×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Столичният общински съвет прие бюджета на София - над 2,5 млрд. лв.
  • Oт 18 ч. днес до 4 ч. утре се затваря кръстовището от ул. „Индустриална“ с улицата, водеща към Пристанище Бургас – между „Шкода Център Бургас“ и „Ламина“ ООД
  • Полицията в тайландска провинция ще преследва маймуни, които създават проблеми
  • Автошествие на миньори и енергетици в областите Стара Загора и Хасково в петък
  • Идва горещ уикенд - чакат ни температури до 29 градуса
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Ще има ли минимални цени за хотелите


Ще има ли минимални цени за хотелите
Идеята за минимални цени в хотелиерството спрямо звездите на хотелите не е нова - тя бе лансирана от представители на туристическия бранш още през 2009 г
23 Януари 2018, Сряда, 01:09 ч.

Туристическото министерство се е захванало да проучва антипазарната възможност

Туристическото министерство е започнало изненадващо проучване на възможността за въвеждане на минимални цени за хотелските услуги. Официалният мотив за това е, че има постъпили предложения от бранша за промяна в законодателството. На този етап от ведомството единствено са поискали становище от Комисията за защита на конкуренцията, като в зависимост от него ще се пристъпи към евентуални обсъждания в работна група.

Идеята за минимални цени в хотелиерството спрямо звездите на хотелите не е нова - тя бе лансирана от представители на туристическия бранш още през 2009 г., които се оплакваха от дъмпингови цени по Черноморието покрай кризата. Разликата сега е, че за пръв път институция официално се ангажира с темата, което може да доведе до второто "изключение" от пазарните принципи извън някои от свободните професии.

В момента законодателно съществува възможност за минимални и максимални цени само на таксиметровите услуги, които се определят от общинските съвети по места. Туристическият бранш обаче се радва на благосклонност от регулаторите и преди време стана единственото изключение по ДДС, като получи по-ниска ставка.

Долен праг

В момента туристическото министерство е изпратило искане до Комисията за защита на конкуренцията да излезе със становище по темата със "създаване на минимални защитени цени при категоризираните места за настаняване". Министърът на туризма Николина Ангелкова обясни пред "Капитал", че това искане е дошло от неправителствени организации в рамките на работни групи, свързани със законодателството в туризма, заради което и ведомството се е обърнало към компетентния орган в случая - антимонополната комисия.

Идеята е след получаване на становището на комисията и в зависимост от него да се създаде работна група, която да обсъжда предложения по темата. Въпросните предложения за промени обаче няма да бъдат изготвени до март и няма да влязат в поредната порция корекции в закона за туризма, които се очакват тогава в парламента, стана ясно от думите на министъра.

Сега официалният мотив, с който представители на туристическия бранш са предложили минималните цени, е дъмпинг на пазара. Целта е да се въведат минимални тарифи за хотелското настаняване спрямо категоризацията, като по този начин ще се избегне възможността например четиризвезден хотел да предлага по-евтина нощувка от тризвезден. Това може да е дори вредно за сектор, който разчита силно на ценовата конкуренция извън доста късите летен и зимен сезон.

Без жалби, само мрънкане

Поддържането на изкуствено ниски цени обаче и сега е нарушение според Закона за защита на конкуренцията. Проверка на "Капитал" установи, че през 2017 г. в регистъра на комисията за защита на конкуренцията няма нито една подадена жалба от хотелиер за евентуален дъмпинг от друга компания в сектора. Източник, запознат с дейността на комисията, коментира и че в годините назад, ако има подобни производства, те са по-скоро изключение.

От българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация, която е най-голямото сдружение в хотелиерския сектор, обясниха пред "Капитал", че са поискали от членовете си становище дали подкрепят идеята за въвеждането на минимални цени в сектора. Очаква се позицията им да бъде обявена в средата на февруари, когато ще има заседание на управителния съвет на сдружението. Междувременно представители на работодателските организации се обявиха против идеите, съобщава в. "Сега".

Изключенията на пазара

Ако се стигне до законодателна инициатива, минималните цени в туризма ще бъдат второто "изключение" извън свободните професии, с което се въвежда държавно регламентиран долен праг. В момента според закона за автомобилните превози общинските съвети по места могат да определят минимални и максимални тарифи за таксиметровите услуги. Не всички общини са въвели такива - например в София има само максимална стойност, на която могат да бъдат превозвани клиенти, но не и минимална цена за пробег. Това е споразумение в ущърб на потребителя, защото не позволява влизането на нови играчи с по-ниски цени, нито на конкуренция на база цена.

В годините назад Комисията за защита на конкуренцията няколко пъти е давала становища, свързани с искания и въвеждане на минимални цени. Така например в края на 2014 г. антимонополния регулатор препоръча "премахване на възможността за определяне на минимални цени на услугите при архитектите, инженерите в инвестиционното проектиране, одиторите, ветеринарите, както и при упражняващите творческа дейност като свободна професия".

В съобщението на комисията тогава беше казано още: "Според комисията фиксирането на минимални цени представлява една от най-тежките нарушения на конкуренцията, тъй като ограничава ценовата конкуренция между участниците на пазара." "Минималните цени по никакъв начин не могат да бъдат гаранция за качество. Ефектът от тях е защита на неефективните участници на пазара", се казва още в позицията на комисията от 2014 г.

Две години по-рано пък комисията наложи глоба на Българския лекарски съюз заради взето решение да се въведе минимална тарифа за частен преглед, която да се равнява на 10% от минималната работна заплата в страната. Санкцията беше потвърдена от съда.

Източник: Вестник Капитал

В категории: Бизнес


3
Коментара
Флагман.БГ Уволниха ергенката Виктория от БФС Уволниха ергенката Виктория от БФС 28/03/2024, Четвъртък 17:20 1
Флагман.БГ Зрители бесни след гавра с хляб в "Хелс Китчън" Зрители бесни след гавра с хляб в "Хелс Китчън" 28/03/2024, Четвъртък 17:00 1
Флагман.БГ Парното в Пловдив поскъпва с 13% от 1 юли Парното в Пловдив поскъпва с 13% от 1 юли 28/03/2024, Четвъртък 16:20 2
Сашка Васева прогледна
Сашка Васева прогледна 28/03/2024, Четвъртък 16:06 0
3
Коментара по темата
3.
competition
24.01.2018 11:05:10
0
0
Каква ирония, най-яростните критици на "комунизма" и трубадури на "свободната инициатива" сега лелеят за законодателното осигуряване на картелни споразумения, колективозация и държавни помощи. Това разбира се не е случайно. Всички материални и финансови активи вече са разпределени и игрите на демокрация, свобода и свободна инициатива не се препоръчват! Всяка възможност за конкуренция и появата на нови пазарни субекти трябва да бъде парирна в зародиш...Но няма страшно, историята винаги се повтаря, като ФАРС!!!
2.
Ясно като бял ден
24.01.2018 07:58:27
0
5
Държавата иска да си гарантира увеличение на приходите от бранша с това увеличение
1.
едно голямо нищо
24.01.2018 07:56:36
0
5
Минималните цени ще повишат цените в бранша и няма да помогнат с нищо.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Приложение показва в коя аптека можем да намерим конкретно лекарство Приложение показва в коя аптека можем да намерим конкретно лекарство Не повече от 20 секунди са нужни, за да се изпрати запитване за съответното лекарство Той знаеше тайните на Червената принцеса Людмила Живкова, но издъхна в хоспис Той знаеше тайните на Червената принцеса Людмила Живкова, но издъхна в хоспис Дамян Дамянов бе прикован на легло и инвалидна количка след прекаран инсулт И Камено се включва във Фонда за развитие на Летище Бургас И Камено се включва във Фонда за развитие на Летище Бургас Решението бе взето днес единодушно на редовната сесия на Общинския съвет Сашка Васева прогледна Сашка Васева прогледна Тя вече различава хора и цветове Горица Кожарева е най-вероятният служебен премиер Горица Кожарева е най-вероятният служебен премиер Тя е зам.-председател на Сметната палата Любовните афери на Гонзо – милионерши, силиконки и фолк диви Любовните афери на Гонзо – милионерши, силиконки и фолк диви Сред най-известните му завоевания са манекенката Цеци Красимирова и модела на Плейбой Светлана Василева С Фонда за развитие на летището днес Поморие постигна целта „Зимна дестинация Южно Черноморие" С Фонда за развитие на летището днес Поморие постигна целта „Зимна дестинация Южно Черноморие" Благодаря на колегите кметове по общини и на Общинсктие съвети, че подкрепят тази идея и са единни, защото това вече има ефект, каза кметът на Поморие Иван Алексиев Рокада по високите етажи на Митниците Рокада по високите етажи на Митниците „Митница София“ е с нов директор Бургас и Камено пред екопроблем заради стара технология за пиролиза на нефтени утайки Бургас и Камено пред екопроблем заради стара технология за пиролиза на нефтени утайки Предстои обществено обсъждане в двете населени места в началото на април Похвално! Ученичка от Музикалното училище в Бургас намери и предаде на полицията голяма сума пари Похвално! Ученичка от Музикалното училище в Бургас намери и предаде на полицията голяма сума пари За да получи изгубените средства, собственикът трябва да назове стойността и да каже в какво са носени банкнотите
Голям скандал в Денсинг старс Голям скандал в Денсинг старс Партньорката на Емрах го напуска Водолази извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор Водолази извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор Труповете са на двама мъже, намерени в камион, паднал в Патапско Заплаха на Путин към Европа, летища може да станат военна цел на Русия Заплаха на Путин към Европа, летища може да станат военна цел на Русия Владимир Путин предупреди, че аеропортовете в трети страни, от които излитат F-16 и се използват срещу руски военнослужещи, ще бъдат атакувани Хю Грант обмислял политическа кариера Хю Грант обмислял политическа кариера Звездният актьор сподели, че обсъждал това с майката на съпругата си, която е бивш член на шведския парламент Украинска следа при събарянето на моста в Балтимор? Прекратиха издирването на оцелели Украинска следа при събарянето на моста в Балтимор? Прекратиха издирването на оцелели 52-годишният Серьожа бил капитан на кораба, който събори съоръжението Светът ще забрави скоро за терора в Москва? Зловещо пророчество за още по-кървав атентат през април Светът ще забрави скоро за терора в Москва? Зловещо пророчество за още по-кървав атентат през април Хората ще мечтаят как да оцелеят, предсказал Владимир Жириновски, на чиито прогнози руснаците вярват повече и от тези на Ванга Руският журналист Антон Хардин: От касапницата в „Крокус“ мирише на тайните служби (видео, български субтитри) Руският журналист Антон Хардин: От касапницата в „Крокус“ мирише на тайните служби (видео, български субтитри) „Това е видимото начало на криза, каквато Русия все още не е преживявала“, твърди проф. Валерий Салавей Спипаният с дрога за 1,5 млн.лева в Бургас мълчи, за да не стане храна на рибите Спипаният с дрога за 1,5 млн.лева в Бургас мълчи, за да не стане храна на рибите Очевидно е, че Георги Господинов е на ниско ниво в наркоканала Това е новият биткойн Това е новият биткойн Kaĸaoтo зa пъpви път в иcтopиятa нaдxвъpли 10 000 дoлapa зa тoн Ден е за преклонение. Поморие почете паметта на тракийските бежанци и на войните, паднали край Одрин Ден е за преклонение. Поморие почете паметта на тракийските бежанци и на войните, паднали край Одрин Известна още като Ден на Тракия, тази дата не е само част от българския културно-исторически календар, но е и ден за преклонение, почит и памет
Бойко Борисов Бойко Борисов Един път казват "Бойко, помогни ни", после пък съм виновен за всичко Виц на деня Виц на деня - Отче, съгреших...
- Ама как си ми омръзнала! Всяка неделя едно и също...
Виц на деня Виц на деня - Влизай спокойно, кучето ми е кастрирано.
- Мен повече ме е страх да не ме ухапе!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Като дете Чък Норис направил снежен човек... от пясък в пустинята!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори