×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Столичният общински съвет прие бюджета на София - над 2,5 млрд. лв.
  • Oт 18 ч. днес до 4 ч. утре се затваря кръстовището от ул. „Индустриална“ с улицата, водеща към Пристанище Бургас – между „Шкода Център Бургас“ и „Ламина“ ООД
  • Полицията в тайландска провинция ще преследва маймуни, които създават проблеми
  • Автошествие на миньори и енергетици в областите Стара Загора и Хасково в петък
  • Идва горещ уикенд - чакат ни температури до 29 градуса
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Митовете на социализма: Дед Мороз срещу Дядо Коледа


Митовете на социализма: Дед Мороз срещу Дядо Коледа
Дали те не са "нещо, което никога не е било, но винаги ще бъде"?
Ключови думи: митове, социализъм, коледа
25 Декември 2017, Вторник, 00:02 ч.
Източник: capital.bg

Вече 28 години митовете на носталгията по комунизма не се рушат


През тези 28 години в българското общество, както във всяко общество, се разпространяват и репродуцират поне една дузина митове, свързани с комунизма. Разбирам ги като митове по щастливото определение на Клод Леви Строс: "Нещо, което никога не е било, но винаги ще бъде." Дълга е темата откъде се раждат тези митове, кой ги подхранва и разпространява, защо и доколко хората им вярват. Със сигурност медиите са главният им проводник, а организираното невежество чрез образователната система – всъщност липсата на знание – са главните източници, които определят силата на изкривените представи за близкото минало. Доста умни хора са изброили тези митове, някои са ги анализирали, но резултатът от просветеното изчистване на митовете е минимален. Отново повтарям, че за огромна част от българското общество като че ли няма никакво значение какво всъщност се е случило, важното е какво то вярва, че се е случило.

Eдин от най-интересните въпроси e как се променят митовете и какво се онаследява от предишния режим като обществена нагласа, като пропагандна лъжа и в края на краищата като неразрушим мит. Мисля, че много от пропагандните клишета на комунизма остават да бродят като тежки сенки и днес. А те са и елементарни на всичкото отгоре! Това са митологемите за огромната сила и размах на партизанското движение; за "освободителната роля" на Червената армия, чиито неразрушими чугунени и каменни тела доминират и до днес централното пространство на всеки голям български град; за "братската помощ", идваща от СССР (за която ние платихме с целия ни златен резерв, натрупан до 1944 г., но това е всеобщо неизвестен факт!); за ентусиазма, с който българският народ приема ТКЗС–тата (а хората все още си спомнят побоищата и репресиите по време на насилствената колективизация на земята!); за липсата на съпротива в България (защото истината за горянското движение видя бял свят едва в последните няколко години).

1. Митът за модернизацията след 1944-а

Започвам с един "структуриращ" мит – този за модернизацията на България след 1944 г. Втренчването на огромна част изследователи в парадигмата на модернизацията дойде в България много късно, но затова пък се превърна едва ли не в задължителна теоретична рамка. Първо, модернизацията на България започва много преди 1944 година – още през ХІХ век, като набира сила и резултати до 1944 г., и второ – комунистическата модернизация е в най-добрия случай "криворазбрана цивилизация". Под диктата на Съветския съюз се разрушават вековните традиции на българското селско стопанство и се създава огромна неработеща тежка индустрия. Ето го гласа на партията: "Борбата за повече метал е борба за по-хубав, по-щастлив живот."

Но помните ли каква беше първата точка, с която се обосноваваше изграждането на "Кремиковци"? Това беше "нуждата от подобряване на класовия състав на столицата"! Е, да, недоубитата буржоазия остана малцинство в София, както и във всички големи градове.

Така с един камък "бяха убити три птици" – създаде се тежко неработеща тежка индустрия, разруши се селското стопанство и природата пострада значително. Естествено камъкът дойде пак под диктата на СССР.

Самовъзхвалителната оценка на комунизма като модернизация напомня баналната фраза, с която близки на семейството лигавят децата, които не са виждали известно време: "Браво, браво, колко си пораснало, моето дете!" Тази парадигма показва и пълната откъснатост от разбирането за глобалните процеси след Втората световна война, когато целият свят преживява икономически бум и изключително силно развитие на новите технологии. В България модернизацията продължава, вярно – много ускорено – но нейните резултати са плачевни в края на периода. Комунизмът в крайна сметка беше регрес въпреки продължаващата модернизация на българското общество.

2. Митът за спокойствието и благоденствието при "социализъма"

Тук посткомунистическата пропаганда успя - и днес е крилата легендата, че това било най-хубавото време, период на възход, равенство, работа и сигурност за всички плюс почти безплатните почивки... ах, ах, морето... А фактът, че всичко това е построено "на глинени крака" и че всъщност България има три финансови банкрута между 1944 и 1989, т.нар. дългови кризи, е познат на един малък кръг от експерти и любознателни граждани.

Колко хора разбират, че икономиката при комунизма не работи, че без огромните и непрекъснати заеми режимът отдавна е щял да пропадне? Минимална част от днешното ни общество е наясно, че по принцип "социализъмът" е една абсурдна система и че той не може да бъде реформиран (както показа аргументирано Румен Аврамов).

3. Митът, че здравеопазването и образованието бяха безплатни

Може би най-устойчивият мит, повтарян и преповтарян, е този, че здравеопазването и образованието са били безплатни. Не и не, три пъти "не". Те са платени от бюджета, няма откъде другаде, и тегнат върху огромните данъци на всички български граждани. Тези данъци бяха увеличени осем пъти по времето на комунизма.

Да не забравяме, че имаше дори т.нар. ергенски данък от 10% за всички несемейни, както и за семействата без деца. Някой питаше ли какво им е на хората без деца да трябва да плащат нещо, което е тяхно нещастие, а не техен избор?

4. Митът за "бездуховния" преход

Нещо като мантра се носи из въздуха ни постоянно – това е думата "бездуховност". Бездуховно било сегашното време, разбирайте колко "духовно" е било при комунизма! Тази мантра не се отнася обаче до българската църква, нейните разколи и зависимост от ДС, нито пък практически липсващата й роля на духовен пастир в България. Не искам да споменавам, че и благотворителността й е минимална и засенчена от дейността на всички други религиозни общности в България!

Приказките за бездуховност в най-добрия случай могат да се основават на чалгализацията, която не е само музикален жанр, а и политика. Но най-вероятно това е мрънкането на отделни хора, които са силно носталгични към "златната копанка", в която се хранеше част от богопомазаната от Партията интелигенция.

През свободните години избуяха безкрайно разнородни млади творци. В България никога не е имало богат книжен пазар, никога не са се превеждали толкова бързо и толкова много книги от цял свят. Българските театри са отново препълнени и, слава богу, българските театрали тръгнаха по света. В България има великолепен модерен танц, музикалният афиш е все по-разнообразен и актуален. Ежегодно има форуми на авангардното изкуство, което беше мечта невъзможна по времето на комунизма. (Когато днес българските творци обикалят света, те не са ограбвани както преди от държавните дирекции, където отиваше по-голямата част от хонорара им.) Има и нещо ново и чудесно - десетки малки градчета и села създават свой собствен мъничък фестивал – било то рок, джаз, етно, било то фестивал на козето мляко или на фасула, или на спомените, или на кравата... хората се радват и привличат други хора в родните им краища.

Това, което Ани Илков нарича опростачването на българското общество и интелигенция, със сигурност не може да се подмине. Но приказките за "бездуховност" са пореден опит да се реабилитира "духовността на комунизма", което само по себе си е оксиморон.

5. Митът за разрухата

Няма да се спирам подробно на мита за разрухата, защото той е толкова всеобхващащ, че ще трябват страници и страници. Искам само да припомня, че усещанията за разруха – на държавата, на финансите, на икономиката, на културата, на морала – отново се моделират точно от средите, които подхранват носталгията по комунизма. Истината е, че всичко това е разрушено преди 1989 г., а не след това. Голямото разграбване на България се прави от висшестоящи дейци на комунистическата партия. Българската публика няма достъп до цялата информация, а и не иска да чуе някои от истините. Точно този отказ от познание е гнилата основа за разцъфтяването на всякакви митове, конспиративни теории или разкрасяващи комунистическото минало легенди.

6. Митът за умното и национално отговорно ченге

Друг унаследен мит от миналото е този за "умното, смело и патриотично ченге", което на всичкото отгоре е и по-кадърно от своите западни противници. Малко хора знаят кой точно беше Емил Боев може би, но неговият ореол се пренесе към все още изключително активните и днес негови колеги, които и изнесоха огромни капитали от България. Нагледахме им се и в парламента дори!

Истината обаче е точно обратното - в ДС се създава и консолидира на принципа на антимеритокрацията и назначенията изключително по "правилен социален произход" (според сполучливия анализ на Момчил Методиев) - и огромна част от кадрите там са слабо образовани в началото и не особено ефективни хора до края.

7. Митът за "Големия държавник" и наследниците му

Управлението и качествата на Тодор Живков (както и на семейството му) обраства с фалшива и ненужна слава и почит, които нямат нищо общо с историческата действителност. Тенденцията към героизация на ченгетата е паралелна с възвеличаването на Тато. Той не построи точно "комунизъма" и "социализъма", но успя да подготви достойни наследници... Малкият Тошко преди дни стана национален любимец след победата си във "Вип брадър".

Рециклирането на мита за големия държавник при всички положения върши работа на посткомунистическите елити и е прието с носталгична любов от немалка част от българското общество.

Нека кажа също така, че ромското малцинство го поставя на второ място по важност сред историческите фигури след Левски и следван от Исус Христос. Значителна група от турците в България и до ден днешен вярват, че Тодор Живков "е бил подведен" за "възродителния процес", а немалко от българомохамеданите са убедени, че той е спрял насилията по време на процеса на смяната на имената в Западните Родопи. Затова и неговото име фигурира сред най-важните исторически личности в нашите изследвания на историческата памет.

Едно коледно пожелание: нека вярваме по-малко на митовете, за да oпознаем по-добре себе си. А от митовете за Рождество Христово - предпочитам Дядо Коледа пред Дед Мороз!

В категории: Животът


10
Коментара
10
Коментара по темата
10.
комунизъм-срещу-псевдо демокрация
26.12.2017 15:56:20
0
3
Уловката е в следното: сравняваме две лоши системи, коя е по-лоша. Истината не е нито в комунизма/социализма нито в псевдолибералната демокрация. Истината когато всеки отделен човек се постави в услуга на обществото, без да се правят кръгове от наши хора!
9.
1984
26.12.2017 15:22:47
2
5
Никъде не прочетох името на журналиста под статията.....Защо ли.... Да не би да се срамува от изпълнената поръчка.... Е, за негова утеха - парите не миришат още от времето на Веспасиан, който наложил данък върху тоалетните в древния Рим....... А иначе смятам, че е още рано с тези статии - трябва да минат още поне 40 години, за да умрат тези, които помнят онази действителност... Едва тогава ще може да се изпълни завета на Оруел, че за да управляваш настоящето, трябва да пренапишеш миналото....
8.
Нямаше спокойствие
26.12.2017 11:49:33
5
9
Бях малък, в първи клас. Живеехме на 2 километра от училище. На първия учебен ден, следобяд се прибрах самичък. И на следващия и на по следващия. Не беше спокойно, играехме по пътя, а понякога се случваше да се приберем след 10 вечерта. Сами. На по 6 години деца.
Не беше спокойно...
7.
Другари!
26.12.2017 11:12:22
7
6
Как може да сте толкова слепи? Най бедните сме Европа, точно заради Комунизма! Най голямото престъпление на Комунистите срещу народа си е насилственото отнемане на собствеността на земята от хората ! Това не е правено дори и от Османските поробители! Не е правено и другаде в Европа. С този акт прекъснаха столетия традиции и шанса на Българския селянин за развитие! Ограбиха народа си! И после наследниците на същите тези хора извършиха още по престъпното ,, връщане,, на земите като се открадна огромен процент от тях! И сега след така наречената комасация българинът вече НЯМА земя!
6.
do 3
26.12.2017 11:10:13
2
5
Бъдещето никога не е сигурно и ясно. Това, че са ви гледали под стъклен похлупак далеч от реалността не прави комунизма добър. Говорим за режим на гладът и мизерията обратнопропорционално на интелекта. От там тръгна и поголомната корупция. От там българинът се научи да мрънка и да се оправдава, че да не го набележат за черна овца и да е извън стадото. За това и мнозинството искат да са богати, а през това време смятат, че богатите са винаги мутри или изкарали парите си с далавери. Самото мислене ни беше променено. А не става въпрос толква за натресения ни режим колкото за окупацията от СССР...демек робство. Или ще дойде някои да ми каже колко сме били свободни и щасливи. Та през комунизма всеки крадеше под сурдинка. Сега поне не се налага да подкупваме магазинерките за да вземем кило банани. Пък ако си останал нереализиран и при демокрацията и капитализма, не вини цял един режим които ти е дал свободата да ходиш и правиш каквото искаш, а виж дали мисленето ти не е останало стадно...или както ти му казваш "сигурно".
5.
комунде психясало
26.12.2017 10:46:56
2
9
Според човеконенавистната марксистко-ленинска идеология, изповядвана от болшевико-комунистите, религията е част от стария свят, който трябва да се разруши и на негово място да дойде "новият социалистически човек". Затова религията е забранявана, манастири и църкви са разрушавани, а свещеници са разстрелвани.
Коледните празници са част от християнския ритуал наречен Рождество Христово. Коледуването и "Дядо Коледа" са част от него и затова комунистическите престъпници ги заменят с измисленият от тях "Дядо Мраз" и изместват празника на Нова година.
Но, нещата не им се получиха и след преврата през 1989 г. Петър Младенов и останалите комунистически престъпници стояха на челно място в храма със свещи в ръце, дебели като... нали се сещате.
И сега църквите са пълни предимно с комуняги, които с една ръка се кръстят, а с другата стискат партийните си книжки в джоба и възхваляват времената (соца), когато църкви се превръщаха на складове и обори, по Коледа и Великден стояха пред храмовете с тефтерчета в ръце, (за да записват кой влиза), а религията бе обявявана за „опиум на народа“.
4.
Bull
26.12.2017 09:30:31
1
18
СЕДЕМТЕ ЧУДЕСА НА КОМУНИЗМА:

1. Всички имаха работни места.

2. Въпреки че всички имаха работни места - никой не работеше.

3. Въпреки че никой не работеше - планът се изпълняваше 100%.

4. Въпреки че планът се изпълняваше 100% - в магазините нямаше нищо.

5. Въпреки че в магазините нямаше нищо - всички имаха всичко.

6. Въпреки че всички имаха всичко - всички крадяха.

7. Въпреки че всички крадяха - имаше още за крадене.
3.
Каквоооо?
26.12.2017 09:16:36
9
20
Защо пишете лъжи и изопачавате истината! Беше безгрижно и спокойно! Нямаше мутри, фолк диви и измислени политици. Бъдещето беше ясно може би скучно но сигурно
2.
VVV
26.12.2017 09:10:54
7
16
Фондациите на Шорош и "Америка за България" не спират с поръчковите статии.
1.
John
26.12.2017 09:03:35
10
20
Поредната промиваща мозъка и изопачаваща истината статия.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Паднаха доста маски, ПП-ДБ и ГЕРБ се сбиха за овладяването на паричните потоци Паднаха доста маски, ПП-ДБ и ГЕРБ се сбиха за овладяването на паричните потоци БСП ще вдигне резултата си на предстоящите парламентарни избори, ще ни подкрепят и разочаровани гласоподаватели на ПП-ДБ Идва горещ уикенд - чакат ни температури до 29 градуса Идва горещ уикенд - чакат ни температури до 29 градуса Още в днешния ден времето даде заявка за предстоящото затопляне ГЕРБ, ДПС и БСП провалят изслушване на Сарафов, Цацаров и Гешев за Нотариуса ГЕРБ, ДПС и БСП провалят изслушване на Сарафов, Цацаров и Гешев за Нотариуса Бойкотират съответната парламентарна комисия Съгласни ли сте? МОН предлага повторното явяване на матура да се заплаща Съгласни ли сте? МОН предлага повторното явяване на матура да се заплаща Предложението е цената да бъде съгласно Тарифата за таксите, които се събират в системата на предучилищното и училищното образование Приложение показва в коя аптека можем да намерим конкретно лекарство Приложение показва в коя аптека можем да намерим конкретно лекарство Не повече от 20 секунди са нужни, за да се изпрати запитване за съответното лекарство Той знаеше тайните на Червената принцеса Людмила Живкова, но издъхна в хоспис Той знаеше тайните на Червената принцеса Людмила Живкова, но издъхна в хоспис Дамян Дамянов бе прикован на легло и инвалидна количка след прекаран инсулт И Камено се включва във Фонда за развитие на Летище Бургас И Камено се включва във Фонда за развитие на Летище Бургас Решението бе взето днес единодушно на редовната сесия на Общинския съвет Сашка Васева прогледна Сашка Васева прогледна Тя вече различава хора и цветове Горица Кожарева е най-вероятният служебен премиер Горица Кожарева е най-вероятният служебен премиер Тя е зам.-председател на Сметната палата Любовните афери на Гонзо – милионерши, силиконки и фолк диви Любовните афери на Гонзо – милионерши, силиконки и фолк диви Сред най-известните му завоевания са манекенката Цеци Красимирова и модела на Плейбой Светлана Василева
Жена се омъжи за трима мъже и избяга с парите им Жена се омъжи за трима мъже и избяга с парите им Предполага се, че сватовници и брачни агенции са участвали в престъпната дейност Най-възрастният кандидат на изборите в Турция е на 90 години, най-младият-на 18 Най-възрастният кандидат на изборите в Турция е на 90 години, най-младият-на 18 С разлика от 72 години помежду си 18-годишната Елиф Нур Батур и 90-годишният Али Калънджа ще се борят за постове в местната власт Голям скандал в Денсинг старс Голям скандал в Денсинг старс Партньорката на Емрах го напуска Водолази извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор Водолази извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор Труповете са на двама мъже, намерени в камион, паднал в Патапско Заплаха на Путин към Европа, летища може да станат военна цел на Русия Заплаха на Путин към Европа, летища може да станат военна цел на Русия Владимир Путин предупреди, че аеропортовете в трети страни, от които излитат F-16 и се използват срещу руски военнослужещи, ще бъдат атакувани Хю Грант обмислял политическа кариера Хю Грант обмислял политическа кариера Звездният актьор сподели, че обсъждал това с майката на съпругата си, която е бивш член на шведския парламент Украинска следа при събарянето на моста в Балтимор? Прекратиха издирването на оцелели Украинска следа при събарянето на моста в Балтимор? Прекратиха издирването на оцелели 52-годишният Серьожа бил капитан на кораба, който събори съоръжението Светът ще забрави скоро за терора в Москва? Зловещо пророчество за още по-кървав атентат през април Светът ще забрави скоро за терора в Москва? Зловещо пророчество за още по-кървав атентат през април Хората ще мечтаят как да оцелеят, предсказал Владимир Жириновски, на чиито прогнози руснаците вярват повече и от тези на Ванга Руският журналист Антон Хардин: От касапницата в „Крокус“ мирише на тайните служби (видео, български субтитри) Руският журналист Антон Хардин: От касапницата в „Крокус“ мирише на тайните служби (видео, български субтитри) „Това е видимото начало на криза, каквато Русия все още не е преживявала“, твърди проф. Валерий Салавей Спипаният с дрога за 1,5 млн.лева в Бургас мълчи, за да не стане храна на рибите Спипаният с дрога за 1,5 млн.лева в Бургас мълчи, за да не стане храна на рибите Очевидно е, че Георги Господинов е на ниско ниво в наркоканала
Бойко Борисов Бойко Борисов Един път казват "Бойко, помогни ни", после пък съм виновен за всичко Виц на деня Виц на деня - Отче, съгреших...
- Ама как си ми омръзнала! Всяка неделя едно и също...
Виц на деня Виц на деня - Влизай спокойно, кучето ми е кастрирано.
- Мен повече ме е страх да не ме ухапе!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Като дете Чък Норис направил снежен човек... от пясък в пустинята!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори