×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Днес се провеждат редовни сесии в Поморие, Сунгурларе, Айтос и Камено
  • Арести на Острова след смъртта на петима мигранти в Ламанша
  • Съдът пак върна делото срещу собственика на "ТАД Груп" Иван Тодоров за кибертероризъм на прокуратурата
  • Отново ще се обсъжда от Белград и Прищина забраната за използване на сръбския динар в Косово
  • Русия се възпротиви с вето на забраната за ядрени оръжия в космоса
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Лидерът на ПЕС-жени с гневно писмо до Корнелия Нинова заради фалшифициране на Истанбулската конвенция


Лидерът на ПЕС-жени с гневно писмо до Корнелия Нинова заради фалшифициране на Истанбулската конвенция
Зита Гурмай едва ли ще се снима вече с охота с българската председателка на БСП предвид националистическите й изблици
31 Януари 2018, Сряда, 11:05 ч.
Автор: Лъчезар Лисицов

Ние социалистите винаги сме били против фалшиво представените дебати и винаги сме имали политическата смелост да представяме истински факти, пише Зита Гурмай




БСП е единствената формация от Партията на европейските социалисти (ПЕС), която е против Истанбулската конвенция. Дебатът в България се е изкривил. Затова Зита Гурмай – председател на ПЕС Жени, призовава с писмо лидера на БСП Корнелия Нинова да преразгледа позицията си срещу Истанбулската конвенция.

„Флагман” разполага с писмото на Гурмай до Корнелия Нинова.
"Въпреки факта, че дебатът за ратификацията на Конвенцията в България се е изкривил и в него преобладават доста подвеждащи аргументи, включително темата за „трети пол”, който освен, че не е свързан с Конвенцията, въобще не се и споменава като „трети пол”, фокусът трябва да остане единствено върху предотвратяването и борбата с насилието на жените и домашното насилие.

Всички партии членки на ПЕС трябва усилено да се противопоставят на тази манипулация на истината, тъй като това има за цел да дискредитира и отхвърли един реален проблем, чието решение не трябва да бъде отлагано. Това е проблем, който засяга всички 28 държави – членки на ЕС, където 43% от жените са изпитвали някаква форма на психологическо насилие, а 23% са били жертва на физическо или сексуално насилие от техните партньори. Тези жени се надяват на конкретни мерки, които да са в защита на техните права, сигурност и дори живот”, пише Зита Гурмай и добавя: „Като членове на ПЕС е важно да водим дебата, като използваме един прогресивен, ценностен и социално справедлив подход тогава, когато изопачените аргументи на популистките сили водят към грешна посока. Ние социалистите винаги сме били против фалшиво представените дебати и винаги сме имали политическата смелост да представим истински факти в защита на нашите ценности."

Зита Гурмай припомня, че представители на БСП вече са подкрепили Истанбулската конвенция, както в Европейския парламент, така и на форум на ПЕС.
Следователно се надяваме, че Вие ще преразгледате позицията си и ще инициирате публичен дебат с неправителствени организации. В противен случай, като лидер на ПЕС Жени ще ми се наложи да повдигна въпроса за позицията на Вашата партия относно Истанбулската конвенция по време на следващото заседание на Президиума на ПЕС”, предупреждава Гурмай.

Писмото е получено на "Позитано" вероятно миналата седмица и е разгледано от Изпълнителното бюро на БСП. Копие от него е изпратено и на Обединение на жените социалистки (ОЖС) в България.
Корнелия Нинова е върнала отговор, с който „Флагман” не разполага, но тя дала да се разбере, че няма промяна в позицията й. Пита се дали това може да доведе до тежък репутационен проблем за БСП и до поставяне на въпроса за изключването й от ПЕС, след като нейните позиции все повече се приближават до тези на националпопулистите за сметка на соцдвижението.

А ето и цялото писмо на Зита Гурмай до Корнелия Нинова:

Скъпа Корнелия,
Бих искала да изразя дълбокото си притеснение от името на ПЕС Жени във връзка с настоящите събития и позицията, изразена от Националния съвет на БСП на 13 януари да се противопостави на ратификацията на Истанбулската конвенция относно предотвратяването и борбата с насилието срещу жените и домашното насилие.

Политическото ни семейство винаги е заемало челни позиции и е водело много политически битки и кампании в защита и овластяване на жените (чрез осигуряване на политически, икономически и социални права на жените) в Европа и в целия свят. Още повече насилието, основано на пола, се е превърнало в изявен политически проблем, не само в Европа, но и в целия свят. Правата на жените са ключов политически приоритет не само за ПЕС Жени, но и за цялото ни политическо семейство – Партията на европейските социалисти. Това бе подчертано и от президента на ПЕС Сергей Станишев на последното заседание на ИБ на НС на БСП. В допълнение, благодарение на действията на ПЕС Жени и сътрудничеството с Малтийското председателство на ЕС, под егидата на Хелена Дали (ПЕС), министър, отговарящ за равенството между половете, Конвенцията бе поставена в дневния ред на ЕС и подписана.

Позицията на БСП е изненадваща, имайки предвид дългогодишните битки, които БСП е водила в защита правата на жените, включително и много съвместни инициативи с ПЕС и ПЕС Жени. Само преди месец и половина делегация на БСП, заедно с всички други партии и делегации от нашето политическо семейство, единодушно подкрепиха резолюция на Съвета на ПЕС, в която изразяваме пълна подкрепа за Истанбулската конвенция и призоваваме за нейната ратификация всички страни-членки. Тази резолюция бе подкрепена от Делегацията на българските социалисти в ЕП на 12 септември 2017 г. Миналата година Обединението на жените социалистки в България проведе национална кампания в подкрепа на Истанбулската конвенция чрез събиране на подписи за ратификацията й.

Въпреки факта, че дебатът за ратификацията на Конвенцията в България се е изкривил и в него преобладават доста подвеждащи аргументи, включително темата за „трети пол”, който освен, че не е свързан с Конвенцията, въобще не се и споменава като „трети пол”, фокусът трябва да остане единствено върху предотвратяването и борбата с насилието на жените и домашното насилие.
Всички партии членки на ПЕС трябва усилено да се противопоставят на тази манипулация на истината, тъй като това има за цел да дискредитира и отхвърли един реален проблем, чието решение не трябва да бъде отлагано. Това е проблем, който засяга всички 28 държави – членки на ЕС, където 43% от жените са изпитвали някаква форма на психологическо насилие, а 23% са били жертва на физическо или сексуално насилие от техните партньори. Тези жени се надяват на конкретни мерки, които да са в защита на техните права, сигурност и дори живот.

Като членове на ПЕС е важно да водим дебата, като използваме един прогресивен, ценностен и социално справедлив подход тогава, когато изопачените аргументи на популистките сили водят към грешна посока. Ние социалистите винаги сме били против фалшиво представените дебати и винаги сме имали политическата смелост да представим истински факти в защита на нашите ценности.

Като допълнение, искам да привлека вниманието Ви към факта, че ако БСП не подкрепи ратификацията на Истанбулската конвенция в Народното събрание, Вашата партия рискува да бъде разграничена като единствената в нашето политическо семейство, която е против Конвенцията. Това вече започва да повдига много въпроси от страна на някои представители от Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Европейския парламент, както и в нашите сестрински партии и граждански сдружения от всички части на Европа.

Също така бях информирана, че БСП възнамерява да предложи законодателни предложения, свързани с правата на жените. Въпреки че ние подкрепяме подобни инициативи, според нас това едва ли ще превъзмогне негативния политически сигнал на Вашата позиция относно Конвенцията.

Следователно се надяваме, че Вие ще преразгледате позицията си и ще инициирате публичен дебат с неправителствени организации. В противен случай, като лидер на ПЕС Жени ще ми се наложи да повдигна въпроса за позицията на Вашата партия относно Истанбулската конвенция по време на следващото заседание на Президиума на ПЕС.

С уважение,
Зита Гурмай,
Председател
ПЕС Жени

В категории: Политика


17
Коментара по темата
17.
ПЕС = ФЕС
31.01.2018 19:28:20
3
3
ПЕС = ФЕС с една дума..
16.
Реалността !
31.01.2018 18:58:28
2
3
Заставам зад решението на БСП и срещу "жените", които може да се окажат биологични мъже от ПЕС.Виж им само името- пес- като песове.
15.
Аксон
31.01.2018 18:18:34
4
2
Леле, каква защита на тая селска пръчка Нинова (поне от like-вете). А явно, че има изопачаване на нещата, щом все още някой си мисли, че Конвенцията е насочена към третия пол... овце с вълк пастир
14.
до12
31.01.2018 15:36:16
2
4
1997 Виктор Орбан завършва Политически Науки в ОКСФОРД Юнивърсити с ПАРИ и стипендия на Джордж СОРОС и Фондация Отворено Общество този факт и фактите че Орбан еЕ ВРЕЙСКА фамилия а ЛЕВИ е фамилията на жена му разбиват мита за "големия унгарски патриот и защитник на Католическите и Християнски цености".ОРБАН на иврит ОР-ИЛЮМИНАЦИЯ светлина проблясък БАН-БЕН-на иврит СИН на... момче .ОРБАН Сина на ИЛЮМИНАТА.ЛЕВИ -и Коен са най-еврейските фамили тези фамили носят само най-уважаваните 1свещеници в Юдаизма.Дъщерите на ОРБАН носят също типични еврейски имена като САРА и Роза
13.
оффф...
31.01.2018 15:01:41
6
11
Нинова толкова иска да седне на стола на Бойко, че е готова да обърне гръб на собствените си съпартийци и убеждения, за да спечели недоволните от Бойко
12.
99
31.01.2018 14:08:57
10
14
Кака Корни да не слуша тази издухана унгарска лелка. В самата и родина Орбан е смлял социалистите и тази търси върху кого да си избие комплексите. Така или иначе огромното мнозинство българи, без значение партийната пристрастност, са против ненормалността, която искат да ни пробутат с Истанбулската конвенция.
11.
ДпС-Дорожное Проверовочноя Служба
31.01.2018 13:57:22
4
17
Сергей Станишев лидер на ПЕС е завършил 1999-2000 год ултра-СКЪПИЯ ЛСЕ-ЛондонСкул ъф Економикс с ПАРИ на Джордж СОРОС инеговата Фондация-Отворено Общество .СОРОС е най-големия спонсор радетел и разпостранител на ДЖЕНДЪР политиката ГЕЙ-браковете както ина Легализирането на ЛекитеНАРКОТИЦИ-Марихуаната трите СТЪЛБА на Разлагане на Християнска Европа.На ПЕС вяра да НЯМАШ
10.
Рокафелер
31.01.2018 13:52:14
13
14
лайньята на комунизма сме ги яли.
Това да си затворен и ограничен “в името на народа” сме му сърбали попарата.
Ходете в Северна Корея и Венецуела ако искате да видите как хората умират от глад когато се изтегли бизнеса и комунягите диктуват.
Този филм сме го гледали.
Мързела никога няма да победи труда.
Правителствени цени никога няма да оцелеят
без да са пазарни цени.
Нищо няма да оцелее ако не е свободно да търгува и да си плаща.
НИЩО.
Човека създава цивилизации чрез труд.
И този труд му трябва система.
Капитала и пазара са тези система.
Капитала е Господ!!!!
9.
Аз
31.01.2018 13:49:04
5
7
Повръща ми се от тая змия
8.
Генерал Морган
31.01.2018 13:47:30
8
11
Шишкави цоцолани си мислят че със думи се сади пиперо. Мазни софийски готованки.
Социалист къща не храни!!!!!!
7.
Щиглитц
31.01.2018 13:45:30
10
12
Нинова и Тишев съществуват на гърба на нашите данъци к НИКОГА не са докарали инвестиции или дивиденти на града. Убитаци.
Време е да праснем както се праска един кърлеж
6.
ggzlgxlhxhxgzlgxlgx
31.01.2018 13:44:50
6
10
ВСИЧКИ ОТ 3 И 15 ПОЛ СА БОЛНИ ...ЧИФУТИ. ...ЖИВЕЕЩИ В USA ....ИЗРАЕЛ, ХОЛАНДИЯ .....И ТАК ДАЛЕЕ. ....
5.
Генерал Колев
31.01.2018 13:42:57
10
12
Повръща ми се като вида толкова
много дебели шишки цоцолани социалистически баби. Гадно повръща ми се.
Хората пускат кораби във космоса и технологии а ние се занимавам със някакви гадни лелки хейтърки и сталиниски. Аааггггггг
4.
Хора!!!!!
31.01.2018 13:39:41
14
12
Дайте свобода на хората да се определят.
Нито сте трети пол нито знаете как се чувстват тези хора.
Вие сте необразовани хора, нямате кръгозор не може да четете на чужди езици.
Ограничени сте.
Дори Турция и Албания одобриха тази
декларация и цяла Европа.
3.
чгйчгйчгйчгйчгймймйцгацкйцкй
31.01.2018 13:38:40
8
8
КУРНЕЛИЯ С ТОПКИ. .....ТИКВАТА.........С ДВЕ ПАЛАЧИНКИ ОТПРЕД. ...ХА СЕГА ...ДЕ. ......
2.
1
31.01.2018 13:37:47
4
8
Айде Корнелке, ти си на ред..
1.
Свобода за жените и третия пол!!!! Свобода за хора
31.01.2018 13:37:43
18
12
Хаха!
Стана ясно че Софийските селяни от БСП за НИЩО не стават!!!! Необразовани идиоти!!!!
Заради вас сега в Възраждане няма свободен тротоар майките да минат защото вие комунистите проектирахте прехода на майната си.
Нинова е абсолютен боклук. Точка.
Всеки социалист е боклук и правеж.
Истинските социалисти колкото и странно да звучи са тези хора от бизнеса които дават прагматично решения как да се обединим за доброто, но не как да св заробим един друг!!!!!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Туристическият бранш обеща на министъра, че ще вдигне заплатите с 20 % Туристическият бранш обеща на министъра, че ще вдигне заплатите с 20 % Това е добър знак към пазара на труда в България, защото туризмът се бори за работници, каза Евтим Милошев Времето остава мрачно и дъждовно в следващата една седмица Времето остава мрачно и дъждовно в следващата една седмица Прогноза за времето Брутално: 20-годишна опита да удуши майка си Брутално: 20-годишна опита да удуши майка си Обвиняемата се заканила с убийство на майка си с думите „ще те утрепам“ и я стиснала за врата Отложиха с година либерализацията на цената на тока Отложиха с година либерализацията на цената на тока Предложението на БСП либерализацията да се отложи с 3 години, внесено от Корнелия Нинова, не се прие Откриха фекални бактерии в минералната вода "Перие" Откриха фекални бактерии в минералната вода "Перие" Два милиона бутилки са унищожени заради наличие на ешерихия коли и псевдомонас аеругиноза   Пуснаха под гаранция двама от ОПГ-то на Динко Пуснаха под гаранция двама от ОПГ-то на Динко Прокуратурата чака изписването от болница на Господин Вълев, за да му иска мярка за неотклонение   Жестока трагедия в семейството на Чирков Жестока трагедия в семейството на Чирков Магичната сцена на „Солинария“ в Созопол ще събере даровити музиканти през юли Магичната сцена на „Солинария“ в Созопол ще събере даровити музиканти през юли Предстои четвъртото издание на фестивала  Стойко и Григор от ОПГ-то на Динко искат свобода, но СРС ги заковават Стойко и Григор от ОПГ-то на Динко искат свобода, но СРС ги заковават Двамата бяха конвоирани до Апелативния съд в Бургас, където ще се гледа мярката им за неотклонение Ротацията ще има и в СЕМ, Габриела Наплатанова пое регулатора Ротацията ще има и в СЕМ, Габриела Наплатанова пое регулатора След това, за период от шест месеца – до 28 април 2025 г., същата позиция ще заема Симона Велева
Сблъсъци между полиция и протестиращи във Венеция заради туристическата такса за достъп Сблъсъци между полиция и протестиращи във Венеция заради туристическата такса за достъп Част от демонстрантите се опитаха да пробият полицейския кордон в района на площад Пиацале Рома и да влязат в историческата част на Венеция Прах от Сахара затвори училища в Турция и предизвика гъста мъгла, иде ли към нас Прах от Сахара затвори училища в Турция и предизвика гъста мъгла, иде ли към нас Оранжево-кафяви капки се виждат по стъклата на автомобилите в Анкара. В града духа силен топъл вятър Защо не обвинят този пудел, има пачки, пита Николай Денков Защо не обвинят този пудел, има пачки, пита Николай Денков Аз говорих с Живко Коцев и часовникът му е подарък. Трябвало е да го декларира, но не струва 50 хил. лева. Това е проблем, но не доказва, че той прикрива корупция, смята бившият премиер Гореща блондинка преспа с 500 мъже и посочи основната им грешка в леглото Гореща блондинка преспа с 500 мъже и посочи основната им грешка в леглото Не съм сигурна кой ги е учил как да правят секс, но не е била жена, признава Ани Откъснаха се перките на емблематичното парижко кабаре „Мулен Руж” (ВИДЕО) Откъснаха се перките на емблематичното парижко кабаре „Мулен Руж” (ВИДЕО) Това е една от най-посещаваните забележителности в града Помните ли тъщата на младия меринджей, днес Георги Игнатов се върна при нея Помните ли тъщата на младия меринджей, днес Георги Игнатов се върна при нея Оказва се, че с днешна дата меринджейката е повече от добронамерена към устатия Жоро Игнатов. Именно пред него тя ще разкаже, че е преживяла много тежки моменти в живота си Почина една от най-красивите жени в света Почина една от най-красивите жени в света Финалистката от конкурса Мис Свят 2005 загуби битката с рака  Ужас! Диария натръшка 300 души на фестивал Ужас! Диария натръшка 300 души на фестивал Всички те са посетили една и съща фестивална шатра и след това са се оплакали от повръщане, гадене и диария, а градските власти определиха инцидента като сериозен взрив Защо феновете на "Денсинг старс" избухнаха Защо феновете на "Денсинг старс" избухнаха Регламентът е провал, най-слабите двойки са начело, смятат зрителите Лоренцо отърва кожата, няма да влиза в затвора за трафик на мигранти Лоренцо отърва кожата, няма да влиза в затвора за трафик на мигранти Не се събраха достатъчно доказателства срещу него 
Инж. Стефан Петров, лидер на ОЗБГ Инж. Стефан Петров, лидер на ОЗБГ Съвършенството си има име и то е ИАРА Виц на деня Виц на деня Между блондинки:
- Мога да повярвам, че щъркела носи бебетата, но паяк да вдигне кола... не!
Виц на деня Виц на деня Ако сте мъж и съседката ви често идва да иска сол, значи в скоро време ще поиска и морков...
Народна мъдрост
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Бог не може да следи за всеки, затова е създал съседите!


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори