×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Нещо не се връзва с ДНК- анализа на полицията за шесторното убийство в Нови Искър


Нещо не се връзва с ДНК- анализа на полицията за шесторното убийство в Нови Искър
Не е ясно как са взели ДНК от убиеца
06 Януари 2018, Събота, 23:57 ч.

Всички медии съобщават, че извършителят на убийството е доказан с ДНК анализ, но никой не споделя информация за този анализ. А въпросите, които възникват са много, пише Параграф 22.

За да бъде извършен ДНК анализ, е нужно да има биологичен материал върху жертвите от убиеца (или в тяхната къща) и референтен, сравнителен материал от самия убиец, който доказано е негов.

Дали и КАК МВР се е сдобил с подобни материали не е ясно. И макар в CSI: New York да могат да извършват подобно нещо на базата на открит косъм за 5 минути, то в реалния живот подобно нещо е невъзможно.

Космите и косата (по земята и четките) като цяло не са добър източник на генетичен материал. Космите не носят ДНК, а евентуално, ако косъмът не е пречупен и с непокътнат корен, който носи клетки. Може да са открили друг биологичен материал – кръв, тъкан, семенна течност, но с течение на времето качеството се влошава, шансът ДНК да се фрагментира нараства, а с това се редуцира качеството на анализа. Просто не е ясно дали въобще са открили биологичен материал от убиеца, а и ако са открили, то най-вероятно е трябвало да се изследват десетки проби.

Но проблемите не стигат до тук. Чисто хронологично нищо не се връзва. Анализът на ДНК е изключително прецизен и изисква много време, което не корелира с реалността в CSI. Капацитетът на централната лаборатория на МВР не е голям, защото според годишните документи за профилактика (2), те разполагат с един PCR апарат и два секвенатора, които почти не се ползват, защото липсват скъпи консумативи. Или с други думи МВР би обработила прекалено бавно множество проби. Капацитетът не е голям.

Самият анализ отнема много време. Нужни са минимум 2 дни, а при положение, че днес (05.01) се огласяват резултатите от анализа, а вчера (04.01) стана ясно за съществуването на Ангелов, не е ясно кога са били взети пробите… Хронологично цялата ситуация е съмнителна.

Извършването на ДНК анализ преминава през 3 фази. Първо се извършват изследвания, за да се установи какъв е биологичният материал (кръв, тъкан или друг флуид/материал). След това е нужно да се извърши екстракция на ДНК. Клетките се разрушават, протеините утаяват, пробата се пречиства, ДНК се концентрира. Всичко това се извършва чрез хидролиа с протеолитични ензими, която може да протече и над 6 часа в зависимост от материала. После следва серия от центрофугирания, утавяния и третирания с органични разтворители (хлороформ, фенол, изоамилов алкохол, етанол), които могат да продължат и една нощ. На следващия ден вече се определя количеството на събраната ДНК, дали е чиста, дали количеството е задоволително за анализ и за какъв точно анализ от огромната палитра. Ако МВР реши да секвенира изолирания геном, то ще са му нужни поне още 24 часа, защото това е бавен процес, но получената информация е прецизна и точна.

Всичко това е с условието, че пробите ДНК се пречистени от бактериална и друга ДНК. Все пак пробата не е стерилна и има източници за замърсители… Ами ако в космите има и такива от куче?

Обновената криминалистична лаборатория за ДНК анализ на Александровска болница предлага идентични услуги с тези на МВР, а резултатите са с еднаква тежест, но продължителността на аналитичната дейност продължава до 20 дни.

Или отново с други думи – чисто хронологично представеното от МВР и медиите няма логическа връзка и последователност. На 02.01 МВР смята, че бащата е удушил всички, на 03.01 се появи версията, че са убити заради измами с ДДС, на 04.01 се появи Росен Ангелов, а на 05.01 вече му е направен ДНК профил по необясним начин.

Уви, това са възможностите на МВР, а видимо от умствения багаж на министри, прокурори и главни секретари на МВР, те не са големи. За всички е ясно, че сакралната цел НЕ Е да се разкрие едно престъпление, а да се симулира дейност и разкриваемост на престъпленията, защото цяла Европа гледа България. Трябва да сме стабилни за европредседателството!

В категории: Крими


10
Коментара
10
Коментара по темата
10.
$$$
07.01.2018 07:38:15
4
1
ДО РАЗОЧАРОВАНИЯ: и ти как точно мотивираш полицаите да си свършат работата. Дори и да искат да се поправят,когато само ги плюете....за какво да се напрягат?
9.
емигрант
07.01.2018 06:48:03
0
3
Начетохме се на какви ли не простотии. Има един много важен въпрос - Как и защо се пише , коментира този казус- Как и защо действия на разследващите изтича в медииното простанство. да не говорим , че всеки пише като папагал повтаря .Когато влезеш в социалните медии - то нямаме думи. Аз като обикновен човек си мисля , че това е прах в очите на хората - работи се по друга версия , иначе МвР като институция се обезличава.
8.
Коментарите под мен са пълно разочарование
07.01.2018 06:09:17
1
8
Полиция, Следствие и Прокуратура са пълни смешници. Не стига че им плащаме за да бачкат, а нищо не правят. Този Росен е с три висящи производства, рецидивист, обявен за национално преди години и никой не го е потърсил цели 10 години, накрая като уби 6 човека за 1-2 дни откриха квартирата му.
Господ ще накаже не нас, а точно тези които нищо не вършат а получават пари. Ако преди години си бяха свършили работата тези органи на реда, сега нямаше да има 6 жертви. И много ми е смешно като кажете "Оставете органите да си свършат работата", от това да ги оставяме да я "вършат", стигнахме до това положение, престъпници и убийци да са на свобода, други да си броят милионите, а народа да гладува и да го трепят.
7.
Ko каза, ко!
07.01.2018 00:24:05
1
12
Нагляри такива, каква информация искате да знаете, като Вие (журналяци) не спряхте да звъните, когато не Ви натискат! Оставете хората да си вършат спокойно работата, доносници такива. Кой малоумник Ви допусна на операцията?! Абе бегай си вкъщи, че само пречите, говедари прости! И основната пречка за забавянето, и откриването на индивида, това сте само Вие, бацили жълти!! ;-)
6.
$$$
06.01.2018 23:53:10
3
5
Не разбрахте ли,че тази информация от МВР не е за вас. Целта е да се обърка престъпника,който следи новините и е онлайн!
5.
ггггггггггггггггггггггг
06.01.2018 22:45:08
1
1
https://www.flagman.bg/article/147046
4.
потресен
06.01.2018 22:43:38
1
7
медиите съвсем объркаха хората с 20 версии които се казаха и и писаха.то полицията оглед не беше направила когато писаха че са удушени.те хората разтреляни като кучета с по 20 10 патрона те си пишат та пишат .....
3.
гггггггггггггггггггг
06.01.2018 22:39:09
6
9
и аз това писах коментар вчера под новина в сайта ви
Невъзможно е този ДНК резултат да е взет същия ден
2.
Крум
06.01.2018 21:38:57
4
12
Те тва щях да пиша. На този му имат днк-то
1.
Журналя на ужким
06.01.2018 21:16:52
13
20
Престанете с интригите лелояди,Господ ще ви съди,големи разбирачи! Всички които са лежали в затвора след 2000г дават кръв скоро след постъпване в затвора! А освен това този нерез е оставил достатъчно днк и в къщата която е обитавал,както и отпечатъци,и както се разбра всичко това съвпада с доказателствата от къщата на убийството! Престанете ще се връща на децата ви!!! Алчни интригантски драскачи!!!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Още през май дадоха старт на сезона, очаква се ръст на туристите Още през май дадоха старт на сезона, очаква се ръст на туристите Прогнозите на ресорното министерство много добри 69-годишният Начо от Винарско щял да става бизнесмен, като пласира оръжие на черния пазар 69-годишният Начо от Винарско щял да става бизнесмен, като пласира оръжие на черния пазар Синът му Борис го издал в полицията за нелегалното снаряжение   6 неща, които показват, че ще сме успешни в живота 6 неща, които показват, че ще сме успешни в живота Любопитните хора задават въпроси, защото който пита, получава и отговори 5 сигурни признака, че той все още не е забравил бившата си 5 сигурни признака, че той все още не е забравил бившата си Ако той постоянно проверява профилите на бившата си в социалните мрежи, харесва публикациите ѝ или дори ги коментира, това е ясен показател Тези зодии са най-големите флиртаджии на зодиака Тези зодии са най-големите флиртаджии на зодиака Ето кои са те  Продаде ли Пламен Янев на частник културното наследство на Созопол? Продаде ли Пламен Янев на частник културното наследство на Созопол? Доскорошният областен управител от ПП „Продължаваме промяната” е възложил оценка на земята, което значи, че е било въпрос на дни да се реализира сделката Добата от жк. "Изгрев" крещя на ченгета от Пето РУ: Ще ви изкормя, ще ви отрежа главите Добата от жк. "Изгрев" крещя на ченгета от Пето РУ: Ще ви изкормя, ще ви отрежа главите 40-годишният агресор си изпати жестоко за заплахите към служителите Президентът Румен Радев даде старт на Лято 2024 от Несебър Президентът Румен Радев даде старт на Лято 2024 от Несебър Кметът и екипът му са свършили тук страхотна работа, дано повече български общини изглеждат така, каза държавният глава Синдикалист: Лъжа е твърдението, че ще отпаднат студентските такси Синдикалист: Лъжа е твърдението, че ще отпаднат студентските такси След проведената среща между синдикатите и кабинета е подписано постановление за 39 милиона лева Почина майката на Веско Маринов Почина майката на Веско Маринов Прочутият музикант отложи концертите си, потъна в скръб
Роберт Фицо е бил опериран за втори път Роберт Фицо е бил опериран за втори път По-рано днес полицията претърси дома на заподозрения за атаката срещу словашкия премиер Путин заяви, че Русия няма да превзема Харков Путин заяви, че Русия няма да превзема Харков Руските въоръжени сили постигат напредък всеки ден   Катастрофа с участието на бившия сръбски президент Катастрофа с участието на бившия сръбски президент Няма пострадали САЩ готови да наложат санкции на Китай заради визитата на Путин? САЩ готови да наложат санкции на Китай заради визитата на Путин? Не може едновременно да сте и със Запада, и с Москва, обявиха от Държавния департамент Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Двудневното държавно посещение на Путин в страната, която е сред най-големите съюзници на Русия, идва в момент, когато въоръжените сили на Москва засилват настъплението си в Харковска област в Североизточна Украйна Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Тази цена е ниска, по-рано нощувките струваха до 699 евро средно Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Готов за мошеника Джо, коментира бившият президент Той бе най-привлекателният илюзионист, но днес го обвиняват в сексуално насилие над непълнолетни Той бе най-привлекателният илюзионист, но днес го обвиняват в сексуално насилие над непълнолетни Дейвид Копърфийлд в продължение на десетилетия тормозил 16 жени, които тогава били непълнолетни, се казва в обвинението Това се случва на почти всеки тийнейджър, а може да говори за страшна болест Това се случва на почти всеки тийнейджър, а може да говори за страшна болест Тя мина през Ада, докато майка й подозираше, че всичко се дължи на възрастта й Гардовете на Фицо действали като аматьори? Ген. Коджейков с мрачна прогноза за Европа заради мигрантите Гардовете на Фицо действали като аматьори? Ген. Коджейков с мрачна прогноза за Европа заради мигрантите Ако има втора атака някъде отзад, премиерът на Словакия щеше да бъде доубит, коментира бившият началник на българската национална служба за охрана 
Доц. Наталия КИСЕЛОВА Доц. Наталия КИСЕЛОВА Промените в Закона за хазарта не бяха приети по правилата на Конституцията Виц на деня Виц на деня - Имам чувства към теб!
- Наистина ли? Какви?
- Чувствам че ми лазиш по нервите!
Виц на деня Виц на деня - Геле, чух оти у вазе ти миеш прозорците.
- Ааа, я мием и подо.
- А жена ти?
- Е па она е голема, она сама си са мие...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Щастието е като пръднята... ако е твое, притеснява другите.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори