×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Минималната работна заплата в Гърция ще бъде над 800 евро
  • Днес ни очаква дъжд и по-ниски температури
  • Израел удари покрайнините на Дамаск
  • Куба обвини САЩ, че подклаждат протести в страната
  • На следващи избори ПП-ДБ няма да съществува, убедна е Мая Манолова
  • Разпитват свидетели по делото за побой срещу прокурорския син
  • Червения пират се изправя пред съда, гледат мярката му за неотклонение
  • Кирил Десподов стана футболист на годината
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Невиждано! Осем години къщи за милиони на брега на морето стоят без ток заради EVN


Невиждано! Осем години къщи за милиони на брега на морето стоят без ток заради EVN
Едва ли някой може да допусне, че в XXI-ви век, в европейска България, тези къщи нямат ток
20 Март 2018, Вторник, 16:50 ч.
Автор: Веселин ВАСИЛЕВ

На австрийците им трябват 2 години, за да построят трафопост от 12 кв.м. при осигурено финансиране от собствениците

Звучи като лоша шега, но е факт –цели осем години EVN - Поморие размотава четирима бургазлии и един крупен инвеститор от Израел и не прокарва ток до имотите им. Те се намират на брега на морето, в местността Лахана, която вече се оформя като един много луксозен квартал. Къщите са модерни, някои от тях имат вътрешни асансьори, системи за автоматизирано напояване, гаражи с автоматични врати, озеленени дворове и прекрасна гледка към Бургаския залив. Но нямат ток.
В двайсет и първи век, в модерна европейска България още по-модерната австрийска компания EVN осем години не може – образно казано - да опъне един кабел.

Когато в далечната 2004 година си купихме местата – общо над 13 дка, които граничат с Военния санаториум, подадохме молба за прекарване на временен ток. Тогавашното “тромаво” държавно дружество “Електроразпределение”, чийто изпълнителен директор беше инж. Байко Байков, пусна тока за един месец. Казаха ни, че за постоянно захранване ще трябва по-късно да се изгради трафопост, разказва един от потърпевшите.


Гледката към Бургаския залив е прекрасна, но собствениците трябва да минат на свещи, ако искат да обитават дома си


Междувременно на власт идва правителството на Симеон Сакскобургготски, което решава, че държавата е лош стопанин на електроразпределителните дружества и затова трябва да ги продаде на компании, които да въведат у нас добри европейски практики, като заедно с това обновят и модернизират цялата система.

След приватизацията ел. таблото попада в КЕЦ Бургас Юг, а въпросните парцели – в КЕЦ – Поморие. И вече не могат да вземат ток от него.

Така започва ходенето по мъките.

Първата молба за прекарване на ток е от 2010 година. Оказва се, че собствениците трябва да отстъпят на EVN право на строеж върху 56 кв. м. за изграждане на трафопоста, макар че той е едва 12 кв.м. Те плащат повече от 5 хиляди евро на собственика, в чийто имот ще се строи и отделно дават около 100 000 лева на EVN. След десетки перипетии, през септември 2017 година е подписан окончателен договор за електрическо захранване. В него EVN си дава срок до 30 ноември 2019 година да построи трафопост. Както се вижда – ударно строителство – 12 кв.м. за 2 години.


Този асансьор и климатикът още не са изпробвани, защото за тази цел трябва ток, какъвто EVN не прекарва


“Казаха ни, че този срок е пожелателен, т.е. може и да не бъде спазен”, уточнява един от потърпевшите. Той обаче отказва да разкрие повече информация, защото в договора имало няколко клаузи за конфиденциалност. Т.е. ще те размотаваме, ще се подиграваме и ще се гаврим с тебе, ще ти пилим нервите, а ти ще си мълчиш конфиденциално.

Освен за постоянно захранване, всеки от собствениците е пуснал по 3-4 молби за прекарване на временен ток. И всеки път се повтаря едно и също – отговарят им, че трябвало да правят проучвания. Минават 13 месеца без отговор и когато хората попитат какво става, получават отговор, че давностният срок бил изтекъл, затова да подадат нова молба. И съответно да платят нова такса, която никак не е малка.

В тези години на пълно бездействие от страна на EVN, всеки се спасява, както може. Единият от собствениците строи с автокран. Ако вече няма как да мине без ток, взема от добър съсед през четири къщи и му плаща, колкото е изразходил.

Лахана е хубаво място и интерес към него са проявявали много чуждестранни инвеститори. Но бързо са се отказвали, щом се сблъскат с реалността. Преди години тук идва испанска компания с мащабни намерения, но скоро разбира, че ще направи голяма грешки и бяга панически, изоставяйки капарото от 100 хиляди евро, което е платила за купуване на земя. Еврейският инвеститор също се е видял в чудо.


Красивата гледка и близостта с Бургас и Поморие привлича инвеститори, но нашенската реалност ги прогонва, защото никой не иска да чака с години за елементарна услуга

И още нещо – в Лахана има и канализация, и водоснабдяване. Затова трябва да сме благодарни, че Кобургготски не приватизира и ВиК. Защото сега хората тук сигурно щяха да копаят септични ями, да си правят тоалетни на двора и да пият вода от кладенци и стомни, като в по-миналия век, докато молбите им се прехвърлят от бюро на бюро.

В категории: Животът


Облаци по морето днес
Облаци по морето днес 19/03/2024, Вторник 09:05 0
Флагман.БГ Човек на Слави е съсипан след тази новина Човек на Слави е съсипан след тази новина 19/03/2024, Вторник 08:30 0
Флагман.БГ Каква е минималната заплата в Гърция Каква е минималната заплата в Гърция 19/03/2024, Вторник 08:11 0
22
Коментара по темата
22.
До 20
20.03.2018 23:55:38
0
7
Мозък като орехче е прекрасно, но твоят вече е една стафиди а това не е добре.
И стафидке като печелят толкова много,
що дори и нормален купувач на печелившия бизнес не могат да намерят и продават всичко на първата срещната Гинка.
21.
До 15
20.03.2018 23:52:54
0
8
Тока е скъп , не го отричам, но виж какво им е оправданието за скъпия ток - инвестиции!!! Те инвестират в нови мрежи, които са към комплексите на мутрите, но всички потребители плащат. Мутрите сторят на 200 евро, а продават на 1000. Те затова братята с дините имат автопарк за милиони. Аз лично съм свидетел как в Сл. Бряг и други курорти се прокарват водопроводи, кабели и така нататък за сметка на народа, а мутрите обират парата. Разбирам държавата да плаща, ама не й когато заплатите са ниски, данъците са ниски, и масово се укриват осигуровки и се точат болнични
20.
До 19
20.03.2018 22:42:16
3
3
Другия заблуден ,който гледа по цял ден новините и мозъка му е колкото едно орехче . Само да ти подскажа ,че ЧЕЗ е увеличила печалбите си за последните години,както и останалите дружества . Чул недочул 2 пъти в новините и вече компетентен Ганьо.
19.
До 15
20.03.2018 22:28:11
3
5
Аве умньо ще знаеш че EVN така " печели " че скоро и те ще си съберат багажа за Австрия, както направиха Е-он и ЧЕЗ .
18.
КМЛ
20.03.2018 22:23:01
2
17
Прави са от EVN. Къща се строи там където има изградена инфраструктура и инвеститора си плаща за да се " закачи " към нея. Тия като типични тарикати първо купят някоя нива, после дигнат палат и накрая почнат да търсят корумпиран общински служител да ги узакони. При държавния Байков е станало бързо, ама австрийците не се трогват много от техните писъци.
17.
коко.
20.03.2018 22:05:09
2
2
Да си открадат И агрегати.
16.
жеко
20.03.2018 22:02:28
3
16
трябва да си много тъп да си купиш парцел без прекаран ток и да построиш къща за 100хил евра, всеки който има акъл в главата първо търси парцел с прекаран ток и вода и чак тогава започва да строи, а те гъзетата сложили каруцата пред коня че и тръгнали да се хвалят колко са прости чак в медиите, баси балъците, ама са си казали сигурно "абе ние сме гъзета с пари и каквото поискаме ще стане" ай ся чакайте и наливайте в агрегатите
15.
до 10
20.03.2018 21:53:06
2
4
Аве отворен ,ЕВН те таксува със скъп ток и прави толкова голяма печалба ,че и собственици да задължава да им изгражда трасето ,май имаш температура . Знаеш ли ,че кабел който струва 12 лв /м тя ти го продава на 25лв/м . Гражданите си плащат не чуждите ,а тяхните високи сметки просто . Кои данъци са ниски ,че не те разбрах правилно като от миналата година за завишени с 1/3 данъци и такси . Пий една ракия и си лягай заспалчо ,не знаеш на кой свят се намираш тръгнал да пише коментари.Табелата на Бургас на обратно не си виждал ,за Испания ще говори.
14.
*********
20.03.2018 21:42:07
2
0
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
13.
До 12
20.03.2018 20:27:08
1
7
Половината БГ избягаха, а другата половина са гневни, защото като излезе народа да си защитава правата, се пръкват такива като теб, които обясняват как целия народ е длъжен да плаща на бизнесмените, а те как не са длъжни да плащат данъци, такси и прочие. Все някой ви завижда на вас, аман от въздухарството ви хаха
12.
Читател
20.03.2018 20:16:48
4
14
Като чета коментарите и разбирам защо половината избягаха, а другите останаха тук и пишт подобни глупости. Моля ви се, за вас ще е по-добре, развивайте се и мислете с главите си. Завистливото глупаво мислене пречи на вас, не на другите, разберете го.
11.
lahun
20.03.2018 20:06:02
1
5
Не е виновен този който яде баницата, а този който я дава. Ако има ред щеше да има и поведение, това че нещо е приватизирано не значи че няма закони, но.........
10.
До 7
20.03.2018 20:03:42
8
12
Инвеститорите трябва да са длъжни да прокарват ток, водопровод, път и така нататък. Не може инвеститорите само да печелят и да купуват Бентлита. Гражданите не трябва да са длъжни да плащат чуждите сметки!!!! Едно време държавата строеше и си прокарваше, сега строят частници и те да си прокарват. Стига бизнесмените все на чужд гръб да живеят. Да се научат да плащат тия г*дове. Нито заплати плащат като хората, данъците им ниски, изхвърлят нерегламентирано отпадъци, а отгоре на всичко цялата инфраструктура за сметка на народа. То затова в Гърция и Испания е пълно с вили и мезонети на БГ бизнесмени и държавни служители, защото цял живот на гърба на държавата живеят
9.
петров
20.03.2018 19:53:18
4
7
На свещи е по-романтично хааа-хха,на камина още повече,какво повече реват дембелите!Фрашкани с пари!
8.
123
20.03.2018 19:35:08
10
14
Естествено, че няма да имат електрозахранване след като са незаконно построени!
7.
собственик
20.03.2018 19:23:01
2
16
в Северна Промишлена Зона от 5 години чакаме да прекарат трасе и ни карат да си плащаме кабела ,понеже не са си изградили мрежата те ние да им я изграждаме ,за да им станем клиенти . Каква е тази такса мощност защо обременяват правото на собственост ,държавата трябва да ти осигури ток на границата на имота . ЕВН - Мафия .Искаме и други дружества да имаме право на избор не тези монополисти .
6.
Aphex
20.03.2018 19:16:35
1
16
Иване , ако за теб “честен труд “ означава да работиш някъде и нещо за 800- 900лв на месец , то нищо не би трябвало да съществува и хората не следва да имат ни къщи , ни коли.
5.
Крадци
20.03.2018 18:42:13
1
18
Държавата лош собственник,EVN добър стопанин. Молете се да не им паднете в ръцете на EVN .По добре си направете частна вятърна ел. централа ,ще ви излезе по евтино.И в офисите им много много не говорете всичко се подслушва .
4.
Хаха
20.03.2018 18:35:16
10
23
Ако зависише от мен , щях да им бутна всичките строежи в тази прекрасна местност. Точно на това място трябваше да се направи Аквапарк, голф игрище и много други атракциони. Ама мал*умниците са направили Поморийския Аквапарк в някво блато в пущинака. Пък за голф игрище бях чул , че подготвяли терени в Каблешково - хахаха!!!! Лахана щеше да е полезна и за туризма в Бургас, защото е много близко и бургаските граждани и туристи можеха да ходят там на Аквапарк и да се радват на прекрасната гледка в някое крайбрежно заведение с питие в ръка, докато децата им се спускат по пързалките. Наистина има много хубава гледка и е прекрасно място , което съсипаха кор*мпираните кметове и пишман инвеститори. От тези къщички печелят само инвеститорите, защото те не носят пари на туризма. Живеещите в тези къщички плащат по 100-200 лева такси и евентуално ток, и вместо да ходят по ресторанти , те си седят на тераската с гледка към морето и ядат закупеното от Кауфланд. А за електроразпределителните дружества е ясно, че работят за чужди интереси и вероятно искат да пречат на развитието на БГ туризма, за да е бедна държавата и да я държат в робско подчинение. Не съм запознат със случая, затова ще се въздържа. Но, ако чакат държавата да им плаща прокарването на ток или това да става за сметка на гражданите с вдигане на цените, тогава бесило за тия
3.
Ставри
20.03.2018 18:30:41
1
23
Само като видиш инфраструктура ти се отвращава там трябва да се ходи с танк по тези кални ниви.
2.
Бургоса
20.03.2018 18:27:19
3
18
EVN = алчен монополист. проста аритметика
1.
Иван
20.03.2018 18:25:44
15
27
Питайте собствениците от къде имат пари за такива луксозни къщи едва ли с честен труд са ги изкарали.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Свещеникът, който обяви гладна стачка, със скандално разкритие, заговори за сделка Йоан да е патриарх Свещеникът, който обяви гладна стачка, със скандално разкритие, заговори за сделка Йоан да е патриарх Пловдивският митрополит Николай пък ще си остане сивият кардинал, но аз съм тук, за да ги объркам, каза отец Иван  Подариха й джип за 300 бона и забрави, че иска да се развежда Подариха й джип за 300 бона и забрави, че иска да се развежда Отварачката бе засечена да шофира огромен джип „Кадилак” и то чисто нов, чиято цена е някъде към 300 бона Човек на Слави е съсипан след тази новина Човек на Слави е съсипан след тази новина Борис Солитарийски буквално рухна след развода, той много страдал за проваления си брак и че не може да види детето си Ротацията под въпрос заради министър Тагарев, а електоратът на ПП-ДБ се стопил с 30 на сто Ротацията под въпрос заради министър Тагарев, а електоратът на ПП-ДБ се стопил с 30 на сто За какво да ходим на предсрочни избори, като картината ще е същата, пита социологът Петър Чолаков Каква е минималната заплата в Гърция Каква е минималната заплата в Гърция От 1 април става 800 евро  Маскиран обра заведение във Варна Маскиран обра заведение във Варна Откраднатите пари са около 1000 лева Върнаха книги на библиотека в Русе с 50 години закъснение Върнаха книги на библиотека в Русе с 50 години закъснение  Жената, която ги изпратила по пощата, пожелала анонимност. Тя признава, че постъпката й не е за пример и е написала извинение Изправят Червения пират пред съда Според съда обвиняемият е автор на множество електронни писма Ще има ли ротация? „Промяната“ и ГЕРБ преговорят за съдбата на сглобката до 12 часа Ще има ли ротация? „Промяната“ и ГЕРБ преговорят за съдбата на сглобката до 12 часа Очаква се отговор на въпроса ще има ли правителство или предстоят извънредни парламентарни избори Гавриил Ловченски и варненският владика в спор за патриарх, митрополит Николай развя бялото знаме Гавриил Ловченски и варненският владика в спор за патриарх, митрополит Николай развя бялото знаме Не желая да съм кандидат за патриаршеския престол, каза духовникът от града под тепетата
Едва на 42 години почина спортна звезда Едва на 42 години почина спортна звезда Новината за смъртта на Константин Колцов беше съобщена първо от руския хокеен клуб Салават Юлаев Как спокойната Швеция заприлича на България през 90-те Как спокойната Швеция заприлича на България през 90-те Скокът в насилието върви ръка за ръка с имиграцията  На крачка от нас! Култов курорт става най-голямата база на НАТО в Европа На крачка от нас! Култов курорт става най-голямата база на НАТО в Европа 10 000 бойци ще са дислоцирани в Констанца Смъртта на принцеса Даяна беше използвана в "гнусна" реклама на евтаназия Смъртта на принцеса Даяна беше използвана в "гнусна" реклама на евтаназия Рекламната кампания беше свалена заради липсата на съобразителност и вълна от недоволство Наркотрафикант застреля полицай в Белгия, друг е тежко ранен Наркотрафикант застреля полицай в Белгия, друг е тежко ранен Барикадирал се мъж е ранил и други двама души Тръмп каза, че Путин е замесен в смъртта на Навални Тръмп каза, че Путин е замесен в смъртта на Навални Той е млад човек, така че статистически погледнато трябваше да е жив още дълго време, каза Тръмп Мъж загина след падане от балон в Австралия Мъж загина след падане от балон в Австралия Тялото е намерено в жилищен район Тази самолетна компания унизи две жени, защото били прекалено дебели Тази самолетна компания унизи две жени, защото били прекалено дебели Компанията поискала от тях да си резервират по две места заради теглото Пролетта идва с лунно затъмнение Пролетта идва с лунно затъмнение Началото на явлението от полусянката ще бъде в 06:53 ч. на 25 март Няма спасение от него, гласят го за водещ на ново риалити Няма спасение от него, гласят го за водещ на ново риалити Очаква се да се появи в новия формат на бТВ
Ути БЪЧВАРОВ Ути БЪЧВАРОВ Опелото на патриарх Неофит бе всичко, което той не беше - лицемерие, ужас и грехопадение Виц на деня Виц на деня - Как се казват кучетата ти?
- Калвин и Клайн.
- Ама това са имена на гащи.
- Да, де - кучетата са боксери...
Виц на деня Виц на деня Мъж към жена си:
- Ти мислиш повече за своите рокли, отколкото за мен!
- Разбира се. Без теб мога да се покажа навсякъде, но без рокля...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук „Днес — това е утрешният ден, за който така сме се вълнували вчера.“
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори