×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • САЩ обявяват днес нови поръчки на оръжия за Украйна за 6 млрд. долара
  • Вдигат заплатите на военните с 30%
  • Възстановяват движението по АМ "Тракия" в платното за Бургас между 20 и 21 километър
  • Петима служебни министри се явяват на последния парламентарен контрол
  • Путин отива в Китай през май
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Какво прави министър Радев за мотивацията на служителите в МВР и неграмотни хора ли управляват системата


Какво прави министър Радев за мотивацията на служителите в МВР и неграмотни хора ли управляват системата
Според Валентин Радев през последната година са направени огромни крачки, Красимир Янков не е съгласен
25 Март 2018, Неделя, 20:02 ч.
Автор: Лъчезар Лисицов

Темата предизвика сериозен концептуален спор между него и депутата от БСП Красимир Янков

Много или малко са 10% незаети щатни длъжности в Министерството на вътрешните работи? Това бе част от концептуален спор на последния парламентарен контрол след питане на депутата от БСП Красимир Янков към вътрешния министър Валентин Радев относно кадровата политика в МВР.

Точно 49 838 са длъжностите по щат в МВР в момента. Близо 4500 са незапълнени, обясни министър Радев.
Това е недокомплектът в цялото министерство. Можете да го разположите почти равномерно във всички структури. Някъде има някои структури с по-голям недокомплект, примерно в Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“. Там по-трудно намираме кадри, знаете, може би сте запознат, предполагам заради това, че сте най-малкото член на комисията (вътрешната комисия в парламента – б.а.), опитваме се да ги вземем от системата поради обективни причини – има защо. Постоянно обявяваме конкурси, за да наваксаме този недокомплект“, обърна се Валентин Радев към депутата Янков.

Според министъра „категорично и безусловно“ е изпълнена заложената от правителството цел за минимум 1000 новоназначени служители с полицейски правомощия до Нова година.
Тези думи на Валентин Радев станаха повод за гневен коментар от страна на Красимир Янков.
В репликата си към министъра в зала и в кулоарите на парламента  Янков разтълкува предоставените му данни по доста по-различен начин.
Депутатът обяви, че е разобличил Валентин Радев, понеже той излъгал.

Според официалните числа, през 2017 г. са били назначени 2842 служители. От тях обаче 577 били стажанти, които не са подготвени напълно да изпълняват задачи, посочи Красимир Янков. Така реално новите служители според него са около 2250.
В същото време напусналите системата били 2082. Т.е. реално броят на служителите през 2017 г. се е увеличили с малко над 150 души, изчисли депутатът. Затова и ангажиментът на ГЕРБ за 1000 нови полицаи оставал неизпълнен.

В пленарна зала народният представител от БСП изтъкна, че през 2017 г. системата са напуснали 728 служители със стаж до 5 години.
„Това е една трета. Това трябва да Ви притеснява.
Тези, които са със стаж над 15 години, са 850, каза още Красимир Янков. Подлежи на анализ и Вие трябва да си отговорите – защо напускат подготвени служители от системата на МВР? Защо напускат и новоназначени, при условие че те са обучавани и са готови вече да бъдат част от това кариерно развитие, което според Вас служителите одобряват.“

Мотивацията за работа в МВР бе друг основен въпрос от дискусията между Янков и Радев.
Министърът изтъкна: „Трябва да отчетем огромните крачки, които направи министерството в последните няколко месеца, а именно поетапното и целесъобразно разходване на средства за униформи, годишни бонуси, предвиденото от 1 март тази година увеличаване на заплатите в рамките на 15 – 20%. Също така се предвижда и ние активно да работим в тази посока – заплатите на служителите в системата на Министерството на вътрешните работи поетапно или системно да се увеличават всяка година. Както обещахме догодина с 10 %, тоест не е важно сега с колко ще ги увеличим, а това да бъде нещо, което ще се случва постоянно и да не бъдат изяждани заплатите от инфлацията.“

Валентин Радев припомни, че е в ход извършването на мащабен функционален анализ, който цели усъвършенстване на модела за управление на МВР като дейности и структури, и че се готвят „вероятно най-големите промени в Министерството на вътрешните работи досега бавно и методично“.

„Основен акцент определено ще бъде повишаване на вътрешната мотивация сред служителите. Една от причините за изготвянето на такъв структурнофункционален модел е, че за последните седем години щатната численост на служителите на министерството се е променяла многократно - над 13 пъти“, добави Валентин Радев.

Красимир Янков не остана доволен от чутото. Той попита какво се прави в момента за мотивацията на служителите.
„Не приемам отговора, че чакате структурнофункционален модел, който да бъде изготвен и след това да предприемете мерки. За да възложите да бъде изготвен такъв модел, Вие сте установили недостатъци, недъзи на системата, която ръководите. Кои са тези основни недостатъци на Министерството на вътрешните работи, които Вие сте установили“, попита депутатът.

Той заключи: „Големият проблем в Министерството на вътрешните работи е отношението – Вашето и на политическото ръководство, към служителите, към работата на тези служители и неразбирането за важността на тази професия, изложена в риск.“

Красимир Янков продължи да коментира пред „Канал 3“ в кулоарите. Той препоръча да се поучим от развитите партньорски държави.
Според него, системата генерално може да се управлява по два модела - централизиран или децентрализиран.
У нас сега той бил по-скоро централизиран, като според Янков проблемът е, че системата се ръководела от „неграмотни и неквалифицирани“ лица в политическия кабинет на министъра.

Красимир Янков посочи като възможен добър пример модела във Великобритания. Там той бил децентрализиран и можел да се приложи у нас, но след съответни модификации в съответствие със спецификите в България.




В категории: Политика


30
Коментара по темата
30.
До...ДАНС-София....ПИТАЙТЕ....
27.03.2018 09:44:44
0
1
1.Васил ЕДРЕВ -Кмет на Айтос
2.Милена Стойчева-ГЕНЧЕВА-Председател на РП-Айтос
3.Елгина ЧАЛЪМОВА-Окръжен прокурор
4.Емил ХРИСТОВ-Апелативен прокурор

Имат ли "БЪДЕЩЕ" ИМОТНИТЕ ИЗМАМИ С НАСЛЕДСТВЕНИ ИМОТИ в ОБЩИНА АЙТОС на СИЙКА ВЪЛКОВА ТЕНЕВА,но при нотариус Бисер ДЕМИРЕВ 324 Айтос

Но с фалшиви:
ЛИЧНА КАРТА,СКИЦА,ДАНЪЧНА ОЦЕНКА,УДОСТОВЕРЕНИЯ ЗА НАСЛЕДНИЦИ,РАЗРЕШИТЕЛНО ЗА СТРОЕЖ и СУМНИТЕЛЕН НОТАРИАЛЕН АКТ ЗА СОБСТВЕНОСТ

А АЗ ....ДОКАТО ВИЕ ГИ ПИТАТЕ ...ЩЕ ПОУМУВАМ КАК И КОГА ДА СИ ЗАПАЛЯ ...ЕДИНСТВЕНОТО ЖИЛИЩЕ С АДМИНИСТРАТИВЕН АДРЕС ; АЙТОС ,УЛ.МОСКВА 18 ВТОРИ ЖИЛИЩЕН ЕТАЖ“
29.
do 28 ЕДРЕВ
27.03.2018 09:28:10
0
1
Остава да почерпя на някоя чужда сватба за "УСЛУГАТА"....ДА СИ ЗАПАЛЯ НЕЗАКОННИЯТ ЕТАЖ ...КОЙТО КУПИХ НАПЪЛНО ЗАКОННО И ОБЩИНА АЙТОС СИ ПРИБРА 2% от СДЕЛКАТА

С АДМИНИСТРАТИВЕН АДРЕС АЙТОС ,УЛ.МОСКВА 18
28.
До 21 от Едрев
26.03.2018 13:44:59
0
1
Разрешавам ти
27.
Андон
26.03.2018 09:55:48
0
3
Напускат щото нямат права като на полицаи, бият ги циганите по махалите и нямат модерна среда за работа. С увеличението на заплатите няма да стане. Парите винаги е са им малко и ще искат още.
26.
неграмотко омотко
26.03.2018 09:18:57
0
0
тоя ясно че има много неграмотини в МВР. Ето как министъра смята задача за 1 клас
7+2+ още един равно на 9 човека.
9 да 9 10 да десет ама няма кой да слезе от магарето като във въпросния виц
25.
Тири ри рам
26.03.2018 02:19:28
0
3
Малко са служителите, които напускат, защото повечето искат да напуснат ама не им стиска. Хвърляйте молбите и не се страхувайте. Оставете МВР на бежанците те ще оправят България.
24.
Радко пиратко
25.03.2018 23:08:33
0
6
Всички министри на Герб са пионки на ББ.Никой няма маденца за нищо особено на МВР ги избират с конкурс по глупота и безпомощност.МВР отдаена играе роля на репресивен орган срещу неудобни хора,но нещо да предотврати измама,както с КТБ и потънали милиарди левове,абсурд.
23.
demokrat
25.03.2018 22:48:43
0
3
swobodata na slovoto sa osnovni prawa i swobodi na evropejskite grajdani i demokrati4no izgrajda6toto se ob6testwo
22.
plamen
25.03.2018 22:46:49
0
5
ТОЧНО ВИЕ КАК НЕ ВИ Е СРАМ ДА ГОВОРИТЕ ЗА МОТИВАЦИЯ . СТРУВА МИ СЕ ВСЕ НЯКОЙ ТРЯБВА ДА ПОЕМЕ И ПОЛИТИЧЕСКАТА ОТГОВОРНОСТ. МВР ТРЯБВА ДА СЕ ОПРЕ НА ГРАДИВНИЯ ПРИНЦИП НЕ НА РУШЕНЕТО С ВСЯКА ПОСЛЕДВАЩА РЕФОРМА. САМО ОРГАНИЗИРАНАТА ПРЕСТЪПНОСТ МАЙ Е ОРГАНИЗИРАНА.
21.
До Васил ЕДРЕВ-Кмет на Айтос
25.03.2018 22:07:02
3
5
РАЗРЕШЕТЕ МИ ДА СИ ПРЕМАХНА ...НЕЗАКОННИЯТ ВТОРИ ЖИЛИЩЕН ЕТАЖ на УЛ.МОСКВА 18 ,гр.АЙТОС ОТ 80кв.м. КОЙТО МИ БЕШЕ ПРОДАДЕН КАТО НАПЪЛНО ЗАКОНЕН ОТ 120кв.м....ЗА ДА НЕ ЗАПАЛЯ ЕТАЖА НЯКОЙ СЛЪНЧЕВ ДЕН......И ДА СПРА ДА ПИША ЗА БАНАЛНИТЕ "ИМОТНИ ИЗМАМИ" ...В НАЙ-ДОБРИЯТ ГРАД ЗА ИМОТНИ ИЗМАМИ -АЙТОС
20.
Абсурд да има нещо,което да
25.03.2018 22:04:11
0
5
мотивира.Пълен Абсурд!
19.
гражданин
25.03.2018 21:38:12
2
8
Дарко ченгето се учудва че системата е сбъркана а не вижда че МВР Е РЕНЕСАНС ЗА ПЕНСИОНЕРИ .
18.
До 15
25.03.2018 21:32:02
7
11
Ти май си от полицаите от които все някой друг им е виновен, че не са успели. Я си виж правописа. Вземи се ограмоти малко пък после имай претенции. Иначе хората се делят на можещи и не можещи без значение дали са млади или стари.
17.
Едно ченге
25.03.2018 21:31:26
1
19
От доста години системата е сбъркана.Началниците задължително уреждат на работа в системата съпруги, дъщери и снахи. Няма хора за работа на улицата,но се измислят нови началнически длъжности,последно безумицата началник сектор разследване в РПУ. не е нормално патрулиращ полицай да взема 800 лв. а "работещи" пенсионери в системата 2600 лв. Проведе ли се както трябва изпита по физическа подготовка полвината колеги ще окапят. "Отгоре" се спускат за изпълнение все по глупави приоретети, чиято единствена цел е да помтят статистиката. Абе с две думи, няма управия.
16.
Едно ченге
25.03.2018 21:31:26
1
19
От доста години системата е сбъркана.Началниците задължително уреждат на работа в системата съпруги, дъщери и снахи. Няма хора за работа на улицата,но се измислят нови началнически длъжности,последно безумицата началник сектор разследване в РПУ. не е нормално патрулиращ полицай да взема 800 лв. а "работещи" пенсионери в системата 2600 лв. Проведе ли се както трябва изпита по физическа подготовка полвината колеги ще окапят. "Отгоре" се спускат за изпълнение все по глупави приоретети, чиято единствена цел е да помтят статистиката. Абе с две думи, няма управия.
15.
DDT
25.03.2018 21:07:03
3
15
„Основен акцент определено ще бъде повишаване на вътрешната мотивация сред служителите. Една от причините за изготвянето на такъв структурнофункционален модел е, че за последните седем години щатната численост на служителите на министерството се е променяла многократно..............служителите на средно управленско и зпълнителско ниво стоят на едно и също место по 15 години а лапета на по 3 години служба и без рутина практическа натренираност ги правят началници и Ни казват как да си вършим работата при условие че те самите никога не са я вършили.Единствено че са на някого връскари
14.
Gocho
25.03.2018 20:54:25
3
3
Ами те , клоуните - никога не са си трьвали !
Смешна територия !
Само дето един народ , вечно плаче !!!
13.
darko
25.03.2018 20:53:13
3
17
ДА ПРОСЪЩЕСТВУВАТ ДА ЖИВЕЯТ ПЕНСИОНЕРИТЕ ДЕТО ЦУЦАТ И ПЕНСИЯ И ЗАПЛАТА В МВР ПО ОКОЛО 2600ЛВ. ТЯХ РЕФОРМА НЕ ГИ ЗАКАЧА . ЗАПУШИХА СИСТЕМАТА
12.
fen
25.03.2018 20:49:36
4
3
Постоянно обявяваме конкурси, за да наваксаме този недокомплект“, обърна се Валентин Радев към депутата Янков.............ми знаете ли защо се харчат толкова билетите от "Националната лотария', защото имаи ИНТЕРЕС и имат голяма медийна кампания и реклама, а Вие не можете или не желаете да направите по националната телевизия и радио кампания за набиране на кадри.
11.
Мъка
25.03.2018 20:47:18
0
10
Когато ГЕРОИТЕ си тръгват,
на арената идват... клоуните.

Хайнрих Хайне
10.
дарко
25.03.2018 20:41:22
1
8
ОТКОГА Е ЧАКАМ ТАЗИ ТЕМА ДА ПОФИЛОСОВСТВАМЕ ЗА БЪРКОТИЯТА В МВР И ТИЯ ДЕТО НАРОЧНО Я НАПРАВИХА НЕ РАБОТЕЩ ОРГАН НА ДЪРЖАВАТА
9.
герги
25.03.2018 20:39:56
0
11
А вие какво очаквате от един неграмотник?!
То като почнеш от еднокнижния Винету , та свьршиш с лакомуто прасенце !
И после - не се засягайте че сте дебилен матрял !
Мнооо по-зле сте !
Ха сега - трийте !
8.
Фики
25.03.2018 20:37:50
2
12
Проблема в МВР от край време е в огромната и раздута администрация. Там трябва да са реформите и всички с полицейски правомощия да са навън да ги виждаме.
7.
Gocho
25.03.2018 20:32:17
1
5
Не , не , нееее....
Никой от тях не е тьп !
Мнооо хитри са даже !
Тьпите сте Вие , дето спинкате и се харчите само по разни форуми и коменти под още по-тьпи статии !
А вие , дето останахте на тая територия - Наистина сте - Дебили !
И без извинения !!!
Наистина - Малко ви е тва , на което сте подложени !!!
6.
дядоДобри
25.03.2018 20:19:56
0
12
Тъп мин. председател, тъп мин. на ВР, тъпотия по места. Какво да чакаме от тях? Тя рибата се вмирисва откъм главата.
5.
ПОЛИЦАЙ
25.03.2018 20:19:26
2
14
Навярно 4-5 хиляди са незаети а 10000 са заети от такива които взимат пенсия и заплата Реално са повече незаети ако се освободят пенсионерите .
4.
omsk
25.03.2018 20:16:48
0
19
По улиците не можеш да видиш никакъв полицай, иначе канцелариите им са пълни с хора. От там ни пазят.
3.
MVR
25.03.2018 20:03:19
4
3
VSI4KI SME KORUMPIRANI,NEKADARNI,BA6 BA6IBUZUCI SME! ABE NAPRAVO SME SI ZA GAZOVITE KAMERI.
2.
DW
25.03.2018 20:01:06
15
3
Калоян е прекалено интелигентен за системата на МВР.
1.
ттт
25.03.2018 19:51:30
11
5
Без Калоян , всички са тотално тъпи.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Какви са мерките срещу епидемията от кокльош Какви са мерките срещу епидемията от кокльош Най-засегнати от заболяването са децата Ученици от СУ „Епископ Константин Преславски“ взеха участие в традиционната инициатива „Ден на отворени врати“ на Районна прокуратура-Бургас Ученици от СУ „Епископ Константин Преславски“ взеха участие в традиционната инициатива „Ден на отворени врати“ на Районна прокуратура-Бургас Младежите разиграха импровизиран съдебен процес Силви ще съди участничките в Ергенът Силви ще съди участничките в Ергенът Сплетните в любовното риалити обещават нестандартно продължение Симона показа защо е откритието на риалити форматите Симона показа защо е откритието на риалити форматите Хоби готвачката се самоиронизира по забавен начин Козичино празнува „Голямо Лазари“ на 28 април Козичино празнува „Голямо Лазари“ на 28 април Вижте каква е програмата Всички обичат тази храна, но знаете ли, че предизвиква депресия Всички обичат тази храна, но знаете ли, че предизвиква депресия Депресията не е настроение, не е просто умора или меланхолия, а опасно заболяване С финансовия министър гасихме два „пожара” тази седмица, обяви премиерът Димитър Главчев С финансовия министър гасихме два „пожара” тази седмица, обяви премиерът Димитър Главчев Единият от тях беше в сектор „Земеделие”, а другият - с миньорите и енергетиците от Мини „Марица Изток” и Бобов дол, каза служебният премиер  Автомобил пропадна в огромна дупка в Пловдив Автомобил пропадна в огромна дупка в Пловдив Нямаше никакви индикации, че мястото е опасно, казва шофьорът Кампанията ще бъде безмилостно черна, Сглобката се разведе по най-скандалния начин Кампанията ще бъде безмилостно черна, Сглобката се разведе по най-скандалния начин Ако в тази кампания изнасянето на мръсно бельо не престане, това ще гарантира рекордно ниска избирателна активност 7 коли се нанизаха във верижна катастрофа на пътя Варна-Бургас 7 коли се нанизаха във верижна катастрофа на пътя Варна-Бургас Няма пострадали, щетите са само материални 
Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Алек Младенов изправи на нокти Мария Чекмарьова Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Приетите от вчера от парламента промени в Закона за чужденците в България няма да спасят сезона Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ На събитието присъства кметът на община Поморие Иван Алексиев Тази емблематична българска звезда емигрира в САЩ Тази емблематична българска звезда емигрира в САЩ 76-годишната комедийна легенда наскоро пак имаше перипетии със здравето, но се надявал до есента да бъде в отлична кондиция, за да не се провали екскурзията на живота му Лихвите тръгнаха нагоре Лихвите тръгнаха нагоре Средните лихвени проценти по депозитите, договорени за ползване след предизвестие в левове и в евро се запазват на нивата от предходния месец съответно 0.10% и 0.15% Никой мъж не ме е унижавал така, плаче изгонена от Ергенът Никой мъж не ме е унижавал така, плаче изгонена от Ергенът Още повече от мъж, в когото е влюбена Цър Пър живее охолен живот в тузарски комплекс Цър Пър живее охолен живот в тузарски комплекс Спортният мениджър се шири в просторен апартамент в Сентрал парк, който е на минути от София Защо Маги от "Ергенът" се разрева Защо Маги от "Ергенът" се разрева Тя не получи покана за мечтаната среща с Алек Бойко и тигрите от Бистрица като Лудогорец, насочват се към поредна титла Бойко и тигрите от Бистрица като Лудогорец, насочват се към поредна титла Лидерът на ГЕРБ е капитан на отбора  „Розова луна“ над Флорида „Розова луна“ над Флорида Индианците наричали пълнолунието така, защото съвпадало с цъфтежа на първите пролетни цветя
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сине, тъп си като тази маса! - казва бащата и чука по масата.
- Тате, някой чука, да отворя ли?
- Остави, аз ще отворя.
Виц на деня Виц на деня В кабинета на психолога:
- Имате ли в рода си хора с психични отклонения?
- Имам един братовчед, той разрежда виното с лимонада...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Бог не може да следи за всеки, затова е създал съседите!


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори