×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

"Българската Флорида": Как западната преса представя нашето Черноморие през 60-те


"Българската Флорида": Как западната преса представя нашето Черноморие през 60-те
През 1961 г. България е посрещнала 250 хиляди чуждестранни туристи, от които 80 хиляди от Западна Европа
02 Февруари 2018, Събота, 00:01 ч.

Водещи вестници описват България като интересна туристическа дестинация, в която западният турист си заслужава да отиде


„Островърхи бели пирамиди, издигащи се в полукръг върху пясъка. Това веднага ми напомни за средиземноморската архитектура в шикозните курорти, изпъстрили френското крайбрежие. Но аз се намирах в Албена, България – едно име, което трябва да се запомни. Новата европейска Ривиера е построена съвсем скоро – през 1968 г.”, Така започва своя репортаж за нашия черноморски курорт Албена. Барбара Бърнс от влиятелния по това време всекидневник „Маями Нюз” в броя си от 21 март 1974 г., пише bgspomen.com

„С целия си бляскав международен имидж, който представя на посетителите, които идват тук за първи път, Албена предоставя и някои приятни изненади за туристите, които искат нещо различно от шумните и добре познати курорти”.

Публикацията разказва, че самото име на курорта е символ на красота, вълнение и чар в българската фолклорна традиция. Стъпаловидните фасади на хотелите в Албена са описани като „стълбите на Нептун, изкачващи се към синьото небе”, а 39-те хотела и вилите в курорта – като „модерни и комфортни”.

Авторката описва приятните ресторанти и ниските цени в Албена, а българската кухня определя като „леко пикантна, с едва доловимо гръцко и турско влияние, но с изразен собствен стил” и разказва за скарата, шопската салата и различните млечни специалитети, които според нея обясняват дълголетието на много от българите.



“Маями нюз“ разказва и за нощните заведения, пълни със забавляващи се българи и туристи, в които може да се намери рок, български фолклор и дори класическа музика. Специално е спомената известната фрегата на плажа, която през деня предлага напитки на плажуващите, а с настъпването на вечерта се превръща в атрактивен нощен бар.

В броя си от 11 май 1962 г. „Ню Йорк Таймс“, подзаглавие „Българската Флорида на Черноморското крайбрежие“, пише за българските плажове, които се простират по протежение на почти цялата 400 километрова крайбрежна ивица. Най-развити в туристическо отношение, разказва изданието, са районите около Варна на север и Несебър, който се намира северно от пристанище Бургас. От статията читателите научават, че по това време в България вече функционират 117 туристически хотела с капацитет от 15 352 легла. През следващите 10 години се очаква само по Черноморието да се изградят хотели с 60 000 легла, пише „Ню Йорк Таймс“.

През 1961 г. България е посрещнала 250 хиляди чуждестранни туристи, от които 80 хиляди от Западна Европа – предимно от Австрия, Скандинавието и Германия, изтъква вестникът и посочва, че за 1963 г. се очакват 300 хиляди чужди туристи. В публикацията се подчертава, че това е само началото на развитието на българската туристическа индустрия. Следващата стъпка ще е изграждането на зимни курорти и хотели в други райони на страна, като Велико Търново, което древната българска столица. Изданието разказва, че в момента в София се строят два нови хотела – единият луксозен, а другият туристическа класа.

Статията информира, че туристите могат да избират между луксозна, първа и втора класа настаняване, чиито цени варират от 8,50 долара за луксозна стая до 3,50 за втора класа. Туристите, които желаят ВИП-обслужване пък трябва да платят по 11 долара на нощувка, в което се включва и транспорта от и до летището, пише вестникът. Страната има добри комуникационни връзки със Западна Европа – националният авиопревозвач ТАБСО (б.ред. предишното наименование на БГА „Балкан“) лети до Франкфурт, Виена, Стокхолм и Лондон. Експресните жп влакове Симплон Ориент и Таверн спират на гара София. Пътната инфраструктура в страната като цяло е добра, отбелязва „Ню Йорк Таймс“, но изключение прави отсечката от югославската граница до София, която статията описва като „истински ужас“.



На 20 март 1966 г. „Ню Йорк Таймс“ излиза с обширна публикация под заглавие „България копира най-доброто от западния туризъм“. Вестникът пише:

„На крайбрежието има два относително нови курорта – Златни пясъци и Слънчев бряг – и няколко по-стари. Когато преди 6 години българите започнаха да строят Златни пясъци и Слънчев бряг, те първо проучиха всички големи курорти по Френската Ривиера, испанската Коста Брава, италианското Адриатическо крайбрежие и Маями бийч. Целта им беше да копират доброто и да избегнат лошото. Като цяло са успели. Построили са малки курорти, разделени от големи пространства и девствени плажове. Съхранили са дърветата и растителността и са разположили хотелите и ресторантите сред тях. Има достатъчно спокойствие и сянка през лятото, когато температурите надхвърлят 30 градуса. Човек може да седне пред хотела и да вижда само морето и дърветата“, възхищава се „Ню Йорк Таймс“.

В публикацията е отделено място на ресторантите, които „са построени с въображение“, персоналът говори английски, а „храната има ароматите на Изтока и е по-добра отколкото в Гърция, макар и не толкова добра, колкото във Франция и Италия“. Авторът на статията Артър Еперон споделя и кои български гозби са му харесали най-много – „печено сирене“, което описва като бяло сирене, масло и чушки, печени в навита хартия; миш-маш, сарми и пълнени чушки. Той разказва, че се консумира предимно свинско месо, докато говеждото се предлагало по-рядко, което българите обяснявали с шегата, че са „заменили воловете с трактори“.

„Крисчън Сайънс Монитор“ от 24 октомври 1964 г. хвали „модерните хотели и отличните плажове край Варна“ и разказва, че само допреди 5-6 години чуждестранните туристи са били основно от социалистическите страни – Унгария, Полша, Чехословакия, докато през 1964 г. нещата вече са се променили и около 260 хиляди туристи от Западна Европа са посетили българското Черноморие, сред които преобладават западногерманци, австрийци и британци.



Водещият канадски вестник „Глоуб енд мейл“ излиза на 6 август 1965 г. със заглавие:Цветуща България: където туристите имат предимство пред Виетнам“ (б.ред. по това време световното внимание е приковано върху кървавата война във Виетнам). „Този комунистически град със статуя на руски цар в центъра, това лято се превърна в сборен пункт за Европа“, разказва авторът Джон Ръдърфорд. Той не крие изненадата си от наплива на западни туристи и как само за 10 минути пред столичния хотел „Балкан“ (днешният „Шератон“), спират два автобуса с туристи от Турция, два от Австрия и един от Гърция. В публикацията се отбелязва, че предходната година България е посетена от 800 000 чужди туристи, повече от половината от които от западни държави.

В категории: Ретро Флагман


21
Коментара
21
Коментара по темата
21.
до ном 17 и 18
04.02.2018 14:50:23
0
0
Малоумно русофилско псе,от кой е изкупено черноморието бе боклук?Какво германци какви англичани...гнусната азиатска руска сволач изкупи ншето черноморие,азиатските орки притежават всичко.
20.
варненец
04.02.2018 12:43:06
0
1
Навсякъде се говори за Варна , смешния бургадидас никога го е нямало на картата на туризма и дори смешната герб пропаганда не може да промени това !

Пп Сл.Бряг не е бургадидас , нито Созопол ,да си го знаете
19.
Хм 15
03.02.2018 21:07:13
0
0
Много точен избор - "блейка", толкова ти приляга! Вярвам на името, личи по надрасканото- ни стил, ни граматика, ни правопис-------- наистина неграмотна блейка!
18.
Xaxa
03.02.2018 19:14:54
0
1
Слънчев Бряг съчетава планината с низината, и имаше такава пясъчна ивица, на която всяка държава да завиди! Отзад имаше красиви овощки, лозя и ниви. Обаче англичаните и германците с помощта на скандинавците унищожиха това Райско кътче. Те финансираха тъпата българска мафия, която съсипа Слънчев Бряг, Свети Влас и Елените. Бетонираха всичко и докараха тук отпадъка на Англия, Германия и Скандинавия, които да повръщат, пикаят и серат по улиците на курорта, все едно ни серат отгоре на главите. Точно затова избраха най-красивия БГ курорт за да докарат тук своите изроди и да го превърнат в Содом и Гомор, а не примерно по-непривлекателните Равда или Черноморец. Това е символичен акт, с който показват превъзходство и избиват злобата си от завистта, че ние имаме слънце, пясъци, море и прочие, което те нямат. Освен това изливат всичките си лайна и химикали в река Дунав, за да ни тровят прекрасното море с ниска соленост
17.
Хаха
03.02.2018 17:45:40
0
0
Англичаните имат и Австралия, ама чак къде е тя!? Умишлено споменах Германия и Англия, защото те най-много завиждат и мразят БГ, заради даденостите ни! Испания, Италия и Франция нямат такъв интерес и притенции, но са монархически обвързани с Англия и Германия. Затова и те играят срещу нас, както и останалите западняци от Швейцария, Австрия, Швеция. Само такива като теб си мислят, че БГ е безинтересна страна като територия, суровини и прочие. Русия няма голям интерес върху нашата територия, защото е толкова голяма по площ, че те собствената си територия не могат да обхванат, камо ли да тръгнат към други територии. Иначе те нямаше да подарят Крим на Украинците. За Русия ние сме пазар на суровините им - нищо повече! Просто ние сме геополитически заложник на Европа и съсипаха всичко тук. Аз одобрявам БГ да е част от Европа, но не и във вид на кенеф, поне НЕ, защото природата тук не го заслужава (масово за хората не говоря)
16.
До 15
03.02.2018 16:59:54
0
1
Аз руснаци не съм защитавал! Ако БГ беше на 3 морета (както е била преди), щеше да е много по-хубава от Испания и Италия. Това вече е въпрос до ПЛОЩ на ТЕРИТОРИЯ! В БГ манталитета е такъв, защото когато падна комунизма, вместо да помогнат на добрите и градивни да се изкачат на върха в политиката, се финансираха най-долните българи и ги превърнаха в новата политическа номенклатура на страната
15.
блейка
03.02.2018 16:32:46
2
0
До Хаха. Никой не ти е завидял повярвай ми. И италианците имат море и испанците и французите и англичаните имат Гибралтар и острови с "ясно изразени" сезони. Бълагрия беше провалена и източена от руските поробители. Бяхме затворени така, че никой от запад не можеше да влезе и да ни повлияе. И когато падна завесата се видя, че царя е гол и колко сме изостанали всъщност. Това, че сега живеем в беззаконие си е балкански манталитет смесен със комунистически източени финансово хора живеещи в 60 квадрата панел, а които има 90 квадрата се хвали. Наследихме и съвецката изпълнителна и законодателна система и за това и престъпниците ги пускат защото макар и виновни, на документи всичко си им е точно и ги оправдават(да ви носи асоциаций това със преизпълняване на петилетки по документи???). Та добре, че се махнахме от руснаците иначе сега щяхме и по доло да сме- Да пием водка Народна и да мезим с педи гри пал...и да доживяваме заветните по руския стандарт 55 години.
14.
Хаха
03.02.2018 16:06:30
0
1
Гърция е хубава, с много острови, но-малко скалиста, с по-солено море. Като летен курорт е по-добра, но няма зимни курорти, няма такива реки и езера , и така нататък... Испания е по-хубава, но-малко суха, с по-солено море, няма зимни курорти, но все пак е много по-голяма на територия и е друга категория. Италия също като Испания, макар че имат зимни курорти, но е друга категория. Дори Турция няма толкова като БГ, ако сравняваме територията по площ. Единственното, което прави Турция най-атрактивна е, че е разположена на 4 морета, с разчленен бряг, в Черно Море има много газ, преобладава топъл климат, има изобилие от храна на сушата и в морето, и така нататък. БГ по природа бие Португалия и почти всички в Европа. Освен това имаме много суровини за почти пълно самоосигуряване на нуждите. За жалост БГ от Бутикова държава, каквато трябваше да бъде, се превърна в най-големия провал на Европа
13.
Хаха
03.02.2018 15:38:15
0
0
Швейцария няма море, а БГ има. Швейцария има красиви планини и езера - БГ също има! Германия няма хубаво море, по-студено и дъждовно е. За Англия да не говорим, те са направо трагедия. Скандинавските страни имат 3 сезона, а през зимата е голяма тъпотия. БГ има 4 равномерно изразени сезона, като топлото и слънчево време преобладава. Има идеална почва, вода в изобилие, има злато, уран, газ, говори се и за доста нефт, и още доста суровини. Голяма злоба за даденостите на държавата ни имаше от Западняците и докато не ни ебаха мамата не мирясаха! Само Турция бие БГ по дадености! Сега от БУТИКОВАТА ЕКЗОТИКА на Европейския континент, ще ни направят ОБЩЕСТВЕНИЯ КЕНЕФ на Европа
12.
Хаха
03.02.2018 15:13:51
0
0
Хората не живеят с това как им изглежда колата или какъв цвят са им маратонките! Хората живеят с чистата и хубава природа, с качествената храна, здравето и спокойствието, и с веселите хора. България имаше всичко това! Докато през 70те години в Англия, Германия и прочие западни държави имаше пънкари и хипита, ЛСД, убийства и изнасилвания, и така нататък. Нещо което в БГ почти нямаше и за по-голяма част от хората не беше познато. Обаче българите се оказаха прекалено глупави и успяха да ги залъжат с картинки на западни коли и къщи на заможната класа, и им внушиха, че всички на Запад така живеят, и че българите могат , ако свалят комунизма . Аз не защитавам комунизма, но сегашния строй е много по-лош, само за бандитите е много по-хубав. В комунизма не беше идеално, но тогава технологиите в цял свят бяха 100 пъти по-назад отсега, което си е най-значимото за подобряване на битовия стандарт. С днешните технологии трябваше всички за живеят като в романтична приказка, но хората масово живеят като в Хорър филм
11.
Ебах мързела
03.02.2018 15:09:14
4
3
Ние не може да имаме соц вече защото изсрахме едно голямо лайно през 1944 до 1999.
Лайното на Москва и София което уби България.
10.
Ег
03.02.2018 15:06:14
3
1
Социализма е прекалено сложен и ограничаващ
няма яснотата и бързината на капитализма.
Не може да имаш богато общество без частен капитал. Не може да си свободен човек при социализма. И не ми давайте скандинавските модели за пример — там хората имат частници и никога не са ги забранявали нито са ги гонели както направи Сталин и Путин.
9.
история бг 3
03.02.2018 15:03:55
0
1
защо падна питаш, ами много просто, за наш урок, клана на западните "реформатори" иеретици ни победи икономически, зароби ни финансово, а се опитват да ни вземат и духа и вярата, за сега безуспешно, но зависи от нас самите...
8.
Джордж Майкъл
03.02.2018 14:55:57
1
0
Не е Флорида ами Атланта или Ралей.
Флорида е много по топла.
7.
Хаха
03.02.2018 14:53:22
1
3
Едно време БГ беше трън в очите на Европа - по-малко солено море, по-добра почва, планини и гори навсякъде, чиста вода в изобилие, 4 добре изразени сезона, морски и зимни курорти в отлично състояние. Нито Германците, нито Англичаните, нито Швейцарците, да не говорим за скандинавците, можеха да се похвалят с такава природа и условия.. Е, влязохме в ЕС и успяха да ни еб*т мамата на пейзажа. Завистта е много опасна!
6.
Рокафелер
03.02.2018 14:32:22
3
3
До 4 глупости ако беше развит защо падна през 1989 през прехода когато стана ясно че е фалирал а не развит и че много по развити са на запад.
Нищо не беше развито ами само беше развито със субсидии по Варшавския договор.
5.
Джордж Майкъл
03.02.2018 14:30:22
3
2
Цялата ситуация е по сложна.
Когато имахме капитализъм и монархизъм
имахме свободен пазар при който си имаше природен ред и производство.
Имаше много фабрики които произвеждаха за избос целогодишно и хората се изхранваха и нямаше
нужда да се правят на маймуни и да ближат анусите на грозни руски ислямисти и аборигени за по
2 лева на ден.
Имаше си икономика.
И така стана че след като комунистите почнаха геноцида срещу България завариха един ред една
чистота без панелки и тогава като се изтеглиха
фабриките и евреите ние останахме без икономика.
София и Москва полнаха да строят “държавни фабрики” и “ТКЗС” но защото бяха некадърно направени не можехме да се конкурираме на световния пазар ами създадоха Варшавския договор и пазар където само там да си разменяме стоките. Тази фалшива работа доведе до липса на средства и почнаха да мислят туризма тогава
пак за да ближат краката на руските войводи.
туризма при нас е 4 месеца.
Това е талибански бизнес, печалбите са малки,
колкото да не умреш.
Така построиха първите туристически обекти “за западняци и руснаци” не за Българи защото
за комунистите Българите са роби и само шефовете имаха привилегии. Един вид Северна Корея.
И така стана че през 1950те този район се крадеше най вече от синовете на комунистическите вождове.
И пак почнаха ненатурални глупости докато чКогато комунизма падна вече прехода беше пълното крадене на мафията.

Комунизма и неговото братче социализма
са примитивни строеве които работят известно
време и колапсират. Те създават много мафия и
некадърност и липса на отговорност.
Няма ясни пазарни цени няма ясна прозрачност на финансите. Няма печалби няма загуби всичко
се криеше. Хората станаха мързеливи, затвориха ги да не бягат навън.

Простотията на комунизма сме и яли попарата.
Най лошото е че в такава система също няма отговорност.най лошото е че такава система не прави разлика между този който се труди най много и този който има най много връзки. Няма начин с труд да се издигнеш защото връзкарите печелиха най много.
Въобще туризма не е истински бизнес в Бургас с 4 месеца —- това са разсейки.

Истината е че трябва целогодишно производство програмистика фабрики износ банки инжинерство партниране със азиатски и западни компании, market research и много четене и работа!!!!
Иска се много труд!!!

Първо трябва да премахнем държавните градини училища и други измислици и да освободим пазара повече за да може да се създаде дисциплиниран елит и капиталистическо общество.

Ако нямаме начин да привлечем капитала от света няма да забогатеем И НИКОГА няма Да забогатеем със туризъм.
4.
история бг 2
03.02.2018 14:30:04
0
1
да, от хвалбите полза няма, по-скоро вреда или лукавство, а пък може статиите да са плод на соцмаркетинга, въпроса е, че ако говорим за материални блага, да през 60-те,70-те и 80-те години имаше развит организиран туризъм, индустрия, селско стопанство и наука - това е факт
3.
Хм....
03.02.2018 11:58:38
1
3
Толкова е важно какво пишат на запад? И ТРЯБВА ЛИ ДА ИМ ВЯРВАМЕ!
2.
056
03.02.2018 11:12:00
0
8
Обърнете внимание от какво са впечатлени журналистите...'широки пространства, дървета и прохлада между сградите...' Само, че алчността направи от Слънчев бряг един посредствен курорт, от който същите тези алчни туроператори ще спечелят, но не много. Не се плаща много за курорт, който прилича на приличен градски квартал...
1.
история бг
03.02.2018 10:11:59
1
5
това може да се включи също в учебниците по история за 10 клас.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Главчев държи Митов да стане външен министър, иначе Радев поемал отговорността Главчев държи Митов да стане външен министър, иначе Радев поемал отговорността Служебният премиер обаче бил винаги готов на диалог с президента Къде отиде след сватбата с милионера бившата на Рачков Къде отиде след сватбата с милионера бившата на Рачков Двамата с богаташа са на сватбено пътешествие и съпругът й изобщо не се е скъпил и е избрал да заведе невестата си в един от най-хубавите и скъпарски ризорти Бурята събори дърво върху лек автомобил в бургаския ж.к."Изгрев" Бурята събори дърво върху лек автомобил в бургаския ж.к."Изгрев" Силният вятър нанесе и други поражения в Бургас Министрите разкрачени между президентството и парламента? Министрите разкрачени между президентството и парламента? Румен Радев не хареса ограничаването и през цялото време ще показва, че тази процедура е несъстоятелна, коментира доц. Наталия Киселова Шофьорка на бургаско „Пежо“ изпусна завоя до жп гарата, заби се в пътен знак Шофьорка на бургаско „Пежо“ изпусна завоя до жп гарата, заби се в пътен знак Пътният инцидент стана рано тази сутрин Трети опит да гледат мярката за неотклонение на Петя Банкова и Стефан Димитров Трети опит да гледат мярката за неотклонение на Петя Банкова и Стефан Димитров  Той и бившия директор на Агенция "Митници" са обвинени за пране на пари и подкупи Безсмислен ли е вотът на недоверие срещу служебното правителство? Главчев показвал, че е зависим Безсмислен ли е вотът на недоверие срещу служебното правителство? Главчев показвал, че е зависим ГЕРБ и ПП-ДБ се развеждат, има още какво да покажат и скандалите продължат, прогнозира зам.-председателят на ПГ на "БСП за България" Георги Свиленски Потоп в събота в Югоизточна България? Ще се повишат значително нивата на реките Потоп в събота в Югоизточна България? Ще се повишат значително нивата на реките Валежите ще са значителни и в източните Родопи, има риск и Арда да излезе от коритото си Синоптиците бият тревога заради интензивни дъждове и сняг, възможни са наводнения Синоптиците бият тревога заради интензивни дъждове и сняг, възможни са наводнения В шест области е обявен жълт код за опасно време  6 качества на мъжа, без които една умна жена няма да се съгласи да бъде с него 6 качества на мъжа, без които една умна жена няма да се съгласи да бъде с него Интелигентните жени са привлечени от мъже, които имат ясни цели и се стремят да ги постигнат с упоритост и решителност
Тя е бивша на най-известния женкар в България, но си намери нов и е много щастлива Тя е бивша на най-известния женкар в България, но си намери нов и е много щастлива С Петър се запознахме в Несебър, докато бях в една сладоледаджийница, разказа Полина  Студент спря неконтролируем автобус и спаси 56 души Студент спря неконтролируем автобус и спаси 56 души От удар предното стъкло се е счупило и шофьорът изхвърчал на пътното платно Звездите носят късмет на Рака, а Телецът ще се радва, ако контролира емоциите си Звездите носят късмет на Рака, а Телецът ще се радва, ако контролира емоциите си Хороскоп за деня – 18 април 2024, четвъртък Гигантски круизен кораб се блъсна в кея на Кушадасъ Гигантски круизен кораб се блъсна в кея на Кушадасъ "Селестиал Джърни" има 630 каюти, 7 ресторанта и 8 бара Български доктор на науките е кандидат за президент на Мавритания Български доктор на науките е кандидат за президент на Мавритания Хамидин Моктар Кан завършва висше икономическо образование у нас - в УНСС Гърция въвежда 6-дневна работна седмица Гърция въвежда 6-дневна работна седмица В същото време на служителите ще се изплащат допълнително 40% от дневното им възнаграждение за шестия ден, а ако е празник – 115% ЕС и САЩ планират нови санкции срещу Иран ЕС и САЩ планират нови санкции срещу Иран Причината е атаката с дронове срещу Израел Потопът ли започна? Дубай е под водата Потопът ли започна? Дубай е под водата Стотици пътници са блокирани на летището в емирството заради пороите Бой в Грузия заради закона за чуждестранните агенти Бой в Грузия заради закона за чуждестранните агенти  Полицията разгони протестиращи Джо Байдън бил умствено пригоден за президент Джо Байдън бил умствено пригоден за президент  Президентът няма никакви увреждания, заяви главният прокурор на САЩ Мерик Гарланд  пред подкомисията по бюджета
Красимир Каракачанов Красимир Каракачанов На ГЕРБ и ДПС им трябва един смокинов лист след изборите, за да могат да управляват Виц на деня Виц на деня - Гинке, мъжът ми отиде за риба и вече втори ден го няма... Сигурно ми изневерява с някоя.
- Ееее, Данче, защо все най-лошото си мислиш? Може да се е удавил.
Виц на деня Виц на деня - Бабо, много ли обичаш цветята?
- Да, мила, защо?
- Тате каза, че скоро ще гушнеш букета.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Купих си къща с технология "умен дом"! Докато бях на работа, къщата напуснала страната!

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори