×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • САЩ обявяват днес нови поръчки на оръжия за Украйна за 6 млрд. долара
  • Вдигат заплатите на военните с 30%
  • Възстановяват движението по АМ "Тракия" в платното за Бургас между 20 и 21 километър
  • Петима служебни министри се явяват на последния парламентарен контрол
  • Путин отива в Китай през май
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Горанов клекна пред адвокатското и съдийското лоби, което се оплака, че ще го проверяват


Горанов клекна пред адвокатското и съдийското лоби, което се оплака, че ще го проверяват
Горанов (вляво) не отрече пред Николай Тишев, че доклад с предложение за проверки на съдии от Адм.Съд в Бургас е имало
08 Декември 2017, Петък, 13:46 ч.
Автор: Флагман.бг

Вместо да защити своите колеги, той ги санкционира, макар и символично

Министър Владислав Горанов се огъна под натиска на адвокатското и съдийското лоби, които чрез различни организации протестираха срещу желанието на НАП да проверява финансите им.

През това лято десетки заведения по черноморските курорти бяха затворени заради драстични нарушения след проверки, инспирирани от вицепремиера Валери Симеонов.  Часове по-късно обаче нарушителите отново започваха да работят, тъй като Административният съд в Бургас светкавично отменяше временните заповеди за затваряне. 

Тогава Симеонов обърна внимание, че един-единствен съдия потвърждава наказанията, докато всички други сякаш са заели страната на нарушителите. Освен това всички се защитаваха в съда от малка група адвокати. Именно затова вицепремиерът призова тази група да бъде проверена.

Тя обаче се оказа със силно лоби и днес финансовият министър Владислав Горанов, вместо да защити колегите си, им наложи наказание, макар и символично. Така директорът на Дирекция „Контрол” в НАП-Бургас Пенка Жекова е наказана с „обръщане на внимание” заради неин доклад до централното управление на НАП срещу съмнителната група.

Това стана ясно от отговор на министъра на финансите Владислав Горанов по време на парламентарния контрол.

Въпрос му зададе бургаският депутат от БСП Николай Тишев по повод информациите, че данъчните проверяват тенденциозно съдии и техните семейства, адвокати и счетоводни кантори заради отменени от съда техни актове.

Владислав Горанов призна, че доклад с искане за проверки на съдии наистина съществува.
Той обясни следното: „Доклад от директора на Дирекция „Контрол” в Бургас Пенка Жекова до изпълнителния директор на НАП Галя Димитрова действително има. В него се предлагат: А) Промени в процедурите на НАП по повод запечатването на обекти; Б) Промени в закона за данъка върху добавената стойност относно регистрацията на лицата по този закон и В) Извършване на селекция на счетоводни къщи, адвокатски дружества, адвокати и съдии от бургаския административен съд и членове на тяхното семейство.”

Горанов каза, че „докладът е вътрешно-служебен документ, който не ангажира официалната позиция на НАП, а личната на изготвилото го лице”.

Предложенията за промени в процедурите и закона са разгледани в централното управление на НАП, като е установена липса на прецизност и задълбочена оценка и направените предложения в значителната си част са оценени като неприложими.

„Предложението за селекция от страна на г-жа Жекова не е разгледано, а спрямо нея е наложена дисциплинарна мярка „обръщане на внимание” с три групи мотиви”, добави министър Горанов.

По думите му - селекцията по закон се извършва в териториалните дирекции на НАП и предложение до изпълнителния директор на НАП в този смисъл няма правно основание.

„Т.е. Централното управление на НАП няма функционална компетентност да извършва селекцията. Това е работа на териториалната дирекция в Бургас. В този смисъл подобен доклад е безпредметен
”, заяви финансовият министър.

Извършването на селекция било регламентирана процедура, която описва детайлно поводите и механизмите за нейното извършване.

А и самата селекция не е процедура по Данъчно-осигурителния процесуален кодекс. От нея не следва нищо. Процедурите са „проверка” и „ревизия”. Емоционални оценки на служители на НАП не са основание за извършване на селекция. В случая така ние приемаме действията на г-жа Жекова. Докладът й не може да се класифицира като административен акт, с който се инициира конкретно контролно действие, поради което и не е породил предприемане на действия, защото те биха противоречали както на вътрешните правила, така и на законодателните изисквания. След датата на доклада в териториалната дирекция на НАП не са възлагани контролни производства на съдии и членове на техните семейства. Такива не са планирани и занапред”, увери Владислав Горанов.

Проверка течала само по отношение на един съдия, но той бил от Върховния касационен съд и това било във връзка с разминаване по декларация от Сметната палата.

„Преди всичко искам да ви уверя, че в Националната агенция за приходите (НАП) не е допуснато в нито един момент нерегламентирано въздействие, върху която и да е от независимите власти в България. И НАП, и Министерството на финансите зачитат фундаменталните ценности на върховенството на закона и независимостта и разделението на властите, по принцип заложени в Конституцията. В този смисъл внушенията за намеса от страна на изпълнителната власт в работата на съдебната са силно преувеличени”, коментира Горанов.

Народният представител от БСП-Бургас Николай Тишев репликира: „Доколкото разбирам от отговора, Централно управление на НАП няма нищо общо. Факт е обаче, че има писмо в резултат на въпрос във връзка със закона за достъп до информация, в което изпълнителният директор на НАП Галя Димитрова посочва следното: за посочения период, а той е около два месеца, след получаването на доклада в Централно управление са били извършени ревизии на съдии, адвокати, счетоводители и членове на техните семейства в цялата страна на 39 физически лица, които отговарят на този критерий. От тези 39 – 25 са в Бургас. Само в Бургас! Т.е. две трети от всички проверки и ревизии са на територията на НАП-Бургас, което явно значи, че докладът, който е изпратен в София, е бил одобрен и такава селекция има.”

Тишев се учуди, че министърът отрича, че тенденциозни проверки са били извършвани. Той попита дали ще се предприемат мерки това да не се повтаря в бъдеще.

Министър Горанов обаче отговори с коментар, че нито едно лице в България, независимо откъде сформира своите доходи, няма проблеми с проверяващите, ако е изрядно.

„Оттам нататък нито едно данъчно задължено лице не може да бъде автоматично предпазено по силата на неговата длъжност от извършване на подобна проверка”, заяви Горанов.
Той повтори, че нито един магистрат в Бургаско не е проверяван за въпросния период.



В категории: Темида , Бургас


11
Коментара по темата
11.
Ала Бала
09.12.2017 18:44:19
1
2
"Обръщане на внимание звучи като опъване на ухото.
Няма такава държава
Да такъв скандал таз Жекова трябваше да си отиде ама със 1000 км в час с отразяване в трудовата книжка "за уронване на престижа и доброто име на работодателя.".
Ама нали не сме нормална май са я похвалили за добрата работа.
Никой в тази държава не е защитен от проверки е ревизии( ако изключим Ц.Ц.) И никой няма против да го ревизират.....
Ми нека на Вас г-н Министър да Ви влезе ревизия и 6-7 месеца да Ви ходят по нервите някакви неуспели и некомпетентни данъчни пък да Ви видя тогаз.
Който не е минал ревизия от НАП, той не знае какво е това чудо на българския мозък.
Нека си работят и проверяват ама чак с такива основания, че им паднали актовете в съда, това е прекалено.
Господин Министър,
Предлагам Ви да направите това лице Жекова баш шеф на НАП, така поне няма да Ви излага щото няма сама да си пише до себе си доклади и няма да се налага да е черните в Парламента и да смотолевите първи лъжи че нямало такива проверки, тъй де, делегирани по симпатия
Желая Ви успех в тази държава на абсурда
10.
Майор Пенка
09.12.2017 18:41:08
1
1
Адвокатите вече ги е страх,Господин Министър,да защитават клиентите си,за да не би да станат мишена на някоя си Пенка.Те нямат против финансови проверки,а нарочени такива,продиктувани от емоциите и лабилните чувства на държавни служители.Нима това е допустимо в една правова държава? Нима е редно да се упражнява психически,индиректен натиск върху съдебната власт?Докъде я докарахме?Адвокатите да ни отказват защита от страх,да не би това да рефлектира върху тях и семействата им!
9.
Натегача съдия е Веселин Енчев
08.12.2017 22:33:27
0
5
А съдията натегач от Адм.съд-Бургас и обгрижващ актовете на НАП по акциите на Далавери Балевски срещу обещано му ръководство съда, се казва Веселин Енчев. Да същият е син на шефа бургаския затвор по времето на Бай Тошо, отявленият комунист Енчев-старши.
8.
до 6
08.12.2017 21:10:09
1
4
Как беше "Умря циганката,дето те хвалеше и започна сам да се хвалиш".Бря бря ,че и известен се изкара .Да спор няма известен си като най-бруталния измамник,който освен че набутва хората яко дърпа и от ДДС.Това ли те прави звезда?
7.
gradski
08.12.2017 20:42:12
1
5
Тука някъде демокрацията умря... медия защитава милиционерски похват на тоталитарна държава... Щом някой обжалва акт на администрация - ревизираме счетоводителя, адвоката и съдията. ЧЕСТИТО!!!
6.
Стига уе
08.12.2017 20:01:31
5
1
То това обръщане на внимание награда ли е наказание ли е ????
5.
Ами проверете и един нотариус
08.12.2017 18:26:07
0
4
от Айтос защо не издава касови бележки?Нали са регитрирани по ДДС!НОМЕР 324
4.
Милен
08.12.2017 17:44:51
1
7
В България се мачкат и проверяват само хората с редовни фирми...тези които са на разни малоумни бездомници ,никой не ги закача...Прекрасна политика...браво
3.
Наказаната
08.12.2017 17:28:50
2
4
Никой не ме е наказвал. Лъжат. Аз си продължавам с ревизиите до дупка. Ще си купуват пуканки с пари от скрити данъци. Я веднага да се отчитат на хазната.
Не издавали касова бележка за 1,69 и проверка на фирмата, управителя, собствениците и на техните семейства до 9-то коляно. 5 години назад.
Ще ми крият те обороти.
Пенка да не ми е името, ако не ги смачкам като гниди!
2.
Хахаха
08.12.2017 16:50:15
5
6
Ти да видиш, данъчната Пепа ще ревизира наред, що може и директорката Контрол на въздуха под налягане ще се пръсне от перчене. Един жълт картон, след втори , ще ходи при проверяваните.
1.
*********
08.12.2017 16:16:22
4
4
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържа недоказуеми твърдения, касаещи конкретни личности.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Трескава подготовка за откриването на "Флора 2024" Трескава подготовка за откриването на "Флора 2024" Не пропускайте да направите цветна обиколка на Лазаровден в Морската градина, официалното начало е от 11 в събота 4 знака, че имате нужда от спешна промяна в живота си 4 знака, че имате нужда от спешна промяна в живота си Понякога всичко, от което се нуждаем, за да се почувстваме пълноценни, е промяна на средата Имаше ли секс в „Ергенът“ Имаше ли секс в „Ергенът“ Ако нещо се е случило, то е станало, докато Валерия и Алек са били в морето 4 златни съвета как да запазите достойнството си при раздяла 4 златни съвета как да запазите достойнството си при раздяла Независимо дали раздялата ви е била приятелска или изпълнена с нараняване и предателство, прошката е от ключово значение, за да продължите напред с достойнство Зодиите, които са най-големите манипулатори, бягайте от тях Зодиите, които са най-големите манипулатори, бягайте от тях За една от тях никога не бихте предположили Рецепта за печено халуми с боровинково сладко Рецепта за печено халуми с боровинково сладко Изключително лесна, но толкова вкусна и ефектна рецепта Изхвърлете веднага тези неща от дома си - носят безпаричие Изхвърлете веднага тези неща от дома си - носят безпаричие Ето как да привлечете благополучие в живота си с помощта на фън шуй Тя беше хищната хиена на поп фолка, отказвала е 17 предложения за брак Тя беше хищната хиена на поп фолка, отказвала е 17 предложения за брак Изпълнителката Петра твърди, че 60 са новите 30 Търси се начин да омаскарят Йеротей, за да не стане митрополит, гневни са миряни Търси се начин да омаскарят Йеротей, за да не стане митрополит, гневни са миряни Назначена е ревизия, която вероятно няма да установи нищо, но ще сложи петно върху службата му в поморийския манастир Вижте какви празници предстоят в селата около Бургас Вижте какви празници предстоят в селата около Бургас Ще се провеждат великденски концерти и събори 
Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Европейският континент не инвестира достатъчно в иновации, не успява да защити промишлеността си и да засили военните и отбранителните си способности, каза френският президент Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Скъпата швейцарска марка „Baume et Mercier” блести на ръката му Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Кралят предизвика голямо безпокойство сред членовете на семейството и приятелите си, тъй като продължава да се бори с неразкрит вид онкологично заболяване Служебното правителство назначи шест нови областни управители Служебното правителство назначи шест нови областни управители Повечето от тях са свързани с ГЕРБ Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Бившата му изобщо не ги поглежда, а Танцуващият с вълци плаща на хлапе по 160 000 щ.д. В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си Заведението се намира във Верона Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Няма да може да вкарвате плодове по време на първенството Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Алек Младенов изправи на нокти Мария Чекмарьова Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Приетите от вчера от парламента промени в Закона за чужденците в България няма да спасят сезона Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ На събитието присъства кметът на община Поморие Иван Алексиев
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сине, тъп си като тази маса! - казва бащата и чука по масата.
- Тате, някой чука, да отворя ли?
- Остави, аз ще отворя.
Виц на деня Виц на деня В кабинета на психолога:
- Имате ли в рода си хора с психични отклонения?
- Имам един братовчед, той разрежда виното с лимонада...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Бог не може да следи за всеки, затова е създал съседите!


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори