×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Развитието на Бургаска област - революция в образованието и реализирани за милиони левове проекти


Развитието на Бургаска област - революция в образованието и реализирани за милиони левове проекти
Стартирането на дългоочаквания ремонт на морския бул. "Богориди" е един от най-големите успехи на администрацията
01 Януари 2018, Понеделник, 13:15 ч.
Автор: Емел МАХМУД, снимки архив Флагман.бг

Представяме ви I част от разработката ни за реализираните и стартирали през 2017 г. проекти в общините


Асфалтирани улици и пътища, реализиране на проекти за милиони левове, стартирането на такива и тиха революция в образованието. Това е равносметката от изминалата 2017 г. за цялата Бургаска област.

Областният град заложи на образователната инфраструктура. Всички училища в община Бургас са напълно санирани с внедрени мерки за енергийна ефективност, а над 50 % вече са и с обновени спортни игрища и дворни пространства. Промяна имаше и в столовото хранене, където цялата философия се промени и заложи на друг подход – публични търгове за столовете с ангажимент на инвеститора да реновира помещенията. Стъпките в образователната инфраструктура продължиха с откриването на нови училища.

Сградата на тъжните очи - бившият интернат в Бургас, който се намира в сърцето на града, се превърна в символ на знанието. ОУ "Ал. Г. Коджакафалията" отвори врати на 15 септември. Прага на училището прекрачиха 200 ученици в предучилищна възраст, първокласници и петокласници. Тази година бе дадена зелена светлина и за друго ново училище. Община Бургас ще създаде професионална гимназия по компютърно програмиране в жк "Меден рудник". Новото училище ще подготвя IT специалисти, от които бизнесът има нужда за своята дейност.


ОУ "Ал. Г. Коджакафалията" - бившият интернат, се превърна в модерна учебна база


Много важна крачка бе направена и за така мечтания Медицински факултет в Бургас. Базата вече почти е готова и се очаква още през тази година да започне функционирането му и да приеме първите първокурсници. За да задържи младите в Бургас, администрацията финансира и IT обучението, което стана след решението на Общинския съвет.

Въпреки че образованието беше приоритет номер 1 на местната власт, не се забрави и инфраструктурата в града. Най-големият проект е стартирането на дългоочаквания ремонт на морския булевард "Богориди". Плановете са реконструкцията да приключи до лятото на 2018 г. и градът да посрещне туристи с нова визия.

През 2017 г. започна и пълната промяна на бургаския жк "Възраждане". Още в края на 90-те години комплексът бе презастроен, уличната му мрежа отесня и се амортизира. Най-големият кошмар на бургазлии са павираните участъци и тротоарите, превзети от коли. Голяма част от улиците са реконструирани, предстои ремонтите да продължат и през тази година. Изцяло се подменя подземната инфраструктура, обновява се настилката, тротоарът и се осигуряват паркоместа.

През последните години напълно бе обновен и най-големият бургаски комплекс "Меден рудник". През 2017 г. продължи облагородяването на междублоковите пространства, изградиха се нови паркоместа, детски площадки и игрища. За никого не е тайна, че жк "Меден рудник" стана неузнаваем и продължава да се развива.

Какво обаче се случва извън Бургас? За всички общини приоритет е пътната инфраструктура, администрациите залагат в бюджетите си милиони за асфалтиране и ремонт на улици, които превръщат населените места в по-добро място за живеене.

В Айтос например са стартирани проекти за 25 млн. лв. Най-големият успех безспорно е стартът на "Славеева река". Общината вече има сключен договор за реконструкцията на парка с пазарджишката фирма "Строймонтаж" ЕООД на стойност 1,6 млн. лв. Високите температури и пролетното време ще даде възможност на строителя час по-скоро да започне с ремонта, за да може паркът да е готов до следващото издание на фолклорния фестивал "Славееви нощи".

Изграждането на втория етап на Пречиствателна станция за отпадъчни води в град Айтос на стойност 19 млн. лв. е другият проект, за който администрацията може да се гордее за свършена работа през 2017 г. Одобрени бяха средства по общински проект за реконструкция и рехабилитация на улична мрежа от 5.5 километра на територията на град Айтос. Това означава основен ремонт на осем основни улични артерии в града.


Хората в айтоското село Пещерско за първи път от 30 години видяха нов асфалт


Освен градът на територията на общината се развиват всички населени места. Например в с. Пещерско се случи чудо, както го наричат местните, като се асфалтираха улици за 400 хил. лв. Нещо, което не се бе случило последните 30-40 години. В село Карагеоргиево ще бъде изградено мултифункционално спортно игрище. Проектът е на стойност 440 хил. лв. Какво още предстои през тази година - вижте тук.

За Община Поморие голям успех е стартирането на процедурата по Общия устройствен план. Основните стъпки при разработването му вече са направени. Към момента такъв не съществува, тъй като от 2005 година приемането му е било възпрепятствано многократно. Голяма част от необходимата за тази процедура информация беше събрана за по-малко от 5 месеца. Кметовете на населените места от общината предоставиха писмени предложения, очертавайки в тях наболели проблеми и визия за разширение на съответното селище, а екип от проектанти работи над заданието за проект за изменение на ОУП на община Поморие.

По Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради бяха санирани първите осем блока в Поморие. Морският град е един от 28-те български града, които имаха възможността да кандидатстват и получиха одобрение за финансиране на мерки за внедряване на енергийна ефективност на публични сгради. Дейностите по проекта вече са в ход и засягат следните публични сгради в Поморие: СУ „Иван Вазов” (начален курс, вкл. физкултурния салон); РУ-Полиция, РСПБЗН, Историческият музей и сградата общинската администрация. По проект „Повишаване на енергийната ефективност на многофамилни жилищни сгради намиращи се в гр.Поморие” по ОП „Региони в растеж” 2014-2020, предстои да се въведат енергоспестяващи мерки за общо 9 многофамилни жилищни сгради.

Стартираха строителните дейности по проект „Разширение на ДГ „Детелина” в гр. Поморие. С разширението на триетажната сграда, детската градина ще увеличи капацитета си с още четири групи по 20 деца или 80 деца и физкултурен салон.

Осигурени бяха 4 млн. лв за проекти на поморийските рибари.

Кметът Иван Алексиев подписа договор с Държавен фонд „Земеделие” за отпускане на безвъзмездна финансова помощ за реконструкция на пътната настилка и изграждане на велоалея  на общинския път Каменар – Поморие. Реконструкцията обхваща пътя от разклона за село Каменар на основния път от Бургас до Каблешково, преминава през село Каменар  и достига до пътя Поморие – Сл. бряг.



Община Поморие изпълни успешно и европейския проект - „Изпълнение на мерки за повишаване на енергийната ефективност в МБАЛ – Поморие".

Местната инициативна група /МИГ/ – Поморие е сред сдруженията, които получават най-голямо финансиране от  Програмата за развитие на селските райони (2014-2020 г.), с което се осигуряват средства за реализиране на малки проекти на бизнеса и местните власти на територията на община
Поморие, през новия програмен период. Максималният общ размер на средствата е до 7 500 055 лв., като с тях ще се финансират дейности, свързани с развитие на бизнес и предприемачество, изграждане и обновяване на туристическа и публична инфраструктура, осигуряване на повече възможности за трудова реализация и социално включване и други.

През 2017 г. успешно приключи и проектът за  „Създаване на Център за почасово предоставяне на услуги за социално включване в община Поморие”. Като част от този социален проект са включени хора с увреждания и хора над 65 годишна възраст, в т.ч. и деца с увреждания.

Гордостта на Община Камено за 2017 г. е ремонтът на Културния дом. Читалище „Просвета 1927" отбеляза 90-годишния си юбилей с нов салон и ремонтиран покрив. Част от сградата бе реновирана, като сумата, заплатена за обновяване на залата, е 120 000 лв., а покривът струва 90 000 лв. Предстои скоро да стартира цялостен ремонт на сградата, която е една от емблемите на града.

В Камено и селищата в общината бяха асфалтирани много улици. Градът все повече придобива европейски облик, благодарение на ежедневния труд на служителите на Общината, които стриктно се грижат за чистотата и поддържането на зелените площи. Предстои през 2018 г. изцяло да се обнови площада пред сградата на Общината.

Администрацията инвестира и средства в развитието на футболния клуб, където ритат топка и най-малките жители. Планира се обновяването на тенис кортовете, както и изграждането на фитнес на открито.

През 2017 г. археологическите разкопки на крепостта Русокастро показаха, че общината има изключителна историческа ценност, а амбициите на администрацията са да я развият като една от най-забележителните туристически аткракции както за чужденците, така и за всички българи, които се гордеят със славното си минало.


Кметът на Камено Жельо Вардунски  обхождаше с гражданска защита най-критичните райони по време на бедствието и помагаше на пострадалите семейства

Общината реагира светкавично и се справи безупречно и след водното бедствие на 25 октомври, което буквално заля голяма част от селата в Камено. За много кратък период успя да възстанови и ремонтира потопените от наводнението къщи и улици, а кметът Жельо Вардунски лично участваше в операциите както по евакуирането на хората, така и в почистването на домовете от тинята.

Очаквайте продължение за развитието и на останалите общини в Бургаска област през 2017 г.!

В категории: Животът


Флагман.БГ Ето я новата лимузина на Путин Ето я новата лимузина на Путин 07/05/2024, Вторник 19:20 4
15
Коментара по темата
15.
Патриот
02.01.2018 10:58:45
1
1
Абе попитайте някой клошар от къде е .Отговора е от Ямбол или Сливен .И защо си в Бургас,,,ами заради казаните, Ямболските и сливенските са празни............
14.
О, неразумни юроде
02.01.2018 10:10:21
0
3
Община Поморие изпълни успешно и европейския проект - „Изпълнение на мерки за повишаване на енергийната ефективност в МБАЛ – Поморие".
А, че напусна персоналът и болницата фалира? Кога ще напишете?
13.
Милена
02.01.2018 08:28:46
0
9
Статията е в стил Бкп, всичко е супер- а дано ама надали.
12.
бай георги
02.01.2018 07:56:40
3
7
Революция трябва в тази държава за да тръгнат нещата!
11.
ББ
02.01.2018 07:46:37
3
11
Нищо не написахте за най-скъпата и най-некадърна транспортна схема в Бургас. Има ли по-голяма гавра с населението от тази с транспорта в Бургас?
10.
До г-жа Емел
02.01.2018 04:38:32
3
10
Пропуснахте да напишете, че училището е "иновативно"!!! Моля, коригирайте се.
9.
Хилендарски
02.01.2018 01:24:25
3
15
О, неразумни юроде! Това, че неграмотни цигани са налепили стиропор и са мазали с боя, не е реформа в образованието. Още по-малко пък революционна. Това е усвояване на средства. Има и друга дума за усвояването, но не искам да създавам затруднения на модератора да пази имиджа на усвояващите и духа на статията.
8.
Божидаров
02.01.2018 00:21:40
2
12
Госпожо Махмуд аз освен че живея във Възраждане съм и член на транспортната комисия,която доста се потруди и специално за Възраждане даде решения одобрени от архитектите на общината.Те решаваха до голяма степен проблема с паркирането.Нищо от това не беше изпълнено.По сериозния проблем с паркирането в общината цари пълно безхаберие.
7.
Gocho
02.01.2018 00:20:10
3
14
... и окрадени за милиони проекти !
Те само тва е вЕрно !
6.
*********
01.01.2018 23:18:31
1
4
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържа недоказуеми твърдения, касаещи конкретни личности.
5.
Позитивен
01.01.2018 22:58:28
2
22
Аз съм фен на Митко Николов, ама флагмани, бая сте се оляли. Като четях статията си викам, абе аз съм в Копенхаген. Ама не, поглеждам през прозореца мизерията зад блока и се успокоих, в Бургас съм.
4.
Може би
01.01.2018 22:56:34
3
14
Сигурно след 2 - 3 мандата ще видим голем проект тук. Стига с тази фасада.
3.
мишо
01.01.2018 22:55:57
2
20
Драскачи стига сте писали простотии нали се виждат, дупките по улиците и тротоарите, циментираните шахти, разчертаните тротоари за велосипедисти, заемащи мястото на пешеходците, безработицата, дрипавите пенсионери и бездомниците на главната, течовете на санираните блокове и.....
2.
Пендехо
01.01.2018 22:48:43
2
16
В Поморие МБАЛ между другото фалира. Вътре е същата мизерия с N-ти слой блажна боя по коридорите и супер гнусни кенефи. Кметът от коалиция БОСТАН ту имаше пари за болницата, ту не. Управление в стил Худини.
1.
Chef Petrov
01.01.2018 22:23:16
2
19
Асфалтирани улици и пътища, реализиране на проекти за милиони левове, стартирането на такива и тиха революция в образованието. Това е равносметката от изминалата 2017 г. за цялата Бургаска област.
-----------------------------------
Ганъовци , спрете с платените статии и извадете статистика относно безработни/средна заплата в градЪ.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Те ще искат вашата подкрепа, вижте всички кандидат-депутати от 2 МИР Бургас Те ще искат вашата подкрепа, вижте всички кандидат-депутати от 2 МИР Бургас 29 партии и коалиции се регистрираха с листи за участие във вота Пандизчия превърна мазето си жк. "Изгрев" в нарколаборатория Пандизчия превърна мазето си жк. "Изгрев" в нарколаборатория 38-годишният бургазлия бил с влязла в сила присъда от февруари, но защо все още е бил на свобода, е загадка  Взривоопасен Grand opening на култовия The Corner Live Club дава началото на нощния живот в Слънчев бряг Взривоопасен Grand opening на култовия The Corner Live Club дава началото на нощния живот в Слънчев бряг Купонджии, готови ли сте да се събудите от зимния сън и да се насладите на цяла плеяда от фолк звезди. Запретнете ръкави, защото те идват ПП-ДБ регистрираха листата си в Бургас и обявиха: Ние сме единствените, които желаят реформи ПП-ДБ регистрираха листата си в Бургас и обявиха: Ние сме единствените, които желаят реформи Това е най-силната ни листа до момента, може да спечелим 4 мандата от Бургаска област, обявиха от политическото обединение  Бургазлия се засече с холивудската звезда Джералд Бътлър в Лондон Бургазлия се засече с холивудската звезда Джералд Бътлър в Лондон Белослава се изповяда! Карането пияна й помогнало Белослава се изповяда! Карането пияна й помогнало Полицаят ми направи услуга, заяви тя "Солидарна България" регистрира листите си - има интересни имена в тях "Солидарна България" регистрира листите си - има интересни имена в тях Ваня Григорова и Мая Манолова ще водят в софийските избирателни райони Общинските съветници Боян Дяков и Иван Станев с приемен ден за граждани Общинските съветници Боян Дяков и Иван Станев с приемен ден за граждани Записвания за приемния ден могат да бъдат направени на телефон 0889 01 09 40, както и на място в офиса на ПП ГЕРБ Бутат старите сгради на терена на бъдещата Национална детска болница Бутат старите сгради на терена на бъдещата Национална детска болница Изграждането на Национална детска болница е основен приоритет за Министерството на здравеопазването. Правим всичко възможно да ускорим процесите там, където това зависи от нас, посочи министър  д-р Галя Кондева Историческо! Известен бизнесмен дава старт на строежите в бъдещия най-красив квартал на Бургас - Кьошето Историческо! Известен бизнесмен дава старт на строежите в бъдещия най-красив квартал на Бургас - Кьошето В процес на подготовка са и други проекти, с които се отприщва превръщането на бургаската Ривиера в реалност
Ето я новата лимузина на Путин Ето я новата лимузина на Путин Бронираното возило със система за нощно виждане Дидие Дрогба ще запали олимпийския огън в Марсилия Дидие Дрогба ще запали олимпийския огън в Марсилия Той няма да е единственият футболист, който ще носи огъня в града Тази певица издаде защо излиза с доста по-млади мъже Тази певица издаде защо излиза с доста по-млади мъже Наборите ѝ не са сред живите... Путин встъпва в петия си президентски мандат, САЩ и повечето от ЕС бойкотираха инаугурацията Путин встъпва в петия си президентски мандат, САЩ и повечето от ЕС бойкотираха инаугурацията Украинското министерство на външните работи призова международната общност да не го признават за демократично избран и легитимен президент на Русия Глобиха Тръмп и го заплашиха със затвор заради неуважение към съда Глобиха Тръмп и го заплашиха със затвор заради неуважение към съда Причината е нарушаване на заповедта да не прави публични коментари за съдебните заседатели Израелски танкове атакуваха Рафах, петима палестинци убити при удари Израелски танкове атакуваха Рафах, петима палестинци убити при удари Бенямин Нетаняху не се вслуша в призивите на международната общност да не атакува южния град, в който живеят около 1,4 милиона души Телецът да се пази, а Ракът да не говори за пари! Телецът да се пази, а Ракът да не говори за пари! Хороскоп за деня – 7 май 2024, вторник  Как Грузия върви по пътя на Украйна Как Грузия върви по пътя на Украйна В Тбилиси "Грузинска мечта" формално поддържа проевропейски курс, но всъщност все повече се отдалечава от Европа и се приближава към Москва Почина един от най-великите футболни треньори в света Почина един от най-великите футболни треньори в света Издъхна на 85-годишна възраст 8 загинали и 11 ранени при катастрофа между микробус и камион в Турция 8 загинали и 11 ранени при катастрофа между микробус и камион в Турция Микробусът бил смачкан при удара и е паднал по склон
Румен Драганов, Институт за анализи и оценки в туризма Румен Драганов, Институт за анализи и оценки в туризма България хич не е зле като брой туристи Виц на деня Виц на деня Харалампи търси работа на жена си. Моли да е в някаква секретна служба, за да няма право да му разправя как е минал денят ѝ. Виц на деня Виц на деня - Гладна ли си?
- Да, много!
- Ай наяж се преди да дойда да те взема!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Нови изследвания показват, че хората вярват на всяка простотия, ако тя започва с думите: "Нови изследвания показват, че"...

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори