×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

След жалбата на „Флагман”: Съдът отмени мълчанието на главния прокурор за срещите му


След жалбата на „Флагман”: Съдът отмени мълчанието на главния прокурор за срещите му
Проблемът със срещите на Сотир Цацаров излезе наяве покрай скандала ЦУМ-гейт
25 Ноември 2017, Събота, 10:59 ч.
Автор: Флагман

От Върховна касационна прокуратура следва да обжалват или да отговорят на въпросите

 


Съдът отмени мълчаливия отказ на Върховната касационна прокуратура (ВКП) във връзка със запитването на „Флагман” за регламентацията на срещите на главния прокурор.
Това стана след жалба в Административен съд – София град (АССГ). Както „Флагман” съобщи, съдът заседава по казуса на 6 ноември. Само осем дни след това е излязло и решението.

Припомняме, че защитата на прокуратурата представи пред съда абсурдната теза, че те не са длъжни да отговарят, понеже за срещите на главния прокурор регламент нямало.
Мълчалив отказ за предоставяне на информация е недопустим съгласно Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ).
Припомняме, че въпросите ни към главния прокурор Сотир Цацаров, на които не получихме отговор, са:
1. Записват ли се официалните срещи на главния прокурор?
2. Ако се записват, в каква форма се осъществява това и вписват ли се детайли като дата, час, място на срещата, участващи лица?
3. Част ли е тази информация от регистър или книга?
4. Документират ли се тези срещи чрез докладни записки или др. подобни документи?
5. Вписват ли се планираните срещи в работния график на главния прокурор, под каква форма и в какъв срок се съхранява този график?


Вместо да отговори, главният прокурор явно предпочита мълчаливия отказ, който обаче не съществува като законова опция.
От решението на АССГ става ясно, че Цацаров е възложил на заместник главен прокурор от ВКП да взема становища, свързани със заявления по ЗДОИ.

„Като не се е произнесъл в законоустановения срок по подаденото до него заявление заместникът на главния прокурор при Върховна касационна прокуратура е допуснал съществено нарушение на административнопроизводствените правила, установени в чл. 38 и чл. 39 от ЗДОИ. Съгласно цитираните разпоредби отказът да бъде предоставен достъп до обществена информация може да бъде само изричен и се постановява с мотивирано решение, в което се посочват правното и фактическо основание на отказа и което се връчва лично срещу подпис на заявителя или се изпраща по пощата с обратна разписка. Мълчалив отказ по ЗДОИ е недопустим, поради което само на това основание същият подлежи на отмяна”, посочва съдът.

Александър Кашъмов от Програма „Достъп до информация” - адвокат по делото на жалбоподателя (журналиста Лъчезар Лисицов), коментира случая така: „Беше отменен мълчаливият отказ на зам.-главния прокурор да даде отговор по ЗДОИ за това дали се записват срещите на главния прокурор, къде се записват и се съхранят записите, къде се регистрират… Това смятам, че беше много важно дело и важно решение на съда, тъй като говорим за борба с корупцията. България се готви да приеме и закон...”

Адв. Кашъмов напомня и за опитите на държавата да убеди Европейската комисия, че се полагат усилия за борба с корупцията. Но в действителност точно в тези детайли се крият важните изводи за това дали в България са налице реални усилия за предотвратяване и борба с това негативно явление.

С кого и при какви обстоятелства се срещат публичните фигури, има ли публичен запис за това, достъпно ли е на обществото, включително и по закона за достъп до информация. Това са истински важните въпроси, когато говорим за правна система, която предотвратява наистина риска от корупция, смята Александър Кашъмов.

„В случая беше длъжен този висш служител, който стои начело на цялата система за борба с престъпността, да отговори изрично на журналиста Лисицов от „Флагман”, като смятам, че това, как Върховната касационна прокуратура ще изпълни това задължение от съда, ще бъде показателно и за това има ли воля за прозрачност и за отчетност, понеже на този етап виждаме как стоят нещата”, добавя юристът.

Прокуратурата обаче би могла да обжалва решението на АССГ пред Върховния административен съд.
В тази връзка адв.  Кашъмов коментира: „Да, те могат да обжалват и така да тупат топката. Но аз смятам, че ако се откажат да обжалват и все пак дадат достъп до информация, това би бил един малък жест, който да покаже, че все пак те съобразяват правото на гражданите да знаят и искат да бъдат отчетни и прозрачни пред обществото. Тъй като противното за мен би било друг знак…”

Припомняме, че проблемът със срещите на главния прокурор възникна, след като стана ясно, че той се е срещал с издателя-бизнесмен Сашо Дончев в ЦУМ, а домакин е бил бесепарят и също могъщ бизнесмен Георги Гергов.
Дончев намекна, че Цацаров го е притискал да спре критиките срещу него.


Впоследствие стана ясно, че и лидерката на БСП Корнелия Нинова се е срещала с главния прокурор. Това се случило по време на предизборната кампания т.г. Нинова се наложи да обясни, че домакин е бил Сотир Цацаров и срещата била надлежно записана.

Пред съда обаче прокуратурата твърди, че няма регламент, свързан с документиране на срещите на главния прокурор.  Кой лъже, засега не е ясно.

„Флагман” все още очаква отговорите на петте поставени въпроса. Нямаме информация дали прокуратурата смята да обжалва решението на АССГ.

 


В категории: Темида , Политика


5
Коментара по темата
5.
do4
29.11.2017 20:41:23
0
0
който неиска да диша пръдливия въздух в Бургас бе олигошизи
4.
Умен до #2
28.11.2017 01:45:11
2
0
Ае ти луд ли си е маняк, кви имотни измами ве, кой ше си купи имот в Айтос, ненормален хахах
3.
Галя
26.11.2017 12:25:33
0
1
Браво,Флагман!
2.
Безплатен съвет,който не е по темата
26.11.2017 07:54:13
1
4
ако купувате или продавате имот,гледайте по възможност това да НЕ Е ПРИ НОТАРИУС БИСЕР ДЕ МИ РЕВ ОТ АЙТОС 324
Защото винаги знае най-правилният начин как да ви заблуди и др.измамят
А после иди и се оправяй в тез КОРУМПИРАНИ ИНСТИТУЦИИ
И на министъра на правосъдието да се оплачете и той или тя няма да може да ви помогне....ще ви бъде отговорено ,че не носят отговорност за действията на НОТАРИУС БИСЕР ДЕМИРЕВ 324 ОТ АЙТОС
така ,че умната да не ставате жертва на имотна измама в АЙТОС това е единственият и най-добър град за имотни измами,който е КАТО ЗЛАТНА МИНА за определен кръг от хора т.е. все подбрани държавни служители и със силни връзки в полиция,прокуратура,съд,ДАНС,ГДБОП,всс,ивсс,вкп и т.н и т.н.
ПРЕПОРЪЧВА СЕ за бедни,честни ,трудолюбиви и болни хора
1.
До флагман
25.11.2017 23:40:02
2
7
Кажете на Цацаров ,понеже вас ви слуша ,че айтозлии искаме оставките на прокурор Милена Генчева от РП Айтос и съдия Мария Джанкова от РС Айтос!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Депутат от ПП се изложи, смята, че Ирландия не е част от ЕС Депутат от ПП се изложи, смята, че Ирландия не е част от ЕС Бившият пиар на Промяната Диана Дамянова явно е била права за него Напрежение в Кюстендил заради епидемията от коклюш Напрежение в Кюстендил заради епидемията от коклюш Обвиняват жителите на един от кварталите в ниска здравна култура, заради която е на път да избухне национална пандемия Обединителна фигура застана начело на БСП в Бургас Обединителна фигура застана начело на БСП в Бургас Паруш Парушев получи подкрепата на днешната общинска конференция  Кои партии изненадващо могат да станат част от следващото НС, вижте водачите им в Бургас Кои партии изненадващо могат да станат част от следващото НС, вижте водачите им в Бургас „Левицата“ и „Център“ на Васил Божков са с най-големи шансове да преминат 4-процентовата бариера, убеден е проф. Александър Маринов Тежка катастрофа на "кръстовището на смъртта" Тежка катастрофа на "кръстовището на смъртта" От Агенция „Пътна инфраструктура” преди дни представиха проект за евентуално изграждане на кръгово движение в участъка Стартира първото издание на „Созопол рън“, дъждът не уплаши спортните ентусиасти Стартира първото издание на „Созопол рън“, дъждът не уплаши спортните ентусиасти Целим чрез спорт да удължим сезона в крилата му – април-май и септември-октомври, каза кметът Тихомир Янакиев Това ли е зубърът, който все реве на класната в "Хелс Китчън" Това ли е зубърът, който все реве на класната в "Хелс Китчън" Поведението на Чоткин е абсурдно - не е подходящо за възрастен човек Готвят големи промени в застраховките на МПС-та, шофьорите ще плащат яко, ако предизвикат ПТП с превишена скорост Готвят големи промени в застраховките на МПС-та, шофьорите ще плащат яко, ако предизвикат ПТП с превишена скорост Предложението е шофьорите да плащат за обезщетенията за увредено имущество и пострадали хора, ако катастрофата е станали след превишаване на разрешената скорост в населено място с повече от 50 км/ч Борислав Сандов, "Зелено движение": Бяхме изолирани от ПП-ДБ Борислав Сандов, "Зелено движение": Бяхме изолирани от ПП-ДБ Нашите политики бяха изключени напълно, подчерта той Извънредно! На бул. "Струга" в Бургас почерня от полиция, шест патрула заклещиха джип БМВ на дрогиран шофьор Извънредно! На бул. "Струга" в Бургас почерня от полиция, шест патрула заклещиха джип БМВ на дрогиран шофьор Според непотвърдени данни проверката е за алкохол и наркотици
Мъж откри 200 хил. долара на плажа, но... Мъж откри 200 хил. долара на плажа, но... Окааза се, че са фалшиви Консулът ни в Одрин: Има пострадали българи при катастрофата с автобус в Турция Консулът ни в Одрин: Има пострадали българи при катастрофата с автобус в Турция Генералният консул допълни, че причините все още се разследват Той още не може да повярва, че е министър Той още не може да повярва, че е министър Не мога да свикна с обръщението "господин министър", призна Евтим Милошев Може ли да познаете коя е тази очарователна гимнастичка Може ли да познаете коя е тази очарователна гимнастичка Оказа се, че Киара е тренирала художествена гимнастика в националния отбор на България Усмивката му ще замръзне, експертизата доказа, че е карал със 165 км/ч при убийството на Ферарио Спасов Усмивката му ще замръзне, експертизата доказа, че е карал със 165 км/ч при убийството на Ферарио Спасов Обвинението срещу Начо е преквалифицирано  Службите започват да работят срещу нас, когато идват избори, убеден е Даниел Лорер Службите започват да работят срещу нас, когато идват избори, убеден е Даниел Лорер Според него прокуратурата трябва да си върши работата професионална по случая с Живко Коцев, а не да се окаже, че сега трябва да плащаме на НЕКСО 4 млрд. лв Цирк взриви ефира: Бонев и Хекимян побесняха, хванаха се за гушите Цирк взриви ефира: Бонев и Хекимян побесняха, хванаха се за гушите Обещанията за увеличение на заплатите в градския транспорт и персонала в детските градини и ясли ще остане само на хартия, убеден е общинският съветник от ГЕРБ В Гърция не си поплюват - глобиха с 1,5 млн. евро 11 търговски вериги В Гърция не си поплюват - глобиха с 1,5 млн. евро 11 търговски вериги Стриктното спазване на върховенството на закона от всички не подлежи на обсъждане, заяви министъра на развитието Костас Скрекас Мъж се самозапали пред съда, в който се води процесът срещу Тръмп Мъж се самозапали пред съда, в който се води процесът срещу Тръмп Човекът е горял в продължение на няколко минути Пари за Скорпиона, а Рибите да внимават, защото им се дава магическа сила Пари за Скорпиона, а Рибите да внимават, защото им се дава магическа сила Хороскоп за деня – 28 февруари 2024, сряда
Антон КУТЕВ, съветник на президента Антон КУТЕВ, съветник на президента "Симпатичният" Даниел Митов може да повлияе на вота в чужбина Виц на деня Виц на деня Между приятелки:
- Моят мъж толкова се уморява на работа, че не си чувства нито ръцете, нито краката, нито рогата.
Виц на деня Виц на деня Две съседки си говорят:
- Сийке, вече си избрах един семеен лекар!
- Аз пък си избрах един несемеен!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Сега имаме цяло поколение прецакани нарциси, защото мамчетата им са им казвали, че са специални
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори