са показател Гвоздейков пред Главчев: Пощите са почти пред фалит Гвоздейков пред Главчев: Пощите са почти пред фалит Натрупани са 90 млн. лв. загуби
Служебният премиер се срещна с американския посланик. Какво си казаха? Служебният премиер се срещна с американския посланик. Какво си казаха? Изграждането на 7-и и 8-и блок на АЕЦ "Козлодуй" е основен приоритет, гарантира Главчев Назначени са шестима заместник-министри Назначени са шестима заместник-министри Продължава смяната на висшия ешалон на властта  Обсъждат Меглена Плугчиева за външен министър Обсъждат Меглена Плугчиева за външен министър Меглена Плугчиева бе депутат в три парламента, вицепремиер в правителството на Сергей Станишев, била е посланик на България в Германия, Швейцария, Княжество Лихтенщайн Ето това е истинска миска. Вижте Мис Вселена 1965 г., която вече е на 76, но изглежда на 30 Ето това е истинска миска. Вижте Мис Вселена 1965 г., която вече е на 76, но изглежда на 30 Апасра Хонгсакула има голямата чест да бъде първата победителка в Мис Вселена от Тайланд Турист умря след нелеп инцидент на прочут курорт Турист умря след нелеп инцидент на прочут курорт 54-годишният мъж е паднал върху паркиран на улицата автомобил Шефът на ЦРУ: Украйна губи войната до края на годината Шефът на ЦРУ: Украйна губи войната до края на годината Според Уилям Бърнс Киев „сега е изправен пред труден момент на бойното поле“ Кирил Петков не е чупил само чаши, но и цели маси Кирил Петков не е чупил само чаши, но и цели маси Разкритието дойде от бившия премиер акад. Николай Денков Това е най-дългият плаж в Европа, почти няма хора и е близо до нас Това е най-дългият плаж в Европа, почти няма хора и е близо до нас Мекият чакълест бряг на плажа, топлото време и дългата водна ивица го правят идеална дестинация за слънчеви бани, плуване и различни водни спортове Цветелина Грахич към Слави публично: Кой си ти, бе?! Ай, сиктир, помия такава Цветелина Грахич към Слави публично: Кой си ти, бе?! Ай, сиктир, помия такава Певицата се разяри буквално и написа коментар под поста на бившия си шеф, в който директно го пита кой е той, за какъв се взима и какво изобщо разбира от война Принц Хари заби як шамар на семейството си Принц Хари заби як шамар на семейството си В документ, който се разпространява от световни медии се вижда, че „принц Чарлз се е записал като гражданин на САЩ
Антон КУТЕВ, съветник на президента Антон КУТЕВ, съветник на президента "Симпатичният" Даниел Митов може да повлияе на вота в чужбина Виц на деня Виц на деня Между приятелки:
- Моят мъж толкова се уморява на работа, че не си чувства нито ръцете, нито краката, нито рогата.
Виц на деня Виц на деня Две съседки си говорят:
- Сийке, вече си избрах един семеен лекар!
- Аз пък си избрах един несемеен!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Сега имаме цяло поколение прецакани нарциси, защото мамчетата им са им казвали, че са специални
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори